Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Tackar.

2008-03-25 15:51:18 i Studentlivet

Ibland oroar jag mig alldeles helt i onödan. Enligt Anders (läraren) hade jag "förnuftiga" terorier om litteraturhistorian. Angående språkhistorian fanns ej kommentarer att tillstå, vi fick nöja oss med ett poängsystem som ledde till en avklarad tentamen, vilket känns oerhört skönt.

Då jag passade på att lämna in den nuvarande hemtentan idag kan jag alltså lägga studierna på hyllan några dagar, det behövs. Vet ni? Nu ska jag läsa. SKÖNLITTERATUR. Plugget får pausa till måndagen när den efterlängtade praktiken startar.

Puss till världen idag.

Pussel?!

2008-03-25 12:07:55 i Allmänt

Jag och en vän diskuterade för några dagar sedan sysslan att lägga pussel. Själv är jag alldeles för rastlös för något tidskrävande och som man i de allra flesta fall ändå bara ger upp för att nån dryg typ knyckt den sista pusselbiten, otur, eller bara för att jävlas liksom. Hursomhelst kom jag på en sak; visst är det så att ni vet Alfons Åbergs katt heter Pussel?

Pussel förekommer ofta som metaforer i låttexter, dikter och allmän prosa och nej: jag orkar inte skriva ned någon metafor just nu. Nu ska jag borsta håret, ta på mig bra utekläder, det toksnöar ute nu, och sen gå till biblioteket för att skriva ut hemtentan. Yes. Så är det. Imorgon är det klassfest, det blir kul. Sedan ses vi inte tillsammans i klassen på hela 7 veckor på grund av praktik. Så festen imorgon får vara någon slags avskedsfest, iaf för sju veckor, för sedan ses vi ju :)

Salsa En Ataré

2008-03-24 14:42:02 i Musik!

Åh, vad jag älskar mig själv när jag på högsta volym drar igång den värsta latinobrass jag kan hitta i min musikmapp. Jag vill mer än allt just nu lära mig att dansa salsa, på riktigt.
Måste bara lära mig lite spanska först, kommunikation är ju min rekommendation. Jag drar med mig Ida, hon kan ju flytande spanska, hon kan vara min guide. 

The piano keys are black and white.

2008-03-23 23:06:33 i Musik!

Vet ni vad jag skulle vilja ha nu?
Jag skulle vilja ha en flygel att spela på, en tid som som stannat och någon som lyssnar när jag spelar.

Egentligen vill jag skriva mycket just nu, men ibland är det bäst att göra det kortfattat; ge mig det ovanstående. Snälla.


Because the line between,
Wrong and right,
Is the width of a thread,
From a spider's web.
The piano keys are black and white,
But they sound like a million colours in your mind.


Katie Melua - Spider's Web

Satsfjället vs ämneskonstruktioner och jobb.

2008-03-23 14:15:09 i Allmänt

Mamma ringde för en stund sen.

Mamma: Hej Carolina! Nu sitter vi uppe på Satsfjället och fikar. Det är soligt väder och Thimmie har just lekt med en 10-årig Golden retriver. Ikväll klockan 18.00 ska vi äta på hotellet. Vad gör du?

Jag: Jag pluggar.. och ska snart iväg och jobba.

image63

Sparven vid Svartåns strand.

2008-03-23 12:03:19 i Texter/dikter

Haha, nu under morgonen hittade jag nått kul sen i höstas. Vi hade fått i uppgift att skriva ett mindre utkast till en roman i valfri genre. Som ni kan märka valde vi att gå på djupet med kriminalromanen. Här kommer min grupps utkast.


Vänner,
jag kan med upphovsmannens benägna tillstånd presentera ett utdrag ur
Gunnar Lindéns roman "Sparven vid Svartåns strand". Författarens låter
hälsa att just detta är en av hans favoritpassager ur den numera smått
klassiska kriminalromanen, då han menar att utdraget erbjuder en sällsynt
men värdefull i (anti-)hjälten Agne Thorvaldssons ödsliga själsliv. Och
(om jag själv får kosta på mig att påpeka det författaren själv är alltför
ödmjuk för att tillstå): språket. Språket! 'Mästerligt' är ett uttryck som
slängs runt med alltför slapphänt i den samtida kultursfären, men jag kan
inte för mitt liv komma på ett annat ord som bättre beskriver Lindéns
skarpa blick och lätta hand. Jag vet att ni kommer ha vett att njuta av
varenda bokstav.

Ja, jävlar.Soppåsen, som fortfarande stod kvar innanför ytterdörren, hade börjat avge en oangenäm odör. En impuls att bära ut den genomfor honom, men flydde lika snabbt igen. Istället sparkade han av sig sina skor och drog av sig sina strumpor. Med ett svagt grymtande sjönk han ner i sin fåtölj, fortfarande med rocken på. Han stirrade ut i intet en lång stund, innan han insåg att blicken vilade på rummets enda ljuskälla: det upplysta akvariet.

"Fan" sa han - milt förvånad över att han yttrat sin tanke högt - i det att han insåg att fiskarna inte fått mat sedan Sjöbergs kropp flutit upp ur Svartån. Motvilligt reste han sig upp, och gick bort till en av de många bokhyllorna i rummet. Fiskmatburken var, naturligtvis, nästan tom. En snabb blick på armbandsuret sade honom att närlivsbutiken nere på hörnan redan hade hunnit stänga. Fiskarna fick för stunden klara sig med vad som fanns till hands. När han ändå var uppe passade han på att ta av sig rocken, kavajen och slipsen, som alla hamnade över soffryggen. Han rörde sig halvt automatiskt bort mot stereoapparaten; han behövde tänka, och han tänkte aldrig så klart som när Ediths plågade stämma ljöd ut ur högtalarna. Han lade nålen mot spåren i vinylen, och kände omedelbart hur hans humör lättade en aning. På vägen tillbaka mot fåtöljen sneddade han, också det utan att något aktivt beslut egentligen behövde fattas, förbi barskåpet. Han försåg sig med ett glas Magellan, och föll sedan åter ner i fåtöljen. Han svepte med näsan över glaset och rös av välbehag. Känslan var övergående; telefonen ringde. På nytt reste han sig, på nytt utan att kunna uppbringa något större engagemang, och hasade sig bort mot telefonen.

"Agne", svarade han.

"Hej. Det är jag."

Det var hans dotter. Han stålsatte sig inför de förmaningar han visste skulle komma. Reflexmässigt styrde han samtalet bort från sin egen person.

"Hur är det med Saga?" frågade han.

"Jodå. Hon har börjat få tänder, så det är lite besvärligt med amningen, bara. Men hon sover bra om nätterna nu, i alla fall."

"Fint. Och Mattias? Han trivs med det nya jobbet?"

"Jovisst. Lite mycket att stå i så här i början, bara. Du vet ju hur det kan vara."

"Jo."

De blev tysta en stund, gav Edith en chans att på nytt erövra en plats i hans medvetande. Elin tog upp en ny tråd.

"Hur är med dig, då? Äter du ordentligt? Jag pratade med mamma idag, och hon sa..."

"Jag förstår verkligen inte varför hon är så bekymrad om mitt välbefinnande", avbröt han. Han hörde en suck i andra änden av linjen. Han önskade att ljudet inte hade varit honom fullt så välbekant.

"Ni var faktiskt gifta i 22 år, pappa. Det är klart att hon bryr sig." Hon pausade. "Jag tror att allt skulle vara mycket enklare - både för dig, henne och mig - om om du bara kunde möta allt det här med lite mindre bitterhet."

"Du har naturligtvis rätt." Han visste när han skulle vika sig, så mycket hade han lärt sig.

En ny paus.

"Du svarade inte på min fråga." Det var hon som tog upp samtalet igen. "Hur äter du? Har du till exempel ätit någon middag idag?"

"Jo."

"Är det sanningen, det?"

Han gav upp.

"Nej."

"Du dricker väl inte? Det skulle inte förvåna mig om du har en Magellan i handen just nu."

Han valde att inte svara. Edith tycktes närma sig någon slags klimax.

"Jag måste sluta" sa han. "Jag har ju inte ätit än. Jag måste ställa mig vid spisen."

"Lovar du det?"

"Visst."

"Okej, då. Gör du det."

"Absolut. Hälsa Mattias, och kyss Saga från mig."

"Ta hand om dig, pappa."

"Jadå."

De lade på. Han återvände till fåtöljen, men innan han ens hunnit fullborda rörelsen som syftade till att placera hans tunga kropp där den i hans mening hörde hemma - nedsjunken i stolens mjuka dynor - började telefonen igen. Eftersom han just hade talat med den enda som han hade någon större lust att tala med, beslöt han att ignorera signalen. Men den som ringde hade inga planer på att låta sig bortses från. Vid signal åtta eller nio gav Agne upp och reste sig.

"Agne" suckade han demonstrativt i luren.

"Det är Sune. Jag vet att det är sent, men du måste komma ner till stationen igen." Agnes mod sjönk. "De har hittat en ny kropp."


Sweet.

2008-03-19 20:09:06 i Allmänt

Jag: Kan inte du komma över?
Alexandra: Jag orkar inte. Kan inte du komma?
Jag: Men jag orkar inte heller.
Alexandra: Men jag har tagït på mig pyjamasbyxor och ligger nedbäddad i soffan..
Jag: Okej då. Jag kommer.

:)Väg dina vingar.

2008-03-19 19:04:26 i Musik!

Mitt i allt som är just nu var det skönt att lyssna till Olle Nyman igår i universumresturangen.
Jag och min klasskompis Johan blev fångade av vk:s utsände fotograf.


image62
Bild: www.vk.se
image61
Bild: www.vk.se
Här är då den av mig omtalade Olle Nyman och co. Han var grym, dock saknade jag flera låtar.
Det är nu man upptäcker vilka underbara vänner man har. Tack för att ni finns. Jag ska börja uppskatta er mer.
Tack också mamma och pappa. Mamma ringde mig nyss från flygplatsen i Bangkok och struntade fullkomligt i telefonräkningen. Jag vill hem till Dalasjö nu.
Återigen till mina älskade vänner; ni förtjänar alla mina tack som jag har i förrådet.
Har pratat i telefon i tre timmar nu med de vänner jag ej har en armlängd bort. Åh. Jag hoppas ni vet att ni är bland det finaste jag har. Jag bad Idamari hälsa Emily hur läget var, vill liksom inte ringa mitt i babylyckan :)

Last summer.

2008-03-18 17:39:41 i Allmänt

Sommaren efter studenten, 2006 alltså, träffade jag Patrik.
Det finns en låt som påminner mig om den sommaren - Hello Saferide - 2006
Vi hade blivit tillsammans och skulle ha fest i hans gamla lägenhet på Berghem, vilket kanske var tidernas fest. Jag tänker alltid på oss när jag hör den låten. När Patrik kom hem idag drog han igång låten.
Sommarminnen. Höstminnen. Vinterminnen. Vårminnen. Sommarminnen. Höstminnen. Vinterminnen. Vårvaddå? Vad händer nu?

image60

Pics.

2008-03-17 18:58:30 i Studentlivet

  
  image55
Som sagt. Berit är då vår lärare och jag vet inte riktigt om Johans grupp är seriösa med denna powerpoint-framsida. Som ni kan märka är bilderna tagna med min ej så högteknologiska mobilkamera.

image54 
Olof skulle imitera en av våra lärare och lyckades välta ut mitt vattenglas rakt över sin egen fot.
"Man kan ju bara vifta bort papperet och gå vidare!"
image56
Ida, Johan och Anna.

image58

Det sköna med att bli klar med arbeten är att dra ut dem, kopiera upp flera exemplar och därefter häfta ihop dem.
Ida arbetar.

image59

Pianon kan man hitta överallt. Tacksamt.

Se där!

2008-03-16 15:30:16 i Musik!

Återigen tar jag upp min personliga hype kring Olle Nyman. En vän till mig skrev att han spelar på universitetet nu på tisdag. Min reaktion:

WHAAAAAAAAAAAAAAAT????!!!!!!!! ska han spela på universitetetettete???!!!!! NÄR? VAR? TACK FÖR ATT DU SA DET!!!!! :D :D Var kan man hitta info? Måste kika upp! TACK, TACK, TACK! :D


Gick in på universitetets hemsida och hittade information.
12.05 - 12.55 lirar han i universumresturangen.
Jag längtar till jag får spela Olle för pappa, jag vet att han kommer att gilla honom.

Jag vill spränga mitt alfabet!

2008-03-15 22:39:54 i Texter/dikter

En Nikki kom till världen idag. Emily och Jockes lilla flicka :) Jag hoppade av glädje från stan och log så jag fick ont i skrattgroparna.


Gud om du hör mig, gör någonting vackert, av allt som går sönder här.
Det låter som Tomas! Tomas ja. Han är en journalist som gått från just det till musiker. Det sistnämnda lyckas han väldigt bra med, varpå jag alltid hänvisar.

Stigarna försvinner för att snön kommer.
Skogarna tiger...
Vad ska vi prata om? Världen är universiell. Underbar, förälskad, hela shittet.
Usch, fy och alla skitord som finns i världen.
Så är det.
Känslorna är likadana för alla.

Jag är ingen nihilist, utan bara...:
Jag vet inte.
Det är ett bra svar, att veta är som att...underskatta sig själv.
Livet är elektricitet, hänger på det. Som vatten.
När man blundar ser man bara vägen, du är för långt bort för att vända.
Är du lycklig nu?

Samtal mellan tre individer med T.A.W i bakgrunden.


Update söndagen efter lördagen:

Vad är egentligen söndagar till för?
Jag tror starkt på teorin att man ska dra på sig de fulaste utekläder man kan hitta, packa en fikakorg och bara gå. Någonstans. Destination okänd. När man tröttnat går man hem och så blir det måndag. Måndagar är mer strukturerade, sammanflätade.. konstruerade? Nej. Musik är lösningen på söndagens tristess. Munspelet ska fram!

image51

Jag längtar hem. Där tror jag fikakorgen skulle passa bra. Mitt på bron kan man sitta, dingla med benen och knapra på en bulle.

Det där med städning.

2008-03-14 17:31:48 i Allmänt

Patrik har nu städat hela lägenheten. Dammsugit, torkat golven, dammtorkat, städat toaletten, plockat ur diskmaskinen, bäddat sängen och allmänt plockat upp sådär.

Själv sitter jag här och ..ja, bloggar.

- Carolina?
- Ja?
- Kan du göra mig en jättetjänst?
- Ja?
- Kan du fixa en duk till bordet och plocka bort stearinet från ljusfatet?

Självklart.

Vem skulle knäcka Patrik i städning? No one. Han är nog den mest jämställde man man kan hitta. Han ska bannemej ha hederspris! Ska också tillägga att jag inte ens rört vår dammsugare sen jag flyttade in här i april förra året..

Safe & Sound.

2008-03-14 15:50:16 i Allmänt

Okej. Det här är inte bra.
Nu sitter jag här och gråter.
Anledningen:
Olle Nymans stämma.
Mamma och pappas vykort.
Dagen som fortlöpt.
Dagar som kommer.
Att Emma V är i London.
Att Emma S också är för långt bort.
Att Idamari är i Gargnäs - eller var är du?
Att Emily och Jockes bebis snart kommer, de tårarna är snarare glädjetårar.
Att Freja är så olagligt söt där hon ligger i dopklänning på en fäll på ett kort uppsatt på mitt kylskåp.
Att pappa trampade i elefantbajs igår + att han "blivit svimfärdig vid två tillfällen"- fast då skrattade jag så jag grät.
Att Patrik lagt upp Bias tuggknut på fåtöljen, han hade hittat den igår när han städade.
Hela himla Olle Nymans album.
Att jag har ont i magen.
Att hela samhället egentligen är uppbyggt efter mallar och att vissa inte passar in - var passar jag in?
Att pengar är en så väsentlig grej.
Och så gråter jag över the big deal. Jag menar; vad gör jag och varför och sen då? Vad händer sen och nu och efter och ja.. men godnatt. Jag tar nog en powernap nu.

Darling.

2008-03-14 15:33:28 i Musik!

Idag roade vi oss med att sjunga från naturhuset till humhuset. Hela vägen. Olof tyckte dock att det var lite smått deprimerande att vi sjöng julsånger i mars. Sång som sång, att sjunga är underskattat. Jag ska börja sjunga oftare, så som jag gjorde förut.

Annars har den här dagen mest handlat om mitt värdelösa humör som Sandra försökte bota med en massage. Det var skönt. Tänk om en liten massage kunde bota huvudbryn och andra små otvivelaktiga tankedis, vilken lycka. Bara trycka lite på några ömmande punkter och så vips! Allt blir bra.

Olle Nyman kära läsare; det är helgens musiktips. Jag blev under gårdagen, som var betydligt bättre än denna fredag på alla tänkbara vis, introducerad till Olles underbart kreativa stämma - för ja - han är kunskapskreativ i sin imponerande musikalitet. Han leker för att han kan det. Ungefär som att veta hur man använder semikolon om vi ska snacka språkriktighetstermer. Semikolon används när punkt känns för stort och komma för litet. Jag använder det dock när jag liksom vill hejda meningen för ett slag för att på så sätt skapa någon slags effekt; jag vet dock inte om jag lyckas?
Olle använder ett musikaliskt semikolon, vi kan kalla det för brantbalansering - han liksom töjer på gränserna - och ja, han lyckas med det. Jag önskar att även jag kunde klara av det där med brantbalanseringar och övriga spörsmål på ett högst oklanderligt vis. Men icket.

Godmorgon fredag..

2008-03-14 07:48:09 i Allmänt

Idag  är jag behov av den där boken med svaren på alla frågorna.
Det blir i och för sig alltid något svar i stil med:
Det skulle kunna bli något enastående!
Otvivelaktigt
Det skulle kunna bli intressant.


Och så vidare.

Men vaddå "det skulle kunna" ?
Jag vill veta om det blir så eller inte. Himla bok. Jag ska elda upp den.

Dagen bjuder på ett seminarie med namnet "tal och argumentation", lunch, grupparbete på oviss tid (vi siktar på att bli klara innan onsdag och innan Sandra sticker till Indien) och sen tjejkväll hos Lisa.

Nu är det nog dags att börja klä på sig.
Nästa vecka ger jag upp den här himla ordinerade vilan, jag är less. Jag har en dödande överskottsenergi som alla i min närhet får lida av. Ge mig en lerig väg, hög puls och lite regn i luften. Ge mig lite tid. Ge mig det jag vill ha.

:)

2008-03-13 22:49:28 i Allmänt

image50

Middag hos Alexandra ikväll. Hon är bra!
Här en bild sen en oförglömlig Halloweenfest för något år sedan. Jag är tävlingsryttare (oväntat?!) och Alexandra är sjörövare!

Godnatt.

De bästa!

2008-03-13 21:37:26 i Allmänt

image48

Pianospel efter lektionen idag! Klassen är underbar!  

Hänvising (och lite Thailandsnack).

2008-03-12 16:26:37 i Allmänt

www.johanski.blogg.se

Bek´s löptur.
Vi ska undervisas av Bek imorgon under en lektion med temat "Rollspel och simuleringar".
Jo, just; jag ska få undervisa i lyrik i en klass under praktiken! All lycka! Funderar bara på hur jag ska förklara Sestinans upplägg på ett pedagogiskt och begripligt sätt. Dagens huvudbry.

Hm. Undrar när Emily och Jockes bebbe tänker komma ut?
Jag längtar till vi sitter och lunchar under min praktik med en bebis som joinar oss med sitt förtärande av bröstmjölk.

Jo, just nummer 2: Ola Magnell alltså. "Dager i dis".

Mamma och pappa har hittils skickat tre mail under sin vistelse i Thailand.
Dagens mail var smått komiskt. De skulle upp 05.30 idag för djungelsafari. Pappa var väl inte så road av detta, då han förra sommaren lovade sig själv - efter ett besök med vår lillkusin Oliver på Kolmårdens djurpark - att aldrig mer sätta sin fot på en djurpark. Han hade i alla fall fått druckit ett glas italienskt vin (antar att det ingick i mammas övertalningsceremoni). "Tacksamt" uttryckte han det i mailet.

Igårkväll var jag hos min vän Fredrik som även han nyligen vistats i Thailand. Under nästan 3 timmar visade han ett bildspel på över 2000 bilder. Då Fredrik är ett stort fan av fiskar (kan lägga in en liten hänvisning till hans projekt: http://www.akvarielexikonet.se/) var kanske 500 bilder på fiskar han fotat med sin superkamera. Numera kan jag allt om Ambystoma mexicanum, Microrasbora spGalaxy och den Röda vingsimpan. Ungefär.

Nu blir det tacos hos Josefine! Först lite Ola Magnell!

På älvors vis.

2008-03-10 20:58:20 i Allmänt

Västra vinterstjärnan lyser med sin frånvaro. Jag fick en stjärna för flera år sen av en jättegod vän som jag saknar varje dag. Det är glimtar i vår hjärna som tar sig ton när mörkret faller på. Stjärnor letar jag efter varje dag och det är solens sista strimmor som sover just nu. Lugn. "Slappna av, ta tre djupa andetag och nynna på 'benen i kors'."
Jag vill ha en Bia-promenad på 2 timmar. Vi ska gå i skogen, kasta bollar, leka, jaga varandra. Vi ska lyssna på varandra utan att prata. Det finns inga människor som slår hundar och hästar i konsten att finnas till utan att behöva göra så mycket. Fan, vad jag saknar hästar och hundar. Man kan inte bli annat än deppig i det här vädret för att göra en liten parallell till livet just nu. Har jag bränt mitt ljus i båda ändar?


Isen halkar ned i sjön.
Jag saknar mamma och pappa.
Sjukgymnasten imorgon, måste få veta.

Det där med skottning.

2008-03-09 13:29:17 i Allmänt

Varje år upprör temat "skottning" oss nordbor som har den äran att bli beskattade med den underbara snön.
Ja, för visst är snön fantastisk? Så länge den uppenbarar sig vid 5 minus, a lá perfekt pudersnö och skapar en vacker samklang med fotknarret när man går. När den då ramlar ner från himlen som slask och blöter ned ett helt samhälle blir man på sämre humör och använder inte längre superlativen "underbar" och "fantastisk". Nej, då håller man sig helst inne och låter plogbilarna göra sitt jobb. Men. Vad gör de? "Glömmer" skotta parkeringar?
Igår när jag kom hem efter jobbet och skulle parkera bilen höll jag på att köra fast i packad blötsnö. Jag säger då det; det är tur att jag är uppvuxen med en och annan fastkörning med skotern. Men med bil? Hursomhelst backade jag ut från slasket, hettade lite inne i bilen, gick ut, skottade bort snön och parkerade. All frid.

Nu ska jag snart avverka mitt fjärde och sista jobbpass för denna helg.

Jonny Lang!

2008-03-07 16:48:54 i Musik!

http://www.youtube.com/watch?v=1idFJiudDC8

Man kan inte annat än att älska hans röst.
Hittade en bild på en yngre version av herr Lang:
image46

http://www.youtube.com/watch?v=_D-Qov92W00&feature=related

Mycket skrän, mycket gitarrer, mycket dålig kvalité på videon tyvärr, men vad gör det när man får bluesen i sin bästa form? Amore.

Let there be morning.

2008-03-07 15:00:54 i Allmänt

Rensade min garderob för några dagar sen och idag fick jag lust att prova alla sommarklänningar.. och ja. Jag längtar till sommaren. Och till detta:

image43

image44

image45

Virtuositet!

2008-03-07 09:53:21 i Musik!

"Dag Westling är känd som sångare och instrumentalist från grupperna Quilty och Eitre, som sedan många år tillhör Sveriges främsta företrädare för irländsk, traditionell musik.
Deras konserter och CD-inspelningar har rönt stor uppskattning och fått många lyriska recensioner såväl i Sverige som i internationella musiktidningar.
Nu spelar Dag även solo. På gitarr, five string banjo, tin whistle och med sång framför han ett program av irländska och skotska folkvisor.
Dags genuina känsla för den irländska musiken får ett mångsidigt uttryck i hans instrumentala virtuositet och känslofyllda sång."

Fick nyss Eitres nyhetsbrev!

Nu blir det Iksu; träning, bubbel och lunch.
Ikväller blir det middag med Idde och lite vinsällskap på det!

The coming of spring - Eitre

2008-03-05 16:49:04 i Inredning

Ovan får ni ett musiktips. Irländsk folkmusik när den är som bäst.

Jag tänkte nu, till skillnad från politik- och värderingsfrågor, skriva om vår klädkammare.
Under cirka 2 timmar har jag hettat otaliga gånger över hur mycket saker två människor kan ha.
För att roa er kommer här en lista över klädkammarens innehåll.

7 stycken tennisbollar av bättre och sämre kvalité p.g.a. av en viss hunds forna valptänder.
9 träningsjackor tillhörande Patrik.
3 träningsjackor tillhörande Carolina.
Ett par täckbyxor.
4 par fotbollsskor.
Ett par skridskor.
4 par flip-flops.
Ett par Chévalier-kängor (skogen!)
Onödigt många skor (som pappa skulle ha sagt).
En skinnjacka.
En trenchcoat.
En carharttjacka.
Ett set med vinterjacka och täckbyxor från Tv-pucken.
En hockeytrunk innehållandes diverse otvättade träningskläder, hjälm och skydd.
8 skjortor.
En kavaj.
En Haglöfsjacka.
3 fleecetröjor med olika märken och tillhörigheter.
34 (!) sjalar. Hjälp mig att finna ro. Jag måste sluta köpa sjalar alternativt skapa någon slags funktionell förvaringsanordning.
En låda med min studentmössa samt olika presenter från studenten.
En korg full av mössor, vantar, halsdukar och tjocksockar.
Två hockeyklubbor.
Tre innebandyklubbor.
Fyra innebandybollar.
Ett svindyrt tennisrack som Patrik fyndade i somras.
Fem vattenflaskor.
12 krukor.
Ett täcke.
Tre kuddar.
Två stycken "pokerlådor" i silver. De ser ut som sånna där lådor brottslingar går omkring med på flygplatser. I alla fall på film.
En låda med "sakersomärförjävligaattsepåomdeinteärorgansieradealámorfarsanordninginäsåker" = Skruvsaker. Kort och gott.
En grått fårskinn.
Massor av gardiner, dukar och övriga pinaler som skulle vara i behov av ett linneskåp.
Hundmat.
Massa lakan.
Ännu fler påslakan (vilket fult ord det är.. påslakan.. på s lakan. Lite etymologi på det ordet kanske?)
Miljoners örngott (Bland annat ett med Lilla Sjöjungfrun-motiv på. Inte använt på tre år, tvättat, vikt. Tradera någon?)
Ett Helly Hansen-regnställ.
+ Ett par hyperfunktionella handskar, typ snowboardhandskarstuk, ljusblå/svarta av märket "warp". Dessa handskar tillhör ej mig eller Patrik och inte heller Patriks lillebror som jag först trodde. Någon som glömt när ni varit här?

Jag har i min städhets kommit på att det blir mycket roligare att pyssla på när man lyssnar på skatepunk alternativt amerikansk punkrock. Tack Millencolin och Pennyvise.

Politiskt korrekt?

2008-03-05 13:28:31 i Texter/dikter

När jag kom hem och skulle gå över vägen så kom en buss i hög hastighet och det var nära att jag hade blivit kött och mos om jag inte tittat mig för innan. Bussen som körde om mig var "reklamerad" med en text som ungefärligen löd någonting om att förbjuden trots mot rödljus kostar lika mycket i böter som att byta/laga/fixa fönster. Nu minns jag inte exakt som ni kan märka, men kontexten av det hela var i alla fall att man ska akta sig för böter. Det brukar jag göra. För det mesta. I höstas blev jag och en klasskompis stoppade av polisen för att vi skjutsade samt att cykeln ej var utrustade med det obligatoriska cykelljuset som tyvärr de flesta cyklister saknar under vintertid. De tänker, liksom jag själv; det händer inte mig. Nu är ju såklart inte detta den värsta bötern eller tillsägelsen man kan få. Detta får mig dock att tänka på min relation till mitt kommande läraryrke. Jag kommer att stå inför många elever och det kommer antagligen att lysa om mig vad gällande mina värderingar, min eventuella politiska tillhörighet och min sociala tillhörighet. Jag vet att många lärare försöker dölja det men att det likt förbannat dyker upp även hur mycket man smusslar och håller den neutrala tonen hårt i sin hand.

Endera måste man välja att vara öppen och säga: Hej, jag heter Carolina och jag.. osv. Eller kan man hålla i undervisning under ett helt arbetsliv utan att avslöja något av ovanstående. Det kräver dock, som ni kan förstå, en oerhörd proffsighet av undervisande lärare. Jag är inne på min fjärde termin av tio och har vid det här laget märkt att man som lärare inte bara är ämnes- och kunskapsförmedlare. Man är också en förebild, en ledare, en idol, kanske ett hatobjekt. Man är en förespråkare kring sitt ämne. Man påverkar, man leder. Kanske vilseleder man någon, kanske leder man någon tillrätta. Ämne som ämne och elev som elev. Läraren är alltid en central roll och med det jag vill mena är att jag vill kunna lära mina elever om språkhistoria, grammatik den litterära kanon som finns, och hur man på ett fördelaktigt sätt lär sig läsa, skriva och tala. Med all respekt för att alla elever är olika. Vid min framtida undervisning kommer jag med all säkerhet komma in i ett klassrum med 30 elever och när jag med ett hurtigt tonfall meddelar att de ska läsa exempelvis Strindberg kanske 70 % av dessa elever suckar och ger fan i Strindberg och hans verk. Konsten med att vara lärare är inte att skriva klanderfria momentplaneringar - för det är förhållandevis enkelt - utan konsten är att genomföra dem: på alla elevers olika villkorl och förutsättningar.

Tänk vad bussreklam kan sätta fart på tankarna! Många kanske tycker detta är en aning långsökt, men då vi pratade om just detta under dagens lektion var jag bara tvungen att återknyta mig själv lite i det hela.
För att nu återknyta detta till bussens reklam kom uttrycket PK upp i mitt huvud. Politiskt korrekt. Man hör ofta folk säga: Det känns inte så politiskt korrekt att göra/säga/mena så. Hur ska man tänka?
Utöver exemplen ovan kan jag ta ett exempel som också ligger nära mig. Min blogg. Mina framtida elever. http://www.carpia.blogg.se/
Coolt! Vår lärare har en blogg. Då ska vi läsa om alla smaskiga detaljer som kan framanas genom det hon skriver!

När vi läste svenska 1 (nu läser vi svenska 4) fick vi lära oss om meningen med metaforer.
Metaforer kan användas i olika sammanhang och jag använder de ofta när jag skriver här i min blogg. Men även bildspråk, bildliga uttryck, liknelser och allegorier kan av vissa ihärdiga (och insatta) lösas och då kan det bli jobbigt för den som bloggar om denne ej varit observant om vad han/hon skriver om. Jag vill kunna stå för detta om 30 år. Jag vill kunna möta min framtida arbetsgivare i ögonen efter att hon/han läst min blogg. Mina elever ska kunna komma fram till mig med förtroende trots att jag ibland svävar ut i min blogg och kan verka aningens vimsig. Jag vill gärna passa på att poängtera att jag ser skillnad på min utbildning, min kommande praktik och min framtida yrkesroll och min blogg. Jag både ser och gör skillnad.

Som ett avslut på denna lilla insikt vill jag citera Hugo Ball, tysk författare och scendirektör:
Jag vill driva mitt eget ofog och ha vokaler och konsonanter som passar till det!

Ps: Var aldrig rädda för den absoluta tolkningen.