Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Påsken är snart här!

2015-03-31 20:30:37 i Allmänt

Nu har påsken fått komma in i vårt hus. Ute i farstun står detta påskris pyntat med ägg och garnkycklingar som min mormor gjort.
I en gammal sko har jag gjort ett rede.
Den här kransen gjorde jag påsken 2012 (tror jag) och den har hängt med sedan dess.
En liten kyckling sitter där och välkomnar alla besökare.
Återigen ett arv från mormor.
Guldägget från barndomen och pärlhyacinter: ett måste på påsk!
I somras fyndade jag miniägg i trä för 8 kr (!) på en loppis i Dalarna. Alla målade i vårliga pastellfärger.
Älskar dem redan!
Ljuslykta från Cult design.
Liten servetthållare designad av mig anno 1994. En erfaren designer redan då!
Ett ihophafsat verk av mig.
Mer pärlhyacint och ägg. Nu räknar vi ner timmarna till vi får sätta oss i bilen och åka till Raja på torsdag för påskfirande hela helgen! I år kommer Christoffers gamla pluggkompisar Andreas och Robin hit. Här kan ni läsa om första gången de var hit och hälsade på.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lugnet på gården

2015-03-30 20:09:00 i Allmänt

Ibland slås jag över hur tacksam jag är över att ha möjligheten att bo där jag vill bo. Som i kväll till exempel. Det var helt vindstilla (händer inte så ofta här uppe på backen) och jag har fixat bort vintern på farstukvisten och istället gjort påsk där.
Hämtade björkris som jag gjort två påskris av. Ni ska få se i morgon tänkte jag!
Fix inför påskhelgen.
Nu börjar det vara slut på sparksäsongen då vägarna börjar tina fram.
Men än kan man åka ut på turskidor i skogen.
Upptäckte att det var helt tomt på mat i fågelhuset så det har jag fyllt på ifall det blir kallt igen.
Sedan jag flyttade tillbaka till min hemby från Umeå där jag bodde i fem år för att plugga har min stressnivå sjunkit radikalt. Visst kan jag vara stressad då och då, men när jag svänger in på vår väg hemma i byn sjunker mina axlar och jag andas lugnare. Tror verkligen att vi människor mår bättre av att bo på landet där allt går sin gilla gång.
 
 
 
 
 
 
 
 

Lunchtips!

2015-03-30 12:23:00 i Allmänt

På måndagar då jag endast jobbar halvdag på jobbet och eftermiddagen hemifrån så lagar jag lunchen hemma. I dag blev det fullkornspasta tillsammans med zucchini och grönkål som jag stekt i smör. På med riven Västerbottenost (eller annan ost du gillar), salt och svartpeppar och sedan är det klart!
 

Söndagsaktiviteter

2015-03-29 15:25:29 i Allmänt

Vinden viner runt husknuten denna söndag. Vi är lite trötta efter en mycket trevlig middag hos Gabriel och Marika i går så i dag helgar vi vilodagen. Vi har spelat spel med fint besök från grannbyn och nu ligger jag i sängen och läser. 

Utställning i Åsele

2015-03-29 11:04:00 i Allmänt

I går var vi i Åsele på hundutställning. Roligast var att träffa Jax valpar ovan, Dundermyrens Jocke och Dundermyrens Joik som skötte sig exemplariskt. Jocke till vänster fick ett VG och Joik fick Excellent, fyra i konkurrensen (av 46 hundar!) och ett CK.
Blev imponerad av Joiks rörelser.
Det ska bli spännande att följa utvecklingen av dessa hundar och se hur det går i skogen till hösten. De är nu snart 10 månader gamla. Christoffer är särskilt stolt över de fina resultaten på Jax valpar.
Sedan var det dags för pappa Jax tur. Han börjar tycka att utställningar är tråkigt för han gäspade mest hela dagen.
Jax vann championklassen och här står han och Granholmens Bamse som kom tvåa.
Här sitter han ute och solar.
Jax uppfödare Fäbobergets Kennel ställde upp i uppfödarklass och vann klassen med Hederspris.
Adrian var också där med sin hane SE J (lö) CH Gommelbergets Minken. Han fick ett Excellent.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Inte riktigt där än

2015-03-28 07:49:00 i Allmänt

I går var vi på lydnadstävling i Åsele. Platsliggning i grupp. Se så bredbent jag står! Hehe. Imra fixade det galant FÖRUTOM den lilla detaljen att hon satte sig när jag var fem meter ifrån henne på tillbakavägen, glatt viftandes på svansen. 5 poäng alltså (när det hade kunnat bli 8-10... suck). Platsliggning är ju annars ett av Imras bästa moment.
Är gaaanska nöjd med fotgåendet. Vi har aldrig tävlat på spån förr så jag trodde att hon kanske skulle reagera på det, men hon brydde sig inte nämnvärt. När det dock var ett läskigt, sprejat rött streck hon skulle positionera in sig på inför fjärrdirigering blev hon osäker och vägrade inta position så det får vi hem och öva på. Ska öva på alltifrån plastband, spån, tejp, sprej, allt!
Inkallning, weho! Vinden Imra! 9, 5 poäng på detta moment.
Läggande under gång, också en 9,5.
 
 
Och till sist en bild på när jag berömmer Imra. Ser dock ut som att jag ska flyga iväg.  Jag slår alltid ut med armarna och säger något uppmuntrande, varpå jag klappar, snurrar runt lite och får igång henne inför nästa moment och i går fångades det på bild, hehe. Tyvärr räckte det inte till ett förstapris i dag (vilket jag inte väntat mig heller då rutan inte är klar än och så fick vi ju den onödiga himla 5:an på platsen då hon satte sig upp). Imras halvsyster Väjja var också med och hon fick heller inget förstapris. Äh, vi kommer tillbaka! Är ändå relativt nöjd med vår insats och vill rikta ett stort tack till Åsele Brukshundklubb för en fint anordnad tävling. Nu ska jag pausa lydnaden i någon vecka eller två och bara köra nått litet moment då och då och istället göra andra grejer för att få upp motivationen igen både på Imra och på mig.
I dag ska vi faktiskt entra ishallen igen då det är Jax tur att visa vad han går för på Västerbottens älghundklubbs utställning! Har förberett mig med ullunderställ, två par skor, sockombyten, överdragsbyxor och tjock fjällrävenjacka då det är en ISKALL ISHALL. Hehe. Känns an aning motigt att stå inne en hel dag då det är kanonväder ute. Hoppas ni alla får en fin lördag!
 
 
 
 

Torsdagshänget

2015-03-26 22:04:44 i Allmänt

I kväll har vi haft arbetslagskväll. Först bowlade vi och sedan bakade vi pizza i Vilhelminas nya bagarstuga. Fin kväll med fina jobbarkompisar. 

Veckans möbel: pottskåpet

2015-03-26 07:59:00 i Allmänt

Förra veckan påbörjades "Veckans möbel"-projektet (se kategorin för tidigare inlägg) och nu är det dags för veckans möbel som fick bli mitt älskade pottskåp. Detta skåp hittade jag i gammelfarmors hus och mest troligt användes det flitigt förr.
Det är så snyggt slitet och passar perfekt som nattygsbord i gästrummet.
Älskar möbler med en historia!
Ps: I går hann jag aldrig blogga något. Hade fullt upp med redovisning av muntliga nationella där en elevs tal blåste mig av stolen totalt (glömde anteckna och satt bara och gapade över hans förträfflighet) och sedan var det dags för inspelning med en elev. Kul! På kvällen kom min vän Emma med. Hade tagit fram Alfons kurragömmajakt-spelet då jag hade hoppats på att Freja och Gustav också skulle med men de fick kusinbesök och stannade hemma. Ludvig och Hanna kom också förbi på fika. Mysig kväll som slutade med att jag totalslocknade 22.00.
 
 
 
 

Följ med mig en dag på jobbet!

2015-03-24 20:27:47 i Allmänt

I dag ska ni få följa med mig på jobbet. Det startade kl. 08.00 med Lärartorg (en tid i veckan då alla lärare och övrig personal på skolan samlas för fortbildning/pedagogiska diskussioner/projekttid/temaarbete osv). I dag fick vi lyssna till Elevhälsan (kurator, skolsköterska, studie- och yrkesvägledare och specialpedagog) och hur de arbetar. Spännande!
Efter mötet gick jag till Musikskolan och lyssnade på en gammal favorit. Det tar cirka fyra minuter att gå till Musikskolan från gymnasieskolan där jag jobbar så jag hinner lyssna på en låt.
Så härligt när solen lyser in på pianot under dagens första sånglektion!
Jag och Alexandra sjunger olika genrer och nu har vi lämnat visorna (som hon inte tyckte om, hehe) och entrat den stora musikalvärlden. Inleder med "For good" från "Wicked".
Sedan var det dags för dryga timmen planering. Jobbade med en Prezi-presentation. Innan jag börjar med själva presentationen skissar jag alltid ned en tankekarta för att få en bättre överblick över vad jag ska ta med.
Och så var det dags för Viktorias sånglektion! Och nu ska jag berätta något kul för er. Tidigare i vintras fick jag ett mail i min inkorg med information om musikstipendier: Kungliga musikaliska akademien söker efter stipendiater. Jag peppade Viktoria att söka och det har hon gjort och så fick hon kallelse till audition i Sundsvall nu på lördag! Vi övade på den låt hon ska framföra. Vi jobbade mycket med nyanser och detaljslipning och så pratade vi om att tackla nerver. Snälla, håll tummarna för denna sprudlande sångtjej!
Efter lunch och två sånglektioner till var det dags att gå tillbaka till Malgomajskolan där jag hade utvecklingssamtal med en av mina elever (är handledare till eleverna i en klass som läser andra året på gymnasiet). Jag vill att de ska reflektera mycket i våra samtal och vara förberedda och delar därför ut ovanstående information och uppgift innan samtalet så de hinner förbereda sig. Efter samtalet hade jag svenska och eleverna jobbade självständigt med sina författarporträtt vilka ska leda till muntliga framföranden där de ska leva sig in i rollen som den författare de valt och redovisa i jag-form (har de valt Strindberg ska de alltså säga "Hej, det är jag som är August Strindberg och jag föddes 1849 i Stockholm...osv". Eleverna har fått fria tyglar när det kommer till uppläggning av redovisning och jag bad dem att ha kreativiteten i centrum, mycket spännande!
Dagen till ära bar jag mönstrad Pashmina-sjal inköpt på Patmos matchat med ceriserosa naglar. (Fråga mig inte om formen på mitt lill-finger...)
Kollade mailen en sista gång för dagen och jobbade lite med sångteknik och planering av övningar.
När dagen var slut var det så här fint utanför jobbet! Tack och hej!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jax filosoferar

2015-03-23 18:57:00 i Allmänt

Husse har köpt ett ben till mig. Ett sånt där runt. Brukar låta det ligga på golvet några dagar innan jag biter lite på det och sedan lämnar jag det igen. Det räcker längre då. Jag är inte som hon den där svarta hunden i huset bredvid som tuggar i sig allt hon kommer åt. Hon är så vild hela tiden. Det är bättre att ta dagen som den kommer och vila så mycket man kan, som jag gör. I kväll gick jag en promenad nere på myren med husse och matte. Det var regn i luften, men det var ändå skönt att komma ut och röra på sig (även fast det hade varit roligare utan det där himla kopplet jag hela tiden måste ha på mig). När snön smälter börjar våren och sedan blir det sommar och efter sommaren kommer hösten. Min bästa årstid. Då får jag vara lös i skogen och springa och skälla på älgar. Det är bättre än koppelpromenader och menlösa tuggben. Hundhälsningar/ Jax.
 

Personliga armband

2015-03-23 13:12:10 i Allmänt

Min vän Emma gör tennarmband och hon är jätteduktig. På beställning knåpar hon ihop armband utifrån önskemål om färg och utseende. Här är ett armband som hon gjort efter Christoffers önskemål. När vi gick i samma klass minns jag att jag var så förundrad över hennes skicklighet och att allt hon gjorde blev så fint. När vi gick i lågstadiet skulle alla elever i skolan sy varsin docka att hänga på en stor bonad. Emmas docka blev såklart proportionerlig, noga designad och blev ärad ett gott slutresultat medan min stackars skapelse till trasdocka fick knöliga ben, fransiga kläder och risigt garnhår av misstänkt dålig kvalite.
 
 

En helg att minnas

2015-03-22 20:25:00 i Allmänt

På lördagmorgonen vaknade vi upp till detta: strålande sol! Perfekta äventyrsvädret! Vi satte oss på skotrarna 07.30 och var ute hela dagen fram till 18.00.

Vet inga som kan prata så mycket älghundar som dessa två.
Medan killarna skötte all matlagning
satt jag och Moa och pratade mest hela tiden.
Så makalöst fint.
Handsksjökojan - en mysig koja med fyra bäddar. Christoffer försökte skrämma oss genom att berätta rövarhistorier som ingen trodde på (men ändå vågade vi inte gå ut själva och kissa i mörkret...Mvh/snart 28-årig tjej uppvuxen i by delvis utan gatlysen).
Man borde sova i koja oftare!
I dag vaknade vi av att det soliga vädret var borta och att det istället snöade för fullt, men vi packade ihop och åkte iväg och här sitter jag alltså på sjön och fiskar 07.40, hehe. Tyvärr hade vi inte tur med fisket. Tror vi drog 10-12 öringar totalt.
Tack Moa och Adrian och min fina Christoffer som tar initiativet till sådana här äventyrliga helger! Det gör vi om!
 
 
 
 
 
 
 

Fiskehelg!

2015-03-20 07:32:00 i Allmänt

I dag efter jobbet åker vi direkt till Raja för äventyr! Vi ska bo i Handsksjökojan och fiska i två dagar, bland annat uppe vid Saxvattnet. Moa och Adrian ska också med! Här en en bild på mig från när vi var där på midsommar 2013.
Fiske! Då nappade det tyvärr inte så bra så jag hoppas på bättre lycka med pimpelfiske!
Två bra typer.
 
 
 

Veckans möbel: arkivskåpet

2015-03-19 20:36:00 i Allmänt

Ska börja med ett nytt litet bloggprojekt som jag kallar "Veckans möbel". Det hela går kort sammanfattat ut på att jag redogör för våra möbler här hemma i huset. De flesta har ju en historia på nacken och jag tänkte att det kan vara kul att berätta om dem. Först ut är arkivskåpet som farfar antagligen ropat in på någon auktion. När jag flyttade in i huset stod skåpet i kallskrubben (en av våra kattvindar) och lådorna var belamrade med diverse skrot. Jag tyckte att skåpet förtjänade att komma ut i ljuset och bar ned det (en historia för sig) till vardagsrummet där det nu står och förvarar mina pianonoter (bland annat).
Troligen har skåpet/byrån tjänstgjort på ett apotek eller på en affär.
Noter!
 
 
 

Throwback thursday - Ord från förr

2015-03-19 09:28:17 i Allmänt

Ibland roar jag mig själv med att läsa texter jag skrev för flera år sedan. Vissa känns fortfarande. Som den här:
 
I veckan har jag
blivit kaffedrickare
men kaffet smakar mest uppbrott

och en likadan
uppoffring
kanske jag aldrig mer gör igen

(och jag fick dessutom höra att kaffedrickande inte riktigt är min grej)

De kringliggande dagarna
och hur vi sågs sist

är det 
som får mig
såhär

och alla undrar
och jag säger att det är

lugnt

en större idioti får man ju leta efter
 
(augusti, 2010)

Jobbeleijobb (eller den mer strama rubriken "Litteraturstudium")

2015-03-18 16:32:10 i Allmänt

Ska hänga kvar på jobbet en stund till då jag och en jobbarkompis ska hem till en tredje jobbarkompis för en kväll med middag och jobb. Vi ska försöka färdigställa vårt "lilla" projekt. Någon gång under läsårets gång myntades idén om ett gemensamt temaarbete för våra elever som läser litteraturhistoria. Det resulterade i en arbetsgång med endast en träff varannan fredagmorgon vilket gjort att vi nu valde att sätta oss ned en hel kväll för att slutföra arbetsbeskrivningen. Tanken är att eleverna ska få göra ett litteraturstudium där de ska läsa två verk, redogöra för likheter och skillnader, svara på frågeställningar samt anknyta till en historisk koppling. Ja, ni hör ju hur flummigt det låter i denna planeringsfas. Förhoppningsvis klarnar det under kvällens arbete! 
 

Tisdagspositivitet

2015-03-17 21:01:53 i Allmänt

Den här dagen har bjudit på följande plus:
+ Snälla kollegor som trollar fram Dextrosol när man får energidimp.
+ Att jag har en utbytesstudent från Holland i en av mina klasser. Kul! Inte varje dag man håller lektion på engelska! Han ska vara här i tre veckor.
+ Kvällens hundträning där Imra faktiskt börjar sätta "Rutan".
+ Produktivt styrelsemöte för Brukshundsklubben.
+ Att jag hittade min bilnyckel som jag lagt på biltaket... (att jag engagerade tre personer plus en hund att leta behöver vi inte tala högt om).
 
 
 

A change is gonna come

2015-03-17 15:55:24 i Allmänt

I dag kör vi denna klassiker!
 

Umeå

2015-03-15 20:53:42 i Allmänt

I fredags efter jobbet körde jag till min forna studentstad Umeå. Inledde superhelgen med kvalitetshäng med min kära Sabina. Vi åt charkisar och drack rödvin och sjöng och pratade - precis som på den gamla goda tiden!
Och på lördagen gick vi på promenad - också precis som förr i tiden. Fina Sabina! Hann träffa Molly och Olivia på fredagkvällen också och Molly sa: Carro, du ser ut preciiiiis som vaaanligt! Hehe. Vi träffas ju inte så ofta nu när vi inte bor i samma stad längre.
Efter promenaden tog jag en dusch och åkte till nästa anhalt: nämligen lillebror Ludvig och Hanna! Ludvig tyckte att jag uppehöll mig väl länge vid pennorna på Åkerbloms... hehe. Jag har en liten grej för pennor. 0.5 och 0.7 tjocklek ska det vara. Och ett skönt grepp. Och bra färger. Och snygga linjer och....
Så för att muntra upp den lille köpte vi glass och satte oss vid älven i det otroliga vädret!
Sedan mötte jag upp dessa två pinglor, Linnea och Idamari, för en middag på TC.
Jag testade råbiff för första gången och den fick 5/5 i betyg. Definitift repris på den!
Och så fiskgryta med kvittenaioli.... alltså mums. Åt även någon chokladterrin-historia men den var ingen höjdare så den får inte vara med här och besudla detta inlägg.
Efter middagen var det dags för något vi bokade i oktober, nämligen "Avig Maria och sångerna jag gråtit till" av och med Mia Skäringer! MYCKET bra! Tyckte mycket om att hon i vanlig ordning frikostigt delade med sig av anekdoter från sitt liv men även att hon balanserade upp humorn med allvar genom låttexterna hon sjöng.
När jag vaknade upp hos Ludvig och Hanna på söndagmorgonen bjöds jag på Hannas goda granola.
Sedan begav vi oss ut i vårsolen för en promenad längs älven. Den älven bär på minnen kan jag lova er.
Tack alla för en mycket gemytlig helg!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lydnadsträning

2015-03-12 20:57:00 i Allmänt

Det är så härligt att jag hinner träna Imra innan det blir mörkt! I kväll tränade vi lydnadsmomenten i klass 2. Vi har fortfarande problem att få till "rutan" (sändande med ställande) och jag ska nu testa en ny inlärningsteknik jag läst på om, "target"-träning. Är det någon som har erfarenhet av det? 
I kväll har vi även varit på 1-årskalas hos vår söta granne Alva. 

!

2015-03-12 11:39:00 i Allmänt

Känslan när en elev sjunger så jag får gåshud, känslan när hon kör all in på musiken och sedan när hon säger att hennes drömyrke är musikproducent. Allt går med vilja och du måste våga satsa för att nå dina drömmar. Det skulle inte förvåna mig om hon en dag ringer och säger: Kom och hälsa på mig i min studio så sjunger vi tillsammans!
Bra dag på jobbet. Helt klart. 
Bildkälla: www.pinterest.com

 

 
 
 

5 saker.

2015-03-11 15:29:04 i Allmänt

5 saker jag brukar säga
– Men heeeej!
– Himla
– Det blir bra
– Vad fint!
– Då ska vi se

5 saker jag brukar drömma om
– Att jag är ute och reser med randompersoner från mitt tidigare liv
– Att jag blir jagad och inte kan springa fort därifrån
– Att jag står på scen och har glömt bort alla melodier och alla repliker
– Att jag tävlar och det antingen går jäkligt bra eller katastrofalt dåligt
– Att jag kan tala med djur

5 saker väldigt få personer vet om mig
– När jag var liten var jag väldigt lat och sa ofta "jag är trött i benen" (detta som en direkt följd av att min storebror och farmor och farfar servade mig konstant).
– Jag har lätt för att få klaustrofobi i små utrymmen
– Jag är väldigt känslig för lukter och klarar inte av rum som inte vädrats på lång tid.
– Jag är livrädd för att åka utförs efter en krasch i mina tidiga tonår. Får ilningar i kroppen av att se störtlopp på tv.
– Jag är värdelös på att hantera situationer jag inte har en plan för.

5 saker jag älskar att göra
– Planera dagar i förväg och längta
– Slutföra projekt med ett gott resultat
– Läsa en bra bok när det är knäpptyst runt om mig förutom regnet och vinden utanför
– Springa eller åka skidor i lätt snöfall
– Musicera när inspirationen finns

5 saker jag beställer utomlands
– Säkra kort på drinkmenyn
– Rosévin
– Skaldjur
– Pasta
– Färskpressade juicer

5 saker jag saknar i min garderob
– En vinröd cashmere-tröja
– Den perfekta vita skjortan
– Svarta kostymbyxor i avslappnad look
– En mörkbrun Härkila-tröja (jag fyller år den 24 april..........)
– En Greta-klänning (drömmen)

5 saker som doftar underbart
– Hästar i sommarsol
– Hägg
– Valpmagar
– Bebisar
– Christoffer skjortor och hans hud, mmmm!

5 saker jag vill bli bättre på
– Hantera situationer utan att ha en plan för dem
– Ha tråkigt
– Saker som rör min bil 
– Bli ännu bättre på att tänka "äh, det löser sig"
– Fiska! 

5 saker jag skrattar åt

Mina bröder
– Mina elever och vår jargong som lätt uppstår på trötta fredagar.
– Christoffers hittepå-låttexter som rimmar förvånansvärt bra
– Imra och Jax för att de har så många roliga fyr för sig
– Roliga kommentarer från barn för de säger alltid sanningen (som den gången då Christoffers kompis döttrar hälsade på då Christoffer fyllde år och granskade mig med kritisk blick och sa: Vet du? Man kan faktiskt inte ha tröja och jeans på kalas, man ska ha klänning!

5 saker som gör mig till mig
– Jag är glad och hittar nästan alltid en anledning att vara det
– Jag måste alltid ha frukost i magen innan jag kan starta en dag
– Jag är snäll och det mina vänner kanske är den mest underskattade egenskap en människa kan besitta
– Jag hatar att ha tråkigt
– Jag vågar ge mig hän åt livet

 

 

Överraskning

2015-03-10 17:12:00 i Allmänt

Kom hem till detta i dag. Jordens mest underbara kille gav mig blommor och choklad!
ÄLSKAR blommor. Blir så löjligt glad av dem. Hehe.
Anledningen till detta uppvaktande var att vi i dag firar två år tillsammans. Jag, som inte är så bra på datum och sådant, tänkte "äh, det är väl i februari-mars nån gång" men Christoffer hade lite bättre koll.
Nu ska jag byta om för att åka på middag hos en före detta kollega som fyller 50 i dagarna!
 
 
 

Gästrummet: Det stora före- och efterinlägget!

2015-03-10 07:07:00 i Allmänt

Före. Under vintern har vi pysslat med att renovera vårt gästrum (eller pigkammare som det hette som gammalt). Vi har verkligen inte stressat utan tagit det lugnt och grejat när vi haft lust. Vi började tapetsera i början av januari och lade golvet för en vecka sedan, hehe. Men det finns ju andra roliga saker i livet! Nu är rummet klart och vi är jättenöjda med resultatet. På bilden ovan kan ni se hur rummet såg ut först. Vi hade inte lagt ner någon kraft på att få det mysigt utan hade mest bara ställt dit en säng och förvaring för Christoffers jaktprylar och så står även min älskade tramporgel där.
Efter. Tada! Vi tar det från början!
Tramporgeln står kvar på sin vanliga plats prydd av diverse växter. Har 14 växter i rummet samt en på tillväxt, hehe.
Nya gardiner har införskaffats, två nya, likadana lampor har köpts och så köpte jag två nya fönsterbrädor då fönstret ovan saknade en sådan. Det känns bra att det är det enda nya jag köpt till rummet (ja, förutom golv och tapet då) men att återanvända möbler och prylar på nya sätt känns allra bäst.
Lite stökig före-bild.
Efter! I detta rum står Christoffers vapenskåp och eftersom sådana ska fästas i väggen efter en speciell "ritual" och att det dessutom väger ex antal kilo var det lite kämpigt att få bort det, men nu står det på sin plats igen. På väggen hänger några av Jax priser och diplom.
Ja, hörni. Inte var min kära farfar och farmor särskilt smakfulla när de valde detta golv. Det kan man inte ge dem. Å andra sidan är det ett slitstarkt golv - slitstarkt men absolut inte snyggt.
Det nya golvet! MYCKET fräschare. Ville först slita bort plastmattan och ta fram det ljusa trägolvet under men då sa Christoffer STOPP och sa att det räckte med att vi har gammalt originalträgolv på hela övervåningen samt i vardagsrummet. Okej då...
Före. Tapeten var ljusbeige/rosa med vit/beige/grått blommönster. Inte min favorit direkt.
Den nya tapeten heter "Trellis leaves" och kommer från kollektionen "Falsterbo II" från Boråstapeter och är en tapet med offwhite bakgrund och mönster i en sober, blå ton.
Och här kommer ett gäng detaljbilder!
Nattygsbordet är ett gammalt pottskåp som kommer från gammelfarmors hus.
Jag tog en gammal jutevävsäck, klippte sönder den och sydde en kudde. Tips, tips!
Tapeten i närbild. Valde att införskaffa nya, ljust mullvadsfärgade hissgardiner eftersom jag tyckte att de vita gardinerna som satt i rummet förut blev för blacka mot tapeten.
Känner frid när jag ser denna bild. Precis som jag vill att husets gäster ska känna.
Inte alls arrangerat... inte alls.
Tavla på min farmor som 20-nånting i Vilhelminas hembygdsdräkt och så en flygbild över gården som den såg ut i tidernas begynnelse. Nämen, bilden är nog från 40-50talet. Byggnader har försvunnit och tillkommit sedan bilden togs.
Omklädd pianopall!
Vit kudde från Ikea och blåmönstrad kudde från huset.
Barometern. Mycket viktig. Tänker alltid på Muminpappan när jag tittar på barometern.
Vi känner oss mycket nöjda över rummets förvandling. Det som är kvar är att införskaffa en läslampa, men jag köper ingen på måfå. Den jag köper ska kännas rätt. Har ni tips på någon som skulle passa rummets karaktär får ni gärna skriva i kommentarsfältet!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Löpning och däckdragning

2015-03-09 19:49:00 i Allmänt

Befinner mig i ett endorfinrus! Jag och Jax har varit ute och sprungit under stjärnhimmeln. Jax och Imra är världens bästa träningskompisar: de klagar aldrig, de är alltid med på noterna och de peppar mig, på sitt egna vis. Efter löpturen blev det en vända däckdragning för Jax del. Det är viktigt med kompletterande styrketräning för hundar då de får bättre kapacitet att klara av andra aktiviteter samt får bättre förutsättningar att bära upp sin kropp på rätt sätt.
Ps: Haha, min galna blick och Jax uppgivna min...
 

Måndagsreflektion

2015-03-09 13:13:57 i Allmänt

Under kurserna jag undervisar i har jag återkommande lägessamtal för att eleverna ska veta hur de ligger till kunskaps- och betygmässigt. Samtalen är också ett bra tillfälle att gå djupare in på olika frågor som rör ämnet eller kunskapsinhämtningen. Ser allt bra ut brukar jag säga till eleven att hen ska nöja sig. Hur ofta får elever höra det i skolan? brukar jag tänka. Själv fick jag under min egen skolgång alltid höra att jag kunde bli liiiiite bättre och pressa mig ännnnnu liiiite mer och visst är det självklart att jag som lärare ska guida eleven till dess promaximala utvecklingszon, men inte till vilket pris som helst. Eleven ÄR inte sina betyg. En elev måste få ha roligt, vara kreativ och njuta av sin tid i skolan också - få slappna av och känna sig nöjd.
De här samtalen brukar ibland även handla om annat än just mitt ämne. I dag pratade jag och en elev om hennes stora musikintresse och så kom vi in på olika projekt hon kan göra inom musik. Kanske söka ett sommarjobb på temat, söka pengar för att bilda organisationer och föra över sin passion till andra. Vi pratade även om den stora, och egentliga, ICKE-frågan där folk inom musikbranschen kategoriserar in tjejer som lirar musik i TJEJBAND medan det aldrig pratas om KILLBAND. Varför? Jo, för att normen är att det är killar som spelar och tjejer som är fans. Hon hade precis varit och spelat med sitt band där hon är ensam tjej i bandet och när hon bar in sitt instrument frågade ljudteknikerna om hon var en flickvän som hjälpte till. Nej, sa hon, jag spelar trummor i bandet.
Vi måste sluta säga killgrejer och tjejgrejer, oavsett vad det handlar om. Saker är saker, band är band, sporter är sporter - oavsett vilket kön som utövar aktiviteten. Jag hoppas att mina elever får med sig det och att de här tröttsamma könsnormerna suddas ut en gång för alla.
 

Kikki syr!

2015-03-09 07:03:00 i Allmänt

Känner en tjej som är helt makalöst duktig på att sy! Såg en kjol hon sytt och ville ha en precis likadan så jag beställde en av henne. Det gick fort och det var smidigt och här är kjolen, kanske inte fotad i den mest snygga miljön. Vad man inte ser är att kjolen har smarta fickor på sidorna. Kjolen är superskön! Kontakta Kristina Grahn om ni ska sy upp något plagg, hennes Instagram är @kikkisyr.
 

Supersöndag

2015-03-08 20:41:37 i Allmänt

Efter Vasaloppscykel och lång frukost begav vi oss ner till sjön där vi avverkade några timmar i det sköna vädret. Älskar vårvintern och längtar så mycket till påsken! Efter utevistelsen hälsade vi på grannarna Håkan, Lovisa, Oscar och Alva. Bra grannar betyder så mycket! Dagen avslutades på bästa sätt genom sedvanlig hundträning. Nu är jag laddad för att återse jobbet i morgon och alla uppgifter som står på agendan. Tack för ett fint sportlov, livet.
Påsken 2014, Raijarycket - jag och Linda drar korvvagn och skrattar. Snart står vi där igen, Linda. Bara en månad kvar!
 

På äventyr i Norge!

2015-03-08 11:15:00 i Allmänt

I fredagseftermiddag åkte vi till Norge. Vi bodde hos Peter och hans familj som har tiken Nikita som vi gjorde ett parningsförsök med tidigare i vintras. Tyvärr blev det inga valpar då hundarna inte riktigt ville sitta ihop trots ihärdiga försök av dem båda. Christoffer har hållit kontakten med Peter och nu var vi bjudna att komma och bo hos honom och hans familj och ställa ut Jax i Röra (fast med norskt ö). Tidigt på lördagmorgonen gick turen över den mäktiga fjällvärlden.
Det var en regning och blåsig men fint anordnad utställning med 70 hundar totalt. Jax ställdes ut i jaktklass tillsammans med sju andra hundar. Han fick bedömningen "Excellent" och blev placerad som nummer två i konkurrensen. Det var väldigt spännande. För att bli norsk utställningschampion (om hunden är svensk utställningschampion sedan innan, alltså) måste man bli bästa jämthundshane/tik och tilldelas ett CERT så hunden måste alltså vinna klassen och Jax kom tvåa.... tyvärr räckte det inte den gången vilket var synd då han fick en väldigt fin kritik. Det kändes ganska surt, hehe. Vi får se om det blir någon fler tur till grannlandet i väst!
 
 
 

Vasaloppsträning

2015-03-08 08:22:30 i Allmänt

Cyklar hemma i vardagsrummet framför Vasaloppet! 

Pelargoner

2015-03-06 11:47:00 i Allmänt

Nu har mina pelargoner fått komma upp från källaren där de varit på vintervila. De har blivit nedklippta och fått ny jord så nu hoppas jag på rik blomning.
Tänker alltid på min farmor när jag håller på med blommor. Särskilt pelargoner. Hon älskade allt som hade med blommor att göra. Fint att pelargoner får stå i det där fönstret igen.
 
 

Vackra vintervärld

2015-03-05 18:47:00 i Allmänt

I dag tog jag och mamma en långpromenad med hundarna. (Ja, mamma är tydligen rädd att bli påkörd mitt i skogen och bär reflexväst på ljusa dagen).
 Det här. Det är livet. Inget mer behövs.
Jo, en liten paus för att äta apelsin.
Och för att vila sig ett slag.
 
 
 

Morgonspring

2015-03-05 08:45:12 i Allmänt

Vaknade upp till detta. En klarblå himmel, dimma som lättar över sjön, krispiga minusgrader och en hel dag att göra något bra av. Så jag for ut och sprang = bästa sättet att starta en dag på.
 

Skotertur till fäboden

2015-03-04 14:10:00 i Allmänt

Har precis kommit hem efter att ha varit ute på tur i fyra timmar. Jag och min barndomskompis och föredetta granne (är granne med hennes mysiga föräldrar nu) Lena tog skotern till Dalasjös vackra fäbod.
Fäboden ligger uppe på ett berg i en skogsglänta och jag skulle inte bli förvånad om det kom fram ett troll ur skogen och sa hej. Det är liksom den miljön och stämningen där uppe.
Här är Lena!
Vi gjorde upp en eld och fikade. Nu ska jag ta en sparktur med Jaxen. Tycker mycket om det här sportlovet.
 
 
 
 
 

Diplom

2015-03-04 09:16:00 i Allmänt

Nu har Imras lydnadsdiplom kommit! Kul! Christoffer blev avundsjuk för att det var en jämthund på dilplomet, haha. Det där första förstapriset kommer jag nog alltid att minnas. Det var speciellt.
 

Skidutflykt

2015-03-03 19:54:00 i Allmänt

I dag har jag och Johanna L som också är lärare varit på skidutflykt. Vi sportlovslediga måste hålla ihop. Skidföret var inte det bästa men solen var varm och fikat gott! Imra fick bra träning och vi fick prata, som vi gillar! Johanna är en så glad och rolig person. Snäll är hon också och det gillar man ju! 

Grattis mamma!

2015-03-03 09:41:06 i Allmänt

I dag fyller min mamma 57 år, grattis grattis! Min mamma älskar solen, våren, värmen och djur och barn. Hon älskar även julmusik och så bakar hon världens godaste bullar. Så goda så att hon måste gömma undan dem för pappa. Mamma tycker också om att vara ute och gå hundpromenader och hon traskar ut i precis alla väder och är den som mest bidragit till att jag blivit en utomhus-älskande person. (Av pappa fick jag det kulturella intresset, hehe). Mamma är en jäkel på att fiska och att lära sig saker. När hon gick i skolan kallades hon "Det levande uppslagsverket". Hon är duktig på att måla, men hatar att tapetsera. Hon tycker om att påta på i trädgården och är den som "ordnar upp" mina planteringar...
Mamma är min bästa vän och den klokaste jag vet. Hon ger råd som hon vet fungerar eftersom hon tänkt på dem länge. Hon är ingen slamsig person utan allt hon gör är noga övervägt. Hon gillar läskiga serier och läser böcker med historiska kopplingar. I sin roll som skolsköterska tar hon sig an barn som far illa, barn som bara vill ha ett plåster på ett skrubbsår och så barn som helt enkelt vill prata med någon snäll vuxen. När jag går med mamma på Vilhelmina (i, jag vet, men vi säger "på" i den här kommunen) hör jag "Heeeeej Annica!" av flera barn och så känner jag stolthet och tänker: Ha, det är MIN mamma, hon är mest min men okej, jag lånar ut henne ibland till andra barn som också behöver en klok och bra vän.
 
 
 

Frukostmänniska

2015-03-03 09:04:00 i Allmänt

Förvånansvärt ofta hör jag människor säga: Jag är ingen frukostmänniska! Och där står jag, konfunderad, och tänker: hur tusan kan man vilja gå miste om dagens bästa mål? Förståeligt är om man av olika anledningar inte KAN äta på morgonen - men att inte VILJA det. Det är märkligt. Jag är en frukostmänniska av rang och äter ALLTID fil + bär/frukt + müsli eller gröt + bär/frukt + mjölk, ägg och ett stort glas vatten med citron i. På helgerna äter jag det ovan nämnda plus en god macka med mycket pålägg och ett glas juice med mycket fruktkött och te. Ibland slänger jag ihop allt (okej, inte exakt allt) och gör en smoothie istället.
 

Världsfint sportlovssällskap

2015-03-02 18:25:00 i Allmänt

I dag har Johanna varit här och hälsat på. Jag bjöd på lunch och så gick vi en promenad och pratade cirka tusen ord per minut. Jag sa till Johanna att tänk när vi var 14 år och låg uppe på höskullen och fnittrade och nu är vi snart 28 och pratar om porslin som om det vore det bästa som finns!
Bulgursallad med halloumi, soltorkade tomater, persilja och lime. Världens enklaste och godaste lunch.
 
 
 
 

Tid och tystnad

2015-03-02 10:39:01 i Allmänt

Allt jag känner är
tid och tystnad
och timmarna som går
- Olle Adolphsson
 
 

Miljonhunden

2015-03-01 20:32:00 i Allmänt

Yttepytte Imra, 8 veckor, i famnen på min lillebror Ludvig, maj 2012.
I kväll på träningen kändes Imra verkligen som en miljonhund! Hon samarbetade så fint med mig (nääästan hela tiden) och kändes positiv och "förig". Under det fria följet kändes hon koncentrerad till 80-90 % av tiden trots nio andra hundar i manegen. Vi fortsätter träna på momenten i tvåan och i kväll körde vi också lite agility vilket Imra verkligen älskar. Är så peppad på tävling om en månad!
 

Pappa stilmästaren

2015-03-01 16:13:45 i Allmänt

Min pappa är en av mina allra störa stilförebilder. Han har en oklanderlig klädstil och kan konsten att matcha på ett stilfullt sätt. Han specialbeställer ofta från Irland och England och köper bara saker han verkligen vill ha, och handlar aldrig någonsin på måfå. Lägg märke till hur tröjan går ton i ton med en av rutorna på skjortan. Lika ofta som han är så här söndagsfin kan han också gå klädd i skidbyxor, tjocksockar, piké, skjorta (!) och tröja och som svar på att vi retat honom för det gjorde skrev han en ironisk låt som går "Krage på krage, piké på piké". Sådan är han - han lyckas alltid fånga sina "fadäser" till komik och har en aldrig sinande förmåga att bjuda på sig själv. Titta bara på pliret i blicken!
 
 

VM-avslutning

2015-03-01 08:27:57 i Allmänt

I dag avslutas Skid-VM i Falun. Tänk vad bra om VM varit förlagt till kommande vecka. Då hade jag kunnat följa alla lopp, hehe. Har sett en del och är imponerad över Sveriges insats. Starkt jobbat. I dag blir det fem-milen i kombination med golvläggming i rummet intill. I går var Moa här och hälsade på. Skönt att kunna snacka bara vi utan att bli störda av Christoffer och Adrians älghundsnack (de var i Lycksele på Västerbottens älghundklubbs årsmöte). Dagens planer är en promenad med Sabina som är hemma en sväng från Göteborg, golvläggning, handling och hundträning. Hoppas ni får en fin söndag!