Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Skidutflykt och solsken i blick

2016-03-31 21:21:00 i Allmänt

I dag kopplade jag pulkan efter Imra och så skidade vi ut på en tur i det magiska vädret.
Man kan ju inte bli annat än lycklig i vårsolen.
Efter att vi åkt en tur åkte vi ner på sjön.
Där var lillebror! Vi satt där i några timmar och snackade och bara njöt. Jag ammade inne i bastun där det var varmt och skönt sedan solen värmt upp den (den var alltså inte bastuvarm såklart, haha).
Nu är grusvägen runt byn upptinad. Åh! Det är sån jäkla skön "svikt" att gå på grusvägar om våren.
I kväll har vi varit i grannbyn där vi blev bjudna på middag av Gabriel och Marika. Konversation mellan mig och Melinn, snart 5.
M: Titta mitt hår!
C: Ja, det har blivit så långt!
M: Ja, och tjockt! Förut var det så himla SMALT!
Underbara, finurliga barn.
 
 
 
 
 
 

Sånt som gör att jag saknar jobbet extra mycket

2016-03-31 07:23:00 i Allmänt

När jag fick detta kort på posten strax efter att Vidar kommit kände jag att jag nog har världens bästa jobb för lika mycket som jag saknar dem saknar de mig. Och det är ju fint! Något bra gör vi nog tillsammans. Det känns lite konstigt att vara hemma från jobbet nu när jag är föräldraledig. Dagarna är så himla annorlunda nu. Då, när jag jobbade, var det 110 från 07.30 till 16.30 vareviga dag och ett pussel att få tiden att räcka till. Nu har jag tid i överflöd men ändå går den fort. Märkligt.
 
 

Vårlängtan

2016-03-30 21:23:11 i Allmänt

Nu ni är det inte långt kvar av denna vinter. Vi har haft milda dagar nu på slutet och snön smälter för varje dag som går. Snart behöver jag inga vinterskor på barnvagnspromenaderna längre! Älskar att det blir ljusare och ljusare för varje dag som går. I kväll gick vi en promenad med vagnen och hundarna och solen värmde i ansiktet. Kvällar som denna älskar man ju livet lite extra. I rabatten närmast huset har lökarna börjat komma upp också vilket får mig att börja drömma om odlingssäsongen. Denna vår har jag inte försått något. Jag har haft fullt upp med att driva upp det frö jag och Christoffer planterade förra våren, haha. Längre fram kommer jag att skriva ett inlägg om hur jag tänker mig odlingssäsongen 2016. En sak är i alla fall bestämd: vi ska flytta odlingsbänkarna/pallkragarna och göra plats för en grillplats, spännande! Vill ni läsa om tidigare säsonger finns kategorin "Växtlighet" och "Odlingarna".
I kväll har Ludvig varit här också och vi har druckit smoothie, surrat och kikat på Mästerkocken. Är gräsänka i kväll för Christoffer är och fiskar med jobbet och kommer hem i morgon. Tror jag ska göra som Vidar och sluta mina blå för denna dag.

SBK-instruktörsbevis!

2016-03-30 08:20:00 i Allmänt

Titta! Jag har äntligen fått hem utbildningsbeviset för instruktörsutbildningen jag gick i höstas! Har du eller känner du någon som har en valp som vill gå valpkurs eller unghund/vuxenhund som vill gå allmänlydnadskurs? Håll då utkik efter kurser på Vilhelmina Brukshundklubb!
 
 

Påsken 2016

2016-03-29 12:05:00 i Allmänt

 
Faster Linda håller i vinterbarnet Vidar som var kittad för utevistelse från topp till tå!
På påskaftonen var det dags för det årliga Rajarycket. Polarbjörnen hälsade på alla barn
något Vidar, som sov sig genom hela tävlingen, missade. Han får ta igen det nästa år!
Jag hade önskat Matjesillstårta på påskbordet och Thomas kan man lita på!
När alla 20 personer var mätta körde Acke igång ett extremt bra uppstyrt musikquiz där resultatet var tämligen jämnt!
När det är påsk får man ha med sig godis på utflykten!
Utelunch!
Tack alla inblandade för en mycket bra påsk! Synd att det alltid ska gå så fort!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

GLAD PÅSK!

2016-03-23 13:11:59 i Allmänt

När Christoffer kommer hem från jobbet packar vi in alla saker, hundar och bebis och åker till Raja där vi firar påsk i traditionsenlig ordning. Här är en bild från förra året. Hoppas på fint väder i år med. Hoppas ni får en strålande påsk! Vi hörs igen nästa vecka!

Några tankar efter två månader som förälder

2016-03-22 15:27:06 i Allmänt

På torsdag blir Vidar åtta veckor gammal. När han var en vecka gjorde jag ett inlägg med mina tankar efter första veckan som förälder och här kommer nu några tankar till!
- Låt oss tala om bröstmjölk och denna så kallade "utdrivningsreflex". Mjölken kommer ju om bebisen suger på bröstet men min mjölk "läcker ut" om jag lyssnar på riktigt bra musik också?! Vafalls?! Är det vanligt? Känner liksom hur musiken "drabbar mig" och jag stannar upp och riktigt känner hur jäkla bra musiken är. Hur arrangemanget låter, hur harmonierna är lagda och hur anslaget på pianot låter. Och så läcker det ut bröstmjölk?
- När vi ändå är inne på kroppen: denna hunger. Graviditetshunger är INGENTING mot denna amningshunger. Jag måste äta ett mellanmål mitt i natten för att stå ut. Jag åt precis som vanligt under graviditeten plus lite extra i slutet men nu måste jag äta för sjutton mannar, minst.
- Doften. Bebisdoften. Tänk att jag skapat något som luktar godare än alla blommande mandelträd, nyutslagna rosor, sommarregn och nyslagna åkrar i världen? Mvh/ doftmissbrukare av bebishuvud
- Huden! Ingenting är mjukare än bebishud. Punkt.
 

C

2016-03-22 12:23:16 i Allmänt

Varje dag tänker jag på vilken fin pappa Vidar har. Att det var en jäkla tur att jag gick på den där lunchen i januari för tre år sedan. Jag visste att Christoffer skulle bli en bra pappa men hade aldrig kunnat föreställa mig HUR bra han skulle bli. Den här texten skrev jag för ganska precis tre år sedan. En text om en person jag älskar över allt annat och som jag är lycklig över att få dela dagarna med.

C

2013-03-10 20:22:00 i   Allmänt

Nu är det dags att skriva om en person jag tycker mycket om.
 
Han kan vakna före sju på helgen och ligga och vänta till jag vaknar
Han tycker att jag klär mig för dåligt när vi ska ut på utflykt så han står och
drar ner mössor över öronen och halsdukar ska helst snurras ett varv extra
När han hälsade på mig första gången bjöd han på sig själv
och drog skämt och sjöng och då kände jag på en gång
att jag nog kan tycka om honom
Ibland kan han sitta tyst och köra bil en lång stund
och jag somnar nästan på sätet bredvid
och rätt som det är säger han något
något där man är medräknad
 
Han bäddar sängen på ett särskilt ordentligt sätt
Ibland är han som en gammal gubbe som muttrar över dåliga vägar,
företeelser som stör honom och så står han och gubbvaktar vid fönstret,
kanske kommenterar något om att det blivit kallare ute
Han minns exakt vad jag hade på mig första gången
han såg mig i september förra året
och fyra månader senare hörde han av sig till mig
och min första tanke var att det var för tidigt att träffa någon
att jag ville vänta med det
men sen tänkte jag att han var för intressant för att släppa,
ville träffa honom, bara över en lunch.
Direkt efter lunchen ville jag träffa honom igen.
 
När han går förbi mig drar han snabbt med handen på min axel
När vi hade träffats i tre veckor frågade han om jag ville fira påsk med honom
och igår sa han att han längtar till i sommar för "då ska vi fjällvandra".
Han tar med mig på ett självklart sätt,
visar mig fina platser och berättar om saker.
Ibland när jag pratar på som jag kan göra sitter han helt tyst,
ibland tror jag inte han lyssnar
men så någon dag senare kan han följa upp min monolog med en fråga
då har han tänkt på det jag sagt och undrar han något så frågar han
När vi ska skiljas frågar han om han och Jax får komma nästa dag
och då säger jag: ja, det får ni, om du vill?
"Ja" säger han "annars skulle jag väl inte fråga?"
 
Jag tycker om det nästan sävligt lugna i honom, lika mycket tycker jag om det beslutsamma temperament han kan visa i andra situationer. Jag tycker om hans företagsamhet. Mest tycker jag om partiet där hans axel blir till hals. Och när han vandrar runt här i yllesockar, skjorta och tjocktröja och ger mig kramar.

Ljusets återkomst

2016-03-21 21:16:00 i Allmänt

Det är lika överväldigande varje år. Ljusets återkomst. Allt syns igen. Konturerna återskapas med ny kraft. Allt väcks till liv efter vintern dvala. Jag behövde knappt tända lamporna under kvällens skidåkning. Varde ljus. 

Söndag i gråväder

2016-03-20 19:14:05 i Allmänt

I dag var det ett riktigt gråväder (eller kojväder som min mamma säger) men vi klädde på oss och gick ner till sjön och eldade. Vi åt lunch ute och satt där nere i några timmar. När vi kom hem ammade vi i soffan och hela familjen sov en liten stund. Så skönt att slumra in efter att ha varit ute en stund! Sedan tog jag Imra och åkte till stallet och tränade. Vi ska styra upp en träningsgrupp i personspår i vår, det ser jag fram emot! Nu har Vidar somnat och jag och Christoffer ska se på vårt favoritprogram Mästarnas mästare. Bra söndag i gråväder!
 

Uppe med tuppen!

2016-03-20 06:45:00 i Allmänt

Sötebrödsdagarna när Vidar var en sovmuffla och kunde sova till 09.00-10.00 verkar vara ett minne blott (i alla fall för nu) för nu slår han upp sina blå redan vid 06.00 och är pigg som attan. Lika bra att gå upp och äta frukost. Men jag har en plan för resten av morgonen: gå upp till sängen igen och amma och sedan försöka få honom att sova en liten stund till så jag kan läsa! I gårkväll hade jag och Christoffer en fin kväll. Vi har gått om varandra i veckan eftersom vi haft möten på varsitt håll och därför knappt hunnit ses så mycket så i går styrde vi upp myskväll och Vidar lät oss hållas för han sov från 18.00, hehe.
Major är en riktig klippa. Han ligger alltid nära Vidar när han sitter i  babysittern. Han är aldrig på honom och slickar eller så utan håller bara ett vakande öga. Så fin! Ps: Lägg märke till att jag pimpat babysittern med en kyckling, påsken till ära!

Lotta på Bråkmakargatan-täcket

2016-03-19 08:27:00 i Allmänt

Vidar har ett jättefint täcke som ser ut att komma direkt ur rekvisitan för Lotta på Bråkmakargatan. Täcket är ett gammalt som kommer från mormor och morfar som de hade när mamma och hennes bröder var små under 50-60-talet.
 

Lunchtips!

2016-03-18 11:59:00 i Allmänt

Jag har fått någon grej för grönkål och jag rider med vågen så länge det varar för grönkål är ju en supergrönsak rent näringsmässigt. När jag fixar lunch måste det gå snabbt för jag har ju numera en liten person som pockar på min uppmärksamhet. Om jag har flax somnar han precis innan lunchen men oftast sitter han i babysittern och håller mig sällskap. En lunch som går snabbt att ordna till är denna: fullkornspasta med gräddstuvad grönkål.
Koka pastan, stek vitlök och grönkål i smör. Salta och peppra. I med grädde. Rör om och låt puttra en stund. Blanda ihop och ät. Är medveten om att varken lök eller kål rekommenderas för ammande då bebisar kan få ont i magen av det men jag tänker att jag äter allt till jag upptäcker att det är något Vidars mage inte gillar.
 

Den nya vardagen

2016-03-17 22:04:19 i Allmänt

Sakta men säkert börjar den nya vardagen ta form. En vardag med en ny liten person inräknad. Vidar blir i dag sju veckor gammal och i dag vägdes han in på 4935 gram och mättes till 60 centimeter på BVC. Vi har börjat få lite rutiner under våra dagar nu men följer med och anpassar oss efter den lille huvudpersonen. Tiden GÅR verkligen fort. Trodde att det var något folk bara sa så där i förbifarten men tiden går fort. Skrämmande fort. När jag tittar på bilder från BB ser jag ett litet knytt med stängda ögon och ihopkurad kropp och nu följer Vidar oss med blicken och blir starkare och starkare i nacken och hela kroppen för varje dag som går. 
Nu ser våra dagar ut så här, på ett ungefär:
Vi vaknar vid 06.00 och ammar och myser kvar i sängen. Vidar sover i spjälsäng bredvid vår säng men vid morgonamningen får han komma upp i vår säng och mysa. Han brukar vara lite less på att ligga ner så vi "bullar upp" med kuddar som han får sitta emot. Där sitter han nöjd ett tag och vi småpratar och så brukar jag läsa för honom. Läser sånt jag gillar, typ Tove Jansson och så. Det står inte på förrän han vill höra samma saga om och om igen så det gäller ju att passa på, hehe. Vi går upp vid 07.00-07.30 och byter blöja och så äter jag frukost och Vidar sitter i babysittern och bevakar hundarnas morgonutfodring. Christoffer åker till jobbet vid 07.40. Vid åtta/nio-tiden placerar vi oss i soffan för amning. Sedan kör vi ett pass morgongympa på golvet, Vidar i babygymmet och jag på yogamattan. Därefter är det dags för påklädning, mellanmål och sedan går vi vår dagliga promenad. Vidar sover och jag lyssnar på podcasts eller musik. När vi kommer in sover han kvar i vagnen och då äter jag lunch och om han vaknar sitter han i babysittern medan jag äter (om han inte vill ammas först). Under eftermiddagen ligger vi i soffan och myser och ammar och ibland sitter vi vid pianot och spelar och sjunger. Eller. JAG spelar och sjunger och Vidar tittar storögt på tangenterna och vaggar fram och tillbaka i min famn. Inbillar mig att han gillar det. Han får sedan ligga en stund i babygymmet om han är glad och nöjd och jag smiter iväg och vattnar blommor/hänger eller viker tvätt/går på toaletten/svarar på ett mail.
Helt plötsligt är det middagsdax och Christoffer kommer hem och varje dag förvånas jag över hur fort den där dagen gick. Vi äter middag och Vidar ammas efteråt och följer sedan ut på hundpromenad i vagnen. Innan det får han på sig pyjamas ifall han somnar för natten. När grabbarna är ute brukar jag antingen gå ut och träna/blogga/läsa/sova/hälsa på hos hönorna/ringa en vän beroende på hur jag känner och vad jag planerat. Han brukar oftast somna vid 19.00-20.00 och sedan vakna vid 00.00 för att amma och sedan vaknar han någon gång under natten men somnar alltid (hittills i alla fall) om mellan amningarna. Och så tar en ny dag vid. Så här kan en dag hemma se ut. Några dagar i veckan har vi någon aktivitet inplanerad. Det kan vara besök hos eller av vänner, promenaddejt, BVC-besök, lunch. Försöker dock att planera in en "planfri" dag efter en dag med mycket aktivitet, både för min och Vidars skull. 
Än så länge har han inte några fasta sovrutiner på dagarna, förutom att han nästan alltid sover hela vagnpromenader. Ibland kan han dra till med en fyra timmars-nap och ibland sover han 20-30 minuter utspritt över dagen. Upplever att han är piggare och gladare om han får sova en ordentlig omgång på dagen. 
Ni som har spädbarn, hur ser era rutiner ut? 
Hittade de här två filurerna sovandes i soffan när jag kom hem efter kvällens styrelsemöte med Brukshundklubben.
 
 

Utedag med Ludvig och Hanna

2016-03-16 17:49:16 i Allmänt

I dag kom Ludvig och Hanna hit och vi gick ner till sjön och eldade och fikade. Vidar låg i pulkan och mådde gott!
Underbara vårvinter! Jag och Hanna har planerat att ta en spadag nere vid bastun snart. Tänk bastu, skrubb, ansiktsmask och hårinpackning och så ett uppfriskande dopp i sjön. Så fort isen är borta kör vi, eller hur Hanna?
 
 

Föräldraledighetens fina stunder

2016-03-15 17:34:00 i Allmänt


I dag har jag och Vidar hälsat på Sandra och lilla Liv i Latikberg. Vi gick en promenad i det fantastiska vädret och sedan satt vi ute på trappan i solen medan barnen låg i vagnarna. Är så glad över att få vara med om dessa dagar och dela dem med Vidar.
Nu ska jag snart sparka iväg till Folkets hus där vi har årsmöte för byaföreningen.

Lille boxaren

2016-03-15 07:46:00 i Allmänt

Vidar är en riktig liten boxare och man får passa sig så man inte får sig en snyting för han har nävarna i luften mest hela tiden!
 
 

Magiska kyrkor och glada släktband

2016-03-14 07:50:48 i Allmänt

I lördags var vi på Christoffers kusinbarn Noomis dop i Risbäck kyrka, en liten fjällkyrka som har ett magiskt läge. Vi ska döpa Vidar här också. Tog denna bild och upptäckte sedan det häftiga lila skenet inifrån sakristian. Wilma sa att det nog var Elsa från Frost som var där inne!
Bröderna Berg hade dressat upp dagen till ära och självklart var inte Vidar sämre utan även han hade fluga!
Tog en liten familjebild när vi går i annat än Lundhagsbyxor och underställ, hehe!
Vilma var så glad över sin nya tremänning och tog så bra hand om honom. Barn alltså. Blir tårögd av denna bild. Mvh/gravidhormonerna som övergick till amningshormoner
 
 
 
 

Efterkontroll hos barnmorskan

2016-03-11 07:40:00 i Allmänt

I går var jag på efterkontroll hos barnmorskan. Det känns som om det var nyss jag satt där, höggravid, åtta dagar efter BF. Och i går satt jag där med en liten pojke. En pojke som är hälften mig och hälften Christoffer. Så häftigt!
Kontrollen gick fint och jag fick grönt ljus att leva på precis som vanligt! Så skönt! Som jag sagt innan: kroppen är helt makalöst fantastisk!
I eftermiddag åker vi upp till Raja där Christoffers kusinbarn Noomi ska döpas och vi stannar där till på söndag så jag önskar er en fin helg redan nu!

Nya hjulspår på upptrampad mark

2016-03-10 18:34:00 i Allmänt

 
Dalasjö, där jag bor, är även min hemby. Efter åtta år på annan ort flyttade jag hem. Hem till upptrampad mark.
Hem till Hemsjön och flytt in till det röda huset som syns som en prick där uppe på backen. Huset som en gång varit min farmor och farfars. Nu bor vi där och Vidar blir den sjätte generationen på gården.
Här vet man precis hur mycket kurvorna svänger och hur fort man kan cykla och hur gruset ligger under däcken.
Här bor tomten och under jorden inhyser han och nissarna en tomteverkstad. Det är något jag fick höra när jag var liten och något jag ska berätta för Vidar.
I denna backe har jag åkt både en och 87973293 gånger. Pulkabacken är ofta full av barn på helgerna.
Så småningom kommer Vidar också åka där. När han växer ur barnvagnen och skaffar sig en pulka. Nu ligger han i vagnen och den skapar nya hjulspår på upptrampad mark.
Och så styr vi hem till gården igen och lever vidare bland nya och gamla historier.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vinterpromenad och en triljard ord senare

2016-03-09 18:47:14 i Allmänt

I dag har bästa barnvagnsstyrarn Johanna varit här och vi gick ut på långpromenad med Imra aka Svarta faran och det lille gullet i vagnen. Johanna hade med sig fika som vi mumsade i oss när vi kom hem (bra grej och bra vän!) och när hon åkt hade vi nog pratat en triljard ord. 
 
 

En bok med minnen

2016-03-09 10:32:52 i Allmänt

 
Den här fantastiska boken med bilder av Elsa Beskow fick Vidar av mormor och morfar när han kom hem från BB.
En hel bok att fylla i om minnen, vanor, personlighet, högtider och mycket mer! Bilderna är ju helt makalöst fina. 
Haha! Skrattade när jag fyllde i detta för när jag fick upp Vidar på bröstet skrattade jag så mycket eftersom han var så sjukligt lik sin far! Men jag tror jag börjar skymta en liten skrattgrop på höger kind och den har han minsann fått av mig! 
Jag och mina syskon har också varsin bok om våra första år och det är så roligt att läsa i dem. 
 

Dagens bästa stunder

2016-03-08 17:08:00 i Allmänt

1. Morgonen. När Christoffer gosar en stund med oss innan han åker till jobbet. När han pratar med Vidar om allt de ska hitta på och Vidar tittar på honom med stora ögon. 
2. Middagen. När Vidar sitter i babysittern och tittar på när vi äter middag och hundarna ligger på varsin sida om honom.
3. Kvällen. När Vidar äter sitt sista mål inför natten och vi ligger i sängen och det är alldeles knäpptyst förutom hans gluckande.
Och för att ge lite perspektiv på allt detta gulligullande är det inte så mysigt när man pussar honom och han spyr rakt i ens mun... Det ljuva bebislivet!
 

Tillskott i Muminmuggsfamiljen

2016-03-08 07:02:00 i Allmänt

I julklapp fick jag de här två fina Muminmuggarna. Den högra muggen är Vinter 2015-säsongsmugg och jag älskar hur de kurat ner sig i sängarna för att sova - exakt så gör jag med! Som ni kanske vet samlar jag på Muminmuggar och nu har jag inte mindre än 21 stycken!
 

Dagens första mål

2016-03-07 08:07:41 i Allmänt

Jag är en riktig frukostmänniska. Kan längta till frukosten när jag går och lägger mig på kvällen. Nu är jag också extra hungrig när jag ammar så ibland måste jag gå upp på natten och äta ett extra mellanmål för magen skriker av hunger klockan 03.00 efter första nattamningen. Ofta består min frukost av fil med frukt eller bär och müsli eller flingor och till det en macka med ost och grönsaker samt ett ägg från mina höns. Ibland blir det havregrynsgröt med hemlagad lingonsylt eller tärnat äpple och kanel. Vissa morgnar gör jag också en smoothie på det jag är sugen på. Visste ni att man kan ha i ägg i smoothien? Ägg smakar ju inte så mycket när de är råa och det blir ett bra proteintillskott. I tallriken ovan har jag fil, tärnat äpple, tärnad kiwi, gojibär, havregryn, hackad mandel och linfrö. Vad äter ni till frukost? 
Här snöar det för fullt i dag. Jag och Vidar ska ha kojdag nu på förmiddagen sen blir det en promenad och kanske börja leta lite inspiration inför dopet! Det känns fortfarande konstigt att inte åka till jobbet på morgnarna. Särskilt på måndagar. Vill åka skidor i kväll. Hoppas spåret hinner bli draget innan dess! Ha en fin dag!
 

På tur!

2016-03-06 18:55:52 i Allmänt

Hurra! Premiärtur med Segebaden-pulkan! I den där pulkan har jag och mina bröder också blivit "skjutsade" av mamma och pappas hundar. Denna första gång gick jag bara bredvid Imra men sedan ska jag åka skidor. Vidar trivdes jättebra i pulkan och låg och sov så skönt så han fick åka i pulkan även när jag och Christoffer gick till Anders och Eva-Lena för att titta på deras jämthundsvalp. 
I kväll har jag och Imra varit och tränat på söndagsträningen. Jag har som jag tidigare skrivit om insett att jag måste backa en del i vår träning för att träna in vissa detaljer på nytt. Detaljer är så erhört viktigt inom lydnaden och något jag slarvat med inom vissa moment. Fick många bra tips i kväll av en klubbkompis som tävlat elitlydnad med sin hund så nu ska vi träna. Siktar på att tävla i maj igen! 

Sammanfattning av graviditeten

2016-03-05 12:39:00 i Allmänt

 
Den första tiden var jag så ofantligt trött. Det var i maj och jag hade mycket på jobbet, konserter, kurser med Imra och hela det övriga livet. Men jag var så himla glad och förväntansfull! Tycker att man ser tröttheten i ögonen på bilden ovan. Vi fick reda på att vi väntade barn den 18 maj. Den 6 juni berättade vi för våra familjer och i vecka 12 för vänner. Efter ultraljudet i vecka 19 blev det offentligt. Vad jag vet så misstänkte ingen för jag fick ingen direkt mage förrän v. 20, cirka. Minns att jag tyckte det var så svårt att begripa att det växte något i mig för det varken syntes eller kändes, ja, förutom den där tröttheten då. Jag mådde aldrig illa under graviditeten men hade extremt svårt för lukten av stekt köttfärs och jag var inte så förtjust i kött överlag. 
När jag gick på semester runt midsommar var jag i vecka 10-11 något och då hämtade vi hem Major. Då såg två veckor exakt likadana ut. Vi gick upp, åt frukost, lekte, sov i två-tre timmar, gick ut i skogen och lekte, åt lunch, sov i två-tre timmar, åt middag, lekte, hade nån kvällsaktivtet av något slag för att sedan kvälla in runt 21. Hehe. Jag behövde mycket sömn och en liten valp är ju inte sen på att haka på sovandet direkt. Ps: att fota en liten valp är inte så lätt för de är ju i ständig rörelse. 
Under hela sommaren tänkte jag "när vi åker till Raja i augusti är jag i v. 17, då borde min mage börja synas!". Tji fick jag. Ingen mage "ploppade" men så här i efterhand var det ganska skönt för jag kunde röra mig helt obegränsat. Vi var ute i skogen i flera dagar och gick ibland ganska långt utan paus och Christoffer vände sig om varje kvart för att fråga hur det gick för mig. På bilden är vi ute på vårt årliga augustiäventyr. 
Så kom dagen för ultraljudet, sent i vecka 19. Magen började komma, äntligen! Det var så himla spännande att åka till Lycksele, lägga sig på britsen och få "se" bebisen för första gången. Blev dock sjukt besviken för jag hade sett framför mig att bebisen (eller fostret) skulle se ut som en liten minibebis men det vi fick se på skärmen var något oformligt som inte gick att misstänka för någon bebis inte. På bilden vi fick ser det ut som en potatis eller en uggla. Beroende på hur man tittar. Om man säger så här: den där bilden hamnade inte på kylskåpsdörren. Hehe. 
Här berättade vi för allmänheten att vi väntade barn och vi fick så många lyckönskningar, så fint! 
Hösten kom och magen växte. Mina elever frågade varje dag hur jag mådde och det var så jäkla fint. Att hela dagen vara omringad av omtänksamma individer som bryr sig om en. En dag kom jag och bar tungt varpå en elev hejdade mig, tog sakerna och följde mig till arbetsrummet. Även när magen började växa kände jag mig smidig och rörlig. Hade dock slutat springa här och nöjde mig med lättare hemmaträning på yogamattan och promenader med hundarna. 
Eftersom min graviditet var så odramatisk och lättsam kändes det ibland inte som att jag bar på vårt barn i magen. Allt kändes så normalt. Minns att jag tänkte "när jag passerat 80 % av graviditeten har jag varit gravid LÄNGE". Haha! Nu började det bli mer påtagligt och jag fick en lite mer begränsad garderob. Här började graviditeten dock göra sig påmind genom att jag fick halsbränna, aka djävulens påfund. Hade INGEN aning om att halsbränna kunde vara så jävligt. Det var dock min enda gravidkrämpa så jag ska egentligen inte gnälla. 
Minns att jag kände mig så himla fin med gravidmagen och jag gick runt och mallade mig. Här har jag klätt mig julavslutningsfin i vecka 36. Här började jag också gå in allt mer i mig själv för att mentalt ladda inför vad som skulle komma. Var också lite frustrerad för att jag inte orkade lika mycket som förut (Nehe?! Konstigt! Hjärnan är ju lite knasig ibland) men började inse alltmer att jag var tvungen att skala bort aktiviteter för att vila mer. 
Så kom då dagen D. Eller dagen då han SKULLE komma. Han bestämde sig dock för att växa på sig ännu mer i tio dagar och anlända på sin fars födelsedag. Naveln buktade ut så mycket och huden runt naveln var så himla len. Gick och kände där mest hela tiden. Var så fascinerad över hur magen kunde bli så himla STOR. Hade väldigt mycket förväntningar i kroppen och gick runt och fantiserade om förlossningen hela dagarna. Hann ju vara ledig i nästan sex veckor innan han kom eftersom jag hade jullov först och sedan gick över tiden i tio dagar. Det var oerhört skönt att få den där ledigheten och verkligen hinna landa inför det stora. Hade ju i princip kört på i samma tempo eftersom min kropp tillät det men man får inte glömma bort att man behöver vila mentalt också. Är oerhört tacksam över min graviditet och tyckte väldigt mycket om att bära på ett barn. 
 
 
 
 

Mina grabbar

2016-03-04 11:58:51 i Allmänt

Nyss inkommen från en promenad med de bästa grabbarna jag vet. Jax, Major och Vidar. Det är så himla härligt att se att hundarna är snälla med Vidar. Jag hade inte trott något annat heller men att se dem ligga bredvid honom när han sitter i babysittern och hålla koll och att de reagerar när han gnäller till får mig trygg. Då vet jag att han har fler som håller koll på honom. Finaste hundarna! 
Vi gjorde inte på något speciellt sätt när vi introducerade Vidar för hundarna men vi var noga med att det var en lugn miljö inne och att de fick snusa på honom och kolla vem han var. Någon fler som har hund och barn och hur gjorde ni när era hundar fick träffa era bebisar för första gången? 
 

Gåva med stil

2016-03-03 21:10:01 i Allmänt

I dag hälsade vi på i Latikberg hos Vidars lilla kompis Liv som är en månad äldre än honom. Livs storebröder hade fixat en present till Vidar som de slagit in med stil! 
I kväll tog mamma ut Vidar i vagnen så jag och Christoffer fick torsdagsstäda i lugn och ro så i morgon kan vi starta med fredagsmyset direkt! 

Fokuset ändras

2016-03-02 21:09:03 i Allmänt

Saker jag blev stolt över förut:
- Beröm på jobbet
- Komplimanger över sångframträdanden
- När mina elever levererar
 
Sak jag blir stolt över nu:
- När Vidar ökar i vikt och växer på längden. De där grammen är liksom "weho, bra jobbat lille vän!" och så en tår i ögat på det. 
 
/Mesiga mamman

På språng!

2016-03-01 19:24:43 i Allmänt

I eftermiddag har jag och min vapendragare och son varit på språng. Först var jag på besök hos tandläkaren för kontroll (inga hål, hurra!) och då hängde Vidar med Christoffer en stund. Sedan gjorde vi ett kort stopp hos Hanna och Ludvig. Klockan 14.00 hade mina kollegor bjudit in mig på fika och uppvaktning och det var så roligt att besöka jobbet med en liten bebis. Saknar jobbet en hel del faktiskt men inte då jag såg en av mina kollegors rättningshög... hehe. De hade ordnat fika och så fick jag blommor och presentkort, så snällt! 
Efter blöjbyte och amning for vi vidare till Pralineriet för fika med Evelina och Viking (kände för ännu mer sockerpåfyllning för att fira att jag inte hade några hål...:) ) och där satt vi en bra stund och surrade och åt Monikas goda chokladpraliner. Bra tisdag!

Äntligen!

2016-03-01 07:53:25 i Allmänt

I gårkväll var det dags. Då tog jag sparken till elljusspåret här i byn med skidorna balanserandes på sparkhandtaget. Som jag längtat! Visste inte om jag skulle hinna åka skidor i vinter eftersom jag inte visste hur kroppen skulle må efter graviditet och förlossning. Kroppen har visat sig må bra och jag har återhämtat mig fint. Fick lägga band på mig själv för att inte åka ett extra varv för det var ju så kul! Vill dock inte gå ut för hårt första gångerna. Tack kroppen. Du är bäst!