Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Skogsplantering

2013-05-30 20:44:17 i Allmänt

I kväll har vi planterat på ett av våra skiften.
Ludvig "plantarn" Lidström.
Mitt sällskap kvällen till ära.
Här är jag! Plantering är bra träning!
Och så får man ju vila efteråt.
 

Ljuset i maj

2013-05-29 21:57:00 i Allmänt

Det har ju inte undgått någon att sommaren har kommit tidigt. Man går ute i linne till sent och man vill aldrig gå in. Som ett barn säger man: bara lite till! Nej! Inte nu! Jag ska bara...Ni vet hur det är. Häggen på gården har redan slagit ut och allt grönskar och jag vill att tiden ska stå stilla. Att man ska kunna bevara den i en ask och plocka fram den i oktoberrrrrrrr när allt är svart och grått igen.
Jag har planterat en hel del. Till exempel mynta!
Den lilla Dala-hästen köpte jag i Dalarna, hos en gullig kvinna som har en inredningsbutik i sitt garage!
Tulpaner växer i mitt land och jag var tvungen att göra en installation med en tulpan på en gammal sockersäck...Knäppt, jag vet.

Årets sommarpratare!

2013-05-29 21:35:00 i Allmänt

Listan för årets sommarpratare presenterades idag och det är med stor nyfikenhet jag ser fram emot att lyssna till de olika värdarna. Förr hann jag sällan lyssna till några sommarprat då jag jobbade hela somrarna, men förra sommaren och den här sommaren ska jag se till att hinna lyssna på så många som möjligt. Det är så himla fridfullt att slå på radion och lyssna till olika historier och livsöden. En del värdar har dessutom en alldeles förträfflig musiksmak och då blir det genast ännu trevligare.
Här hittar ni listan!

Till Carolina 16 år

2013-05-28 15:36:00 i Allmänt

Som slutuppgift har mina elever i svenska fått i uppdrag att skriva brev till sig själva 10 år framåt i tiden. De är nu 15/16 år och ska skriva ett brev till sitt 25/26-åriga jag där de ska skriva om olika punkter och en valfri punkt. Jag ska samla ihop breven och ge dem till klassen då de möts igen på sin återträff om 10 år. Jag skrev också ett brev, fast tvärtom - ett brev jag önskar att jag läst som 16-åring. 
 
Hej Carolina, 16 år!

Det här är Carolina, 26 år, som skriver till dig. Det här brevet får du för att jag vill ge dig några råd på vägen. För det första: du är nu 16 år och då och då träffar du killar som får det att pirra i magen. Jag har bara en sak att säga: ge fan i killar som bara tar upp din tid. Träffa bara killar som får dig att må bra och det blir du bra på att göra så du behöver inte oroa dig. Kort sagt: säg nej till spänniga, störiga och självupptagna killar och ja till snälla, intressanta och ödmjuka killar. Du kommer att lära dig att snällhet är en mycket underskattad egenskap. 

Och när vi ändå är inne på det här med killar: när du som 18-åring skolkar från några lektioner i gymnasiematten under somriga morgnar för att hångla med en kille på en gräsmatta - gör inte det. Gå på matten. Det visar sig sen att det inte var värt det. Ps: under samma vår har du kontakt med en annan kille som är snäll, han skickar låttexter till dig i sms och han skriver ett långt meddelande i din gästbok under en Valborgsfest i din lägenhet. Välj inte bort honom, trots att du blir lite rädd för att han är för på. Det kallas bara oerfarenhet. Du är också oerfaren. Glöm inte det. Vissa saker kan man faktiskt lära sig tillsammans.

Du ska öva som fasiken på dina instrument för sen kommer du att jobba med att lära ut det och du kommer att vara så sjukt stolt över dina elever. Men kom ihåg en sak: du är inte dina betyg - du är din personlighet! 

Jobba alltid hårt, satsa alltid högt men glöm aldrig att vila emellanåt. Under gymnasiet plågar du din mage genom att stressa för mycket, och magen kommer sen att säga till när den tycker att du kör på i ett för högt tempo. Du vet, kroppen är smart. Var rädd om den. 

Du måste lova att göra slut med vänner som aldrig ger tillbaka och som bara tar energi. Du kommer att ha så sjukt fina vänner runt om dig som är värda din tid och kom ihåg att säga det till dem. 

Träna för att hålla dig stark och snabb. I tvåan på gymnasiet kommer du att bli påkörd av en bil när du cyklar (lugn, det kommer att gå bra). Läkaren säger att du ska tacka dina starka benmuskler som skyddade knät. 

När du sitter och tokskriver på ditt examensarbete - ge inte upp trots att det känns som att det aldrig ska ta slut - den där examen du tar kommer att leda dig till möten med flera unga människor som får dig att skratta varje dag! När personer i din omgivning säger att du lyssnar på ”svår och deppig musik” – skit i dem. Lyssna på den musik du vill lyssna på. De kommer att komma några år senare och säga att du har en bra musiksmak och be om dina spotifylistor. Gör bara saker som du tycker är roliga, men ibland måste man göra tråkiga saker för att sen göra roliga saker. Jag tror du har förstått den ekvationen vid det här laget. Vissa saker kan du inte stressa fram. Du måste chilla också ibland. Du är rätt dålig på det just nu, men håll ut. Det blir bättre.

Du måste komma ihåg och visa vad du känner och tycker. Stirra inte in i en vägg och förbli tyst. Ut med språket! Våga visa dina känslor! Vad kan hända liksom? Det är lika bra att du lär dig att köra med raka kort från början. 

Säg till din farfar att han är din förebild innan det är för sent. Ta med en kompis och cykla förbi lasarettet där han ligger och vilar. Han kommer att tycka att det är bra att du ska börja på universitetet och så kommer han att titta på dig med de pluriga ögonen och krama din hand. Några dagar senare somnar han in, 84 år gammal. Du kommer inte hinna säga det till din farmor för hon dör innan någon hinner säga hejdå. Likadant är det med din morfar som dör på älgpasset. Passa på att umgås med din mormor och be henne lära dig saker som du har nytta av i framtiden, så som att smuggla vin i en petflaska in på festivalområden (ja, hon lär dig faktiskt sånt).

När du får kontakt med en kille som älskar skog - gå på lunchdaten han bjuder dig på. Det visar sig vara väldigt mycket värt det.
 
 

70-talet kommer aldrig att ligga på mitt golv igen..

2013-05-27 22:05:00 i Allmänt

Idag började jag riva den avskyvärda plastmattan anno 1976 från hallgolvet uppe. Under mattan ligger ett obehandlat trägolv.
Jag får en euforisk känsla av den här bilden. När allt är klart ska jag bomba er med före- och efterbilder. Ni ska även få se bilder på när jag dansar en segerdans runt en eld där den här mattan brinner! Mohahahahahaha! (Ps: mamma, miljöhjälten Annica, lär dock stoppa mig från att elda den eftersom den lär innehålla både det ena och andra hälso- och miljöfarliga ämnet).

Sommar!

2013-05-27 10:16:00 i Allmänt

Mina planer för sommaren:
Tillbringa några veckor i stugan i Fullsta, fjällvandra, fortsätta med projekt på gården och i huset, socialisera med vänner och familj, laga massa recept man aldrig hinner under det övriga året, läsa 48739472 böcker på loftet i stugan när det regnar på taket, springa mycket och försöka pressa tider, BADA (blir pirrig när jag tänker på det, älskar att bada!), åka till Norrbyskär, besöka loppisar, cykla och så säger Christoffer att "vi ska vara i skogen hela augusti". Jaha. Ser fram emot den här sommaren! Har inte planerat så där världsmycket grejer för att ha plats med eventuella spontana äventyr. OCH ha sommarfest i Dalasjö som Anna påminde mig om!

Lite så här vill jag att min sommar ska vara: ljus, fridfull, förväntansfull och ganska luftig. Bild: Dalarna 2012.

Bästa sommarstället:

Grusvägen i Fullsta när midsommarblomstren blommar och det precis har regnat. Gården hemma i Dalasjö.

Hemma.

Favoritblomman:

Ljusrosa bondpion!

Här badar jag helst:

Överallt! I havet, i insjöar, i älvar, i små tjärnar och i en liten plastpool med nyklippt gräs i (okej, helst inte) men där det finns vatten där hoppar jag i! Helst badar jag i Nässen i Fullsta, där är det alltid varmt. När vi var små hade jag och Malin alltid badtävlingar där och grenarna varierade mellan att göra det coolaste hopptricket till att spela död i vattnet.....


Bästa sommarplågan genom tiderna:

Fool´s garden - "Lemon tree". Året var kanske 1995? Minns att jag tyckte att den var vemodig. Redan då, åtta år gammal, ett inkännande barn....


Det här lyssnar jag på i sommar: 
Min ultimata springlista som jag kanske lägger ut här på bloggen. Vinden i trädkronorna, podcasten "Värvet" och myggorna som alltid lyckas ta sig in trots rigorösa avspärrningar.

Det här tittar jag på i sommar:
Sanden mellan tårna och glassen i min hand... tralalala! Nej, men har planerat att enbart låta ögonen vila på sköna ting. Typ.

Hemma.


Favoritdoft:
Precis nu! Häggen har slagit ut, sommaren väntar runt ett litet hörn, allting är framför en, förväntningarna är i luften, det kommer ett litet regn som rensar upp och så nytvättade lakan som hänger ute och torkar.

Den ultimata sommardagen:

Väcks av en puss eller två, kliver upp, äter frukost nummer ett, läser kanske ett kapitel i en bok. Drar på mig löparskorna och drar ut i spåret, kommer till en tjärn, kastar mig i och badar, soltorkar på en brygga. Kommer hem, duschar och äter frukost nummer två i solen på bron. Läser kanske fem kapitel i en bok. Nu är klockan typ 10.00 säger vi. Jag och mamma åker på loppis där vi fyndar saker vi alltid letat efter (det är ju den ultimata sommardagen, eller hur?). Kommer hem runt 12.00. Åker till en strand och käkar lunch: sallad på quinoa, melon, halloumi och sockerärtor och så, surprise, BADAR VI! Anordnar badtävlingar för mina vänner och deras barn som kommit dit. Solar och äter glass. Åker hem. Lägger mig i en skön hängmatta och läser och råkar hamna i ett sorts slumrande tillstånd. Blir väckt av att det luktar mat! Får frågan om jag kan laga efterrätt. Det kan jag! Improviserar ihop något som blir typ det godaste på länge (fortfarande den ultimata dagen). Några vänner kommer och äter. En vinflaska plockas fram och någon spelar gitarr. Jag hämtar munspelet och så sitter vi där i några timmar. När det blir natt föreslår någon nattbad! Jag är den som först hoppar upp och så tar vi cyklarna till lämplig badplats för att nattbada och så går jag och lägger mig och kanske somnar jag med fina ord i mitt öra?

Norrbyskär, 2011.
 
Lista från Hanna!

 

Ludvig och Hanna på bal.

2013-05-26 22:17:24 i Allmänt

Ludvig och Hanna.
Detaljerna.

(Denna bild har jag snott från Facebook, fotograf okänd). Jag tycker att de är så fina tillsammans!
Fick denna otroligt fina bukett av Hanna som tack för hjälpen att jag hjälpte henne med frisyr och smink.

Arbetsverkstad.

2013-05-24 22:25:10 i Allmänt

I kväll har vi haft arbetsverkstad. Jag har målat innerfönster till hallen.
Fridfull aktivitet.
Ta dam! Hundgård på gång!
Det är så fint ute nu. Sommaren väntar på att få explodera och man kan se förändringar dag för dag.
Helgens planer är:
Skogsplantering med Dalasjö IK i morgonbitti.
Göra balfrisyr på Hanna och sminka henne inför hennes studentbal som hon och Ludvig ska gå på.
Titta på balen.
Grilla! Åka till handelsträdgården.
Besöka kyrkan där pappa ska delta i en musikal, han ska spela rövarkung............. (paus för skrattanfall)
Måla hallfönster några varv till.
Springa.
Utställningsträna Imra.
Fira mamma på morsdag.
Åka till Månsberg för att fira Christoffers mamma.
- Vila! (Typ sova i bilen på väg hem från Dorotea, förlåt Christoffer).
 
 

Generna

2013-05-23 21:53:31 i Allmänt

Kikade på bilderna på min dator och hittade de här bilderna på mig och mamma. Äpplet faller inte så långt från trädet...

Musikstipendium

2013-05-22 13:34:00 i Allmänt

Vid skolan där jag jobbar kan eleverna få stipendier. Ett för bästa studieresultat och ett för största kunskapsmässiga resa (det vill säga den elev som höjt sitt betygssnitt mest). När jag började jobba här införde jag ett tredje stipendium: ett musikstipendium så klart! Ett till en kille och ett till en tjej som under dessa år utvecklat sitt musicerande. Detta år har jag flera kandidater till detta och jag sliter håret av mig själv! Det är verkligen ett privilegium att ha begåvade elever - men i detta fall gör det valet svårt. Vilka två ska jag ge det till när det känns som att jag vill dela ut minst sex stycken?! 
I kväll har Vilhelmina Musiksskola en vårkonsert - det är gratis och det kommer att vara kul och bra! Kom dit, vet ja! 18.30, Folkets hus. 

Lillan

2013-05-21 21:08:00 i Allmänt

Det finns en person som jag tycker väldigt mycket om. Jag gillar henne för hennes varma personlighet. För hennes förmåga att lyssna och för hennes förmåga att sätta ner foten då hon anser att en gräns är nådd. Hon hetter Gunvor, men alla kallar henne för Lillan och i september fyller hon 87 år. Lillan kommer alltid och hälsar på när vi är nere i stugan och hennes hem står alltid öppet för besök. Hon har alltid mysiga, stora koftor på sig och säger "Jarå, jarå, jarå" och viftar med händerna.
Lillan är mitt uppslagsverk när det kommer till växter. Hon kommer ihåg precis alla namn och vet hur och var allt växer.
Lillan är en "doer" av rang. Det imponerar verkligen på mig. Här har hon ställt upp virke som hon målat. Hon ska få hjälp att renovera farstukvistens tak.
När hon berättar något kryddar hon alltid historierna med ett yvigt kroppsspråk (älskar att jag har ärvt den egenskapen från mammas släktsida) och hon engagerar sig i olika frågor. Hon lyssnar dagligen på radio och ser på nyheterna varje dag. Hon anser att man måste hänga med i vad som händer ute i världen, både lokalt och internationellt. Du kan diskutera valfri konflikt med henne - så väl politiska och/eller ekonomiska konflikter och konflikter baserade på religion och hon har alltid något att säga om saken. Och hon "hummar" och "mumlar" inte - hon har en åsikt av tyngd som på ett snyggt sätt bygger vidare och fördjupar konversationen.
Åh! Den här bilden är en av mina absoluta favoritbilder. Det är sommar, man kan plocka litervis med kantareller i skogen och försjunka in i svamprensande en hel eftermiddag. Här är mormor och Lillan. Bilden tog jag i somras. Kanske den sista på de två systrar tillsammans? Vi saknar dig, mormor!
Jag vet inget så mysigt hus som Lillans. Det är ett stort torp i slutet av en stenig väg, mitt ute i skogen. Det finns kakelug, vedspis och golv med breda tiljor. I somras när vi syskon var nere i stugan satt vi och drack kaffe och så berättade Lillan om barndomens jular "när far satte vid julgranen hela aftonen för att vakta de levande ljusen". Älskar att höra gamla människor berätta om den gamla tiden.
Så här ser det ut, och så alla äppelträd runt om! Lillan älskar katter och vissa är vilda och vissa är tama och de går alla omkring på gården och får sin beskärda del uppmärksamhet. När vi barn var små bodde det en huggorm i jordkällaren och Lillan döpte honom till Hugge.
Kan aldrig ta nog med bilder på husets fönster. Mina drömmars fönster. Höga, spröjsade och med djup blombräda som man kan sitta på.
Fina, kloka Lillan. I sommar ses vi igen!
 
 

Tisdagsmusik.

2013-05-21 16:08:00 i Allmänt

Det är så kvavt överallt och jag tror att det blir åska snart. Den här våren har gått så himla fort. Jag vet inte var tiden tar vägen. Förmodligen tickar den på utan att man inte riktigt tänker på det, man gör så mycket annat. Även fast jag tänker mycket på tiden i vanliga fall har den under denna vår legat i periferin. Om en månad går jag på semester. Galen tanke. Här sitter jag och lyssnar på musik och jobbar det sista för den här dagen (med paus för detta inlägg och jag ska ju tipsa om musik så jag anser att jag bara gör mitt jobb som musikinspiratör...). Ni får denna kvava tisdag en akustisk version på Billy Idol´s gamla klassiker:

Den direkta tillfredsställelsen.

2013-05-20 20:34:00 i Allmänt

I kväll har jag målat det sista varvet på fönsterlisterna. Det finns inget som är så rogivande som att måla (obs: hit räknas ej väggar, det är sjukt drygt). Att måla möbler och små pinaler är kul! (Min sura min till trots - jag ser ut så där när jag är avslappnad). Att dra på sig någon gammal skjorta, nedfläckade byxor och gamla springskor och ställa sig och måla skänker ett lugn till kroppen,  Jag tror det har något att göra med att man ser resultat på en gång. Det går fort. Det blir en skillnad som syns. Det ger en direkt tillfredsställelse.

Byggnationer, badande hundar och finbesök.

2013-05-19 21:49:00 i Allmänt

Fredagskvällen inleddes med ett byggprojekt - vad får ni se när det blir färdigt! Christoffer och hans morbror Lars-Åke (som också bor i Dalasjö) har gjort ett superjobb.
Idag har vi haft besök av Anna och Robert. Vi tog med hundarna ner till sjön där vi tittade på..
vattenhunden Imra som stajlade med att hoppa från bryggan! Älskar verkligen att titta på hundar som har roligt! Hon simmade omkring i vattnet och var så himla glad!
När Anna och Robert åkt fortsatte de olika projekten: målning av fönsterlister till hallen.
Lilla apan som kröp omkring på gräsmattan snickrandes på det andra byggprojektet.
I kväll har jag och mamma sått frön i pallkragarna och planterat ut plantor i växthuset.
Förutom detta har jag sprungit en runda i skogen (typ varmaste springturen i mannaminne), druckit ett glas vin hos grannarna och sjungit och spelat på ett bröllop. Det gick fint förutom att jag blev så rörd att tårarna rann så jag knappt såg noterna när jag skulle spela. En fin och produktiv helg går nu mot sitt slut. Känns skönt att vi har hunnit med så mycket. Nu är det prick 23 arbetsdagar kvar innan semester!

Heltidsmysaren.

2013-05-17 22:34:00 i Allmänt

 
Gott med tuggben!

Dalahästar i fredagsörat!

2013-05-17 11:22:26 i Allmänt

'
Lokalpatriotism när den är som bäst, hehe. 
Nu ska jag ha en sånglektion och sedan gå och äta fredagslunch med Emily! Och vädret! Ska nog förlägga min svenskalektion utomhus idag!

När man är lite ynklig kan man alltid krama ett träd!

2013-05-16 20:31:44 i Allmänt

Just nu är det full fart på jobbet (mer än vanligt alltså) och jag har många saker på min "att göra-lista" så här i slutet av terminen. Idag när jag kom hem hade jag ont i magen. Min mage säger alltid ifrån när den tycker att jag vevar på i ett för högt tempo. På gymnasiet led jag, som så många andra unga tjejer, av duktighetskomplex och det resulterade i fina betyg men katastrofal mage. På universitetet lugnade det sig och nu mer tänker jag ofta på för vem jag gör alla dessa saker för, vad det ger mig, vad det ger dem jag gör det för och själva syftet bakom hela grejen. Jag tycker så himla mycket om att ha olika projekt för mig och jag älskar att slutföra. Lika mycket går jag i gång på idéprocessen och de där stunderna när man drömmer sig bort till saker man vill göra.
Sedan jag flyttade tillbaka till min hemby efter gymnasie- och högskolestudier på annan ort i åtta år sjönk min stressnivå radikalt. Och det beror inte på mitt jobb. Det beror på var jag valt att bo. När jag kommer hem och kör uppför backen, svänger in på gården så andas jag lugnare. Här är luften klar. Man stöter inte på någon som vill prata jobb under lunchen när jag bara vill läsa en krönika i DN eller prata om andra triviala ting för att få ett andrum. De där små pauserna är så himla viktiga.
Det är stunderna i skogen med hundarna, stunderna på terrängspåret med tjärnar på båda sidorna, den knäpptysta stämningen när jag ligger i ett svalt sovrum och läser, när man går över till grannen och hälsar på nyinförskaffade hönor, när man stannar till och pratar med byborna längs vägen och blir bjuden på fika. Det är stunderna då man lyckas vara precis där och då - att man inte tänker på nästa vecka, räknar dagar eller omlottbokar in saker för att ha en chans att hinna med. Det är då jag andas som bäst och då är magen lugn och tacksam. Ofta tänker jag "nu måste jag göra det". Jag kom på en sak: jag ska börja byta bort "måste" till "kan" och vips kändes det lättare och mer lustfyllt. Jag kan ju faktiskt göra alla de här sakerna. Jag kan jobba heltid, jag kan träna med en frisk kropp, jag kan köra dit jag vill, jag kan hitta på projekt och genomföra dem. Jag är som Lotta på Bråkmakargatan: "Det är så konstigt med mig, jag KAN så mycket!". Att magen ibland säger "stopp ett tag" är bara ett tecken på att min kropp fungerar och att den skickar varningssignaler till min hjärna och när magen säger till går jag till skogen. Skogen är min bästa plats för att slappna av. En timmes skogspromenad med glada hundar gjorde mitt humör tusen gånger bättre i kväll. Tack för det skogen. När jag var liten och gick på dagis fick vi träffa Skogsmulle. Han lärde mig att om man kände sig ensam, rädd eller var lite ynklig så kunde man krama ett träd och så gav trädet kraft. Vet ni? Jag kramar träd väldigt ofta och jag mår alltid bättre efteråt.
Om jag inte var upptagen med skogsplantering för Dalasjö IK och balfrisyr- och sminkfix på Hanna under lördagen den 25 maj skulle jag besöka min käre pojkvän som är mästare på det här med skog. Undrar om han brukar krama träd? Kanske inte. Jag undrar också vad "skogsfika" är? Tallbarste och barkskorpor med lingonmarmelad?
 

Telefonen och jag.

2013-05-16 12:56:24 i Allmänt

Eftersom jag är tidernas största klantskalle så har jag råkat spärra min telefon. Telefonen laddades ur, jag glömde bort lösenordet, kom till den förskräckliga PUK-koden som jag i min idioti inte håller reda på och så var katastrofen ett faktum. Telefonen är LÅST. Eftersom jag är en dubbelklantskalle (och ej heller besöker Mina sidor på Telia särskilt ofta, läs aldrig) så har jag naturligtvis också glömt bort mitt lösenord dit. Jag ringde till Telia och bad dem om hjälp och de kunde skicka mitt lösenord på sms - men det hjälper ju föga. Nu har jag därför beställt en ny PUK-kåd OCH ett nytt lösenord och sedan ska jag spara denna viktiga information på ett bra ställe (som jag ej ska glömma bort!). 
Eftersom jag lätt panikar över sådant här betedde jag mig naturligtvis som en mindre bra person i morse när Christoffer skulle vara snäll och hjälpa mig. Det dåliga samvetet kommer att förfölja mig hela dagen. 
Hur som: om ni behöver få tag på mig, maila på FB eller på carolina.lidstrom@vilhelmina.se. Kommer kanske att använda familjens extramobil under de dagar jag väntar på PUK-koden. Återkommer i sådana fall om numret. I värsta fall skickar jag röksignaler. Nu vet ni i alla fall. 
 

Första utställningen!

2013-05-15 20:08:00 i Allmänt

Imra, 14 månader.
Mamma och pappas flatcoated retriever Imra ska ställas ut i Vännäs den 16:e juni. Det är hennes första utställning och gissa vem som ska gå med henne? Jo, jag. Nervositeten börjar komma. Ringtränar nu under strikt övervakning av min käre pojkvän som är lite av en expert på hundutställningar. Visserligen gäller det älghundar, men hård är han i alla fall. Inget får lämnas till slumpen och det är ALDRIG hundens fel - bara förarens (visserligen håller jag med om det, men det känns bara så brutalt när han säger det och vips kommer nervositeten i magtrakten igen).

Du har din egen sång att sjunga - lär dig att sjunga din sång så bra du någonsin kan.

2013-05-15 14:26:00 i Allmänt

Här är jag med två av mina sångelever under vår sångkonsert för två veckor sedan. Foto: Evelina Hermansson.
Jag tycker så himla mycket om att jobba med inlärning och att se hur eleverna växer när de märker att de klarar av något de först tyckte var svårt. Det ger mig ett sådant lyckorus. Ett pedagogiskt lyckorus.
Blev så himla glad och stolt när jag läste vad Evelina skrivit om konserten på sin blogg:
Ikväll var jag på en konsert i Tingshuset här i Vilhelmina (som har den mest fantastiska akustik) där min vän Carolina hade en konsert tillsammans med hennes sångelever. Dom bjöd på solosång och stämsång i alla de möjliga former och genrer. H-e-r-r-e-g-u-d vilka duktiga elever hon har. Carolina har en fantastisk förmåga att inspirera mig och att se hur hon inspirerar dessa tjejer till att våga köra på det dom tycker är roligt är bara fullständigt magiskt. Tänk vad musik kan göra gott för själen.

Fullsta

2013-05-14 19:58:19 i Allmänt

I tisdagsnatt åkte vi ner till stugan i Fullsta. Min mamma är född i Dalarna så vi har hela släkten på mammas sida där. Vitsipporna välkomnade oss.
På onsdagen var det sommarvärme så då var det bara att klä av sig trots vinterns kranka blekhet...
När det är varmt är man ju inte så sugen på varm mat så jag lagade en kycklingsallad med quinoa, sockerärtor, ädelost och körsbärstomater.
På onsdagkvällen hälsade vi hos min gammelmoster Lillan, typ världens härligaste person. Tycker om henne så mycket! Jag ska skriva ett eget inlägg om henne.
Det var vååååår där och jag var så himla glad över det! Att ligga på en gräsmatta fylld av vitsippor, krokus, påskliljor och scilla kan ju vara en av de bästa aktiviteterna!
På torsdagförmiddag fick vi finbesök. Pauline, William och Theo kom med sina föräldrar och far- och morföräldrar. Våra fina vänner familjen Westin har utökats i rekordfart de senaste åren och leksakslådan åker alltid fram när de kommer förbi!
Fotat från vår brygga. Kvällsljuset!
I lördags hängde vi på en bondgård på förmiddagen för att bevittna ett kosläpp och gosa med lamm.
Min kusin Oliver och Roger och Åsa hade varit på hockey-VM i Stockholm och passerade oss och sov över en natt så de följde på ko-släppet. Jag och Oliver var mycket peppade på detta.
Dock var kornas entré lite av en besvikelse. Jag hade väntat mig mer action, men några kor bjöd dock på några trix.
En mycket liten kalv.
Malin, Jimmy och Theo var också där och Theo satt skönt i vagnen.
Ge mig!
Här är Fullsta! Paradiset! Älskar den där himla grusvägen.
Triss i islandshästar.
Man kan cykla runt i evigheter och titta på djur, spana in hus, lyssna på gruset mot hjulen och andas in lugnet.
På lördagkväll gick jag till sängs tidigt och läste LÄNGE (mitt bästa) och på söndagmorgon åkte vi hem igen. I sommar kommer jag tillbaka!

Där vägarna alltid välkomnar en tillbaka.

2013-05-12 21:44:57 i Allmänt

Idag åkte jag hem igen från stugan i Dalarna. Jag har haft fem ovärderliga dagar tillsammans med släkt, vänner, vårblomster, grönskande ängar (!), vårglada kossor och böcker som väntat tålmodigt på mig. I morgon berättar jag mer om vistelsen. Att veta att vägarna i Fullsta alltid välkomnar en tillbaka är en sådan trygghet.

Dalarna

2013-05-07 10:41:09 i Allmänt

En liten blåsippa har slagit ut i min trädgård. Alldeles snart får jag se fler blomster för i kväll åker jag ner till stugan i Dalarna! HURRA! Jag längtar efter allt där nu. Vi ses snart, kära Fullsta! 
Och ni dalmasar som läser detta: Kom och hälsa på! 

Sabina 30 år!

2013-05-06 21:08:56 i Allmänt

Det var en varm junidag året 2007. Jag anlände till mitt nya sommarjobb och jag och de andra sommarvikarierna guidades runt av personalen. Det var så vi möttes. Jag och Sabina. Vi bodde ganska nära varandra på den tiden och började gå promenader och träna tillsammans på IKSU.
Sabina är en väldigt öppen person då man lärt känna henne och då hon började berätta personliga saker för mig kände jag att vi hade blivit riktigt nära vänner. I april 2008 föddes lilla Olivia och Molly fick en lillasyster. Jag minns att jag hälsade på hemma hos dem och Olivia låg som ett litet knytte på sängen. Inte visste jag då att Molly och Olivia skulle komma att betyda så mycket för mig. 
En sommar visade Sabina Norrbyskär för mig. Hon har spenderat alla sina somrar där då de har sitt sommarhus där. Man visar bara sina bästa platser för sina bästa personer, tycker jag. Och visst kändes det speciellt att stiga i land på denna fantastiska plats som betyder så mycket för Sabina. Jag har hunnit med två midsommarfiranden och några sommarmiddagar på Norrbyskär sedan jag landsteg första gången.
Sabina besitter en speciell egenskap. Hon vet ofta saker om mig eller saker som kommer hända mig innan jag vet det själv. Hon kan säga hur det kommer att bli innan jag ens har en aning. Hon kommer alltid med goda råd, ibland saker som kan vara jobbiga att ta till sig, men det är ärligheten i hennes ton och i hennes gester jag tycker om. Hon knusslar aldrig något eller med någon - Sabina är rakt på sak och det är alltid tydligt var hon står.
Vi har gått igenom så otroligt många saker tillsammans - vi har varit överlyckliga, besvikna, missförstådda, glada, ledsna, trötta, peppade, exalterade och i alla sinnesstämningar har vi kunnat prata med varandra. Funnits där. Några av de roligaste minnena jag har har jag tillsammans med Sabina. Hon är sådär spontant äventyrlig, något som jag, planeringsfreaket, kan behöva ibland.
Det finns ingen som kan dra så galna skämt och bjuda så mycket på sig själv som Sabina kan. I nya sällskap kan hon ibland vara lite reserverad, men känner hon sig avslappnad har ingen i rummet en tråkig stund.
Sabinas mamma gick bort i cancer i november 2010, om detta har jag skrivit en hel del (det finns i månadsarkivet) och det finns så mycket att säga. Hur Sabina ringde och var tom på ord. Hur hennes kramar kändes och hur hon dagen efter hennes mammas bortgång kom på min konsert. För att hon inte ville missa den. Hon berättade en gång hur hon ville ringa sin mamma och berätta om saker och hur hon tog upp telefonen och i ögonblicket efteråt kom på att det inte gick att ringa. Att ingen skulle svara.
Hur det känns att förlora en förälder vet jag inte, men en sak vet jag och det är att det krävs mod att vara stark. Att klara av. Jag sa till Sabina att "det är okej att du bryter ihop nu. Ingen skulle någonsin skulle döma dig". Men hon bara tog min hand när vi sjöng på begravningen och fortsatte att sjunga medan mina tårar forsade nedför kinderna när jag såg hennes båda barn sitta i kyrkbänken och gråta.
Sådan är hon. En kvinna med ett ofattbart stort jävlar anamma. Idag fyller hon 30 år. Grattis på din dag min kloka, starka, underbara vän. Jag älskar dig!
 

En av mina arbetsplatser i hetluften!

2013-05-06 14:27:00 i Allmänt

Jag jobbar ju som ni kanske vet på två skolor. En dag i veckan, måndagar, är jag i Saxnäs och jobbar vid en byskola där det går elever från förskola upp till årskurs 9. Då Saxnäs ligger i Vilhelminas fjällvärld är fjärrundervisning ett sätt att tillgodose eleverna undervisning. Titta bara här!
 
 

Ingen söndag är fulländad utan söndagsutflykten!

2013-05-05 19:07:00 i Allmänt

Idag är det söndag och söndagar är utflyktsdagar!
Jax håller med om det.
Vi spanade in herr Bävers framfart.
Och njöt av tystnaden.
Plockade med mig en liten bukett av tussilago.

Livet ur mobilen

2013-05-05 16:32:00 i Allmänt

 
Dö hockeyspelet, dö!
Christoffers lillebror Acke har köpt denna pärla (hoppas på en åktur till sommaren).
Tunnbrödsbak!
Fick fina blommor av Christoffer på min födelsedag.
Av mamma och pappa fick jag en mycket fin sak som jag ska visa så småningom. Pappa hade pyntat paketet med en liten illustration.
Ludvig hade gjort så gott han kunnat med paketinslagningen.............
Kristoffer och hans Kajsa har flyttat ihop i en fin lägenhet Öst på stan, Umeå. I deras trappuppgång bor det en apa i väggen.
Alfons Åberg, tecknad av Molly.
När jag sover över hos Sabina behöver jag aldrig oroa mig för att känna mig ensam - jag har ju alla gosedjur!
Tur att jag köpte en stor bil så jag får plats med livets nödtorft - som cykeln till exempel, nu hemhämtad från Björkarnas stad.
När jag sjunger skriver jag alltid in små kom-i-ihåg-grejer på papperet, det är bara det att jag till nästkommande rep ofta glömt bort vad en pil eller en inringning betyder..
Himmelriket.
På samma gård som valparna bodde huserade även denna kanin, den största jag någonsin sett. Blev rädd (halvt på riktigt).
Tur att jag köpte en stor bil del 2. Musikprylar tar ju en sån jäkla plats!
Bästa jazzgänget som jag sjunger med.
I fredags hade jag och några kollegor Halv åtta hos mig-middag hos Lotta, mycket gott!
Tingshuset i Vilhelmina är en mycket bra konsertlokal. Och färgerna.. mmm.. kanske ska börja leta färgnummer igen?
Mamma har två telefoner. En gammal halvratig Nokia och en sprillans ny iPhone 5. Båda bär hon med sig. Överallt. Förstår inte logiken.
Igår kom Ludvig över. Han gick upp till kallskrubben (där jag har en himlarns massa grejer, tänk er ett proppat förråd) för att leta pinaler inför den stundande flytten till Umeå.
 
 

Hallen - evighetsprojektet

2013-05-04 20:40:00 i Allmänt

Just nu skulle jag bara vilja trycka på en knapp som gjorde hallen helt färdig för att påbörja det roliga: inreda. Jag är så evinnerligt less på att spackla, reptapetsera, mäta, tänka, stryka på tapetklister, torka upp fläckar som man spiller, rengöra penslar, maska, måla lister, hålla reda på verktygen som sprids som en epidemi i hallen och i det stackars biblioteket som verkligen sett sina bättre dagar. Där inne råder ett kaos som gör mig illamående. Det som nu återstår är att invänta torktider på färg, målning av vägg, uppslitande av golvmatta, slipning och målande av dörrar, slipning av golv, fastspikning av lister, eldragning och sen kanske det är klart. Hoppas jag. Tänk när jag får publicera inlägget "Övre hallen - evighetsprojektet som kommit till sin slutstation" eller något i den stilen. Då ska jag minsann bjuda på champagne och jordgubbar som ska förtäras i hallen och så ska vi elda upp den grönrutiga plastmattan och de avokadogröna tapeterna och dansa en segerdans runt elden! Det kommer att bli en fest att minnas!
Världens bästa mamma (som älskar att måla) hjälper till. Hallen ser nu ut som en dålig, och psykotisk, variant av finska flaggan. I morgon fortsätter vi..
 
 
 

Sången i mitt hjärta.

2013-05-02 20:45:17 i Jobb

I kväll var det då dags för sångkonserten jag och mina sångelever övat inför. Vi höll till i Tingshuset där det finns en sal med högt i tak och grym akustik. Är så himla stolt över mina elever som övar, är nervösa och sedan ställer sig där framme och sjunger som om de aldrig gjort något annat. Snacka om modigt. Tack också till den fina publiken och till Petter som filmade och till Roger som skötte ljudet.
 
 
 

You’re gonna rise up singin’!

2013-05-01 20:43:00 i Musik!

Är nyss hemkommen efter en tre timmar lång spelning med det kära jazzgänget. Det var en söt farbror där som kom fram till mig, och Cecilia som spelar alt- och tenorsax:
- De ä ju så roligt då´n ungdomen håll på ve musik å sjung och spele!
Vad kan man annat göra då det är så roligt?
I morgonkväll ska jag också pyssla med musik, då har jag nämligen en projektavslutning som utmynnar i en sångkonsert med mina sångelever.
Tid? 19.00 Plats? Tingshuset, Vilhelmina Pengar? Inga alls, det är gratis! Hur? Vi sjunger och spelar helt enkelt. Jag ska väl bjuda på något mellansnack också, det ser vi då. Om andan faller på (det brukar den, jag gillar att prata).
Så, kom dit och njut av musik i den vackra majkvällen!