Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Gallring

2016-06-30 09:39:00 i Allmänt

I går tog jag tag i gallring av grödorna i pallkragarna. Om vi säger så här: härmed är min kära mor strängeligen förbjuden att så. Hon häller ut hela påsen i en rad och skrattar bara. Den styggelsen leder i sin tur till att jag får uppdraget att gallra (eftersom mamma hänger i stugan mest hela sommaren). Jag gallrade bort cirka 75 % av det hon sått. Då förstår ni kanske.
 
Vidar hängde också med, dock föga intresserad av vad jag pysslade med.
Vi har morot, mangold, majrova, spenat, ruccola, rädisa, dill, persilja, rödbeta och lök i pallkragarna.
Förra året köpte jag en massa nya jordgubbsplantor. Bland annat dessa rosa. Vill minnas att bären smakade ganska surt och blev platta i formen. Hm. Tur att vi har en hel del vanliga, vita plantor också. Men de rosa blommorna är ju fina i alla fall!
Något annat som är fint är den lila nyansen på gräslöksblommen!
 
 
 
 
 

Uppskattning

2016-06-28 22:14:54 i Allmänt

I kväll kom Christoffer hem med detta. För att jag är en "så bra mamma och sambo". Är så himla tacksam över det vi har. Att vi är ett team. Det är inte alltid lätt att bli föräldrar, särskilt inte när den lille blir sjuk, men att alltid veta att vi delar det tillsammans gör allt så mycket enklare och framför allt roligare. Christoffer har otroligt många fina sidor och en av dem är att han är bra på att visa uppskattning. 
I dag har Vidar haft lägre temp och mestadels varit feberfri så håll tummarna att han är på bättringsvägen! 
 

Feber

2016-06-28 09:35:17 i Allmänt

I går var inte Vidar som vanligt. Han skrek så fort jag lade ner honom och var allmänt orolig och grinig. Han brukar ju vara hur lugn som helst och kunna ligga på mage på golvet och kika eller ligga i gymmet ganska långa stunder och roa sig själv, men inte i går. Inte ett leende på hela dagen fick jag heller och nu för tiden ler han och skrattar mest hela tiden, för att inte tala om hur mycket han "pratar", haha. Han sov de vanliga tiderna så jag tänkte att han bara hade en dålig dag men fram emot kvällen skrek han ännu mer och var skållhet och när vi tog tempen hade han 39,7, stackaren. Efter att ha pratat med både mamma och grannen Lovisa som också är sjuksköterska gav vi Alvedon och avvaktade. Febern sjönk då och han sov och ammade bra. Han orkade även skrika och kunde röra nacken som vanligt. Vi ringde även 1177 eftersom man ska kontakta vården när barn har hög feber och de sa att vi skulle avvakta under natten, hålla koll på febern och ge Alvedon om den steg. I morse när vi vaknade låg tempen på 38,4 och nyss när jag tempade låg den på 37,8. Hoppas, hoppas att den inte stiger och att den försvinner helt fort för det är inte roligt när han är sjuk, lilldrängen.
I dag blir han för övrigt fem månader! Jag personligen tycker att det blir roligare och roligare för varje dag som går för nu börjar han ju bli en liten person och inte bara ett litet knytt!

Midsommar

2016-06-26 22:47:24 i Allmänt

På midsommar ska man plocka blommor, det hör till! Här har jag plockat ett gäng favoriter att binda kransar av till midsommarstången.
Tremänningarna Wilma och Vidar myser. Farmor Kikki har köpt en vagn som vi kan ha när vi är uppe i Raja, smidigt att slippa frakta vår vagn varje gång.
Gott med jordgubbstårta!
Dans runt midsommarstången! Så himla kul!
Vidar myste hos Noi men nästa år är han säkert med och kör "Små grodorna"!
Familjebild!
Allt gott på en tallrik!
Vi gick ner till sjön så hundarna fick bada och svalka sig i värmen.
En annan liten badare men han fick nöja sig med diskhon.
 
På midsommardagskvällen hade jag och Christoffer en dejt. Med oss hade vi Major. Vi tog en båttur på Lillraijan i världens finaste sommarväder.
Vi spanade in hjortronblommorna och det ser ut att bli ett bra hjortronår, hoppas hoppas!
Grusväg och midsommarblomster - sommardrömmen.
I dag hängde vi på badstranden.
Thomas och Vidar njöt av sommardagen.
Vi tror att Vidar känner sig nöjd med sin allra första midsommar. Vi är då väldigt nöjda med helgen!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Glad midsommar!

2016-06-23 13:11:11 i Allmänt

Vill önska er en glad midsommar! Nu ska vi bara packa in hundar och bebis i bilen och sen åker vi upp till Raja för midsommarfirande. Vi hörs igen på söndag!
 

Throwback thursday

2016-06-23 08:54:28 i Allmänt

Så här i studenttider kom jag att tänka på ett tal jag skrev till lillebror Ludvig. Tänker att jag publicerar det i dag, brorsan, som tröst över att EM-drömmen nu är ett minne blott.

Till Ludvig

2012-06-19 15:30:00 i   Allmänt

Eftersom jag är en sådan gråtfärdig person som jämt gråter vid högtidliga stunder kunde jag inte hålla tal till min lillebror vid hans student. Istället kommer här ett skriftligt sådant.

Året är 2004 och juniregnet smattrar på rutan. Sommarlovet har just börjat. Du är 11 år och sitter vid mamma och pappas ovala bord i köket. På radion spelas Marit Bergmans grammisvinnare "I will always be your soldier" och du sjunger med, redan då på perfekt engelska: I will always be your soldier, I’ll be marching by your side. Jag tror att det var det där sommarlovet vi slutade att titta på våra sönderspelade filmer "Pongo och de 101 dalmatinerna" och "Micke och Molle". Nu ligger filmerna och samlar damm på någon vind någonstans på gården liksom den gigantiska mängd litteratur du lånade inför ditt projektarbete. När jag kom in på ditt rum i våras luktade det så där instängt som det kan göra då någon tänkt för mycket och för länge. Jag frågade hur det gick med arbetet för jag var lite nervös över att syftet skulle gå förlorat och hamna på villovägar, lärare som jag är. Jag kastade också en blick på golvet där du samlat böcker, diverse inköp inför studentveckan och de nya skorna och jag undrade lite tyst för mig själv om du hade koll på läget. Som om du läst mina tankar pekade du mot ditt huvud och sa: Det är lugnt, syrran. Jag har allting här! Behöver jag nämna att min lillebror fick högsta betyg och strålande omdöme på sitt projektarbete?

Att ha allting i huvudet kan ibland bli ganska tärande och en höstdag då vinden blåste extra mycket sa du, efter att ha varit oroväckande tyst: Ja, eh, hehe, jag befinner mig i en situation.. så att säga.. Du har alltid kunnat prata och beskriva din situation och jag är så glad att jag har ditt förtroende. Det är så fint att du, efter att ha kört högerhanden genom håret ex antal gånger, skrattar lite för dig själv och sedan berättar saker bara man ställer de rätta frågorna. Du har, precis som jag, alltid gillat att prata - och jag vet ingen som kan bjuda så mycket på sig själv men samtidigt behålla sin integritet. En natt i maj när jag sov med öppet fönster vaknade jag av att du stod ute på gården och pratade norska. Jag blev inte ens förvånad, att växa upp med dig är som att växa upp med hela Sveriges dialekter och några av världens språk i en och samma person. Jag böjde mig ut genom fönstret och frågade vad du gjorde och du sa: Jag kommer in! Okej, sa jag och så drack vi te och pratade till sent in på natten. Jag minns söndagsmiddagarna med familjen då du bjöd på underhållning genom att imitera väl valda personer och jag får fortfarande kramp i magen när du gör dina bästa sketcher.

I oktober gjorde jag en "Oktoberlista till lillebror" på Spotify och jag kommer att sakna att åka hem tidigt med dig på onsdagar och lyssna på "Tallest man on earth" och äta bullar och dricka mjölk. Sånt som man gör när man är 12. När sommaren är slut kommer du att flytta till Umeå och jag undrar: vem ska nu sjunga "Staffan stalledräng" på gården samtidigt som han skottar snö? Vem ska komma och knacka på, kasta ner alla kuddar på golvet (bara för att "de är i vägen och fyller ingen funktion!") och slänga sig raklång i soffan? Vem ska fråga mig om råd? Vem ska zappa mellan tv-kanalerna och vem ska jag åka i baksätet med till Dalarna?

När du var cirka 9 år besökte du Vilhelmina folkbibliotek med Dalasjö skola i hopp om att få låna några intressanta böcker. När du lastat upp ditt tänkta lån på bänken fick du en blick från bibliotekarien och hon sa: Är inte du lite för liten för de här böckerna? Så du fick ställa tillbaka historieböckerna och böckerna och Andra världskrigets historia. Vad bibliotekarien inte visste var att du redan då tjuvläst storebrors gymnasiebok "Ondskan" under täcket med en ficklampa som enda ljuskälla. När du nu lämnar tillbaka projektböckerna till biblioteket inför din flytt till Umeå kan du ju hälsa dem att kunskap är inte kunskap innan någon annan vet att man vet. Kunskap måste spridas och delas. Du har mycket kunskap att sprida och även mycket kunskap att inhämta och med din törst efter ny vetskap kommer du inte ha några problem inför framtida studier. När jag skulle påbörja mina studier vid det musikestetiska programmet vid Tannbergsskolan, Lycksele, följde du med på familjedag. Vi gjorde ett besök i skolans studio och du uppmärksammade högljutt att någon klistrat fast en bild på Stalin på trummorna. Hela min blivande klass stirrade på min historienörd till lillebror och jag tänkte: uppenbarligen har han inhämtat kunskap om Stalin på annat sätt än genom bibliotekets låneböcker.

Året är nu 2012. Den 8 juni i år tog du studenten med fina betyg trots att du mest suttit på ditt rum och "tokskrattat och spelat popen". I sommar sliter du med skogsplantering och häromdagen när du kom hem såg du ut som om du varit ute i krig. Skavsår, myggbiten, solbränd, blöt, svettig och med en jordig hinna av smuts över hela ansiktet. Jag tänkte på Marit Bergmans låt: "I will always be your solider, I´ll be marching by your side". Jag vill att du tänker på det i höst, när du omges av tentaångest, billig pasta och trängsel på UB. Jag är alltid vid din sida. Jag älskar dig. Finaste, roligaste och klokaste lillebror.

Skogen

2016-06-22 22:06:00 i Allmänt

Jag och Major, augusti 2015, Rajastrand.
Det finns en sak jag är beroende av. En sak jag måste ha för att vara hel som person. För att må bra, känna optimism och tilltro till livet. Det kan låta som en banal sak men jag är beroende av att få vara ute. Få röra mig i skog och mark, känna frisk luft, hur skogen doftar, hur tallmon känns under mina fötter. Jag blir på riktigt en betydligt sämre människa av att vistas för mycket inomhus. Jag blir trängd, får humörsvängningar och blir deppad. En stund utomhus varje dag, oavsett väder och årstid, är ett måste för mig. Nu när jag varit sjuk har jag knappt varit ute något alls så ni kan tro att det var fantastiskt i kväll när jag tog vagnen med en sovande bebis och en glad Jax vid min sida och gick en skogspromenad. Äntligen! 

Hänt sen sist

2016-06-22 09:02:19 i Allmänt

- Vi har varit hos Elin på mammaträff, alltid lika kul att träffa de andra och bebisarna är så jäkla gulliga när de ligger på rad på en stor filt. Nu börjar det dock vara en hel del rörelse på dem. I går åt Vidar på Vikings fot och drog Liv i håret, hehe.
- Jag har bokat flygbiljett till mig och Vidar! Kommer att flyga till Arlanda där mamma och pappa hämtar upp oss och så åker vi upp till stugan i Dalarna. Det är smidigare än att vi ska köra eller åka buss. Jag och Vidar åker ner den 13 juli och Christoffer kommer ner senare. Nedräkningen kan börja!
- Jag har rensat avloppet under badkaret OCH i handfatet. Fick något slags il i gårkväll och jobbade på som tusan. Friskhetstecken månne? Hoppas det! Jag känner mig då betydligt bättre nu, så himla skönt!
- I dag är det återigen vardag efter storebrors middagsbjudningar i dagarna fyra. Känner ledsamhet inför detta. Vi har satt oss vid dukat bord och ätit mat lika god, om inte godare, som restaurangmat.
- I dag ska jag och Vidar till Latikberg för lunch och bebishäng och så tänker jag äventyra lite och ge mig ut på den första promenaden sedan jag blev sjuk, det vill säga för två och en halv vecka sedan! Men som sagt: NU ÄR JAG FRISK! Vi säger så! Mvh/less på att vara i ett sjukdomstillstånd

Scones

2016-06-20 21:40:33 i Allmänt

'
I dag styrde jag upp scones till pappa och storebror. Blev sugen på det i går när det regnade och i dag har lite ork kommit tillbaka så då styrde jag upp ett litet bak.
Nu är det marsch i säng så jag orkar mammaträff i morgon!
 
 
 

Familjen

2016-06-19 21:32:55 i Allmänt

Hej hej! Här sitter jag i en renbäddad säng med en liten skål med mörk choklad redo att plöja några avsnitt av nya säsongen av OITNB! Var på sjukt dåligt humör nyss och hatar att vara på dåligt humör utan anledning så jag gjorde det enda rätta: undersökte chokladgömman och hade tur! Renbäddninen och smidig läggning av lilleman bidrog också till mitt ändrade humör. 
Vill passa på att skryta lite. Jag har haft turen att födas in i världens bästa familj. Som de stöttat och servat mig dessa dagar alltså. Det finns ingen hejd på min tacksamhet. I dag fick jag ligga och sova i hammocken i mamma och pappas uterum i två timmar och Vidar sov i vagnen bredvid. I kväll blev jag servererad rimmad torskrygg med pepparrot och skirat smör och citronsorbet till efterrrätt av storebror som är hemma på semester och så har jag världens bästa sambo dessutom. Tack för att ni finns. Jag är er evigt tacksam. 
 
 

Regnig fredagsmorgon

2016-06-17 10:46:24 i Allmänt

Åh som naturen behöver detta regn som nu faller! Hela juni har varit torr och varm så all växtlighet är i stort behov av regn. Det var så mysigt att sova i natt med öppet fönster och höra regnet mot plåttaket. Det var så mysigt att vi till och med låg i sängen till halv tio i morse, hela familjen. I dag känner jag mig lite piggare så jag försöka hushålla med den energin så gott det går. Planen är fotbollsmys i eftermiddag och vi ska göra fruktsallad med massa göttigt i så jag får i mig massa vitaminer och blir frisk! I kväll kommer faster Linda från Östersund och så kommer morbror Kristoffer från Umeå också, weho! Bra fredag!
Titta Vidars gulliga shorts som han fått av faster Linda! Vidar är så nyfiken på allt och "pratar" otroligt mycket, en egenskap hans far säger att han ärvt från mig...hehe.
 

Vågor

2016-06-16 21:04:11 i Allmänt

Det går i vågor. Tillfrisknandet. Ena stunden vill jag UT och GÖRA NÅGOT och andra stunden är jag en blöt fläck. Tyvärr mest det sistnämnda. I dag gaskade jag upp mig, tog en dusch och satte på mig en somrig klänning men vem försökte jag lura? Huvudet dunkar och kroppen är SÅ JÄKLA TRÖTT. Nu ska jag äta kvällsfika och läsa. Om jag orkar. 
Återigen tack. Tack för alla fina ord och tillrop om krya-hälsningar. Det värmer en jäntstackares bröst ska ni veta. 

Dopet av Karl Vidar Kristian Berg

2016-06-16 19:57:00 i Allmänt

Vi döpte Vidar i Risbäck kyrka den 4 juni. Här döps han i vatten från Lill-Raijan.
Hans fullständiga namn är Karl Vidar Kristian Berg. Karl är ett släktnamn på min sida och bland annat min gammelfarfar hette Karl och var den som byggde allra först här på gården. Vidar är ett släktnamn på Christoffers sida och så betyder det ju "Skogsman" och "Skogens krigare" så det passade bra tycker vi, hehe. Vi ville ha ett äldre, klassiskt namn. Kristian är ett favoritnamn sedan tidigare och passar fint tillsammans med de andra namnen och så har han ju en eminent farbror som heter Kristian!
Min fantastiska före detta sångelev Viktoria sjöng så himla fint för Vidar. Jag spelade och hade fullt sjå att inte börja gråta över hur vackert det var. Vi hade valt låtarna "Vart du än går" (Lisa Nilssons version) och "Jag är din bäste vän" från Christoffers favoritfilm "Toy Story". Den brukar jag sjunga för Vidar och han älskar den och skrattar högt när jag sjunger "Jag hänger med, det kan du liiiitaaaa på, för jaaaag är din bästa väään, ja, jaaag är din bästa väään!" Haha!
Min lillebror Ludvig och Christoffers lillasyster Linda är Vidars underbara gudföräldrar.
Nydöpt med ljuset framme! Det ska vi tända på hans födelsedagar.
Sedan var det dags för dopfika i Östra Ormsjö Hembygdsgård. Här myser Vidar med Andreas.
När vi väntade Vidar som vi då kallade bebisen eftersom vi inte visste vem det var som bodde i magen skrev pappa och Christoffer olika berättelser om en liten pojke som heter Vidar och om hans olika eskapader i livet. Ut kom en liten Vidar och historierna fortsatte att skrivas så vi har ett litet gäng som vi ska göra en bok av. Pappa läste Christoffers berättelse "Vidar och bobtävlingen" under dopfikat - ett mycket uppskattat inslag!
Ludvig höll ett mycket fint tal till Vidar. Det var varmt, humoristiskt och träffsäkert. Han kan, han!
På kvällen åkte vi hem och så umgicks vi med mammas bror Håkan med familj och min kusin Angelika med familj som stannat och ätit middag. En sån himla bra dag. Vi är otroligt tacksamma över all hjälp vi fått med dopet och är så nöjda över dagen och framförallt ett stort tack till att alla våra närmaste ville dela denna dag med oss.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Den värsta veckan i mitt liv

2016-06-15 13:02:37 i Allmänt

Hej älskade, saknade bloggen! Det blev en ofrivillig bloggpaus här ett tag och jag ska förklara varför. Nu är vi hemma och detta inlägg är skrivit i omgångar då jag inte orkat sitta vid datorn längre stunder. Det kan säkert dyka upp ett och annat skrivfel men jag förbehåller mig rätten då jag anser att jag är en aning ur form, både fysiskt men även litterärt. Om du är känslig för att läsa om sjukdomar kan du läsa denna kortversion: 
Jag har sorkfeber och har varit ordentligt sjuk och vårdats på medicinavdelningen vid Lycksele lasarett.
Vill du istället gotta ner dig i detta bjuder jag här på en lång version av vad som hänt, mest för att jag känner att jag själv behöver få bearbeta det i text. Så. Vi kör. 
Allt började på söndagkvällen den 5 juni. Vi spelade ett parti krocket i mamma och pappas trädgård och jag minns att jag kände mig lite frusen, än fast solen var framme. Hade även känningar i ryggslutet men avfärdade det med "stel amningsrygg" och blev förbannad på mig själv för att jag inte orkade stå upp som en annan svagis. När vi kom in sedan frös jag ännu mer och lade mig i soffan när Vidar somnade. Sedan kom den. Febern från helvetet. Min kropp är lågtempad och jag brukar ligga på en temperatur kring stadiga 36,5-36,9 så ni kan tänka er att jag inte var så kaxig när febern envisades att ligga runt 39,5-40,6 i flera dygn.
Då jag enbart hade feber och inga andra symptom övertalades jag av mamma sjuksköterskan (bra att ha en egen privat sjuksköterska dessa dagar kan jag säga er och jag är min mor evigt tacksam) att uppsöka vård. Fick träffa en läkare vid Vilhelmina vårdcentral och jag hade högt CRP och en stor mängd vita blodkroppar i urinen (kroppens försvarsmakt) vilket visar att det var något som pågick i kroppen som den behövde ställa upp ett försvar emot. Läkaren misstänkte då en njurbäckeninflammation och jag fick penicillin och åkte hem. Vid intag av penicillin ska febern gå ner men efter fem doser penicillin hände ingenting. Febern steg och låg som mest på 40,6 grader (!!!) och då svartnade det för mina ögon och benen bar mig knappt.
På onsdagskvällen ringde jag vårdcentralen igen och blev lovad ett återbesök hos läkaren för att kontrollera varför penicillinet inte bet på mig. När vi kom in såg jag dimmigt och kunde inte sitta eller stå. Vi fick ett rum och när läkaren såg mig utbrast hon "Oj, du ser ordentligt mycker mer risigare ut i dag än i går" och så gick hon och kontrollerade proverna. När hon kom tillbaka förklarade hon läget för oss. Hon ville skicka mig till medicinavdelningen vid Lycksele lasarett där de kan få svar på prover inom en timme istället för att jag skulle stanna kvar i Vilhelmina där det tar väsentligt längre tid för att fastställa någon diagnos. Jag bröt ihop och grät där på rummet för jag såg framför mig hur jag skulle ligga ensam i ett rum på det stora lasarettet utan Vidar och Christoffer. Men de kunde ju följa med, sa läkaren. Åh! Vilken enorm lättnad. Vi åkte hem och jag lade mig på sängen medan Christoffer packade ihop saker åt oss och mamma kom över och hjälpte till. Sedan startade den längsta jäkla Lycksele-resa jag varit på. Det kändes som att jag satt i bilen i fyra-fem timmar. Det är alltså 12 mil till Lycksele. Men om man har sådan feber att man har dubbelseende, spyr rakt ner i en påse i flera mil och kallsvettas är det aldrig kul att åka bil. Inte ens en liten pisskvart. 
När vi kom fram till Lycksele raglade jag in på akutmottagningen och satte mig svimfärdig på en stol. Vidar och Christoffer kom efteråt med alla saker. Jag vinglade av stolen och lade mig på golvet. Jag har aldrig haft bacillskräck och tycker att sådant är trams och överdrivenhet men att lägga sig ner på ett akutgolv är kanske ingen hit och en slags gräns även för mig men vad hade jag för val? Den till synes pigga kvinnan som satt på soffan som ANHÖRIG hade ju kunnat flytta på sig för min skull men där hade visst medmänskligheten sin gräns. Som tur var dröjde det inte alltför länge innan vi fick komma in och få ett undersökningsrum. De tog en hel massa prover på mig. Nu var klockan strax efter tolv på natten och Vidar, som sovit i bilen på väg dit, vaknade och var nog rätt förvirrad över var han var någonstans men vi försökte amma lite och så somnade han om. På akuten rådde full rulijans så först efter klockan två på natten fick vi reda på vad proverna visade. Sorkfeber. Mot medicinavdelningen.
Ni kanske minns att jag skrev att vi skulle städa lagårn en helg för några veckor sedan? Söndagen den 22 maj rensade vi ut en avdelning i lagårn och sopade golvet och så sa jag lite halvt på skämt när dammet yrde omkring oss "Haha, nu får man väl sorkfeber". Två veckor senare var alltså söndagen den 5 juni. Så himla, himla otur att få sorkfeber när jag liksom är uppvuxen i den där lagården?! Sedan följde ett par dygn av extrem magsmärta följt av ryggsmärta. Och ingen smärtlindring kunde jag få eftersom jag ammar. Anser själv att jag borde erhålla tapperhetsmedalj ur konungens hand eller något liknande. Om jag inte ammat hade jag kunnat få betydligt starkare smärtlindring än futtiga 4 g alvedon/dygn. Låtom mig beskriva i detalj:
Klockan är 00.02. Jag kvider av smärta. Dricker en klunk vatten. Vidar och Christoffer sover. Vrider mig åt andra sidan. Nålen i handen för droppet gör ont. Tittar på klockan, 00.05. Ringer på klockan. Sköterskorna kommer in för att hjälpa mig på toaletten. Jag sätter mig upp i sängen. Det svartnar för ögonen och surrar i huvudet. Dricker en klunk vatten. Kvider av smärta. Åker rullstol de fyra meterna till toalettstolen. Kissar. Tillbaka i sängen igen. Klockan 00.11. Vänder på mig för 2837 gången. Lyckas slumra. Vidar vaknar. Christoffer lägger honom mot mitt bröst och han äter. Magen krampar. Klockan är 00.25. Och så fortsätter det. 
Ett annat händelseförlopp ur denna förbannande sorkfeberhistoria är följande. På torsdagsförmiddagen behöver jag gå på toaletten och får hjälp av två sköterskor. Jag får stödja mig emot dem men hinner bara in på toaletten där jag faller ihop på golvet och kaskadkräks över hela golvet, mig och allt där inne. Förlåt för dessa detaljer men jag vill bara beskriva hur jäkla illa jag mått och hur kroppen verkligen kämpat för att bli frisk från detta virus. På måndagen träffade jag två ur personalstyrkan som log emot mig och sa "Nu ser du betydligt piggare ut än i torsdags". "Förlåt, sa jag, men jag kommer inte ihåg att vi har träffats". De förstod det då jag tydligen varit nästintill okontaktbar under de första dygnen på avdelningen. Christoffer var hos mig först och sedan blev han avbytt av mamma som kom på fredagkvällen. Christoffer kom sedan tillbaka på söndageftermiddag. Jag är dem evigt tacksamma för allt de stöttat mig med under de där hemska dygnen före, under och efter vistelsen på lasarettet.
Mina värden har varit dåliga och de har tagit prover varje dag. Halten av kreatinin i blodet mäts för att kontrollera om njurarna fungerar som de ska. Mitt värde låg mycket över det normala vilket påverkar njurarna. Trombocyterna, de röda blodplättarna vars uppgift är att stoppa inre och yttre blödningar, var för låga. Mitt blodtryck var extremt lågt och jag var sängliggande i fyra dygn. När jag sedan skulle börja gå var jag så extremt bensvag så jag fick gå med rollator. Det var oerhört enerverande att gå i korriodoren och bli omgådd! Det händer aldrig! Jag går med snabba, lätta steg. Vägvinnande. Hatar att "sölgå". Men nu var jag alltså så illa tvungen. Var helt slut efter att jag gått från rummet, till matrummet och tillbaka igen. En sträcka på kanske totalt hundra meter. 
Personalen vid medicinavdelningen var helt underbar! Jag kände mig trygg, sedd och lyssnad på. Trots detta var det ändå skönt när jag på måndagen kände mig så pass "pigg" (en överdrift, men i ett sådant skick att jag varken blir bättre eller sämre av att ligga på sjukhus utan kan kurera minst lika bra på hemmaplan) att vi fick åka hem efter utskrivning av läkaren. Läkaren har sjukskrivit mig i två veckor så denna vecka är Christoffer föräldraledig och han och Vidar tar så bra hand om mig. Kan tänka mig att jag inte alltid är så lätt att "ta hand om" för jag vill bli frisk på en gång men läkaren sa att jag kan vara medtagen i flera veckor efteråt. Vaknar på morgonen och känner efter och blir så uppgiven när jag inte känner mig piggare. Blir frustrerad för det känns som att juni springer förbi mig. Att jag missar en av årets allra vackraste månader. Men så känner jag "skärp dig, du blir frisk, du är inte döende" och får lite perspektiv på det och en uns dåligt samvete mot många som har det betydligt värre. Förlåt! Men någonstans är man alltid sig själv närmast och är man van att vara högproduktiv, snabb och energisk blir det så nedslående att vara sjuk så himla länge. 
Och vad ska vi säga om lille Vidar? Lugnet själv som finner sig i allt? Utan honom hade jag säkert legat i magsmärtor och feberyra än i dag. Han är så himla cool och obrydd men ändå nyfiken och med på ett så självklart sätt. Han har charmat hela medicinavdelningen och all personal tyckte det var tråkigt då vi fick frisedel av läkaren att åka hem i måndags (med krav på provtagning på torsdag för att kolla hur njurarna mår). Hans leenden var som rena energiinjektionerna som gick rakt ut i blodet och stärkte mig med nytt hopp om att bli frisk och stark igen. Det var så nedslående att inte ens orka hålla i honom och leka lite. Han har verkligen fått öva på att ha tråkigt dessa dagar och egentligen ställer väl inte en bebis särskilt höga krav på underhållning utan det är väl den här himla mamman som vill att han ska vistas ute varje dag, bli sjungen för, lekt med och stimuleras till utveckling. Några innemysdagar på ett sjukhus skadar inte en liten fyramånaders. Särskilt inte då han tas om hand på bästa sätt av världens finaste pappa och mormor. 
Att kroppen orkat med att amma under den här veckan är imponerande tycker jag. Att den, trots påverkan av virus, kunnat producera mat till en liten växande krabat. Vi har såklart även fått tillmata Vidar då bröstmjölken inte räckt till fullt ut men vi har alltid kämpat med amningen dygnet runt som vanligt ändå för jag vill verkligen amma så länge som möjligt och så länge det fungerar. 
I fredags grät jag så mycket. Jag grät för att jag missade en av årets allra viktigaste dagar. Studenten. Jag hade fått äran att sjunga i kyrkan för studenterna och just den här dagen tog ett gäng speciella tjejer studenten och jag hade valt låt, förberett vad jag skulle säga till dem och allt och så fick jag istället ligga instängd på ett sjukhus. Vad är det för en rättvisa? Va? Ni, älskade brudar, ni vet ju vilka ni är. Och vi ses ju, visst? 
Tack till alla er som ringt, sms:at och visat er omtanke. Det betyder jättemycket för mig. Lova mig en sak: använd för tusan munskydd när ni rensar i ladugårdar och andra skrymslen där råttor och sorkar härjar fritt! Sorkfeber är inget ni vill ha. Tro mig. Jag är ett levande bevis. 
 
 

Dax för dop!

2016-06-03 08:23:15 i Allmänt

I morgon ska Vidar döpas i Risbäck kyrka. Jag ska spela och kommer vara nervös och känslosam och spela fel säkert men Vidar kommer knappast att bry sig, hehe. Just nu hoppas jag bara att han håller sig någorlunda pigg och nöjd för han har sin andra sovtid precis på doptiden, 13.00. Håll tummarna att allt flyter på fint!

1 juni

2016-06-01 21:21:01 i Allmänt

Ännu en varm dag är strax slut. Det luktar sommar ute och jag vill aldrig gå in. Körde nyss ett träningspass ute och svetten rinner av mig men Christoffer har ockuperat duschen. I dag har jag och Vidar hälsat på Emma och träffat lilla valpen Holly som var så fin! I kväll har Ludvig och Hanna varit här och så fick sig Vidar ett bad. Något som verkligen glädjer mig är att han verkar gilla vatten och att bada! Det bådar gott för roliga badstunder tillsammans!
 
 

Sköna majdagar

2016-06-01 08:23:00 i Allmänt

Vilka underbara dagar vi fick i slutet av maj och juni ser ut att börja lika fint. I måndags rensade jag i landen. Detta land är tyvärr rätt översållat med gräs i många av perennerna så jag ska gräva om det i höst.
Vidar sov i skuggan av den blommande häggen.
Denna doft alltså. Man blir ju berusad så här i försommartider av alla fantastiska dofter naturen bjuder på!