Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Bebismat: bananmuffins

2016-09-30 08:42:00 i Allmänt

Vi hade två övermogna bananer hemma så jag passade på att göra bananmuffins till Vidar. Har sett liknande muffins på flera ställen och nu slog jag till och experimenterade fram egna!
För sex stycken muffins (ja, jag tog en själv, var ju tvungen att smaka på det jag ska ge vårt barn, hehe!) behöver du två bananer, ett ägg, typ en och en halv dl havregryn och två teskedar kokosolja. Jag gräddade dessa i ungefär en kvart på 175 grader. När jag provsmakade kände jag att jag gärna skulle vilja ha kanel i eller kanske kardemumma men Vidar får dem så här nu och så får vi modifiera receptet sedan. Tänker att dessa muffins passar perfekt som mellanmål, både hemma och på vift!
Angående ägget i receptet: den allmänna rekommendationen är att man ska undvika ägg fram till ett års ålder för att undvika allergi men senare forskning tyder på att barn ska (i lagom dos) komma i kontakt med så många olika livsmedel som möjligt för att redan som liten bygga upp en tolerans mot dem. Tycker det låter vettigt så jag kör på det!
 
 

Bebismat: lins- och grönsaksgryta

2016-09-29 09:06:00 i Allmänt

Det här med bebismat är ett nytt intresse inom matlagningskategorin för mig. Tycker det är roligt att experimentera med olika rätter till VIdar. Och han är inte sen att hänga på mina påfund vilket gör det ännu roligare. Väntar bara på att Vidar ska få någon slags dipp i ätandet men än så länge äter han med god aptit och nyfikenhet. Det här med nyfikenheten kan dock vara en nackdel för är det en massa hallabalo runt honom får liksom maten en andraprioritering, hehe. I förrgår gjorde jag ett storkok av en lins- och grönsaksgryta. 12 portioner blev det. Klickar bara ut lagom stora portioner i större matlådor (ryms 5-6 portioner i varje låda) och så brukar jag göra två mindre matlådor som är smidiga att ta med om vi ska iväg. Slängde i en grön paprika också men den hamnade inte på bild. Det är extra kul att laga mat av bra råvaror som ovan. Allt utom linserna är egenodlat. Tänk nästa försommar då Vidar själv kan pilla ner frön och se allt växa upp! Det var faktiskt min farmor som lärde mig få upp ögonen för det här med odling. Och så mamma och mormor förstås. Men flest odlarminnen har jag med farmor. Vi sådde massa morötter som jag sålde i skolan, haha! Farmor gallrade, rensade och tog om hand och jag tog pengarna... rättvist? Nja.

De ultimata onsdagsplanerna!

2016-09-28 09:01:41 i Allmänt

Det känns som att vi har den perfekta onsdagen inplanerad. Vi ska på föräldraträff i Latikberg och i kväll kommer Ludvig och Hanna hit för att gosa med Vidar och sedan se premiären av Bonde söker fru! Som vi alla längtat, haha! Jag har följt Bonde söker fru sedan starten och det programmet har varit ett återkommande samtalsämne mellan mig och mina vänner (ja, vi pratar såklart om annat också) när säsongen är igång. Vi har en grupp på FB där vi diskuterar avsnitt för avsnitt och peppar med kommentarer så som "Mindre än 12 h kvar!!!!!".
Jag har bara ett "problem" denna dag och det är Vidars sovstund på förmiddagen. Han brukar ju börja sin sovstund någon gång mellan 10.00-10.30 och sen sova cirka en och en halvt timme (och ibland drar han till med 2 h, särskilt om man ska iväg...) och det är då vi ska åka till Latikberg. Min plan är därför att gå en promenad vid 10-rycket för att se till att han får sova minst en timme och sen åker vi iväg. Hoppas han sover då. Haha. Inser hur sjukt ointressant detta var för gemene man, men hursom! Det är ju min verklighet som föräldraledig planerings-Hitler vet ni!
 

Skogsmys, stadspuls och familjebus!

2016-09-27 09:08:00 i Allmänt

 
Nu är vi hemma igen efter några dagar på vift. Kom hem i går men hann inte blogga för vi hade styrelsemöte på kvällen och när jag kom hem ville jag läsa en bok jag fått (mer om det sen). Vi har haft några riktigt fina dagar tillsammans. Älskar den här bilden på Christoffer och Vidar. De busar alltid tillsammans och Vidar kiknar av skratt. Kolla vad stadig han är på benen!
Vi for på skogsutflykt. Luften i september är så hög och klar och det känns som att man blir en ny människa varje gång man varit ute en stund.
Den här bilden ska jag skriva ut och ha på min arbetsplats när jag börjar jobba igen! Tänk att de där två är min familj.
Tur att vi verkar fått en liten skogsnisse som gillar att hänga i skogen lika mycket som vi gör.
Bäste Major fick också hänga med. Jax höll ställningarna hemma (läs: låg och sov och vilade sig efter en förmiddags älgjakt där han simmade över bäckar och jagade en älg som till slut kunde skjutas).
Kolla på den här bilden då! Vidars mysiga, mjuka lår och så den busiga blicken på faster Linda!
Vi åkte ju till Östersund på fredagen och i lördags hade vi en heldag på stan. Vidar shoppade med farmor och Thomas och jag och Linda gick själva på stan. Mitt mål var att handla saker till mig själv och lite till Vidar. Man kan säga att jag lyckades rätt bra (kanske 50/50, hehe). På kvällen gick vi ut och åt på Sir Winston. Tack livet för musslor alltså! Vidar var trött och överstimulerad efter en hel dag med nya intryck (blev svettigt där ett tag för att få honom nöjd) men lagom till att vi fick in vår mat satt han i egen stol och charmade alla i sin omgivning. Bra tajming! I söndags tog vi det lugnt på förmiddagen så Vidar skulle få sova sitt förmiddagspass i lugn och ro och sen gick vi till badhuset! Så himla roligt! Efter badet slocknade Vidar i vagnen så jag och Linda tog en promenad.
Tack för några väldans fina dagar!
I dag ligger dimman tät över Dalasjö och jag har tänt alla fönsterlampor för det känns så mörkt. Vidar börjar ljuda om gröt så det ska vi fixa nu. Sedan blir det en lugn dag med lite tvätt, städ och mys bara. Måste ju låta alla intryck från stadspulsen sjunka in, hehe.
 
 
 
 
 
 
 

Minisemester

2016-09-21 10:28:58 i Allmänt

I detta nu håller jag och Vidar på att packa ihop för att åka iväg på en liten minisemester. Först ut är Raja där vi ska hänga med Christoffer och hundarna när de jagar. Eller. Jaga får de göra själva men när de kommit hem igen ska vi umgås och kanske fara på någon utflykt beroende på hur långa jaktdagarna blir. Christoffer och Major åkte iväg i ottan för de skulle gästjaga i ett lag och nu strax åker jag, Vidar och Jax när Vidar ska sova. Perfekt tid för att: ringa en vän/lyssna på en podcast/lyssna på någon av mina eminenta Spotifylistor/eller bara sitta och tomstirra på vägen och TÄNKA. Blir fint hur som helst.
På fredagkväll åker vi till Östersund för att hälsa på faster Linda. Farmor följer också med. Känns som en ypperlig liten minisemester!
 
 

Saker till en bebis: vad vi behövt och inte behövt

2016-09-20 10:31:07 i Allmänt

När vi väntade Vidar kände jag att det kryllade av listor med saker att införskaffa till det lilla knyttet. Men vad behöver man egentligen? Har tagit en lista jag hittat på internet (bonti.se) och "utvärderat" varje tips på pryl utifrån våra erfarenheter. Observera alltså att detta tyckande inte är något allmängiltigt utan högst individuellt utifrån vad som fungerat för oss. 
 
 • Kläder till bebisen = Här var det en lång lista på kläder man behöver och mitt generella tips är: KÖP INTE FÖR MYCKET för man (eller vi fick det i alla fall) får så enormt mycket kläder. Jag köpte kanske fem-sex plagg till Vidar (både loppis och nytt) innan han var född och så har vi ju haft väldigt mycket kläder kvar sedan jag och mina bröder var små + att vi som sagt har väldigt generösa vänner och släktingar som fyller på Vidars garderob med jämna mellanrum vilket såklart är mycket tacksamt! När jag själv har köpt kläder till honom har jag tänkt så här: Vad behöver han? Vad kan det matchas med? (Kan det inte matchas med något blir det tyvärr ofta liggande i byrålådan oanvänt). När ska han använda det och hur länge kan han använda det? Och så försöker jag köpa i någorlunda kvalité så att kläderna har ett schysst andrahandsvärde för syskon och kusiner att använda (förhoppningsvis :) ). Jag undviker att köpa för köpandets skull utan vill verkligen använda kläderna jag köper men framförallt ett tips till alla, som jag själv försöker följa: kolla först hemma eller hos vänner vad som finns att låna/använda/ärva. Bebisar växer sjukt fort. Det får man inte glömma. 
 • Barnvagn = Har älskat vår Emmaljunga sedan den rullades in i huset och stod och väntade på bebisen. Använder den varje dag på promenader och sovstunder ute. När Vidar var en riktig liten spädis sov han i ett babynest som vi lagt i vagnen och så stod alltid vagnen i vardagsrummet. Åh. Minnen. Haha. Minns att han också fick sova i vagnen i vardagsrummet i början på kvällen och sen kom alltid Christoffer upp med honom när han vaknade. Barnvagn har alltså varit ett måste för oss!
 • Regnskydd = Eftersom vi är en så kallad "Ur och skur"-familj så bryr vi oss inte så mycket om väder och vind utan en daglig utevistelse är ett måste oavsett väder (okej, 35 minus kanske är ett skäl till att hänga inomhus) så ett regnskydd använder vi när vi behöver det!
 • Insektsnät = Se ovan. Tycker dock att Emmaljungas medföljande insektsnät till vagnen är aningens "stormaskigt" så knotten kryper liksom in. Kanske är det bättre med ett "externt" nät?
 • UV-nät = Inget vi använt oss av. Eller menar man solskyddet som är på vagnen? Det har vi i så fall använt mycket.
 • Mugghållare = Nja, nån "lattemorsa" som går omkring med kaffemuggen ständigt närvarande har jag inte blivit. Än i alla fall!
 • Åkpåse (gärna en tunnare vår/höst och en tjockare vintertid) = Ja! Vi har haft stor användning av vår fina åkpåse vi fick. Den har ull på insidan och är väldigt varm men svalkar också när det behövs (en förmåga som ju ull har, älskar ull för det). En åkpåse är smart också för det är bara att ta bort "locket" när man kommer in eller om det blir för varmt. Vi har dock inte haft en tunnare åkpåse utan då kört på en vindtät overall samt yllefilt (om det behövts). 
 • Skötväska = En skötväska har vi verkligen haft användning för. Dock har jag ju glömt den cirka sjutton gånger, hehe.
 • Babyskydd till bilen = Ja, det kommer man ju liksom inte undan. Nu orkar jag inte bära Vidar i babyskyddet längre utan låter det ofta sitta kvar i bilen. 
 • Isofixbas för smidig och säker montering = Det har vi också. 
 • Adapter till vagnschassit (finns hos de flesta vagnsmärkena) = Nixpix. Inget vi använt eller känt att vi saknat. 
 • Bärsele eller bärsjal = Lånade en sjal från en kompis med fastnade inte för det. Hade fått ärva en bärsele från en granne men fick ont av att bära Vidar i den så jag köpte en Ergobaby 360 som fått fina recensioner i massor av tester. Gillar att bebisen då sitter i grodposition vilket är ergonomiskt för barnet
 • Några mindre filtar = Väldigt bra och användbart! Vi har flera stycken mjuka som vi fått ärva. Vi har faktiskt bara en ny filt. Tycker att de är extra mjuka och härliga om de fått hänga med ett tag. Vi har använt oss av flera olika beroende på om det är varmt eller kallt i rummet.
 • Amnings-bh = Det var lite svårt att veta vilken storlek jag skulle köpa eftersom brösten tenderar att förändras under graviditet och amning (och sen vet man ju inte om amningen fungerar heller) så jag köpte bara två stycken och köpte sedan fler.
 • Bh-inlägg- engångs eller tvättbara = ett måste för mig! Glömmer jag dem har jag två ringar av bröstmjölk på tröjan... Inte så snyggt.
 • Bröstvärmare = Använde sådana när jag fick mjölkstockning men sen tyckte jag det var så himla obekvämt så jag skippade det.
 • Amningsnapp = Hade ingen sådan och var heller inte i behov av någon men jag vet att den fungerat superbra för flera kompisar!
 • Bröstvårtscrème = Tack Gud för Purelan-salvan de första veckorna av amning.
 • Badbalja, gärna med stöd = Det köpte vi. Kändes bra när han var sådär pytte i början. Nu badar han med oss i badkaret!
 • Badtermometer = Det har vi inte behövt. Fick tipset av min mamma att känna på vattnets temperatur med armbågen istället för handen (som ju ofta är ganska härdad) - supertips!
 • Badcape = Det fick vi. Ett gulligt badlakan med öron, haha! Det funkar ju såklart med vilket badlakan som helst så det är väl inget man måste springa och panikköpa direkt.
 • Skötbord eller skötbädd till skötplats = Vet flera som har möjlighet att ha skötplats med enbart en skötdyna i badrummet men eftersom vårt badrum är så litet fick vi köpa oss ett skötbord. Det fungerar jättebra!
 • - engångs eller frotté = Använder både engångstvättlappar och mindre handdukar som vi klippt.
 • Nagelvårdsset = Har fått ärva en trubbig liten barnnagelsax av mamma.
 • Blöjhink = Det har vi, skönt att kunna stänga bort pinklukten. Bajsblöjorna går vi ut med på en gång, haha.
 • Babysalva, babyschampoo, babyolja = Vi hade turen att få allt sånt här av snälla vänner. Schampo behövs inte nu direkt då han har så lite hår. Salva/olja har vi använt när Vidar har fått babymassage. Det älskar han!
 • 2 nappflaskor med dinapp till nyfödd (till bröstmjölk/ tillägg/vatten) = Fick rådet att undvika nappflaska i början om man ska amma då bebisen riskerar att få sämre grepp om bröstet (koppmatning är att föredra) men när vi tilläggsmatade Vidar under de första veckorna (eftersom han var så stor och min mjölk inte räckte till) använde vi flaska och jag märkte inte att greppet försämrades. Säkert olika för alla bebisar! Det var viktigt för mig att försöka lära Vidar att ta flaskan så jag kunde pumpa ut, fara iväg och göra saker för mig själv och låta Christoffer flaskmata de gångerna. Det har fungerat bra för oss.
 • Flaskborste för nappflaskorna = Det kom min kära mor med.
 • Amningspump = Lånar min mammas gamla manuella pump och den fungerar strålande bra och har kommit till stor användning.
 • Bröstmjölkspåsar (till att frysa mjölk i): Det har vi inte. Har fryst ner bröstmjölken i små minimatlådor men om man ska frysa ner mycket och ofta kanske sådana där påsar är en idé?
 • Amningskudde = Vi fick en sån och använde den mycket de första 1-2 månaderna när han var som minst och behövde mycket stöd men sedan har det fungerat lika bra med en vanlig kudde som stöd. Upplevde att amningskudden var så stor och det blev så varmt med den också. Har dessutom liggammat en hel del och då inte behövt någon kudde alls.
 • 2 nappar = Vi hade några nappar men höll ut på införandet av napp då vi ville att amningen skulle komma igång bra först (med grepp och så) men eftersom Vidar hade ett extremt sugbehov och helst låg vid bröstet hela tiden införde vi napp ganska snabbt och det var en sån lättnad när han blev nöjd utan bröstet. Vi kör på Natursuttens naturgumminapp som är supermjuk och naturlig för bebisen och dessutom biologiskt nedbrytbar.
 • Babynest = Vidar har världens bästa faster som sydde ett nest åt honom. Det användes varje dag fram till cirka 3-4 månader då han växte ur det. Vi hade det mellan oss i sängen när vi sov och i vagnen som extra "boning" den första tiden. På dagarna hade han det också när han låg i soffan.
 • Babykorg, vagga eller spjälsäng med madrass och spjälskydd = I början sov han som sagt mycket i vagnen under dagtid och mellan oss i nestet under nätterna. Vid tre månaders ålder (cirka) började han sova i spjälsängen som är min och mina bröders gamla säng.
 • 2 madrasskydd = Plastad frotté används i sängen och på skötbordet, världens bästa grej!Kudde
 • Istoppstäcke
 • 2 underlakan
 • 2 påslakan med örngott = Madrass, täcke, kudde och sängkläder har vi fått ärva och det är rätt gulligt att bädda med sängkläder man själv sov i som bebis. Babysitter = Vi fick en sådan och den hade vi stor användning av de första månaderna.
 • Babyvakt = Superuppfinning! Använder vår babyvakt jättemycket!

Supersöndag!

2016-09-18 19:59:00 i Allmänt

Vi har haft en riktigt fin söndag. I förmiddags åkte vi till Dorotea för att umgås med Johanna och Sabitha och småtjejerna Esther och Christelle. Vidar mådde som en prins som fick sånt fint sällskap! Johanna bjöd på scones och te och vi gick en promenad i septembersolen. I kväll har jag sprungit en runda och det var så jäkla skönt. Bra musik, skymning, perfekt temperatur och springglädje. Det allra bästa med denna dag är dock att mina favoriter kommit hem igen, om än bara för en kort visit hemma då de snart far och jagar igen. Vidar log med hela ansiktet och skrattade så härligt när han fick se Christoffer igen.
Hundarna har skött sig jättebra under första jaktveckan och Major utvecklas dag för dag! Han får dock välbehövlig vila varannan dag. Bild: Handsksjökojan, augusti 2015.
 

Härlig tävlingshelg

2016-09-17 19:46:00 i Allmänt

I helgen har jag och denna svarta, lurviga, härliga, tokiga och mycket älskade hund tävlat på hemmaplan. Vår klubb anordnade dubbeltävling, fredagkväll och lördag. I går kväll kändes Imra riktigt fin och jag myste verkligen av harmoni (HAHA, hippievarning?!) på planen när vi körde programmet. Vi belönades med fina poäng vilket räckte till ett förstapris samt klassvinst.
 
 
I dag gjorde hon det hon skulle men hade inte lika bra "förighet" som i gårkväll. Vi hade någon miss men tog även i dag hem segern i klassen och fick vårt andra förstapris i klassen. Nu är jag peppad på att tävla mer i höst med sikte på ett LP2 (lydnadspris 2 och ännu en titel).
Ni kanske kommer ihåg att jag har skrivit mycket om min nervositet inför tävlingar. Nervositeten kommer på tävlingsdagen och jag spänner mig och blir rätt "kort i tonen" mot Imra. Det gör att hon går ner sig och inte lyckas leverera med den fart och det engagemang hon kan visa och poängen (och resultatet) blir därefter. Under den senaste tiden har jag läst på mycket om mental träning (sjukt underskattat!) och utgått ifrån tankesätt och inställning vilket visat sig positivt i träningen med Imra. Hon är väldigt förarbunden (även om hon kan arbeta självständigt) och lystrar av hur jag är och känner mig vilket gör att jag måste föra över positivism och engagemang till Imra så hon känner att hon får en vilja att samarbeta med mig. För vem vill samarbeta med en suris som bara är nervös och spänd? Inför den här tävlingen har vi tränat korta, men intensiva och riktade pass och det känns kul att det gav sånt fint resultat.  
 
 
 

Full koncentration!

2016-09-17 09:49:00 i Allmänt

Vidar ser alltid så rolig ut när han äter själv. Full koncentration är det som gäller.
Gott med banan!
 
 

Pappa gästbloggar: "Radiominnen"

2016-09-16 09:21:00 i Allmänt

Så var det åter dags för pappa att gästblogga, denna gång om hur det gick till när han och en kompis startade en radiostation!

Radiominnen

Jag sitter i uterummet och tittar ut över lägdan . Medan junisolen går ned genom de ljusgröna björkbladen lyssnar jag på radions P2 som ger det trevliga programmet  Jazzådu.

Grannkanalen P3 spelar ofta hiphop och ibland kan jag höra en sångare från Sveriges framsida som sjunger så fort att han inte hinner med sin egen baktakt. Jag inser att jag har kommit upp i åren och att den moderna musiken är lite för modern, även för mig.

Stan Getz tenorsaxofon skickar melodislingor runt i uterummet och jag kommer att tänka på mina egna radiominnen.

Vid sjutton års åldern tog en kompis till mig initiativet till att vi skulle skicka efter transistorer, dioder och motstånd från Clas Olsson för att bygga våra egna FM-sändare.

Efter någon vecka kom paketet från Classe. Vi satt uppe på mitt pojkrum, drack Lipton te, åt Skogaholmsmackor med rökt medvurst och lödde ihop våra konstruktioner. De små sändarna drevs med 9volts ficklampsbatterier. Vi ställde in sändarna på 98,8 Mhz respektive 102,1 Mhz, därigenom kunde vi prata med varandra. En fantastisk upplevelse när vi insåg att det fungerade.

Efter några dagar började vi sända lite program. Jag hette Studio Top, beroende av min geografiska belägenhet i byn, uppe på backen. Min kompis sände under namnet Pharenz Gudd. På Tandbergbandspelaren hade jag spelat in musik från Tio-i topp  och Kvällstoppen vilken jag återgav i kombination med mellansnack. Man hade ju lärt sig av Klas Burling och Ulf Elving…

Efter ett tag fick vi blodad tand och försedde våra sändare med nätdrift med en 220 volts transformator. Nu skulle vi sända till grannbyarna. Men säg den glädje som är evig. När vi tog våra moppar på utvärderingstur hörde vi bara det entoniga skrapet från den 50-hertziga växelströmmen. Och ända hade vi skärmat av strömförsörjningen med ett plåtlock från en gevaliaburk.

Vi kopplade åter till 9-volten och fortsatte sändningarna inom byn.

En afton när jag skulle hämta kvällstidningen hos byns lanthandlare frågade han mig om jag hade hört ett nytt program på radion, det var några ungdomar som sänder populärmusik som kommenteras mellan låtarna. Jag känner hur mina kindben antar samma ton som banlonpolotröjan jag bär den dagen.

-       Det är förmodligen någon provsändning inför lanseringen av den nya kanalen som kommer under hösten, P4, förklarar jag.

-       Ja så måste det vara, säger handlaren, det har jag inte tänkt på.

Efter något år avvecklas verksamheten, jag tar körkortet och andra intressen tar vid.

/G

Hat-listan

2016-09-15 09:56:08 i Allmänt

Hittade denna lista ute på internets vida värld. Min käre far säger alltid "hata är att starkt ord" när jag säger att jag hatar något. Ogillar skarpt då, helt enkelt.

Min äckligaste mat? Blodpudding! Konsistensen, färgen och smaken samt mat som badar i olja och någon konstig kryddblandning.

Hatväder? Blåsväder! Och ni vet det där vädret som ibland brukar vara i december med halka, blåst och plusgrader. Det är mitt allra värsta väder. Tur att december för det mesta brukar innebära snö, minusgrader och stilla vindar (i alla fall här uppe). Minns att jag hoppades att Vidar skulle födas till en kall och solig dag så han fick de bästa förutsättningarna rent vädermässigt och så blev det! (Ja, man är lite märklig som höggravid...)

Då tappar jag humöret helt och hållet? Har faktiskt medvetet jobbat en hel del med mitt humör de senaste åren. Förut kunde jag bli så fruktansvärt arg men nu försöker jag jobba utifrån de strategier jag byggt upp. Det går för det mesta ganska bra. Något jag dock HATAR och inte kan behärska mig inom är när människor är dumma mot djur eller barn. Vad är det ens med sådant folk? Hur fungerar deras hjärnor? Och en annan grej: när folk medvetet inte försöker förstå ens parti eller ställningstagande i en diskussion. Alltså verkligen inte försöker sätta sig in i hur man själv tänker utan stenhårt kör på sin egen tanke/åsikt.

Sämsta musiken? Death metal. Det finns inget som är bra med den genren.

Värsta tiden på dygnet? Klockan 03.00-04.00. Alla sover, det är mörkt, det händer inget kul och det är länge kvar till det är morgon. Har ju nattsuddat en hel del nu senaste 8 månaderna i och med att Vidar ammar på natten.

Mitt sämsta humör? Det är när jag är trött, lite nedstämd av oklar anledning men samtidigt känner en stor rastlöshet.

Sämsta grejen jag äger? Säkert en hel triljon grejer. Tänker mig att det är saker jag inte använder. Borde rensa ännu mer än vad jag gör.

Värsta personlighetsdragen? Hos mig själv: älskar ju att prata och kan ibland lätt ta över ett socialt sammanhang om det inte är personer som älskar att prata lika mycket som mig där. Måste verkligen lägga band på mig själv för att inte avbryta och komma med infallsvinklar hela tiden. Hos andra: sådana som BARA pratar om sig själva och sitt eget och ALDRIG ställer frågor till andra. Så jäkla ocharmig egenskap.

 

En onsdag med gott och blandat

2016-09-14 20:32:00 i Allmänt

I dag har jag lagat upp tio stycken mindre öringar till Vidar. Han har tur han som har en farfar som ger oss prima fjällfisk! Eftersom det är lite pill med att rensa gjorde jag flera fiskar på en gång och jag beräknar att det kommer räcka till cirka 15 portioner. Till fisken ska jag laga rotmos av morötter och majrovor. Till det får han en sås på smör, lite grädde, citron och dill. Det är så kul att laga barnmat och experimentera lite med olika smaker och konsistenser.
Vädret visade sig från sin bästa sida även i dag så jag bäddade ner en fortfarande febrig liten Vidar i vagnen och så tog vi en långpromenad. Vidar sov och jag lyssnade på podcasts. Njuter extra mycket av föräldraledigheten nu då det nu bara är några månader kvar av den!
I eftermiddags fick vi besök av grannen Oscar och medan Vidar låg på golvet och grejade med en sån där liten lapp som sitter fast på gosedjur ni vet så spelade jag och Oscar ukulele och piano. Tur man har en speleman till granne!
Tänkte på det här med bloggen i dag. Jag har typ 10 längre inlägg jag vill skriva om olika saker men när Vidar sover är det inte alltid jag har lust att blogga och om jag har det är det inte alltid jag har inspirationen till att skriva de där längre, mer djupgående inläggen. Det känns ibland bara som att jag radar upp vad vi gör om dagarna och jag kan sakna det där stunderna jag hade förr till att skriva längre inlägg. Kanske kommer hösten att ge möjlighet och inspiration till det, vem vet? En sak vet jag i alla fall och det är att min käre far har ett gästbloggsinlägg på g och medan ni sitter spända av förväntan inför att ta del av hans ord kan ni läsa hans tidigare texter under kategorin "Pappa gästbloggar". Med nöje!
 

Skördelycka!

2016-09-13 21:57:00 i Allmänt

I kväll har vi skördat morötterna, nästan 15 kg blev det! Vi förvarar dem i hinkar med sand i ett mörkt och svalt rum i källaren.
Vidar har fortfarande feber men låg nedbäddad i vagnen och vilade för det är bra med frisk luft när man är sjuk. Det är alltid bra med frisk luft.
Tänk att jag får bo så här fint, va! Känner mig tacksam för det.
Guldglitter i naturen. Inte behövs diamanter här inte!
Det är jobbigt att se Vidar så svag, han som brukar vara lille charmören och full av liv. Han är alldeles skållhet. Var nyss upp till honom då han vaknade och han tittade sig omkring med förvirrad blick, lillvännen. Kinderna är feberrosiga och han är så slö, usch. Pratade lite försiktigt med honom nu och gav honom vatten att dricka och då log han ett väldigt svagt men så fint leende. Han är tapper! Älskar honom så obeskrivligt mycket.
 
 
 
 

Ljuva september

2016-09-13 14:52:00 i Allmänt

Vilka fantastiska höstdagar vi har nu.
Vi begav oss ut till lingonskogen i gårkväll igen.
September visade sig från sin allra bästa sida.
Och Imra fick göra det hon gillar allra bäst: springa fritt och hoppa över stock och sten.
I dag har jag plockat röda vinbär av grannen Mariannes buske. Så snällt! Vidar sov i vagnen och jag hade storebror på telefon. Efter lunch tyckte jag att Vidar var ovanligt kinkig. Han brukar ju vara världens nöjdaste pojke så länge han är mätt och pigg men han satt som och smågnällde hela tiden. Kände på pannan och då var den alldeles varm så vi tog tempen och den visade 38, 8 grader. Stackaren! Nu ligger han uppe i sin säng och sover. Hoppas det bara är lite tandsprickarfeber och inget allvarligare. Han har ju redan en tand och en till på gång bredvid och det kanske är ännu fler på gång? Typiskt nog missar jag valpkursen i kväll men det känns såklart viktigare att vara hemma med Vidar när han är sjuk. Mamma hade kunnat vara barnvakt (Christoffer är borta och jagar) och hon är ju proffs (sjuksköterska) men jag märker på Vidar att han vill ha extra närhet nu när han har feber så det känns inte schysst att fara iväg. Som tur är fixar ju Elin kvällens kurs galant, tur vi är två!
 
 
 
 
 
 
 

Lyckad dag för Major

2016-09-12 20:59:00 i Allmänt

 Major som liten valp, juni 2015.

I förmiddags var det en mycket glad och stolt Christoffer som ringde mig. 

- Hur är det? frågade jag.

- Jo, sa Christoffer, nog är det bra. Har just skjutit en ko på ståndskall för Juhlinbäckens Major!

Lyckan i hans röst gick inte att ta miste på! Major är ju en avkomma efter Jax så nog är det extra speciellt att det får lyckas för Christoffer då han lagt ned så mycket tid på detta. Alltifrån att jaga in Jax, ta fram honom till en duktig jakthund, undersöka lämpliga tikar att para med och sedan välja ut en valp ur en kombination han tror på. Häftigt tycker jag att det är! Så himla glad för hans skull! Och för Major förstås. Nu hoppas vi att Major fortsätter på denna utstakade väg. Att få skjuta på ståndskall på Majors andra riktiga jaktdag i livet tycker jag är så imponerande!

Saknar mina killar så mycket! De är ju och jagar i två veckor nu men kommer hem en tväris på söndag-måndag, längtar!  

Och hur blev brödet?

2016-09-12 17:34:00 i Allmänt

Tada! Så här blev bebisbrödet jag bakade i går. Blev tipsad om detta recept av Sabitha. Pappas omdöme var: "det smakar ju ingenting!". Nej. Det är ett bebisbröd. Inget salt. Ingen sötning. Ingen krydda. Inga frön. Det blir som inte så mycket till smak då. Vidar provsmakade i dag och det slank ner. Någon som har tips på pålägg?

Gårdagen fortlöpte med bad för mig och Vidar, hämtning av två nya kompisar (som ska få sig en egen presentation vid senare tillfälle när de acklimatiserat sig), söndagsmiddag hos mamma och pappa och så kom även lillebror ut till byn. Kul att sitta och syskonsnacka på söndagkvällen!
I dag är det världens vackraste höstdag och jag och Vidar åkte in till Vilhelmina där vi gick en långpromenad med Maria och Nicholas. Tycker extra mycket om att vara föräldraledig sådana här dagar! I kväll stundar mer lingonplockning. Måste få ihop så jag kan göra den årliga lingonglöggen, ett måste till jul!
 

Bebisbrödsbak!

2016-09-11 10:08:58 i Allmänt

I morse när vi vaknade och tittade ut bestämde jag att det var en brödbakar-dag. Grått, mulet, blåsigt och allmänt trist ute. Men desto mysigare inne! Fick ett recept av Sabitha i går som jag testar. Brödet är på jäsning nu och vi äter frukost. Kl. 10... men Vidar har börjar sova om sig på morgnarna. Han vaknar 07.00 och ammar och sen slocknar han igen, haha.
Bytte ut hälften av vetemjölet till bovetemjöl. Tiden får utvisa om det blir bra! Blir det dåligt och Vidar vägrar äta det får hönorna kalasa på brödet, hehe.
 
 
 

En tur till lingonskogen

2016-09-10 20:46:00 i Allmänt

Vilken fin lördag vi haft! På förmiddagen kom Sabitha och lilla, urgulliga, Christelle förbi och vi pratade en massa, mest bebisar förstås.
Efter lunch kom Johanna och då gav vi oss ut i lingonskogen. Förbi detta tomtar- och trollställe gick vi.
Det var premiär för Vidar att hänga på min rygg i selen. Han har ju hittills bara åkt på magen. Det gick bra så länge jag stod upprätt men när jag böjde mig ner för att plocka lingon blev han lite missnöjd. Det blev förmodligen obekvämt för honom. Men lite lingon fick vi ihop i alla fall! Vi ska ut en kväll till i veckan.
Vidar och Johanna myste när vi kom in. Vi fikade och hade det bra!
 
 
 
 

Fredagskänslan

2016-09-09 16:19:20 i Allmänt

Vidar är ett smidigt shoppingsällskap; antingen tittar han sig fascinerat omkring eller så somnar han i selen. Här har han precis vaknat efter dagens handling. Nu har vi massor av godsaker i kylskåp och skafferi. Vi åt sushi på Bergmans i dag och jag passade på att ta med vagnen för en promenad innan. Kul med promenad i en annan miljö! 
Även fast jag är föräldraledig har jag ändå fredagskänslan kvar för man blir så smittad av andras fredagsenergi. Hoppas ni alla får en fin helg! 

Glimtar från vår dag

2016-09-08 21:10:00 i Allmänt

 
Tänkte att ni ska få hänga med på en dag tillsammans med oss! Här är en morgonbild på Vidar som läser för Major. Ja visst vet ni, Vidar kan redan läsa! Vilket underbarn, va?!
Hönorna kalasade på resterna från gårdagens äppelpurélagning.
På förmiddagen gick vi en promenad i strålande septemberväder. Här kan man bo!
Jag och Major, min promenadkompanjon. Jax var i skogen med Christoffer i dag.
Vi har ju bytt till sittdelen nu men Vidar sover mest i vagnen när vi är ute och går så vi får ha på liggläge mest hela tiden. För övrigt är jag så himla tacksam över skogsstigarna och vägarna i Dalasjö-skogen. Det är verkligen drömmen för en promenadälskande människa att bo här. Jag gillar vintern men när snön kommer och man inte längre kan gå överallt i skogen är det som om något fattas mig ända till stigarna torkar upp igen i maj.
Tycker Vidar har rätt skön vagnåkarstil!
I kväll har vi hälsat på hos Hanna och Ludvig för att fira Hanna som fyllt år. Vet att jag visat er glimtar från deras lägenhet förr men titta. Så jäkla trivsamt!
I dag har vi också gjort en sak för allra första gången. Nämligen varit på babysim! Vår föräldragrupp har en så himla tur att en av föräldrarna är utbildad babysimsinstruktör så vi kommer att köra 10 träffar som en studiecirkel på torsdagar. Vidar tyckte det var roligt men var lite avvaktande till en början, inte så konstigt kanske med tanke på att han är van sin badbalja och badkaret hemma och nu fick han plaska runt i en hel bassäng! Det blev så många nya intryck. Längtar redan till nästa gång! Vidar var helt slut på efter badet och sov till och med en stund i babyskyddet efter att jag lyft ur honom från bilen vilket aldrig hänt sedan han var typ tre månader och mest åt och sov. Nu mer vaknar han alltid när bilen stannar för han vill ju vara med och se vad som händer!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tusen järn i elden

2016-09-07 15:14:00 i Allmänt

Här kommer ett tips till er! Torka era kryddor som ni haft ute på balkongen, altanen eller i trädgården!
Viktigt är att kryddorna måste få lufttorka, det får alltså inte vara tätt någonstans. Här har jag använt mig av ett bärrensningsgaller där jag torkar mynta! Det brukar ta ett par dagar och det är väldigt viktigt att kryddorna är helt torra innan man smular sönder dem för annars kan de börja mögla.
Basilika, en av mina favoritkryddor. När de torkat klart smular man sönder kryddorna och förvarar dem i glasburkar. Använd i matlagningen så mycket som möjligt då det smakar tusen gånger mer än köpeskryddor!
I dag har jag haft en riktig fixardag. Ni vet när man vaknar på morgonen och känner att man vill ta tag i tusen saker samtidigt? Det gjorde jag i dag. Kanske inte riktigt tusen, men hör här (varning för effektivitetsskryt): jag har dammsugit och våttorkat hela huset samt städat toaletten, jag har gjort en stor laddning med äppelpuré till Vidar. När jag ändå var i gång med barnmatsfixande lagade jag svartvinbärspuré och linssoppa (en tjockare variant) också (linssoppan är ny för Vidar och den fick tummen upp!). Tvättmaskinen har gått i ett och så har jag hunnit med ett träningspass på vardagsrumsgolvet med Vidar som bästa sällskap. Men nu ni. Nu sover Vidar och den här mamman ska ta och lägga sig på soffan och knapra lite choklad. Måste ju jämna ut nyttogörat lite, hehe.
 
 
 

Valpkursen

2016-09-07 08:16:00 i Allmänt

Bild på Major som valp, juni 2015.
I går hade jag och Elin haft den tredje av valpkursens åtta träffar och jag tycker det är så himla kul att förena två av mina stora intressen: hundar och pedagogik och ledarskap. Det är spännande att ge tips och se hur våra deltagare utvecklas tillsammans med sina hundar och att samtidigt få massa tips själv. Vi har ju deltagare på kursen som har betydligt längre erfarenhet av hundar än vad jag och Elin hunnit få och det gör att kursen bygger bredd hos oss alla. Våra deltagare är väldigt duktiga på att be om hjälp med specifika saker. Det ser vad de behöver hjälp med och det är en stor fördel för mig som instruktör för då blir det enklare att individanpassa övningarna och tipsen.
Känns också kul att hänga lite i pedagogikens värld trots att jag är föräldraledig!

Lillan 90 år!

2016-09-06 22:23:44 i Allmänt

Så var det dags att fira min mammas moster Lillan som kommit upp i den aktningsvärda åldern av 90 år! Kolla vilken mysig lokal!
Drömmen att ha en SALONG hemma. UTAN TV! Bara soffor, lagom sköna där man kan sitta och konversera. Och så en bra ljudanläggning förstås. Tänk att ligga och lyssna på 1900-talsminimalism a la Philip Glass där. Lifegoal! Måste ha en salong i framtiden.
Här är gänget! Min mormor och hennes syskon var sju till antalet. Tyvärr är nu bara Lillan och Pelle kvar i livet men se vilket bra gäng det blev och då var långt ifrån alla med. Kul också att småttingar som Vidar och, Folke och Astrid börjar komma också!
Lillan älskar barn och djur och det är så fint att se hur mycket hon gläds av att vara med Vidar.
Lillan var så nöjd över dagen och hennes lägenhet badade i blommor när vi var där för "kalas-eftersnack" på måndagen. Titta vad fint hon håller handen. Hon kan verkligen föra sig, Lillan!
 
 
 
 
 
 

Hemma igen

2016-09-06 12:30:52 i Allmänt

Nu har vi landat hemma och även om det är mysigt att vara i stugan så är hemma alltid hemma. Vi åkte efter att Vidar ätit sitt middagsmål i går. Han sov från 16.30 till kl. 18.00. Sedan var han vaken och nöjd till kl. 20.00. Vi rastade vid 19.00 och då fick han välling. Strax innan 20.00 började han se trött ut igen så jag höll hans hand och sjöng. Märkte att han hade lite svårt att komma till ro i bilstolen då han ju sitter så krokigt i den och inte kan sträcka ut ordentligt, men till slut somnade han i alla fall. Han sov då hela vägen hem och vi körde in på gården kl. 00.15.
I dag tar vi det bara lugnt. Jag har suttit och förberett de praktiska övningarna på de sista träffarna av valpkursen så nu är det klart. Vidar sov bara en kortis nu på förmiddagen men han sov till 08.30 i morse så det kanske inte är så konstigt. Dessutom är ju beskyddaren Jax hela tiden vid Vidars säng och tassar omkring så fort han gör ett litet ljud så jag tror att han blev störd av det. Det bästa är om sovrumsdörren är stängd så inga hundar kommer in dit och stör, haha.
Jag funderar på om jag ska göra en megaladdning med äppelpuré till Vidar av äpplena vi fick av mammas farbror Börje. Det är en hel säck så det lär ju räcka till mer än bara puré så tips på vad jag kan laga av alla äpplen emottages tacksamt!
Ps: Senare i dag kommer bilder från 90-årskalaset!

På språng igen!

2016-09-01 22:14:00 i Allmänt

God kväll. Mitt i packning, matförberedelser, hundgosande och kvällsfikande kommer här en hälsning! I dag har vi varit i Risbäck på begravning av Christoffers farmor Hulda. En mycket stämningsfull stund i kyrkan med gott och mysigt fika efteråt. Hoppas Hulda omges av många djur uppe i himlen för hon tyckte så mycket om alla djur. Utom lodjuren förstås.
I morgon beger vi oss till stugan igen. Min gammelmoster Lillan fyller 90 och det ska firas såklart! Blir kul att återse stugan igen och träffa släkten. Mindre kul att åka bil i 62 mil med lilldrängen men det går det med! Har laddat med en arsenal av prylar och sånger att roa honom med. Hoppas att han sover långa stunder också. Tycker dock så synd om honom som får sitta som en krok under en hel dag i sin bilstol men vi gör många pauser där han får sträcka ut sig ordentligt. Vi hörs igen på tisdag! Ha en fin septemberhelg.
Sist vi var i stugan var det högsommar. Blir spännande att se hur Fullsta ser ut i sensommar/höstskrud för jag har aldrig varit där på hösten förutom ett novemberlov under högstadiet när jag hälsade på Malin.