Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Tisdagstacos och barnbus.

2009-03-31 21:02:35 i Allmänt

Idag har jag haft fullt upp. Först körde jag ett styrkepass på Iksu och sedan hade jag en föreläsning. Efter lunchen hade jag och min grupp ett seminarium och sedan gick jag ned på stan för att fylla på mitt busskort eftersom man inte kan göra det på bussen om man är student (himla dålig service tycker jag).

När jag kom hem packade jag bara upp väskan och slängde ned några tacogrejer och traskade iväg till Molly och Olivia. Jag barnvaktade dem medan deras föräldrar, Sabina och Basse, åkte iväg för att handla.

Jag har lärt mig att leka djur, spela en annan variant av Memory än den jag är van vid, att rita fina hjärtan, att man ska ha vett vid matbordet samt andra saker. Man lär sig mycket av barn. Molly fyller snart 3 år och Olivia blir 1 på torsdag och det är full fart hela tiden. Vi bakade kakor inför Olivias kalas och medan jag och Sabina bakade tittade Olivia på sig själv i spegeln och skrattade och Molly roade sig vid vattenkranen med att hälla vatten i ett äggskal och tillbaka i en kopp. Den leken lekte hon i en halvtimme, helt hänförd av vattnets magi. Barn är underbara.

Jag är trött, jag är led på fabriken.

2009-03-30 13:08:47 i Allmänt

Dagens låt: Hemlängtan - Sofia Karlsson.

En perfekt måndag för mig skulle vara att vakna upp i Dalasjö och äta en frukost som inkluderar gravad lax. Efter frukosten skulle jag ta med Thimmie ut på en lång skogspromenad i tallmon. Vi skulle spana på skogsfågel, lyssna på vinden och krama träden. Sedan skulle vi gå in och koka varm choklad med grädde och lägga oss på soffan under en yllefilt som luktar gott och gammalt (ja, Thimmie skulle också få ligga där än fast hon egentligen inte får) och läsa resten av dagen. Ibland skulle vi göra små pauser i läsandet och vilandet genom att ta några toner på pianot. Vid 14.15 skulle vi hämta tidningen i postlådan. Thimmie skulle såklart få bära den som vanligt. Vid middagstid skulle jag trycka på en knapp och befinna mig på måndagarnas traditionsenliga rep med kören och så skulle jag kunna fortsätta vara i Umeå ett tag till efter min dos av Dalasjö, hund och hemma.

Samtliga bilder är tagna under november 2008.

Varför har inte jag och Patrik någon hund och varför måste man gå så långt i Umeå för att kunna lyssna på total tystnad och varför måste jag vara så anti allt idag? Föreläsaren var i alla fall bra idag - så inspirerande vill jag också bli. Föreläsningen handlade om hälsofrämjande arbete i skolan (något för dig, mamma!) Jag börjar öva imorgon, idag ska jag fortsätta vara anti ända till jag kommer in till körrepet. På repen kan man aldrig vara anti. Man blir glad av att sjunga. Nästan lika glad som att vara med en hund i skogen.

Säng, säng säng, sova, sova, sova.

2009-03-29 21:23:52 i Allmänt

Idag har jag varit på jobbet från 07.30 till 21.15. Jag har jobbat i tio timmar, pluggat i tre och ätit i en timme. Nu är jag trött. Nu ska jag sova. Förresten spökar det på jobbet. Mer om det någon annan gång.

Sune fortsättning.

2009-03-28 20:00:24 i Allmänt

Jag har så många idéer i huvudet att jag snart måste skaffa ett huvud till som får tjänstgöra som uppsamlingsplats och förvaringsutrymme. Min inspiration har kommit tillbaka. Det är lycka för mig. Ren lycka. Det är det stundande aprilvädret som gömmer sig bakom knutarna som har blåst liv i den avsomnade skrivarlusten. Tack april. Jag vet att jag kan lita på dig.

Anders, min farbror i Göteborg, ringde mig nyss och undrade var jag får allt i från. Han syftade på karaktären "Sune" som jag skrev om igårkväll.

C - Njamen.. jag tar väl inspiration lite här och var.
A - Norrmjöle och Gevalia - det är så bra! Tänk dig en söndagkväll i hans sällskap, väggarna skulle ju vibrera av ångest och tristess!

Ja. Jag måste skriva om någon rolig karaktär. Men på något sätt är det lättare att fånga de tråkiga människorna. De som inte riktigt syns. De som bara finns och samlar damm på hyllorna. De som spiller Gevaliakaffe på trasmattorna som de låter ligga kvar eftersom de ändå aldrig får något besök.

Ingen rast och ingen vila!

2009-03-28 18:46:48 i Studentlivet

Idag har jag jobbat hela långa dagen. När jag satt ute på altanen och käkade lunch (innan snöstormen tog Umeå i sitt grepp) hade jag sällskap av Jonas Stiers bok "Identitet - människans gåtfulla porträtt". När jag var som mest inne i texten kom en av damerna ut och frågade vad jag läste.

C - En bok vi ska behandla under ett seminarium på tisdag.
Damen - Jaha, då ska jag förhöra dig! Ge mig boken!
C - Eh.. okej.
Damen - då ska vi se.. Vad menas med.. få se.. ett "globaliserat senmodernt samhälle" och vad studerar man om man riktar sitt fokus mot den paradigmatiska identitetsteorin?
C - (tystnad)
Damen - Nå?
C - Jamen.. jag har ju bara läst till sida 23.
Damen - Då får du läsa mer ikväll så förhör jag dig imorgon när du jobbar igen!

Det är inte varje dag man blir förhörd av nittioåriga gamla damer!

Karaktärsskapande.

2009-03-27 21:00:18 i Texter/dikter

Ibland har jag tråkigt och då skriver jag ihop olika karaktärer. På en föreläsning för ett bra tag sedan kändes det som att föreläsaren babblade om gammal skåpmat och då passade jag på att fabulera ihop en hel karaktär av honom. Vi kan döpa honom till Sune.

Sune bor på Berghem och är frånskild. Han har två vuxna barn vilka han inte träffar alltför ofta. Sune gillar rökiga whiskeysorter och läser tunga romaner innan han somnar. Han hatar radio, men lyssnar gärna på krånglig, klassisk musik, trots att han knappt känner till kompositörernas namn. Sommarstugan i Norrmjöle har han sålt då han inte utnyttjade den i större mån än till ensamma sommarkvällar han ägnade till att tycka synd om sig själv.
Sune äger en tax som heter Nils. Nils är lite som Sune.
Grå och förutsägbar.

Sune har arbetat vid Umeå universitet i 13 år. Han fick tjänsten genom en slump. Han hade jobbat som grundskolelärare i en Umeåskola i ämnena kemi och trä- och metallslöjd. Egentligen brann han för sina ämnen men då äktenskapet kraschade orkade han inte med några yttre krav på prestation. Han ville vara oberoende. Bara utveckla sig själv.

Han sökte en doktorandtjänst vid samhällsvetenskapliga institutionen där han nu forskar om socialitionsprocessen inom grundskolans senare år. Medan han ägnar sin tid till forskning, för mycket kaffedrickande och planlösa promenader med Nils - undervisar han även 25 % vid lärarutbildningens allmänna utbildningsområden.

Sune som person är rätt medioker. Han gillar sill och potatis, men hatar mexicansk mat. Kryddor är ingenting Sunes mage klarar av och egentligen vet han med sig att han även borde utesluta kaffe ifrån hans smått näringslösa kosthållning, men då han dricker runt 9 koppar per dag är han starkt beroende av den svarta drycken och blundar istället för magsåret som sakta växa sig starkare i hans 57-åriga kropp.

Sune är rätt populär i sin bekantskapskrets, mest på grund av att han är för snäll och enligt vännerna lätt att utnyttja i diverse situationer. Sunes hjärtefråga är jämställdhets- och genusfrågor, men det har han aldrig erkänt för någon.

Han är uppvuxen på Teg i en medelklassfamilj. Han gick skola i centrum och blev ofta småretad eftersom hans klasskompisar tyckte att han kom från "fel sida av älven". Sunes familj uppfyllde samtliga krav för att ingå i "Svenssonkategorin". Sune hatar husvagnar. Han påminns av mellansverige, medhavd matsäck och grumliga insjöar. Han påminns om trista kvällar då han och hans far tittade på fotbollsmatcher på husvagnens mini-tv trots att de inte visste vad korten som domaren ibland visade betydde.

Sunes hus är spartanskt inrett. Huset är en tegelvilla från sent 60-tal, fyra rum och kök. I köket uppehåller han sig endast korta stunder då han med stor möda framställer någon slags ätlig middag. Hans säng är för stor för en person och det grämer honom, därför har han satt i system  att "råka somna" på soffan. Han jobbar sällan hemifrån, trots att tillfällen ofta ges. Han gillar överhuvudtaget inte att uppehålla sig i hemmet. Den alltför påtagliga sanningen om hans innehållslösa liv blir för mycket för honom. Det är i alla fall tur att han har Nils. Nils, gevalia och planlösa promenader.


Barn och djur och folk.

2009-03-27 13:36:45 i Allmänt

Idag på föreläsningen hade vi storbesök. Ett litet barn på ett år följde med sin mamma på universitetet. När barnet jollrade lite väl högt blev inte föreläsaren irriterad; hon gav istället sina nycklar till barnet som nöjt skramlade med dem och riktade fokus till ljudet istället för tristessen som nog en föreläsning innebär för ett barn. Jag tycker det var bra gjort av föreläsaren. Det värsta jag vet är människor som "inte klarar av" barn eller djur, t.ex. valpar. Folk som ryser av obehag när en bebis skriker för att den är hungrig, eller folk som tittar förskräckt på en liten valp som bara vill hälsa. Jag klarar inte av sådana människor. Nu kom jag på ett sidospår, (som vanligt) men hörrni, i helgen tar vi hand om våra medmänniskor (och djur!). Resten av dagarna också. Vi gör det hela livet. Eller hur?

Jag saknar det, jag saknar det.

2009-03-26 17:34:44 i Allmänt

Här kommer en flashback från min gymnasietid vid det estetiska programmet inriktning musik.


Frode, Emma, Jag och Tommy som huvudrollerna i Shakespeares "En midsommarnattsdröm". Vi gjorde musikal av det dramat under vårt musikalprojekt "Codan" (musikalisk term för avslut". 2006.

Crescendo, Norrlandsoperan 2006. Vi åkte med vår kör "Voices & boyses" tillsammans med 80 musiker. Turné i Umeå och i Mosjön (Norge).Jag läste drama och teater som individuellt val och här är en bild från vår slutproduktion i Drama C "Frejas mission impossible - Love, peace & epatraktor". Fritt efter ett manus av Mikael Niemi. Vi satte upp två uppsättningar och i en var jag punkbrud och i den andra överklasstjej. Spännande!

Lucia 2005. Jag fick stearin i ögonen. Det gjorde ont. Annars var det fint.

Studenten! Elin, Carro, Emma och jag.

Estetlärarna. Jag saknar dem!

Efter succé med Codan! Delar av klassen och vår klassföreståndare Staffan, demonproducenten.

Jag och Tommy sjunger duett. Patrik (trummis i klassen) skrev musik till och jag och Tommy skrev texten.

Studenten! Alla ser dock lite molokna ut? Vi ville kanske inte lämna varandra?

Avslutningskonserten 2006. Jag sjunger "On my own" ur musikalen "Les miserable"

Teater.

Dramagänget plus inlånade dansare.

MIn underbara dramapedagog Mia.


Jag och världens bästa Emma. Bal, maj 2006.

Ny kurs!

2009-03-26 16:07:28 i Studentlivet

Patrik har terroriserat mig med instrumental musik. Han tycker att för mycket text i låtar förvirrar honom när han ska plugga. Nu har jag i alla fall skrivit klart min uppgift om socialisation och ska alldeles strax skriva ut den. Idag påbörjade jag den första av mina valbara, tvärvetenskapliga kurser. Den heter Identitet, samlevnad och sexualtitet och ligger på fem veckor, alltså 7,5 hp.

Ur kursplanen:

I kursen studeras begrepp som identitet, etnicitet, kön, genus, sexualitet, samlevnad, hälsofrämjande arbete och drogprevention. Den studerande ges möjlighet att utveckla didaktiska kunskaper och handlingsberedskap för att arbeta med ungdomar. Vidare studeras och bearbetas relationen mellan vetenskap och yrkespraktik.

En av kursens lärare började med att gratulera oss som valt denna kurs då den kommer att ses som en merit vid kommande arbeten. Skolverket har nämligen framfört klagomål gällande den bristande samlevnadsundervisningen som i nuläget finns ute i skolorna. Detta har varit i etern ett tag och ni har säkert läst om det.

Den här dagen är helt värdelös.

2009-03-25 19:18:53 i Allmänt

Lokalpatriotism.

2009-03-24 13:16:13 i Allmänt

Patrik försvann just ut genom dörren. Han har dugga (ett slags prov inför tenta) på några leder eller muskler eller något liknande. På ryggen bar han en ryggsäck märkt Vilhelmina kommun. Patrik tycker att man kan använda det man har istället för att köpa nytt. Detta gäller dock inte i alla lägen, men en ny ryggsäck köper han icket. Istället går han runt som en lokalpatriot, även om han inte kommer från vilda, vackra Vilhelmina.

Min mamma är en ännu mer utpräglad lokalpatriot. Hon är född i södra Dalarna där det som bekant florerar en hel del dalahästar i olika former. Mamma har tagit fasta på det här med dalahästarna.När man till och med låter sin lokalpatriotism te sig i uttryck inom julbaket har det gått för långt. Och jag vill inte ens tänka på vilket pill det är med att få loss de där minihästarna från bakplåten utan att de ska lossna ett ben eller två.

Fjäriln vingad syns på Haga.

2009-03-23 20:47:21 i Allmänt

I eftermiddags skulle jag plugga. Jag spelade munspel, Emma S ringde och vi pratade länge, jag gick en promenad med Sabina och ikväll har jag varit på kör. Jag gjorde verkligen allt utom att plugga. Jag hoppas att min motivation är högre imorgon.

Förresten! Jag behöver er hjälp! Vi ska ha sittning med kören den 3 april och temat för sittningen är HAVET. Vad ska jag klä ut mig till? Kom med idéer vettja! Tomas och Anneli tyckte att jag kunde vara en havsvåg och de erbjöd sig själva att vara mina "eftervågor". Hur klär man ut sig till en havsvåg?

Ett löfte är ett löfte.

2009-03-23 14:29:38 i Inredning

Ann-Marie, jag lovade ju i lördags att jag skulle länka till bloggen med de fina bilderna på olika blomsterarrangemang. Här är länken till sidan: www.blomsterverkstad.blogspot.com
Samtliga bilder lånade ifrån www.blomsterverkstad.blogspot.com

Minnen.

2009-03-23 13:49:29 i Allmänt

Min vän Emily förebygger senil demens på sin blogg idag genom att rada upp några roliga minnen hon har.

1. När jag började sjuan så berättade jag för min vän Carro om mitt sommarspan som gick i nian och var jättesnygg. Carro blev eld och lågor och bad att jag snarast möjligt skulle peka ut spanet. Så under vår allra första lunchrast, i matsalen där både högstadiet och gymnasiet åt lunch, fick jag syn på spanet och pekade lite diskret så Carro skulle förstå vem det var.
"ÄR DET HAN SOM HAR BEIGA BYXOR!?", vrålar Carro och hela matsalen tystnar. Spanet, som var den enda i sitt coola niondeklassarkillgäng som hade beiga byxor tittade mot oss och kände sig nog utpekad.
Jag skämdes ihjäl och Carro sa "Oj!" jättehögt och bröt ihop i en fnissattack.

EMILY! Jag kan berätta en annan liknande händelse som utspelade sig för någon veckan sedan. Jag och min grupp käkar lunch och jag pekar mot ett bord och där en Robinson-deltagare sitter som jag läst om i tidningen, Ranjit Roy nånting. Jag pekar mot hans bord och viskar till min grupp:
Hörrni, visst är det han som ska vara med i Robinson?
Tydligen viskade jag lite högt för snubben vände sig mot mig och svarade i egen hög person:
Jo, det är jag! Hej hej!

Det är allmänt känt att jag INTE kan viska.

Flashback.

2009-03-23 13:37:16 i Texter/dikter

Nyss när jag skulle sätta in några papper i en pärm hittade jag min gamla dagbok.

Såhär skrev jag den 10 november 2005:

Musik. Ljud är den värld där jag kan andas. Texterna och ljudet. Något som kommunicerar med mig, någon som förstår,  lyssnar och kanske tänker likadant. Människor tvättar världen. Sopar, sanerar. Bygger den kliniskt ren. Smutsar man ner om man bara finns till? Jag vill att någon ska komma och hämta mig i en båt. Jag vill att någon ska trä en livboj runt min kropp. Att någon ska förstå utan att jag måste be om det. Jag vill att någon ska se utan att jag visar. Jag vill vara tyngdlös och flyta, att någon ska ro mig någonstans där man inte är ensam och rädd. Någonstans där jag bottnar. En enkel tjänst. Säg att du förstår och att tiden räcker till.

Det är ungefär tre och ett halvt år sedan nu. Och det känns.


Bild: Imorse. Självutlösaren och jag.

Ett tidigt aprilskämt.

2009-03-23 13:25:51 i Studentlivet

Sitter och äter lunch av vad vi har i vårt kylskåp: en röra av tonfisk, ägg, hummus och pasta. Fint. Mätt blir jag i alla fall.
Träffade min grupp imorse och vi färdigställde och lämnade vårt case mot det sociokulturella perspektivet. Rikard som pendlar från Skellefteå stannade hemma eftersom vi bestämt att det var onödigt för honom att resa hit bara för att arbeta någon timme. Vi skojade dock med honom och skickade ett sms där det stod:

Rikard. Nu är det problem. Vi har missförstått uppgiften. Lars-Åke gick förbi och förklarade. Vi har till idag klockan 17.00 på oss att ändra rapporten. Hur gör vi?

Det tog 5 sekunder efter att jag skickat sms:et innan Rikard ringer upp och låter helt uppgiven.
Jag kunde hålla mig och spela med i någon minut och vi hann till och med planera hur vi skulle lägga upp arbetet.
SEN började jag skratta och först var R helt tyst innan han förstod att vi skämtade.

Jag kommer nog att få igen imorgon!

Work.

2009-03-22 21:11:09 i Allmänt

Jobbat idag från 12.00 till 20.30
Försöker spara ihop till några extra slantar mellan pluggandet.
Det gick fint att jobba och det var härligt att få träffa alla tanter och farbröder igen!
Det har flyttat in en hel del nya pensionärer på äldreboendet och en farbror frågade om jag kom från ryska maffian.
Ser jag rysk ut? Beter jag mig som en ryss?
En annan tyckte att jag såg ut som en filmstjärna (?) och en tredje sa att jag hade ett fint namn. "Ja, Carolina, Anna, Vilhelmina - det måste vara det finaste namn jag hört på länge"!

Äldre personer är som barn - det säger precis det de tänker. Sånt gillar jag. Då får man höra sanningen. Men det kommer ta ett tag innan jag släpper det där med ryssliknelsen..Nu käkar jag gröt med hallon och laddar upp för veckan.

Födelsedagskalas gånger 3!

2009-03-21 19:36:31 i Allmänt

Jag vet varför så många är födda på våren - vi vårbarn är en produkt av ljuva sommarkvällar.
Idag har det varit tre födelsedagskalas inbakat i ett. Patrik 23 imorgon, Elisabeth 44 på måndag och Mathis 21 på torsdag.Hos Elisabeth och Göran hade de dukat lila och vårigt!

Elisabeth har gjort en fin tavla med den närmsta släkten som hänger i deras hall.

Här är en bild på mig från sommaren 2006, 2007 eller 2008. Vet inte riktigt. Jag ser ju alltid likadan ut! (Det här är vad pappa skulle kalla en "typisk Carolina-min" ) Jag längtar till sommaren!

Patrik skulle lätt platsa i någom Astrid Lindgren-film. Han hade det utseendet som barn.

Våriga paket!

Kristoffer, Ann-Marie, Patrik, Mathis och jag i sommarängsklänningen!

Japp var lite trött av allt ståhej.


Men sedan kom han igång och ville busa!

Och leda sig själv! En av hans favoritsysselsättningar!

Ann-Marie.

Torsten och tulipanerna!

Stig och Berit.

Jag var glad och såg ut som en karamell i min hallonröda duffel.

Efter kalaset gick jag och brorsan en långpromenad i solen och när jag kom hem drog jag igång ett album med Dylan och Cash och sedan satte jag igång att städa bakongen  som såg ut som en byggarbetsplats efter golvrenoveringen (som ni ska få se bilder på snart!). Imorse var jag och Ida och styrketränade. Hennes mage växer och växer, det är så kul! Jag testade träningsschemat jag fick av PT:n i onsdags. Har bestämt att jag ska ge det ett par veckor innan jag bestämmer mig för att fortsätta med det eller fixa ett nytt.

Kärlek är för dom.

2009-03-21 19:08:30 i Musik!

Fick ett sms av farbror Anders där han berättade att han köpt Thåströms nya album Kärlek är för dom.
Jag svarade att jag läst rätt mediokra recensioner av den skivan. Anders tycker att man ska ignorera sånt.
Egentligen är jag avundsjuk.


    Bild lånad ifrån www.swemusic.com

Jag blev kär när jag läste tidningen imorse.

2009-03-21 11:35:13 i AllmäntJag tycker att det är en bra idé.
Det tycker inte Patrik.
Inte än.

Direktrapport från vår lägenhet.

2009-03-20 16:44:48 i Allmänt

16.20
Jag ligger på sängen och läser och väntar på att Patrik ska komma hem och laga mat eftersom jag har lagat mat hela veckan på grund av att Patrik haft långa skoldagar.
16.25
Patrik kommer in genom dörren och halvdör på soffan av utmattning.
16 27
Jag blir lite sur och talar om för honom att man ska vårda relationen även om vardagen är stressig.
16.30
Patrik missuppfattar mig och skyller min uppmaning på mitt låga blodsocker.
16.32
Jag påminner Patrik om att han ska laga mat och att vi behöver handla lite småsaker till middagen.
16.34
Patrik sätter sig vid datorn och går in på Dagens affärer och hoppar sedan rakt upp från stolen av lycka eftersom hans aktier har gått upp väldigt mycket.
16.35
Patrik hoppar på mig och kysser mig och säger att han ska åka iväg och handla och laga mat och att han älskar mig.

Mer aktier för att vårda relationer!

Säg att du begriper, du förstår och allt det där.

2009-03-20 13:54:25 i Musik!

Jag fortsätter att referea till Lisa. Hon säger allt så mycket bättre än vad jag orkar göra idag.

Vraket - Lisa Ekdahl

Bärga vad du kan från det här vraket
det finns en spillra av mitt forna jag
Ta då med mig hem gör mig vacker
låt mig sova i din säng ett tag, låt mig sova ett tag

säg minns du hur det är jag brukar vara
minns du hur stabil jag var igår
nu är jag påväg att lösas upp till ingenting
för dagen har varit prövande och svår
kanske onödigt svår

Bärga vad du kan från det här vraket
se på mig kisande, se mitt bättre jag
Se med blida ögon, klarögt vaken
inse att jag bara haft en liten motig dag
och det kan vem som helst ha
men du kan enkelt göra allting bra

Men mig ska du inte tycka synd om
du vet väl hur nöjd jag brukar va
Jag tror att du ställs i min väg för att du
kan återställa allt så allt blir bra.
Du kan enkelt göra allting bra

för nu ska du säga följ nu med mig
nu ska du säga ta min hand
säg att du begriper du förstår och allt det där
säg att du har känt precis såhär ibland
säg att du har känt såhär ibland

Bärga vad du kan från det här vraket
se på mig kisande, se mitt bättre jag
Se med blida ögon, klarögt vaken
inse att jag bara haft en liten motig dag
och det kan vem som helst ha
men du kan enkelt göra allting bra

Bärga vad du kan från det här vraket
Säg turen vänder ska du se
Lova när jag somnar att du vakar över mig
så att inget mera ont ska kunna ske
nu ska inget mera dumt få ske
säg mig att du lovar mig det

Bärga vad du kan från det här vraket
se på mig kisande, se mitt bättre jag
Se med blida ögon, klarögt vaken
inse att jag bara haft en liten motig dag
och det kan vem som helst ha
en liten motig dag, det kan vem som helst ha
men du kan enkelt göra allting bra

Ge mig en ny dag.

2009-03-19 20:26:21 i Studentlivet

Dagens låt: Safe & sound - Olle Nyman

Idag har jag varit på en föreläsning om HBT. Den var intressant. Vi fick bland annat titta på en film som hette Pensionat Oskar med manus av Jonas Gardell. Det var en typiskt Gardellig film (en film för dig, Caroline!) och i slutet höll jag på att börja gråta då den var så känslosam. Jag hejdade mig dock då jag kom på att jag ju satt mitt i en föreläsningssal på universitetet.

Efter skolan gick jag ner till stan för att inhandla presenter till Patrik som fyller år på söndag. Vi ska fira honom på lördag med släkten eftersom jag jobbar på söndag.

Ikväll har Idamari varit här och käkat. Det var bra. Hon är bra. Idamari bättrade på mitt humör tusen snäpp!
Jag har halvdött av träningsvärk i benen idag och dessutom har jag suttit i en gruppdiskussion med en person som hade sanslöst starka åsikter. Jag är väldigt frisinnad som person och har absolut inget emot människor med åsikter då det ju tillhör det samhälle vi lever i, men då en person knappt kan lyssna på vad andra har att säga tycker jag att det går till överdrift. Sånt gör mig förbannad - man förväntas lyssna och respektera men får inte ett skit tillbaka. Och sådana ska bli lärare.. ja.. stackars elever säger jag bara. Lärarutbildningen borde införa intervjuer innan antagning! Som tur är har jag bara stött på ett fåtal personer med liknande åsikter under min tid vid lärarutbildningen, och jag vet ju att det finns studenter av denna sort vid alla utbildningar över hela landet. Dock tycker jag så fruktansvärt synd om de elever som ska genomsyras av undervisningen som dessa personer kommer att hålla i. Hjälp. Nu måste jag sluta innan jag brinner av.

Jag tänker faktiskt gå och lägga mig och sova nu. Är helt slut på. Både jag och Patrik har sovit dåligt den senaste veckan. Han på grund av sena träningar och mycket plugg och jag på grund av att jag sover dåligt när Patrik gör det och att jag läst lite för länge på kvällarna. Den sista anledningen har jag ju enbart mig själv att skylla på i och för sig. Imorgon blir en bättre dag, det bestämmer jag mig för nu.

Godnatt.

Träningsschema.

2009-03-18 21:57:02 i Träning

Jag har haft mitt guldkort på IKSU i drygt två år (första halvåret i Umeå tränade jag på Gammlia) och det är först nu jag har tagit mig för att boka in ett pass med en personlig tränare. En timme med PT ingår i guldkortet. Det är fint!
Så imorse 08.00 mötte jag upp en proffsig kille som visade mig mycket funktionella övningar samt övningar som stabilserar kroppen samtidigt som de ökar styrkan. Jag är ju lite av en allround-människa som tränar lite av varje så ett riktigt bra styrketräningsschema är nu upplagt för att bibehålla styrka, undvika skador och såklart göra min kropp ännu starkare. Kroppen ska man ha ett helt liv så det gäller att vara rädd om den!

PT:n tyckte att jag var väldigt stark i bröstmuskulaturen men att jag behöver stärka ryggens muskler. Det har jag faktiskt känt: jag är mer framåtroterad nu än förut, men det ska jag nu råda bot på med bra ryggövningar som kopplar ihop ryggens muskler på ett effektivt sätt. Jag ska fortsätta träna bröstmusklerna, men bara för att bibehålla den styrka jag har nu.

Vi gjorde ett program för hela kroppen som jag ska dela upp på några pass i veckan. Det svåra är att jag ska köra 60 % ibland, 80 % ibland och till och med köra 100 % av min totala styrka ibland för att på så sätt periodisera träningen och på så sätt indirekt göra den mer effektiv. Ojoj vilket myller det här alltså. Jag kommer att måsta behöva räkna matte, I GYMMET! Träningsschemat ligger på 6 veckor och när jag är klar med schemat börjar jag om på mitt gamla, hemsnickrade program (som PT:n faktiskt berömde!) eller så kör jag 6-veckorsprogrammet igen.

NUS.

2009-03-18 21:45:56 i Allmänt

Ikväll har jag varit på NUS. Jag har helt utan anledning en fjantig skräck för sjukhus och tror att väggarna kommer att rasa emot mig och att läkarna i gröna och vita rockar kommer att ta med mig i någon bunker och utsätta mig för experiment. Jag måste skärpa mig. Jag råkade, trots mycket noggrann skyltläsning, hamna helt fel på sjukhuset. Typiskt mig. Som tur var blev jag hjälpt till rätta av min kusins mamma Carina som jobbar som röntgensjuksköterska, jag stötte på henne just utanför där jag skulle in, så helt fel var jag ändå inte. Varför för man förresten inte låna en sån där transporteringsgrej? Liksom en spark fast på hjul? Jag ska lämna in ett förslag! Det skulle gå himla snabbt och som ni vet är jag ju en stark anhängare av effektivitet.

Ikväll var jag där och besökte min vän Emma och hennes dotter Freja på barn 2. Freja har haft hög feber och ätit och druckit dåligt så de åkte hit igår. Ikväll var Freja förhållandevis pigg. Hon visade mig några leksaker och var duktig när sköterskan kom in och skulle sätta plåster och greja (jag kan inga medicinska termer, därför skriver jag greja, det är ett bra ord!). Innan jag hann fara därifrån somnade hon i Emmas knä.

Mina vänner som har barn, Emma, Emily, Sabina och snart Ida, är så duktiga. Många tycker att jag är duktig som studerar, men det är ju ingenting mot att vara mamma. Att plugga är enkelt. Gå på föreläsning, läsa böcker, skriva uppgifter och tentor samt göra några grupparbeten då och då. Hur svårt är det om man jämför med att vara mamma? Nä, ni gör ett himla bra jobb. Eller ett jobb är det ju inte. Det är en livsuppgift. Ni är mina idoler! 

Följ med mig en dag på skolan!

2009-03-18 17:03:32 i Studentlivet

Hörrni, idag får ni följa med mig på en dag på universitetet.


Det är bra att jag ibland kan fokusera! (Fast när denna bilden togs hade Rikard tjatat på mig att jag inte lyssnat när han skulle berätta om en övning!) Denna bild är tagen under vår rast från föreläsningen som handlade om socialisation.


Jag paparazzifotade en musikstudent som övade i lärarhuset. Vi gick till Lärarhuset där de estetiska lärarämnena håller låda. Nu när jag läser den allmänna delen av lärarutbildningen är jag mest i Naturvetarhuset där lärarutbildningen har sitt högsäte. När jag läste svenskan höll jag till på Humanisthuset vid Nordiska språk. När jag nästa vår ska läsa musik och estetisk kommunikation kommer jag att vara i lärarhuset. Det är det finaste, mysigaste och mest sociala huset tycker jag!


Där, på trappan, har vi varje måndag körövning! Där är vår kör-flygel!


Lunch! Vi fjantar oss som vanligt. Tomas försöker göra samma trix som Rikard.


Gatumusikanten som vakar över oss! Första gången jag såg honom blev jag så rädd så att jag höll på att ramla omkull till körens stora förtjusning..


Jag dricker ju inte kaffe som ni vet, men under alla år på universitetet har jag blivit beroende av att LUKTA på kaffe! Här har Tomas köpt en kopp som han på en gång gav mig, se, jag har pli på mina klasskompisar!Det är mycket vi ska lära oss.Vi hittade en Bil & bostad-tidning som jag genast slet åt mig, titta vad jag hittade för ett fint hus! En Västerbottensgård i Gräsmyr!


Rikard blev lite arg för att jag tittade på hus istället för att fokusera på vårt grupparbete!Våren omfamnade mig på min promenad hem.

Broarna runt.

2009-03-17 21:16:53 i Allmänt


Vi lekte turister i vår egna stad.
Vi gick förbi ett fint hus som var lite läskigt. Helt nedsläckt, bara en liten pyttelampa i huset. Oskottad infart och träd som vajjade i vinden..


Lägg märke till mitt krampaktiga tag om broräcket!


Alexandra spanar!

Korsförhör mig.

2009-03-17 18:01:59 i Allmänt

Innan jag och Patrik blev tillsammans i juli 2006 lyssnade jag väldigt mycket på en låt av Lisa Ekdahl. Den heter Korsförhör mig och här har ni texten. Jag lyssnade på Lisa och tänkte på Patrik, det var fint. Nu lyssnar jag också på Lisa, precis just nu, och tänker på min käre sambo som FORTFARANDE sitter och sliter med anatomiplugget på skolan.

Korsförhör mig - text och musik Lisa Ekdahl

Låt mig nådigt få förklara
Törsten kan aldrig släckas
Du får gärna väcka mig du vet jag vill väckas
Av armar som sluts kring mig, du drar mig intill dig
Du kan be mig men du känner redan vad jag vill dig

Du behöver aldrig skylta med vad naturen gett dig
Du kan be mig vackert men jag ger mig utan att du bett mig
Dina händer är meddelsamma, min mun vill svara
Mina läppar bekänner hos dig vill jag vara

Du kan korsförhöra mig och finna att jag vill ha dig
Sen kan du kroppsvisitera mig och finna varje liten del av mig
Vill ha, vill ha, vill ha, vill ha, vill ha dig

Du är som en krigare som strider
För det upphöjt sköna
Sådant vill jag uppmärksamma sådant
Måste jag belöna
Ära den som äras bör, dig måste jag få ära
Mina läppar bekänner jag vill ha dig nära

Låt mig nådigt få förklara, ögon blir aldrig mätta
Jag kan inte se mig mätt så jag har lagt mig skönt tillrätta
Din mun mot min skuldra, din hand längs min ryggrad
Mina läppar bekänner din famn är min fristad

Du kan korsförhöra mig och finna att jag vill ha dig
Sen kan du kroppsvisitera mig och finna varje liten del av mig
Vill ha, vill ha, vill ha, vill ha, vill ha dig

Du kan få mig att bekänna när jag lutar
Mitt yrseltunga huvud mot din arm
Att om min panna hettar
Är det du som gör mig varm

Vad du gett mig ska jag ömt och varligt
I mitt hjärta gömma
Låt mig få kyssa dina läppar ömma
Låt mig nådigt få förklara dig kan jag
Aldrig, aldrig, aldrig, aldrig glömma

Vygotskij, Piaget och Freud.

2009-03-17 14:48:53 i Allmänt

Nu är jag snurrig. Teori på teori har bearbetats i mitt snart sprängfyllda huvud. Vi analyserar och diskuterar. Slutsatserna drar vi imorgon. Nu ska jag cykla på IKSU. Spinning är det bästa för att få utlopp för energin!

Idag lyser solen och efter lunchen satt jag och min grupp utanför en husvägg där vi pratade om alltifrån hockeymatcher till bröllopsnätter. Det ni. Det kallar jag mångfalld! Våren är på intågande. Men jag antar att aprilvädret ställer allt upp och ned, som vanligt.

Jag tycker om våren. Jag tycker om kramar och sol. Och diskussioner. Jag älskar att diskutera. Det är tusan i mig det bästa som finns. Ja, hörrni. Idag är jag glad. Imorrn ska jag fortsätta vara det. Ikväll ska jag och Alexandra gå broarna runt!

Jag har ett jättekonstigt energiflöde i kroppen, det bara spritter och snurrar runt och skapar kaos och skratt och kärlek. Det är fint. Jag känner mig som en hippie.

Vilket flummigt inlägg. Jag skyller på mitt överfulla huvud. Man ska inte studera sådana här dagar, man ska vara ute!

Landsbygd.

2009-03-16 15:42:12 i Allmänt

Att bo på landsbygd har sina nackdelar. Nu bor jag ju i stan under studietiden, men jag hoppas att jag och Patrik kan köpa oss ett fint hus ute på landet inom sinom tid. Jag älskar landsbygden, fast det finns vissa undantag. Några små detaljer som stör mig, men som ändå är lite sådär charmiga och vänliga. Naturens krafter och sådana saker man inte riktigt rår på. Jag känner mig trygg med dem, de gör lite som de vill och själv kan man mest bara vänta ut dem.

En nackdel är när ett tjockt islager fryser till på trappan ned till vår jordkällare. För att överhuvudtaget ha någon som helst chans att ta sig ned (och upp igen, man vill ju inte riskera att bli kvar med småfolket!*) måste man använda isdubbar!
En annan liten detalj som stör det vardagliga livet på landet är när komposten fryser till is och man måste använda en hacka för att pressa ned komposten.
Det som stör mig allra mest är när strömavbrotten slår sin klo runt byn och man inte kan göra något annat än att tända ljus, samtala, spela kort och vänta. Strömavbrotten bryr sig inte om det är OS, Melodifestival eller barntv. Strömavbrotten kommer när de helst vill.

Fördelarna är såklart fler, då jag bara kan komma på tre simpla nackdelar som faktiskt ändå är lite småmysiga.
*Småfolk = oknytt, vittra, hustomtar m.fl.


Mamma och pappas vovve Thimmie gillar friheten i naturen.
Dalasjö, september 2008.

Här kan ni se ett klipp från konserten med Anna Ternheim.

2009-03-15 21:28:33 i Musik!

http://www.youtube.com/watch?v=GrO1h9cqUlE

Jag står typ längst ut på höger sida från publiken sett.
Först rep och sen konsert. 


Dalasjö och Nikki 1 år.

2009-03-15 20:23:29 i Allmänt


Direkt när vi kom fram till Dalasjö åkte vi ner till sjön för att fiska! Elisabeth och Thimmie.


Pappa körde skoter..


..och drog upp en jätteabborre!


Göran blev utan fisk.


Elisabeth njöt av solen!


Jag och Patrik åkte till Emily och Jocke för att gratta Nikki på hennes födelsedag.
Nu är hon ett år gammal - tiden går fort.

Nu är helgen slut. Den var underbar. Det är sådana här helger man ska tänka på när man stressar, är hungrig och vill att en tråkig torsdag ska ta slut så fort som möjligt.

Jag kan vara din slutstation, din hemkomst.

2009-03-13 23:41:46 i Allmänt

Imorgonbitti åker jag och Patrik och hans föräldrar till Dalasjö! Klockan 09.00 går färden mot min älskade by. Vi ska hem och umgås med min familj och jag och P ska även gratta Nikki som fyller 1 år på söndag.
Ni får ha en underbar helg och så skriver jag igen på måndag (eller söndagkväll).Dalasjö, december, 2008.

All good things come from you.

2009-03-13 23:34:09 i Musik!

Klockan 16.00 mötte jag och min älskade kör upp Anna Ternheim för ett genrep. Anna var en glad, ödmjuk och sprallig person. Helt tvärtom mina fördomar. Jag och brorsan såg henne nämligen som förband åt Winnerbäck hösten 2005 och då var det en ihopsjunken vålnad med huva som satt på scenen och riffade lite på sin gitarr med ett mellansnack med svordomar i var och varannan mening. Då var Anna svår, sur och rätt beige. Men det var då och det här är nu.

Nu, ikväll, på Idunteatern gjorde Anna och hennes band deras 27:e spelning på 30 (!) dagar och de såg inte ens trötta ut. Till min enorma lycka var Nina Kinert förband och publiken, som fyllde Idunteatern till sin bredd, fick vara med och trumkompa med fötter och händer. Nina har en sagolik röst och de som inte lyssnat på henne SKA göra det snarast möjligt (ja, det är att betrakta som en order från högre makter!).

Jag personligen har länge haft en artist-lyssnare relation till Anna Ternheim. Jag lyssnade väldigt mycket på henne under en period i gymnasiet.

Anna inledde med några låtar från den nya skivan Leaving on a mayday. Bland andra drog de av den medialt mest kända låten What have i done. Sedan gick bandet från scenen och Anna tog plats på pianopallen och klinkade på introt till sin cover på Broder Daniels låt Shoreline. Innerligt och proffsigt.

Bäst var deras version av A french love. Ljud, ljus och stämning var i perfekt harmoni och Anna hoppade omkring på scenen. Inte galet och knäppt, utan smakfullt. Anna kan konsten att vara smakfull och förutom hennes musikalitet är jag även avundsjuk på hennes kavaj. Snyggare kavaj finns inte. Måste maila och fråga henne om inköpsställe!
Bäst var även killen som spelade såg, cello och klockspel.

Efter 60 spelade minuter gick bandet från scenen och blev inklappade igen. Jag och kören var först ut som extranummer. Anna läste upp alla namn och lämnade över scenen till oss. Själv klev hon ner till publiken med sin kompgitarr och räknade in oss. Vad jag ska skriva om vår insats vet jag inte. Publiken var knäpptyst under hela vårt arr av den nya låten Summerrain. Knäpptyst och vaksam. Efter vår slutton applåderade dem. Länge. Jag väntar till recensenternas ord på måndag, men det kändes bra. Jag önskar att det kunde vara konsert varje dag! Adrenalinkicken jag får av att stå på en scen går inte att beskriva rättvist med ord. Jag önskar att ni kunde vara i min kropp, med mig och med pirret och med tankarna och med känslan.

Anna fortsatte på begär från publiken att spela Better be, I´ll follow you tonight, och To be gone. Anna, gitarren och publiken avslutade en av de bästa konserterna i mannaminne. I alla fall i mitt snart 22 åriga liv. Får inte Anna en femma på måndag blir jag arg. Hon ska åtminstone ha en väldigt stark 4. Hoppas trummisen, som smågrät på scenen på grund av den känslosamma avslutningskonserten på den en månads långa turnén, kommer att bidra till resencenternas lovord. Man kan alltid hoppas! 

Låtar jag aldrig skickar till personer som ska ha dem.

2009-03-13 11:56:50 i Musik!

Jag brukar ofta kommunicera med människor med hjälp av musik. Det finns några låtar jag skulle vilja att några människor lyssnar på. Bloggen är ett medium. Här kommer listan. De som ska lyssna på låtarna vet det själva.

Abalone Dots - Lost
Tori Amos - In case of you
Ingrid Michaelsson - Keep breathing
Regina Spektor - Field below
Regina Spektor - Summer in the city
Anna Ternheim - Halfway to fivepoints

Idag är det fredag.
Idag är det konsert.
Idag är jag lite nervös.
Jag hoppas att fröken Ternheim är en trevlig person och att konserten går galant.

.

2009-03-12 18:23:15 i Allmänt

Förut gick tangenterna av sig själva. Nu måste jag tänka fram orden. Det känns jobbigt. Därför får ni en snabb inblick i min torsdag:

- Stepmuskel
- Promenad med Sabina och Olivia
- Städning av förrådet
- Omplantering av de blommor vi fick av Patriks farmor Ann-Marie. Nu har vi snart en djungel!
- Middag

Snart - Hälsa på Alexandra och Marcus i deras nya lägenhet.

Ögon.

2009-03-12 13:29:38 i Allmänt


Människokroppen.

2009-03-11 19:40:27 i Allmänt

Just nu ligger det två planscher på vårt vardagsrumsgolv. En på människans skelett och en på människans muskelsystem. Som om dessa planscher inte vore nog använder Patrik MIG som levande modell.

P - Ta av dig tröjan! Jag ska känna på en muskel!
C - Okej.
P - Mm. Här går muskelfästena ihop. Hm.. okej. Här sitter Infraspinatus och där är Supraspinatus.

Och så där håller det på. Jag lär också blir proffs på människokroppen och dess konstruktion.


Lyx för studenter.

2009-03-11 12:45:46 i Allmänt

Jag har ju glömt att berätta om vår nya diskmaskin! Efter två veckor utan diskmaskin bestämde vi oss för att köpa en ny. Jag vet inte om det är en ovana eller en vana. Den är värd pengarna i alla fall. Vår fina, nya diskmaskin!

Alla tider är som planeter.

2009-03-10 22:01:18 i Allmänt

Konstig dag idag. Mycket grubbel, men mycket klarspråk.
Imorgon ska jag skriva.
Det har jag bestämt mig för.


Dagen i korthet har inneburit två kanonbra föreläsningar om sekretess, anmälningsplikt och nätjuridik. Jobbigt bara att jag är beroende av att analysera alla föreläsare - en gång råkade jag skriva 5 a4 sidor om en föreläsare där jag fabulerade ihop ett helt liv. Jaja. Jag, Rikard och Tomas käkade lunch i lärarhuset och lyssnade på Jamie Cullum och pratade om Survivorman och friluftsliv. En bra lunch.

Efter skolan drog jag till IKSU där jag träffade Idamari. Vi tränade en stund i gymmet och det var kul att träna med henne eftersom det var så längesen vi tränade tillsammans. Sedan körde jag och Jessica ett spinningpass. Efter träningen bjöd Jessica på middag och vi gjorde en specialkladdkaka med både mörk och vit choklad. Sedan halvdog vi i soffan.

Jag är expert på att kasta om ord eller använda ord med samma betydelse i samma mening.

Dagens omkastning:

Vi sitter i hörsalen och väntar på att föreläsningen ska börja.

Rikard - Men du.. är vi i rätt sal? Det är så många okända här inne!
Jag - Jomen, jag känner igen jättealla!

Jättealla var det, ja.

Oh Happy day!

2009-03-09 19:52:47 i Musik!

Nu är jag hemma igen från ett tre timmar långt körrep. Repet gick galant! Vi sjöng bland annat Oh, happy day, en version på 18 sidor. Det var mastigt men kul! Vi är ju egentligen ingen gosspelkör, men man måste ju få bredda repetoaren lite. När allt fungerar och alla är samstämmig harmoni med varandra är det underbart att sjunga i kör! Det ger en världens energikick!


Min älskade kör! Stadskyrkan, Umeå. December 2008.

Måndagar är som blaskigt te.

2009-03-09 15:36:30 i Studentlivet

Måndag. Inspirationen flödar. Or not. Jag har i alla fall varit på ett fnittrigt humör idag (som de allra flesta dagar), men fokus har varit på andra håll istället för skolarbetet som för dagen var det tänkta huvdudmålet. Förlåt om jag skriver byrokratiskt. Vi har just avslutat examinationen på enkätrapporterna där det även ingick en, enligt mig, fullkomligt onödig opponering. Under min ämnesuppsats i svenska var jag nervös flera dagar innan opponeringen då jag kände att min uppsats var som en bebis för mig som skulle godkännas inför ett framtida liv. Vår grupps enkätrapport är mer ett "måste som ingår i kursen".

Idag träffade jag halva världen på skolan. Min grupp gick ifrån mig flera gånger då jag stannade och pratade med alla.
Jag har haft en extrem överskottsenergi idag. För att ge exempel på denna energi kan jag berätta att jag under hela eftermiddagen har suttit i datasalen och rullat fram en meter och rullat bak en meter på en stol. Rikard, Tomas och Anneli höll på att få ett utbrott på mig. Jag skyller på måndagarna. Måndagar är ett utfall i veckan. Måndagar är som ett blaskigt te köpt ifrån en dammig hylla på en livsmedelsaffär i mellansverige. Hoppas för mitt eget bästa att jag har energi kvar till Ternheimrepet PLUS körrep efter det. GIV MIG STYRKA.

Nu ska jag gå till lunchrummet och äta min matlåda och sedan traska iväg till kvällens rep.
Adjö.

Ett skogsväsen med fullkomlig musikalisk briljans.

2009-03-07 23:56:12 i Musik!

Så vill jag beskriva henne. Sofia Karlsson. I två timmar och 10 minuter underhöll hon mig och många andra med sin sagolika stämma och underbara värme. Redan under första låten fick vi reda på att hon är en stolt Söder-bo. Den nysläppta skivan, Söder om kärleken, är en platta med hopp och ljus och det stämmer bra in på Sofia. Hon roade oss, inte bara med sin musik, utan också med hennes träffsäkra humor och charm. Men nu är det musiken jag ska skriva om.

Sofia är musikalisk. Hon hoppar smidigt mellan sång, bouzoki-gitarr, tramporgel och irländsk traversflöjt och whistles. Jag slutade räkna mina rysningar när de passerat 10 efter bara 20 minuter. Och nu menar jag rysningar av de bättre slaget. Jag lyssnar på väldigt mycket musik och är rätt frikostig med att berömma musiker till höger och vänster, men det Sofia gör på scenen är magi.

Hon kom in på scenen med en rutig lång klänning med svarta sidenband som hängde längs armarna och hennes blonda hår lyste upp hela scenen. Hon inledde konserten tillsammans med Gustaf Ljungren som med perfektion spelade på sin slide guitar. Med toner och ljus i harmoni kunde inte konserten ha startat bättre. När publiken väntade tålmodigt på Sofia när hon skulle välja plektrum tyckte hon att det blev väldigt högtidligt och bad ljuskillen tända upp lite i salongen så hon kunde se oss i publiken.

Sofia och hennes band blandade låtar från det nya albumet med låtar från de gamla albumen Visor från vinden och Svarta ballader. Jag saknade bara Les vin des amants, Två tungor och Jag längtar. Bandet höll samma klass om Sofia, men två musiker fångade mig: Olle Linder på slagverk och kontrabas och Sofie Livebrant på sång, gitarr, tramporgel och flygel. Olle hade nyss varit i Brasilien och köpt någon slags trumma där (jag är inte bra på slagverk) och drog igång en polska där han inledde akten med ett sju minuter långt slagverkssolo. Fröken Livebrant blev inklappad på scenen och satte sig vid pianot och körade till Sofia med en träffsäkerhet som inte var av denna värld. Livebrants och Karlssons röster är väldigt olika, men de gifter sig bra tillsammans och med flygeln och tramporgeln som stillsamt komp räckte deras röster för att ge, åtminstone mig, gåshud.

Om jag ska skriva något dåligt måste jag medge att pausen på 20 minuter inte var så givande. Man behöver ingen paus från en sådan konsert. Jag skulle ha kunnit suttit kvar till tolv om så vore fallet, men jag förstår ju att Sofia och hennes band behöver vila och dricka någon klunk vatten innan akt två blir aktuellt. Något jag tyckte kunde förbättrats var flygelns uppmickning, pianot drunknade nästan av alla gitarrer som vräkte på.

Den andra delen av konserten inleddes av att Sofia sjöng Vaggvisa. Hon hade bytt ut den rutiga klänningen mot en mörkt, djupgrön klänning som skimrade. Hon såg ut som ett skogsrå där hon gick omkring på scenen belyst av ett blått sken. Det var  nästan en lite läskig stämning, men det var hårfint, finsmakat och uttryckt med samma briljans som genomlyste hela konserten.

När bandet gick av scenen fick de stående ovationer och blev inklappade igen, då spelade de Jag spelar för livet och hörni, större spelglädje får man leta efter. Sofia - Vi tycker om Söder, vi gillar dig och vi älskar din musik.


Bild lånad från www.sydsvenskan.se/nojen

Le vin des amants.

2009-03-07 15:20:47 i Allmänt

I denna stund sitter jag och taggar upp inför kvällens konsert. Mellan tonerna av Sofia Karlssons gamla album roar jag mig själv med att bränna ut våra 2376 bilder. Jag förstår inte var alla nya bilder kommer ifrån (eller det är ju förmodligen jag som gått lös på avtryckarknappen på kameran) eftersom jag brände ut bilder i oktober förra året. Sanslöst. Men nu ska det i alla fall rensas upp på vår stationära dator eftersom vi ska omformatera den! Min bärbara får vänta på vårstädning någon dag till. Den klarar sig.Denna bild får bli symbol för dagen: vårens inkomst. Mormor och vårblomster, Dalarna, maj 2008.

Promenad!

2009-03-06 18:07:21 i Allmänt

I eftermiddag har jag gått en promenad med Sabina och hennes små filurer till barn, Molly och Olivia.

Mellan tystnad och ljud kan man andas.

2009-03-06 13:36:54 i Musik!

Häromkvällen när jag kom hem från repet inför Ternheim-konserten var jag helt slut i huvudet och ville helst av allt befinna mig i total tystnad. Men Patrik hade andra planer - han började plinka på den ena gitarren vars strängar inte uppgår till fullt antal då min käre sambo spelat av en sträng i sin speliver. Ni förstår att det kanske inte lät alltför ljuvligt. Jag bad honom snällt men bestämt att vara tyst och han lydde order och gick sedan ut en stund. När han kom tillbaka möttes han av hög musik.

Patrik konfronterade mig på en gång:

- Vad var det där snacket om "total tystnad" och "jag vill inte höra en ton till"? Gäller det inte nu eller?

Musik är det bästa som finns. Det kan aldrig bli för mycket. Men små pauser kan man ju få ta. Med total tystnad.


Jag och Patrik, augusti 2008.

Kom möt mig vid grinden med din melodi.

2009-03-05 12:33:16 i Texter/dikter

Det var väldigt längesedan jag skrev något och publicerade det här. Jag har lidit av avstannad kreativitet. Men min vän Caroline tipsade mig för ett tag sedan om flödesskrivning vilket innebär att man skriver i 5 minuter. Här är den färdiga produkten av min första flödesskrivning. Bitvis hyffsad, bitvis kass, enligt mig själv. Vad tror ni?


Jag är ingen regel man lär sig.
Inget spel man fuskar i.
Jag är ingen sjö man kastar sig i
om man inte kan simma.

Jag är ingen dag man börjar med en dålig frukost.
Ingen bristvara i ett uttalat behov.
Jag är inget man konstruerar
utan ritningar.

Jag är ingen fördom man bekantar sig med.
Ingen Europaväg med fartkontroller
Jag är ingen gitarr som stämmer sig själv.

Jag är ingen bok med 376 sidor och ett slut.
Ingen scen med en publik som givit ett överpris för en akt.
Jag är inget färdigt upplägg med klara direktiv.

Jag är ingen föreläsning man inte orkar ta anteckningar ifrån.
Ingen penna som går sönder på en dag.
Jag är ingen av alla de dammkorn som samlas i hörnen.

Jag är ingen tonart med ackordsfärgningar.
Ingen stråke på kaffedarr.
Jag är ingen massproducerad blockflöjt för 10-åringar.

Jag är ingen film med ellips och peripeti.
Ingen dikt med omkväden.
Jag är ingen pjäs utan statister.

Jag är under ständig konstruktion där tiden är mitt främsta behov för överlevnad och utveckling.

Carolina, februari någon gång.

Work.

2009-03-05 12:19:00 i Allmänt

Idag var jag förbi på mitt jobb och pratade med min chef om sommarjobb och eventuella helger att jobba på. Sommarjobbet är fixat: tredje sommaren på Berghem Servicehus. Det känns bra. Jobb är ingenting man kan ta för givet i dagsläget. Det som känns mindre bra är att sex stycken av de boende jag lärt känna mest under mina två somrar på jobbet har avlidit under hösten och vintern. Döden är något alla ska genomgå och ett äldreboende är i de allra flesta fall att betrakta som en slutstation. Jag och chefen pratade ganska länge och sedan gick jag och pratade med personalen och pensionärerna. En liten farbror trodde att jag gått upp i rök eftersom han inte sett mig sedan i somras, haha!

Pics.

2009-03-04 19:51:30 i Allmänt

Igårkväll kom Ida och Jessica hit och vi fikade och pratade!


Snart kan Ida börja balansera saker på bebismagen!

Jessica.

Summer rain.

2009-03-04 19:27:17 i Studentlivet

06.00 vaknade jag imorse av att solen steg upp. Det var fint! Då klev jag upp för att inta frukost nummer 1 och spana in tidningen lite. Sedan begav jag mig till IKSU där jag hade bokat ett spinningpass 07.15. Efter träningen gick jag till skolan där jag intog frukost nummer 2, fortsatte tidningsläsningen där jag riktade min uppmärksamhet mot den ulliga, gulliga tamrenen Sixten som blivit utsatt för hundar i hagen på Gammlia.
Sedan kom min grupp och vi inledde ett ömsom effektivt, ömsom ytterst opeppat grupparbete, men vi gjorde det vi skulle och blir nog, efter morgondagens justeringar, klara för att skicka in arbetet.

När Tomas, Anneli och Rikard övergav mig satt jag kvar på skolan och gjorde klar den individuella VFU-uppgiften, så nu har jag jobbat bort en hel del. Har bara en enkätrapport att läsa samt opponera på, vår enkätrapport att justera samt en bok att läsa. Detta ska vara gjort innan måndag och det känns lugnt.

Efter allt pluggande slöt jag upp med körgänget för att körarra i vad som blev en väldigt lång stund. Med körarr menas att man lägger upp ett kör-arrangemang till en unisont skriven låt. Man skriver alltså en fyrstämmig sats. Mitt huvud är ganska trött just nu. Tur att jag bara ska halvdö i soffan ikväll!

Sådärja!

2009-03-03 17:05:57 i Musik!

Drömmar, träning och annat.

2009-03-03 12:54:37 i Träning

Inatt drömde jag att Patrik och jag skulle förlova oss och att Patrik ensam hade valt ringar. Ringarna var i något odefinierbart material och pryddes av texten "Smultronflickan" och "Jordgubbspojken". Sjukt fula var de och jag förstod inte var "namnen" kom ifrån. Jag började gråta i drömmen och folk som var på festen klagade på maten och allt gick åt helvete. Patrik sa att jag hade skrattat i sömnen så lite road av drömmen var jag i alla fall! Undrar vad den här drömmen kan betyda?

Förmiddagen har jag ägnat åt att ringa till min underbara mamma som fyller år idag. Efter födelsedagssång och lite prat begav jag mig till IKSU där jag först körde lite styrka och 40 minuter spinning. Då jag har varit hemma i tre veckor under praktiken har jag inte kunnat cykla något, så det var kul! Det kändes bra också, förutom ryggen som var lite stel, men det berodde nog på att jag köttade på lite väl mkt innan passet.

Nu sitter jag här och käkar lunch, fullkornspasta med tonfisk, persilja och morötter (snabblunch!) och laddar upp inför en eftermiddag fylld med plugg. Patrik har tagit plats i soffan där han avverkar sida efter sida i Anatomi och fysiologi-boken.

Ikväll kommer Ida och Jessica hit på fika! Det ska bli roligt och träffa dem och se hur Idas mage har växt den senaste veckan!


Födelsedagsbarnet i egen hög person!

The news of today.

2009-03-02 22:14:47 i Musik!

Nästa fredag den 13 mars ska jag köra bakom Anna Ternheim vid hennes spelning på Idunteatern!


Mogna frukter och omogna stunder?

2009-03-02 16:49:40 i Allmänt

Sitter fortfarande på skolan och äter upp innehållet i dagens andra matlåda. Äter ett päron till efterrätt och njuter av den perfekt mogna konsistensen. Funderar på vilken frukt som är min absoluta favoritfrukt. Vid extrema blodsockerfall är bananen min räddare i nöden. I strålande februarisol älskar jag blodapelsinen. I november överkonsumerar jag och många med mig clementinen. På somrarna i stugan tycker jag om att äta solvarma persikor. Just idag älskar jag päronet. Det perfekt mogna päronet. Jag undrar när stunder blir perfekt mogna och om de ens blir det? De kanske är omogna hela tiden så att man måste stå ut med karten och smaken och konsistensen och tiden och.. ja.. vad vet jag?

Nu : Kör!

Memories & laugther.

2009-03-02 15:20:45 i Studentlivet

Jag börjar misstänka att jag åt någon slags fnittergröt imorse, för idag har jag skrattat ovanligt mycket. Min normala skrattfrekvens är ju ofta över det normala, men idag slogs säkerligen något slags rekord i skratt! Vi (seminariegruppen och jag) har under några timmar mer eller mindre engagerat arbetat med vår kära enkätrapport och efter det gick vi på den schemalagda röstverkstaden. Rösten är ju viktig i läraryrket! Det var mest basicgrejer man fick lära sig där, i alla fall för mig och de andra musikmänniskorna som sjungit mycket och gått hos sångpedagog. Det roligaste var när man skulle arbeta två och två för att känna på varandras magmuskler (diafragmans inre bålmuskultatur) och Rikard börjar prata om djurkorten vi skulle beskriva för att analysera våra röster.. Ja, det kanske inte var så roligt för er att läsa om, men för mig har detta varit en rolig dag i alla fall! Nu har vi slutat och jag sitter och harvar på med en av vfu-uppgifterna. Tog med mig datorn hit för att slippa dötid mellan skolan och kören. Kören börjar 17.00 och det ska bli spännande att se och sjunga för den nya körledaren! Har ju missat tre rep nu när jag har varit på praktik hemma i vilda, vackra Vilhelmina.

Något som också gjorde denna dag till en fin dag var ett mail jag fick av Emma Sikström. Min underbara vän från gymnasietiden. Hon hade hittat någon gammal bild från någon julshow där vi hade åttiotalstema under en låt.

Söndagar i mitt hjärta!

2009-03-01 18:46:05 i Recept

Vaknade halv nio imorse och var pigg som en morgonlärka! Jag gick upp, åt frukost och tittade på Nyhetsmorgon. Sedan tog jag en promenad till IKSU i solsken och gnistersnö. Väl på IKSU krossade jag mina armar och efter passet tog jag bussen hem. När jag kom hem sov fortfarande Patrik som var ute igår, så jag gjorde lunch till oss båda och av resterna gjorde jag matlådor till veckan (mycket bra som fattig student!). Efter lunchen gick jag till Coop för att hämta ut min Sofia Karlsson-biljettATG-ombudet. Sedan tvättade vi. Och så har jag pluggat, spelat gitarr och munspel och gjort middag och den ser ni nedan. Nu ska vi bada badkar, se film och mysa. Snacka om effektivitetssöndag! Det braiga är att jag inte har stressat med något utan jag har känt ett bättre sorts flow hela dagen.Eftersom jag är för lat för att skriva ut receptet så får ni en snabbversion här:

Ta några kycklingfiléer och marinera dem några timmar innan planerad måltid. Idag marinerade vi kycklingarna med olivolja, soltorkade tomater, basilika, chili och vitlök, men man kan ju såklart ta färdig marinad eller hitta på något helt eget. Ugnsgrilla filéerna i folie, 225 grader i 25 minuter. Koka svart och röd quinoa. Fetaostkrämen har jag gjort på kesella, fetaost och vitlök. Lite persilja fick pryda maten!