Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Mot stugan!

2016-04-29 07:10:00 i Allmänt

Nu åker vi hit! Till stugan i Fullsta i södra Dalarna.
Och i kväll somnar jag här. Men! Denna gång är det något nytt. Denna gång har jag en tre månaders spädis som kommer att ligga här och snarksnorka som sitt eget lilla vis. Ska bli så fint att få visa honom alla smultronställen i mitt älskade Dalarna (ja, så småningom. Nu bryr han sig nog inte så värst, haha).

Tre månader

2016-04-28 17:14:00 i Allmänt

För tre månader sen kom han till oss en solig och kall januaritorsdag. Nu ligger han och sover här hemma som det mest självklara i världen. Lägg märke till hans sköna sovstil!
I dag har ett gäng mammor och bebisar från vår föräldragrupp hälsat på och jag och Vidar bjöd på lunch och fika och så satt vi och pratade i flera timmar!

Sprutor och springning

2016-04-27 20:37:00 i Allmänt

Jax är en hårding som aldrig bangar att följa med ut, oavsett väder! Titta vad glad han ser ut! Det blev en runda i blåst och regn och ju sämre väder det är ute desto härligare är det att komma in och ta en dusch sen. Nu sover lille Vidar i sin säng och jag ska påbörja packningen men finns det seriöst något tråkigare än att packa?
Det gick jättebra på BVC i dag. Vidar väger nu 5960 gram och är 63,5 centimeter lång. Han skrek när han fick sprutorna men så fort jag tog upp honom så blev han lugn igen. Under eftermiddagen och kvällen har han varit precis som vanligt så jag hoppas att han slipper feber. 
 

Sel-barn

2016-04-27 07:43:00 i Allmänt

Vidar gillar vår sele som vi fått ärva från grannen Lovisa. Jag sätter honom i den när jag behöver ha händerna fria men han behöver ha närhet. Oftast är han nöjd med att ligga och filura på golvet eller i babysittern men ibland behöver han, precis som vi vuxna, extra värme och närhet. Han trivs rätt bra i selen och brukar ofta somna i den och då knäpper jag fast "huvan" som fungerar som ett stöd för huvudet och även som en "mörkerläggning" så det blir gosigare att sova.
I dag ska vi på BVC för vägning, mätning och tre månaders-sprutorna... lite nervös! Jag är inte spruträdd och inte nervös över själva sticket utan mest orolig över hur han ska bli sen, om han får feber eller så. Håll tummarna att han klarar det fint!
 

.

2016-04-26 07:54:00 i Allmänt

De här tjejerna. De är inte vilka tjejer som helst. Dessa tjejer träffade jag för första gången när jag som nyexaminerad lärare skulle ha svenska i en klass 8 (började min lärarkarriär på högstadiet men undervisar nu på gymnasiet). Jag har fått äran att ha dem som mina elever genom lyrikövningar på högstadiet och genom litteratursociologiska författarporträtt på gymnasiet och de har hängt med på alla mina tokiga upptåg i klassrummet. De är smarta, coola, roliga och det ska bli så himla spännande att se var världen kommer att ta dem. Eller nej. Det kommer att bli spännande att se var de kommer att ta världen. När de gick i åttan sa de: Carolina, du får inte skaffa barn än för vi ska ha kvar dig till vi tar studenten!
Vi hann nästan. I juni tar de studenten. Då kommer jag att gråta ihjäl mig.
 

Kvällsnöjet

2016-04-25 22:46:13 i Allmänt

När resten av familjen sover spelar mamman i huset lite piano! Så mysigt att sitta och klinka lite. 

Veckoplan

2016-04-25 12:45:00 i Allmänt

Lille Vidar bestämde sig för att sova bort denna blåsiga måndagförmiddag (och han sover fortfarande) och jag har legat i sängen och läst. Skön start på veckan! Och detta är inte vilken vecka som helst för titta här:
Måndag - Besök av mina före detta elever som tar studenten i juni! 
Tisdag - Lunch och promenad hos Sandra och Liv och på kvällen kommer min sångfågel till före detta elev (haha, behöver inte ens vara på jobbet för att träffa eleverna!) Viktoria för övning inför dopsångerna hon ska sjunga på Vidars dop.
Onsdag - Besök på BVC där vi ska mäta, väga och ge Vidar tre månaders-sprutorna (tre månader?! Var tar tiden vägen?!).
Torsdag - Då kommer mammorna i vår föräldragrupp hit för lunch och fika och på kvällen ska vi ha familjemys för på...
Fredag - Åker vi till stugan i Dalarna i en vecka! Jag och Vidar hänger på mamma och pappa som ska dit och öppna upp stugan och göra den redo för sommaren. Christoffer jobbar och stannar hemma med hundarna. Känns lite hemskt att åka iväg från honom en vecka. För vår del är det ju lugnt men Christoffer tycker inte att det ska bli kul att vara ifrån Vidar i åtta dagar och jag förstår honom verkligen men samtidigt har jag ett sånt sjukt längt till stugan och alla släktingar och vänner där!
Och nån kväll i veckan kommer Emma och hälsar på också. Superveckan är här! 

Helgbestyr

2016-04-24 09:46:00 i Allmänt

Inledde helgen med fredagsfika på Pralineriet med Ludvig, Hanna och Linda! Mamma kom också dit. Vidar tyckte det var väldigt spännande att titta ut genom det stora fönstret.
Linda har hälsat på i helgen och hon kom redan på torsdagkvällen! Kul tyckte Vidar (och vi med såklart) för då får han oavbruten uppmärksamhet hela tiden, hehe.
I går gjorde vi Dorotea och hälsade på Anders, Johanna och lilla Esther och Moa och Adrian som skaffat en liten jämthundsvalp (som är halvbror med Major, de har samma mamma). Anders introducerade björnjakt för Vidar. Själv tycker jag att det är lite läskigt med björnjakt och att han kan hålla sig till älgjakt som sin far, hehe.
I dag fyller jag år, hurra! I morse fick jag frukost på sängen och ett paket där det stod "Till mamma från Vidar". Kände mig cool och stolt! Sedan for jag ut och sprang med Sofia Jannok och Deportees i lurarna. Världens bästa start på dagen. I dag blir det födelsedagsfika hela långa dagen. Ha en underbar aprilsöndag!
 
 
 
 

Hund vs bebis

2016-04-21 11:57:00 i Allmänt

Här är mina killar. Världens finaste och roligaste gäng. Jag och Christoffer har vuxit upp med hundar och har i princip alltid haft en hund närvarande. När vi fick Vidar sa vi alltid fel till honom i början: "Men Major" eller "Kom Jax!" eller "Heeeej Major!". Hehe. Vanan sitter i. Men det är inte allt. Jag säger ofta "Braaa Vidar!" och "Kom då lille vän" med "hundtränar-rösten" och när jag vill ha hans uppmärksamhet gör jag lock-ljud med munnen.
I går kom droppen. När vi stod i fönstret för att titta på när Christoffer kom tillbakacyklandes med Major längs vägen sa jag till Vidar: "Titta, nu kommer husse tillbaka!"
Mvh/ Crazy dog woman...
 
 

Grattis Major 1 år!

2016-04-21 07:45:00 i Allmänt

I dag fyller den här herrn 1 år. Snällast i världen och en mycket bra vän. Han tycker om att gosa, sitta i knät och att springa fort, fort! Christoffer har börjat cykla kortare turer med Major för att börja vänja honom vid det. Till hösten blir det premiär för Major i älgskogen och det är med stor spänning vi ser fram emot det och innan dess ska han ställas ut i Junsele den 30 juli. 
 

Spring i benen

2016-04-20 19:24:06 i Allmänt

I kväll tog jag med mig Jax ut på första springturen sedan graviditeten. Jag har hittills nöjt mig med mina dagliga promenader, skidåkning och lättare styrketräning och yoga hemma på vardagsrumsgolvet men nu när skidsäsongen är över för denna gång kände jag att det var dags: den första springturen. Det gick inte fort och jag sprang inte långt men det kändes lättare än vad jag trodde (lär ju inte kännas så efter sjätte-sjunde passet, hehe).
Under turen tänkte jag på en sak: jag är i skriande behov av en ny träningsbh med bra stöd. Många av mina toppar är för små nu för mina mjölkfyllda bröst och några ger för dåligt stöd och man vill ju inte direkt hjälpa tyngdlagen på traven om ni förstår vad jag menar? Hehe. Sååå, undertecknad råkar ju ha födelsedag på söndag och skulle bli oerhört glad och tacksam över denna amningsvänliga träningsbh i present:
Nu när jag kom in fick jag slita av mig träningstoppen och amma Vidar med svettiga bröst och så sprutade det från det andra bröstet ner på magen när han åt från det ena...Kul om någon kommit in då!
 

Kärt återseende

2016-04-20 07:52:00 i Allmänt

I går hade jag och Vidar ett mycket fint besök, nämligen min klass och den klassföreståndare de har nu under min föräldraledighet.
Jag bjöd på tunnbröd, filmjölkslimpa, snickerskaka och jordnötskaka och så pratade vi om allt som hänt sen sist och jag kände ännu mer hur mycket jag saknar jobbet. Just det där att prata med ungdomar och få ta del av vad som händer i deras värld. Men när de berättade om nationella prov kände jag ändå att det är ganska gott att vara hemma och snusa på bebishuvud hela dagarna, hehe.
Den här brödkorgen fanns här i huset när jag flyttade in och det är ett vackert konstverk tycker jag!
I dag får vi besök av Vidars farfar Sten-Åke och hans Noi. Vad de ska tycka att han vuxit sen i påskas!
 
 

Mysmåndag

2016-04-18 22:13:00 i Allmänt

Visst förstår ni att det är svårt att låta bli att pussa det där mjuka huvudet minst hundra gånger per dag? Undrar om Vidar blir mörkhårig som sin far eller blond som mig? Han har så lite hår ännu för att det ska gå att avgöra.  
I dag har jag och Vidar haft en mysmåndag och ett långsamt tempo har fått prägla denna dag. Efter frukosten vid 08.00 ammade jag honom och sen somnade han så jag lade honom i spjälsängen och där sov han i en timme och 40 minuter. Jag följde hans initiativ och sov också en stund. Skön start på veckan!
I kväll har vi hälsat på Anna-Karin och Patrik som också bor i byn och de väntar en liten bebis om bara några veckor! Så spännande och så kul för mig att få en kompis på barnvagnspromenaderna. Har ju börjat lyssna igenom rätt många poddar nu, hehe.

Ett foto i timmen: söndag sjuttonde april

2016-04-17 22:43:00 i Allmänt

Här kommer ett inlägg om min söndag berättat genom bilder tagna under dagen.
09.00 - Började dagen med att äta långfrukost med mina fina gäster Ida och Jessica.
10.00 - Vinkade hejdå till tjejerna och gick ut och inspekterade Christoffers städning av hundgården.
11.00 - Promenad!
12.00 - Mys med mormor och morfar på gården. Vidars tandlösa tokleenden får en ju att smälta!
13.00 - Hängde ute med hönorna och njöt lika mycket som dem av det fina vårvädret.
14.00 - Lämnade Vidar hos mormor och morfar och cyklade iväg till Robin för att titta på hans jämthundsvalp Storm.
Okej. Jag fuskar. Det får bli två bilder kl. 14.00 på grund av att man aldrig kan få för mycket valpbilder.
15.00 - dags för mellis innan hundträning: fil och ugnsrostad granola.
16.00 - Lydnadsträning med Imra som precis är på väg ut ur löpen. Bitvis kanonfin följsamhet och bitvis hjärnan på annan planet, ungefär som vanligt med andra ord. Hehe!
17.00 - Sopsortering. Tror ni är glada att slippa den bilden.
18.00 - Hem för utfodring av mig själv och min avkomma för att sedan hasta iväg till styrelsemöte med byaföreningen och det har jag heller ingen bild på. Det får bli ovanstående dagsfärska bild, vy över en del av byn. Se så mycket snö som smält bort!
20.00 - "Mästarnas mästare" på tv. Christoffer sitter alltid så här, längst ut på soffkanten, när det är spännande!
Mysig och händelserik söndag!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Förberett för gäster!

2016-04-16 09:03:08 i Allmänt

 
Från i gårkväll när jag bäddat klart i gästrummet. Tjejerna kommer vid lunch i dag.
Vidar överraskade med sovmorgon i morse och sov till 08.30. Både jag och hundarna var i chock (C är och fiskar och bor i koja och kommer hem i kväll). Vidar brukar vanligtvis vakna vid 06.30-07.00 men han kanske känner på sig att de kommer två bebisälskande tjejer på besök i dag?! Hehe. Han har för övrigt börjat "upptäcka" hundarna nu och i dag "klappade" (såg mer ut som att han slog till) Major på nosen, så jäkla gulligt!
Ha nu en härlig lördag!
 
 

Mycket bra helgplaner!

2016-04-15 16:25:40 i Allmänt

Är så vansinnigt uppvarvad inför morgondagen för då kommer mina fina pluggkompisar från Umeå, Ida och Jessica! Här är en bild från 2008, tiden då det begav sig. Nu - åtta år, hus, jobb och sju (!) barn senare - ska vi återförenas som den supertrio vi en gång var, haha!
 
 

Bra torsdagsgrejer

2016-04-14 20:47:26 i Allmänt

- Träff med föräldragruppen 
- Lunch med Sandra och Liv
- Promenad med hundarna och vagnen i vårsol
- Besök av svärmor och Thomas
- Soffmys med sömnig, varm bebis
Tack livet för denna torsdag!

Hönapöna i det gröna!

2016-04-13 17:01:00 i Allmänt

Hönorna är så himla glada över att vintern är över och nu går de ute och pickar på gården. De sandbadar i pallkragarna och ser ut att njuta för fullt.

Kärlek vid första ögonkastet?

2016-04-12 21:54:00 i Allmänt

I dag har Vidar haft sin fjälla Liv på besök. De låg och tittade på varandra och de var så himla gulliga! Liv är ganska precis en månad äldre än Vidar. Titta på hennes fina kalufs! Jag och Sandra gick promenad och åt lunch och surrade fort bort ett par timmar. I kväll har jag också surrat med två andra finingar, Emma och Johanna. Så himla tacksam över alla bra personer i mitt liv.
 

Gyllene ljus

2016-04-11 21:30:00 i Allmänt

När jag kom in från en kvällspromenad med mamma var det ett gyllene ljus i gästrummet. Solen var precis på väg ner och lyste in i rummet. Så himla härligt det är med ljusets återkomst. Tänker på det flera gånger per dag.
I dag har jag och Vidar träffat mammorna och bebisarna i vår föräldragrupp. En mysig stund på dagen!
 

Middag hos Hanna och Ludvig

2016-04-10 07:05:17 i Allmänt

I fredags blev vi bjudna till Hanna och Ludvig på middag.
Deras lägenhet är så himla behaglig och stilfull.
Skåpet är ett arvegods från vår farmor och farfar och passar så bra i deras lägenhet.
Att få komma och sätta sig vid dukat bord är så lyxigt och vi prickade ju in två middagsbjudningar denna vecka, hehe!
De bjöd på chili på högrev. MUMS!
Hanna hade gjort en magisk efterrätt som jag ska kopiera på någon middag framöver.
 
 
 
 
 
 
 
 

Vårvinter

2016-04-09 22:14:30 i Allmänt

Vårvinter
en tid mellan årstider
eld, fika i solen
sitta och prata länge
om alla planer 
som görs till sommaren
låta Imra dra på någon
som är så ny men så självklar
och som ler sig igenom hela middagen
det knastrar på skaren och snösvalorna
flyger i flock
Vårvinter

Lapptäcke

2016-04-08 09:08:06 i Allmänt

När Vidar föddes fick han ett jättefint lapptäcke som min barndomsvän Emma gjort! Hon är så himla duktig på att skapa olika saker, sjukt händig!
Här gillar han att ligga och träna, sparka och bara mysa.
 
 

Vintern som kom tillbaka

2016-04-07 07:43:15 i Allmänt

Vi vaknade till detta i dag. Till en vinter som kom tillbaka precis när man börjat njuta av en vår i antågande. Typiskt! Dagens planer är mammaträff hos Evelina kl. 13.00 och i kväll har vi instruktörsmöte på brukshundklubben för att planera årets kurser. Känns som att det kan bli en bra torsdag! Hoppas ni får en bra dag oavsett om ni har snöflingor eller snödroppar där ni bor!
 

Mysdagen

2016-04-06 21:36:05 i Allmänt

Denna onsdag har gått i lugnets tecken. På förmiddagen sjöng vi och spexade runt (eller ja, jag sjöng och spexade och Vidar hängde mest med) och vid 11 kom Emma hit och då gick vi en långpromenad. Så himla skönt! Vi hann också gå innan snöovädret drog in. På eftermiddagen låg vi i soffan och myste och ammade. Nu i kväll har jag varit på massage och min rygg och nacke tackade verkligen för den behandlingen. 
Fina Emma med vagnen!

Om amning

2016-04-06 21:21:00 i Allmänt

Amning är en fråga som ständigt är i hetluften. Amma eller inte amma, amma offentligt eller ej, amma länge eller kort, amma ofta eller sällan och så vidare i all evinnerlighet. Jag tänker ge min syn på amning och den är enkel: amning är det mest naturliga som finns och ska vara en självklarhet för de som vill och kan amma. Amning kan vara knepigt innan man hittat vad som funkar för sig själv och sin bebis och ja, det gör jävulskt ont från början innan brösten vant sig. Vi kör på konceptet "fri amning" vilket innebär att jag ammar på Vidars signaler. Det innebär i sin tur att jag ammar relativt ofta och jag har ännu inte försökt "styra över" hans mattider. Det faller sig rätt naturligt ändå.
Offentlig amning är något som upprör många men jag har än så länge varit förskonad från diverse påhopp. Att människor har mage att ens ifrågasätta något så självklart upprör mig. När jag är hungrig äter jag, varför ska då inte mitt barn få äta när han är hungrig? Han måste ju få äta sig mätt vare sig vi är hemma i soffan eller ute och ränner någonstans och måste "ta fram maten" i offentligheten. Jag har absolut inga problem att ta fram brösten och amma min son och antagligen har det att göra med att jag vägrar att bli låst vid hemmet. Vi har ammat på cafén, i kyrkan, i skoterpulkan, på jobbet, vid olika köksbord, hos frisören, i bilen på parkeringen. Vi ammar överallt när det passar oss och det tycker jag att vi mammor ska se som en rättighet. 
Vad säger ni om detta? 
 
 
 

Här var det klippt!

2016-04-05 19:34:06 i Allmänt

Resultatet efter dagens frisörbesök. Så himla skönt att kapa bort en massa hår!
Här snöar det nu. Blötsnö. Vi har städat huset och C gick en sväng med hundarna efteråt. Vidar sover och jag ska fika och gå och lägga mig och läsa tror jag.
 

Mer behövs ej

2016-04-05 11:50:29 i Allmänt

I går hade jag besök av min älskade vän Anna. Vi gick promenad, åt lunch och drack te med mycket mjölk och honung. Vi pratade om tusen saker men mest om hur det är när livet känns lite extra.
Nu ska jag klippa mig! Återkommer om resultat!

Om helgen

2016-04-04 21:06:58 i Allmänt

I fredags fotade jag min käre far, döper bilden till "Den ensamme fiskaren".
Pussade på min son!
Fikade klämmackor och varm choklad.
Vidar myste med sin morbror.
Och vi hade en strålande dag nere vid bastun.
På fredagseftermiddagen styrde vi kosan mot Raja. På lördagen drog vi ut och fiskade i snöyran.
Thomas och Kikki styrde upp fika på sjön.
Denna bild tillägnar jag min käre storebror!
Det är något rogivande med dagar av dis, snöyra och dimma.
I kväll har vi varit hos Evelina och Jesper där vi blev bjudna på middag. Trerätters på en måndag är inte fy skam! Matts och Lovisa var också med. Vi ska ha "Halv åtta hos mig-middagar" nu och näst på tur står jag och Christoffer! Det var en mycket trevlig kväll med god mat. Vidar "upptäckte" Viking och det var så jäkla gulligt att se dem "prata" med varandra.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sovmorgon!

2016-04-02 08:59:36 i Allmänt

Här ligger jag och min morgonpigge gosse och ammar. Vi är i Raja i helgen och jag fick sovmorgon i dag då Vidar hängt med pappa och farmor under morgonen. Önskar er en fin lördag! Vi ska på skoter- och fiskeutflykt!