Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Nollgradigt till 53 minus.

2007-11-30 15:00:11 i Allmänt

Då jag återigen fått klagomål över att jag, enligt er mina läsare, inte uppdaterar bloggen så ofta, kommer här ett inlägg som förhoppningsvis skänker lite julefrid till det som Bek kallar "snifflande". Bek är en gammal lärare jag hade på en kurs jag läste förra hösten. Han har tagit sig friheten att onomatopoesera fram ett nytt ord för människor som läser bloggar. Snifflande är sådant en snifflare gör när denne läser andra bloggar. Alltså. Jag, som är lite av en nyordskapare själv (och som också passar in i kategorin "snifflare"), tar tillfället i akt och använder "snifflande" då jag tycker att det passar rätt bra.

Idag käkade jag en långlunch med Emma och Johanna, det var himlarns trevligt tycker jag! Emma drar till London efter jul och Johanna funderar på att dra till Spanien för att plugga språk och själv åker jag till Umeå imorgon. Kanske inte fullt så exotiskt, men jag nöjer mig. Tanken på att få pussa på Patrik och att få krama klassen, svettas på Iksu med Ida, träffa Umeåfolket och bara vandra genom stan får mig att må rätt bra.
Det ska bli skönt att komma hem till lägenheten och få dricka sitt EGET te utan krumbukter vare sig av teutbud eller av smått bistra kommentarer från min käre faders håll;
"Vad är detta för ett blaskte?" Han har inte riktigt förstått charmen med de röda och gröna tesorterna utan håller sig sitt på den säkra sidan och kilar stadigt med den, enligt honom, GODA (!?) Earl Grey.

Idag var det en sorgens dag. Sista praktikdagen. När jag meddelade detta för mina elever tittade de upp från sina göromål och utbrast: "Va?! Ska du överge oss?" Åh. Jag gillar dem och hoppas att jag får undervisa dem till våren igen då jag återigen gör praktik och då hela 6 veckor. Jag fick så himla fina kommentarer i enkäten jag delade ut och jag kommer nog att kunna leva på "solstråle-titeln" rätt länge. Att jag dessutom enligt eleverna är en förebild känns ju som ett riktigt hedersuppdrag, jag lovar att jag ska göra mitt absolut bästa! Det känns ändå skönt att liksom packa ihop sina saker från lärarrummet, knyta ihop säcken med erfarenheter och avrunda.

Från en sak till en annan. För någon vecka sedan gick jag en promenad med mina bröder. Vi diskuterade då fram en slags temperaturlista, här kommer den!

+ 4 = Halvtråkig temperatur om det är mulet väder. Lyser solen kan det däremot vara ett helt underbart gradantal, särskilt om man vistas i fjällen.
+- 0 = Samma som ovan. Är det snö bör man se upp för underkylt regn. Kör inte rally.
- 4 = Dags att höja värmen i huset/lägenheten/kojan/slottet.. jamen.. boningen.
- 5 = Lindy blir ett frostbo.
 - 8 = Min personliga favorittemperatur under vinterhalvåret. Snöar det vid denna temperatur är det, som min vän Johan skulle ha sagt, som en fucking jävla dream! Gnistersnö, mysknarr och halsdukar. Blir inte mycket bättre.
- 15 = Rätt jobbigt att åka skidor. Man överväger att införskaffa en sån där smart andningsgrej som alla skidisar har i sin ägo.
- 20 = Skoterkörnings bör övervägas. Vetskapen om att hastigheten mer än fördubblar gradantalet gör att tanken på frusna kinder och avdomnade fingrar inte känns vidare värst lockande.
- 25 = Det är vid denna temperatur man börjar undra varför man skaffade hund. Bia måste ut. Vare sig det regnar, stormar eller är iskallt ute.
- 30 = Man sänder farfar uppe i himlen ett tack till att han fyllde upp ex antal kvadratmeter med ved. Ja, det räcker till er med.
- 35 = Kalljävlaherkeskylan börjar ta vid. Man håller sig helst inomhus.
- 40 = Släkten i Dalarna tror att man skämtar när man över telefon meddelar det numera smått brutala gradantalet.
- 45 = Mamma ringer till pappa och hälsar att han får ta taxi hem från flyget. Hon vägrar att sätta sig i bilen.
- 50 = Ingen självupplevd temperatur, men för att återigen nämna min farfar, kan jag hälsa att det inte var någon hit att vara tvungen att hugga upp en vak för att få vatten.
- 53 = Den 13 december 1941 sattes svenskt köldrekord nära Malgovik (en by utanför Vilhelmina) när temperaturen -53 grader mättes upp.

Dagens låt: Band of horses - "The funeral".

By the way of moments; Bia fyllde 1 år igår. Pappa tog en bild av henne.

image4

Modo - Mora tur och retur.

2007-11-26 10:01:21 i Allmänt

Under måndagen fick jag ett sms av Emma (Vikingsdotter alltså, det är så frustrerande att jag känner så många Emmor så man hela tiden måste vara formell och skriva ut efternamnet så folk kan hänga med i svängarna) där hon frågade om jag var sugen på att följa till Övik på torsdag och se hockey. Klart jag var, jag är alltid sugen på hockey! Man måste se MINST en elitseriematch per säsong.
Vi började planera för torsdagen och var väl inte i takt med torsdagens väderprognos, så när våra föräldrar rådde oss att stanna hemma för att det under torsdagdag skulle vräka ned 1,5 dec nysnö blev vi lite bleka. Vi bestämde oss för att inte köpa biljetter riktigt än utan inväntade vädret istället. De kom futtiga 4 cm snö och vi satte oss i bilen och hoppades att snön inte skulle försvåra resan för oss. Det gjorde den inte heller och vi köpte biljetter och åkte ned till Övik.

Matchen i sig var ju rätt trist, Modo började inte spela hockey förrän de sista 7-8 minutrarna. Och vid det laget hade jag hunnit lessna och roade mig med att hitta look a likes. Min klasskompis Johan som också var på matchen smsade mig från sin sektion och frågade om vi såg Leif Loket Olsson bortanför oss. Det var faktiskt skrämmande likt. Jag, som efter nästan en hel veckas arbete/skola, var löjligt trött skrattade åt det mesta. Bland annat åt "allvetarna" bakom oss. De trodde att de kunde ALLT om hockey.

När vi sedan skulle åka hem började äventyret. Ni som bor vid kuststäder vet att man borde vara utrustad med extra spolarvätska när detta problem uppstår. VÄGSALTET. När Emelie satte sig bakom ratten och började köra dröjde det inte lång stund innan hon halvskrek: jag ser ingenting!!!!!
Med ett frenetiskt tryck på denhärgrejensomsyftartillattsprutaspolarvätskapårutan insåg vi vårat problem. Vi hade slut på spolatvätska. Och hela framrutan var som ett enda stort saltklister. Man såg ingenting. Vid varje möte blev vi bländade och det var bara att hoppas att bilen höll sig på vägen.

När vi insåg att närmaste bensinstation var belägen i Åsele var det bara att försöka stå ut. Emelie blev dock less, stannade bilen vid en p-ficka och började "putsa rutan" med hjälp av snö och någons vantar. Det funkade en aning och vi fortsatte att köra. När vi kört en stund kom vi in på en liten, konstigt smal väg utan lysen. De i baksätet hade somnat och jag och Emelie tittade på varandra och tänkte att nu måste vi nog ha kört fel. Jag med min fenomenala fantasi började prata om mördare som gick längs ut efter vägkanterna och lurade bakom träden. Då fick vi motorstopp. Och Emelie började skrika igen när jag sa: titta där! Jag pekade ut mot skogen för att skrämmas lite, det är ju alltid kul! Men Emelie fick igång bilen igen, vände och körde ut på en mer civilicerad väg.

Ni vet hur det brukar bli i en bil med fyra trötta tjejer och musik. Man börjar sjunga. Högt och mycket. Allt finns dokumenterat på min mobiltelefon och jag ska ta fram musikklippet varje gång jag är på mitt sämre humör! :)
Vid det här laget kurrade min mage väldigt mycket. Man kunde nästan tro att den förde något slags krig där inne och nu tagit till de största stridsvagnarna den kunde hitta. Vi häll hoppet uppe och tänkte att Statoil i Åsele kanske har öppet till 24.00. Men nej, 22.00 var det magiska klockslaget som hade fått tyst på min mage.

I Åsele bytte vi förare och Emelie somnade utmattad i baksätet efter slitet med vindrutetorkare, ickebefintliga spolarvätskor och läskiga vägar. Emma satte sig bakom ratten och hela vägen hem från Åsele hade vi deeptalk. Det var skönt. Ett bra avslut på en riktigt bra kväll som bör göras om inom sinom tid! :)

Sestina till ett hjärta på realisation.

2007-11-23 13:40:19 i Texter/dikter

      

     

Vill redan nu passa på att ursäkta mig för första strofens sista vers som bryter mot sestinans strikta uppbyggnadsregler. Att skriva en sestina är ett rent helvete. Kort sagt. För det första består den alltid av sex strofer innehållande sex rader och på slutet en såkallad "tornado" om tre rader. Versfötterna håller sig till fem jamber per rad och eventuellt kan ett extra taktslag förekomma. Det svåra är att slutorden i första strofens verser (rader) återkommer som slutord i resterande strofer - i FÖRUTBESTÄMD ordning. Därav helvetet. Man blir som ni kan förstå rätt bunden, och samtidigt, enligt mig, "tvungen" att skriva klart om man väl påbörjat denna form av diktande.
Som sagt; "Enkelhetens faktum. Svårighetens mysterium." innehåller 4 extra taktslag, strängt förbjudet enligt sestinadiggare, men jag håller mitt på det torra och hänvisar till min amatörmässiga känsla kring just Sestinor. Nedan finns att läsa min alldeles första Sestina.
                                                       Sestina till ett hjärta på realisation

                                                           Jag undrar när tankarnas ord tog slut

och vem som hindrade dem att stilla gro.

Kanske slår de rot vid tidens avbrott.

Kanske vill de hitta en själ hos mig.

Kan jag fånga dagen med lövknaster?

Enkelhetens faktum. Svårigetens mysterium


   Varje gång jag finner ett mysterium

slutar det med att jag ger upp och tar slut.

Kan man ordna allt med lövknaster?

Skrapa bort frosten och se allt sakta gro?

Bollar har rullat mellan dig och mig

och jag antar att de har gjort ett avbrott.


Det är svårt att kalla stunder "avbrott"
.

Att kalla möten för mysterium.

27 sorters te finns hemma hos mig,

samtliga sorter borde snart ta slut.

Hur gör folk när de får saker att gro?

Hur gör de när de samlar lövknaster?


Mitt bland ekon av våra lövknaster

samlar jag ihop mig till ett avbrott.

Det finns annat än hjärtan som kan gro.

En guide löser gärna mysterium,

undersöker - finner väg till ett slut.

Önskar att du vill bli en vän till mig.


Önskar att du när du vill ringer mig.

Vill att du ler när du hör lövknaster.

Vill att du skrattar när jag säger "slut"

 och hejdar mig när jag tänker "avbrott".

För jag löser gärna mysterium -

om det byggs upp på att vänskap ska gro


Trygghet är väl att se någonting gro?

Jag hoppas inte jag missminner mig.

Vill tro att jag kan lösa mysterium.

Att skapa harmoni med lövknaster -
är att kalla tiden för ett avbrott

Och jag hoppas att det inte tar slut.


Jag vill hindra ett slut, och säga "gro"

till ett stilla avbrott intill mig.

Som lövknaster befriar mysterium.


    Carolina, nov 2007.
                                                                    

Appropå könsroller..

2007-11-22 08:50:18 i Allmänt

Könsroller är som många vet ett ständigt aktuellt ämne. Det vet även Patriks farfar, om än i en lite "gårdagsaktig" anda. Patrik håller på att bygga en sänggavel till vårat sovrum och får hjälp av sin pappa och sin farfar. Torsten (farfarn) som är snickare löser lätt problemen som uppstår kring mått, spotlights och färgval. Igår yttrade han sig dock lite väl klumpigt ur genussynpunkt. De stod inne i sovrummet och höll på att mäta upp själva sängsockeln varpå han säger: Men.. hur ska det nu gå för Carro? Nu kommer det ju att bli svårt för henne att dammsuga och våttorka under sängen?
Patrik lugnande honom med att säga: Du.. det är faktiskt jag som städar i den här lägenheten! Carro hatar att dammsuga och torka golven. Hon gör det andra (typ dammtorka, haha).

Språkspalt

2007-11-21 15:04:52 i Allmänt

Lika många nätter som dagar i en människas liv.
Ändå har det vi upplever var natt aldrig skapat behov
av det sammansatta ordet "varnatt"
som motsvarighet till det var dag använda "vardag".

Mycket är alldagligt, men inget allnattligt.
Det är som om nätterna inte hade något gemensamt,
utan var och en av dem vore ny och okänd.

Inte heller har vi några sammansättningar i tre led,
ingen varnattsrealism, inga varnattskläder,
inget varnattsspråk och tydligen heller ingen varnattstristess
eller längtan bort från den obemärkta varnattstillvaron.

Nej, inte ens nattarbetarna på sjukhus, taxifik och polisstationer
runt om i Sverige tycks ha några varnattsrutiner att tala om.

Varje kväll går jag och lägger mig
utan att riktigt förstå vad det egentligen är som ska hända.

"Språkspalt" av Per Lindberg ur antologin "Måndagsdikterna"

Igår var det praktikens domedag. Metodiklektorn besökte mig för att bedöma mitt sätt att undervisa. Hon var söt som en farmor ungefär och sa att jag inte skulle tänka på att hon satt där bak i klassrummet, utan mer tänka henne "som en fluga på väggen". Jag klarade det. Mitt sätt att undervisa gillades av henne och därmed pustar jag ut och tar mig an nästa uppdrag; den skriftliga VFU-uppgiften.

Angående dikten ovan så håller jag med Per. Har inte nätterna något gemensamt? Det ligger någon slags mystik i att släcka lampan och somna. Man vet aldrig vad som väntar när man börjar drömma. Det är väl därför det är svårt att skapa någon slags rutin. Åh. Jag borde träffa den där Per så kan vi flumma iväg ytterligare kring ämnet.
Nu ska jag snart åka och hämta Linda. Sedan blir det middag, hundpromenad, Biabus, kväll och natt.. Jag måste nog hålla mig till den vetenskapliga teorin att nätterna är till för att man ska samla sig och få en chans till återhämtning. Men. Jag vill samtidigt inte släppa mystiken. Mystik är bra för själen, det tror jag.

Igår på träningen kom jag fram till en sak:
Det är en himla tur att jag aldrig har hållit på med kampsporter. I så fall skulle jag nog ligga död och begraven för flera år sedan. Innebandy är en hetssport bara i sig, men hetsen ökar om man spelar som jag gör. Jag hatar att förlora och ger mig bara när fötterna är av och händerna flugit iväg över sargen.. ungefär. Tänk er mig tävla i Ultimate Fighting. Efter en sån rond är det nog bara att hämta matberedaren och skicka mig till kannibalerna.

Lappsjukans klimax

2007-11-20 14:21:15 i Musik!

Rubriken till detta inlägg är formulering i en utav Lars Winnerbäcks låtar "Jag fattar ingenting" som finns att lyssna på i det senaste albumet "Daugava" som kom i slutet av september detta år. Lasse kan verkligen konsten att trolla med ord, skapa musik och samla dessa konstformer till en enhet.

Våren, då jag fyllde 14, stod jag hemma på bron i Dalasjö och lyssnade på Lars Winnerbäcks då nyutkomna album "singel" med releasedatum 2001-03-05. Min storebror är begåvad med en egenskap som få besitter; nämligen att hitta musik som är värd att lyssna på utan att använda sig varken av internet eller radio. Nu hade han alltså köpt detta album och det rullade på repeat hela den våren. Jag menar, vem minns inte "elden " liksom?

Sedan våren 2001 har jag då följt Lasse i hans strövtåg genom musikskapandet. För att kort sammanfatta; det är en bra väg att vandra. Lasse kan sin sak. Då jag under en septemper eftermiddag tidigare i höstas surfade runt och upptäckte att Lasse med co. skulle ut på turné blev jag såklart sugen att lyssna på konserten de skulle ha i Umeå. Jag fortsatte att klicka runt på internet och hamnade till sist på biljettcentrums hemsida i syfte att knycka en utav de åtråvärda biljetterna. Men någonstans på vägen klickade jag samtidigt upp en annan sida; nämligen lärarutbildningens, som påminde mig om den verksamhetsförlagda delen av utbildningen. Praktiken. Just ja. En månad i Vilhelmina. I november. Visst, jag hade kunnat åka ned till Umeå över helgen och se honom. Men så också till det faktum att jag sett Lasse live tre gånger innan och att skivan "Daugava" (som är döpt efter en flod i Riga) enligt mig inte håller rakt igenom. Alltid finns det guldkorn man kan mysa med, men jag menar; "vad är det som bekymrar Sara When?" Lasse? Vad menar du? Måste göra någon slags textanalys på det spåret. Dock håller andra spår som "Jag fattar ingenting" och "Tidvis" den klassiska Lassestandarden, som faktiskt finns! Hursomhelst. Jag bestämde mig efter många om och men att inte köpa biljetter, att inte se honom och det delvis nya bandet spela. Klart jag ångrar mig på ett sätt. Då är det tur man har vänner som ringer när han spelar. Idamari och Emil ska ha all världens tack.

Min klasskompis Olof yttrade sig, något bittert, vid en diskussion om just Lasse tidigare i höstas. Vi satt ett gäng och diskuterade kring den ej efterlängtade kommersialism som faktiskt dykt upp kring Winnerbäck på senaste tiden, varpå Olof yttrar följande;
"Det värsta är alla jävla studenter som har tagit till sig hans jävla passus om nudlar och liksom: Åh, det handlar om mig! NEJ! Det gör det inte! Gå hem!"
Det värsta är att jag måste hålla med honom. Kommersialismen kring Lasse och hans musikskapande har växt sig utöver gränsen till fans som beundrar honom. Nu finns det fans som lyssnar på honom för att.. ja.. för att "alla andra gör det" eller, gud bevare mig, ännu värre "för att de har hört honom på radio". Fast än jag sitter här fullt påklädd får jag kalla kårar. Musik är en konstform. Ingen jävla produktvara i massupplaga.
 

(Olof jobbar förövrigt som musikrecensent på VF och har recenserat Winnerbäcks konsert i Umeå den 17 november, recensionen finns att läsa på www.folkbladet.nu)

Bland clementiner och vildvittror.

2007-11-15 14:56:19 i Allmänt

För närvarande har jag rast. Mitt uppe i en hektisk planering. Raster är bra OCH dåliga. Bra för att man hinner andas, käka frukt, dricka te och samspråka med andra lärare. Dåliga för att man tappar fart, fokus, kommer av sig.. helt. Därför tar jag mig an och skriver ett litet inlägg här på bloggen. Då det inkommit klagomål över att jag bloggar för lite måste jag visa min goda välvilja och tangentera ned några små ord.
Tangentera är mitt nya ord för att skriva på datorn. Smattret av tangenterna är ju ett oerhört lustfyllt ljud, särskilt i stressade situationer och ännu mer särskilt i situationer UTAN musik (vilket helvete). Jag har tyvärr för nuvarande ingen fungerande ljudfunktion på min älskade Fujitsu Siemens Amilo, ska be Fredrik, min oumbärlige datanisse till vän att kika upp saken.

En liten allitteration jag skrev i mitt "dagens" denna torsdageftermiddag;
Vettskrämd, vintervit och vilsen vandrar vildvittra vid vattnet.

Åh. Det står stilla i huvudet. Dagarna går fort men ändå långsamt. Antar att det är det jag brukar kalla osynk.
Avslutar med ett grattis i efterskott till Astrid Lindgren som skulle ha blivit 100 år igår.
Skam åt folket att inte hon fick Nobelpriset.

353716-4

Racerföraren Emma!

2007-11-14 19:22:10 i Allmänt

Gårdagskvällen var minst sagt underhållande. Lånade brorsans bil och körde med stor precision (och utlovad försiktighet) in till Vilhelmina. Väl där rattade jag mot Löparstigen och steg in hos Vikingsdotter/Ottosson där jag hamnade mitt uppe i en vild diskussion som handlade om vilken grabb Emma ska välja (eller inte välja). Hennes lillebror hade stora förmaningar vill jag lova! När klockan började närma sig 21-snåret satte vi oss i Emmas bil och körde mot Larco för att där hämta upp Linda. Det blev en stor utmaning för bilen att orka upp för den branta och hala backen. Vi backade ner mot Hembergsskolans parkering och tog ny sats. På tredje försöket lyckades det och Emma kan nog leva på den stoltheten länge! Efter den incidenten gick färden mot Penélopes lya där vi hämtade upp henne med tillhörande innebandyklubba. När vi skulle parkera bilen utanför sporthallen verkade Emmas hjärna ha raderat ut informationen kring den uppenbara halkan som rådde kvällen till ära. Hon parkerar bakom en bil och börjar glida.. Emma, som nu börjar bli smått stressad och därmed aningens hysterisk, trycker frenetiskt in bromspedalen och sliter i handbromsen. Hennes hjälteinsats lyckades och bilen stannar. 30 cm bakom bilen framför. Men stilla stod den.

Nu när alla var samlade kunde vi inta sporthallen för att lira innebandy i 90 minuter. Men. Vi åker till fel sporthall., Ja, Vilhelmina har faktiskt inte bara en! Vi åker till den andra och hittar där resterande tjejtrupp. Men innan vi hittar dem, hittar vi också en annan filur. En kille. I ett omklädningsrum. Oj, tänker vi. Vi gick nog lite fel i vår iver att dra på oss träningskläderna och börja spela. Hursomhelst. Till slut får jag äntligen knyta på mig skorna, ta klubban i ett fast grepp och lägga in bollen i nätet. Ett bra avslut på en bra kväll!

Dagens incidenter har mest bestått av gäspningar. Inte av tristess och leda, tvärtom. Det är så mycket intryck hela tiden, de får inte plats innuti mig så kroppen reagerar nog med gäspningar. Undrar om den teorin håller? Ska fråga någon som vet.

Melosvulstik.

2007-11-11 16:06:25 i Texter/dikter

Melosvulstiken drabbar nog alla någon gång.
Som en slags innerlighetsporr med verkligheten.
Lite fjolligt och orealistiskt faller man mot asfalten.
Kanske är man labil ändå? Egocentrisk?
Kanske är man till och med patetisk?
Prålighetens samfund med teatralismen.
Svulstighetens kamp mot kråsskjortan.

Skrivövning när tankarna är på annat håll någon gång i oktobermånadens slut.

Hittade en annan grej i mitt block;

Dagens 17/10

Jag vill bara sitta här med benen i kors. Punkt.
Seriöst försök till reflektion:
Undrar om man skulle haka på trenden att starta en blogg?
Kan en doktorand vid nordiska språk skriva om sitt liv
för allmän beskådan så kan väl jag,
en simpel lärarstudent vid Umeå Universitet?
Reflektioner var det ja. I ärlighetens namn måste jag erkänna
att jag finner svårighet med att framställa några teorier om dagens upplägg.
Detta på grund av att jag för närvarande befinner mig i en ytterst förvirrad sinnestämning.

image3

Ekdahl får sätta punkt.

Skavsårstadiet.

2007-11-11 15:50:59 i Texter/dikter

Kring träden vandrar skuggor och jag ryser vid varje lövknaster.
Kvicksilvret dalar långsamt ned - långsamt fallande till snögnister och julgransglitter.
Hur blir det med julen?
Kan man tänka sig ett nytt kapitel?
Sover Guden i dvala nu i november?
Tänker mina hjärnceller in sig i skavsårstadiet?
Hjälp mig november - hur gör vi nu?
November, ge mig en tro i dina trettio stilla dagar.

Ovanstående rader skrevs den 31/10 - oktober/november.
Sans, trans - dans.

Tiden stannar en sekund.

2007-11-09 19:00:15 i Allmänt


Concordia parvae res crescunt, discordia maximae dilabuntur.

Detta är ett inlägg om att älska att lära ut. Detta är en inlägg om konsten att besvara en fråga. Detta handlar om att trivas med det man gör. Lyckan i att ha hittat rätt. Tillfredsställelse i sina val. Praktiken är bland det roligaste jag gjort. När en planering fungerar, när eleverna förstår, när man känner att man är värd en rast - det är då man känner för helg. För mycket intryck kräver i slutändan lite ledighet.

Vilhelmina är så mysigt. Helt övertäckt av snö av den bättre kvalitén. Gnistersnö, mitten av november, mörkt och första glöggkvällen är på intågande här hemma hos världens bästa människor; familjen.
Efter dagens arbete gick jag till affären för att inhandla helgens mat. Väl där möttes jag av pappa och Ludvig och under cirka 40 minuter hade vi en rolig stund bland mjölklitrar, pålägg, frukt och glödlampor.
Citat lillebror: "Nja, men.. jag kan inte äta så mycket godis ikväll för då riskerar jag att få ont i munnen och då blir det inte kul att köra skoter imorgon"! Sammanhanget i det citatet går ju att diskutera.

Jag tänkte på en låt av Thåström idag.

"Massa människor säger hej
jag kan bara namnet på en del
Jag säger hej tillbaks och jag låtsas att jag vet
Men jag är glad att se att dom lever
och tiden stannar en sekund"

Sant.
Snöskottning nu.
Och att få tankar besvarade är ju lite svårare än det här med frågor.

Genom enhet växer det lilla, genom oenighet sönderfaller det stora.

Tokfursten

2007-11-07 22:07:48 i Allmänt

En dramatisk klassiker av en mästare.
Om att vara ett oälskat barn. Om att kärlek och medmänsklighet kan förändra. Baserat på den sanna historien om Elgard Jonssons tillfrisknande efter en lång tids psykisk sjukdom.

Tokfursten av Henning Mankell är en fantastisk berättelse om vägen från mörker till ljus. Värd att berättas om och om igen.

Larmrapporter om unga människors psykiska ohälsa oroar. Genom att berätta den starka och hoppfulla historien om Tokfursten vill Teater 'i' öppna för diskussion kring dessa frågor.

Tokfursten spelas på turné från och med hösten 2007 i samarbete med Smålands Musik och Teater.
Regi: Christer Engberg
Se den!

- www.teateri.com

Teater. Mänsklig kraft på scenen. Bland de högsta punkterna på "debästasakerna-listan". För mig i alla fall.

Har en gråsten rätt att yttra sig?

image2

Bland rensning och annat meditativt.

2007-11-05 21:05:22 i Allmänt

Under helgen har jag rensat min garderob här hemma. Skolböcker från högstadiet och gymnasiet blev också sorterade. Blev en stor säck till Myrorna, en säck med innehåll som går till återvinning samt otaliga kläder med benämningen: "Vetejvadjagskahadennatillmeddenkanvarabraatthasen..nångång". Den sistnämnda grupp kläder hamnade i diverse förrådsutrymmen i farmor och farfars hus som ligger lämpliga 10 meter ifrån mamma och pappas boning. Min garderobsrensning lättade min själ. Jag älskar att rensa. Nu har jag vinterkläder i ett förråd, skor i ett annat och skolböcker i ett tredje utrymme. Övriga kläder ligger i påsar på en säng i ett utav rummen och väntar på bättre tider; det vill säga när jag ska strukturera upp någon slags ordning för dem också. Under rensningen kom jag på mig själv att ha gott om utrymme till dessa aktiviteter. Tänk de som tvingas ge bort, kasta och bränna i brist på förvaringsutrymmen. Jag lånar gärna ut ett litet utrymme till någon!
 Jag och min vän Johanna pratade om detta tidigare i höst. Att rensa. Att skapa ordning i ett kaos. Feng shui-läran bygger mycket på att rensning ska vara meditativt. Feng shui handlar om den osynliga energi som finns i all materia, och de vägar som denna energi tar.

Mitt under mitt ivrigaste tempo i rensningen kom mamma in och höll flertalet omaka sockar i handen;
"Jag vet att jag sett makan och maken till dessa sockar någonstans!"
Sedan letade hon en stund. Jag vet inte riktigt hur hon gjorde. Men på något makalöst sätt hittade hon makan, eller maken, till samtliga sockar. Friden la sig som ett vitt skimmer i sockarnas tillvaro. Personligen tyckte jag att jag kunde slänga dem eftersom jag inte hittade dess jämlikar (och inte orkade leta). Men de som känner min mamma vet att hon sällan ger upp och att hon lever efter ett motto hon ständigt, i tid och otid, predikar för;
"Det är inte på de stora inkomsterna man blir rik, utan på de små utgifterna"
Kontext i detta sammanhang: Carolina! Titta nu, här har du 8 par sockar, helt felfria. Använd dem nu så du slipper köpa nya!
Man lär så länge man lever som det så fint har myntats en gång i världen.

Idag startade min första ämnespraktik. En månads askultering i svenska. Det kommer att vara med blandade känslor jag intar klassrummet imorgon för att hålla i min första lektion. På riktigt. Samtidigt som jag lär ha en hög puls på grund av nervositet, kommer jag också att tycka att det är kul.
Det är snö här uppe i Vilhelmina. Efter en månads vistelse kommer jag att betrakta snön som en självklarhet, då är det ju december. Nu, i början av gråaste november månad räknar jag snön som en gäst. En gäst som kanske får stanna om den visar tillräckligt idogt arbete. Fyra veckor är en brett räknad tisperiod. Särskilt i november. Fyra veckor kan gå fort, rusa fram så man knappt hinner med. Eller så hinner man andas i takt med långsamheten.

Dagens ord: Mysigt!

Kom att tänka på en sak igår. Jag har börjat överanvända adjektivet mysigt. Sökte på synonymer på ordet och fann följande: trivsam, skön, angenäm, trevlig, hemtrevlig, puttrig
PUTTRIG? Det är för mig inte ett annat ord för mysig. "Puttrig" för mig har en smått bitter klang och borde enligt min ringa åsikt infinnas i ett mer negativt sammanhang. Förstör inte ordet "mysig" för mig! Verbet "puttra" är däremot något som en gryta gör, när den har cirka 3 minuter kvar av sin tillagningsprocess.
Vad tycker ni? Jag vill ha ett svar med en tilltänkt formulering samt en motivering med stringens!

Avslutar med ett citat:
"Mysigt för mig är att komma hem, slå på strykjärnet, dra igång nån dålig film och ställa sig och STRYKA KLÄDER"
- en vän i klassen vid en diskussion om just mysiga saker.

Är du uppkopplad?

2007-11-03 21:52:09 i Allmänt

Mamma ropar från köket;
"Carolina!? Är du uppkopplad?"
"Nej, va?"
En stunds tystnad från mammas håll varpå hon tillägger;
"Just ja.. vi har ju bredband"

Vet inte vad som hände. Min stackars mammas annars så välputsade hjärna stämde inte riktigt överens vid alla kopplingar. Hon tänkte tillbaka till tiden för sisådär en 6-7 år sedan då vi fortfarande hade MODEM. Gud bevare oss alla att den tiden är över. Tacka vet jag trådlöst nätverk. Jag undrar om ordet "uppkopplad" egentligen har någon innebörd eller om det bara är ett samlingsnamn för det man gör när man "sitter av tid" framför datorn. Hänger på internet, kikar mail, googlar om menlösa saker, bloggar..

Idag hade jag den skönaste outfiten man kan tänka sig. Jag och mina kära föräldrar var ute och spatserade i skogen med Thimmie och Bia. Aktiviteten till ära matchade jag med en helgrön mundering för att samspela med de mörkgröna tallarna. Pappas jaktbyxor och morfars gamla, jättemysiga jackjacka. Spetsade till det hela med ett par mörkblå tjocksockar för att matcha novemberhimlen. Hur kan man poetisera ihop en outfit? Här någonstans borde jag sluta skriva. Jag tänker för mycket.

If you were a river I would swim you,
If you were a house I would live in you all my days.
If you were a preacher I'd begin to change my ways.

Life is just a slow train

2007-11-02 11:59:08 i Allmänt

All helgona. Halloween. All helgona. Halloween. Både och kanske? Nu för tiden är det nog så.
Jag sänder en extra tanke till morfar, farmor, farfar, André och Tord. Pepito tänker jag också på. Jag är säker på att han har det bra uppe vid de evigt gröna ängarna.

Jag har blivit kär. I en kvinna. Vid namn Katie Melua. Alla andra kvinnor och män kan härmed betrakta sig skarpt utkonkurrerade. Jag kan inte hjälpa det. Hennes låtar är total eufori för örat, själen och tankarna.

Denna vecka har varit rätt "berg&dalbanig". I tisdags hade vi en så kallad rummeltillställning med klassen. Så där mitt i veckan. På väg hem sådär mitt i natten genom Umeås höstkalla gator kom farbror blå och hälsade på. Detta för att vi skjutsade på cykeln utan lysen. En böter på 1500 lyckades vi pruta ned till 500. Skapligt ändå.
Denna incident bidrar ej helt ensam till ovanstående onomatopoetiska adjektik. Mitt försök till förklarling kommer att vara alldeles för långt för att bloggas om nu. I veckan har vi redovisat våra lektionsplaneringar och många av dessa inkluderade skrivövningar. Kanske kommer ett inlägg där jag publicerar de kryptiska tankegångarna som genomfar mitt huvud i nuläget.

Klockan 14.05 åker jag hem. HEM. Smaka på det ordet. Då jag inte varit hemma i mitt vackra, gula, mysiga hus på sisådär 9 veckor känner jag lycka inför hemkomsten. Fest ikväll dessutom. Hemma i Vilhelmina. Har inte gått ut i Vilhelmina sen JULDAGEN. Ska bli riktigt roligt! :)