Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Barnkammaren!

2015-12-31 13:53:00 i Allmänt

Nu är barnkammaren färdig! Det ska upp någon hylla till att ställa fina träleksaker på men jag orkade inte hämta leksakerna på lagårdsvinden än och den lilla spädisen kommer nog inte roas av dem den första tiden heller, hehe. Christoffer tycker också att det måste vara något Disney-relaterat i rummet då han är ett stort fan av Disney. Jag är ju mer Astrid Lindgren/Carl Larsson/Elsa Beskow och Ilon Wikland-typen...
Där i den hemgjorda asken som jag fyndat här i huset tänker jag mig att barnet kan ha småprylar undangömda så småningom. Rolf Lidbergs böcker om trollen som skymtas i bilden är den perfekta barnlitteraturen! Fina illustrationer och spännande sagor. Längtar så himla mycket efter att läsa för barnet! När kan man börja med det?
Här, i min och mina bröders gamla spjälsäng, är det tänkt att den lilla/lille ska sova. Vi kommer dock ha sängen bredvid våran säng i sovrummet. Barnkammaren ligger i direkt anslutning till sovrummet men det känns så ensamt för bebisen att sova i rummet intill. Vi vill ha den nära! Tycker så mycket om mönstret på sängkläderna, små blåbär! Den lilla snuttekaninen har bebisen fått av Hanna (lillebrors flickvän) och den sover jag med nu så den ska få min lukt (läste att det ska göra barnet tryggt, men vad vet jag? Det är ju TUSEN saker man inte vet!). Det saknas ett spjälskydd till sängen nu eftersom jag köpte fel storlek. Nu har jag dock beställt rätt storlek så vi hoppas att skyddet hinner komma innan bebisen anländer. 
Eftersom barnkammaren är i en "kattvind" är det snedtak och små fönster åt två håll. Mysigt! När barnet blir äldre kommer det att få ett större rum men det är ju inget den har behov av de första åren.
Skorna! Så fina! De låg i en av kartongerna som mamma sparat. Mamma och hennes bröder har traskat omkring i dessa skor!
Lite fler böcker! Ett självklart inslag i en barnkammare!
Här är en närbild på tapeten. Den heter "Petit fleur" från kollektionen "Falsterbo II" (Boråstapeter). Den är grågrön i sin nyans. Den lilla gipstavlan med bokmärket gjorde jag som barn. Konstnär redan då, eller vad tycks? Haha!
I byrån ligger barnkläder tvättade och vikta.
Ett av fönstren är ett riktigt spanarfönster och hundarna gillar att titta ut där.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Men åh

2015-12-30 20:41:10 i Allmänt

Tillåt mig gnälla.
* Det är ishalka och blåsväder ute. Mitt absolut värsta väder. Jag gruvar för att gå över vår skridskoplan till gård för att gå till hönorna och släcka till dem för natten.
* Jag har hängt på Försäkringskassans hemsida för att planera lite för föräldraledigheten och när jag ska skriva in kontonummer jäklas det. Jag har försökt på alla sätt. Tro mig. Nu ger jag upp och ringer dem (och lär få stå i telefonkö i 238917 timmar) på lördag.
* Jag misslyckades fatalt med aiolin till middagen. Hade varit sugen på det i flera dagar och verkligen laddat upp för kvällens middag. Har aldrig misslyckats med ailoi förr. Blir fan förbannad.
* Jag har halsbränna.
* Jag är konstant kissnödig.
* Jag känner mig tung och trött.
 
Men! Nu ska vi vända denna båt!
* Jag frågade Christoffer om jag varit annorlunda under graviditeten. Han sa nej! Skönt. För i dag känner jag mig arg, irriterad, less, känslig och bitter (usch, vilken kombination).
* I dag har våra grannar varit här på julfika i tre timmar. För femte året i rad ordnar jag julfika men i år bakade jag bara tre sorter och bad alla ta med sig något gott. Bra av mig. Har ju en tendens att övergöra allt annars. Det är så mysigt att sitta med dem och prata i flera timmar och inte tänka på tiden alls.
 
Färdiggnällt! Förlåt kära ni. I morgon är det nyårsafton! Det blir kul. Men jävlar om det blåser...
 
 

Livet ur mobilen 82913791

2015-12-30 10:11:00 i Allmänt

Hej hej konstig posering men jag skulle kolla om graviditeten syntes bakifrån, haha!
Julavslutningsfin!
Hahaha, åh vad jag myste när jag fick detta sms! Min vän Johanna jobbar också som lärare och innan lov är det alltid stressigt på våra jobb men nu kan vi alltså njuta av ett långt härligt jullov!
Hundträning i ridhuset. Den där rödsvarta människan är mamma som tränar Major i att vara lugn och stilla tillsammans med andra hundar. Det gick fint men han ville inte gärna sitta/ligga utan stå så att han hade koll på läget.
Skickade denna bild till Christoffer och skrev: "Framtiden för vårt barn", hehe.
Jag och lilla Noomi (Christoffers kusinbarn) myste i soffan. Bebis vilande på bebismage måste ju gå till historien som något av det mysigaste jag upplevt. Några minuter efter denna bild blev tagen kände jag för att sträcka ut kroppen och lade mig under soffbordet på mattan i Anders och Annelies vardagsrum. Där somnade jag till ljudet av tv, människor som surrade och barn som grät lite. Endast något en höggravid person kan lyckas med eller?
Barnets påskoutfit är redan bestämd... :) Detta set har mormor stickat och det finns hur många till som helst! Är så evinnerligt tacksam över att detta är sparat.
 
 
 
 
 
 
 

Decembertisdag

2015-12-29 22:09:30 i Allmänt

Vilken bra dag det här har varit. Jag har tränat lydnad med Imra tillsammans med Maria och Väjja. Sedan hämtade jag hem blommor och lite andra pinaler från jobbet följt av handling. När jag kom hem var jag frusen och trött så då gjorde jag varm choklad på mitt specialrecept: 70 % choklad och kardemumma! Efter det slocknade jag under yllefilten en timme. I kväll har byns årliga marschallvandring gått av stapeln och det är alltid lika mysigt att träffa bybor och prata. Nu är det natti för i morgon kommer våra grannar hit på julfika! 

Hej då 2015!

2015-12-29 15:07:20 i Allmänt

Gjorde du något 2015 som du aldrig gjort förut? Gick en instruktörsutbildning via Svenska Brukshundklubben, tog ett lydnadspris 1 med Imra, uppfostrade en jämthundsvalp (lär blir många fler med åren, de är ju så underbara!), sprang i BIS-ringen på Vännäs-utställningen då Imras kennel Flathams blev Bästa avelsgrupp, skaffade höns och bar (bär) på ett barn i magen!

Genomdrev du någon stor förändring? Nej, inte vad jag kan komma på så här på rak arm.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? Ja! Sandra och Erik fick en flicka bara för några dagar sedan, Linda och Micke fick en Leona och så fick Christoffers kusin Madde och hennes Robin en Noomi. Dessutom fick våra nya vänner från föräldragruppen, Jesper och Evelina, en pojke. Babyboom med andra ord!

Vilket datum från år 2015 kommer du alltid att minnas?  Men gudars skymning. Den 18 maj! Minns hela eftermiddagen i detalj för det var då vi fick reda på att vi skulle bli föräldrar. Det var en måndag och vi åt köttfärslimpa men den smakade inget för jag var helt stum och överfylld av alla möjliga känslor. Bebisen var planerad men "satte sitt frö" mycket snabbare än vad vi någonsin kunnat drömma om. Det tog ett tag innan "chocken" lagt sig, haha.

Dog någon som stod dig nära? Tack och lov nej.

Vilka länder besökte du? Soliga Spanien när vi åkte på resa till Mallorca för att fira svärmors 50-årsdag!

Bästa köpet? Tavlan på Jax till Christoffer.

Gjorde någonting dig riktigt glad? Att bära på den här Mörten/Discodansaren/Yogin som bor i magen och kortet jag fick av mina elever innan julledigheten. Som ett kvitto på att man gör något rätt och bra.

Saknar du något under år 2015 som du vill ha år 2016? Ännu mer kvalitativ hundträning. Verkligen planera mina pass så att de har en röd tråd som följs upp och inte bara "gå ut och träna".

Vad önskar du att du gjort mer?  Badat! Blev ju pinsamt lite badat denna sommar.

Vad önskar du att du gjort mindre? Styrt upp saker som andra borde styrt upp och som legat på deras ansvar.

Favoritprogram på TV? Bonde söker fru och Jordskott!

Bästa boken du läste i år? Innan du föder av Anna Wilsby. En av få gravidböcker jag läst. Tycker många är ett enda långt blahaj bara, men Wilsbys bok var givande och inspirerande inför förlossningen som komma skall.

Största musikaliska upptäckten? Det isländska vidundret Ásgeir.

Vad var din största framgång på jobbet 2015? Att jag lyckades jobba på i bra fart och vid gott engagemang under hela graviditeten.

Största framgång på det privata planet? Att jag parallellt med heltidsjobb, graviditet och övrigt liv lyckades fullfölja instruktörsutbildningen. Fick kämpa på en hel del men det gick vägen och det är jag stolt över!

Största misstaget? Kan inte komma på något jag ångrar eller så.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? 2014 var också ett glatt år men barnet i magen har ju helt klart bidragit till att jag känt en extra glädje och förväntan.

Foto: Hannele Bång

Vad spenderade du mest pengar på? Allmänna utgifter. Kan inte säga "barnsaker" för vi har världens snällaste familj och vänner som skämt bort oss och bebisen med mycket barnrelaterade prylar. Har också en extrem tur att mamma och pappa sparat så mycket från när jag och mina bröder var små och det finns dessutom kvar en hel del kläder från när mamma och pappa och deras syskon tultade runt.

Något du önskade dig och fick? Tillökning! Minns att jag och Christoffer sa på nyår att "2015 blir barngöraråret", haha!

Något du önskade dig och inte fick? Nej, jag känner mig nöjd över vad 2015 gav mig.

Vad gjorde du på din födelsedag 2015? Jobbade och blev överraskad med blommor och fika av mina elever (vad har jag gjort för att förtjäna dessa underbaringar?!), fick frukost på sängen, gick en hundpromenad i vårsol som värmde och dagen efter hämtade jag hem mina höns och min tupp!

 Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? Kanske om det gått lite bättre på tävlingarna i lydnadsklass 2?

Vad fick dig att må bra?  Med risk för att låta som en hippie men livet i stort. Är så jäkla tacksam över allt jag har. Precis allt.

Vem saknade du? Mina mor- och farföräldrar. Tänk om de skulle veta att det ska komma en liten krabat om några veckor!

De bästa nya människorna du träffade? Lätt. Mina elever.

Mest stolt över? Instruktörsutbildningen.

Högsta önskan just nu? Att minimänniskan kommer ut som en frisk och stark liten person och att alla i min närhet får ha hälsan i behåll.

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?  Träna fler kvalitativa hundträningspass samt hälsa på/ringa mer och inte bara tänka det.

Puss och adjö till 2015 - nu blickar vi fram mot 2016 som lär bli ett minst sagt spännande år! Tack för att ni läser!
 

Tavlan

2015-12-28 19:40:00 i Allmänt

Christoffer fick denna tavla av mig i julklapp. Han har pratat länge om att han önskar sig en tavla av My Hansson (besök hemsidan, den här tjejen är extremt talangfull!).
Det var lite klurigt att smuggla en stor tavla i bilen på väg upp utan att Christoffer misstänkte något. Han erkände att han misstänkt en tavla men att den kunde bli så bra hade han inte kunnat drömma om. Önskar att jag filmat hans reaktion när han öppnade julklappen och fick se motivet. Han blev helt stum och sa sedan: det är ju verkligen Jax!
Här är originalbilden som hon utgått ifrån när hon målade porträttet och nog ser man att det är Jax alltid.
 
 
 

Efter utelek - innevila!

2015-12-28 12:42:42 i Allmänt

Det är så himla fint ute i dag! Kallt och gnistrande. Jag och Imra var ute och busade.
Och nu följer innevila på order från barnmorska och alla jag känner, hehe. 
Ps: Ser ni vem som är på bilden? I kväll kommer ett inlägg om tavlan!

Julen 2015

2015-12-28 10:55:00 i Allmänt

På väg upp till Raja stannade vi till hos Mikael och Katrin och deras barn och hundar. Vi skulle fotografera denna herre, Fast, som förhoppningsvis ska paras så småningom. Vi hann också med fika och barnprat, hehe.
När vi kom upp satt en mystisk tomtenisse på kökssoffan...
Thomas hade pysslat ihop en fin julkrans att hänga på dörren.
Ultimat julaftonshimmel!
Älskar detta ljus!
Traditionsenlig fotografering. Haha, lägg märke till Major!
Syskonskaran Berg.
Lilla kusinbarnet Noomi med morfar Anders.
Bebismys! Kan inte förstå att jag och Christoffer snart har en sån där liten gobit.
Och så kom tomten till slut
till Wilmas stora förtjusning!
Jullovsbus på sjön!
Skönt att sträcka på benen och springa fritt!
 
Kristian åkte skidor med Jax. När Major såg att det var pappa Jax som kom blev han överlycklig!
Pysseldags.
Och så speldags! Älskar spel.
Så var denna julhelg slut. Den var mysig, lugn och rolig. I dag visar termometern 21 kalla minusgrader så jag måste fylla på med varmt vatten hos hönorna så de klarar sig. Ska också passa på att gå ut nu när solen är framme en kort stund. Sedan blir det kojdag för mig och hundarna! En bok, en yllefilt och massa te känns som en bra plan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Julhälsning!

2015-12-23 10:21:46 i Allmänt

I går hade vi lilla julafton med mamma, pappa, Ludvig och Hanna (storebror Kristoffer firar jul med Sofia i Stockholm i år). Nu håller vi på att packa i bilen för att åka till Raja där vi ska fira jul med Christoffers familj och släkt. Vill passa på att önska er en fin och lugn jul. Ta hand om varandra och njut av stunden. Vi hörs igen om några dagar!
 

Vinterpromenad

2015-12-22 14:42:00 i Allmänt

Eftersom det är förenat med livsfara att sparka nu när vägarna är så isiga (och i synnerhet med hundar som älskar att dra!) så gick vi i dag en promenad på myren nedanför vår gård. Ser ni vad stor Major blivit! I går blev han åtta månader.
Fina, kloka hunden!
Mamma hade Jax. Längst bort ser ni pappa med Imra som fick springa fritt!
Vi var ute i ungefär en timme och det är ungefär den tiden solen orkar vara uppe nu. Men nu går vi mot ljusare tider, hurra!
 

Morgonstund

2015-12-22 08:01:00 i Allmänt

Ligger i soffan och läser. Gick upp och såg julkalendern med Christoffer som precis åkt till jobbet för att göra klart inför julledigheten. Hundarna sover i hallen och jag ska nog ligga här en stund till. 
Gårdagen var bra! Anna är hemma över julen så jag hängde hos henne och pratade och fikade innan det var dags för lottförsäljning med Maria till förmån för Brukshundklubben! Vet ni vad jag gjorde sen? Påbörjade den stora barnkläder-tvätten! Kändes helt surrealistiskt att hänga upp minisockar på torkställningen. Kommer nog inte helt förstå att det bor någon i min mage förrän den kommer fram och visar sig! 

Brunch

2015-12-21 10:20:00 i Allmänt

Smarrig brunch!
 

Jag och stormagen

2015-12-20 18:45:00 i Allmänt

I dag har jag och den här stormagen städat hela huset, städat hönshuset och tränat både Imra och Major på brukshundklubbens träningstid i ridhuset. Det var premiär för Major i ridhuset och han tog det hela med ro även om det blev en del pip när han fick se alla roliga saker de andra hundarna gjorde. För hans del blev det lite kontaktövningar men det mesta fokuset låg på att träna passivitet i ny miljö.
Jag skulle ljuga om jag sa att det inte kändes i kroppen att jag varit igång större delen av dagen. Det trycker liksom neråt och stramar i ljumskarna på ett oskönt sätt. Samtidigt blir jag så sjukt rastlös om jag bara skulle ligga i horisontalläge hela tiden. Det klarar jag inte. När jag tränade Imra gjorde jag ett lekryck där jag sprang och hoppade lite och det var... lite annorlunda nu på 10 kg plus, haha. Jag är liksom lite framtung. På tisdag går jag in i vecka 37 och bebisen krumbuktar sig för fullt i magen! Åh, vad det ska bli spännande att se vem det är som bor där inne!
 
 

Äggproducenterna i midvintertid

2015-12-20 10:30:00 i Allmänt

Mina höns är helt otroliga! Jag trodde att de skulle gå ner i produktion nu när det är som allra mörkast under midvintern men nejdå - hönorna levererar ägg på löpande band! Alltifrån ljust vita, ljusbrunspräckliga, till nästan rosabruna ägg kommer varje dag. Eftersom det är första året med höns är det också första vintern. Då våra höns har möjligheten till frigång tycker jag att det känns så hemskt att ha dem inne i hönshuset hela tiden men de verkar ändå trivas rätt bra. Vi tänder lampan varje morgon och släcker den på eftermiddagen så hönorna ändå får känna skillnad på natt och dag. Fönstret i hönshuset är så litet och dessutom lite skymt av ett regn- och vindskydd sedan tiden vi hade häst.
Hönorna får värpfoder, vatten, snäckskal samt hel havre som slängs ut på golvet så de får gå och picka runt efter den - på så sätt håller de sig lite sysselsatta trots att de får vara inne. Vi ger dem också matrester så som frukt, potatis, grönsaker och bär. Vi har ett element inne i foderrummet som ligger i direkt anslutning till hönshuset (det skiljer bara en halvvägg och hönsnät emellan) så temperaturen håller sig runt några plusgrader. Lantraser är rätt härdiga och det är bra att inte ha det för varmt heller för då håller man undan bakterier som lätt sprids om det blir för varmt.
I veckan ska jag laga pannkaka på dessa ägg!
 
 

Jullovsmorgon

2015-12-19 10:17:00 i Allmänt

I morse smög jag upp och tände granen, fixade frukost och tittade på julkalendern.
Tänk att det snart är jul!
Jag och mamma har precis varit ute på en sparktur med hundarna och jag älskar verkligen ljuset i december. Så mjukt och försiktigt skimrar himlen i alltifrån ljust aprikos till mörkt lila. Nu ska jag börja med den stora julklappsinslagningen och lyssna på Sofia Karlssons nya album. Bra lördag!
 
 

Ingen annan stund än just den här

2015-12-18 14:52:28 i Allmänt

Nu har jag jullov. Vi kom hit till slut. Just nu önskar jag inget annat än att få ligga på soffan och vila. Det ska jag göra nu och om jag somnar gör det inget. Nu är det jag och stunden. 

Slutspurten

2015-12-17 22:44:54 i Allmänt

Är precis hemkommer efter en marathondag. Började klockan 08.00 med överlämning till en av mina kollegor som ska ta över en av mina klasser nu under föräldraledigheten. Fortsatte med att bedöma några debattartiklar. Övergick sedan till ännu en överlämning till en annan kollega som tar en annan klass. Sedan var det dags för besök hos barnmorskan där högt blodtryck konstaterades. Jag har haft ett jättebra och jämnt blodtryck under hela graviditeten men nu är jag så uppe i varv över terminsslut och allt jag ska knyta ihop innan ledigheten att trycket påverkas. Så lägligt med jullov I MORGON (tusen hurra gånger en miljon). Barnmorskan sa åt mig att bara släppa allt och VILA så det ska jag göra från och med i morgon.
Efter besöket hos barnmorskan fortsatte debattartikel-läsandet följt av lunch med mitt arbetslag. Under eftermiddagen har jag hunnit med tre musiklektioner, rep med några tjejer som ska spela en egen låt i morgon på julavslutningen i kyrkan, körrep samt övning med två elever som ska sjunga solo i morgon. När klockan slog 17.00 var det klart och då fortsatte jag med att maila alla klassföreståndare med information kring omdömen och överlämning i musikämnet och så slutförde jag bedömningen av debattartiklarna så NU tror jag att allt är klart inför att "zoona ut" i morgon.
Halv sju steg jag in hos Johanna där jag, Emma, Agnetha och Johanna har haft glöggkväll. Så välbehövligt och mysigt! Kände mig dock som världens största tröttis och när jag gick på toaletten och tittade mig i spegeln besannades min känsla genom jordens tröttaste och blankaste ögon. Nu ska jag ta fram finkläder inför avslutningen, pinka hundarna och SOVA. Det var allt om min marathondag, tack och hej för mig!

Onsdagslista!

2015-12-16 21:14:56 i Allmänt

I dag blir det en lista som jag hittade i den stora bloggosfären.

Matvanor.
Bästa maträtt? Moules marinières.
Bästa efterrätt? Finns så många goda men storebrorsans hallonsorbet är himmelriket. 
Bästa dryck? Iskall mjölk och iskallt Dalasjövatten.
Hatdryck och maträtt? Red Bull (förstår mig inte på människor som häller i sig sån skit frivilligt) och blodpudding. Huvva.
Bästa alkoholdryck? Något friskt, torrt Chablisvin! Eller Amarone. Då får man välja sina tillfällen.

Använder du smör på smörgåsen? Självklart.
Smågodis eller färdiga påsar? Smågodis när det är bra utbud så man kan stå länge och välja.
Bästa soppan? Pappas trattkantarellsoppa!
Favoritglass? Piggelin.
Shoppingvanor:
Hur mycket shoppar du för varje månad? Väldigt svårt att svara på då det vissa månader är 0 kronor och vissa månader tusenlappar... Men kanske 1000-2000 kr om man slår ut det?
Har du mer skor än kläder? Nej. Jag är ingen skoperson. Jag gillar skor men inte sådär maniskt mycket att jag kan surfa runt efter skor i evigheternas evighet. Jag hittar några jag trivs med och så använder jag dem länge tills de går sönder.
Favoritplagg? Mina kashmirtröjor som jag inte vågar använda just nu i rädsla för att töja ut dem med stormagen.

En saknad tröja som väntar på mig i klädkammaren.
Favoritfärg på kläder? Marinblå och ljust gammelrosa/grå.
Favoritfrisyr: Flätor i någon form.
Bästa mönster: Randigt.
Bästa accessoar: Min guldring som jag fick när jag fyllde 20. Det är min farmors förlovningsring och farfars förlovningsring har gjorts om till två örhängen. Nu har jag dock tagit av mig ringen i rädsla av att fingrarna ska svälla så mycket att jag inte får av mig ringen.
Underkläder? Snygga och bekväma.
Hatplagg? Var ska jag börja? Tröjor med feta plasttryck som skriker kemikalier ligger först på listan i alla fall...

Arbete, utbildning:
Jobbar eller pluggar du? Jag jobbar.
Vad vill du bli? Just nu trivs jag jättebra med det jag jobbar med men om jag kommer på att jag inte vill jobba som lärare längre är jag inte främmande för att byta karriärbana.
Trivs du med ditt jobb/din utbildning? Ja! Har skrivit mycket om mitt jobb i kategorin "jobbet". Läs där om ni vill bli gymnasielärare!
Är lönen viktigast? Nej, jag gör inte vad som helst bara för en gigantisk summa på kontot varje månad. Däremot kan jag tycka att antal år i utbildning bör avspegla sig på lönen. Fast å andra sidan vet jag inte många yrkesgrupper som har tre månader betald semester/år heller. Skulle vi lärare inte vara ferieanställda skulle vi förmodligen komma upp några tusen i lön/månad. Nu är jag ingen ekonom och spekulerar bara, men det känns ju rimligt i alla fall.
Lite allt möjligt:
Har du barn? Ja, en sprattelgubbe/gumma i magen som vi får träffa i januari! Hurra!
Älskar du någon? Ja! Christoffer, min familj och våra fyrbenta vänner.

Hahaha, Mini-Major!
 Betyder familjen mycket för dig? Ja! Är så glad över min familj och att vi trivs tillsammans och finns där för varandra.
Var åker du helst på semester? Till ett tyst och lugnt ställe där man kan gå runt och inte bry sig så som Handsksjökojan i Raja, stugan i Dalarna och så tycker jag om Italien och drömmer om nästa gång jag får åka dit.
Bästa klimatet? En solig dag i maj och en krispig dag i september. Mmmmm.
Hemmafest eller krogen? Förfest hemma!

På besök i grannkommunen

2015-12-15 20:55:59 i Allmänt

I kväll åkte vi till Dorotea för att gratta Christoffers barndomsvän Anders som fyllt 30. Anders och Johanna ska också få barn nu i januari så det var mysigt att prata graviditet och förväntningar inför vad som komma skall. Ibland känns det så surrealistiskt att det som finns i min mage snart kommer att vara här ute tillsammans med oss! När vi åkte hem snöade det och var 9 minusgrader. Julstämningen börjar infinna sig.

En måndag att minnas.

2015-12-14 20:55:00 i Allmänt

'
Fick en överraskning på jobbet i dag. Mina elever kom med ett kort, ett paket och blommor till mig. Jag har en extrem ångest faktiskt över att släppa jobbet helt och vara föräldraledig. Jag jobbar fyra dagar till och sedan ska jag bara... ha jullov och sedan gå på föräldraledighet och invänta minipersonen i magen. Alla mina kollegor som har barn säger bara: äsch. eleverna betyder inte lika mycket för en när man får egna barn! Men mina elever är speciella. Känner en sådan tacksamhet över att de ger mig förtroendet att lära och forma dem under några av livets viktigaste år. Gymnasietiden präglade mig oerhört mycket som person och det är så för många elever. Fick tårar i ögonen när jag läste kortet. Så fint att de tycker att jag bidragit till att ge dem en trygg och bra start till dessa tre gymnasieår. Mitt mål är att mina elever ska känna sig trygga med mig, om de inte gör det tror jag inte att jag kan lära dem något för då känner det inget fötroende för mig. 
Den här måndagen har varit så himla bra. Tänker att vi listar upp allt bra med den. 
* Kylan! Gnistret och rimfrosten! Ah!
* Nöjdheten efter helgen i Östersund med Christoffers familj.
* Bra flow på jobbet där jag skrev omdömen inför överlämning till vikarier.
* Hönorna som lagt tre ägg i dag! I kylan! Brukar få ett-två om dagen nu när det är så mörkt och kallt.
* Vi har pyntat granen i kväll så nu står den och luktar gott och sprider stämning. Älskar levande gran. Brukar ju inte göra det förrän kvällen innan julavslutningen men nu ville Christoffer ta in den i kväll så vi hinner njuta av den eftersom vi firar jul i Raja i år och Christoffer ska dessutom åka till Örebro och jaga från torsdag-söndag. 
* Norrsken OCH ett stjärnfall!
* Kall, kort men mysig promenad med hundarna.
* Och det allra bästa: livet i magen. Ska nu mata bebisen med en portion havregrynsgröt med äpple och kanel. 
 

Lugn torsdagkväll

2015-12-10 21:20:00 i Allmänt

I kväll när jag kom hem var jag helt slut på efter jobb som avslutades med luciagenrep till 17.30. Hade sammandragningar så det kändes helt otänkbart med en runda med hundarna så efter maten tog jag ett långt bad och sedan fikade vi svärmors tunnbröd med julskinka och senap. Mysigt! Christoffer har bakat chokladbiskvier så vi lyxade också med en biskvi var. Känner fortfarande av sammandragningarna men de är lite lugnare nu. Nu är det bara sex arbetsdagar kvar innan jullov och föräldraledighet så det måste jag klara av. I helgen åker vi till Östersund för att hälsa på Christoffers syskon. Det ser jag fram emot!

Till små bebisfötter

2015-12-09 17:02:53 i Allmänt

Fick dessa bebissockar av en kollega i dag. Känns helt surrealistiskt att en liten spädis ska ha dem på sig om bara några veckor!? Det blir dock verkligare för varje dag som går och längtan efter att träffa barnet växer sig större dag för dag.

Kvälla in

2015-12-08 21:16:58 i Allmänt

Den där tröttheten jag kände i början av graviditeten börjar komma tillbaka nu så här i sista fasen. Klockan är inte ens 21.30 och jag har redan lagt mig i sängen. Ska avrunda denna decembertisdag genom att läsa senaste numret av Brukshunden. Appropå bruks... Nu går inte mina hundträningsvästar att stänga längre! En viss mage börjar vara i vägen, hehe.

Amningskurs

2015-12-07 21:02:00 i Allmänt

I kväll har vi varit på den tredje delen av amningskursen som Amningshjälpen anordnar. I morgon är sista tillfället. Vi är så himla nöjda över att ha gått kursen och vi har, utöver själva amningsprocessen, lärt oss så mycket mer om bebisar och föräldrarollen. Vi har fått prata om relationen oss föräldrar emellan och hur man kan stötta varandra den första tiden som förälder för det kommer ju verkligen vara en omtumlande sak att uppleva.
Vi har även fått prata om barnets förmåga att signalera vad den vill och att man ska vara uppmärksam på det. Under kursen har vi också pratat om normer och fördomar kring amning och att problematisera och diskutera saker är ju något jag verkligen gillar. I kväll pratade vi till exempel om den bröstobjektifiering som råder i dagens samhälle. Bröst är ju något helt naturligt och källan till att ge våra barn den mat de behöver. Och, viktigt att tillägga: ibland fungerar inte amningen av olika anledningar och det kommer att ordna sig minst lika bra ändå. Jag känner både bröstbarn och flaskbarn och alla är lika goa, fina, finurliga, friska och snälla oavsett!
Jag rekommenderar verkligen denna kurs till alla blivande föräldrar!
I kväll fick vi också prova olika sätt att bära barnet. Vi provade bärselar och bärsjalar och vi har sådan tur som har fått ärva en bärsele av vår granne Lovisa och jag är även peppad på att prova att bära vår bebis i bärsjal och se vad den tycker om det. När jag stod där med bärselen och låtsasbebisen i kom jag på mig själv att längta till nästa sommar då vi ska ut i skogen hela familjen och plocka bär och bege oss ut på utflykter! Här är en bild från augusti i år och jag var i vecka 17 tror jag. Major var en liten parvel bara, fina hunden!

Adventsfika vid sjön

2015-12-07 07:03:00 i Allmänt

I går var det en helt fantastisk dag. Solen sken och det var några minusgrader. Vi bestämde oss för att ta med oss fika och gå ner till sjön.
Acke kom och hälsade på så han hängde med ner. Älskar att ha sjön två minuter från huset.
Imra busade runt på sjön och vi tränade lite också.
Så fint med snötäcket.
Och alla vet ju: ingen utflykt utan en eld som sprakar!
Ha nu en fin start på veckan!
 
 
 
 
 
 
 

Klädkammaren färdig!

2015-12-06 18:39:59 i Allmänt

Från vårt sovrum kan man gå in i två mindre rum, ett av dem är klädkammaren och det andra är barnkammaren. Nu ska vi titta på den färdiga klädkammaren som förut agerade förråd och var proppat med triljoner saker som nu är utplockade och (mer eller mindre) sorterade på andra ställen. Min gamla klädkammare har nu blivit barnkammare men den ska vi titta in i en annan dag.
Välkommen in!
Här ligger mina byxor, tröjor, koftor och några blusar.
På golvet ligger en ullmatta som är skön att sätta fötterna på.
I ena fönstret står farmor på en bild och håller ordning.
Här hänger även mina skjortor, kjolar, klänningar, kavajer och fler blusar.
I skåpet får man plats med hur mycket som helst.
Vi har sängkläderna och yllefiltarna här.
Mystofflor och tvättkorgen.
Spegel.
Så skönt för kläderna att ha ett ställe att bo på. Mina t-shirts, linnen, träningskläder, friluftskläder och underkläder bor i byrålådor i sovrummet.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Finmiddag

2015-12-06 09:52:00 i Allmänt

Jag och mamma blev bjudna på en riktigt god middag i går. Att komma till ett dukat bord när man jobbat hårt är ju bland det bästa som finns. Till "aptitretare" fick vi gubbröra på hårdbröd. Sedan åt vi kräftor fångade i Ångermanälven, jättegoda!
Vi fortsatte sedan med en fänkålssoppa som pappa lagat. Pappa är bra på soppor och jag åt två stora portioner av soppan.
Här ska det vara en bild på Kanadagås, hasselbackspotatis, calvadossås och sallad men jag glömde tydligen att fota den rätten i min iver att smaka på fågeln. Christoffer sköt en Kanadagås tidigare i höst och nu var det dags att äta den. Det var mycket viltsmak och den smakade helt okej.
Till efterrätt bjöds vi på mjölkchokladpannacotta och hallon. Tack pappa och Christoffer för denna middag!
 
 
 
 
 

Arbetslördag

2015-12-05 17:28:00 i Allmänt

Så här såg det ut när jag hade målat kallskrubbens väggar och tak tre varv. Nu är den färdiginredd som klädkammare! Är så glad! Utlovar bilder i morgon men det måste vara dagsljus för att det ska bli som bäst (ni ser ju bara denna gryniga bild).
I dag har jag och mamma varit ett bra team. Först bakade vi pepparkakor och tog hundarna på en sparktur. Sedan har vi ägnat de senaste timmarna åt att tömma ett linneskåp som var fullt av porslin och diverse småsaker. Linneskåpet agerar nu just linneskåp där vi har alla sängkläder. täcken och yllefiltar. Sängkläderna har tidigare varit i den byrå som nu ska bli bebisens egen byrå! Åh! Får pirr i magen av tanken på att tvätta upp alla babykläder och vika in de i byrån, men det får bli ett senare projekt. När vi var klara med kartongerna gick vi vidare till en annan liten kattvind där saker som tidigare bodde i kallskrubben blivit inhysta. Nu är det bara biblioteket kvar som ska städas upp lite och jag har i dag dessutom kommit på en mycket bra förvaringslösning för jul- och påskpynt samt lampor. Möjligtvis en liten grej för mänskligheten men en mycket stor grej för mig som befinner mig i det stora "boar-träsket", hehe. Jag och mamma är ett mycket bra arbetsteam.
Men det absolut bästa med denna dag är att Christoffer och pappa har lagat mat hela dagen och nu ska bjuda på finmiddag. Vi vet ingenting om menyn men har fått order om att klä upp oss så det är bara att lyda order. Hoppas ni får en fin lördagkväll!
 

Pizzamys

2015-12-05 17:17:00 i Allmänt

I går hade vi besök från grannbyn. Det var spännande med traktorn som kom och skottade gården.  Att skotta vår gård med snöslunga tar extremt lång tid och slutresultatet blir dessutom "packat" och inte lika bra som om en traktor kommer och styr undan snön.
Kavla, kavla liten pizza!
Min bästa pizza: tunn botten med god, egengjord tomatsås som kokat länge, salami, champinjoner, färsk vitlök, ost, färsk ananas och ruccola som topping!
 
 
 
 

Smakfullt.

2015-12-04 08:47:02 i Allmänt

Så här fint och gemytligt har min lillebror Ludvig och Hanna i deras lägenhet. De har så himla fin smak. I går blev jag bjuden på middag där efter jobbet och vid sju kom även mamma, pappa, storebror Kristoffer och min Christoffer och så fick vi julfika. Mycket fin torsdagskväll. 
 

Tillståndet

2015-12-02 17:54:00 i Allmänt

Kände mig som världens tråkigaste kompis när Emily skrev och frågade om vi skulle se Bonde söker fru tillsammans i kväll och jag avböjde på grund av trötthet. Att tacka nej på grund av trötthet är något nytt för mig. Frustrerad stod jag i köket och sa att jag var så himla trött varpå Christoffer sa: Ja, det är inte så konstigt - du är ju gravid.
Varför detta blir en sådan stor grej för mig är för att jag hittills i princip kunnat köra på i mitt vanliga tempo men NU först, så här cirka 85 % in i graviditeten, börjar jag KÄNNA mig gravid. Alla organ känns undantryckta, jag sover sämre och har sämre koncentrationsförmåga. Minimänniskan i magen har dessutom gått från att köra discodans till att utöva någon form av avancerad yoga i magen där rörelserna verkar gå ut på att ta spjärn mot en sida och trycka sig hårt mot den andra sidan. Föga behagligt.
Men! Nog med klag. Är så tacksam över att bära denna lilla yogi till bebis i min mage. Längtar dock så fruktansvärt mycket efter att lilla yogisen tittar ut och säger hej (eller hej säger den väl inte direkt).
Minns tillbaka till tiden då jag hade en midja och en pigghet som gjorde att jag kunde dansa i höga klackar på Anna och Robert bröllopsfest sommaren 2012. Men. Som rubriken säger, detta är ett tillstånd. Ett övergående sådant.
 

Juleljus

2015-12-01 20:08:00 i Allmänt

I kväll efter sparkturen satte vi upp den adventsgran som Christoffer högg i helgen. Bilden gör inte myset rättvisa men jag kan lova er att stämningen infann sig. Jag sa "åh, vad fint" och "åh, vad mysigt" så många gånger att Christoffer trodde att de var de enda orden som fanns i mitt vokabulär. Tänk att det är den första december nu. Vi klarade oss genom november, min sämsta månad. Tänk nästa månad är det januari = bebismånaden (förhoppningsvis, har inte lust att gå över tiden flera veckor...).