Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Namnsdag, skogspromenad och middagsbjudning!

2016-08-31 20:28:48 i Allmänt

Vilken fin onsdag vi haft! Började med att faster Linda skickade ett sms och grattade Vidar på namnsdagen och både jag och Christoffer ba: "Just ja!". Hehe. Bra koll! På förmiddagen kom Maria och Nicolas och gjorde oss sällskap på en skogspromenad och sen satt vi på trappen och släckte törsten med vatten och pratade om tusen saker, trevligt! På eftermiddagen slocknade Vidar innan han hade hunnit amma så han vaknade igen efter bara en halvtimme så jag lade honom intill mig och ammade och så slocknade vi båda och vaknade två timmar senare... oj. Men skönt! Och kanske välbehövligt för oss båda! Var dock lite groggy när Christoffer kom hem efter jobbet och skyndade på mig då vi skulle på middag. Gabriel och Marika bjöd nämligen in på middag i kväll och där är det alltid lika mysigt och roligt att vara! Så jäkla tacksam över alla dessa braiga personer som finns i vårt liv.
 

Vidar och nätterna

2016-08-30 20:25:00 i Allmänt

Insåg att Vidar var lite otydlig när "han" berättade om en vanlig dag där han vaknade 07.30 och somnade mellan 19.00-19.30 - det stämmer - men. Han uteslöt att berätta om nätterna, tiden där emellan, för det överlät han till mig, hehe.
Ända sedan Vidar var liten minispädis har han vaknat ofta och ätit på nätterna. Ofta vaknar han 23, 02 och 05 men i perioder har han vaknat oftare. Jag har egentligen aldrig upplevt det som särskilt tärande då han somnat om efter bara en liten stund vid bröstet och sedan lagts tillbaka till sin säng (ammar jag vid 05 får han dock sova kvar bredvid mig för det är ju sjukt mysigt att samsova!) så den sammanlagda vakentiden för mig blir max en halvtimme. Dock börjar han ju bli så stor nu att han inte ska behöva äta på natten och särskilt inte när han äter så pass bra under dagen och växer som han ska. Dessutom ska jag ju erkänna att längtan efter att sova i längre svep börjar infinna sig och blir allt starkare. Därför har jag och Christoffer nu infört projektet "Få Vidar att sluta nattamma" och vi har lagt upp det på följande vis:
Vidar får välling 19.00 som vanligt och ammas (om han vaknar) innan jag går och lägger mig vid 22.00-23.00. Sedan sover jag nere i gästrummet fram till kl. 02.00 och ifall Vidar vaknar söver Christoffer om honom genom napp och vyssning. När kl. slår 02.00 går jag upp till sovrummet för avlösning och då går Christoffer ner och lägger sig i gästrummet. Vaknar Vidar då söver jag om honom och när han vaknar nästa gång ammar jag. Ibland tar den där "omsövningen" endast ett par minuter men i natt höll vi på i 40 minuter... Vi har insett att han egentligen inte är särskilt hungrig där på natten då han mest bara snuttar och sedan somnar om. Det han däremot vill ha är närhet och eftersom jag tagit upp och ammat honom i tron om att han är hungrig har han vant sig vid täta (relativt) uppvaknanden. Målet är alltså att långsamt trappa ner på nattamningen genom att söva om Vidar när han vaknar och låta det gå längre och längre tid mellan målen (snuttandet snarare) med det slutgiltiga målet att helt avveckla nattätandet.
Ni får gärna berätta om hur era nätter med bebisar sett/ser ut!
I dag har vi varit runt på kompishäng. Först hos Sandra i Latikberg där vi fyndade massa kläder som Lukas och Aron haft. Så tacksam för det! Sedan åkte vi till Emma för ännu mer fika och surrande. Bra dag! Nu multitaskar jag genom att laga barnmat, slå in paket till 90-årsfödelsedags"barnet", träna och städa. Typiskt mig, alltså! Hoppas ni alla har en fin kväll!
 
 
 
 

Full rulle

2016-08-30 09:03:22 i Allmänt

I går var vi på språng hela dagen så jag hann inte blogga annat än det inlägg jag förberett om Vidars dag. Eller vänta... det var ju Vidar som bloggade det, hehe. I går hängde vi på mitt jobb i flera timmar och pratade med saknade elever och jobbarkompisar. Kul tyckte Vidar som gick från famn till famn och hjälpte till lite i elevfiket. På kvällen hade vi möte med byaföreningen. Till helgen går ju den årliga surströmmingsfesten av stapeln så det var lite planering kring det. Jag och Vidar hänger dock på mormor och morfar ner till stugan för mammas moster Lillan fyller 90 så det blir kalas för henne! Kul!
I dag ska vi till Latikberg och hälsa på Sandra och Liv. Ha en fin onsdag!

En helt vanlig dag i Vidar Bergs liv

2016-08-29 21:51:45 i Allmänt

Hej hej! Det är jag som är Vidar och nu tänker jag ta över bloggen för en stund. Mamma brukar sitta här och skriva när jag sover eller leker på golvet men nu är det minsann min tur. I går blev jag sju månader gammal och i morse när mamma åt frukost låg jag på golvet och helt plötsligt hade jag hasat mig under kökssoffan med halva kroppen, det ni! Vilka konster jag kan redan va! Mitt första inlägg ska handla om hur en vanlig dag kan se ut för mig. Vi tar en dag när vi är hemma i byn för om vi far och flänger och hälsar på folk ser det lite annorlunda ut så då får man liksom sova när tillfälle ges. Nu kör vi, välkommen till en helt vanlig dag med mig!
07.30 Ungefär här brukar jag vakna och morna mig en stund. Ibland vill jag amma men ibland är jag inte alls intresserad av att äta på något bröst. Vi gosar och mamma brukar fjanta sig så jag skrattar väl lite pliktskyldigt. Och så kör pappa i gång och mina kinder blir alldeles röda av hans himla skäggstubb. Sen säger pappa hejdå och jag och mamma går upp och klär på oss. Just på den här bilden har jag min soliga body från Polarn o Pyret, har en likadan fast grön för mamma älskar mönstret.
08.00 Ligger på golvet och drar någon hund i örat och leker med mina gosedjur. Mamma äter frukost och verkar vara inne i en egen värld men så småningom får hon passa upp för snart tänker jag börja hitta på bus. Då kan hon inte längre bara lägga mig på golvet rakt upp och ner!
09.00 Grötdags! Mums! Särskilt gott är det om jag får smultron till som mormor plockat till mig i trädgården.
10.00 Nu börjar jag gnugga ögonen och bli trött så vi ammar litegrann och klär på oss och drar en runda med vagnen i skogen eller längs vägen. Jag tittar på mamma som går där med sina hörlurar och verkar vara inne i någon sådär podcast men ibland nynnar hon så då antar jag att hon lyssnar på musik. Det brukar vi göra rätt ofta. Det är skönt i vagnen och härligt med frisk luft så jag somnar jämt.
11.30 Hemma igen och snart dags för lunch! Mamma förbereder medan jag sitter i min stol och viftar för fullt med armarna.
12.00 Äntligen mat igen!
12.30 - 14.00 Efter lunchen brukar vi spela piano och då sitter jag i selen på mammas mage och spelar jag med. Mamma säger att jag måste ta det försiktigt med tangenterna men det låter ju så roligt när man bankar för fullt på dem! Mamma sjunger för mig och jag hänger på så gott jag kan. Min favoritsång just nu är den där om drängen som är fattig men verkar glad ändå! Vi brukar också gå en sväng och kolla till hönorna och palla morötter och tomater och förbereda middagen. Kanske tar vi ner någon tvätt från strecket när vi lix är ute.
14.00 Nu börjar jag bli sugen på mat (igen) så jag ammar lite och somnar sedan i min spjälsäng uppe i sovrummet. Där är det svalt och skönt. Mamma brukar lägga på mig en filt men den sparkar jag av mig fort som attan. Jag är rätt varmblodig av mig, förstår ni.
15.30-16.00 Vaknar! Ropar på mamma att hon ska komma. Hon har grejat med en massa saker medan jag sov men ibland vet jag att hon brukar dricka te, äta nån god chokladbit och ligga på soffan och kanske slumra en stund också. Det tycker jag att hon gör rätt i för då har hon massa energi att hänga med mig sen!
16.00 Middagsdax! Favoriten är röding och öring som farfar fiskat åt mig men det mesta går ner faktiskt. Roligast är när jag får bitar att hålla i själv och äta. Jag har ju faktiskt fått en liten, liten tand nu och när jag får fler kommer det att gå bättre att tugga.
17.00-19.00 Här vill jag mest vara med pappa som jag inte träffat sedan morgonen (om han inte varit hemma på lunch förstås mellan allt skogsgrejs han jobbar med). Vi brukar busa och leka i soffan och ibland hänger jag med honom på gräsklipparen och då får jag ha sådana där häftiga hörselkåpor! Om det är fint väder ute klär vi på oss och går ut. Då får jag sitta i selen för om jag är i vagnen finns en risk att jag råkar somna. I selen har jag bra uppsikt över vad som händer. Det är bra att jag bor här på gården så jag håller lite koll. Tycker mamma kan vara lite yrsen ibland...
19.00 Dags för pyjamas och välling. Klappar hundarna god natt.
19.30 Nu sover jag efter att ha slurpat välling och kramats god natt av mamma och pappa.
Vi hörs igen en annan dag! Det var kul att skriva här på mammas blogg! Hej hej!/Vidar
 

Några reflektioner efter helgen

2016-08-28 21:55:35 i Allmänt

- Jag är rätt bra på att laga lasagne. Mycket smak i köttfärssåsen är knepet! Hade basilika, rödvin och parmesan i min!
- Man måste tillåta sig att bli besviken och det var jag efter lördagens tävling med Imra. Jag hade aldrig sett fram emot en tävling så otroligt mycket någon gång då Imra hade gått fint på träningarna i slutet. Väl på tävlingsplanen är det dock som att hon går ner sig då hon känner att jag blir nervös och spänd. Eller så har Imra fattat att mina funderationer på att skaffa en egen hund (Imra är ju faktiskt mamma och pappas hund som jag lånar för att träna och tävla) börjar bli allt mer seriösa och därför blir moloken. I dag syntes dock inget av hennes nedstämdhet när vi hängde nere vid bryggan och hon simmade omkring och apporterade näckrosor! Fina Imra!
- Man måste också inse att en lydnadstävling inte är hela världen. Det blir lättare att inse när man kommer hem till en bebis på solskenshumör och tänker: han har jag skapat, han får jag vara med, varje dag. Mäktigt. Skittävlingen (som ju faktiskt hade ljusglimtar också i form av våra alltid lika fantastiska funktionärer och en 9:a av 10 i protokollet på momentet "sändande med ställande") blev då så otroligt betydelselös i jämförelse. Även om besvikelsen satt i länge.
- Jag har världens bästa svägerska Linda som kom och hälsade på oss från i går till i dag. Hon är bra på så många olika sätt och jag är glad att hon finns. Alla borde ha en Linda Berg i sitt liv.
- I kväll har vi haft andra delen i valpkursen som jag och Elin håller i och jag kan ju säga som så här: valpsuget minskar ju inte direkt av att leda en valpkurs. Mvh/ surfar in på kennlar, mailar uppfödare och spanar statistik på avelsdata
 

Skattkistan

2016-08-26 08:25:00 i Allmänt

Jag är så himla tacksam över att mamma och pappa sparat flera lådor med kläder sedan jag och mina bröder var små. Kläder från när mamma och hennes bröder är små finns också. Fina, små stickade koftor av bästa kvalité med matchande tjocksockor och i vissa set även en mössa till. Mjuka kläder som tvättats hundratals gånger. Min farmor och mormor stickade så fina saker och det är häftigt att kunna klä sitt eget barn i de stickade seten. Det känns extra speciellt på något vis att veta att just den stickade tröjan bara finns i ett exemplar. Vidars garderob består av till en tredjedel ärvt, en tredjedel nytt och en tredjedel loppis eller fått. Det känns som en rätt okej fördelning. När jag var gravid vågade jag knappt köpa något till bebisen i rädsla att jinxa något men jag köpte en body från Livly och tre plagg till från Lindex. Sedan har vi fått otroligt mycket kläder av vänner och familj vilket vi är tacksamma över! Det känns dock så tråkigt att redan packa ner kläder i kartonger varav vissa av plaggen hunnit bäras endast ett fåtal gånger. Vi får hoppas att de kommer till användning igen! Om inte syskon så kanske kusiner!
Nu håller jag på med en inventering kring vad vi har och vad vi behöver införskaffa inför höst- och vintersäsongen är i annalkande. Vad behöver en liten bebis som blir 1 år den 28 januari? Skor, overall, mössa, handskar, underställ med mera! Tips emottages tacksamt om vad man bör tänka på! I morgon ska jag hämta ut en grå ulloverall som vi köpt till honom, weho!
Ha en fin fredag!

En lista om jobb!

2016-08-25 09:19:52 i Allmänt

1. Vad ville du bli när du var liten? Ridande polis!

2. Vad trodde du att du skulle bli när du var tonåring? Musiker, advokat eller ridinstruktör! Haha, vilka vitt skilda saker!

3. Vilka var dina bästa / sämsta ämnen i skolan? Bäst: svenska, musik, idrott och ämnen där man fick argumentera så som samhällskunskap. Sämst: alla naturämnen. Matte alltså. Huuuu. Ryser. Gillar inte regler. Gillar att mer skapa fritt och hur mycket fritt är det i matematik? Inget.

4. Vad gjorde du efter gymnasiet? Drog till Umeå och började på lärarutbildningen inriktning gymnasielärare och svenska. Valde sedan musik som mitt andraämne!

5. Vilket var ditt allra första jobb? På förskolan Tallkotten här i byn där jag sommarjobbade under två veckor. Mysigaste jobbet jag haft tror jag! Läste barnböcker och gick på utflykt för att spana efter Skogsmulle.

6. Vad har du haft mer för yrken? Klippt gräs, rensat rabatter och hållit allmän ordning på Vilhelminas driving range, vårdbiträde på äldreboenden, fritidsledare på en ungdomsgård samt ungdomsledarinstruktör (ridning).

7. Vad går ditt nuvarande jobb ut på? Planera, genomföra och utvärdera min undervisning i svenska och musik, dels tillsammans med andra i mitt arbetslag men också självständigt och tillsammans med eleverna såklart. Har du aldrig jobbat med ungdomar någon gång i ditt liv tycker jag du ska ta chansen om den kommer; de ger en så otroligt mycket!

8. Vilka är dina starka / svaga sidor på ditt jobb? Mina starka sidor är att jag är kreativ och har lätt att komma på roliga och stimulerande arbetsområden med eleverna. Jag är även målmedveten och har inga problem att hålla fokus i mitt jobb... OM jag tycker det är kul. Är det lite småtrist vill jag skynda igenom det. Det är kanske en dålig egenskap? Jag vet inte.

9. Nämn något som du är extra stolt över att ha gjort i ditt jobb? När jag sökte projektpengar från Kulturrådet och kunde jobba med låtskrivande med eleverna i flera veckor. Projektet startade med en temadag och en singer song-writer på besök som hade workshop med eleverna. Det var uppskattat och lyckat! Något som också kvalar in på topp 3 är när en elev jag och min mentorskollega Hans var handledare för tackade oss på examen för allt vi gjort för honom. Ex antal timmar var nedlagda på pedagogiskt stöd, föräldrasamtal, individuell anpassning och han hade inte varit så medgörlig alla gånger så när han sa så kände jag verkligen att det är värt det. Det där extra man ibland måste göra.

10. Vad skulle du vilja jobba med om du inte hade det yrke du har i dagsläget? Åh! Massor! Trädgårdsarkitekt, författare och ha workshops i kreativt skrivande med ungdomar, projektledare, läromedelsutvecklare inom digitala plattformer, ha ett hundutbildningsföretag, filmmusikproducent (känner ändå att jag kan ha talang för det, haha!) driva café och gårdsbutik (så jäkla mysigt?! Fast det är kanske bara jag som har en romantiserad bild av det?). Ibland känner jag också att specialpedagog vore skoj! Gillar att möta eleven där den är och skapa ett mål och en plan tillsammans. Ojoj. Måste nog leva fyra liv till efter detta!

11. Vad tror du skulle vara det sämsta jobbet för dig? Civilingenjör inom teknisk fysik.............. Och lastbilschaufför! Blir ju uttråkad efter att ha kört bil en timme?!

12. Vad gör du om fem år? Om jag fortfarande trivs som gymnasielärare jobbar jag kvar på mitt jobb annars så kanske jag har flugit min kos till något annat. Vem vet?

Vidar och maten

2016-08-24 19:54:14 i Allmänt

Redan innan Vidar började med smakportioner och nu hela mål mat har det varit en självklarhet för oss att servera honom hemlagad mat. Varför köpa färdig mat till honom när vi lagar vår egen mat själva? Fördelarna med egengjord mat är många. Du vet precis vad maten innehåller, det är billigare i längden och jag tror på att vi äter mycket med ögat, även bebisar, så en hemlagad portion ser mer aptitlig ut än burkmat. Hemlagad mat är dessutom bättre ur ett miljöperspektiv då det med burkmaten går många glasburkar i veckan för att mätta en liten barnmage. Visst är det smidigt med färdigmaten då det bara är att köpa, skruva av locket, värma och mata och nog har jag suckat någon gång då jag lagat storkok av något som Vidar tyckte var sådär... Då hade jag ju kunnat testa med en barnmatsburk innan för att se vad han gillade. Jag har så himla lätt att bli för ivrig och laga, laga, laga. Hehe.
Jag tycker inte alls det är ett extrajobb att göra mat till Vidar. Ofta gör jag storkok och fryser in portioner som vi sedan tar upp och tinar. Om vi äter mat som han kan äta tar vi bara av maten innan vi saltar och kryddar den och ger honom en portion i lämplig konsistens. Vi varierar mellan att mosa maten till en puré eller mosa till småbitar. Vidar får även smaka större bitar av mat som han får hålla i och äta själv av, till exempel broccolibuketter. Att mixa ihop allt är smidigt men jag tror på att barn vill känna alla smaker och försöker så långt det går att hålla isär smakerna så han får lära sig att potatis smakar på ett sätt och att blomkål smakar på ett annat sätt. Nog kommer jag att köpa någon barnmatsburk då och då när vi är på språng. Innehållet är inget jag är rädd för eller som är dåligt på något vis. Burkmaten går igenom oändligt med tester men personligen föredrar jag som sagt att vara den som kockar till min egen son då jag själv hellre lagar min egen mat än köper någon färdigportion från Felix.  
Ovan ser ni en portion älgkalvsfärsfrikadeller, rotmos på potatis, majrova och morot serverat med persilja och en klick osaltat smör. Allt från gården eller från skogen (förutom smöret då). Köttet från en kalv som levde ett gott liv innan Jax och Christoffer hann ifatt den. Allt känt och obesprutat. Precis som jag själv helst av allt äter. Självklart vill jag då servera min egen son mat på samma sätt och enligt liknande premisser. Här hemma äter vi tillsammans och tycker att måltiderna är några av de bästa stunderna på dagen och vi vill gärna föra över den traditionen till Vidar.
En vanlig matdag i Vidars liv är just nu enligt följande:
07.00 Ammar och myser kvar i sängen innan vi går upp kl. 08.00.
09.00 En portion gröt (ska testa att göra egen gröt nu för det verkar ju superenkelt!)
10.00 Ammas en liten snutt inför sovstunden.
12.00 Lunch liknande den portionen ovan. Vi försöker alternera mellan olika proteinalternativ och försöker så långt det går även äta och köpa mat efter säsong. Vidar får även några vegetariska måltider i veckan.
14.00 Ammas inför sovstunden.
16.00 Middag (samma upplägg som lunchen)
19.00 Välling. Har varit i valet och kvalet kring hur vi skulle göra med välling (Ge/Inte ge/Koka egen/Köpa färdig). Har läst på och kommit fram till att gå efter barndietisternas råd, det vill säga att köpa den industritillverkade vällingen då den är extra berikad med vitaminer och mineraler som är svåra att tillsätta om man lagar egen välling. Vill tro att det bästa är att ge barnet en näringsrik kost och att de tillgodoser sig vitaminer och mineraler genom maten men en liten bebis behöver extra tillskott och då är vällingen ett bra medel.
Om du har barn, hur äter de? Och om du har större barn, hur har de ätit? Det är intressant att läsa så kommentera gärna!

Morgonmys med två av mina grabbar

2016-08-23 08:56:00 i Allmänt

Titta! Nu har Major fått sällskap där på täcket bland gosedjuren. Eller. Undrar vem som ger vem sällskap? Bästa vännerna! Nu sitter Vidar i sin stol vid bordet och grejar med en paprikabit. Major ligger nedanför och varje gång Vidar tappar biten säger jag "Vänta" till Major som får ligga kvar utan att ta biten. Ligger han blickstilla får han en liten bit av paprikan. Perfekt övning i omvänt lockande! Och med en liten hundtränare som hjälp, hehe!
Dagens plan är att förbereda det sista inför kvällens valpkursstart (omåttligt peppad på att hänga med nio valpar i kväll!) och på eftermiddagen ska vi gå en barnvagnsprommis med Anna-Karin och Alice! Ha en fin tisdag!

Kvällshälsning

2016-08-22 20:33:00 i Allmänt

Vidar har sådan tur att han har någon som vaktar hans saker när han sover. Major är en så himla fin och rolig hund. Vidar kan peta honom i ögonen och dra i öronen men han bryr sig inte utan håller god min. Än så länge, hehe. Man ska alltid hålla koll på barn och djur, än hur snälla djuren må vara måste man visa dem respekt genom att inte låta barn härja vilt och fritt med dem.
Vi är en något minskad skara här i huset i kväll. Christoffer är borta med jobbet i dag till i morgon och Jax är borta på jakt hela veckan. Christoffers bror Kristian har lånat honom och det är så himla tomt med bara en hund. Saknar Jax så himla mycket men jag vet att han är mycket väl omhändertagen och så får han ju göra det han gillar allra mest, jaga! Även om han inte är någon björnhund så är det bra träning inför älgjakten.
Jag fikar kvällsmacka och dricker nykokad svartvinbärsjuice. Ska strax göra något av det bästa jag vet: lägga mig tidigt och läsa!

Den här stunden

2016-08-22 12:40:00 i Allmänt

Jag och Vidar har precis ätit lunch. Han färskpotatis, kokt lax, kokt morot från pallkragarna och färsk dill och persilja och jag resterna från mitt och Christoffers söndagsmys: rödbetor, chevre och rostade pinjenötter. Vi lyssnar på Johan Olssons sommarprat där han berättar om när han började men mental träning som förberedelse inför de skidprestationer han har gjort och gör. Hur han blev skadad och då var hemma med sin halvåriga dotter. Hur han då fick en helt ny insikt om vad livet är. Att det inte är skidprestationerna utan stunden där och då på de där höstpromenaderna med vagnen. Och så kommer "Re: Stacks" med Bon Iver. En låt som var som ett soundtrack över när livet kanske kändes extra mycket för mig. På många vis. Och så tänker jag: det är den här stunden. Det är den här stunden som spelar all roll i världen. Stunden jag får vara med min son och det bara är jag, han och en tid som aldrig kommer igen. Den tid som jag ska göra det allra bästa av. 
 

Vinbärsplockning, kräftskiva, gitarrspelande farbröder och en trött stövare

2016-08-21 20:15:21 i Allmänt

 
Vi var i Månsberg i helgen. Linda hade kommit från Östersund och Vidar tyckte det var mysigt att dricka vällingen i hennes famn innan sovdags.
Kikki och Thomar har sådana kopiösa mängder med både röda och svarta vinbär så jag har plockat. Så jäkla värdefullt med bär i frysen!
Matchade mitt nagellack med vinbären. Uttänkt...
Vidar fick besök av lille Axel, fyra månader. Han är tremänning med syskonen Berg. Vidar tyckte det var hejsan med en kompis!
Vi tog en promenad under den blöta lördagen.
Zacke hängde på.
Inte lätt när mamma och faster pratar högt och fort när man vill sova...
Dags för kräftskiva! Livets första för somliga.
Två bra typer!
Ett helt gäng med bra typer! Mamma och pappa var också där, kul!
Mysigt med förmiddagsmusik tyckte Vidar som trollbands helt av farbror Ackes sång och spel.
Så var helgen slut. Ganska skönt tyckte Zacke som lade sig tillrätta i soffan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dags för kräftskiva!

2016-08-19 08:51:18 i Allmänt

I eftermiddag åker vi till Månsberg där det vankas kräftskiva. Jag älskar kräftor! Min dröm är typ att fiska kräftor som Emil gör i Lönneberga och sedan koka dem och göra allt liksom på riktigt. Färdiga från Ica funkar ju men de har ju inte "Emil-charmen" över sig. Å andra sidan behöver ju ingen stackare riskeras att bli biten heller...
Sitter och skrattar för fullt åt Vidar som gapskrattar varje gång jag tittar på honom. Vilken glädjespridare ett litet barn kan vara! Nästa vecka ska jag skriva ett längre inlägg om hans utveckling, rutiner och övriga förehavanden. Insåg när jag skulle skriva i "Fylla i-böckerna" att man glömmer väldigt fort. Ha en jättefin helg!
Sekvensen där Emil flyger upp ur sin säng för att undersöka vem det är som skriker så fasansfullt i rummet intill. Längtar till vi kan titta på alla Astrids filmer tillsammans med Vidar! Bildkälla: www.youtube.com
 
 

Mammaträff och hundträning

2016-08-18 21:38:00 i Allmänt

I dag hade jag styrt mammaträff här. Vidar tyckte det var kul och spännande att det var ett gäng bebisar här när han vaknade efter förmiddagsvilan. Är så himla glad över vår föräldragrupp. Tanken med dem är ju att man ska få chansen att utbyta erfarenheter, ge varandra råd och stötta varandra i rollen som förälder och jag känner mig trygg i vår grupp att fråga om råd. Har dock förstått att det inte är så i alla grupper och kommuner vilket är synd för jag känner att träffarna ger mig så mycket! En jag känner sa att det i en tidigare föräldragrupp i en annan kommun varit väldigt mycket jämförelse och strävan efter devisen att "mitt barn klarar allt så bra och är så himla lättsam" och sas det något "negativt" eller uppdagades något "problem" i skötseln eller utvecklingen av något barn så blev det nedlåtande kommentarer och blickar. Så jäkla trist. Kan vi inte bara komma överens om att alla barn är olika? Så även vi föräldrar. Rutiner och tankesätt som passar hos en familj kanske inte faller i god jord hos en annan. Alla strävar ju efter att göra vad som känns bäst för dem och det är gott nog tycker jag. Jag är oerhört tacksam över vår föräldragrupp och att det är skön och avslappnad stämning i den!
I kväll har jag varit på klubben och tränat denna tornado till hund. Hon tyckte det var superkul att komma tillbaka till klubben och träffa hundar och hundfolk igen efter en sommar med sporadisk träning här hemma (även fast vi nu i slutet fått till några riktigt fina pass på hemmaplan). När vi tränat klart gick vi till agilityplanen och körde ett par varv och Imra älskar verkligen det. Hon kastar sig över hindren och rusar på i hundra knyck. Är nästan rädd att hon ska göra sig illa men hon bara kör, älskade hund!
 

En skål med lycka

2016-08-17 19:54:13 i Allmänt

Kvällsfikat blev hallon med mjölk efter att jag och mamma varit ute på en tur bland hallonsnåren.
 

Djurflocken samlad

2016-08-17 09:07:00 i Allmänt

Där ligger han. Han som doftar godast i världen och som har ett skratt som får magen att fladdra av lycka. Tänk att just han är vår. Han har samlat djurflocken som består av elefant * 2, lamm * 2, ren samt en räv. Som om inte det vore nog så har en älg, tre kaniner och en björn i en korg i barnkammaren. Djurfantasten! Han har den mycket goda smaken att gilla att ligga där på golvet i minst 20-30 minuter så jag kan äta frukost i lugn och ro.
Nu är det grötdags för honom och sedan ska vi laga älgkalvsfärsfrikadeller (långt ord) och blomkålsmos med persilja och göra massa matlådor och frysa in. Dagens plan är också att gå långpromenad i solen när Vidar ska sova, åka och handla en sväng, städa och i kväll kanske vi beger oss ut på hallonplockning. Ha en fin onsdag! (Var på väg att skriva tisdag. Lätt att bli dagavill här i föräldraledighets-bubblan).

Tisdagssysslor

2016-08-16 21:48:00 i Allmänt

I förmiddags gjorde jag granola, så himla gott. Längtar till frukosten i morgonbitti!
Mandlar, en favorit hos mig.
Bäste lille hjälpredan i morbror Ludvigs gamla hängselbyxor. Så kul att använda både gammalt och nytt.
Det har ju varit världens bästa torkarväder i dag så jag har tvättat massa mattor.
Höns alltså. Så himla bra sällskap. Kolla hönan längst fram, en riktig primadonna, haha!
I eftermiddag kom Christoffer hem med en halv gris som vi köpt så i kväll har vi paketerat kött. Bra grej att ha ekologiskt griskött från glad gris i frysen!
 
 
 
 
 
 
 

Länktips: "Den perfekta bebisen"

2016-08-16 08:43:00 i Allmänt

Måste få dela med mig av en, enligt mig, mycket tänkvärd text. Sandra skriver så bra om föreställningen kring "den perfekta bebisen".
Ett spädbarn är ett spädbarn och måste få vara det. Det enda vi som vuxna kan göra är att möta barnets behov och svara upp till dem. Det går inte att ställa krav på en liten spädis vars enda behov är basala så som närhet, mat, tröst och trygghet. Läs Sandras text och kommentera gärna! 

Höstterminsstart vs föräldraledig

2016-08-15 09:14:15 i Allmänt

Nog känns det lite vemodigt allt. I dag börjar mina kollegor jobba igen efter den långa sommaren. Brukar älska den här första dagen av höstterminen. På morgonen är det ofta lite kyligt när man åker iväg med bilen till jobbet. In på jobbet och möts av sommarfräscha kollegor och så smids det planer på höstens projekt. Allt är nytt, på gång och liksom i görningen och jag älskar, älskar det där. I höst är det dock annorlunda. I höst ska jag fortsätta vara hemma med den lille bebisen som växer och utvecklas i en rasande fart och det är ju också fantastiskt och mysigt på sitt sätt men just den där första dagen. Första dagen av ett oskrivet blad. Den saknar jag i dag.
För att inte bli alltför sentimental har jag bra planer för dagen. Elin kommer hit på lunch och så ska vi planera vår valpkurs som startar nästa tisdag (orimligt peppad på det!) och i kväll ska jag sätta mig i en frisörstol och låta min vän Johana ägna mitt sommarrufs till hår ett par välbehövliga timmar av omsorg! Ha en fin måndag, vad ni än gör!

Söndagseftermiddag

2016-08-14 14:38:00 i Allmänt

Den här regntunga söndagen går i ett långsamt tempo. Jag och Jax har varit ute på en springtur medan Vidar sov sin förmiddagslur i vagnen ute på gården (under uppsikt av mormor och morfar såklart) och sedan beskar jag mitt äppelträd. Under springturen bet Jax ihjäl en liten näbbmus och stod i begrepp att sluka den men jag hann stoppa honom. Fick BÄNDA upp Jax käkar för något "loss" lyssnade han då inte på. Brukar inte vara känslig för möss och råttor men är skadad sedan jag såg en viss scen ur senaste säsongen av Orange is the New black (ni som sett den vet vad jag menar). Rös av obehag. Efter lunch fick jag ett ryck och har äntligen påbörjat målning av vår tv-bänk som jag stört mig på i flera år. Nu sover Vidar sin eftermiddagsvila och jag fikar mackor, nektarin och nyponte. Är konstant hungrig nuförtiden (nej, jag är icke gravid). Jag hade ju en period på någon månad precis i början av amningen när jag var tvungen att till och med äta ett mellis på natten men nu känns det ju inte som att jag kan "skylla" på amningen? Ammar ju bara cirka tre-fyra gånger per dag nu mot för när Vidar var lillspädis och åt 15-20 gånger/dygn... hehe. Håller på med hans bok nu. Han har två stycken "fylla i-böcker" och det är så himla kul att skriva i på de olika raderna med olika teman. I kväll kommer Christoffer hem igen!

Hemmaspa nere vid bastun

2016-08-14 08:01:00 i Allmänt

I fredagskväll styrde jag och min fina svägerska (haha, låter så sjukt gammalt och säga så men det är ju den rätta benämningen) Hanna upp hemmaspa nere vid bastun. Vi hade massa god frukt och så hade vi gjort egna spaprodukter.
Hanna hade gjort en världsbra skrubb på kokosolja, citron, socker och mynta och den doftade helt underbart. Min kaffesumpsskrubb på kaffe, socker och olivolja kanske inte luktade så gott men den var väldans effektiv, haha. Vi hade även en fotmask bestående av grovsalt, vanligt salt, olivolja, mynta och ringblommor samt en ansiktsmask med spirulinapulver och honung. Det var bara att googla "egengjorda spaprodukter" så kommer en hel radda med förslag på vad man kan pyssla ihop hemma. Kändes ju skönt att inte skölja av sig en massa kemikalier när vi doppade oss i (den iskalla) sjön mellan varven.
Spa = obligatorisk gurka på ögonen. Ludvig var också med ett tag men gick upp för han tyckte att jag och Hanna "sölade" så mycket med våra produkter och han förstod inte alls syftet med att avlägsna döda hudceller och sådant. Killar....Hehe.
Det var fint att sitta inne i bastun, prata om massa saker - både djupa och skrattframkallande - och blicka ut på denna fantastiska himmel och älskade Hemsjön.
 
 
 

Finbesök * 2

2016-08-13 19:52:00 i Allmänt

Vidar har haft tur i helgen för han har pussat på och blivit kramad av inte mindre än två sköna donnor!
Anna och Idamari. Två pärlor i livet, alltså!
 
 

Fredagsbuketten

2016-08-12 14:56:00 i Allmänt

Här är fredagsbuketten plockad direkt från gården. Rikedom! Hoppas ni får en fin helg.
 

En kylig augustikväll på gården

2016-08-12 14:54:00 i Allmänt

I gårkväll tog vi en tur runt på gården. Spanade in Jordgubbarna som växer i en hängampel.
Och Zucchinin som levererar i vanlig ordning. Ska skörda en och ge Vidar ett smakprov!
Mamma är ju förtjust i Physalis och testade att sätta en planta i växthuset och den kommer att ge rikligt med skörd, kul!
Vidar fascinerades av all växtlighet. Hoppas jag får en liten trädgårdsmästare till min hjälp (stjälp?) nästa sommar!
En tur till hönorna för att säga god natt tog vi också.
Kolla denna fantastiska pion! En sommar var det 36 blommor på plantan. Tyvärr inte lika många i år, men likväl fina ändå!
Blåklinten vajade i vinden.
Det här landet ska få sig en omgång fix framöver. Kantskärning och delning av perenner bland annat.  
Kvällsljuset var så fint men det var riktigt kyligt! Frös om händerna när vi kom in!
Fin men kall augustikväll.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bröllop, bärblockning och familjemys!

2016-08-11 21:34:00 i Allmänt

Den 30 juli var vi bjudna på bröllop i Dorotea kyrka då två vänner gifte sig. Jag hade på mig en ny klänning, älskar den så mycket!
Älskar han där också.
Bästa Evy, Christoffers ingifta faster, var också där.
Nygifta! Kärleken verkligen strålade om Timmy och Sabitha!
På måndagen åkte vi upp till Raja och på tisdag kom de här två braiga personerna, lillebror och Hanna.
Vi plockade hjortron men eftersom det började regna när vi skulle fika så fick vi ordna fika i en "ritta" som Christoffer säger (koja).
Bus med morbror Ludvig!
Vidar har världens tur som har så jäkla bra personer runt sig. Hans farmor är en klass för sig. När vi var på bröllop tog hon hand om honom från kl. 14.00 på lördagen till kl. 11 på söndagen och det gick hur bra som helst (jag pumpade ur mjölken när jag var borta och passade på att dricka vin för första gången sen jag blev gravid! Fick gå ifrån festen och pumpa ur flera gånger och totalt blev det 450 ml... de här tuttarna tänker fortsätta amma verkar det som och tur är det för jag trivs så bra med det och Vidar med!).
Dags för en tur till bärskogen! Man får verkligen älga på för att hinna med Christoffer som flyger fram i skogen.
En dag kom mamma och Imra och hälsade på. Hon hade hört ryktet om den goda tillgången på skogens guld; hjortronen!
Christoffer guidade som vanligt, hehe.
Rikedom!
En tjärn i skogen + varm bärplockarkropp = obligatoriskt bad!
En helg kom faster Linda till Vidars stora förtjusning och då var hon barnvakt så vi kunde plocka bär (ja, Vidar har välsignats med två bärplockar-tokar till föräldrar!).
En morgon klev Christoffer upp före mig och Vidar och gick ut och plockade blåbär till Vidars morgongröt.
Han hade gjort upp eld i kaminen och det rådde hög mysfaktor i köket.
Jax höll Vidar sällskap på golvet. Är så himla glad över att våra hundar går så fint ihop med Vidar och att han får växa upp med djur i hemmet!
Tack alla inblandade för två fantastiska veckor!
Visst har det blivit lite höstaktigt ute? Tidigt i morse hade vi frost! HJÄLP! Det är väl ändå sommar augusti ut? I dag har jag och Vidar fikat med Evelina på Pralineriet. Så kul att ses efter sommaren och uppdatera varandra om sommaren och ta del av våra bebisars utveckling. Pralineriet är ju också världens mysigaste lilla fik. Älskar att hänga där och att de lånar ut en micro så att Vidar fick sin lunch värmd. Efter fikat gick vi och storhandlade. Eller vi och vi. Vidar satt i selen och sov så något vidare handlingssällskap var han då inte, haha. I kväll har vi grejat på gården och hos hönorna och nu är det tack och god natt! Christoffer har åkt till Rättvik i dag på hundutställning (bara för att titta och hänga med älghundsfolk, ingen hund hemifrån är med) så jag och Vidar är ensamma i helgen men det har vi löst så bra med planerat kompishäng, hurra!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hemma igen!

2016-08-10 21:47:44 i Allmänt

Åh vad skönt det var att komma hem. Även om jag älskar att vara både i stugan i Dalarna och i Raja så är Dalasjö hemhemmahemma om ni förstår? Det är som att jag sänker axlarna extra mycket och andas ännu djupare. Som vanligt när jag kommer hem efter en semester vill jag sätta igång med tusen saker. Genast på en gång. I kväll fick skafferiet sig en välbehövlig rensning och städning så nu luktar det citronsåpa när man öppnar det. Jag har varit borta en månad (minus ett och ett halvt dygn när vi var hemma och packade om) och lika skönt det var att ta en paus från vardagen och komma bort hemifrån ett tag, lika härligt är det att komma hem igen. Nu är jag återigen fylld med en massa idéer och inspiration och jag måste nog ta och skriva ner allt jag vill göra så jag får någon struktur på projektlustan. Det får bli det första jag gör i morgon för nu ska jag skriva matsedel och handlingslista!
Vi har plockat massor av hjortron och jag ska äta varm hjortronsylt till gammaldags vaniljglass med andakt när höstmörkret faller på samtidigt som jag minns alla fina stunder i bärskogarna. Nu är vi mer än nöjda med vårt hjortronlager i frysen och har inlett blåbärsplockningen. Jag var ute en sväng nu i veckan men vill ha minst tio liter till i frysen. Tur att det är ett himla bra blåbärsår! I morgon ska jag börja lägga ut bilder från Raja-vistelsen. Sov gott och hoppas ni haft en lika härlig semester som jag har haft!