Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Arbetshelgen.

2011-08-28 21:14:54 i Huset

Har jobbat med köket och yttre hallen hela helgen. Vi har spacklat, slipat, målat och grejat. Idag kom Tommy och hjälpte oss att sprutmåla köksluckorna som fått en ljust grågrön matt färg. Han är så himla snäll som kommer och hjälper till! Har fått lite fler smågrejer gjorda som upprensning av gästrummet, uppackning av badrumsgrejer och beställning av fler köksbeslag i samma stil som de jag redan har. Dock har det varit tre olika beslag uppsatta och så vill jag inte ha det så Nacka byggnadsvård räddade mig som den perfektionist jag är, haha!

Jag läste en gång att man ska blanda stora projekt som tar lång tid med små, ofta roligare, projekt som att måla om en möbel, sätta upp tavlor och byta gardiner - och det stämmer. När mamma skruvade fast mitt sopsorteringsset under diskbänken fyllde jag upp burkar med mjöl, gryner och sånt. Jag älskar att bo i hus. Man behöver aldrig vara göralös.

Nu ska jag ta ett bad så jag inte ser ut som ett målarfärgsspackeldamm-monster imorgon inför mina elever. Imorgon ska jag förresten leda min första sånglektion, känns sjukt peppande!

Fullsta del 1.

2011-08-27 22:18:24 i Allmänt


Här kommer bilderna från veckan i stugan! Vi började med en dag i hufvudstaden.


Besökte mysiga lanthandlar på Djurgården.


Finaste mamma och pappa.Direkt när vi svängt upp på uppfarten vid stugan kastade vi oss i skogen på kantarelljakt!Thimmie vaktade korgen.
Det är så fint i Dalarna.


En dag gick vi och hälsade på mammas kusin och våra tremänningar. I det här huset är min morfar född och uppvuxen.


En annan dag hälsade vi på Malin och Jimmy som väntar barn i december (hurra!) och i väntan på det bebismyset fanns Malins storebrors nyfödda dotter på plats!


Våra grannar har fixat ett hobbybageri i ett av deras gårdshus.Vi köpte dinkelbullar och kräftbröd med västerbottensost och dillfrön.Kräftkalas!

Det var första delen av vistelsen i stugan. Nu ska jag sova. Jag har arbetat hela dagen lång med målning av kökssnickerier, målning av de väggar som inte ska tapetseras i köket, spacklande i hallen och färdigställande inför morgondagens målning av köksluckor. Jag lovar att lägga ut fler bilder när det börjar bli klart - då får ni en drös av både före- och efterbilder!

Första dagen.

2011-08-22 22:49:44 i Allmänt

Klockan 09.00 denna måndag den 22/8. Ett historiskt ögonblick.

Jag sa följande till min första klass - Ni är nu med och skriver min karriärhistoria. Ni är den absolut första klass jag får möjligheten att undervisa precis efter min examen. Nu är det på riktigt.

En elev ur klassen - Då är vi alltså din bästa klass? Teoretiskt sett?

Jag älskar ungdomar!

På husfronten rullar det på. Johannes är här nu och tillsammans med mina bröder (mina drängar, hehe) har de rivit upp korkmattorna i två rum på ovanvåningen och under tittade fina trägolv fram! Det ena ska jag mest troligt måla vitt eller grått. Ska känna in känslan först. I helgen ska vi börja med köket.


Stockholm, augusti 2011.

Ps: Kom på att jag inte lagt upp bilderna från veckan i Fullsta. De kommer. Ska bara landa i jobbflyt och husflytt nu.

Wedding singer.

2011-08-18 21:39:33 i Allmänt

Ikväll har jag och pappa plockat bort skåpdörrar och sågat bort en del av en vägg i min farstu. Eftersom min hall är öppen åt flera håll (farstu, kök, hall och trapp upp till ovanvåningen) blir den rätt svårmöblerad så därför ska farstun agera extrahall till skor och ytterkläder. Med den lösningen är min förhoppning att själva hallen ska bli luftig och mysig, inte jobbigt proppfull av kläder.

Imorgon efter att jag slutat jobba åker jag till Umeå. På lördag ska jag sjunga på ett bröllop i Strömbäck utanför Umeå. Bandet består av Johannes, Peter, Jonatan och Jonatans kusin. Det blir kul!

Smygtitt i mitt bibliotek/musikrum i huset.

2011-08-18 21:30:21 i Huset


Här är min skrivplats.Här ska man sitta och diskutera böcker, kanske den bästa aktiviteten man kan göra en regnig höstdag (tolka det som en inbjudan, jag har böcker till alla!). Kista från slutet av 1700-talet, mjölkkanna fyndad i lagårn, stol från huset och egentillverkad bokhylla av murstenar och gamla plankor från pappas gamla farbror.


Gammelfarmors keramikuggla var dumpad i lagårn så jag tog in den. Tapeterna har jag valt att behålla. Gillar färgen och tycker att de ger rummet en skön stämning.


Stringhyllan ska hjälpa mig att hålla ordning på lite nödvändiga skrivgrejer.


Och såklart: man kan inte kalla ett bibliotek för bibliotek om man inte har minst en bok av Tove Jansson.

17 augusti

2011-08-17 20:38:19 i Allmänt

Idag har jag gått en kurs i Praktisk IT- och mediekompetens och där träffade jag min gamla svenskaklasskompis Helena som fått jobb på Malgomajskolan! Skönt att känna att jag inte är helt ensam som gröngöling. Jag och min klasskollega har delat upp handledarskap för vår klass och förberett inför mötet på måndag. Jag lovar att jag är mer nervös än dem. Kommer inte att kunna somna på söndagkväll. Efter lunchen lånade jag böcker på bibblo och passade även på att låna en ljudbok eftersom jag ska köra 20 mil tur och retur för undervisning Saxnäs på fredagar.

Ikväll har jag och mamma plockat hallon i kvällssolen och så har jag pyntat mitt bibliotek i huset med en mjölkkanna med renfana.

Det var det hele!

Augustifoto.

2011-08-16 19:48:51 i AllmäntKnäppte några bilder på lillebror när vi var i Dalarna.

Mer bilder från min semestervecka i stugan kommer snart. Det är så kul att ha börjat jobba, det känns så riktigt på något vis. Idag hade vi möte med musikskolan och jag ska förutom klassundervisning i musik, kör, en klass i svenska, mentorskap i en sjua också ha en pianoelev och sex sångelever. Igår fick jag ett häfte av min gamla svensklärare. På framsidan stod det "I mitt huvud under fyra veckor, Carolina Lidström 9D, Lyrikmoment VT-03". Ojoj. Redan då en liten amatörpoet, hahaha! Hon sa att hon sparat mitt häfte för att hon tyckte att det var bra - det kändes fint att höra.

Att komma hem är som att resa i tiden.

2011-08-14 20:11:58 i Allmänt

Nu är jag hemma. I Dalasjö. Har alltså tagit mitt pick och pack och flyttat hem till farmor och farfars hus som stått tomt sedan de lämnade jordelivet. Imorgon börjar jag jobba på mitt nya jobb. Det känns både kul och spännande men läskigt och nervöst. Jag peppar mig själv genom att tänka att jag känner mig färdig med universitetet vilket borde betyda att jag är redo för arbetslivet. Inatt blir det kallt sägs det och jag lämnar en epok och påbörjar en ny.

Söndagkväll, 22.04, regn mot rutan.

2011-08-07 22:05:09 i Allmänt

Oj. Hej allihopa. Tack storebror för den länkningen!

Det är kväll nu. Väskan är packad. Imorgon flyger jag till Stockholm för en heldag med familjen och sedan vidare mot vår stuga i Fullsta, södra Dalarna. I en vecka ska jag bara finnas till.


Om några dagar plockar jag äpplen i Lillans bohemiska trädgård. Hurra!

Anna har skrivit en avskedstext till mig.

2011-08-06 17:25:00 i Allmänt


Hur glad blir man inte av att få sådana här ord skrivna till sig.

Ni ska veta hur sentimental jag är och även om jag kanske inte erkänner det sådär supermycket känns det faktiskt rätt vemodigt att lämna Umeå efter fem år. Dock har min hemlängtan, jobblängtan och huslängtan övervägt studentstadssentimentaliteten ett bra tag och därför är det dags att röra på sig.

Tack Anna, för den geniala texten. Du är otrolig. Och du vet att du står som specialinbjuden gäst hos mig i huset. När helst du vill!
Umeå, jag kommer alltid ha kvar dina björkars sus i mina öron.

2011-08-04 19:27:26 i Texter/dikter


En septemberdag 2006
cyklade jag till universitetet
för första gången
och jag minns
precis, exakt, detaljerna
hur asplöven ändrade färg
från morgon till eftermiddag
och jag nördade in mig
på det svenska språket
och på hur saker som didaktik
fungerar

Vi putsades och vaggades in i
läroplaner och "Vad syfte, vad mål"
och mellan kaffepauser och snicksnack
hann jag med att ta 300 poäng
gymnasielärare i svenska och musik
blev jag, är jag och ska jag vara
jag kände aldrig nånsin
den där typiska
studentkänslan
"Vemärjagvadvilljag-känslan"
och jag är glad för det
en och annan klassfest hanns med
och när jag tänker på dem
och alla andra stunder
med svenskaklassen
blir jag varm
snöänglar på granngårdar, grammatikångest i Hum-huset
irritation på brist på klarhet i språksociologifördjupningen
tjocka koftor och prickiga strumpbyxor
för mycket te
brända tungor
armkrok och skratt

Examensarbetet skrevs i kyligaste vintern
äntligen klart och sen musik
och bossaclaven, harmonilära, funktionsanalys, stämarrangering
och Samtalssinfonietta (!) lärdes in tillsammans med
de allra finaste personerna
jag fick ha dem i tre terminer
och det sägs att det tar lika lång tid att sluta sakna
och jag hoppas
att jag inte ska behöva
sakna
utan att vi ses
då och då
jammar, fikar, musiknördar och nostalgiskämtar

Förutom universitetstiden gav Umeå mig
fyra fantastiska år
tillsammans med Patrik
som jag bara önskar det allra bästa

Umeå gav mig också många, många timmar på
bästa platsen på Schmäck
mjukglass med benen dinglades vid älven
bästa, bästa sommarjobbet fem somrar i rad
och extrajobbet på fritidsgården med
roligaste ungdomarna
Otaliga timmar på IKSU
morgonspinning, fyspass med Mördarbarbro, tid på gymmet, afrodans, bodybalance
Och jag kommer alltid att minnas
exakt hur det blåser när man korsar
Skolgatan-Häradshövdingegatan
exakt hur god maten på Socialize är
exakt hur nötta bokpärmarna är
på mina favoritböcker på Bokcafé Pilgatan
exakt hur många steg det är från Kii till Indiska
och exakt hur ont i händerna man får
när påsarna med nya klänningar tynger i handen

Umeå har så mycket att visa
och jag har velat se
Norrbyskär, Bettnesand, Västervik,
Tavelsjö, Kåddis, Brännland, Täfteå
Skärgårdsdoft, Västerbottensgårdar,
studenter på cyklar
alltid något som är i görningen
alltid nått att göra
alltid på väg
alltid lite före
än
det som kommer sen

Jag kommer att sakna
att gå till trötta mannen
på Akademibokhandeln
för att köpa nya block
varken
linjerat
eller rutat
nya pennor
och nya mappar
Trötta mannen, visst ser du
till att
ta hand om dig?

Umeå gav mig så många
gathörn att komma ihåg
hörn där saker
sas
hörn där kramar
gavs
hörn där minnen spelas upp
så fort jag passerar

Umeå är vin på somriga balkonger
för mycket och för dyr kurslitteratur
Umeå är om- och ut- och tillbyggnationer
jag hatar men som kanske behövs
Umeå är diskussioner, åsikter, välvilja
rosbuskar, gatnamn och en stad där
jag känner
så många
jag tycker om

Jag vet att jag är expert
på att romantisera
men det är så mycket
mer livfullt
om man tar i lite mer
vad det än handlar om

Älven. Hur den ligger spegelblank och islossad
hur gnistersnö smälter på näsan efter strandpromenaden
tillsammans med någon som Umeå gav mig
någon som betyder
mer än vad jag ens vill erkänna för
mig själv

Om det inte hade varit för Umeå
hade kanske inte jag och Johannes träffats
och det vill jag inte tänka på
för vi har det ju bra, Umeå
så ta oss inte ifrån varandra
inte för att vi skulle tillåta det
och jag kommer
heller inte
att tillåta att Umeås björkars sus
försvinner
ur mitt medvetande.


Livet ur min mobil, 8

2011-08-04 16:14:45 i Allmänt

Då min semesterfirare till bror tjatat på mig att jag ska publicera nästa del i hans favoritföljetong Livet ur min mobil kommer här del 8! Och Kristoffer, spar lite kantareller till mig med så ses vi till veckan i Daaaalaaaarna.


Häggblomster på min gård (hehe, var tvungen att skriva det!) hemma i Dalasjö.


Fina, fina Boviken.


Åkte till Fatmomakke tillsammans med mina blivande lärarkollegor för info om samekulturen.


När vi hört en massa spännande grejer stannade vi vid vattnet och kikade på firrar.


Vid nyinvigningen av badplatsen i Dalasjö fick alla nyinflyttade en ros och så sjöng vi "Att angöra en brygga" på pappas initiativ, haha!


Mys på Norrbyskär.


Jag och Jessica och Mattias charmknutte Arvid.


Min favoritlöprunda i Umeå går förbi några hästar som jag brukar stanna och prata lite med.


Pappa försöker spela Allan genom att gömma sig bakom en ladugårdsfyndad 1800tals-byrå som ska målas vit eller antikgrå!Fantastiska kvällsljus.


Bjöd storebror på sushi-lunch efter all hjälp med flytten.


Mmm.


Misslyckat mms till Johannes, haha!

Mysmiddag, gunga och röda vinbär på tråd.

2011-08-04 11:58:41 i Allmänt


I tisdagskväll åt jag och Sabina en massa gott: färska räkor, smörstekta kantareller, goda ostar, fikonmarmelad, sockerärtor, limeaioli, marinerade kronärtskockshjärtan, körsbär, bröd, kallrökt lax och vin!Igår sa jag hejdå-inför-flytten till barnen. Det var lite jobbigt. Olivia kokade sopppa iklädd blommig kjol och Iron Maiden-tshirt. Tänk om man kunde komma undan i den klädkombinationen!


Molly var allvarlig och sa att hon kommer att sakna mig och gav mig ett strå fullt med röda vinbär.


Olivia sa att de kommer och hälsar på mig ifall jag bjuder på jordgubbar och ostkrokar. Det kan vi ordna!

Saker jag ska göra när jag är ledig hela nästa sommar

2011-08-03 19:35:14 i Allmänt

- Ställa klockan på halv sex, tänka "Bara en minut till" och sen göra verklighet av tanken och sova många minuter längre.
- Ta spontana nattbad.
- Ta morgonbad efter springning i stugan.
- Äta långa frukostar och läsa favoritböcker med flera hundöron.
- Gå superlånga hundpromenader och stanna till vid sjöar för svalka.
- Äta storebrors goda luncher och sedan ligga på sofflocket i stugan och lyssna på sommarpratarna i p1.
- Laga nya och goda recept.
- Bjuda in alla fina personer på middagar och luncher och frukostar och kvällste och eftermiddagssaftkalas och allt!
- Måla om möbler ute på gården i Dalasjö.
- Plocka hjortron med Anna.
- Hänga ute i Boviken med Johannes och åka båt och sola och pussas på klippor vid havet.
- Gå på kopiöst många loppisar med mamma och mormor.
- Plocka kantareller i Fullsta.
- Hälsa på Lillan och fylla en korg med äpplen.
- Ha gitarr-på-gräsmattan-kvällar!
- Anordna sova-över-i-Dalasjö-helg där inträdet är minst en bra och lagomt skrämmande spökhistoria att berätta när sensommarmörkret faller på och dimman stiger.
- Galoppera över ängar!
- Pussa på alla bebisar och småbarn jag känner.
- Fiska med Ludvig och bli halvt ihjälbiten av "sviarn".
- Skriva mycket, lite nu och då.
- Hänga i Umeå med fint folk och käka mjukglass med benen dinglandes nedför broräcken.
- Vara ute på Norrbyskär med Sabina och barnen, plocka blommor och göra kransar.
- Gå på ett havrefält som skördas och åka med i traktorn.
- Dricka gott mormor-te i stugan och känna hur augustis slut kryper allt närmre inpå.
- Sova på loftet i stugan och vakna av spöregn mot taket och tänka "Skönt, då kan jag läsa en hel dag!"
- Åka till Holmön och Visfestivalen!
- Åka till Urkult som förr i tiden, bo hos mormor och äta för mycket svarta vinbär och gröna krusbär.
- Hälsa på Elisabeth i Drängsmark och sitta och prata länge, gosa med Silver och se hur fågelmamman som bygger bo i gäststugan flyger omkring för att vakta ungarna.
- Vakna och tänka "Idag har jag inga som helst planer".
- Plocka blåbär och göra blåbärspaj till de som är snabbast till fikat.
- Alltid ta med ett munspel var jag än går.


Annas bild från vår badkväll i Täfteå.

Sabina.

2011-08-01 23:19:52 i Allmänt

Nu är jag hos Sabina. Ska sova här till torsdag, hon får passa upp på mig när jag jobbar, hehe! Gäller att passa på att ha lite kvalitetstid innan jag flyttar!


Kommer att sakna ihjäl mig efter de här sockerbitarna. Tur att Vilhelmina-Umeå är relativt nära.

Okej Umeå, du har mig en vecka till.

2011-08-01 11:56:55 i Allmänt

Börjar jobba 13.00 idag. Var ute och sprang i Gammlia-skogen på förmiddagen och idag, liksom alla andra gånger jag sprungit där, sprang jag vilse. Vad är det med den skogen? Den liksom slukar upp en!

Om precis en vecka har jag landat i huvudstaden där jag ska möta upp med min familj för att sedan åka hem till stugan i södra Dalarna. Om precis en vecka.

Om precis två veckor arbetar jag nu min allra första dag på mitt sprillans nya jobb. Drömde en mardröm inatt om att jag hade en kass lektion där jag inte lärde mina elever någonting.

Okej Umeå, nu kör vi. En vecka till.

Saker jag ska göra när jag är ledig hela nästa sommar

2011-08-01 00:02:35 i Allmänt

- Ställa klockan på halv sex, tänka "Bara en minut till" och sen göra verklighet av tanken och sova många minuter längre.
- Ta spontana nattbad.
- Ta morgonbad efter springning i stugan.
- Äta långa frukostar och läsa favoritböcker med flera hundöron.
- Gå superlånga hundpromenader och stanna till vid sjöar för svalka.
- Äta storebrors goda luncher och sedan ligga på sofflocket i stugan och lyssna på sommarpratarna i p1.
- Laga nya och goda recept.
- Bjuda in alla fina personer på middagar och luncher och frukostar och kvällste och eftermiddagssaftkalas och allt!
- Måla om möbler ute på gården i Dalasjö.
- Plocka hjortron med Anna.
- Hänga ute i Boviken med Johannes och åka båt och sola och pussas på klippor vid havet.
- Gå på kopiöst många loppisar med mamma och mormor.
- Plocka kantareller i Fullsta.
- Hälsa på Lillan och fylla en korg med äpplen.
- Ha gitarr-på-gräsmattan-kvällar!
- Anordna sova-över-i-Dalasjö-helg där inträdet är minst en bra och lagomt skrämmande spökhistoria att berätta när sensommarmörkret faller på och dimman stiger.
- Galoppera över ängar!
- Pussa på alla bebisar och småbarn jag känner.
- Fiska med Ludvig och bli halvt ihjälbiten av "sviarn".
- Skriva mycket, lite nu och då.
- Hänga i Umeå med fint folk och käka mjukglass med benen dinglandes nedför broräcken.
- Vara ute på Norrbyskär med Sabina och barnen, plocka blommor och göra kransar.
- Gå på ett havrefält som skördas och åka med i traktorn.
- Dricka gott mormor-te i stugan och känna hur augustis slut kryper allt närmre inpå.
- Sova på loftet i stugan och vakna av spöregn mot taket och tänka "Skönt, då kan jag läsa en hel dag!"
- Åka till Holmön och Visfestivalen!
- Åka till Urkult som förr i tiden, bo hos mormor och äta för mycket svarta vinbär och gröna krusbär.
- Hälsa på Elisabeth i Drängsmark och sitta och prata länge, gosa med Silver och se hur fågelmamman som bygger bo i gäststugan flyger omkring för att vakta ungarna.
- Vakna och tänka "Idag har jag inga som helst planer".
- Plocka blåbär och göra blåbärspaj till de som är snabbast till fikat.
- Alltid ta med ett munspel var jag än går.


Annas bild från vår badkväll i Täfteå.