Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Hundar, hundar, hundar

2017-01-31 21:36:00 i Allmänt

Major vilar sig efter några rundor på sjön! Bild från i söndags.
Tänkte att det kan vara roligt med en uppdatering om vad som händer på hundfronten! Jax har det extra fint nu i dagarna och har besök av en löptik. De har parats två gånger och ska paras ännu en gång i morgon. I natt vaknade jag av att Jax ropade på henne (hon bor i Imras hundgård + hundhus) och hon svarade genom att yla tillbaka. Så höll de på från klockan 04.30... Major blir avundsjuk och går omkring här inne och piper som en annan pipleksak. Vi har Jax och Bodil (hehe, så gulligt namn på tiken) åtskilda i varsin hundgård. Vet att flera brukar släppa ihop hanhund och tik som ska paras och låta dem vara tillsammans ett par dagar men det känns inte rätt för oss. Dels finns det en stor risk att de skadar varandra om det går för fort eller för hårdhänt till och dels kan både tik och hane bli otroligt stressade av det. Ännu en anledning är att det är betydligt enklare att hålla koll på parningarna så man verkligen vet att hundarna har fullföljt dem. Dessutom: Jax är ju värd rätt mycket, både i tid och pengar mätt, och att vara vid hans sida när han träffar tikar ger både oss och honom trygghet - även hur snäll tiken än må vara. Djur är alltid djur!
Major har också det bra och även om han inte är nog meriterad för att avlas på så får han göra andra roliga saker, som att springa lös på sjön och gå lydnadskurs! I kväll var näst sista träffen och det finns en HEL DEL att jobba med om man säger så och jag har ju sagt att lydnaden med Major är mitt hundprojekt denna vår. Han hade det inte lätt i kväll för det var både en löptik hemma och så när han skulle slappna av och få komma hemifrån är det en löptik på kursen OCKSÅ, haha, stackars Major!
Går fortfarande i valptankar och jag har inte släppt önskan om en helt egen hund. En liten valp som köps med syftet att bli min tävlings- och brukshund. Just nu i livet med ettåring, jobb och nystartat företag ryms det dock inte. Ett valpköp för mig innebär att jag vill lägga otroligt mycket tid på hunden, framförallt det första året men även senare. En promenad om dagen räcker inte på långa vägar med de mål jag har. Jag hoppas att drömmen kan bli verklighet så småningom - förhoppningsvis relativt snart!
Ps: Jag ska visa er bilder från lördagens kalas då vi firade världens roligaste och finaste ettåring men nu är jag så trött att ögonen går i kors så det blir fika och så bums i säng! I morgon kanske!
 

Fortsätt

2017-01-30 15:33:00 i Allmänt

Det här inlägget av Underbara Clara var precis det jag behövde läsa i dag. Konsten att fortsätta. Konsten att inte ge upp. Dra på. Stanna inte. Jag pratar ofta med mina elever om motivation. Att motivation betyder rörelse och att man behöver vara i rullning för att saker och ting ska hända. Nu behöver jag påminna mig själv om mitt eget lärarmantra. Fortsätta att göra, att driva på, att ligga i. I mitt lärarjobb på halvtid har jag en ledning, en kursplan, elever och styrdokument att förhålla mig till och nu har jag INGENTING. Jag är min egen chef och om jag inte är i rullning händer ingenting. Då står allt stilla. 
Att läsa inlägget ovan var bra för mig. Det fick mig att inse att jag visst har kommit en bit på väg. När jag som i dag har fixat en massa måsten känns det inte som att jag "jobbar" något. Jag vill ju jobba med planering, genomförande och utvärdering men allt som sker och som jag gör är ju ett led i all den här rörelsen. Det som driver motivationen framåt. Dagens bankbesök tog tid men nu har jag skaffat ett företagskonto och ett bankgiro kopplat till företaget. Besöket av IT-teknikern tog tid av min planering inför veckans sånglektioner men ledde till att jag nu har en fullt funktionsduglig internetanslutning. Ett led av rörelse. 
Det var det om det! Vad händer annars i dag då? Jo. Jag har haft mitt första möte med en elev i grundskolan som har två timmar musik med mig/vecka som anpassad studiegång - en tjänst som kommunen köper av mig. Nu ska jag fixa det sista inför kl. 16.00 då två systrar kommer hit för gemensam introduktionslektion. Rolig måndag! 
 
 
 

Fredagstips!

2017-01-27 11:08:00 i Allmänt

Här kommer två fredagstips till er! Ovan ser ni mitt kontor/personalrum i lokalen, helt inrett med lagårdsfynd och ärvda grejer. Har som mål att försöka inreda lokalen med en så liten kostnad som möjligt. Som ni ser är detta en bild från Instagram och där har jag nu skaffat ett konto kopplat till företaget, in och följ vetja! @textochton heter jag där och lägger då och då upp bilder med tillhörande text om vad som händer!
Tips nummer 2 är att ni läsare som gillar att sjunga nu kan anmäla er till körer jag ska börja leda från och med torsdag den 9 februari. Körverksamheten bedrivs i samarbete med Vuxenskolan i Vilhelmina och här får du mer information om kostnad och hur du anmäler dig! Kom och sjung, det blir kul! 
Nu ska jag strax göra helg och besöka Bergmans för sushilunch med mina grabbar och faster Linda som är här och sedan ska vi hem och förbereda för morgondagens ettårskalas - galet att min lilla bebis redan fyller 1 år?! 
 

När livet snurrar på i 180

2017-01-25 22:01:54 i Allmänt

Hörni. Det går fort det här. Det som kallas livet. Helt plötsligt har det gått tre dagar utan att jag hunnit skriva en rad här. Vad har jag då gjort? Jo. Det har jobbats, lyrikanalyserats med mina roliga och smarta elever, sprungits backintervaller med Jax, varit på möten, intervjuats (!), pussat bebiskinder, varit på cirkelledarutbildning, fixat i lokalen, planerat för sånglektioner...
I går kände jag dock att det snurrar på väl fort. När dagarna fylls med FÖR mycket saker hinner jag inte känna efter och när jag väl får en chans att känna efter kommer liksom allt. Alla tankar, alla känslor, alla spänningar som lagrats. Det var skönt att få släppa på trycket och stöttas av världens bästa sambo (säger det igen, alla borde ha en Christoffer) som fick mig att inse att jag inte behöver prestera på exakt alla plan samtidigt. Nu lägger jag mycket tid på företaget för att få det i rullning och det innebär mindre tid till annat. Men allt har sin tid! När jag implementerats i vardagen tillräckligt mycket kommer det att gå fint. Det känner jag. Man måste bara komma ihåg och ge sig själv en klapp på axeln ibland och inte bara jaga vidare till mer, bättre, större.

Utebarn

2017-01-22 16:00:00 i Allmänt

En allvarlig liten Vidar som spanar in elden under dagens utflykt. Som tur är verkar Vidar gilla att vara ute lika mycket som jag och Christoffer (även om jag gnällde lite i dag för att det "snådde" så mycket, hehe). Nu kanske jag jinxar något men vi har flera gånger fått kommentarer om att Vidar verkar vara så frisk och jag tror att en av faktorerna är att han får vistas utomhus varje dag. Frisk luft gör under för hälsan! Hoppas nu inte att Vidar drabbas av någon hemsk basilusk bara för att jag skriver så här nu...  
Gårdagens rensning och fix i källaren gick bra. Svärmor fixade dessutom pölsa till ett helt kompani så nu har vi massa matlådor och buljong som Christoffer ska koka köttsoppa av i veckan! Nu sover Vidar sin eftermiddagslur och jag ska läsa. Vi har turen att bli bortbjudna på middag till Gabriel, Marika och tjejerna i dag! Och vet ni vad? De har precis hämtat hem en jämthundsvalp (IIIIIHHHH!!!!). En lyckans dag!

Mat vs frukost på morgonen

2017-01-21 10:10:18 i Allmänt

Jag vet inte hur det fungerar för er men jag kan inte äta MAT på morgonen. Jag klarar inte av några andra lukter och smaker än vanliga, hederliga frukostgrejer så som fil, gröt, juice, te, müsli, macka med pålägg, grönsaker, frukt, smoothie, bär, ägg osv - beroende på vad man nu är sugen på. Något jag aldrig är sugen på är matsmaker. Christoffer är helt tvärtom. Just nu äter han gårdagens tacorester och det luktar tacoköttfärs i köket... Har absolut inga problem med tacos till middag men INTE till frukost. Det är något med vissa smaker som man måste inta efter att en viss tid på dygnet passerat.
I dag ska vi greja i källaren! Tjoho! Vi ska rensa, städa och sätta upp fler hyllor och organisera så det blir bättre. Tror att det kan bli en cirkeleffekt av bättre ordning överallt då fler hyllor i källaren innebär bättre ordning även i skåpen här uppe i huset = välbehövligt! Svärmor och Thomas kommer snart hit och ska umgås med Vidar så han får en roligare dag än att hänga med oss i källaren!

Fredagsfeeling

2017-01-20 16:37:00 i Allmänt

Var på lite halvdåligt humör när jag hem, oklart varför. Hatar verkligen att vara sur/irriterad/nedstämd utan anledning för om det finns en bakomliggande orsak tar min lösningsorienterade sida över och försöker lösa det. Finns det däremot ingen orsak vet jag inte hur jag ska hantera det så jag är glad att det ändå sker förhållandevis sällan. I dag löste jag det med träning. Säg det träning inte fixar?! Jag tog Major och så sprang vi mot Bäsksele och blev upplockade av Christoffer och Vidar som hälsat på Gabriels nye valp. Med "Säkert!" i lurarna, solnedgångsskymning, en pigg hund och lagom många minusgrader fick vi till ett fint pass som känns som en bra inledning på helgen. Och när jag kom hem var jag på betyyyydligt bättre humör. Hoppas ni har en fin fredag!
 

Kompislunch, författarbesök och ensam hemma!

2017-01-18 16:09:00 i Allmänt

Nu är jag hemma och sitter uppe på mitt hemmakontor och ska göra färdigt några saker innan jag avslutar arbetsdagen för i dag. Jag ska bland annat skriva ihop ett gäng frågor utifrån dagens författarbesök. Malgomajskolan fick nämligen celebert besök av författaren och språkvetaren Sara Lövestam i dag! Eleverna har genom texter, artiklar och böcker fått bekanta sig med Lövestams författande och i dag fick de lyssna till en föreläsning där hon pratade så intressant och inlevelsefullt om sitt författarskap så jag tror att en och annan elev nog gick därifrån med begynnande författardrömmar, kul! Appropå mitt jobb är vi i pressen i dag! Malgomajskolan har nämligen det högsta snittet i länet när det kommer till avgångsbetyg. Det känns fantastiskt att arbeta på en skola där drivna, engagerade lärare och övrig personal gör allt vi kan för att hjälpa eleverna att nå så långt som möjligt i kunskapsutvecklingen. 
I dag bjöd Evelina och Viking mig på lunch hemma hos dem och det var så lyxigt att komma dit och sätta sig vid dukat bord, en fin stund denna onsdag. Nu är jag ensam hemma (!). När hände det senast? Christoffer och Vidar har åkt till Raja över dagen. De är nog på hemgång nu. Kvällens planer är en springtur med Jax och nu när det blev milt igen tackar jag mig själv för fjolårets bästa inköp: Icebugs. 
Hoppas ni får en fin kväll!

Att avsluta något man tyckt så mycket om

2017-01-17 21:10:00 i Allmänt

Jag känner att jag verkligen behöver få skriva av mig om det jag nu ska skriva om. Det här med amning. Vidar har ammat sedan dag ett och ammar fortfarande, dock under ett pågående avslut. Min ambition har hela tiden varit att amma så länge vi båda trivs med det och det har fungerat bra. Nu har vi snart ammat ett helt år, senaste halvåret som ett komplement till den övriga maten han äter. Vidar är en matglad liten pojke som äter allt från bönor till köttfärslimpa med stor aptit. Christoffer brukar skoja och säga att han måste ta ett extrajobb under föräldraledigheten för att ha råd att föda honom. Under en frukost äter han exempelvis en hel portion gröt med hemlagat äppelmos, en hel frukt, en macka, ett ägg och kanske någon smakbit från vår frukost...
Anledningarna till att amningen fungerat så bra tror jag beror på flertalet orsaker. Jag är bland annat mycket tacksam över att vi gick amningskursen och att BÅDE jag och Christoffer gjorde det. Även om han ju inte ammar är han en stor del av Vidars behov och genom att ha god kunskap kring amningen kunde han ge mig ett bra stöd redan från början. Han visste till exempel vilken avlastning man behöver när man helammar ett barn dygnet runt. Jag är säker på att jag annars inte klarat av mjölkstockningen jag fick när Vidar var två veckor gammal och heller inte den tuffa tiden under helvetets påfund även kallad sorkfeber. Sorkfebern drabbade mig när Vidar var fyra månader gammal och jag ville absolut inte sluta amma då utan kämpade mig igenom sjukdomen och ammade i ett töcken av smärta och tårar. Det är ju helt otroligt egentligen vad man gör för sitt barn! Självklart är jag medveten om att Vidar inte skulle drabbas av något men om vi där och då hade avslutat amningen men jag ville så gärna amma längre och det var ju något vi båda trivdes så bra med. Vi har även tilläggsmatat Vidar, framförallt i början när mjölken inte kommit igång ordentligt och under sorkfebern då mjölkproduktionen gick ner eftersom jag var sjuk. Jag tror att det är en kombination av dessa faktorer som gjort att jag ammat så pass "länge" om man tittar på genomsnittet. 
Att amma har inneburit starka band mellan mig och min son. Amningen bjuder på näring i ett smart förpackat sätt, helt anpassat efter bebisens behov. Att det dessutom innebär en stund för bara mig och Vidar har givit oss närhet, värme och trygghet. Det är just det jag kommer att sakna mest med amningen - att ha en helt egen stund som bara är vår. Självklart går det ju att skapa dessa stunder utan amningen, det gäller bara att hitta nya sätt. Jag känner mig så kluven till att avsluta amningen. Det finns fortfarande mjölk kvar men jag märker att den sinar mer och mer eftersom vi ammar mindre och mindre (minskat sug = minskad produktion). Vi behöver inte fortsätta amma av näringsmässiga skäl då Vidar tillgodogör sig sitt näringsintag via maten men det är just den där stunden. Stunden som bara är vår. Hur lugn och stilla han blir i min famn när han äter, hur mitt hjärta slår mot hans kropp, hur mina axlar sänks och pulsen går ner, hur kärlekshormonet som frigörs rusar runt, runt i kroppen och gör mig varm och lugn. Hur gott han luktar på huvudet, hur han tvinnar mitt hår mellan sina små fingrar, hur han stryker sin lena hand mot mitt bröst. Allt det kommer jag att sakna. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En januarihelg i punktform

2017-01-15 20:59:40 i Allmänt

* I helgen var vi bjudna till Anders, Johanna och Esther där vi sov över. Timmy, Sabitha och Christelle var också bjudna och vi hade en jättemysig och rolig kväll!
* I ett år har jag varit med Vidar varje dag och han har inte varit särskilt mammig förutom när han är trött eller ledsen - då har han alltid valt mig. Men EN vecka tog det för honom att byta Christoffer till förstahandsalternativ när det kommer till tröst... jaha?! Haha! Det är fint att se att han är trygg hos oss båda, såklart!
* Vädret - vintern i mitt hjärta! Krispiga, soliga och kalla vinterdagar måste ju vara bland det vackraste som finns!
* Alltid när jag kommer hem efter att varit borta måste jag sätta igång med något. Jag mår liksom lite dåligt på något vis och det känns som att jag har tusen grejer att göra men inte hittar någon början på något. I dag tog jag tag i att smörja in Vidars julklappsskor han fick av farmor och Thomas i lädervax - ett par superfina Kavat Yxhult! Nu är han redo att snart lämna ulltossorna bakom sig! Jag och Christoffer gick även igenom kylskåpet, skrev matsedel och inköpslista. Skönt att ha det gjort för veckan!
* I kväll har jag även varit på mitt allra sista styrelsemöte för byaföreningen (för den här gången i alla fall). På årsmötet i mars lämnar jag över sekreterarposten till någon ny! Jag har helt enkelt inte tid - även om mitt hjärta såklart fortsätter klappa för Dalasjö!
 

Tusen tack!

2017-01-13 11:14:00 i Allmänt

Jag vet inte hur jag ska kunna visa min tacksamhet för alla lyckönskningar och all positiv repons jag fått i och med att jag berättade om mitt företag. Det känns så himla roligt att jag bemötts av hejarop. Jag har dessutom fått massor av tips på saker jag efterfrågat vilket jag tacksamt tar emot. Nu ska jag träffa upp en av mina före detta elever som driver Fjällfoto. Vi ska äta lunch tillsammans och jag ska få ställa miljoners frågor till henne om företagande och idéer jag har samt få massor av inspiration!
Återigen: TUSEN TACK. 
Hoppas ni har en fin fredag!
 

Att berätta om något nytt, spännande och jätteläskigt

2017-01-11 16:21:00 i Allmänt

Nu har dagen kommit då jag ska ta mod till mig och berätta vad det är för möten jag sprungit runt på under hösten och vad det är för "projekt" som upptagit min tid. Som ni vet sade jag upp mig på deltid i höstas vilket jag skrivit om tidigare. Nu arbetar jag deltid på som gymnasielärare i svenska och ska den övriga tiden göra något så läskigt som att utveckla det företag jag startat. Förstår knappt själv vad det är jag har satt i rullning. Jag, det största jäkla kontrollfreak som finns, ska alltså pyssla med något som KANSKE fungerar, som KANSKE ger mig ett underlag för en själig inkomst och som KANSKE visar sig fungera på sikt. 
Det som fick mig att våga ta detta steg är att jag har utbildning, kunskap och erfarenhet inom detta men framförallt har jag en jäkla vilja när jag bestämt mig för något. Det är inte kul att greja med en budget, det är inte heller så intressant att skriva en affärsplan, göra marknadsundersökningar, lära sig om momsdeklaration och allt annat välbehövligt men trist - dock är anledningen till att detta det som får mig att göra det. Anledningen stavas min företagsidé. Och vad är det då det handlar om? Jo, låt mig berätta.
Mitt företag heter "Lidström Text & Ton" och ska erbjuda privatundervisning främst i sång men även piano och gitarr på grundnivå. Företaget erbjuder även körverksamhet, samarbeten med skolor och företag och frilansuppdrag som sångsolist och pianist. Jag kommer också erbjuda företag och privatpersoner röstcoahning (har du till exempel ett jobb där rösten är ett av dina huvudverktyg kan du anlita mig för att lära dig om hur du på bästa sätt ska ta hand om och hantera din röst för att undvika slitage). Det är alltså TON-delen. Sedan har vi TEXT-delen vilken innebär konsultarbete med text- och språkrådgivning till företag och privatpersoner. Företag kan exempelvis anlita mig för att göra kundrelaterade texter mer läsarvänliga (ett område där många företag har brister) och privatpersoner kan anlita mig för exempelvis korrekturläsning av examensarbeten och liknande. Rättstavningsprogram är statiska och arbetar bara efter grammatiska mönster och ger inga signaler om vilken stilistisk nivå din text håller. 
Jag hoppas av hela mitt hjärta att det här företaget blir något som ger mig lön för mödan och att jag får ett kundunderlag. Någonstans måste man komma till en punkt där man antingen bestämmer sig för att testa eller fega ur och eftersom jag alltid brukar hylla modiga människor som gör sin grej så kan jag ju inte vara sämre. Det enda som kan hända är att jag får avveckla företaget. Eftersom jag har min lärarlegitimation att falla tillbaka på känns det tryggt. Att undervisa elever musikaliskt och dela med mig av min kunskap och passion är det som driver mig och att kunna kombinera det med min kärlek till det svenska språket OCH LEVA PÅ DET vore en dröm. Snälla, snälla ni. Får jag be er om en tjänst? Kan ni sprida ordet om mitt företag vidare till alla ni tror är intresserade av mina tjänster? (Jag kan åka till grannkommuner!). Jag vore så tacksam! 
Tar även tacksamt emot tips på någon som är en hejare på att bygga hemsidor! Önskar mig en snygg, användarvänlig och informativ hemsida där jag kan samla all information gällande företaget och vad det är för tjänster jag erbjuder. Och till sist: var god och önska mig lycka till! Jag är så jäkla rädd, nervös och spänd inför hur detta ska gå så jag behöver verkligen alla hejarop, tips, råd och omtanke jag kan få! Tack på förhand :)
Slutligen: Min familj. Vad skulle jag göra utan er? Tack för all barnvaktstid när jag varit på möten, tack för alla länkar till skickat till mig, tack för alla råd, allt stöd och pappa - även fast vi ibland ryker ihop sådär lagom mycket är vi ett bra team - du med ekonomisk kunskap och jag som den galna kreatören! Tack! Jag bjuder på musselsoppa en vacker dag. 
Här är mitt hemmakontor uppe i biblioteket i huset. Här sitter jag och planerar och grejar. Dricker te ur Spisa Ribb-koppen, lyssnar på musik och på vinande vind utanför och njuter av blå timmen utanför fönstret. 
 
 
 
 
 
 
 

Livet ur mobilen del 94821794

2017-01-10 21:34:00 i Allmänt

En dag när vi hälsade på i Månsberg var det så varmt att Vidar inte kunde ligga i vagnen ute och sova och heller inte uppe i spjälsängen. Vi löste problemet genom att ordna en provisorisk sovplats på golvet där det var svalt och det verkade han gilla. Jag och svärmor hängde ute på altanen och solade, för oss var värmen inga problem!
Skulle skicka en "Hej älskling, jag saknar dig"-bild till Christoffer och upptäckte sedan mjölkfläckarna på tröjan... (Bilden är sned som ni ser men det går ej att ändra?!).
Inför älgjakten fick Vidar denna dress, hehe!
När vi var i stugan fick vi en säck med äpplen och här är några av många äppelmos-burkar jag fixade till Vidar.
I höstas gick vi på babysim. Den här bilden tog Evelina under det första tillfället. Som ni ser var jag något mer peppad än min skeptiske son. Som tur är ÄLSKAR han att bada nu så det ser mycket lovande ut på badkompis-fronten för min del!
En bor ju rätt fint alltså.
Barnvagnspromenader: något av det allra bästa med föräldraledigheten. Tur att man kan fortsätta med dem trots att föräldraledigheten är slut för min del. Kommer vara avis på Christoffer som får uppleva hela vårvintern och våren hemmavid men jag unnar honom verkligen det.
Emma, jag och Johanna på tjejhelg i Borgafjäll
Leka med hundskålar = det bästa Vidar visste när han var en sju-åtta månader!
Har ju börjat tycka att det här med barnmat är rätt skoj! Detta är fryst mat på upptining. Köttfärssås, broccolimos och sötpotatis- och morotsmos.
En bild på detta vinterklädda barn får avsluta denna omgång av "Livet ur mobilen"!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Helgbestyr

2017-01-08 10:15:00 i Allmänt

Något av det bästa jag vet är att samlas vid bordet med Christoffer och Vidar. Äta, fika, prata, skoja, umgås. Tänk att just jag fick världens finaste lilla familj!
Vidar fick stekt ägg, en brödbit, avokado och ärtor.
Christoffer gjorde omelett, något han verkar ha någon slags supertalang för eftersom de alltid blir så bra!
Mamma och pappa kom förbi och pappa drog det här sköna citatet när jag sa att Vidar inte fick förstöra granens pynt: "Äh, det ska ju lix TAES NER!" (...) Det har faktiskt gått över förväntan med julgranen. Visst har Vidar varit nyfiken på den och vi har fått bevaka den extra men det är nog julbocken som var det mest intressanta föremålet och den stackars bocken får efter denna jul leva med att ha lite mindre halm på kroppen än tidigare.
I går var det världens finaste vinterdag. Vi packade ner Vidar i pulkan, kopplade den efter Imra och gick till skogs!
<3
Minuterna innan solen steg upp på himlen!
Pappa och Christoffer har inlett ett projekt. "Nere på myrn" finns en otroligt fin plats där de ska sätta upp farfars gamla vilarkoja (en liten koja som farfar haft under tiden han jobbade i skogen som ung). I går högg de några tallar som ska bli bro.
Själv var jag mest där för att fika, hehe.
På kvällen bjöd vi på middag!
Tunnbrödrullar med en fyllning av en röra på rökt röding. Brödet har svärmor bakat och rödingen har svärfar fiskat - närproducerat och bra!
Det här var första gången jag och Christoffer lagade plankstek. Älgkalvsfilé, mmmmmm!
Christoffers Crème brûlée serverad med hallon som mamma plockat på Granberget. En riktigt god middag om jag får säga det själv!
I dag är det söndag och sista dagen på ett jullov som varit så härligt. I morgon börjar Christoffers föräldraledighet och jag börjar jobba! Pirrigt men kul! Hoppas jag kommer ihåg hur man gör...hehe! Planerna för i dag är en springtur med Jax, städa biblioteket, bada Vidar samt söndagsträning med Major. Jag ska också försöka hinna med att gå igenom min mailinkorg för att ha den tom och fräsch inför terminsstarten i morgon. Hoppas ni får en fin söndag!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ordning i linneskåpet och kompisbesök

2017-01-05 22:05:00 i Allmänt

 
I vårt gästrum (eller som det i gammalt var "kammarn" där farmor och farfar hade sitt sovrum) har vi en platsbygd garderob som fungerar som linneskåp. Här förvarar vi dukar, kökshanddukar, sängkläder till sängen i gästrummet och gardiner. I det övre skåpet förvarar vi Vidars sängkläder och babyfiltar - där har jag dock inte rensat ännu så det får ni inga bilder på!
Det kanske ser mycket ut för en familj på tre (och då har vi ju ett stort skåp med enbart sängkläder, filtar och kuddfodral uppe i min klädkammare...) men det mesta är ärvt från min farmor och farfar. Av det som syns på bilden är kanske 30 % inhandlat av mig.
Det komiska är att det i denna IKEA-kasse ligger cirka 20 kökshanddukar och tre dukar som ska manglas hos mamma, hehe. Vi lider inte brist på detta kan vi ju säga! Älskar att tvätta händerna eller putsa vinglas med handdukar med initialerna KL (gammelfarfar Karl), DS (Farmor Dagny innan hon gifte sig med farfar), BL (för gammelfarmor Betty och farfar Bo). Några omärkta kanske jag ska sälja på loppis? Det brukar ju finnas en rätt stor efterfrågan på linnehanddukar och nog är skillnaden i kvalité rätt stor i jämförelse med de kökshanddukar man hittar i valfritt blågult varuhus?
Linnegardinerna jag köpte till vardagsrummet hösten 2011. Minns att det sved att köpa gardiner för 1200 kronor men så här i efterhand har de verkligen tjänat in den summan för som jag använt dem! Vi har faktiskt bara två uppsättningar som vi alternerar mellan i vardagsrummet. På bilden ser ni även våra linnehanddukar. En av dem fick jag i konfirmationspresent och mitt sextonåriga jag kanske inte uppskattade presenten men oj vad jag är glad att jag har den där duken nu! Vilken måltid som helst blir ju roligare med en linneduk! Varför använder man inte dem oftare? Nu med en vild bebis i huset kanske det inte är en sådan smart idé men äh, dukar går ju att "rulla undan" de mest kritiska ytorna!
Ett gäng broderade sommardukar som min farmor och/eller gammelfarmor gjort. Finns det ens någon under 60 som broderar dukar i dag? Ett kulturarv är det! Har några dukar med handvirkad spets också - värdefulla!
På eftermiddagen fick jag och Vidar besök av Sandra, Lukas, Aron och Liv så vi hade en mysig stund med fruktsallad och hemkokad chokladsås, grävskopekörning, älgjaktsäventyr i vardagsrummet och massa fint surr!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Plus-listan

2017-01-04 23:54:51 i Allmänt

+ Att Jessica ringde under promenaden så att den blev mycket trevligare!
+ Att jag och pappa jammade loss i kväll efter att vi gjort viktigheter.
+ Att jag snart är klar med en stor rensning av linneskåpet (utlovar bildbevis).
+ Att våra täcken och kuddar hängt ute på vädring i dag och att vi nu har krypit ned i en renbäddad säng!
Ps: om det bodde några kvalster i täckena borde de ha frusit ihjäl. Nu visar termometern 28 minusgrader. Tur att jag får ligga under duntäcke och yllefilt! 

Vindpinad promenad

2017-01-03 20:39:00 i Allmänt

Min "stjälpreda" i finaste ullunderstället som han fått av Idamari.
Så går en tisdag mot sitt slut och kommer aldrig igen. Och vad har vi pysslat med i dag då? Jo. Vi har börjat städa bort julen. Julgranen MÅSTE vara kvar till helgen enligt min sambo men resten åker nu. Vidar har hängt med efter bästa förmåga. Han är otroligt energisk nu och vill vara med överallt. Nog ska det bli skönt att lämna över stafettpinnen av föräldraledighet till min käre sambo. I kväll har jag och Emma gått en promenad och det drog kallt även om det "bara" är 13 minusgrader nu.
 

Bananplättar

2017-01-03 12:01:00 i Allmänt

Något Vidar verkligen älskar är bananplättar. Det är väldigt enkelt att göra och passar även att ha med som ett mättande mellanmål när man är på språng.
Receptet räcker till cirka 20 små plättar
- Två bananer
- Två ägg
- En dl valfri mjölk (jag brukar för det mesta köra havremjölk men har även introducerat komjölk nu).
- Cirka en dl bovetemjöl (anledningen till att jag lagar dem med bovete är att det innehåller mer protein än vetemjöl, är glutenfritt samt lättsmällt och därmed snällt för magen).
- Kokosolja till stekning
Mosa bananerna och blanda ihop ingredienserna väl. Smält kokosoljan i stekpannan och stek på medeltemperatur. Förvara i kylskåp.

 

 
 

Singlande snö

2017-01-02 12:08:00 i Allmänt

Utanför fönstret singlar snön ner i fjäderlätta små flingor. Vid köksbordet sitter jag och Vidar och äter lunch. Han fick två bananplättar och apelsinbitar till efterrätt som han nu mumsar på. Vi ska åka in till Vilhelmina och handla, gå på biblioteket och sedan besöka Pralineriet. I veckan har vi fortfarande jullov så vi ska ta vara på de här sista dagarna av tillsammanstid. Ja, vi kommer ju såklart vara tillsammans sedan också men på ett annat sätt när tiden ska delas upp i arbetstid och fritid. Tänker att allt kommer bli bra! Jag ser fram emot att påbörja mitt arbetsliv igen och ta vid där det slutade och dessutom med en helt ny dimension men om det ska jag berätta sen för det kräver ett eget inlägg.
Håller på med Vidars album och titta här vilken gullig bild från i somras. Gott med hallon från trädgården i stugan!
 
 
 

Hejdå 2016!

2017-01-02 08:07:00 i Allmänt

Gjorde du något 2016 som du aldrig gjort förut?

Jag meriterade Imra med ett LP2, jag sade upp mig på egen begäran (halvtid) och sist men inte minst: jag födde ett barn som jag nu varit föräldraledig i ett år tillsammans med - ett coolt år om jag får säga det själv!

Vilka länder besökte du?

Inga alls! Sverige dög fint.  

Är det något du saknade år 2016 som du vill ha år 2017?

Att kunna starta någon syssla och hålla på med det tills det är färdigt! Vidar har ju varit med på det mesta jag pysslat med men det får man ju ändå säga: det gäller att ha ögon i nacken med en vild liten bebis som sin plus one!

Vilket datum från år 2016 kommer du alltid att minnas?

Den 28 januari då jag och Christoffer fick träffa Vidar för första gången. Minns att jag sa (typ skrek): VAD LÅÅÅÅÅNG HAN ÄR och "HAN ÄR JU EN KOPIA AV DIG!" när jag fick se honom. Även om jag var rätt mörbultad efteråt skulle jag gärna vilja återuppleva de där timmarna på rummet efter vi fått frukosten. Hur det ljusnade ute och hur de där bebissnarkningarna lät när han sov under landstingets gula filtar på våra nakna bröst. Jag hoppas, hoppas verkligen att vi får uppleva det igen!

Vad var din största karriärmässiga framgång?

Tydligen hinner en ju tänka en hel del på vad ens karriärmässiga liv ska innehålla för något då de föräldralediga dagarna radas som pärlband framför en. De här tankarna ledde till att jag den 13 oktober sade upp mig på halvtid. Läskigt men modigt!

Och din största framgång privat?

Att jag och Imra tog ett Lp2 och därmed nådde vårt mål för 2016 och att jag tamejtusan är en riktigt bra förälder till Vidar.

Vad spenderade du mest pengar på?

En ny telefon då min gamla dog (visserligen efter att jag råkar drämma ner den i golvet av misstag men den var lix gammal och planerna på ny telefon hade funnits där länge).

Vilka låtar kommer alltid att påminna dig om 2016?

"Fattig bonddräng" (de gånger Vidar somnat i selen när jag spelat den låten är oräkneliga), "Somna i ro" samt "Första låten" med Babblarna. "Här kommer Diddi, didididididididididiiiiiiii" osv....... Ni småbarnsföräldrar fattar.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?

Att ha en liten bebis vid ens sida gjorde ju helt klart att livet fick en annan dimension och därmed lockade till ännu fler glädjeämnen!

Vad önskar du att du gjort mer?

När jag gick på föräldraledighet var min ambition att göra det till en bra tid för mig och Vidar där fokus skulle ligga på att göra hans tid i livet till den bästa och allt utöver det var bara en bonus. Vi visste ju liksom inte vilket slags barn vi skulle få. Är det något jag önskar att jag gjort mer är att det att ha honom sovande mot mitt bröst när han var liten spädis. Vi var så inställda på att snabbt lära honom att sova själv i vagnen och i babynestet och det var ju visserligen skönt på sitt sätt att kunna "gå ifrån" men jag hoppas verkligen att vi får fler barn så jag får uppleva det där snorkljuden igen från en sovande bebis på bröstet.

Den maträtt du åt oftast under 2016?

Oj, vad svårt! Vi är rätt bra på att äta varierat. Lagade i och för sig rätt ofta kesoplättar till lunch.

Vad gjorde du på din födelsedag 2016?

Gjorde tydligen inget eget inlägg om dagen men skrev så här: "I dag fyller jag år, hurra! I morse fick jag frukost på sängen och ett paket där det stod "Till mamma från Vidar". Kände mig cool och stolt! Sedan for jag ut och sprang med Sofia Jannok och Deportees i lurarna. Världens bästa start på dagen. I dag blir det födelsedagsfika hela långa dagen. Ha en underbar aprilsöndag!"

Högsta önskan just nu?

Att alla i vår omgivning får fortsätta vara friska, att ALLA börjar bli mer miljömedvetna och tar beslut därefter samt att världen rycker upp sig och blir en snällare plats.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?

Nej, faktiskt inte. När jag blickar tillbaka på 2016 ser jag ett år som gav mig så otroligt mycket och jag känner mig ödmjuk som får uppleva allt detta.

Vad fick dig att må bra?

Att bli mamma fick mig att komma ner i varv och lära mig att prioritera saker och ting annorlunda och det var en viktig lärdom för mig. Något som också fick mig att må bra var tiden då det bara var jag och hundarna. Egentiden jag fått och tagit mig där det bara varit jag och mina intressen.  

Vem saknade du?

Mina elever och arbetskompisar såklart! 

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? 

De flesta av våra vänner fick barn senhöst och december i fjol (är i samma föräldragrupp som decemberföräldrarna) men Anders och Johanna fick ju en liten Esther den 1 januari!

Favoritprogram på TV? "Skam" och "Tjockare än vatten" ("Bonde söker fru" är en bubblare eftersom årets säsong var lite trist faktiskt).

Bästa boken du läste i år? "Stanna" av Flora Wiström.

Största musikaliska upptäckten? Att många simpla barnvisor har jättevackra melodier som är lätta att harmonisera och lägga stämmor på - tänk vilken dröm att köra en körkonsert med bara barnvisor!?

Något du önskade dig och fick? Ett friskt barn.

Något du önskade dig och inte fick? -

De bästa nya människorna du träffade? Alla härliga i föräldragruppen!

Mest stolt över? Att jag vågade säga upp mig. Det känns ungefär som att kasta sig utför en brant sluttning men jag tänker att det blir bra och blir det inte det löser det sig ändå på något vis. Hav förtröstan, liksom.

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?  Mycket blir ju annorlunda nästa år i och med att jag börjar jobba igen efter föräldraledigheten och då ska Christoffer vara hemma med Vidar. Tänker att jag inte ska ha något mål att något ska bli annorlunda utan bara glida med i den våg som kallas livet (ni får gärna citera mig...hehe).

Bada = livets bästa! Dalarna, augusti 2016.
 

 

Första dagen på det nya året

2017-01-01 21:31:30 i Allmänt

En bild från i dag då Vidar tog sin lunchvila ute på isen. Vi andra satt vid strandkanten och fikade. Vad har vi annars pysslat med denna första dag på det nya året? Jo. Jag drabbades av någon slags rensningsdjävul (älskar när den tar bo i min kropp!) och har rensat två köksskåp, en IKEA-påse med "oklara kläder" samt påbörjat den stora källarstädningen. Så skönt! När Vidar sov på eftermiddagen passade jag på att sova med honom medan Christoffer lagade mat - bra deal! Nu ska jag ta ett bad och läsa bok.