Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

En onsdag i korthet

2016-11-30 22:08:47 i Allmänt

 
 
Mysmorgon med Vidar, dammsugning av hus och hund (Jax älskar dammsugaren), sparktur i novembersol, lunch, tillverkning av första julgodiset (mandelnougatbräck), lite jobb när Vidar sov (jepp, har tjuvstartat!), middagsfix, fint besök hos Agnetha, Bonde söker fru, betalning av räkningar och nu här. En onsdag i sin korthet helt enkelt.
Förresten. Hönorna har ju börjat värpa igen efter viloperioden. Kul! Och sååå mycket godare än köpesägg. Kolla färgen på gulan och då ska ni veta att den nästan är orange om somrarna när de betar gräs! Tog denna bild av ren fascination för vet ni vad som hände? När jag kläckte ägg för att göra en lunchomelett var det TVÅ gulor i ett ägg! Mäktigt!

Adventsmys

2016-11-30 08:39:00 i Allmänt

Eftersom jag var borta från lördagkväll till söndagkväll tjuvstartade vi adventsmyset i fredags. Vidar tycker det är spännande med alla nya adventsprylar som är framtagna och allt han kommer åt undersöks noggrant.
Ursäkta grynig bild men den är så fin, visst? Major är en riktig knähund och så fort någon sitter på golvet kommer han omedelbart och slår sig ner.
Vi bjöd på glögg, kaffe och nybakta saffransbullar med smörkrämsfyllning. Smarr!
 
 
 

Långsamhetens lov

2016-11-29 12:18:00 i Allmänt

Här ser ni en bild på en trött Jax. Inget konstigt med det OM det inte vore för att han ligger på golvet i ett rum där hundar är FÖRBJUDNA ATT VISTAS. Blev full i skratt när jag upptäckte honom. Han vet mycket väl att han inte får vara i vardagsrummet men passade på då jag hade slumrat till på sofflocket efter en natt där Vidar vaknat mycket. Vidar drar en långsovning nu och om han inte vaknar strax måste jag väcka honom för vi ska iväg på möte och veckohandling. Vi hade en riktigt mysig morgon med strömavbrott så vi tände ljus och hade långsamhetens lov med lek och mys. Tur att jag kokat te så det fanns lite varmvatten kvar att använda till Vidars gröt. Annars hade vi löst det på annat sätt! Mvh/ hon som upplevt strömavbrott i 29 timmar på julafton till juldagen 2013 - kolla arkivet om ni inte tror mig! Hoppas ni har en fin tisdag!

Vidar 10 månader

2016-11-28 23:07:00 i Allmänt

Hej! Det är jag, Vidar. I dag tar jag mammas blogg i besittning igen för jag vill berätta för er att jag blivit hela tio månader gammal! Prick i dag! På bilden grejar jag med mammas kameraväska samtidigt som jag smakar på stolen. Jag smakar på det mesta, det KAN ju smaka bra och för en liten som mig måste allt upptäckas för allra första gången. Minns ni när jag fyllde sex månader och berättade om hur en dag kunde se ut i mitt liv just då? Jag tänker göra samma sak i kväll. När klockan är cirka 07.00-07.30 vaknar jag och börjar snacka men först vill jag ha en slurk bröstmjölk. Pappa säger att jag brås på mamma på det här med snackt - att prata och experimentera med ljud är ju kul! En gång sa jag "mammavovvov" och då blev mamma överlycklig fast jag har tyvärr inte lyckats säga det igen. "Mamma" säger jag flera gånger per dag till allt möjligt. När mamma intar frukost cruisar jag omkring på köksgolvet och kör min morgonrunda; först hundskålarna, sedan stolsbenen, sedan kylskåpet, därefter sladden som hänger ner från adventsljusstaken, sedan tränar jag på att öppna och stänga skåp och slutligen kollar jag om det hänt något nytt i leksakskorgen. Det har det oftast inte men det bekommer inte mig då jag tycker att kastrullock och vispar är minst lika roligt att leka med som leksaker.
När jag börjar ledsna låter jag meddela mamma det och då fixar vi gröt och en frukt eller lite bär. Därefter klär vi på oss och ger oss ut på en promenad med lämpligt åkdon för dagen. Jag gillar både vagn, pulka och sparklåda! Tidigare kunde jag bara sova om vagnen antingen stod stilla hela tiden eller var i rörelse men nu kan jag lämnas ute efter promenad och sedan ropar jag när jag vaknar. Brukar oftast sova minst en och en halv timme på förmiddagen, rätt ofta två timmar. När vi ska iväg någonstans sover jag ibland så länge så mamma måste väcka mig, trots att hon planerat in min sovstund och allt efter tidsschemat. Hm. När ska hon lära sig att det inte går att minutplanera med bebisar?!
Vid 12.30-13.00 är det lunchdags - jag tycker fortfarande om all mat och mamma och pappa skryter ofta på mig att jag äter det som serveras. Nu brukar jag ibland äta samma mat som mamma och pappa, fast utan salt förstås, och i lagom konsistens. Jag tycker det är roligt och spännande att smaka på maten själv, gärna ostbitar som är en favorit! På eftermiddagen roar vi oss med lite allt möjligt. Vissa dagar åker vi och hälsar på någon eller som i dag, när vi hade träff på BVC för att lära oss om HLR (Hjärt- lungräddning). Jag kunde redan allt om det där för om man har en mormor som jag har, som dels är sjuksköterska men också ser faror i allt, så har vi liksom redan haft hemma de där dockorna och mamma och pappa har fått prova att rädda dem. Pappa brukar bli rädd när jag sätter i halsen och hostar till men mamma är coolare och säger: "Låt honom lösa det själv" - för det kan jag! Det känns dock skönt att veta att de skulle göra allt för att rädda mig om jag inte skulle kunna hosta till det jobbiga själv!
När klockan slår 15.00 är det dags för mellis och jag brukar få amma en liten skvätt efteråt - det tycker både jag och mamma är mysigt! Klockan 15.30 sluter jag mina blå och sover en timme - en och en halv och då är det bara en pyttestund innan pappa kommer hem! När klockan är 17.00 är det matdags igen och det är mysigt för då tänder vi ljus och äter allihopa tillsammans. Pappa är ju ingen "frukostmänniska" (som mamma säger) så när vi vaknar på morgonen fixar han med hundarna och sedan åker han till jobbet så när middagen står på bordet är det härligt att äta tillsammans. Ibland skriker jag för att jag inte får maten i tid men när jag fått i mig ett gäng tuggor brukar humöret stabiliseras och när måltiden är slut får jag ofta någon efterrätt, kanske lite apelsin som är en favorit just nu.
På kvällen brukar vi umgås i vardagsrummet. Ibland spelar vi piano, ibland tränar mamma på golvet och då brukar jag låna hennes yogamatta och göra några krumbukter och ibland har vi besök - det är spännande för då får jag sitta i någon annans knä! När klockan slår 19.00 kokas min välling och sedan är det bums i säng. Om nätterna sover jag ibland bra och ibland sämre - det är så livet är som bebis förstår ni. Tack för att ni ville ta del av en helt vanlig dag i mitt liv som tio månader! Vi ses en annan gång, sov gott!
 

Lp2!

2016-11-27 20:03:00 i Allmänt

Hurra, hurra! Mitt mål med Imra för 2016 uppnåddes - nu är hon meriterad med ännu ett lydnadspris och hennes titel är nu LP1 LP2 Flathams Gåode Fäjen. I går åkte jag och min klubbkompis Helen som tävlar i elitklass med sin aussie Meja till Vännäs. Vi bodde i Vännäs ryttarförenings klubbstuga med hundarna för att slippa åka så tidigt i morse. Imra levererade inte på topp och det var en lång dag med mååånga ekipage men vår insats räckte i alla fall till ett förstapris och en tredjeplacering i vår klass. Kul!
Nu ska vi ta ett litet break från den riktade tävlingslydnadsträningen och köra hårda spår-träning (på snöväg), föremålssök i snö och börja kolla lite på momenten i nästa lydnadsklass.
Det var en glad liten kille jag mötte i hallen när jag kom hem och det var en lättad mamma med mycket onda bröst (trots bröstpump med i väskan och två "urpumpningar") som tog honom i famnen. Tycker att mjölken snart borde börja sina? Jag vill ju amma så länge det finns mjölk och så länge Vidar är intresserad men inte huuur länge som helst. Hur gjorde ni när ni slutade att amma? Vidar hade nog saknat att amma under detta dygn för han ratade vällingflaskan vid läggning och det vara brösten som dög.

Vad man vill höra efter en natt med nattsuddarbebis

2016-11-25 08:31:00 i Allmänt

Något jag lärt mig av de tio månaderna jag varit förälder är att nattsömnen förändras med jämna mellanrum. Ibland sover han okej, ibland riktigt bra och ibland sämre. Vi har liksom gått in för att det är så. Gemensamt för alla perioder har varit att han somnat om fort igen när han vaknat. Oftast vill han ha nappen eller nara kontrollera att vi är där. Den totala vakentiden per natt har alltså varit helt överlevnadsbar då den rört sig om kanske 10-20 minuter. Det var något han dock totalt ignorerade i natt då jag vaknade av att han satt upp i sängen och jollrade klockan 02.32. Försökte få honom att komma till ro med alla sorters medel (man har ju samlat på sig en del, hehe) och när han tillslut somnade om igen var klockan 03.54. Rätt slut då kan man säga!
När vi vaknade i morse sa Christoffer: "I morgon ska du få sovmorgon!" följt av "Hur många bitar sushi vill du ha?" så med en annalkande sushimiddag i kväll och vetskapen om sovmorgon i morgon ska vi nog överleva denna fredag! Han är så jäkla bra den där mannen. Är överdrivet glad och mallig över honom. Alla borde ha en Christoffer.
För övrigt är ju sötebrödsdagarna då han somnade på mitt bröst borta sedan läääänge. Den här bilden togs i Raja när han var runt två månader och vi varit ute på fisketur med skotrarna. Nu far han runt som ett jehu över trösklar och allt! Det är ändå kul med bebisar för alla tider har verkligen sin charm!
 

Tacksamhet!

2016-11-24 12:30:00 i Allmänt

Tog dessa bilder med telefonen i dag och ångrade så att jag inte tog med kameran! Vilken dag! Efter flera dagar med ihållande snöfall (älskar snön så inget fel med det) och novembergrått och mörkt var det så underbart att återse solen! Jag och smågrabbarna (storgrabben Jax fick stanna hemma för jag orkar inte sparka med dem tillsammans då de blir så himla starka) Major och Vidar har varit ute på en långtur med sparken. Det här kommer jag sakna så otroligt mycket sedan när jag börjar jobba! Klä på sig, stoppa Vidar i vagn, låda, sele eller pulka och bara gå och fara dit man nu känner för att fara. Ska verkligen försöka se till att maxa de här sista veckorna. Som tur är jobbar jag ju bara en vecka och sen är det jullov i två veckor. Hehe. Jag längtar verkligen tillbaka till jobbet, elever och kollegor, men det känns ändå skönt med en mjukstart.
Nu har vi ätit lunch och ska strax packa oss iväg mot det allra sista babysimmet (sorg!), inhandling av hyacinter och inlämning av en gammal adventsljusstake (60-tal) jag hoppas någon av de lokala elektrikerna ska få bukt på!

Bondesnack

2016-11-24 08:22:03 i Allmänt

Som ni kanske vet är ju jag ett stort fan av tv-programmet "Bonde söker fru". Jag har sett alla säsonger och följer jakten på kärlek med stor fascination. Andra dejtingprogram har jag inte mycket för utan det är bara "Bonde söker fru" som får min uppmärksamhet och mitt engagemang. För, engagemang, det är det! Jag och ett gäng kompisar har en Facebook-grupp där vi diskuterar böndernas och "friarnas" framfart och under första avsnittet hade vi skrivit inte mindre än 54 meddelanden till varandra. Det är något speciellt med bönder som lite tafatt, iklädda arbetsskjortor, ska försöka förklara för någon att de har känslor. Musiken och vyerna i programmet är också något jag fastnar för. Blir alltid på extra bra humör när introt går igång och vi får se traktorer, åkrar, hästar, kor. Bor nog kanske en bondjänta någonstans inom mig?
I gårkväll hälsade jag på hos Emily och Nikki och vi såg programmet tillsammans. Min vän Emily är alltid rapp i kommentarerna och brukar ha rätt i sitt siande om vem som väljer vem. Vi får se! Än är det några rafflande avsnitt kvar innan vi vet om bönderna får den efterlängtade kärleken eller ej!

Vidar rapporterar från barnkammaren

2016-11-23 14:22:00 i Allmänt

Hej! Det är Vidar som skriver. Tänkte att jag ska ge er en glimt av min och mammas dag. Jag övar för fullt på xylofonen nu. Det är en ny favoritgrej! Jag fick den av A-G och Tommy, snällt av dem!
Det är roligt att krypa omkring på golvet och jag gillar att krypa över saker, trösklar och sånt ni vet. Ibland kan det vara lite svårt med balansen men mamma säger att övning ger färdighet. Äh. Vad vet hon? Hon satt ju som en staty på golvet och gick inte förrän hon var 18 månader har jag hört...
Mamma tjabblar om att "göra advent". Hon stryker gardiner och far omkring och så har hon hängt upp stjärnor och ställt adventsljusstakar i fönstren. Jag tycker att det blev fint och mysigt! På mitt rum fick jag en röd adventsljusstake och den matchar min älg som jag fått av farmor.
Hejdå! Tack för att ni ville läsa! Nu ska vi klä på oss och gå ut i snöyran och träna den där svarta faran till hund. Det är ganska kul. Jag hänger i sele på mammas mage och skrattar åt Imra som ibland gör fel. Till och med jag kan ju de där himla momenten ju, hur svårt kan det vara egentligen?
 
 
 
 
 

En tisdag att spara i hjärtat

2016-11-23 08:13:07 i Allmänt

I går var Sabitha och Christelle här och hälsade på och jag bjöd på lunch och fika och så tog vi en promenad genom en snöig by i skymning. Vi har mycket snö nu, så himla kul! Längtar till skidpremiären. Är så himla glad över att jag lärt känna Sabitha. Hon är en så varm och genuin människa. Vi lärde känna varandra genom våra partners som kände varandra sedan innan genom hundarna och jakten. Vi pratade alltid på utställningar och så men vänskapen tog ordentlig fart när båda blev gravida. Christelle är världens charmtroll och nu har hon fyllt ett år!

Novemberlistan

2016-11-22 09:22:00 i Allmänt

 Hittade denna lista på eminenta Emma Sundhs blogg och kapade den rakt av bara!

Jag vill … … för alltid minnas det här året så detaljrikt som det bara går.

Jag klär mig helst i …  beror ju på vad jag ska göra men snyggt, skönt OCH helst "praktiskt"... vem är jag?!

Jag drömmer om …  husutbyggnationer, hundvalpar och längtet till julafton!

Mitt hjärta går sönder …  när våra djur är sjuka eller skadade. Som tur är händer det ju inte alltför ofta! Bara väntar på den dagen Vidar blir riktigt sjuk någon gång eller skadar sig. HJÄLP. Minns den dagen vår lilla Pärlhöna dog. Ringde till mamma och grät: "Hon är dööööhhhöööödddd!" "VEM?!" svarar mamma med panik i rösten" "PÄRLAN ÄR DÖÖÖÖÖD!" svarar jag med tårarna rinnande som en flod". Och då skrattade mamma lättat... ändå taskigt?

Podden som rullar mest denna månad är: …"Flora och Frida" - så jäkla vettiga, modiga och driftiga tjejer! Och unga är de också! Mer sånt!

Jag lyssnar just nu på …  "Christmas with my friends" med Nils Landgren och andra duktiga musiker.

Jag är besatt av … att snusa Vidar i halsgropen!

 

Jag fikar helst... hos någon vän man inte träffat på länge så surret bara fortsätter och fortsätter och vips har teet kallnat och det har gått tre timmar.

Jag har äntligen … planterat om mina stackars Elefantöron. De gick från två övervuxna plantor i två krukor till fem pigga plantor i fem krukor.

Mitt stoltaste moment … …tycker att Emmas var så bra så jag kopierar in det här så ni också får läsa:  "när jag var på BVC med Bodil för undersökning, ammande henne i väntrummet efteråt och begav mig sedan ut för att göra ett par ärenden. Intet ont ananade om att jag hade glömt att fälla ner amningsluckan. Jag hade med andra ord kvistat runt halva Stockholm, iklädd träningskläder och flashat halva fodercisternen. Ps. Ny trend. Kom i håg var du läste det först" (www.emmasvintage.se)

Mitt hjärta smälter … … När Vidar säger "mammamaamaaa".

Jag tittar på … ut genom fönstret på en gård täckt av snö!

Jag gråter en skvätt … när energikontot är tömt och det kommer upp en liten grej eller två som gör mig ledsen. Då har jag liksom ingenting kvar att sätta emot. Dock är det bra att gråta!

 Torkarna torkas i ett nafs när … när jag tänker på hur himla bra jag har det och när Christoffer skojar så jag inte KAN låta blir att skratta.

En ny grej jag har testat är att … … ha mitt barn i en sparklåda när vi far ut på tur! Vilken grej! Hej vad det går bara!

Jag är överdrivet mallig över att … jag gör mitt bästa varje dag. Vad mer kan man göra?

Jag tycker att alla borde … … klappa en hund minst en gång om dagen!

Jag har köpt … … så jäkla mycket onödigt genom åren som jag knappt använt. Det är dock ändring på det nu och jag har blivit betydligt mer kritisk till min konsumtion och hur den påverkar oss och planeten vi bor på. Ett tips är att följa "Minimaliserna" och "Plånbokssmart" på Instagram samt läsa deras bloggar med samma namn. En ny värld öppnar sig!

Jag blir så inibasken rörd när … … elever jag har eller har haft på ett eller annat sätt visar att jag är betydelsefull för dem.

Var inte rädd för mörkret, ty ljuset vilar där

2016-11-21 09:00:57 i Allmänt

Värst vad högtidlig jag är denna måndagmorgon då! November är ju en av de allra mörkaste månaderna men just i år tycker jag att det har gått bra med mörkret och tröttheten som ibland kan lamslå en så här års. Anledningen är att jag har möjligheten att vara utomhus mitt på dagen när det är som ljusast och det gör en enorm skillnad för mig. När jag börjar jobba ska jag försöka få in en friskvårdstimme mitt på dagen en gång i veckan och så ser det ut som att jag har någon långlunch att utnyttja dagsljus på. Är det någon av er läsare som tar D-vitamintillskott under vintermånaderna? Hur fungerar det?
Något av det jag kommer sakna allra mest med föräldraledigheten är de lugna morgnarna utan någon stress att åka iväg någonstans. Jag och Vidar går upp någon gång vid 08.00-08.30, klär på oss (ibland, hehe, det händer att vi går i pyjamas fram till kl. 10.30 när det är dags för promenad) och tänder ljus. Sedan äter vi frukost i lugn och ro. Dagens planer är promenad med Anna-Karin och Alice, lite städning och förberelse för adventspynt. Jag och Vidar ska också inventera barnböckerna här hemma för att hitta en ny bok att läsa. Barnkammarbokens sånger, ramsor och sagor har vi läst/sjungit några gånger nu och det vore kul med ett ombyte i den litterära faunan! Sedan är jag sugen på att baka en mjuk pepparkaka!

Helgen lider mot sitt slut

2016-11-20 21:21:00 i Allmänt

Nu ligger jag i renbäddad säng och läser och lyssnar på förkyld liten bebis som andas så tungt i spjälsängen intill,  stackaren! Vi har haft besök av faster Linda i helgen och vi har tagit sparkturer och bara myst. I går hälsade vi på Ludvig och Hanna där vi blev bjudna på mästerligt fika! Vem behöver konditorin och caféer när man har Hanna som svägerska?
I dag har vi pysslat med lite julklappsbeställningar och nu är alla klappar inhandlade. Vi har trappat ner på klappar i både min och Christoffers familj vilket känns rätt. Det viktiga och mysiga med julen är ju att umgås med dem man tycker om och skapa fina traditioner tillsammans. Sedan finns det ju även en etisk aspekt på julklappshandeln men den tråkar jag inte ut er med i kväll. På eftermiddagen fick vi besök av Lasse och Evy och sedan skyndade jag iväg på hundträning. Lyxens lyx att sedan komma hem till middag! En fin helg i november som nu lider mot sitt slut!
Bjuder på en bild på en liten skåpråtta in action...
 

Premiärtur med spark och sparklåda!

2016-11-18 12:36:00 i Allmänt

I går gick jag upp på lagårdsvinden och hämtade mer min spark och dammade av den gamla sparklådan som jag och mina bröder åkt i när vi var små. Det var ett jättebra sparkföre i dag och dessutom premiär för Vidar i sparklådan för förra vintern åkte han mest vagn eller drogs i släden av hundarna. Upptäckte förresten en ny sida hos Imra i dag. När vi kom och sparkade där efter vägen kom en annan bybo och sparkade med tre hundar. Då reste Imra ragg och morrade. Antagligen för att vakta Vidar för hon har aldrig gjort så när jag haft henne med själv och alla som träffat Imra kan intyga att hon är den snällaste hund som finns, om än rätt jobbig ibland, haha!
Vidar verkade tycka om lådan för han slocknade på en gång och sov sig genom hela långturen. Mot slutet av åkturen började det snöa och stora flingor lade sig på hans kinder men det bekom honom inte det minsta. Hur kan man skydda mer? De ligger ju så himla oskyddade i sparklådan. Tips mottages tacksamt! Jag ska skrapa och måla upp sparklådan har jag tänkt, nu är den väldigt sliten.
Nu är vi inne igen och äter lunch och så gör vi svartvinbärspuré som Vidar ska få till efterrätt vid måltider. I helgen kommer Linda hit, det blir kul! Ha en fin fredag!
 
 
 

Då och nu

2016-11-17 09:22:00 i Allmänt

I dag snöar det blötsnö på tvären och vinden viner om husknuten. När jag och Vidar gjorde morgonbestyren ute hos hönorna fick vi skotta oss in i lagårn för snön hade rasat från taket. Med Vidar i selen på magen och med vinden piskandes i ansiktet svor jag för mig själv men sen kom jag att tänka på min gammelfarmor Betty. Mitt "slit" med skottningen var ingenting i jämförelse med vad hon kämpade med i de dagliga sysslorna.
Det här är en tavla som min farfars syster Elsie målat. Gammelfarmor har huggit upp en vak där hon sköljer kläderna som har kokats i kitteln på strandkanten. Elsie står vid tvättkälken och farfar åker skridskor en bit bort. Gammelfarmor har alltså släpat all tvätt ned till sjön och sedan uppför backen igen. Sju barn hade hon och gammelfarfar Karl. Nog borde jag klara av allt som endast har ett barn, tvättmaskin i källaren och bra funktionskläder som fungerar i vilket busväder som helst? Ja, så är det ju!

Bakom kulisserna

2016-11-16 12:31:04 i Allmänt

I söndags fotade vi julkort och här är en bakom kulisserna-bild. Major fick vara statist när jag skulle ställa in ljus och så. Vi fick till en bra bild på Vidar men något leende bjöd han inte på, hehe. Känslan i en bild är dock det viktigaste enligt mig och den blev julig och stämningsfull tycker jag.
Min jullängtan växer sig allt större för varje dag som går! Vi firar ju vartannat år hemma i Dalasjö och vartannat år i Rajastrand och i år är vi hemma och mina bröder kommer också, hurra! Tror jag känner en extra stor längtan eftersom det är Vidars allra första jul. Inte för att han kommer att minnas något av den men! Det blir liksom ändå något särskilt när barn är med. Är också extremt laddad för julkalendern som jag tror kan bli riktigt mysig. Tänk när Vidar är typ fem och vi får smyga upp på morgonen i pyjamas, tända adventsljusstaken, äta julig frukost och se julkalendern. Helt ärligt tänkte jag faktiskt den tanken när jag hade som ondast under förlossningen. Haha! Målbilder ni vet. Det är viktigt!
Nu ska jag hämta Vidar som vaknat ute i vagnen. Ha en fin onsdag!
 

Vintermåndag med fyra timmars surr

2016-11-15 09:52:46 i Allmänt

I går åkte jag och Vidar till Latikberg till Sandra där vi blev bjudna på lunch och Arons goda pepparkakor. Liv och Vidar drog en långsovning så vi åt lunch i godan ro, drack te, spånade på inredningsidéer, hetsade jullängt (haha) och pratade bebisrelaterade saker såklart. Är så himla, himla glad över att vi blev gravida i princip samtidigt (det skiljde bara 2 veckor mellan Vidar och Liv i den beräknade tiden, men sen var det ju några bebisar som inte riktigt höll de där datumen, hehe. Nu skiljer det en månad mellan dem) och hamnade i samma föräldragrupp. Den här föräldraledigheten har verkligen blivit guldkantad av att få vara i Sandra i Livs sällskap! Jag och Sandra kände varandra sedan innan men hon har under detta år blivit en riktigt god vän till mig!
Måndagen fortsatte med kompishäng då jag och Vidar Skypade med bästa Idamari, så bra med teknikens under alltså, haha! Sedan blev det läggdags för Vidar, träningspass på vardagsrumsgolvet för mig och sen lax- och avokadomacka framför "Tjockare än vatten". Någon som ser den serien? Höll på att gå åt av spänning under gårdagens avsnitt!
I dag är det tisdag och jag och Vidar laddar för promenad. Under dagen får vi besök av lillebror och då har jag lovat tunnbrödfika (man har ju tur som har en svärmor som kommer med flera påsar nybakat tunnbröd!). I kväll är det styrelsemöte för Brukshundklubben och sedan har ännu en dag passerat av detta föräldralediga år. För vet ni. Om en månad, prick, börjar jag jobba igen!

Det här är jag!

2016-11-14 09:05:13 i Allmänt

Någonstans "på internet" fann jag denna lista! Det får bli mitt måndagsnöje att fylla i den!

På restaurangen...

är jag den som har rätt bra koll på menyn då jag spanat in den på restaurangens hemsida (det måste ju vattnas i munnen extra länge liksom). Vill gärna sitta med ryggen mot en vägg och så att jag har bra koll på restaurangdelen. Beställer hellre fisk än kött och vill ha torra viner! Efterrätt är ett måste.

På nattklubben…

är jag en person som minglar runt som en galning och pratar med alla jag känner (om jag inte känner folk där lär jag känna folk, hehe) och OM det är bra musik dansar jag, men bara OM!

I klädbutiker…

vet jag ofta vad det är jag är ute efter och BEHÖVER. Tror inte jag skrivit om det här men jag har satt upp en regel som lyder: "köp inget plagg om du inte är i behov av det, ha velat ha det i över sex månader (här går trender alltså bort) och har något befintligt plagg hemma att matcha det med". Kan ibland få smått panik i vissa klädbutiker för att jag redan när jag kommer in känner av en "aura" jag inte trivs med... Vad är jag för en person?

På flygplan…

läser jag! Alternativt sover. Har alltid med en tunn, stor sjal att lägga över benen och dra upp över armarna. Hatar att frysa när jag ska sova.

På café…

OJ vad länge sen det var jag var på café insåg jag nu! Det måste bli ändring på det! När jag bodde i Umeå och pluggade hängde jag på två ställen: Kafe Schmäck (som nu är nedlagt och min favoritaffär Kii har övertagit lokalen) och Kafé Station. På Schmäck beställde jag alltid Schmäckboll (en stor chokladboll med massa chokladig smak) samt hallonros-te på kanna så man kunde sitta länge och filosofera/skriva/prata. På Kafé Station beställde jag morotskaka alternativt tunnbrödrulle och chailatte, de hade/har? stans godaste chailatte! Åh. Minnen! Överlag är jag nog en rät trevlig cafégäst men kan nog prata och skratta lite väl högt ibland?

I skolan…

hade jag rätt mycket prestationsångest och ville ha så bra betyg som möjligt i samtliga ämnen förutom matte där jag verkligen var värdelös (gjorde dock inte mycket för att ändra på det heller). Jag skulle rodda och bossa i rätt mycket men det jag gjorde blev rätt bra och jag fick mycket ansvar av lärarna. Tror jag var lätt att grupparbeta med för att jag hade lätt att anpassa mig men om jag fick bestämma gjorde jag arbeten själv. Under alla utvecklingssamtal har jag fått höra att jag "drömmer iväg" och "pratar lite för mycket". Äh! Blev ju människa av mig med!

I ett förhållande…

är jag rätt härlig tror jag?! Det här kan ju bara Christoffer svara på. Förresten, jag har en anekdot att berätta om detta. En gång när Christoffers kompis Andreas var här och hälsade på frågade han C vad det bästa med mig som flickvän var. Christoffer svarade: Att hon är lättsam! varpå Andreas nästan skällde ut Christoffer och menade att så säger man kanske om en hund men inte om en flickvän. Tror nog Christoffer menade väl och nu har vi ju hängt ihop i snart fyra år så något rätt lär jag väl göra. Haha!

I matbutiken…

går jag med snabba steg och inhandlar sak efter sak efter en noga utarbetad lista. Hatar spontanhandling. Då kommer jag hem med saker jag aldrig äter upp och så får jag ångest över matsvinn.

På morgonen…

är jag ganska trött och vill ligga kvar under täcket "en liiiiten stund till" (varför är det som allra gosigaste att ligga i sängen när man ska gå upp från den?!). När jag väl klivit upp är det aldrig några problem att fixa morgonsysslorna men STÄLL INGA KRAV på mig innan frukost, tack!

På kvällen…

vill jag ofta "ha en agenda". Vill liksom veta att på tisdagkväll = möte, torsdagkväll = kompisdejt OSV. Är ganska kvällstrött och sover i regel alltid innan klockan passerat 23.00.

På bussen…

vill jag inte sitta för långt bak då jag riskerar åksjuka då. Lyssnar på musik och drömmer iväg. Kan inte läsa på grund av åksjukerisken och kan inte heller konversera alltför mycket. Vill ha LUGN och RO när jag åker buss. Jag och min musik, tack!

På jobbet…

har jag fått höra att jag sprider god energi vilket är kul att höra! Vill ju inte göra motsatsen liksom. Har inga problem att kompromissa men säger ifrån om jag tycker att något går fel till. Är bra på att ta ansvar och göra mina uppgifter utifrån det bästa möjliga.

Just nu…

äter jag frukost och lyssnar på en bebis som ligger på golvet och "pratar" (mamamammma, blllllaahhhgggaa, kkkkiiii) med en räv.

Fars dag

2016-11-13 20:02:51 i Allmänt

Om jag inte lite försynt hade påpekat "på söndag är det en speciell dag" för Christoffer tidigare i veckan hade han nog inte uppmärksammat fars dag utan farit till skogs med hundarna som vanligt. När han insåg att det var just hans dag i dag stannade han till och med hemma (jaktdag till trots) och blev glad över både finfrukost, kort och present. Kristian kom i går och sov över och i dag har Linda, Kikki och Thomas hälsat på. Vi gjorde ett tappert försök till julkortsfotografering och bilderna blev jättefina men objektet för fotograferingen måste ha haft väldigt arga tankar i huvudet för inte ens en gång drog han på munnen. Jag får se om jag (det är jag som är bossen kring julkort, hehe) nöjer mig med någon av bilderna eller om vi drar ut till veckan igen.
 

Novembermorgon

2016-11-12 10:37:07 i Allmänt

Glittrig frost, många kalla grader, ivriga höns, glada hundar, morgongosig bebis, god juice och varmt te. Ungefär så startade vår lördagsmorgon. Christoffer och Jax är i skogen och jagar och jag och Vidar ska gå en långpromenad i novembersolen. Eller, han ska inte gå så värst mycket utan lär väl slockna så fort vi börjat gå i vanlig ordning men jag ska gå och lyssna på musik! Önskar er en fin lördag.
Ps: Jag är lite nervös. Ska laga lamm i kväll. Har aldrig gjort det förr. Håll tummarna!

Kvällning

2016-11-11 18:27:00 i Allmänt

 
Vidar har den senaste tiden upptäckt att han har en tunga, haha! Han grejar med den mest hela tiden och det ser så kul ut. I dag hjälpte han mig och Elin att sälja lotter för Brukshundklubbens räkning utanför Ica. Han är en liten cooling den där pojken och satt i vagnen, påbylsad och rödkindad, och tittade på alla människor som passerade. Efter försäljningen for vi och handlade och ja, fredagseftermiddagar + handla = ingen bra kombination för en sån som mig, Jag älskar människor, det är inte det. Det jag har svårt för är den där stressen. Det där skyndsamma, hastiga, slarviga. 
Men nu är helgljuset tänt på bron, fredagsmiddagen i magen, chokladen redo att förtäras, en lilleman i pyjamas som i detta nu förser sig bland pappas jaktfilmer och en hel helg tillsammans framför oss. Hoppas ni får en fin helg. Det ska vi ha! 

Livet ur mobilen del 2932103

2016-11-11 09:11:00 i Allmänt

Vi kör ett till inlägg av "Livet ur mobilen", snabbt på bara!
 
Drömmarnas drömgård i byn där vår sommarstuga ligger. Jag och Vidar hängde ju på mamma och pappa dit när de åkte ner i maj.
Var ute på klubben och tog fina ekipagebilder som Hannele fotade!
En liten charmknutte i morbrödernas gamla dress. Och en socka av som vanligt...
Åh. Han ser så LITEN ut!
De där första löprundorna i skogen när allt torkat upp på våren. Måste ju vara en del av livets mening!
Vi tyckte att hönorna värpte så lite ägg. Någon dag senare hittade vi deras äggömma...
Lill-Vidar!
Sen blev det juni och jag drabbades av sorkfebershelvetet så hela månaden försvann i princip i ett sjukdomstöcken. Men vi åkte i alla fall till Raja en sväng där det var fint så jag fick årets första bränna och skickade denna bild till Linda. Kolla gravid/amningshår-utväxten i nacken...
Mys med världens bästa farmor!
Åkte till stugan igen! Flög med Vidar till Arlanda där mamma och pappa hämtade upp oss. Minns att jag var sjukt stolt över mig själv efter detta. Fast egentligen är sånt här ingen konst med en liten parvel som Vidar som mest bara hänger med.
I stugan plockade vi bland annat kantareller!
Och hallon!
Och så tränade vi.
Och när pappa kom ner var det någon som blev väldigt glad!
Och eftersom jag lyckades pricka in sommarens varmaste veckor med mitt besök badade vi varje dag. Jag, mamma och Imra är de bästa badkompisarna!
När vi kom hem igen gick vi på Timmy och Sabithas bröllop och sen blev det augusti!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Major och lydnadsträning

2016-11-10 09:46:00 i Allmänt

Nu har inomhusträningarna börjat för oss i Brukshundsklubben. Vi tränar på söndagar kl. 16-18 och alla medlemmar är välkomna. I söndags tränade jag först Imra och sedan Major. En viss nivåskillnad på träningsupplägget mellan hundarna, hehe. Hittills har vi bara tränat allmänlydnad med Major men nu tänkte jag försöka mig på mer riktad momentlydnad med honom och det känns spännande. En av utmaningarna är att lyckas få honom att sluta "dammsuga" manegen - han går med nosen i backen hela tiden. Något annat jag skulle vilja få fram är något slags föremålsintresse. Just nu är han NOLL KOMMA NOLL procent intresserad av bollar, kampleksaker, apportbockar mm och tar på sin höjd emot en godisbit men det är inte med någon iver direkt. Belöning med kropp och röst fungerar fint på honom men fördelen med extern belöning är att den kan placeras ut lite strategiskt vid inlärning av vissa moment. Ja. Nog surrat om det! Fortsättning följer!

Järnrikt måltidstips!

2016-11-09 08:57:00 i Allmänt

 
Nu när vintermörkret (och valresultatet i USA) är här och gör anspråk på ens energireserver är det bra att ladda upp med en järnrik kost. Det här åt jag till lunch i går. Pumpasoppa toppad med pumpakärnor, palttunnbröd och c-vitaminrik svartvinbärsjuice och en satsumas på det. Ni vet väl att järnupptaget förbättras om man äter något C-vitaminrikt direkt efter en järnrik måltid?
 
 

Att säga upp sig

2016-11-08 10:55:00 i Allmänt

Allt börjar med en tanke sägs det. Ibland tänker man den vidare och ibland släpper man den. Den här tanken började för längesedan, kanske samtidigt som jag var tjänstledig ett år för att prova på ett nytt jobb, på annan skola. Låt oss ta allt från början.
I juni 2011 tog jag examen som gymnasielärare med ämnena svenska och musik. Då jag ville flytta tillbaka till min hemort och det sammanföll med att musikläraren på högstadiet skulle gå i pension sökte jag hans tjänst. Och jag fick den. En fast tillsvidaretjänst som nyexaminerad lärare. Lyckan var total! Min tjänst var på högstadiet där jag undervisade främst i musik men även i svenska. En dag i veckan åkte jag upp till en fjällskola och 25 % av tjänsten innefattade musikskoleelever som jag undervisade i mitt huvudinstrument sång. Min tjänst innebar även mentorsuppdrag och jag fick den bästa skolan tillsammans med en fantastisk kollega. En drömtjänst verkligen! Jag trivdes otroligt bra.
Åren gick och när tre år passerat kände jag att gymnasiet började locka allt mer, jag var ju trots allt utbildad för att undervisa på det stadiet. Jag sökte en tjänst på 60 % svenska och fick den. Samtidigt ökade antalet musikskoleelever så jag sökte tjänstledigt ett år för att prova på att jobba på gymnasiet och utöka min tjänst i musikskolan. Läsåret 14-15 var ett dröm-år. Jag utvecklades otroligt mycket som lärare och trivdes bra med undervisningen på gymnasiet. När läsåret var slut var jag tvungen att fatta beslut om jag skulle komma tillbaka eller inte till att undervisa i musik på högstadiet och i samma veva bestämde kommunen att lägga ner den kommunala Musikskolan med 160 elever (något jag varit så ledsen och upprörd över att jag inte ens orkat skriva något om). Eftersom jag ju älskar musik och inte bara ville undervisa i svenska gick jag tillbaka till högstadiet på 40 % och hade kvar mina 60 % på gymnasiet.
När jag kom tillbaka till högstadiet den där hösten 2015 var det i samma sak. Kanske var det för att jag var gravid, lite trött och att schemat inte var optimalt för att springa mellan två skolor. Kanske var det för att jag trivdes så mycket bättre på gymnasiet. Kanske var det av andra anledningar. Men den där känslan jag hade de tre första åren på skolan kom aldrig tillbaka. Min insats som lärare blev enligt mig själv åt det sämre och jag hade ofta dåligt samvete för att jag aldrig hann det jag ville hinna. Min ambitionsnivå blev lägre och jag tyckte inte att det var lika roligt längre. Mitt eget stora musikintresse kom i skymundan då jag aldrig hade tid att förkovra mig själv i det vilket jag verkligen har haft tid att göra under tiden som föräldraledig. 
När jullovet kom gick jag på föräldraledighet och när Vidar föddes tänkte jag inte på det här på ett tag. Senaste halvåret har jag dock haft det i bakhuvudet varje dag och när man är ledig från sitt jobb hinner man tänka otroligt mycket på vad man vill. Framförallt har jag under detta år känt vad jag längtat tillbaka till och vad jag inte längtat tillbaka till. Den här tidens grubblande har lett fram till ett beslut som gjorde att jag den 13 oktober sade upp min tjänst på 50 % vid högstadiet. Det kan kanske verka idiotiskt att säga upp sig från en fast, 100 %-ig tillsvidarejänst men jag såg ingen annan utväg om jag inte ville se mig sluta helt som lärare - ett jobb jag ju älskar!
Nu har jag min 50 %-iga tjänst vid gymnasiet och vad jag ska hitta på de andra 50 % har jag i dagsläget ännu inte rott i hamn ännu men det löser sig! Jag tänker så här: stänger man aldrig några dörrar öppnas heller inte några nya.
Julavslutning i kyrkan, en av de finaste stunderna med jobbet, december 2013.
 

Livet ur mobilen del 384394789

2016-11-06 09:28:11 i Allmänt

Tittade i arkivet och såg att jag inte gjort ett "Livet ur mobilen"-inlägg sedan december 2015! Skam och skandal! Därför tänkte jag att vi nu ska blicka tillbaka till en vinter när jag till en början var höggravid, sedan nyförlöst och sedan rätt cool som mamma när vintern övergick till vår. Först: Håkancitat från en dokumentär jag tittade på. Hann se många dokumentärer, lyssna på många podcasts och vila mycket innan Vidar anlände till jordelivet.
Denna bild tog jag på en måndag. På onsdag började värkarbetet och natten mot torsdag är Vidar född! Bjuder på den snygga outfiten... Magen var STENHÅRD!
Postade denna bild på Instagram och fick genast kommentarer som: Du går väl inte för långt? Tänk om det startar!
Och sen kom han! Pappa axlade genast rollen som morfar genom att berätta på jobbet att barnbarnet kommit! Dock en minut fel på den där tavlan (Vidar föddes 04.14).
Dagen när vi kom hem. Här låg han trygg i babynest som faster Linda sytt och mormorsrutefilt som min mormor (eller är det farmor?) virkat. Det var SÅ skönt att komma hem. Minns att jag grinade när jag såg att flaggan var hissad. Gråter typ nu av minnet.
Och sen följde två veckor av det här. Åh.
Laddade med bra frukostar för att orka maratonamma.
Pausade dock bebisbubblan med hundträning då och då!
Och skidåkning! Som jag längtat!
Pussmunnen. Övriga ord överflödiga.
Minns att det var små handdukar överallt eftersom Vidar kräktes flera gånger per dag. Här låg vi och gosade i sängen.
Vi hade besök av vänner som Anna
och Emma.
Minns att vårvintern var som en enda stor sol vädermässigt och vi ägnade mycket tid utomhus.
Och så hängde vi mycket med Sandra och Liv. Kolla på de små björnarna!
Och när gräsmattan tinade fram framför lagårn och hönorna fick komma ut och spatsera fritt igen - då var det vår.
Nu ska det inte dröja lika länge till nästa inlägg med mobilbilder! Lovar. Särskilt till dig storebror!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fredagskvällen och lördagsplanerna

2016-11-05 10:05:13 i Allmänt

I går köpte Christoffer hem sushi från Bergmans så vi kalasade på det till middag.
Vidar åt bitar av ugnspannkaka gjord på bovetemjöl och så hade jag i massa rivet äpple och rivna morötter. Han är så gullig när han koncentrerat plockar bitarna från bordet och för dem mot munnen. Och snart kan han tugga med fyra små tänder!
I dag vaknade vi upp till en kall och solig dag. Jag fick sovmorgon då mormor hämtade Vidar för morgonmys hemma hos dem. Christoffer jagar i dag. Jag gick upp och förberedde middagen som ska stå i ugnen i sex timmar (pulled moose) och sedan gick jag och lade mig igen. Nu ska vi strax gå en promenad med vagnen när Vidar ska sova och sen åker vi och hälsar på Evelina och lille Viking! Hoppas ni får en fin lördag!
 
 

Major meriteras!

2016-11-04 08:41:00 i Allmänt

Vet ni vad de här två gjorde i går? De gick jaktprov, Major allra första i livet, och det gick jättebra!
Major skällde i fem timmar på en ko med kalv och var ihärdig som bara den. Han som avskyr vatten (tro mig, vi har försökt att bada honom i sjön ex antal gånger) simmade över en bäck på jakt efter älgarna, haha. Domaren räknade ihop poängen till ett förstapris och nu ska provet gå igenom kollegiet innan det är klart men vi är så glada! Om det blir ett andrapris får det räknas som ett förstapris eftersom Major är så ung än (18 månader)* Varning för skryt men: Christoffer gör ett så jäkla bra jobb med hundarna. Tränar dem, satsar på dem, kämpar i med- och i motvind och med hårt arbete kommer resultat. Jag är så himla glad för hans skull. Och för Jax skull! Tänk att han lämnar så duktiga hundar med tidig jakt!
* För ett jaktchampionat ska hunden inneha tre förstapris men om hunden är under 24 månader får ett andrapris räknas som en etta.
I dag faller snön och jag känner mer och mer längtan inför advent och jul. Ska beställa inslagningspapper i dag (trots att jag blivit förbjuden av min sambo då jag har mycket papper redan men paketen måste ju matcha, viktigt!). När förmiddagsflyget kommer ska vi åka och hämta farbror Acke som bor i Örebro och pluggar men i helgen gör han ett besök hemmavid.
Trevlig helg!
 

Dagarna som går

2016-11-03 11:45:00 i Allmänt

Dagarna som går är dagar av promenader med vagnen på snö och i minusgrader, en liten bebis som sover, mys i soffan, lek på golvet, bortställande av diverse saker som en niomånaders inte ska hålla/bita/ta i. Dagarna som går är också spontanbesök av grannar, påhälsning hos vänner i grannkommunen (Christelle och Vidar alltså, vilka underbaringar - längtar till de blir typ två-tre år!), överraskningsbesök på farmors/svärmors kontor. Dagarna som går är besök av Ida som kom med bullar och gav mig många intressanta infallsvinklar i pedagogikens värld. Så glad över att vettiga personer utbildar sig till lärare! Dagarna som går är en sambo som kommer hem med tryffelbrie och jag frågar: "vad firar vi?" och han svarar: "att det är Bonde i kväll" Stor kärlek på det! I dag är det torsdag och innan den här dagen har gått har vi hunnit med två typiska torsdagssaker: städning och pannkaka!
 

Vidar 9 månader

2016-11-01 21:10:00 i Allmänt

Foto: Hannele Bång, oktober 2016
Vidar. Den 28 oktober blev du nio månader gammal. Du har alltså funnits lika länge utanför magen som inuti. Eftersom vi hängt med dig ett tag nu och lärt känna dig tänkte jag skriva om dig och berätta hur du är just nu, nio månader gammal. Du vet, jag har en blogg där jag skriver ditten och datten, bland annat om dagarna med dig - den här bloggen kanske inte finns när du börjar läsa men då fixar vi en utskriven version av den här texten.
Du älskar att bli killad och masserad, att äta mat och att kramas. Du kiknar av skratt när vi leker tittut och kastar dig upp i luften. Då brukar mormor blir rädd att vi ska tappa ner dig men i våra armar kan du känna dig trygg. Din bästa vän är Major, vår 18 månader unga jämthund. Ni brukar ligga och kela på golvet och du kliar (drar och sliter) hans päls. Dina intressen (eller ja, du har ju inte uttryck det själv men om jag går efter vad du gillar att göra) är att spela (hamra) piano, undersöka vilka ljud en sked kan ge ifrån sig beroende på hur och var man dunkar den, pilla på "lappar" på kläder och leksaker, handla och åka i sele på mig och titta på varorna, samt åka vagn (du somnar oftast på en gång). Något du också gillar är att hälsa på folk och undersöka nya miljöer och människor. Än så länge är du inte så värst intresserad av specifika leksaker utan du leker minst lika bra med grytlock, vispar och skedar.
Du tycker inte om när du inte får mat i tid (ett personlighetsdrag du ärvt av mig, hehe), när vagnen stannar efter en långpromenad, att byta kläder och när jag inte låter dig "spela" piano utan vill att du ska sitta still i selen när jag spelar. Om du är trött går det ganska bra för då vaggas du till ro när jag spelar.
Än så länge har det inte varit några problem att lämna bort dig till barnvakt eller att ha dig sittandes i knät hos vänner och släktingar. Du verkar vara en trygg liten kille som finner dig i de flesta situationer. Du är dock restriktiv första gången du provar något nytt, som till exempel första gången vi var på babysim. Du drog inte på smilbanden en enda gång utan förhöll dig ytterst avvaktande till den nya situationen. Nu, när du vet vad det är, älskar du babysimmet och skulle nog helst av allt vilja slita dig från mig och plaska runt själv. Jag tycker att det här är en fin egenskap för det kan vara bra att hålla sig på sin kant och undersöka situationer innan man kastar sig in i dem med full fart.
När du för första gången lades upp på mitt bröst fylldes jag av en alldeles varm känsla. Det var då den där bubbliga, mjuka kärlekskänslan började gro. Nu, nio månader senare, är det där fröet som grodde den där januaritorsdagen en stor och stark planta som växer för varje dag som går. Vår kärleksplanta. Många gånger tänker jag på vilket bra team vi är. Hur bra vi fixar olika saker och situationer. Allt är ju så nytt - både för dig och för mig. Tack älskade, lilla bästbobin för att just jag fick bli din mamma. Jag ska vattna vår planta med så mycket kärlek och omsorg det bara går.