Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Utställning i Hammarstrand

2013-11-30 18:45:00 i Allmänt

Idag har vi varit på utställning i Hammarstrand. Här står Jax och Christoffer redo för bedömning i jaktklass. Jag kan erkänna att jag var lite nervös.. var helt lugn innan men när de var inne i ringen fick jag ont i magen, haha!
Jag lovar: det finns ingen jämthundsägare i norra Sverige som springer lika snabbt som Christoffer gör i ringen! Det är dock bra, då får Jax verkligen ta ut rörelserna ordentligt - men det är svårt att hinna ta någon bra bild.
Jax fick bra kritik. Välproportionerad, fint huvud, bra hals, rygg och svans, tillräckligt vinklad bak, bra päls och färg och - det som jag ändå tycker är det viktigaste av allt - mycket bra temperament. Hundar skällde och levde rövare runt om honom men han brydde sig inte alls och mot domaren är han bara glad och nyfiken. Domaren tyckte att han var lite rakställd i överarmen och lite, lite för tunn över bröstet vilked ledde till att dagens bedömning landade på "Very good". Det innebär att Jax nu har alla meriter klara för sitt jaktchampionat! HURRA! Vi får träna mycket drag med skidor i vinter så han bygger på sig mer massa.
Finaste Jaxen.
 
 
 
 
 

I Arla morgonstund!

2013-11-30 04:57:17 i Allmänt

Klockan är 04.54, det är lördagmorgon och jag sitter just nu och äter frukost. Så tidigt? undrar ni nu. Jajemen! Blev väckt för en liten stund sedan av min mycket entusiastiske pojkvän som i detta nu förbereder och packar matsäcken för dagens äventyr. Jamen, vad är då dagens äventyr? Hundutställning i Jämtland! Nu håller vi alla tummar att det går vägen!

HBSMUSIK

2013-11-29 19:54:00 i Allmänt

Jag har startat ännu en blogg! Den heter hbsmusik och kommer att handla om musikämnet på skolan där jag jobbar: konserter, avslutningar, olika projekt, ämnesinnehåll, musikpedagogik, tips på länkar och musik att lyssna på!
Besök den gärna! Har bara hunnit med att skriva ett fåtal inlägg och bloggen är fortfarande under "uppbyggnad". Så småningom kommer jag att fylla på med klassiska inlägg som "Throwback Time" där bland annat klipp från skolans återkommande evenemang "Öppen scen" kommer att visas, gamla som nya!
Musik och pedagogik i ett alltså, två bra grejer - bara att kolla in!
Inför invigningen av Vilhelmina Arena, våren 2012. Min högt saknade elev, Amanda, som nu studerar vid det musikestetiska programmet i Lycksele. Vill man höra henne live är det bara att komma till Folkets Hus i Vilhelmina nu på söndag klockan 16.00.
 

Den här muggen väckte ett extremt ha-begär hos mig...

2013-11-29 08:31:10 i Allmänt

Om ni tycker att jag varit extra snäll under år 2013 kan ni ju alltid lägga några kronor på den här vackra skapelsen till Muminmugg. Den skulle göra sig mycket bra i min samling! Det är Toves jubileumsmugg. 
 
 

Lax med sesamfrön

2013-11-27 21:47:58 i Allmänt

Nu ska jag bjuda på ett onsdagsrecept: börja med att blanda ihop en skvätt honung, lite soja, en halv dl olivolja, chiliflingsalt och några nypor sesamfrön i en liten skål.
Pensla glazen över laxfiléer, peppra med citronpeppar, strössla på mer sesamfrön och skjuts in i ugn på 200 grader i 20 minuter. Fint som fisken!
 
 
 

Att grädda ett tunnbröd

2013-11-26 16:14:09 i Allmänt

I fredagskväll åkte jag och Christoffer till Raja för att han skulle träffa en markägare och jag skulle baka på lördagen. På lördagsmorgonen klockan 07,00 kom jag och Kicki till bagarstugan där Sollan (Christoffers gammelmoster) redan var igång.
Vi bakade på tolv liter och alla moment gick bra för mig FÖRUTOM gräddningen. För att använda tonårsslang: jag suger verkligen på att grädda tunnbröd! HUR GÖR MAN? HUR FÅR MAN DEM SÅ DÄR MJUKA MEN KNAPRIGA I KANTERNA?! Sollan visade mig gång på gång och svordomarna flög ut från min mun och flaxade runt som svarta korpar inne i bagarstugan. Det gick inte. Det ser så lätt ut när Kicki och Sollan bakar och när jag ska försöka blir det bara en degig massa som blir bränd....
Tänk om Christoffers släkt nu avråder honom från att fortsätta vara tillsammans med mig. Jag håller ju inte tunnbröds-måttet så att säga. Släkten är en LEGEND inom tunnbrödsbaket.

Livet på landsbygden

2013-11-25 18:44:00 i Allmänt

Eftersom stormen raserade våra snöskärmar var vi tvungna att sätta upp dem igen under gårdagen och i en by är det man ur huse som gäller vid sådana här projekt. Eftersom det var så fint väder i går passade jag på att ta en bild på varje gård här uppe på backen i Dalasjö så nu ska jag berätta om vilka som bor här.
Här bor Håkan, Lovisa och lille Oskar. De köpte min farfars kusins hus när han gick bort och nu håller de på att bygga ut. Det kommer att bli jättefint. Oskar kallar mig fortfarande för IIIINAAAA.
I det gula huset bor mina föräldrar med hunden Imra, i det röda huset bredvid bor jag, Christoffer och Jax och i det lilla röda huset bodde min gammelfarmor Betty och gammelfarfar Karl för längesedan men nu står det tomt. Jag är alltså den fjärde generationen på gården. Bakom kan ni skymta ladugården, ni vet där jag gör mina fynd.
Här bor Gunder och Marianne och i det här huset har jag varit väldigt mycket som barn.
Här bor Karl-Johan och Kerstin. De flyttade hit när Kerstins pappa Viking blev gammal och de har gjort jättefint i huset. De har bland annat ett kök som gör mig grön av avund. Förresten: om nu undrar över det där "staketet" - det är alltså snöskärmar som hindrar att vägen yr igen av snön (eller ja, det gör den ibland ändå, men skärmarna minimerar i alla fall eländet).
Och när vi tittar ut ser vi sjön.
Axlarna sänks minst en decimeter när jag tänker på att jag bor här och hur glad jag är över valet att flytta hem till min barndomsby. Många funderar över hur det är att bo granne med sina föräldrar och jag måste säga att jag inte kan tänka mig några bättre grannar. De finns alltid till hands och vi delar på både roliga och mindre roliga sysslor. Vi kompletterar varandra bra och vi är noga med att ge varandra utrymme. Annars skulle det inte funka. Förr i tiden var det vanligare med generationsboende och med tanke på all den stress samhället kretsar kring idag tror jag verkligen på fördelen med att hjälpas åt så mycket man kan om man har den möjligheten.
 
 
 
 
 
 
 

Läskiga körer

2013-11-25 14:11:41 i Allmänt

Som jag skrivit om förr så älskar jag genren minimalism inom klassisk musik och Philip Glass är en av mina favoritkompositörer. Här har jag hittat ett stycke där en läskig kör kommer in efter cirka 3.20. Första gången jag lyssnade på denna låt var jag ensam hemma och det var beckmörkt ute - jag vågade knappt röra mig ur fläcken! Och då är jag inte vidare värst mörkrädd. Basstämman alltså.. den dödar er. Lyssna om ni vågar! Philip Glass – Prophecies - Koyaanisqatsi/Soundtrack Version (särskilt efter fem minuter!) Min kollega sa just att man kommer att tänka på ockultism.. 

Lydnadstävling

2013-11-24 20:53:49 i Allmänt

Jag är så glad nu! Jag och Imra har tävlat i kväll, en träningstävling som kallas Klubbkampen. Vi fick 145 poäng i lydnadsklass 1. Vår första tävling fick vi 70 poäng nånting...Nedan kan ni se de olika momenten, koefficienterna och poängsystemet. Vi var alltså bara 15 poäng från ett 1:a pris! Är så peppad på att tävla mer nu så vi kan ta det! Weho! När man tagit ett 1:a pris flyttas man upp en klass, och efter tre 1:a pris i samma klass kan man ansöka om lydnadsdiplom i den klassen. Det jag och Imra ska öva på särskilt är linförighet, apportering och bättre fokus mellan momenten.

Lydnadsklass I

MOMENTKOEFF.
Platsliggande 4
Tandvisning 1
Linförighet 4
Platsläggande 2
Inkallning 2
Stående 3
Apportering 1
Hopp över hinder 2
Helhetsintryck 1
Summa 20

160-200 poäng=1:a pris
140-159.5 poäng=2:a pris
100-139.5 poäng=3:e pris

 

Firande av jaktchampionat

2013-11-24 15:28:00 i Allmänt

I gårkväll var vi i firarläge i Dalasjö. I fredags tog Jax sitt tredje första pris på jaktprov och är nu mycket nära ett jaktchampionat - det enda som fattas är en utställning där Jax minst ska få ett "good" i bedömning. Utställning blir det nästa helg så vi hoppas att allt är klart innan julen - det vore en mycket fin julklapp till Christoffer som drivit fram Jax till detta.
Christoffer och hans bröder Acke och Kristian som kom och firade med oss. (Vi saknade dig, Linda!).
Pappa hade bakat ett gott bröd och så åt vi trattkantarellsoppa, älgfilé (såklart), potatisgratäng och mintchokladmousse med Rajastrands-hallon.
Haha.. Hade förväntat mig ett tacktal av Christoffer tillägnat mig som tack för att jag under hösten varit varit "jaktänka" under flera helger (ärligt talat är det rätt skönt att vara själv ibland också) men det dök aldrig upp. Han kanske väntar på det rätta tillfället?
Och som alltid med detta fina gäng musiceras det - vi jammade bland annat ihop en blues som Kristian fångade på film.
 
 
 
 
 
 

"Varför har du grått hår"?

2013-11-22 11:29:00 i Allmänt

Idag frågade en elev varför jag har GRÅTT hår. Haha. Åh. Pensionsåldern närmar sig. Eller så är det bara lite kalla slingor + silvershampo som spökar! (Det bästa om man vill bli av med de gula pigmenten i håret). 
 
 

Det här med pysslande..

2013-11-21 18:36:00 i Allmänt

I gårkväll styrde jag och en kollega pysselafton på jobbet med våra jobbarkompisar. Det skapades kreationer av allehanda slag och som vanligt påbörjade jag flera olika projekt. Under nästan tre timmar hann jag med att silverspraya en krans, klippa ut hjärtan i filt, trä två sorters spetsband runt kransen, göra en egen ljuslykta av en gammal glasburk jag hade hemma samt fika och skratta åt allas roliga och smått sjuka historier om allt möjligt. Det är så himla skönt att göra något sådant här eftersom det inte behöver revideras, utvärderas och analyseras. Att bara skapa något, helt fritt, helt utan pekpinnar är så extremt.. förlösande.. på något sätt, haha!
Jag hann klart med lyktan men det andra ligger nu i en av mina pysselkartonger i väntan på att färdigställas. Att det ska vara så himla svårt att bara fokusera på att färdigställa? Nej, jag bara springer runt, blir kissnödig, springer på toaletten, blir törstig, dricker vatten, kollar vad någon annan gör, inspireras, fastnar i något samtal, drar en anekdot, blir kissnödig igen och DÅ slår kreativiteten in och så jobbar jag jättelänge med något, i ett IIIILLL som varar länge länge till jag kommer på att jag ju var kissnödig.. Och så börjar det om. Det är mitt pyssel-jag i ett nötskal (för övrigt: vilket fult uttryck! Vaddå "i ett nötskal"?! Åh. Hatar sådana där uttryck som bara hänger sig kvar som en enveten liten parasit i mitt ordförråd.
Jaja. Visar er mitt pyssel sedan när det är klart! För färdigställas ska det - mellan kisspauserna.
 

Höst-listan

2013-11-19 21:30:00 i Allmänt

Beskriv din höst med tre ord:
Lugn, rolig och "rensnings-besatt".
Vad är det bästa/sämsta med hösten?
Bästa: den friska luften, alla nya projekt man kan dra igång, att man kan ligga under en yllefilt i soffan och läsa utan att få dåligt samvete för att det är fint och varmt ute samt alla trevliga skivsläpp!
Sämsta: mörkret och vad det gör med oss människor, att folk ofta dör på hösten och att känns låååångt till sommaren.
Dina bästa hösttips - alla kategorier?
Gå på Tehörnan i Umeå och bunkra upp med te! Anmäl dig till någon kurs/starta ett projekt/ta upp ett gammalt intresse! Läs böcker (och om du inte gillar det, läs de första 100 sidorna, sedan får du ge upp - adrig annars).
Och: spring i skogen! Det doftar så sjukt gott av alla murkna löv!
Hur ser din höstoutfit ut? På jobbet: färgglada strumpbyxor, höstkängor, svart kjol, mjuk t-shirt, kofta och någon varm sjal. Hemma: hundvänliga kläder, tofflor och håret i tofs.
Vad har du på TO-DO listan just nu? 
Spika listan inför det årliga Tabberaset! Och ungefär sjutton punkter till, jag är ju LIST-tjejen så att säga.
Några tips på hur man botar höstdeppigheten? 
Häng med hundar! Det gör dig alltid glad.
 
Bästa musiken för regniga dagar?
Den här spotifylistan som jag gjorde för tre år sedan. Om den här hösten hade ett soundtrack vore det detta Den är (enligt mig) lika bra som då.
Vilka serier rekommenderar du att följa? Eller kanske någon sevärd film? 
Alltså. Jag är ju som ingen serie-människa. Vet inte om jag kommer bli det heller. Men filmer gillar jag! Tycker att ni ska se "Monica Z"!
Vilka bloggar frossar du i för tillfället? 
Outnorthbloggen (lycka för en friluftsjunkie som mig!), Försök att inte se så snygg ut (från Umeå om hästar, sunt föräldraskap och bra värderingar samt bloggen där jag fann denna lista!) samt min forna studiekamrat Viktors blogg (när han behagar skriva är det i den kvalitén att jag läser det om och om igen, han kan nämligen konsten att skapa formuleringar man kommer ihåg).
Vad är den höstigaste maträtten? 
Älgfilé med rödvinssås och höstprimörer i skarp konkurrens med trattkantarellssoppa och bröd med rödbetschevre.
Var hänger du helst under helgen? 
I skogen, vid ett instrument, vid datorn och skriver eller, när jag känner för att vara social, vid valfri social tillställning med människor jag tycker om.
Har du någon inplanerad resa för den närmaste framtiden?
Ingen långväga så där men jag ska fira jul med Christoffers familj och släkt i Rajastrand. Känner att det kan bli en resa i sig - det händer alltid roliga grejer när man hänger med dem. Och så ska Linda vara med! Längtar efter att skratta med henne. Har inte träffat henne sedan vi sprang Tjejmilen i september!
Hur förbereder du dig för vintern?  
Inte med något särskilt. Försöker dock komma på någon bra teknik inför vinterfisket så jag kan vara kung på isarna i år igen, eller hur alla inblandade?

När verkligheten når dem.

2013-11-19 16:14:10 i Allmänt

Hade en så rolig musiklektion idag. Vi pratade om hur mycket musik kan påverka människor. När eleverna frågade vad de ska göra under musiklektionerna i 8:an sa jag att de bara har musik i 7:an och 9:an varpå det drogs en kollegial suck genom rummet och en elev utbrast:
Åååh! Då måste jag verkligen vara i musikgrupprummet och spela mycket så att jag överlever!
Musik betyder så otroligt mycket för många ungdomar och det känns som en viktig ära att få jobba med ett ämne som berör.
 
 

En legend har gått ur tiden.

2013-11-18 17:51:15 i Allmänt

En av Dalasjös allra största legender Viking har lämnat oss. Han blev 93 år gammal. Viking och min farfar var grannar och jämngamla. Här har de arbetat med veden och tar en paus. Viking är han med grå basker, den andre smilfinken är farfar.
Jag minns Viking som den snälle, men envise och bestämde, farbrorn som alltid köpte jultidningar och alltid hade en liten finurlig underton i allt han sade. Jag och hans barnbarn Emma, Ida, Johan och Max lekte ofta om somrarna och skolloven. Vi byggde kojor på hans kattvindar i huset och lekte kurragömma på stora areor som sträckte sig över mamma och pappas gård, farmor och farfars gård, Gunder och Marianne tomt och så Vikings gård. Vi var som Dalasjös egna bullerbybarn och ibland gick vi ner till vardagsrummet eller köket där Viking och de vuxna satt och pratade. Viking var en erkänd jägare och när en björn blev byn för närgången tog han saken i egna händer. Han lade sig i skytteställning vid Silverdalen där björnen skådats, och så sköt han den i skenet av en gatlykta när den kom lufsandes. Sedan ringde han in och anmälde sig själv för tjuvjakt (björnen sköts efter mörkrets inbrott). Björnskinnet hänger nu vid trappan i Karl-Johan och Kerstins hus och när jag var liten var jag lite rädd för att gå förbi där.
Viking var ingen som gillade stordåd och rampljus. När han fyllde jämt smet han till skogen och gömde sig. När han fyllde 90 år kunde han dock inte smita iväg utan blev firad i hemmet. Efter kaffet tog svärsonen Karl-Johan med honom till skogen för att spana ifall de skulle se något. När de kommer körandes efter en skogsbilsväg lufsar helt plötsligt en björn över vägen.
- Hörru Viking! Grattis på födelsedagen! säger Karl-Johan glatt.
- Men hur ha du ordne mä e hanne?! utbrister Viking.
Jag hoppas att Viking och farfar kan mötas igen på något sätt där de nu befinner sig. Kanske sitter de tillsammans och dricker kaffe och berättar Dalasjöanekdoter för varandra? Jag hoppas det. Dalasjö kommer alltid att fattas er.

Yrkesskada?

2013-11-18 10:42:00 i Allmänt

Idag lirar vi rock'n'roll uppe i Saxnäs och jag glömde ta med plektrum. Mitt finger ser alltså ut så här just nu, men vad är det man brukar säga? Allt för musiken! Allt för jobbet! Rock on! (Ps: Bjuder på den osköna bilden). 
 

100 %

2013-11-17 19:30:00 i Allmänt

Jax har åtta syskon och nu är alla nio hundar i hans kull, J-kullen, jaktprovsmeriterade! Det innebär att kullen nu är hundraprocentig. Bra jobbat alla Fäbobergare!
Så himla stolt över min andra favoritpojke. Jax, Dalasjö april 2013.
 

Händelserik helg

2013-11-17 18:35:43 i Allmänt

Tillbaka i etern efter nästan ett dygn i strömlöshetens kölvatten. Stormen har tagit väldigt många träd runt om i Dalasjö och på vissa ställen var förödelsen stor. Jag hoppas att ni alla mår bra trots allt.
I går var jag och mamma i Åsele och lyssnade till en underhållande och proffsig föreläsning på temat "Digitalt entreprenörsskap" av bloggerskan Underbara Clara och Annakarin Nyberg, Fil. Dr och forskare i informatik. Rekommenderar er starkt att gå på föreläsningen om ni får möjlighet och jag kommer att skriva ett inlägg senare där jag närmar mig ämnet på ett djupare plan.
Till middag i går hade vi ett mycket bra besök av min älskade vän Idamari. Eftersom Idamari bor i Gällivare så var det första gången Christoffer träffade henne. Redan innan de träffats kände jag på mig att C skulle gilla Idamari och jag kände rätt: när hon åkt sa han "Idamari känns ju typ som en killkompis"!
 

Narnia-lampan!

2013-11-15 16:27:00 i Allmänt

I april fick jag en gårdslampa i present av mamma och pappa. Nu är den på plats och sprider ett mysigt sken över gården.
Jag tycker den liknar den där lampan i Narnia, fast den här är "trehövdad" (eller hur säger man?). Mycket fin är den i alla fall.
 Den riktiga Narnia-lampan.
 

När jag ser dig ser jag eld i dig.

2013-11-15 10:38:41 i Allmänt

Under morgonen har jag startat upp ett nytt moment i svenskan med min klass, nämligen "Debatt och argumentation". Alla har nämligen nytta av att kunna argumentera för sin sak, i synnerhet i en värld där röster når en från alla håll med tanke på det stora mediala utrymmet vi har. Jag inledde momentet med att vi lyssnade på den här låten av Säkert och sedan analyserade vi texten. Låten handlar om att våga ta för sig och aldrig sluta göra sin röst hörd, även om man får kämpa. 

Bebisgos.

2013-11-14 21:29:03 i Allmänt

I kväll har jag och Sabina hälsat på Linda och gosat med hennes lille son Eli. En kväll av skratt, historier, minnen och fascination över hur en liten person kan vara så mjuk!

Kontrasten.

2013-11-12 20:47:00 i Allmänt

Här sitter jag i mitt hus och skriver om vad jag har på mitt kylskåp när Flippinerna befinner sig i ett kaos. Vilken skrämmande kontrast och vilket sjukt uppvaknande jag nyss fick. Mina tankar går till vårt fadderbarn som bor strax utanför Manilla. Hoppas att hon skriver till oss snart igen och att hon och hennes familj klarar sig bra.
 

Ett spöke, en valp, en vimsig groda, en prinsessa och så Mumin förstås.

2013-11-12 20:31:47 i Allmänt

Vi tar en titt på mitt kylskåp denna tisdagskväll. Där hänger det lite allt möjligt. Ett dopkort på Christoffers kusinbarn Wilma, en prinsessteckning som Nikki ritat, ett presentkort på ridlektion som jag fått av Emily, en bild på Evy och Lasses valp Putin, en bild som en av mina föredetta elever ritat med inspiration av mig när jag spelar trummor (hehe) och så några Mumin-magneter som jag fått av Åsa.
Muminpappan övervakar köket från sitt högkvarter där på kylskåpsdörren. En fröpåse med en viktig text: allt börjar med en bra lärare (så är det ju för en del, och det känns bra att ha möjligheten att påverka).
Dalarna är såklart med på ett hörn: dalahäst i magnetform. Lägg märke till Nikkis öga för detaljer också, bra ritat för en 5-åring tycker jag!
Och så ett litet spöke och ulltussen Putin.
 
 
 
 

Lamporna i trappen.

2013-11-11 16:38:52 i Allmänt

Nu kan vi bocka av hallrenoveringen för nu är äntligen mina nya lampor på plats! Det var lite meckigt eftersom jag var tvungen att lämna in dem igen för avkortning eftersom mina små hallfönster är lite speciella. Men bra blev det och jag är nöjd!
Båda fönstrena sitter i själva "trapphuset".
Närbild på den fina lampan.
Jax var lite skeptisk till lamporna då han vill ha full space vid fönstrena för att kunna titta ut och spana.
Här har han alltså fritt utrymme för att titta på taxar som går förbi, fåglar som sitter i träden och grannar som flanerar längs byavägen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Söndagsträning

2013-11-10 19:58:00 i Allmänt

Har precis kommit hem från hundträning i Vilhelmina ridklubbs manege. Vi i Brukshundsklubben har träningstid där på söndagkvällar nu under vinterhalvåret. Förra gången jag var där och tränade med Imra (mars i år) var hon som ett "jehu"- sprang runt och åt hästbajs, lyssnade inte på inkallning, drog och slet i kopplet och var allmänt slyngelaktig. Idag tränade vi fritt följ och olika moment med mestadels positiv utgång och hon brydde sig varken om andra hundar eller hästbajset. Visserligen är hon äldre och liiite lugnare, men jag vill även tro att träningen gett något. Är så glad över det. Vi fick jättemycket hjälp av Cissi, en av instruktörerna som tävlar lydnad på elitnivå. Imra tycker verkligen om att jobba och vi blir ett bra team så länge jag är konsekvent, uppmuntrar vid rätt ställen samt ger fasiken i alla dubbelkommandon, hehe! Anette, kommer du hem något över jul så vi kan träna? 
 

Helggästen och julgransletning

2013-11-10 13:05:00 i Allmänt

I helgen har Christoffers lillebror Kristian som bor i Östersund hälsat på oss och sovit över. Min lillebror Ludvig var också hemma så vi bjöd dem båda på middag, fredag- och lördagkväll.
Jag var tvungen att hetsläsa lite eftersom vi har bokträff med prettotanterna i morgon. Jag började läsa boken för längesen och låg bra till i tid - men sen blir det som vanligt: jag börjar på två, tre andra böcker SAMTIDIGT och halkar efter i den första boken. Har dock bara 50 sidor kvar nu så det ska nog gå bra. Läs förresten den här boken. Den handlar om en man som lever ensam, isolerad på en ö i Stockholms ytterskärgård men sedan kommer det plötsligt en kvinna på isen och hela hans liv förändras genom resor och möten. Läs den också för Mankell. Den mannen kan ju skriva, helt klart. PS: efter att jag sprungit i går låg jag och läste i badkaret i en timme (!). Kanske det bästa.
I går letade vi även efter julgran. Vi hittade en fin, liten adventsgran men ingen stor gran så letandet fortsätter nästa helg. Hoppas dock att det inte kommer mer snö innan dess. Lägg märke till hur jag har tagit kommandot och liksom leder vägen (helt rätt). Christoffer följer efter med yxan i högsta hugg.
Kristian tyckte om att vara i skogen. Vem gör inte det?
 
Och hör ni: om ni inte varit ute idag, gå ut! Vädret är ju helt magiskt! Jag och min by-vän Sabina har varit ute nu på förmiddagen och plockat in kontrollerna för Naturlufset.  Det hela tog två och en halv timme så nu har jag fått dagens ljusenergi ( + pratenergi!). Blev så glad av något Sabina sa "Jag blir alltid så motiverad när jag har varit med dig". Det blev jag otroligt glad av att höra. Nu äter jag lunch och snart ska jag gå över till världens roligaste, bästa, klokaste pappa och fira honom på fars dag.

 
 
 
 
 

Största skräcken...

2013-11-08 17:00:00 i Allmänt

Jag ska erkänna en sak för er: jag har ibland världens största ångest när jag hämta in Jax från hundgården. Han hoppar runt av lycka när jag närmar mig och jag plockar ner kopplet från kroken. Tar sedan ett kraftigt tag runt haspen på dörren vilken Christoffer dragit åt med all kraft för att minimera risken för hundsmitning. Ofta måste jag använda öglan på kopplet för att liksom hänga loss spärren med kroppen (låter ju helmärkligt men det är funktionellt och det är huvudsaken). Så öppnas dörren och jag möts av en ivrig hund som ibland skäller av glädje och då kommer den. Ångesten. Ångesten för att Jax helt plötsligt ska ta ett skutt fram och förbi mig och ta sig ut, helt lös. Åh. Jag kan se honom framför mig; lösspringandes på gården, ignorerandes mina inkallningsförsök och sedan att han tar sig friheten att sticka iväg till skogen eller ut på någon väg.
Jax har ju en jaktinstinkt som jag, som bara är van retrievers och schäfrar, inte är van vid. När jag är ute i skogen med Imra har jag henne alltid lös och hon kommer alltid på inkallning. Det går inte med Jax. Han är bara lös när han jagar och då är han "pejlad" och hårt "bevakad" av Christoffers GPS. Ångesten igen då: jo, tänk om det scenario jag ovan beskrivit helt plötsligt skulle vara ett faktum. Där står jag på gårdsplanen, med kopplet hängandes i handen, och med en hund på rymmen. Och så måste jag meddela Christoffer. Det är ju DET som är det värsta. Jax är liksom Christoffers allt. Jag vet ingen som värdesätter och älskar sin hund så högt som han gör och det är fint att se.
Jag och Jax i vårvintras.

Koppar

2013-11-07 20:54:00 i Allmänt

Koppar är ju, som ingen kanske missat, höstens stora trend och till min glädje har jag två adventsprydnader i koppar i form av en stjärna och en adventsljusstake!
Tack farmor och farfar för att ni inte slängde något utan lät mig behålla godbitarna. Den som spar hon har!
 
 

Denna dag, ett liv.

2013-11-06 20:45:00 i Allmänt

"Denna dag, ett liv" som farbror Melker så fint sa i Saltkråkan. Idag är en bra dag. Det är egentligen inget speciellt. Det är ishalka och stelfruset slask på alla vägar och novembergrått och vardag - men det är något som gör den här dagen bra ändå. Jag har bloggat sedan oktober 2007 och tycker att det är intressant att gå tillbaka i arkivet och läsa vad jag gjorde den här dagen för exakt ett år sedan. Därför tänker jag nu berätta om den här dagen för att kunna backa sen - någon november då jag hatar månaden, vilket jag faktiskt inte gör i år. 
Dagen startade vid 06.30 av att Jax tassade in i sovrummet och drog på storcharmen. Det är faktiskt väldigt mysigt att bli väckt av en glad hund. Det går liksom inte att vakna och vara sur då. Efter frukost åkte vi till Vilhelmina för att jobba och dagen startade med möte med IT-gruppen där vi jobbade vidare med skolans it-strategi. Dagen fortsatte med fyra sånglektioner där jag jobbade med olika saker med eleverna varvat med mycket skratt (jag gillar att jobba med glädje, haha!). Jag har mycket planeringstid på onsdagar så jag har jobbat med planering inför lucia och julavslutning och jag känner en enorm prestationsångest inför det. Jag kände mig så nöjd med förra året och jag vill göra det ännu bättre i år. Har även haft en lektion med utvärdering, betygssnack och musikteori. Slutligen hade vi handledning med vår klass. Jag och Hans jobbar rätt hårt med läxstöd på vår handledningstid. Då vi kompletterar varandra bra rent ämnesmässigt (jag svenska och musik och Hans matte och NO-ämnen) har vi bra möjligheter att vässa eleverna inför prov och övriga examinationer. Efteråt pratade vi om att vårt jobb är roligt. Det kändes bra. 
När jag och Christoffer kom hem for jag och Jax ut och sprang medan Christoffer lagade maten och när vi ätit åkte vi till Johanna som klippte Christoffer. Och nu, nu mina vänner, nu tittar vi på programmens program: Bonde söker fru! Kan inte hjälpa att jag älskar det programmet. Naturen, djuren, spänningen kring den eventuella kärleken. Mmmm. Tv när det är som bäst! 

Miljöträning.

2013-11-05 20:33:00 i Allmänt

Eftersom vi bor i en by är det sparsamt med nya intryck för våra hundar. Därför åkte vi i kväll in till Vilhelmina där vi miljötränade Imra och Jax. Imra hoppade som vanligt en meter rakt upp i luften av iver och lycka medan Jax lunkade på i lugn och ro. Efter promenaden ställde vi oss utanför Ica för att passivitetsträna.
Om du har hund: glöm inte att då och då byta miljö i din träning tillsammans med hunden!
Imra, hösten 2012.

Ett år av saknad.

2013-11-04 18:56:29 i Allmänt

Skrev det här för ett år sedan:
Det är den 4 november. Det faller små, tveksamma flingor utanför fönstret. Några fåglar sitter på mitt egenbyggda fågelbord och tittar sig vilset omkring med ryckiga rörelser. Jag har glömt att fylla på fågelmat. Har inte haft en tanke på det. Imra ligger på mattan och tuggar på ett ben hon fått som substitut till att våra tankar är på helt andra håll än hos henne. Då och då tittar hon på mig med en frågande, sorgsen blick. Det är klart att hon också vet. Hundar känner sånt. Det är knäpp tyst här inne. Bara klockan slår. Ett svagt tickande som ett tecken på att tiden ändå går.
Mamma ringde klockan 09.00. Jag visste direkt. Mormor somnade in imorse.
Det har nu gått ett år och dagarna fortsätter. Dagar som inte längre innehåller samtal, besök, små kort, hårda kramar och klingande dalmål som fylls av skratt. Dagar som inte längre har mormor med sig. Vi träffar henne aldrig mer för hon är inte längre bland oss. Kanske ses vi igen och jag hoppas verkligen det. Det finns så mycket bra som hänt det senaste året som jag skulle vilja berätta för henne. Kliva in i hennes hall och känna den välbekanta doften av nystädat, hemtrevligt och en brasa i spisen. Doften av trygghet. Jag är så glad att jag ibland känner att hon är med. Jag köpte en duk på metervara förra veckan och rullade ut den längd jag skulle köpa och sedan stoppade jag tillbaka rullen lite slarvigt på hyllan. DUNS! sa det och rullen ramlade ner med full kraft. Det var nog mormor som sa: lägg tillbaka den ordentligt på sin plats! Pedanten mormor vet ni.
 

Skogens tystnad

2013-11-03 15:48:00 i Allmänt

I lördags följde jag med Christoffer och Jax till skogen. De har skjutit fullt på vuxna i jaktlaget men har några kalvar kvar. Jax jobbade på bra men fick tyvärr bara upp en ensam ko så vi följde efter dem och såg kon gå över vägen och strax efter kom Jax som vi då kunde vissla in.
Det är så tyst och fridfullt i skogen. Axlarna skjunker automatiskt ner när den friska, höga luften fyller lungorna. Att det dessutom bjuds på spänning och bra motion genom att följa efter Christoffers långa och snabba ben är ju bara en bonus!
Här är en bild på min morfar som dog i hjärtinfarkt på älgpasset alldeles för ung. Jag önskar att han hade levt idag och fått sitta och berätta jakthistorier för Christoffer. De hade nog gillat varandra. Här har jag skrivit en inlägg om morfar.
 
 
 

Bordsgranen

2013-11-01 14:57:00 i Allmänt

Har en liten grankvist i en glasburk på bordet. Känns fint att ha en bit av skogen alldeles nära. Ljusstakarna är gamla, servettkorgen är från Norrfrid i Sollefteå och ljuslyktan har jag fått av Emma.
 
 
 

Fredagsfrisyren!

2013-11-01 14:41:00 i Allmänt

Igår gick jag och mitt hår till Kajsa på Studion i Vilhelmina. Hon klippte topparna (som var i stort behov av en kapning) och lade in mer kalla, ljusa slingor. Så här ser håret ut idag och det blir därför veckans fredagsfrisyr!
 

Hejdå muminpappan och Sniff - hoppas ni mår bra.

2013-11-01 10:33:20 i Allmänt

Jag fick ju två muminmuggar som jag redan hade och sålde därför iväg dem. Nu har de hittat hem till två nya ägare och det känns så mycket bättre än att de ska stå och damma på någon hylla och inte användas bara för att det finns två av dem. Nu är jag mycket sugen på att köpa följande Muminprylar:
Bilderna är från Muminboden.se. Burkens motiv ingår i serien "Den stora flytten" och därifrån vill jag ha ALLT! / Muminmaterialisten. Så här står det om motivet på muminhemsidan:
Motivets historia:Plötsligt en dag börjar alla att lämna Mumindalen. Mumintrollet och Snorkfröken bestämmer sig för att ta reda på varför. De får snart reda på att anledningen till att alla flyr är på grund av en stor komet som när som helst kommer att slå ner på på jorden. Hela Muminfamiljen börjar packa sina aker för att sätta sig i säkerhet i en grotta. Till slut kan invånarna i Mumindalen andas ut. Naturens egna krafter driver bort kometen och livet i Mumindalen kan fortsätta precis som förut.
(Älskar att allt bara fortsätter precis som förut!).