Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Vidar och maten

2016-08-24 19:54:14 i Allmänt

Redan innan Vidar började med smakportioner och nu hela mål mat har det varit en självklarhet för oss att servera honom hemlagad mat. Varför köpa färdig mat till honom när vi lagar vår egen mat själva? Fördelarna med egengjord mat är många. Du vet precis vad maten innehåller, det är billigare i längden och jag tror på att vi äter mycket med ögat, även bebisar, så en hemlagad portion ser mer aptitlig ut än burkmat. Hemlagad mat är dessutom bättre ur ett miljöperspektiv då det med burkmaten går många glasburkar i veckan för att mätta en liten barnmage. Visst är det smidigt med färdigmaten då det bara är att köpa, skruva av locket, värma och mata och nog har jag suckat någon gång då jag lagat storkok av något som Vidar tyckte var sådär... Då hade jag ju kunnat testa med en barnmatsburk innan för att se vad han gillade. Jag har så himla lätt att bli för ivrig och laga, laga, laga. Hehe.
Jag tycker inte alls det är ett extrajobb att göra mat till Vidar. Ofta gör jag storkok och fryser in portioner som vi sedan tar upp och tinar. Om vi äter mat som han kan äta tar vi bara av maten innan vi saltar och kryddar den och ger honom en portion i lämplig konsistens. Vi varierar mellan att mosa maten till en puré eller mosa till småbitar. Vidar får även smaka större bitar av mat som han får hålla i och äta själv av, till exempel broccolibuketter. Att mixa ihop allt är smidigt men jag tror på att barn vill känna alla smaker och försöker så långt det går att hålla isär smakerna så han får lära sig att potatis smakar på ett sätt och att blomkål smakar på ett annat sätt. Nog kommer jag att köpa någon barnmatsburk då och då när vi är på språng. Innehållet är inget jag är rädd för eller som är dåligt på något vis. Burkmaten går igenom oändligt med tester men personligen föredrar jag som sagt att vara den som kockar till min egen son då jag själv hellre lagar min egen mat än köper någon färdigportion från Felix.  
Ovan ser ni en portion älgkalvsfärsfrikadeller, rotmos på potatis, majrova och morot serverat med persilja och en klick osaltat smör. Allt från gården eller från skogen (förutom smöret då). Köttet från en kalv som levde ett gott liv innan Jax och Christoffer hann ifatt den. Allt känt och obesprutat. Precis som jag själv helst av allt äter. Självklart vill jag då servera min egen son mat på samma sätt och enligt liknande premisser. Här hemma äter vi tillsammans och tycker att måltiderna är några av de bästa stunderna på dagen och vi vill gärna föra över den traditionen till Vidar.
En vanlig matdag i Vidars liv är just nu enligt följande:
07.00 Ammar och myser kvar i sängen innan vi går upp kl. 08.00.
09.00 En portion gröt (ska testa att göra egen gröt nu för det verkar ju superenkelt!)
10.00 Ammas en liten snutt inför sovstunden.
12.00 Lunch liknande den portionen ovan. Vi försöker alternera mellan olika proteinalternativ och försöker så långt det går även äta och köpa mat efter säsong. Vidar får även några vegetariska måltider i veckan.
14.00 Ammas inför sovstunden.
16.00 Middag (samma upplägg som lunchen)
19.00 Välling. Har varit i valet och kvalet kring hur vi skulle göra med välling (Ge/Inte ge/Koka egen/Köpa färdig). Har läst på och kommit fram till att gå efter barndietisternas råd, det vill säga att köpa den industritillverkade vällingen då den är extra berikad med vitaminer och mineraler som är svåra att tillsätta om man lagar egen välling. Vill tro att det bästa är att ge barnet en näringsrik kost och att de tillgodoser sig vitaminer och mineraler genom maten men en liten bebis behöver extra tillskott och då är vällingen ett bra medel.
Om du har barn, hur äter de? Och om du har större barn, hur har de ätit? Det är intressant att läsa så kommentera gärna!

Kommentarer

Sabitha
Kul att se hur Vidars matschema ser ut nu. Så här ser det ut för Christelle nu när hon är 9 mån. När hon var 7 var det rätt liks Vidars då jag fortfarande ammade lite.

Runt 07 beroende på när hon vaknar äter vi välling
Kl 10 Gröt (oftasts hemgjord men vi varierar med köpt gröt)
Kl 13 Lunch (Har bara gjort storkok och fryst in portioner i glasburkar som jag tar fram på morgonen och låter tina. Än så länge fortfarande kanska puréig konsistens på det mesta men med lite grövre bitar)
Kl 15 Mellis (Har gjort egna klämpåsar med frukt, bär, kokosmjölk, lite havregryn i vissa. Dessa älskar hon. Men ibland äter vi en frukt eller en liten smörgås på bröd som jag bakat till henne)
Kl 17 Middag enligt samma som lunchen.
Kl 19 Välling
Svar: Så himla smart med egna klämmisar! Köper du sådana där refillpåsar då och återanvänder? Vill gärna ha recept på brödet! :) Kul att få tips!
Carolina Lidström

Skriv en kommentar