Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Hej från stugan

2017-07-13 00:02:17 i Allmänt

Nu är jag och Vidar i mitt älskade Dalarna. Det kommer att eka tomt här på bloggen dessa veckor men följ mig gärna på Instagram där jag är desto mer aktiv!  Sök på "carpiagaelpie" så hittar ni mig!

Ett konsumtionsfritt 2017 - halvtidsuppdatering

2017-07-10 09:20:12 i Allmänt

 
Kommer ni ihåg detta inlägg som jag skrev i april i år?
 
 

Ett konsumtionsfritt 2017

2017-04-26 20:58:00 i   Allmänt

Har läst denna bok och fått en helt förändrad bild över min klädkonsumtion- och användning.
Blir äcklad av fakta över att t-shirtar vi köper för 49 kr produceras av femåringar och att 60 000 liter vatten krävs för att tillverka t-shirten när 663 miljoner människor saknar tillgång till rent vatten. Någonstans har jag ju varit medveten om att en stor del av världens klädkonsumtion är helt åt helvete men det är så lätt att blunda och bara gasa på. Det är det enkla alternativet - och människan är ju i grunden lat. Nu har jag dock bestämt att det är dags för mig att skärpa mig. Ingen mer okynnesshopping helt utan tanke! Inte för att jag någonsin varit en storshoppare men nog har jag både ett och annat plagg här hemma som inte matchar med något och som bara hänger och samlar damm.
Sedan Vidar kom till världen har jag blivit ännu mer medveten och framförallt intresserad av medveten konsumtion. Som förstagångsförälder är det lätt att luras av allt man "behöver". Vissa saker är ju oumbärliga så som vagn och/eller bärsele och kläder till barnet men all denna leksakshysteri?! Det roligaste Vidar vet är att leka med oss och att gå loss i kastrullskåpet. Det finaste en kan ge sina barn är tid och uppmärksamhet - inga saker i världen klår det. När jag väl köper något till Vidar försöker jag alltid att kolla efter GOTS-certifierade plagg. Det står för "Global Organic Textile Standard" och innebär att hela kedjan är reglerad, alltifrån den ekologiska odlingen, via kemikalierna i färgning och beredning till levnadslöner för de som arbetar i produktionen. Drömmen vore att hela hans garderob skulle bestå av sådana plagg men att ha en vision är att vara en bit på väg. Att hälften av hans plagg består av sådant vi fått/köpt second hand/ärvt känns även fint i hjärtat. Kläder som används några månader slits ju inte så hårt. Annat blir det ju när han blir äldre.
När vi ändå är inne på det här med klädkonsumtion och shoppingmönster ska jag berätta om en utmaning jag bedriver på ett personligt plan. 2017 ska vara ett konsumtionsfritt år för min del. De regler jag satt upp för mig själv är att jag får köpa saker om något går sönder (som ersättning) och om jag verkligen är i behov av något får jag också köpa det (efter att först ha analyserat behovet noggrant). Förbrukningsvaror så som hygienartiklar och mat får jag såklart köpa efter behov. Vidars behov av kläder och prylar ingår inte i denna utmaning - jag vill dock bli ännu mer medveten även om inköpen tills hans behov. Det är den där onödiga konsumtionen jag vill eliminera. Varje gång jag blir sugen på att köpa något lägger jag in köpesumman på anteckningarna på mobilen och redan nu, bara efter fyra månader, är den summan över 7000 kr. Tänk vad stor summan kommer bli efter ett helt år! Att tydliggöra det på det sättet för att sedan - förhoppningsvis - inse att jag inte ens saknar prylen/plagget i slutet av året är målsättningen. Något jag dock vet att jag kommer att köpa är ett par nya sandaler för mina från 2007 börjar ha gjort sitt...
_______________________________________________________________________________
 
Nu är det dags för en halvtidsuppdatering! Det har gått bättre än förväntat faktiskt! Det enda jag köpt till mig själv är ett par sandaler från Kavat. Ett par fina, ekologiska, klassiska sandaler jag hoppas kunna använda länge. Använder dock ibland Bianco-sandalerna från 2007 också, senast i lördags, hehe! Jag kan utan problem gå in i en butik utan att impulshandla något bara för att det är fint. Förstår om det låter som att jag är något av en "nykter shopaholic" men så är icke fallet. Det är bara det att jag älskar utmaningar. Att jag dessutom spar pengar på kuppen är ju inte helt fel. Under den här tiden har jag även sålt saker jag själv inte varit i behov av och jag ska sälja ännu mer saker innan året är slut! Förvånansvärt sällan har jag känt att jag inte har något att ha på mig - kan helt ärligt inte komma på en enda gång. Det är snarare så att min kreativitet utmanas genom att tänka i andra banor än att handla nytt.
Den här utmaningen handlar alltså om att undvika att köpa kläder och skor. Det är fritt fram för hygienartiklar, presenter, mat och inköp till Vidar (utan att överdriva såklart). På hygienartikelfronten genomdriver jag en annan förändring och det är att byta ut alla mina produkter till ekologiska alternativ men det är något som förtjänar ett eget inlägg.
Jag och Vidar skomatchar! Vi köpte Kavats klassiska läragå-sko "Edsbro". Hållbar sko i fantastisk kvalité och med bra andrahandsvärde.
 

Jordgubbsmojitos, kompishäng, grillmiddagar och spontanutgång

2017-07-09 09:38:39 i Allmänt

Fantastiskt goda jordgubbsmojitos som Emma styrde upp i fredags!
Vilken härlig sommarhelg detta blev! I fredags sågs vi ett gäng vänner hemma hos Johanna där vi gjorde egen sushi och drack goda drinkar. I går kom Idamari och Henrik som var i Vilhelmina över helgen hit på lunch och vi gjorde foliepaket med potatis, majrova, röding, gräslök och smör som vi grillade. Idamari är så otroligt fin med gravidmagen! Längtar till bebisen dyker upp i september. På eftermiddagen åkte vi till Tjärnäset till Mikael, Cathrine och barnen där vi åt det godaste älgköttet jag ätit! Topp tre i alla fall! Christoffer och Markus (som också var med på middagen) blev peppade på utgång så när vi kom hem med sovande bebis som jag kurade ner mig med åkte han iväg till Vilhelmina. När han kom hem väckte han mig och berättade om natten. Haha! Christoffer är ju verkligen inte den som går ut ofta och när han gör det är det därför extra roligt med de där nattliga samtalen.
Dagens planer är att jag ska springa så fort frukosten har lagt sig till rätta i magen. Vi fick sovmorgon till 08.45 då Vidar hade en sen kväll i går. Skönt! Efter lunch ska vi åka till Månsberg där vi är bjudna på middag. Christoffers familj vill säga hejdå till Vidar som de nu inte träffar på ett tag eftersom vi åker till stugan i Dalarna PÅ TISDAG! (!!!). Längtar obeskrivligt mycket!

Den sociala veckan

2017-07-07 08:50:39 i Allmänt

Jag passar på att träffa så mycket vänner nu den här veckan för snart åker vi bort. Först på tur står stugan i Dalarna i nästan tre veckor och därefter åker vi hem, packar om och drar till Raja i en vecka. Jag har redan träffat Anna och Mario och Sandra och barnen och i går kom Sabitha och Christelle hit på lunch och i kväll slår jag flera vänner i en smäll (!? Haha, kanske inte riktigt men det är ju ett bra talesätt?) på tjejkväll hos Johanna. På lördag är vi bjudna till Tjärnäset till Mikael, Chatrine och barnen. Så kul att umgås!
Dagens planer är en långpromenad i solen samt dra bort utblommad vallmo från rabatten. Hoppas Vidar vill hjälpa mig! I kväll står tjejkväll på tur som sagt och i detta nu raggar jag skjuts hem till Dalasjö i kväll/natt. Om jag inte hittar någon skjuts får jag klara mig utan alkoholhaltig dryck och det går ju minst lika bra det med!
Hoppas ni får en fin fredag!  

Varje barns rätt

2017-07-06 09:04:00 i Allmänt

Christoffer och Vidar fiskar, mars 2017.
I måndags började Christoffer jobba igen efter sex månaders föräldraledighet. Under de här sex månaderna har jag tappat räkningen på alla gånger jag fått höra följande:
"Men vad duktig han är som gör saker med Vidar och inte bara sitter hemma!" och "Oj, vad mycket du hinner med att göra trots att du har barn!" samt "Åh så duktig Christoffer verkar vara med Vidar!" och då tänker jag följande: hur många pappor har inte de träffat genom åren?! Är alla pappor så jäkla värdelösa på att vara med och ta hand om sina barn så att Christoffers föräldraskap betraktas som någon hjälteinsats? Han gör ju bara det man kan förvänta sig av en förälder: han tar hand om sitt barn. Att jag hinner göra saker är resultatet av den enkla ekvationen att Vidar råkar ha två föräldrar.
Inte en enda gång fick jag höra (eller jo, det fick jag, men inte alls i samma utsträckning som de hejarop som Christoffer fått emotta) att jag gjorde det bra som var gravid, födde ett barn samt ammade barnet i ett år, dagtid som nattid (genom mjölkstockning och sorkfeber...). Vet ni varför detta stör mig? Ett barn har två föräldrar och det är varje barns förbannade rätt att ha två föräldrar som älskar det, tar ansvar över det och VILL vara med det. Engagerade pappor ska inte behöva höjas till skyarna för sin insats - det ska vara en självklarhet!

Nu har jag sommarlov på riktigt!

2017-07-05 08:06:00 i Allmänt

Eller, jag har ju egentligen haft sommarlov sedan den 16 juni men eftersom jag jobbat en del med företaget har det inte riktigt känts som sommarlov. Men nu! Nu ska jag vara HELT LEDIG till den 21 augusti, hurra! Avslutade arbetsterminen med världens mysigaste musikcafé i gårkväll tillsammans med ett gäng av mina elever. Det är svårt att finna ord efter en sådan kväll eftersom det känns som att alla ord bara faller platt i förhållande till upplevelsen men jag försöker: att det kom så himla många var så kul! Tycker att det är viktigt att man som barn/ungdom ska få spela och sjunga inför folk för dels växer man otroligt mycket av det och dessutom skärper man till sig lite extra när man ska spela upp något = nivån höjs. När jag satt där i gårkväll på Stenmans konditori kände jag en stolthet över att få vara en del av dessa barn och ungdomars musikliv. Jag kommer att leva på gårkvällen och alla ord och hejarop jag fick hela sommaren.
Sommarlov alltså. Vad hittar man på då? I går smygstartade jag sommarfirandet med besök av Anna och Mario som hade med sig jordgubbar (varav Vidar åt upp tre fjärdedelar PLUS grädde...). I dag ska vi åka till granngrannbyn Latikberg och hälsa på Sandra och barnen. Det var SÅ längesen vi sågs så det ska bli jätteroligt! Vi umgicks ju jättemycket hela 2016 då båda var föräldralediga men sedan tuffade jobb (för mig) och studier (för Sandra) på och gjorde att tiden för att hinka litervis med te var förbi. Men i dag! I dag ska det drickas te minsann!
(Kommer på mig själv att gå omkring och le hela tiden. Denna ledighet, så efterlängtad! Nu är det du och jag, sommaren!).

Besök på Tallkotten

2017-07-03 23:10:54 i Allmänt

Nu har Christoffer börjat jobba igen efter sex månader föräldraledighet så nu ska jag och Vidar vara tillsammans bara vi till Christoffer får semester om tre veckor. Han har tre veckor semester och spar resten till jakten. Eftersom det varit så trist väder i dag har vi mest hängt här hemma. Vi har tvättat fem maskiner tvätt bland annat och för att jämna ut den tråkiga sysslan med något kul så skickade jag ett sms till Tallkotten (förskolan Vidar ska börja på i augusti) och frågade om vi fick komma och hälsa på. Självklart fick vi det tyckte dem så vi gick dit med vagnen i hällregnet. Väl där lekte vi i sandlådan med de andra barnen och med pedagogerna och efter en stund gick vi in. Vidar sprang omkring i storsalen, skrattade och såg ut att stortrivas. Så himla bra att en får komma och hälsa på innan själva inskolningen börjar. Bra både för barn och föräldrar tycker jag! Vidar hade redan fått en egen hylla med en skylt med sitt namn på. Så fint! Vi börjar inskolningen den sjunde augusti. Min magkänsla för det är bra och lugn vilket känns tryggt.