Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Jax har gjort det igen!

2013-10-31 19:05:42 i Allmänt

Jax och Christoffer tar det lugnt i aprilsolen.
I går gick Jax och Christoffer ett jaktprov i Tresund och Jax skällde ihop ett preliminärt första pris. Så himla glad för deras skull! När jag vet hur mycket tid och energi Christoffer lägger ner på att få Jax till en bra jakthund är det extra roligt när det går bra! Det är också bra att Jax är så lugn inomhus så man kan gosa med honom och att han inte bara vill jaga älg hela tiden utan kan chilla också, som på bilden! Hehe.
Jax kommer från den här kenneln och i hans kull är åtta av nio hundar jaktprovsmeriterade.
 

VK och plustjänster

2013-10-31 14:00:00 i Allmänt

Nu har pappa varit i farten igen och skrivit ett gästbloggsinlägg!  
 
I veckan har det varit aktuellt att ansluta sig till Västerbottens-Kurirens så kallade Plustjänst. När vi blev inbjudna till Carolina på söndagsfika gjorde jag den här reflektionen om VK och plustjänster:

När jag var i de tidiga tonåren brukade jag, efter middagen, gå och hälsa på farmor Betty som bodde på samma gård som min familj. Hon hade VK och vi Folkbladet. Jag tyckte VK alltid hade bättre kultursidor, ofta var det reportage från någon intressant konsert som hade ägt rum i Umeå helgen innan. Gunnar Balgård hade ibland recenserat någon intressant bok som var nyutkommen.

Jag brukade halka över i ett par vita träskor så där vid 18-tiden.

"Huvva va dåligt klädd du e!" sa farmor då jag barhuvad kom in i köket. "De yr ju västavere å dä snög ju rent ordentlit!"
"Jo", konstaterar jag och svarar "Men dä va ju bärä n`han lillbitn´".

"Vill du ha kaffe?" frågar farmor och måttar i samma veva upp ett par ordentliga Gevaliamått och sätter pannan på vedspisen.

"Ska vi höra kvällsekot och väderleken?" frågar jag och knäpper samtidigt på Telefunkenradion.
Jag lägger mig på kökssoffan och börjar gå igenom VK, sedan dricker vi kaffe. Farmor skållhett direkt ur koppen, jag på fat - så det blir lite mer "drickenes". 
Därpå åter på soffan med den andra delen av tidningen.
När jag är klar med bladet, blundar jag och tänker på morgondagens prov som behandlar det periodiska systemet.

- Hall du på samn? viskar farmor. "Nee" svarar jag, "jag bara vilar ögonen!"

Jag hör väggklockan ticka taktfast, vedspisen sprakar, Nordkullen västsydväst 5, svag sikt, jag känner doften av Gevalian och slumrar in. Jag drömmer om brom, kalium och kvicksilver, ja just det, det har beteckningen Hg...
Vaknar sedan till, när farmor kommer med sin engelskt röda yllefilt med inslag av grå geometriska mönster och brer över min enkla lekamen. Jag hör radion, Västsira styv kuling, jag anar hur västanvinden drar genom rönnen ute på gården.

När jag sen vaknar och går hem till oss tackar jag farmor Betty för omtanken. "Ja", säger hon, "så du int skull bli förskylld!"

Jag minns med glädje tillbaka på dessa fina plustjänster i samband med VK-läsningen. Och - jag behövde inte logga in! 

--

Personalfest

2013-10-31 06:49:14 i Allmänt

I går hade vi personalfest med jobbet. Det var väldans kul! Här är jag och Agnetha. Idag ska jag jobba och sedan ta lite lov (i alla fall tre dagar) som eleverna.
 

Crescendo 2014

2013-10-30 15:31:00 i Allmänt

I två dagar har jag och 80 andra musiklärare från Västerbotten och delar av Norge repat inför Crescendo 2014. Under kulturhuvudstadsåret 2014 kommer en jätteorkester med musiklärare och musikskoleelever bjuda på både nyskriven och traditionell musik för orkester och kör. När jag gick gymnasiet var jag med i detta projekt när det anordnades för första gångem 2005 och nu ska jag alltså lära mina elever låtarna - det kommer att bli spännande!
Konserterna kommer att äga rum på Nolia i Umeå under Kristihimmelfärds-helgen till våren och jag återkommer mer om detta. Jonas Knutsson, en av Sveriges i särklass bästa saxofonister, och hans kvartett är själva navet i orkestern och har man ej hört Jonas spela så är det nu det första ni ska göra efter att ha läst detta. Se det som en order.
Ps: Vad vore livet utan musik? Fullkomligt onödigt.
Ps 2: Både VK och VF har skrivit om det och artiklarna finns ute idag - kan dock inte länka då jag inte vet om det fungerar om man inte har Plustjänster.
Här kan ni lyssna och se när Jonas spelar sopransax - kanske det vackraste av alla träblåsinstrument.

Om träning

2013-10-28 19:46:18 i Allmänt

Hela den här hösten har varit död ur träningssynpunkt. Det hela började med att jag, mitt smarthuvud, sprang Tjejmilen med en hosta som inte var av denna värld för att därefter drabbas av en segdragen förkylning som utmynnade i bihåleinflammation. Med en röst som aldrig höll, en kropp som knappt orkade något och ett tålamod som höll på att ge upp genomled jag sju veckor av denna plåga. Under dessa sju veckor har jag alltså inte tränat något vilket gör att jag i dagsläget känner mig som världens mest otränade person. För mig som är van vid x antal träningspass per vecka beroende på tid och säsong har det varit jobbigt att inte kunna få träna som jag brukar. Mina träningsstunder är en källa till avreaktion på saker som gör mig upprörd, en stund för att komma på lösningar på diverse problem och en tid då jag får gå in i mig själv och kreera fritt i huvudet. Den stunden har alltså inte funnits under sju veckor. Men nu är den tillbaka.
Jag slutade med penicillinkuren i tisdags förra veckan och vilade en vecka extra för säkerhetsskull. Planen är nu att trappa upp träningsdosen i lagom takt. Känns så surt att börja om då jag var i en bra löparform innan jag blev sjuk, men är huvudet dumt får kroppen lida. En sak är säker: jag kommer ALDRIG mer att springa och särskilt inte tävla när jag har en infektion i kroppen. Planen är att vara i en okej form inför skidsäsongen och sen ska jag ta alla mördarbackar med storm... hehe. Vi ser väl hur det går. Uppdatering följer!
Ps: Vi har fått en jättefin träningscykel av Christoffers pappa Sten-Åke. Jag invigde den med ett kort cykelpass till Nyhetsmorgon i morse. Den kommer att bli ett perfekt komplement till skidåkningen då termometern visar kallare än - 16 grader (vilket den ju gör då och då här uppe i norr).

Mata fåglarna.

2013-10-27 16:21:18 i Allmänt

I går gjorde jag fågelmat. Min farmor matade alltid fåglarna och jag och mina bröder fascinerades alltid över vilka fina fåglar som kom till hennes fågelbord till skillnad mot mamma och pappas gråsparvar. Så nu tänker jag alltså ta över som Dalasjös bästa restaurang för fåglar. Jag började med att smälta kokosfett. För att ta reda på vad som är bra för fågelmagar kikade jag in på wildlifegarden.
Medan kokosfettet smälte blandade jag ihop hackade hasselnötter, vanliga fågelfrön, solrosfrön, fiberhavregryn och linfrön.
Sedan blandade jag ihop allting till en smet, portionerade ut den i plastmuggar och så stack jag ner ett jutesnöre i varje mugg.
Jag gjorde hjärtformat godis också - allt för att locka de allra finaste fåglarna till vår gård, hehe! Sedan är det bara att ställa allt svalt och vänta tills det stelnat.
Klart!
 
 
 
 
 
 
 

Hästar hjälper sjuka

2013-10-26 10:56:13 i Allmänt

Jag säger ju att hästar är speciella djur. Mvh/ för evigt hästälskare.
Jag och familjens häst Pepito, då det begav sig.
 

Insiktsfullt om läraryrket.

2013-10-25 19:01:15 i Allmänt

Evelina har länkat till en intressant text på sin blogg om hur det är att vara lärare och hur många insikter man kan möta den första tiden i yrket. Här är länken, läsvärt och tänkvärt.
Nina Åkestam om läraryrket.

Fredagsfrisyren!

2013-10-25 16:32:00 i Allmänt

Hästsvans och minifläta. Inget mer med det.
 
 

Livet ur mobilen

2013-10-24 17:30:19 i Allmänt

Lille Jaxen sitter på trappsteget och filosoferar.
Undrar om Imra fryser?
Höstlöv.
Glasögonprovning på Kii (Umeås i särklass bästa butik) med lillebror och en skeptisk Hanna i bakgrunden, hehe!
Och så en suddig bild på mig och storebror på väg på middag! (Denna bild lär ju få en hedersplats i familjealbumet. Ps, brorsor: album ska uttalas med hårt "a" i sann mormoranda!)
Skrattade så himla länge åt denna bild. Det är något med den som gör att jag älskar den.
Imra och labradorvalpen Kharisma ute på äventyr i Umeåskogen.
Kusin Andreas svänger sig i lianerna!
Och folk undrar ibland varför jag flyttade hem?!
Christoffers lillasyster Linda är en mycket märklig människa, hahaha! Men hon är rolig och snäll också!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pappa gästbloggar!

2013-10-23 19:24:16 i Allmänt

Kan inte du skriva ett blogginlägg pappa? frågar Carolina och tindrar med sina stjärneögon. Vad gör man? Tangenterar ner några rader så klart !

Höstsvala vindar sveper in från Bottenviken. Det är så där välkänt umehöstkallt som det brukar vara i oktober. Gula och grå löv virvlar över trottoarerna, sveper stundom längs de rappade väggarna på husen som ligger Öst på stan, där jag flanerar med retrievern Imra.

Delar av den övriga familjen vandrar runt bland stadens utbud och gör små "fynd". Färgglada påsar som prasslar och som sedan förpassas in i fordonen som om söndagsaftonen tar oss längre in i landet.

Vovven och jag ler mot varandra när vi tassar uppåt Gammlia och konstaterar att vi är ute i höstsolen och inte behöver att trängas med umekonsumtionsjetsen i deras jakt på de senaste acnejeansen.

Vi kommer uppåt mot den solbelysta Sävargården och jag tänker tillbaka på det examenstillfälle när jag hade äldste sonen i famnen när frun var klar med sin specialistutbildning. Hans gula byxor i daldräkten hade samma nyans som väggarna på byggnaden.

Jag går tillbaka ner mot centrum, passerar det trevliga Cafe Pilgatan där det är lätt att tappa bort tiden bland deras böcker. Senast hittade jag Pelle Molins Ådalens poesi i orginalutgåva.

Är du lycklig nu? frågade Annica, min fru. Härligt att göra sådana fynd. Hyllorna bågnar hemma i Gula huset. Jag är förbjuden av Annica att köpa mer böcker men i bland brukar jag smuggla hem några nya volymer.

Inför aftonen ska vi ut på stan för en middag. Jag rekommenderar att vi inte uppsöker något ställe med tvskärmar på väggarna och där ungpojkspubliken brölar när Arsenal förpassar en boll upp i krysset. Nej, middagen ska intas i lugn och ro. Jag tänker tillbaka på den mysiga Rådhuskällaren på Stora hotellet. Men den finns inte kvar. Vi uppsöker ett annat ställe där vi intar en trevlig middag.

Då vi går därifrån säger jag till Annica att vi flera gånger blivit bjudna på middagar av våra barn som ligger i samma kulinariska paritet som det vi avnjöt denna lördagsafton. Det är en härlig känsla som jag tänker tillbaka på med tacksamhet.

Nu en rask övergång till något annat. Jag köpte nya brillor för någon månad sedan. I många år har jag haft glasögon som varit rektangulära men nu bröt jag av och blev mer cirkulär.

Många har märkt omdaningen.

En av hemmaortens förtroendevalda utbrast när jag träffade henne häromleden: Vad är det nu som har hänt när du blivit så raffig ?

Tänk att vara raffig när man är 58 år !

I kväll kom den första snön. Hoppas att isarna fryser till ordentligt innan de stora snömängderna kommer. 

 

Nallekalas och konsert.

2013-10-23 19:15:46 i Allmänt

Det har varit en fullspäckad dag på jobbet idag. I förmiddags sjöng och spelade jag på Nallekalaset som Folkbiblioteket anordnar för barn mellan 0-6 år och deras nallar. Det var verkligen en upplevelse! Tänk er 160 barn som diggar och dansar loss till låtar som "Nallesamba" och "Nalle rock n roll". Lätt bland mina roligaste gig!
För några veckor sedan ringde min gamla mentor från Tannbergsskolans estetprogram och frågade om de fick komma till Vilhelmina för en PR-show med musikeleverna. Idag var dagen då de stod på scenen och framförde ett set låtar och jag tror nog att flera av mina elever blev inspirerade och lockade att söka sig till estet och ägna sig åt musik i tre år.
 

Om en höst som känns bättre.

2013-10-22 16:10:27 i Allmänt

Höstarna 2010 och 2012 var skaviga och tunga på olika sätt. Därför känns det skönt att den här hösten känns så mycket bättre. Jag har till och med gjort en rätt positiv spotifylista! Visst finns det en melankoli över vissa av låtarna, men överlag är den lätt som ett torrt, gult löv som säger hejdå till trädet det satt i - som för att bereda plats till nästkommande löv. Lyssna gärna. Det är en skön oktoberblandning med till exempel Michael Jackson när han var som bäst, fantastiska James Vincent McMorrow, Philip Glass (när minimalismen är som bäst) och så lite 70-tal. Klicka på länken så kommer ni till listan! 

Familjehelg i Umeå

2013-10-21 21:20:09 i Allmänt

I helgen var hela familjen i Umeå och jag, mamma och pappa bodde hos storebror. Han bjöd på tomatsoppa till förrätt i fredags.
Och ett extremt gott vin!
Biff Rydberg med senapsmousse till huvudrätt.
Imra var såklart med! Hon är så rolig. När vi gick med henne på stan tyckte hon allt var så kul och hon blev så ivrig att hon på alla fyra hoppade en meter rakt upp i luften! Folk som gick förbi skrattade åt henne.
Till efterrätt hade Kristoffer gjort knäckig rabarberpaj med vaniljglass.
I lördags gick vi på stan hela dagen och när vi kom hem var det bara att svida om och piggna till för ett restaurangbesök väntade!
Nämligen den nyöppnade restaurangen Köksbaren. Inredning i min smak.
Pappa i sina nya glasögon.
Guldgossarna. Mina bröder är som två väldigt, väldigt nära vänner som kommer att finnas där jämt, jämt.
Vi fick vänta länge på maten men när den kom gjorde den det med besked!
Friterat ostron med löjrom. Tackarrrr.
Hummerrisotto med pilgrimsmusslor och marulkskind.
Och efterrätten: creme catalana med blodapelsinsorbet. JA tack.
På söndagen besökte jag och mamma min vän Jessica och kikade in i hennes nya hus där hon ska bo med sin familj som nu består av fyra personer: Jessica, Mattias och två små pojkar. Tänk när vi satt på universitetet och läste om språksociologiska teorier och referensramar hit och dit! Det känns så nära men ändå så långt bort. Sedan åkte vi till min morbror Håkan och hans familj som fått tillökning i form av en brun liten labradorvalp!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fredagsfrisyren!

2013-10-18 13:57:00 i Allmänt

Veckans fredagsfrisyr!
Nu drar jag till Umeå och önskar er härmed en höstig och fin helg.
 

Torsdagslista

2013-10-17 20:40:09 i Allmänt

Vad har du på dig?

Svarta, tajta jeans, en senapsgul t-shirt och en plommonlila stickad kofta - känner mig höstig.

Hur mår du?

Jag är trött efter en 12 timmars arbetsdag (lång dag på jobbet och informationskväll inför gymnasiet för mina elever följt av föräldramöte).

Vad önskar du just nu?

Att farfar skulle fått träffa Christoffer. De hade hängt ihop som det ultimata radarparet. Det finns så mycket hos Christoffer som påminner mig om min saknade farfar.

Vad ska du göra imorgon?

Repa med Hans och Sam inför Öppen Scen nästa vecka, ha några sånglektioner och en svenskalektion i språkriktighet och sedan tar jag helg minsann! Vi ska ha familjehelg i Umeå! Längtar så himla mycket efter mina bröder.

Vad skrattade du senast åt?
Mitt misslyckade försök till att sjunga och visa alt-stämman i "Svalkar vinden" under dagens körrep. Jag har arrat den för a capella-sång och att sjunga den med förkyld, trött röst klockan kvart i fem en torsdageftermiddag var inte lyckat just denna dag.

Vad grät du senast åt?
Fick tårar i ögonen igår åt Christoffers fina lapp (han är lapp-mästaren) och innan dess grät jag nog för att jag var svag, ynklig och sjuk för några veckor sedan.

Senaste köp?
Bensin för 890 kr till min kära bil.

Vem sov du senast med?
Christoffer.

Senast sedda film?
Haha, minns inte! Jag läser hellre böcker, men jag ser på film också.. men ja. Det står helt still.

Vem var den senaste som ringde dig?
Min jobbarkompis Hans.

Senast 3 inkomna sms?
"Extremt nice, kom ba hit!"

"Har inhandlat lite vin inför helgen. bl.a. Chablis. Mysfaktor på Östermalmsgatan!"

"Haha. Okej! Jag slutar strax efter ett, så kan åka när som helst efter det. Du kanske kan be honom ringa mig när han är på g?"

Vad stod det i ditt senaste skickade sms?
"Underbart! Längtar!"

Vem skrev senast åt dig på facebookchatten?
Jag har stängt ned den funktionen för nu för tiden blir jag blir bara stressad av att sitta och prata via en dator.

Vart vill du åka just nu?
Till en varm och solig plats hade ju suttit fint. Känner för att bli ordentligt uppvärmd för att orka med vintern.

Nästa planerade resa?
Inrikes: Umeå i morgon. Utrikes: till en varm och solig plats nästa år om C går med på det (läs: om jag får honom att lägga sina semesterdagar på annat än skällande hundar, mil i skogen och älgar i backen, hehe).

Dagens bästa.
Spontanbesöket jag fick i kväll av min vän Evelina och hennes mamma! Blev så glad! Tack fina ni.

 

Inget är som valpar!

2013-10-16 18:05:00 i Allmänt

Känner mig som en extremt kärleksfull person idag och vill sprida denna kärlek vidare och då jag varken kan pussa på Christoffer eller Jax som är och jagar vill jag med dessa bilder ge er värme, skratt och kärlek! Inget är som hundvalpar. Min mammas farmor Gerda brukade säga att människor som inte blir berörda av hundvalpar är människor med ett trist hjärta. Så det så! Så därför: var så goda, här har ni hundvalpskärlek!
Imras kullsyskon.
Mamma och en liten yttepytte.
Jag och minibebis-Imra. Maj, 2012.
 
 
 
 
 

Studentlivet, ibland saknar jag dig.

2013-10-16 17:23:00 i Allmänt

Min gamla pluggkompis Jocke skriver nu sitt examensarbete ur ett generationsperspektiv om digitala verktyg i musikundervisningen och i gårkväll intervjuade han mig via Skype. Förut, när båda pluggade, bodde vi i Umeå och nu bor han i Örebro och jag i Dalasjö, Vilhelmina. Ibland kan jag verkligen sakna att ingå i en klass och ha tentafester, tentaångest, dela på en tia och köpa varsin kopp te, filura på knepiga examinationsuppgifter och bara dra ihop alla bord till ett långbord vid lunch. Mitt studentliv var roligt och jag nyttjade det till max, inklusive allt, ni vet. Det är därför jag tror att jag kände mig väldigt klar med Umeå och universitetet efter fem år.
Ibland, när jag läser facktidningar, eller känner mig sugen på ny kunskap är jag så nära till att anmäla mig på olika kurser för vidareutbildning och jag kommer att göra det så småningom. Just nu är jag bara så lycklig när jag tänker på mina handledningselever som utvecklats till så fina individer. Idag avslutade jag mitt sista utvecklingssamtal för den här terminen och vi blickade fram mot gymnasiet. Det är häftigt att vara med under några av de viktigaste åren i deras liv. Kanske, kanske tänker de på mig någon gång i framtiden. Jag kommer att tänka på dem. På hur mycket de lärt mig. Faktum är att de lärt mig minst lika mycket som jag lärde mig under hela studentlivet.
Jag tänker mig dåtiden som ett fotoalbum med textrader som finns inom mig. Då blir jag glad.
Konsert, Umeå universitet, november 2010.
 

Tack.

2013-10-14 22:05:00 i Allmänt

Skänker dessa linblomster som jag fotade i Stockholm sommaren 2011 till mina fantastiska, roliga, kreativa och kloka kollegor och vänner Alexandra och Agnetha som hälsade på och fikade här i kväll. Bra jobbarkompisar gör jobbet ännu trevligare. Tack för att ni finns.
 

Böckerna står tryggt.

2013-10-14 22:00:00 i Allmänt

Har nu borrat fast mitt hemmabygge till bokhylla. Förut låg de gamla brädorna och skvalpade omkring på stenblocken (en högst oangelägen byggnad ur säkerhetssynpunkt). Lampan kommer från IKEA, likaså förvaringsboxarna och tidskriftsamlarna. Böckerna är alltifrån Arlanda-pockets till tunga klassiker. Studentlitteraturen (den del jag valde att spara och inte sälja) finns samsas också om utrymmet. Ni kan skåda hur det såg ut förr på bilden nedan:
FÖRUT! Jag var tvungen att fixa detta då jag dels har fler böcker nu än vad jag hade för två år sedan (/boksamlaren) och dels ville jag göra en omorgansitation med förvaringsboxar (/sakletaren/samlaren).
Hattask från farmor, picknickväska som jag köpt av en jättegullig farbror på en marknad i Dalarna (vi stod säkert och pratade i en kvart, och så en stor koffert som jag hittade på lagårdsvinden.
Skrev om alla pärmetiketter med silverpenna på svart papper så att det skulle bli enhetligt. Denna bild lägger jag endast ut till min storebror Kristoffer eftersom han alltid tyckt att min grej för pärmar har varit lite rolig.
Ingen bokhylla utan lite belysning! Glasflaskorna i olika skepnader har jag hittat i matkällaren och tyckte synd om dem när de stod i mörkret så jag plockade upp dem till bibblo - ett mer snällt rum.
Gillar böcker. Jag tror att det är arvet från min käre fader. Han drog med mig till alla möjliga bibliotek när jag var liten och om det ska jag skriva ett eget inlägg om så småningom.
Den bästa barnlitteraturen enligt mig är klassiker som Nils Holgersson (och så räcker den ett tag också), den fina "Barnens första bok" med den hemska "Kattresan" (gillar när det är lite småläskigt och konstigt så att frågor ställs) och så klart Astrid Lindgren och Tove Jansson. En favorit som mormor alltid läste är Rolf Lidberg som skrivit böckerna om Troll-Fia och hennes trollsläkt som håller till i de ångermanländska skogarna. Fast det bästa är ju ändå när man hittar på sagorna själva, då får man spåna fritt, hehe! /Sagotanten
 
 
 
 
 

Min allra första jaktkrönika

2013-10-13 21:10:00 i Allmänt

Oktobermorgonens mörker börjar lätta över skogen och runt en eld sitter sex jägare och så jag, den nyfikna jaktnovisen, som nu ska få följa med på min allra första älgjaktsdag. Efter skrönor och en stor dos internhumor delas passen ut och jag och Christoffer ska utgå från jaktkojan när vi släpper Jax.
Vi kör till utgångsläget och bandar Jax i cirka 300 meter. Han far iväg med en väldans fart och gör två fina sökrundor och tar kontakt mellan dem. Överallt ligger gula löv som björkarna släppt i väntan på den kyliga vintern. Luften är frisk att andas och snart lyser solen på de högsta trädtopparna. Vi håller koll på Jax via hundpejlen.
Efter drygt en timme efter att vi släppt hör vi ett skall eka över skogen. Skallet tillör Jax och genast blir det bråttom att plocka ihop ryggsäcken och släcka elden. Vi ser att han är cirka en och en halv kilometer bort och börjar gå mot honom i rask takt.
Naturen är så otroligt vacker och jag går sakta för att hinna ta en bild, men sedan får jag småspringa för att hinna med min långbente jägare till pojkvän. Vi hinner upp Jax efter ett tag och Christoffer smyger in på älgen och kommer på cirka 40 meters avstånd, men tyvärr är det risigt och han ser inget. Älgen känner av Christoffer och kastar iväg åt ett annat håll. Därefter kollar vi av vinden för att ha motvind och vi går en kroksväng för att lura älgen och för att försöka komma närmre för att se. Vi smyger på och kommer på cirka 80 meters avstånd men återigen ser vi inget och det bär iväg. Jax skäller hela tiden, sitt distinkta och täta skall, och det är fascinerande att lyssna till hans envisa arbete med att ställa älgen. Vid det här laget har han skällt i ungefär 2, 5 timme. Jag, som bara ätit en limpmacka sedan frukosten klockan sex, börjar bli hungrig och då släpper Christoffer bomben: resten av matsäcken är i bilen! Han brukar tydligen inte vara så hungrig då han jagar utan äta när jaktdagen är avslutad! Han bagatelliserar min kurrande mage och ger mig ett singoallakex och lite vatten! Hans förklaring till att matsäcken lämnades kvar var att han gjorde det på ren rutin samt att jag ville ha med en extratröja och att matsäcken då inte fick plats. Härmed kommer jag alltid att ha nödproviant med mig när jag följer med honom till skogen. Åter till händelseförloppet.
När jag tryckt i mig singoallakexet är Jax och älgen på cirka 700 meter och vi börjar gå emot dem. (Här kan jag erkänna att jag åt varje litet blåbär och varje surt lingon jag kunde hitta, i smyg förstås, för att Christoffer inte skulle märka att jag sackade efter). Terrängen börjar bli bättre och vi har bättre sikt. Jag märker på Christoffer att det börjar bli skarpt läge och rätt som det är är vi bara 100 meter från Jax och den envise oxen som nu haft Jax efter sig i tre timmar. Vi smyger fram, jag hukar mig ner, och Christoffer ställer sig för att skjuta när älgen kommer i läge. Hjärtfrekvensen ökar och plötsligt smäller det. Jax fortsätter att skälla och först tror jag att Christoffer har missat, men han hade träffat oxen strax under hjärtat och den vacklar fram med Jax efter sig i några meter innan den till slut faller i backen efter ett strålande jobb från Jax.
Att se Christoffer och Jax samarbete i skogen var riktigt fascinerande. Jag hade verkligen tur som fick vara med en sådan här dag!
Nu ska de här två herrarna vara borta och jaga en hel vecka. Kommer att sakna dem.
 
 
 
 
 

Fredagsfrisyren!

2013-10-11 13:32:00 i Allmänt

Här är veckans fredagsfrisyr: en inbakad fläta som börjar på ena sidan och slutar på andra sidan. 
I kväll åker vi till Raja och stannar där över helgen. Jag ska följa med Christoffer och Jax på älgjakt. Spänningen är olidlig! Jag ser det som ett tillfälle för mig att träna på att vara tyst. 
Hoppas ni får en fin helg! 
 
 

Middag hos Ingela!

2013-10-09 18:56:22 i Allmänt

Jag och några jobbarkompisar har som tradition att bjuda varandra på middagar totalt fyra gånger per år och i går var det Ingelas tur. Det är så skönt att sitta ner i lugn och ro och prata till punkt i flera timmar. Vissa dagar hinner man knappt ses på jobbet för att det är så ruschigt.
Till förrätt bjöd Ingela på kräftcocktail med syrlig touch.
Till huvudrätt fick vi "fläskfilébaconbus" med gratinerade potatismuffins.
Och efterrätten var en chokladdröm från himmelriket. Titta på den bara: brownietryffel med grädde och hallon.
 
 
 
 

Skapandet i rampljuset.

2013-10-09 15:27:00 i Allmänt

För några veckor sedan anordnade jag en temadag i låtskrivande som en start i låtskrivarprojektet vi nu håller på med. Dagen innehöll en konsert och workshops i låtskrivande med Monica Welander som är artist och låtskrivare. Nästa vecka ska eleverna redovisa sina låtar och det har både jobbat med faktiska instrument samt i musikprogrammet Garageband. 
 

Återigen gryr dagen

2013-10-07 17:14:30 i Allmänt

Den här bilden fotade Christoffer i morse under morgonpromenaden med Jax.
C - Jag tog den här bilden i morse! Du kan ju lägga ut den på din blogg om du vill!
Jag - Vilken fin! Ja, det kan jag! Haha, det är roligt att du börjar "tänka blogginlägg" - du har blivit indoktrinerad av mig! Du kanske ska starta en egen blogg?
C - Njaa. Ja..
Jag - Men om. Vad skulle den handla om då?
C - Jax, framtida avelsfrågor inom jämthundsrasen, skogsbruk, gästinlägg av intressanta personer och framtidsfrågor.
Jag - Okej. Ingår jag i framtidsfrågan?
C - Nej! Den ska ju handla om hundar och skog!

Det är bara att inse att jag alltid kommer att komma i andra hand. Fint att han tänker på min blogg under morgonrastningen i alla fall. Alltid något.
 

Matlagning, socialisering och filmtips.

2013-10-06 21:37:00 i Allmänt

En mycket skön helg går nu mot sitt slut. I fredags grillade vi hamburgare med mamma och pappa och i lördags började vi (eller jag, Christoffer vaknade väl vid 06.00 som vanligt) dagen med en sovmorgon. Sedan besökte vi höstmarknaden i Vilhelmina följt av ett fikabesök på Stenmans följt av ännu ett fikabesök hos Christoffers kusin Camilla. När vi ändå var i besökartagen hälsade vi på Anders och Evalena i Dalasjö för att kika på valpen. När vi kom hem gick vi en promenad med hundarna och sedan styrde vi finmiddag för att fira Jax (och Christoffers) framgångar i skogen. Älskar att tillsammans stå och dona på länge med maten utan någon stress! Vi åt en sen middag och jag lyckades äntligen med både rödvinssås och chokladfondant, mina annars två stora matmissöden sedan tidigare. Såsen blir antingen för klen i smak eller i konsistens och fondanten för rinnig eller knastertorr och smaklös. MEN ICKE IGÅR! Knepet: noll stress och flow (och kanske lite erfarenhet får jag hoppas).
Idag har jag och Imra tävlat igen och det går framåt. 20 poäng mer än förra gången och kommentaren "lovande" i protokollet. Imra är nu 1 år och 7 månader och vi har lång väg kvar till ett 1:a pris i lydnadsklass 1 men vi kämpar på och nöter och både jag och Imra tycker att det är roligt!
I eftermiddags skruvade vi äntligen fast de lösa brädorna i mitt hemmabygge till bokhylla och så kom Christoffers vän Adrian på besök. Helgen avslutades med en söndagspromenad med Sabina och därefter Monica Z på bio - se den. Se den för fantastisk och tidlös musik, se den för briljant skådespel av Edda Magnasson, se den för ett fascinerande livsöde, se den för att aldrig sluta drömma om det du egentligen vill göra. Se den bara.

Jax och första priset!

2013-10-05 11:35:00 i Allmänt

I torsdags gick Christoffer och Jax det första jaktprovet för dem båda. Jaktprov kan inte vara hälsosamt då Christoffer varken sovit eller ätit bra dygnen innan provet. Nervositeten låg som en tung filt över honom. När väl torsdagen kom var även jag nervös. Tur att torsdagar är en av mina mest hektiska jobbdagar så jag hann inte sitta och trycka vid mobilen och vänta in resultatet. Vid 12-tiden skickade Christoffer ett sms. Det hade gått jättebra och Jax presterade ett preliminärt 1:a pris vid löshundsprov. Det innebär att föraren släpper hunden och hunden ska göra sökrundor för att hitta älg och sedan ställa älgen genom att markera med ett tätt skall. Vid ett löshundsprov bedöms 13 olika moment så som sök, skall, vilja att följa efter flyende älg, lydnad och samarbete med föraren. Ett preliminärt 1:a pris innebär ett resultat som aktuell domare ska föreslå vid ett sammanträde med övriga domarkollegor och jaktprovsledare. Efter det fastslås valör och poäng på provet.
Är så himla stolt över dem båda! (Detta innebär också att jag måste följa med på 849827942 älghundsutställningar i vinter då Christoffer ska ställa ut Jax i jaktklass.......Ps: Om jag ska vara ärlig känns det faktiskt kul. Jag gillar tävlingsmoment!).
 
 

Fredagsfrisyren!

2013-10-04 17:07:00 i Allmänt

Här är veckans fredagsfrisyr: "oklippt och jävlig" kan vi kalla den och frisyrinnehavaren är Christoffers lillebror Kristian. Nu är han dock klippt av brödernas frisör till syster. När jag fotade denna bild vid en middag i somras tyckte jag att Kristian var lik Håkan Hellström. Då blev han sur. Men visst håller ni med?
 
Bildkälla: www.aftonbladet.se
Ps: Jax gillar inte Håkan Hellström verkar det som. Nu när jag skriver det här inlägget började jag nynna på några låtar och först låg han på köksgolvet och sen jämrade han sig och gick uppför trappan och lade sig med en duns i hallen.
 
 

Handen i fickan fast jag bryr mig

2013-10-04 11:47:00 i Allmänt

Sitter på jobbet och planerar och lyssnar genom Veronica Maggios nya album "Handen i fickan fast jag bryr mig". Ute lyser träden som en palett av rödgulorange nyanser och snart har ännu en vecka passerat. Förundras ofta över tiden av någon outgrundlig anledning.
I går kväll anordnade Vilhelmina kommun en ljusmanifestation mot droger och jag och mina elever sjöng och spelade åtta låtar. Det är sådana stunder - när eleverna presterar, ger allt och dessutom håller bättre koll än vad jag gör - jag älskar mitt jobb. När vi nästan var klara och hade en låt kvar (Cup song) viskade jag till en elev "Hjälp, hur börjar låten? Hur går stämman? Mitt huvud är blankt!" Då tittade hon på mig och sa "Äh, det är lugnt, vi kan det här, häng bara på. Jag räknar in!". När man som lärare kan ta ett kliv åt sidan, när eleverna löser det själva - då har de fattat grejen. 
Nu ska jag äta fredagslunch! I eftermiddag kommer fredagsfrisyren att dyka upp, i en lite annorlunda tappning! 

C+C

2013-10-02 20:00:09 i Allmänt

En av Christoffers absolut finaste egenskaper är att han är så omtänksam. Han är borta till i morgon och när jag kom hem efter jobbet låg det en lapp på köksbordet och bredvid lappen min favoritchoklad. Det är sådana saker som gör att en lång dag känns lättare och mer genomkomlig.
Önskar så himla mycket att vi kunde sitta vid den där elden nu med bilen full av hinkar med hjortron.
Rajastrand, sommaren 2013.
 

Livet ur mobilen

2013-10-02 19:49:33 i Allmänt

Älskar min lillebror för att han är som han är: lite nördig, klok, halvknäpp, snäll, sjukt rolig och på ständig jakt efter ny kunskap vilket leder till att han är lite som ett gående uppslagsverk.
Älskar även vänner som, även fast de bor långt härifrån, tänker på mig när de äter satsumas.
Jag var på biblioteket med Ludvig och han hälsade på böckerna han använde i sitt projektarbete.
Alla borde ha en pappa som min som ordnar kvällssupé med kräftor och vitt vin.
Min vän Anna har en sjuklig dassrädsla. Försökte bota den utan framgång.
Astrid Lindgren är min räddning när tankarna i huvudet är för många.
Spårträning med Imra!
Det känns tryggt och bra på något vis när fruktkorgen är full av frukten av alla frukter.
Fick en chokladbollstårta av min sångelev Alexandra. Vi har som tradition att fika efter sånglektionen på fredagar som är bådas sista lektion för veckan. Fin fredagstradition. Tycker så himla mycket om mina sångelever. De ger mig en sådan glädje varje dag.
Här bor jag! (Ja, inte i lagårn, men i ett hus bredvid).
 
 
 
 
 
 

Ljusmanifestation och panikrep

2013-10-02 16:21:35 i Allmänt

Har just repat med några elever inför morgondagens ljusmanifestation mot droger. Vi ska sjunga och spela i Vilhelmina kyrka och har precis haft ett panikrep. Ni vet ett sådant där genrep då det känns som om inget sitter, haha! Hoppas det gör det under morgondagen. Vi ska bland annat köra cup song komplett med muggar och hela grejen och muggar flög och text försvann innan vi fick till det. 
Kom gärna och delta i morgonkväll!
Vill ni gå i fackeltåget är det 18.00 på Tjärnvallen som gäller och har ni ej möjlighet att delta i tåget men vill komma och lyssna i kyrkan (på mina elever och på olika människor som ska prata) är 18.45 den tid ni ska lägga på minnet. Det kostar ingenting förutom ett varmt deltagande.

EFTERLYSNING: Muminmuggar behöver nya ägare!

2013-10-01 19:40:00 i Allmänt

Jag fick dessa tre muggar av mamma och pappa då jag var hundvakt i helgen när de var i Köpenhamn. Det var himla snällt av dem! Problemet är bara att jag har två av muggarna på den här bilden. Den mugg jag inte har och som är den sextonde i samlingen är den rosa Mymlan-muggen.
Nu undrar jag därför om det är någon som vill:
1. Byta mugg med mig. Ni får antingen den svarta Muminpappa-muggen eller den turkosa Sniff-muggen och jag får någon mugg jag inte har (se ovan).
2. Köpa de två muggarna av mig till ett reducerat pris: 175 kr/styck. (De kostar 200 kr/styck i affär).
Någon? Snälla? Mamma och pappa har kvar kvittot men det kändes jobbigt att åka till Köpenhamn för att byta två muggar. My? Annika? Någon annan samlare? Hör av er till mig! Skriv en kommentar så ordnar vi resten sen.
Tack på förhand! / Carolina och de två överblivna stackars dubbletterna