Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Om amning

2016-04-06 21:21:00 i Allmänt

Amning är en fråga som ständigt är i hetluften. Amma eller inte amma, amma offentligt eller ej, amma länge eller kort, amma ofta eller sällan och så vidare i all evinnerlighet. Jag tänker ge min syn på amning och den är enkel: amning är det mest naturliga som finns och ska vara en självklarhet för de som vill och kan amma. Amning kan vara knepigt innan man hittat vad som funkar för sig själv och sin bebis och ja, det gör jävulskt ont från början innan brösten vant sig. Vi kör på konceptet "fri amning" vilket innebär att jag ammar på Vidars signaler. Det innebär i sin tur att jag ammar relativt ofta och jag har ännu inte försökt "styra över" hans mattider. Det faller sig rätt naturligt ändå.
Offentlig amning är något som upprör många men jag har än så länge varit förskonad från diverse påhopp. Att människor har mage att ens ifrågasätta något så självklart upprör mig. När jag är hungrig äter jag, varför ska då inte mitt barn få äta när han är hungrig? Han måste ju få äta sig mätt vare sig vi är hemma i soffan eller ute och ränner någonstans och måste "ta fram maten" i offentligheten. Jag har absolut inga problem att ta fram brösten och amma min son och antagligen har det att göra med att jag vägrar att bli låst vid hemmet. Vi har ammat på cafén, i kyrkan, i skoterpulkan, på jobbet, vid olika köksbord, hos frisören, i bilen på parkeringen. Vi ammar överallt när det passar oss och det tycker jag att vi mammor ska se som en rättighet. 
Vad säger ni om detta? 
 
 
 

Kommentarer

Amen!
Själv avskydde jag att amma, från början till slut. Jag ammade i 5 månader men kompletterade mycket med ersättning på flaska.
Vissa älskar att amma och ammar sina barn i flera år. Jag tror att i vårt moderna samhälle så spelar det nog inte jättestor roll hur man gör. Jag tror att en välmående mamma gör att barnet mår bra.
Och jag har svårt att fatta hur folk kan bli provocerade av att någon ammar offentligt. Man matar ju sitt barn!
Då blir jag då mer provocerad av folk som låter sina ungar sitta och kasta mat omkring sig och söla. Men det är ju jag det ;-)

När jag är frisk från smittfebran hoppas jag vi kan ses snart. Kram
Svar: Precis! Alla är ju fria att ta det beslut som passar deras familj bäst :)
Ja, haha, söl-tiden ser jag inte fram emot... :) Ja, det hoppas jag med! Träffade Nikki på affären och hon ville komma och hälsa på :)
Carolina Lidström
...
Det låter vettigt det här. ^.^
Jag slänger fram mina tuttar lite var stans jag. Haha. Amning är ju det naturligaste man kan göra, så jag drar fram dem. ;) klagar nån så ska dem få höra :-)
Svar: Ja! Haha! "Längtar" nästan till jag får nån kommentar nån gång för jag har förberett ett så jäkla bra tal ;)
Carolina Lidström
Jag som inte har barn kan ju inte svara på hur det är för er som har en bebis att föda, men som människa i samhället kan jag inte komma på särskilt många punkter som jag bryr mig mindre om som just amning. Att folk ens har energin att lägga på någonting som egentligen inte rör dom, det är så otroligt fascinerande. Spontant tänker jag att man kan titta bort om det stör en, även om det i sig är märkligt det med.

Nej gud, jag tror att det är viktigt att alla som känner att det känns rätt för dom och deras barn ska fortsätta med det dom gör. Den dagen man känner sig hindrad att ge sitt barn mat när hen behöver på grund av vad andra människor tycker, då har vi ett stort samhälleligt problem.
Svar: Ja, om så blir har vi verkligen problem. Alla behöver mat, alltid, i alla åldrar och ska kunna inta det på alla platser.
Carolina Lidström
Att kvinnor av någon anledning älskar att klaga på varandra och att alla hela tiden kämpar för att ha rätt. Det finns inget så omdiskuterat som moderskap. Man får inte ha åsikter om man inte har egna barn och man ska helst ha uppfostrat många och veta hur det gått för dem som vuxna, men vara nybliven mamma och mitt uppe i hur det fungerar "nu för tiden" eftersom att världen förändras... lite som att söka jobb idag. Du ska vara nyutexaminerad, 24 år med 15 års erfarenhet. ;-)

Alla barn är unika och alla moderskap är unika. Så länge barnen får kärlek och rutiner spelar det antagligen ingen roll vilka rutiner eller vem som ger en kärleken. Individer är individer och vad som sårar den ena gör den andra starkare och lugnare.

Keep on the good work!!
Svar: Precis! Varför ska det vara så intressant att diskutera moderskap när alla ska få göra vad som passar dem och deras barn och familjesituation? Intressant!
Carolina Lidström
Maria Firnlöf
Svårt och känsligt ämne det här med amning! Jag är återigen ofrivilligt fast i ertättningsträsket. Denna gång är det inte samma sorg som med Folke att amningen inte fungerade.
Denna gång är jag mer flrbannad över bemötandet på BB än något annat! Kommentarerna jag fick från barnmorskorna där när Astrid var knappa ett och ett halvt dygn var;
- när det gör ont i brösten kommer mjölken aldrig att rinna till.
-ja nu är hon ju inne på andra dygnet och kommer vara mer alert och händer det inget i brösten nu får du nog liv att ta tillägg.
Och så min favorit - ja man kan ju få lov att acceptera att det inte fungerar att amma för alla.
Svaret jag fick av en BM när jag med gråten i halsen frågade; men kan jag inte amma oftare ist för tillägg var.
-Ja det kan ju bli så att läkaren ordinerad tillägg.
Där var jag nedbruten och tog lydigt tillägg med följden att Astrid inte tog bröstet igen!
Min BM på MVC var allt annat än böjd med det bemötandet.
Härligt att det fungerar så bra för dig och Vidar och jag hoppas att du inte kommer behöva ditt försvarstal för att amma när Vidar vill!
Kramar!

Svar: Aaaaaahhhh! Blir så jäkla arg! Fy vilket hemskt bemötande! :( När de är nykläckta är ju deras magsäckar så små att de räcker med råmjölken de första dygnen innan mjölken rinner till (om jag förstått det rätt). Vilken hemsk attityd personalen på BB hade. Man är ju nog förvirrad och skör som nyförlöst som det är. Är dock säker på att Astrid kommer blir världens bästa barn ändå utan amning :) Det sitter ju i så mycket annat! Stor kram till dig och snart ses vi, det blir kul! :)
Carolina Lidström

Ereeka

2016-04-09 - 03:03:07
Jag säger precis likadant. Här är det också fri amning som gäller. Dock är min mini 8 månader nu och äter mer fast mat. Men vi ammar fortfarande när vi vill.
Idag har vi ammat i bilen och på restaurang.
Svar: Spännande när de får börja äta annan mat :) Blir kul att se vad som blir "favoriten" :)
Carolina Lidström
Körde också på fri amning, vart som helst om de behövts.
Nu äter hon mat på dagen men ammar hela natten ännu. ❤
Svar: Åh spännande med mat! Ska bli kul att börja med smakportioner till Vidar så småningom :)
Carolina Lidström

radhuslivet.se

2016-04-09 - 21:12:41
Jag håller med dig så himla mycket. Ändå var jag så rädd för att amma mina två barn offentligt, när de var små. Jag borde inte ha brytt mig om vad andra skulle tycka!
Svar: Förstår dig! Det är lätt att bry sig om vad andra tycker, särskilt som nybliven mamma där man ännu inte hittat sin roll. Det var först när jag började tänks "han är hungrig nu, då måste han få äta nu, oavsett plats" som jag slappnade av gällande offentlig amning :)
Carolina Lidström
Håller helt med. Är nybliven mamma sen 3 månader tillbaka. Jag tycker man ska ha rätt att amma var som helst. Fast det har man väl, för det finns väl inget som heter amningsförbud?
Jag är ju så konflikträdd av mig, så jag vet inte vad jag skulle göra om nån kom och la sig i min amning, försöker öva in repliker i huvudet så att jag är beredd på om jag nån gång skulle bli påhoppad :-p
Svar: Ja, det är säkert lätt att bli "ställd" och inte veta vad man ska säga om man råkar ut för någon som ska påpeka det. Då är det bra att öva upp repliker ;)
Carolina Lidström

fruborgenvik.se

2016-04-11 - 00:06:46
Så bra skrivet av dig! När jag var gravid undrade jag hur jag skulle hantera det här med amningen på offentliga platser. Men idag faller det helt naturligt. Är min bebis hungrig ska ha såklart få mat, jag ammar överallt, man ska inte behöva låsa in sig i hemmet bara för att man ammar tycker jag, om andra stör sig på det behöver de inte titta =)
Svar: Precis! Känns ju inte kul att bli fast i hemmet bara för att folk ska ha åsikter om när man matar sitt barn. Man hör ju själv hur knäppt det låter :)
Carolina Lidström
Min Molly är 2 år och 4 månader och jag ammar henne fortfarande när hon vill (typ jämt) och överallt. Det är mitt 5:e barn och jag har alltid gjort som jag velat med amningen, äldsta är 25. Har ammat så länge dom velat så barn nr 3 och 4 ammade jag i 3,5 och 4 år. Den enda som klagat var min granne.. idiot.

marycaroline.blogg.se

2016-04-15 - 22:28:51
Bra skrivet! :)

När min dotter ammades körde jag också med fri amning. Har faktiskt aldrig förstått mig på några andra metoder om jag ska vara ärlig :D

Selma

2016-04-17 - 23:41:13
Jag har inte ens hört talas om något annat än att man ammar n'r barnet är hungrigt! Förutom när barnet inte vill äta alls och man måste försöka mer än vad barnet verkar vilja. Låter folk barnen bara skrika och klockar dem t ex var fjärde timme då eller? Kan inte vara så vanligt. Klart att ni gör rätt! Jag förstår inte hur folk kan vara mot att barn ska få äta i offentliga miljöer. Blir man stött av att ett barn behöver äta är det nära något fel i huvudet på en, kan jag tycka. Sedan kan man väl ha åsikten att mamman ska "skyla sig lite" men att vara emot att bebisar ska få äta (som kan bli allvarligt sjuka om de får gå hungriga dessutom och är extremt sköra varelser) det är helt galet att det ens ska vara en diskussion.

Jag var tvungen att flaskmata en hel del tyvärr och då fick jag kommentarer om det också, att jag inte var en bra mamma pga det. Folk har åsikter om allt... Egentligen bör man inte bry sig.
Jag tycker debatter om amning känns så himla .. privata. Jag tycker alla ska få göra precis som man vill, punkt slut! :)
Svar: Absolut! Det är det viktigaste! Alla måste få göra vad som passar dem och deras bebis bäst :)
Carolina Lidström

Skriv en kommentar