Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Potträning

2017-03-30 17:15:00 i Allmänt

Vidar, 9 månader.
Redan när Vidar kunde sitta stadigt utan stöd började vi att låta honom sitta på pottan regelbundet. Eftersom Vidar har ett ganska tydligt kroppsspråk såg vi på honom när det var dags för honom att lätta på trycket så att säga. Det gick ofta fint för honom att sitta en stund på pottan och det ser ju så mycket skönare ut att göra sina behov där än att det ska komma i blöjan. Vi som hundmänniskor har tänkt lite som man gör med valpar: vi har satt honom på pottan efter sovstund, efter matstund och efter lek med överlag gott resultat. Nu har vi dock stött på patrull!

Då Vidar numera far fram som en tornado och har svårt att vara still längre stunder är det nämligen rätt svårt att få honom att sitta lugnt på pottan. Vi vill absolut inte tvinga honom att sitta där då hela grejen kan ”låsa sig” och det vi byggt upp kan raseras. Han är ju bara 1 och år 2 månader så egentligen är det ju ingen panik med att få honom blöjfri. Det vore dock skönt att åtminstone i sommar när det är varmt låta honom gå blöjfri utomhus och liksom påbörja en rutin på det här med att uträtta sina behov. I Sverige går barn i blöja upp till 3-4åldern vilket är längre än barn i många andra länder. En anledning är att blöjorna i dag är så pass högteknologiska att barnen inte känner när de gjort på sig.

En positiv aspekt med tidig potträning är att bebisen i större utsträckning undviker förstoppning, urinvägsinfektion och blöjeksem. Antalet använda blöjor minskar också och den tidiga potträningen leder i bästa fall till att blöjperioden blir kortare. Vem vill inte vara med och bidra till att minska blöjberget som växer och växer?

Något som är viktigt att tillägga är att tidig potträning måste ske på barnets premisser och att barnet får styra. Det går att öva sig på att lära sig att läsa barnets signaler. Ofta är man duktig på att lyssna in när barnet är hungrigt, trött och ledset men missar barnets behov av att kissa och bajsa eftersom blöjan ju ”sköter det”. Det är naturligtvis ganska ansträngande till en början att få rutin på potträningen men den tid det tar i början får man förhoppningsvis igen senare. 

Vad säger ni som också har barn? Hur gör ni? Hur har ni tänkt för att komma fram till hur ni gör? Jag tar tacksamt emot era tips! 

Önskelista

2017-03-28 20:57:32 i Allmänt

Inom en snar framtid fyller jag 30 år och många i min närhet har efterlyst en önskelista och jag tänker att det enklaste sättet är att publicera en önskelista här på bloggen.
Sopkvast och skyffel från Iris hantverk. Borsten är i oljad bok och stråna är av tagel. Fint skare va när man ska sopa bort smulor från golvet! Med en ettåring sopar man ju rätt ofta så varför inte göra det med denna sop som dessutom är så fin att den kan stå framme? Bild från www.inredum.se 
Linnesängkläder! Linnelakan är svala när det är varmt och värmer när det är kyligt. Odlingen av lin är miljövänligare än odlingen av bomull och dessutom håller linne bättre än bomull då tyget är mer slitstarkt. Linnesängkläder finns bland annat hos Himla och Lin Living. Bildkälla: www.amelia.se
Produkter från Maria Åkerblom. Bildkälla: www.studiolilja.se
60 cl skålar från Rörstrand "Swedish Grace" i nyansen "Is". Jag har tre stycken redan (har slagit sönder en tyvärr) och vill komplettera. Bildkälla: www.designonline.se
Något jag alltid velat göra är att åka/köra hundspann! Bildkälla: www.fjellkonferense.se
Ittala vinglas. Jag har fyra stycken men behöver (eller villhöver?) fylla på. Stilrena och goda att dricka vin ur! Bild: www.royaldesign.se
Presentkort på någon trädgårdshandel. Börjar bli taggad på odlingssäsongen nu! Bildkälla: www.pinterest.com
Denna tröja i 100 % kashmir, drömmen! Har långärmade kashmirtröjor och bor typ i dem under vintern. Det skulle vara härligt att kunna komplettera med den här under vår och sommar. Bildkälla: www.softgoat.com
 
 
 
 
 Textilier från Nyblom Kollen. Denna löpare till exempel! Bildkälla: www.nyblomkollen.se
Vad är väl en önskelista skapad av mig utan en muminmugg? Titta på denna mugg? Är den inte helt perfekt?! Det är en mugg som porträtterar Tove Janssons akvarellmålning och den sälj i limiterad upplaga och spås att bli en riktig dyrgrip så småningom. Bildkälla: www.designonline.se
* Presentkort på Lapland Eco Store.
* Presentkort på massage.
* Bidrag till fortbildning i sångteknik.
Kom ihåg: detta är en önskelista och ingen inköps- eller kravlista. Vill ni köpa något annat ni tror jag skulle bli glad över så gör det! :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Veckans lista, v. 13

2017-03-27 22:00:00 i Allmänt

Jag tänkte att det blir så enformigt att skriva om veckans planer varje vecka för det handlar ju ändå om samma sak hela tiden, det vill säga jobba, äta, sova, träna, umgås med vänner och familj och så blandade aktiviteter utöver det. Därför "lanserar" jag nu veckans lista! Vecka 13...
tänker jag på: massor av grejer! Nationella prov för mina elever i svenska, hur jag ska möta allas behov, soullåtar till en elev, hur jag ska lägga upp min och Imras träning mot sikte att tävla i vår, hur jag ska planera min 30-årsfest.
känner jag: tacksamhet över min lilla familj och vår plats på jorden. Under den senaste tiden har par jag känner gått ifrån varandra och då kramar jag Christoffer extra hårt och bakar kärleksmums till honom en vanlig måndag, haha.
vill jag: att stormen som pågår just nu genast ska upphöra till förmån för lugnare väder.
bör jag: ändra upplägg i min löpträning för just nu känns det mest BLAJ att springa. De senaste gångerna har det gått så tungt.
längtar jag efter: PÅSKEN!
hoppas jag: att Vidars mardrömshosta ska ge med sig. Det som var tandsprickarfeber har övergått i en hosta som inte alls är snäll med vår lille pojke. Han får så ont när han hostar och blir ledsen och det skär verkligen i hjärtat att se honom ha ont.
Jag och Vidar i lingonskogen! Bärselen är världens bästa grej. Vidar somnade vid 19 i kväll men vaknade bara en kort stund därefter av hosta. Han var helt otröstlig och jag tog honom därför i selen där han halvsov medan jag bakade en kaka och fixade med massa grejer. Rekommenderar verkligen bärsele (eller sjal) till alla med småbarn! Vår sele Ergobaby 360 tål en barnvikt på max 15 kg.
 
 

Ord om helgen och en efterlysning!

2017-03-26 18:02:00 i Allmänt

Imra på dagens lydnadsträning. Till hennes försvar kan jag säga att det är ganska svårt att ta bra bilder på henne från den vinkeln, haha!
I fredags lagade vi hemgjorda hamburgare och så kom svärmor och Thomas som skulle barnvakta Vidar i går. I går åkte vi till Åsele på hundutställning och vi åkte bara dit för att träffa kompisar, hundfolk och kika på hundar och Jax och Major fick stanna hemma. Utställningen är i en ishall och jag var så frusen när jag kom hem (trots trippla lager ull) att jag lade mig i badet medan Christoffer fixade middag.
I dag har vi bara tagit det piano. Vi bakade en sockerkaka, Lena kom förbi och så har jag tränat Imra. Trodde hon skulle vara jobbig på grund av henne skendräktighet och åkte dit lite på vinst och förlust. Kan verkligen till min stora lycka konstatera att jag åkte hem med vinst i bagaget, i dubbel bemärkelse. Hon gick SÅ fint! Vi provade en hel del nya delar ur moment ur den nya klass 2, den näst högsta klassen i tävlingslydnad där vi nu befinner oss och ska tävla om träningen går som planerat. Eller... ska jag vara ärlig har jag väl inte planerat så mycket direkt utan jag måste lusläsa tävlingsreglerna och sätta mig ner och metodiskt gå igenom moment för moment. Det är ganska stor skillnad på den klass jag nu ska träna och tävla och den klass vi i december fick ett lydnadspris i. En plan börjar dock ta form och jag ser fram emot våren!
Kom hem till detta. Vidar är febrig på grund av att fler tänder är på gång. Nu hörde jag dock att han även har hosta så jag hoppas inte det blir något allvarligt. I kväll ska vi bara vara hemma och mysa. Så skönt och välbehövligt!
JO just ja! Ni kanske kommer ihåg att jag skrivit om att vi har två "fylla i böcker" till Vidar som vi skriver i? Båda är nu spårlöst borta! Jag är säker på att jag lagt dem på något "säkert" ställe men jag hittar dem ingenstans och det känns som att jag letat överallt. Alla tips emottages tacksamt. Det kan till exempel vara om och när du såg böckerna, var jag hade dem då och om du har något tips på var jag kan leta. Kontaktar snart en sierska! Haha!
 

Han och jag

2017-03-24 15:52:20 i Allmänt

Nu är den här mellisätande minipersonen i finskjorta hemma igen. Nu är det han och jag. Och pappa Christoffer såklart. Känns fint att ha familjen samlad igen! Vi har varit på bibblan i eftermiddag och nu sover Vidar eftermiddagsvilan och jag ska slänga mig själv i soffan en stund innan vi ska börja med middagen.
Ha en fin fredagkväll, vad ni än hittar på!

Livet ur mobilen del 2091480

2017-03-22 16:58:34 i Allmänt

Vissa dagar saknar jag föräldraledigheten så otroligt mycket! Vi hade det så himla fint ihop de där dagarna, hela 2016.
Det här var den 16 januari och jag var och tittade på lokalen där jag har mitt företag nu. Jag kände på en gång att "JAG MÅSTE HA DENNA LOKAL". Ni vet känslan när man vill ha något så otroligt gärna men att man själv inte kan påverka utfallet? Jag var nervös hela den veckan och på fredagen fick jag det glädjande beskedet att lokalen blev min tills vidare. Titta på utsikten över Volgsjön!
Några dagar senare flyttade jag in. Eller ja, inte jag men jag förberedde för min företagsverksamhet genom att ta dit massa saker. Jag skrattade åt mig själv när jag insåg att jag inte hade någonting där förutom en trasmatta, två stolar och ljus. Alltid ljus! Typiskt mig.
Fick denna bild som Kristian tagit skickad till mig. Han kom hem till oss och hälsade på och då kom han på dessa sjusovare på soffan.
Denna bild = perfektion. Jag saknar Vidar så mycket att det gör ont i kroppen! Men i morgon kommer de hem! ÄNTLIGEN!
En solig dag i vilda, vackra Vilhelmina. Bagarstugan och kyrkan i all sin prakt! Har min lokal bara ett stenkast därifrån.
Det här är en printscreenad bild från en film Christoffer skickade till mig när de var i Raja förra gången. Vidar älskar verkligen att bada och har kommit på att han kan dricka badvattnet...
'
Var ju tidningskändis en dag i februari!
Major. Vår älskade hund som helst vill vara klistrad på en hela tiden...
Cooling nummer 1 och 2. Bill och Bull. Ler och långhalm. Mina favoriter!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Veckans planer v. 12

2017-03-20 19:41:08 i Allmänt

I morse när jag vaknade kände jag mig trött och oinspirerad. Kände att saknaden efter Vidar (och Christoffer såklart) tilltog på ett dramatiskt sätt. Jag körde till jobbet och ingenting kändes riktigt kul. Så hade jag lektioner och fick träffa mina elever och snicksnacka och skratta tillsammans med dem och allt kändes mycket bättre. När jag efter lunch kom till lokalen för att ha ett gäng sång/piano-elever fick jag sådan energi så min sinnesstämning vände till superbra från att ha varit sisådär. Tänk va, vad människor kan sprida energier. Är tacksam över att dagligen få träffa energispridare i mitt jobb!
Veckans planer är följande:
Måndag: Den är ju snart slut men jag har hunnit ha två lektioner på skolan följt av fem sång/pianolektioner i företaget. Mitt emellan allt hade jag en stunds planering och den stunden ägnades åt att leta sångövningar och nya låtar till en fortsättningselev på gitarr. Nu är jag hemma och äter middag och ska strax bege mig ut på sparktur med Jax. Det gäller att passa på medan sparkföret tillåter! Under kvällen tänker jag klämma in ett styrketräningspass på vardagsrumsgolvet (kör mestadels kroppsstyrka och kompletterar med kettlebell) och så vill jag städa Vidars skötbord som är ett kaos av kläder, salvor, krämer, handdukar och leksaker (och andra saker som inte hör hemma där men som en viss liten person envisas med att ta dit). Slutligen är planen att ägna resten av kvällen i soffan med tv varvat med bokläsning.
Tisdag: Morgonpromenad om jag och Jax känner för det. Jobb på skolan från 08.00-15.00 och därefter sångelever från 16.00-18.00. Har inga planer på kvällen men funderar på att körarra om jag får feeling. Får nämligen hem ett piano i morgon som skänks av världens bästa och snällaste vänner till familjen, Tommy och A-G!
Onsdag: Morgonprommis följt av jobb mellan 08.30-12.00 sedan sex lektioner i företaget FÖLJT av instruktörsträff med Brukshundklubben på kvällen där vi ska planera vårens kurser. KÄMPA! Haha! Tur att det är roliga saker så det ska nog gå fint!
(PAUS FÖR SPARKTUR! Jax vevade omkring här så jag var tvungen att gå ut med honom).
Torsdag: På torsdag ska jag träna innan jobbet för på kvällen kommer jag inte att orka. På torsdagar har jag tre lektioner på skolan, fem sång/piano/gitarr-lektioner, hem för att käka och sedan upp igen för kör. Sedan är jag rätt mör. På torsdag (eller kanske onsdag) kommer dessutom resten av den här familjen hem. ÄNTLIGEN!
Fredag: Veckans lyxdag. Har endast en lektion och jobbar mellan 09.00-11.30. Tar ut friskvårdstimme antingen på morgonen eller eftermiddagen. Det känns rätt värt ändå att tokjobba under veckan för att ha möjligheten att göra tidig helg. Kanske blir det ett besök på bibblan med Vidar på eftermiddagen? Till middagstid kommer svärmor som ska barnvakta Vidar på lördagen.
Lördag: Hundutställning i Åsele med Christoffer! Weho! Förra året kunde jag inte åka för jag kände inte för att amma sex veckors bebis i en råkall ishall med knappt återhämtade mjölkstockningsbröst men NU! Nu jäklar ska det spanas på hundar och snackas med folk!
Söndag: Inga bestämda planer förutom att jag är värd på hundträningen. Den är öppen för alla klubbens medlemmar och det är att komma och fråga och få tips om vad ni undrar över! Hoppas vi ses i ridhuset kl. 16.00-18.00
 

Så går helgen mot sitt slut

2017-03-19 22:29:33 i Allmänt

Det här var i morse, när jag vaknade tidigt och låg och läste innan jag steg upp.
Den här helgen var precis vad jag behövde. En lugn helg där tiden går och inga tider finns att passa. Dagar att fylla med vad jag vill. Och vad har jag då gjort? Jo, låt mig passa på att skryta lite över min effektiva helg som DESSUTOM innehållit kvalitetstid i form av familjehäng och kompisbesök.
* Sparkturer och skidtur med Jax.
* Avfrostning och skurning av en av frysboxarna samt sortering av innehållet.
* Har tvättat, torkat och vikt (snart) all tvätt så nu ekar tvättkorgen tom.
* Planterat om och duschat alla blommor (fast det vet ni ju redan).
* Har rensat och strukturerat i min garderob (det gjorde jag senast i december så det gick ganska snabbt).
* Har rensat och sorterat i badrumsskåpet och två av lådorna med hygienartiklar, skönhetsprodukter och sådant.
* Gått igenom ekonomin i företaget med experthjälp i form av pappa.
* Har fångat soltimmar i dag i form av skidtur och utehäng med mamma, lillebror och grannarna Lovisa, Oscar och Alva. Jag tänkte ju åka in på träningen med Imra men jag blev osugen på att lämna solen för att träna inomhus.
* Har haft kvällsbesök av Emma.
* Sett sista delen av "Innan vi dör" och håller nu tummarna för en säsong två!
* Läst en bok.
* SAMT sovit i tio timmar/natt.
Nu är jag redo för vecka 12!
 

Vad jag saknar och inte saknar med amning.

2017-03-19 10:35:00 i Allmänt

Jag har skrivit lite om amning förut och nu är det ganska precis två månader sedan jag ammade Vidar för sista gången. Det var väldigt många tudelade känslor i och med mitt avslut. Jag hade ammat nästan ett helt år vilket enligt statistiken är mer än genomsnittet. Vidar helammades i sex månader och vid fyra månader började vi med smakportioner. När han var sex månader hade vi ersatt ett av målen med barnmat. Sedan introducerade vi mat i lagom takt samtidigt som jag fortsatte att amma honom. När han var 10 månader åt han annan mat alla dagens mål men jag ammade honom några gånger per dag mest för mysandets skull. När han närmade sig ett år ammade vi mer och mer sällan och jag kände att mjölkproduktionen minskade radikalt. Plötsligt en dag var Vidar knappt intresserad av bröstet och var så nöjd och glad över all mat han åt. Det kändes lite snopet om jag ska vara helt ärlig för jag trodde att amningsavslutet skulle vara mer dramatiskt med tanke på alla historier man hört och läst om (ja, allt sådant ska en ju ta med en nypa salt). Självklart kändes det ju bra att Vidar var okej med att sluta amma och det var nog mer plågsamt för mig då jag till en början saknade våra amningsstunder otroligt mycket till jag kom på att jag ju var tvungen att ersätta dem med andra mysiga stunder.
Här kommer en lista på vad jag saknar och vad jag inte saknar med amning:
Saknar
- Den där mysiga stunden som bara är vår.
- Oxotycinet som frigörs i och med att utdrivningsreflexen kickar igång. Hallå? Kan man köpa det på burk? För en uppvarvad själ som min skulle det vara en dröm! Åh vad jag kan sakna våra amningsstunder där i början då både jag och Vidar slumrade till på soffan tillsammans under yllefilten. Lugnet var SÅ underbart!
- Känslan av att vara så häftig som kan producera mat till mitt barn!
- Smidigheten att ha med maten överallt och inte behöver tänka framåt och planera måltiderna.
Saknar inte
- Den första månaden med amning = smärtan innan brösten vant sig, hormonerna i kaoschock, mjölkstockning...osv!
- Att behöva tänka på vad man har på sig på överkroppen för att kunna amma smidigt.
- Att behöva lämna festligheter eller andra roliga saker för att gå iväg och pumpa ur om bebisen inte närvarar. Man sitter inte gärna med en bröstpump in public om jag säger så...
- Smärtan i brösten om det gått för länge sedan man ammade sist.
- Läckande bröst.
- Bröstmjölkskräk över hela ens kropp när man försöker rapa bebisen...
HEHE! Men mysigt är det i alla fall trots detta och jag hoppas så att jag får en chans att amma igen i framtiden!
Något av det mysigaste: när vi var i Raja och jag fick sovmorgon för att sedan bli väckt av att de kom upp med Vidar som ville äta. ÅÅÅÅÅHHHH! Fick världens saknadsil efter honom nu!
 

En välbehövlig omplantering

2017-03-19 09:45:00 i Allmänt

I går ägnade jag våra stackars inomhusväxter en stunds omtanke. Vissa höll på att växa ur sin kruka och en del blommor hade knappt någon jord kvar. Men nu. Ett gäng timmar, jordspill och upp och ned-spring i källartrappen i jakt på passande krukor senare är alla blommor omplanterade och duschade och åter på sina platser i fönstren. SÅ skönt när det är gjort!
Massa växtbebisar. Det mest onödiga du kan köpa är faktiskt nya krukväxter. Dela på de du har istället och byt med kompisar. Min farmor fick alltid med sig skott eller små plantor hem från kompisar och det har jag fortsatt med. Senast i onsdags fick jag ett stort skott av Hanna. Blommor är ganska dyrt om man ska köpa de nya från blomsterhandeln och visst, ibland kan det vara kul med en ny växt men lägg en stund på att plantera om och dela på de växter du har istället och lägg pengarna på något roligare!
Det var ganska tur att Christoffer inte var hemma för han hade fått spunk på kaoset som rådde i köket, hehe. I diskhon kan ni se en Garderobsblomma vars rotsystem jag sågat mitt itu. Det kan verka brutalt men efter en hel barndom där jag var medhjälp vid mammas alla omplanteringar fick jag lära mig ett och annat. Läs och lär:
1. Var brutal med dina växter. Såga av rötterna med en brödkniv och dela på onödigt stora växter. Rötterna får mer syre om de har mer plats i krukan!
2. Du kan sätta ner delade plantor direkt i en ny kruka så länge de har rötter!
3. Skölj krukorna invändigt med vatten och ta bort alla gamla jordrester så håller sig ohyra borta.
4. Duscha av blommorna och låt de torka i badkaret/duschen.
5. Var försiktig med växtgödning (om du använder det) den första tiden så att blommorna hinner återhämta sig i lugn takt.
Jag har mina pelargoner på vintervila i källaren och det är alltid lika kul att se de där små illgröna bladen växa fram och ta upp krukorna till köket och gästrummet igen.
/ Carolina, 78 år. Haha.
 
 
 
 

Morgonlistan

2017-03-18 10:23:17 i Allmänt

 I detta nu äter jag denna frukost! Är så nöjd över att fortfarande ha blåbär kvar i frysen. Ska tänka på den känslan nästa sommar när jag sitter där och ska rensa blåbär igen...
Jag har sett en morgonlista florera runt på ett gäng bloggar i veckan och nu tänkte jag beskriva hur mina morgnar ser ut!

När går du upp?

Jag går upp vid 07.00 på vardagar och om jag ska gå en morgonpromenad går jag upp runt 06.30. På helgerna går jag upp runt 09.00 (okej, ibland 10.00) om jag får sovmorgon vilket jag oftast får!

Vad är det första du gör varje morgon?

Vänder mig om och ser in i ett par glada ögon tillhörande världens mysigaste bebis som någon gång under natten hamnat emellan mig och Christoffer i vår säng. Det är mysigt tycker vi alla! Vidar kan sova bra i sin säng med och sover där större delen av natten men det här med samsovning är gött tycker vi!

Hur lång tid tillbringar du i badrummet varje morgon?

Max fem minuter. Gör mina behov, tvättar mig och borstar håret. Sminkar mig gör jag i hallen nere medan ägget kokar, tar max fem minuter det med.

Är frukost viktigt?

JAAAAAA:

Vad äter du till frukost?

Antingen havregrynsgröt med chiafrön och mammas lingonsylt + mjölk + hemägg + citronvatten ELLER fil och havrefras/hemgjord granola + frukt + hemägg + te + vatten. På helgerna brukar jag även dricka juice och äta en smörgås med något smarrigt pålägg men jag orkar aldrig göra en macka eller två på vardagarna för då vill jag att det ska snabbt.

Är du morgontrött?

Egentligen inte överdrivet men ibland känner jag "väck mig i ett senare liv" när klockan ringer. Men får jag bara stiga upp, skaka igång kroppen och äta frukost klarar jag av vad som helst (ja, allt är väl relativt...)

Vad har du för alarm?

En livs levande figur som mäter cirka 80 cm över jorden, har Sveriges lenaste nacke och skrattar åt allt. OFTAST! Men ibland sussar alarmet längre än till 07.00 så då får man minsann ha mobilalarmet som en stand in-väckare och jag har ett klassiskt alarm med någon hemsk ton. Borde byta till någon favoritlåt eller så!

Hur ser en perfekt morgon ut?

Alla vaknar på ett strålande humör. Christoffer säger: "ligg kvar du, jag och Vidar går ner". Jag öppnar en bok, läser två sidor men somnar om. Vaknar av att det skramlar i köket och klär på mig och går ner och möts av tända ljus och frukost framdukad. Ja, detta händer ändå relativt ofta. Mvh/bortskämd tjej.

Vad är det bästa med morgonen?

Frukost, morgonmysig bebis i pyjamas och morgonpromenad (särskilt om det är sol).

Hur går du helst klädd på morgonen?

Underställ i mjukaste merinoull - det bästa!

Ordning och reda på en freda!

2017-03-17 15:32:53 i Allmänt

Hej hej! Här kommer en lite suddig Photo Booth-bild direkt från mitt hemmakontor där jag sitter och pysslar med administrativt arbete så som att sortera i mappar på datorn, kolla av fakturor och sånt. Inte superkul men likväl välbehövligt. Framförallt är det skönt att ha ordning och reda på sådana saker.
I morgon ska världens bästa pappa hjälpa mig med en ekonomisk genomgång. Det är fint att ha en sifferexpert som pappa! Han är bra på mycket annat också. Som tack ska jag hjälpa honom med basstämman i "Att angöra en brygga" som vi sjunger i kören. 
Christoffer och Vidar är i Raja sedan i onsdags men jag valde att stanna hemma i helgen. Behöver greja med mina blommor bland annat. Ni ser ju den övervuxna Monsteran i bakgrunden... Sedan har jag tusen grejer till på min lista. Det är bara att hugga tag i något och jag känner mig peppad och som att jag har oceaner av tid! Man blir ju lätt lite "sänkt", alltså ineffektiv, med en ettåring i hasorna. Sjukt ändå att vi har en ETTÅRING?! 
Det känns ganska lyxigt med ensamtid. Jag har ju ett rätt stort behov av det. Har absolut inga problem att vara ensam en fredagkväll, jag har ju mina böcker! Och Jax är kvar är hemma också. Men som tur är ska jag laga middag och äta tillsammans med mamma och pappa i deras nya, fina kök! Äter jag ensam tenderar det att bli fil till middag och det är väl ingen riktig höjdare som fredagsmiddag. Särskilt inte med tanke på att jag åt fil till lunch, hehe. 
Jag saknar Vidar och att borra in min näsa i hans lena, mjuka nacke och att fråga honom: "kan jag få en kram?" och så lägger han sin kind emot min och säger "mmmmm". Älskade lilla barn. Tur att Christoffer skickar frikostigt med bilder! 
Ha nu en fin fredagskväll! 
 

Ett bra beslut

2017-03-15 17:34:09 i Allmänt

Här är en bild som Hannele tog på mig i början av februari, en smällkall torsdag vill jag minnas. Jag håller ju på med en hemsida och ville ha fina bilder till den och då bokade jag in Hannele för fotografering.
Ville bara titta in här och säga att jag är så himla glad över att jag tog modet till mig och sade upp mig på 40 %. Jag har verkligen inte ångrat det en enda sekund och när jag får så mycket energi av mina elever och kunder via företaget vill jag bara dansa av glädje. Det kanske låter jätteknäppt men jag känner så! Att få jobba med det man verkligen älskar och att få tillbaka av det man ger är en ynnest.
Det känns tryggt att ha kvar min fasta anställning på 60 % och hur jag jobbar i framtiden vet ju bara framtiden men just nu trivs jag så bra med detta upplägg. Att fler och fler hittar till mig och mina tjänster gör mig överlycklig och jag passar på att njuta nu för jag har ödmjukheten och insikten att förstå att det kanske inte alltid kommer att vara fullbokade veckor för mig. Jag rider på vågen så länge det går helt enkelt! 
 

Sportlovsveckan

2017-03-14 21:13:00 i Allmänt

 
När jag kom upp till Raja på lördagen var Christoffers kompis Alexander där och hälsade på. Jag blev så himla glad av hans fina ord om den tjej han träffar och har inlett en relation med. Alla män borde tala så om sina kvinnor!
På måndagen kom lillebror Ludvig och mamma upp och hängde med ut på fisketur.
Bästa gänget. Så knäppt att jag för ett år sedan satt på precis samma plats där på sjön och ammade en spädis i skoterpulkan och att han nu äter vanlig mat och sitter där på renskinnet tillsammans med oss. Tiden alltså...
Himla skojsigt att buskika på morbror Ludvig genom pulkans fönster.
Vidar älskar att åka skoter och om han är på dåligt humör botas det lätt genom en tur.
Vi har ätit nästan alla veckans mål utomhus, precis som det ska vara!
Major är lättsam att ha med sig då han kan vara lös. Tyvärr kan inte Jax det utan att sticka och jaga älg men Major har tränats på att vara lös sedan han var valp.
Christoffers pappa Sten-Åke är pensionär nu och han hängde med ut på våra fiskeäventyr. Han gillar dock inte att vara med på bild, hehe.
Titta! Så himla underbart! Man kan ju inte annat än älska detta!
En bild Christoffer tog när vi cirkulerade runt i skogen med skotrarna.
Mer utemat, hemlagad pyttipanna!
Vi har fått ett gäng rödingar och öringar och i går lagade Christoffer fiskburgare på öring. Inte helt fel måndagsmat direkt!
 
Vidar har även fått provköra Anders traktor. Lägg märke till koncentrationen!
Pulkarace med farmor.
Tack för världens finaste sportlov.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Veckans planer v. 11

2017-03-13 15:17:00 i Allmänt

I går kom vi hem efter en hel vecka av sportlovsfirande och kvalitetstid med familjen. Jag drog på lydnadstävling (tävlade dock inte själv med Imra eftersom vi inte hunnit träna in de nya momenten för den nya klassen ännu) och Christoffer åkte till Åsele på ringträning med Major. Vidar var lycklig som fick ha en myskväll med mormor! 
Jag sitter i lokalen och äter mellanmål medan jag laddar upp inför eftermiddagens sångelever, två ungdomar och en vuxen - kul! Tänkte passa på att skriva ner veckans planer - ett "bloggkapitel" som jag ju började med veckan innan lovet. Så, vi kör!
Måndag: 08.00-13.00 - Jobb på skolan. Det var särskilt roligt att återse mina elever som varit på praktik! 13-17.30. Jobb med företaget. Fakturering, skiss på texter till hemsidan (som är under konstruktion! Har dock lejt bort det till en expert som kan det där med hemsidor betyyyydligt bättre än mig, hehe), planering och så avslutar jag med tre sångelever! Kvällen ska ägnas åt middag, springrunda med Jax, kanske hinna blogga om sportlovsveckan och så dejt i soffan med Christoffer och titta på "En annan del av Köping" - blir så glad av det programmet! 
Tisdag: Morgonpromenad (älskar att börja dagen så). Jobb på skolan från 08.00-15.00 (Arbetsplatsträff, lektioner och planering) och sedan drar jag till lokalen för att ha två sångelever, en man och en tjej - så kul! På kvällen har vi årsmöte för Byaföreningen och det blir faktiskt mitt sista möte där då jag avsagt mig mitt sekretetaruppdrag på grund av tidsbrist. Om jag ska göra något vill jag göra det bra och det hinner jag inte med just nu. Känns både sorgligt och skönt. 
Onsdag: Morgonpromenad och jobb på skolan från 09.00-12.00. Mellan kl. 13.00-19.00 har jag fem sång/gitarrelever och i pauserna ska jag förbereda för en pianolektion samt för torsdagens körsång. När jag jobbat klart ska jag hälsa på Ludvig och Hanna och så ska vi se Sveriges Mästerkock tillsammans. Christoffer och Vidar åker till Raja på onsdag så jag har liksom inget att skynda mig hem för. 
Torsdag: Jobba på skolan från 08.00-13.30 och sedan har jag fyra sång/gitarr/piano-elever på två och en halv timme så då gäller det att ha förberett allt innan. Kl. 16.30 swischar jag hem och kl. 19.00 ska jag vara på plats igen för körsång, längtar redan! Det är verkligen en av veckans höjdpunkter!
Fredag: Veckans lugnaste dag. Jobbar på skolan mellan 08.30 och 11.00 och har endast en lektion. Har inga elever i företaget på fredagar utan jobbar med det som behövs jobbas med. Kanske äter jag lunch med ett gäng jobbarkompisar och tar tidig helg och lägger mig på sängen och läser. Ska också springa på fredag, det är liksom en tradition. Eventuellt åker jag till Raja till helgen men jag har inte bestämt mig ännu. Det vore härligt med en helg hemma också. Har massa projekt på gång som jag vill greja med hemmavid. 
Lördag: Oklart, se ovan. Träna ska jag göra i alla fall! Jag ska även kolla med pappa om han vill avsätta en timme eller två till att gå igenom ekonomin i företaget. GULD med en pappa som är haj på det här med siffror för det är verkligen inte min starka sida!
Söndag: Min enda plan för söndagen är hundträning. 
Hoppas ni alla får en fin vecka. Avrundar med en bild från en av veckans turer! Vackra vårvinter!
Strålande sol, massor av snö och en ettåring som älskar att sitta där på renskinnet och titta på eld, på fiskar och på skotrar som brummar. 

SPORTLOV!

2017-03-04 09:18:39 i Allmänt

Nu åker jag till detta! Tänk, detta var påsken 2014 och då hade vi bara en hund. Nu har vi två hundar och ett barn - ett barn som också älskar att vara ute på äventyr i skog och mark. Vi stannar i Raja i en vecka så nu får ni ha ett skönt sportlov ni som har det och ni andra får passa på att njuta av vintern/våren/vårvintern på lediga stunder.

Ett dåligt substitut

2017-03-03 11:34:00 i Allmänt

I gårkväll bäddade jag ner Vidars gosedjur (förutom den kanin han hade med sig såklart) i hans spjälsäng men de var ett dåligt substitut till en sovvarm bebis. Tycker ändå att det är rätt härligt att ha någon natt helt själv då och då och jag har inga problem med att vara ifrån Vidar något dygn eller två men sedan längtar man ju ihjäl sig efter honom. Som längst har vi varit ifrån varandra i fyra dygn och vi tog ju inte direkt någon skada av det eftersom Vidar har andra fenomenala människor i sin närhet (världens pappa exempelvis) som tar hand om honom och jag lix ändå hade fullt upp och nästan glömde bort att jag ens hade ett barn.
Jag läser ibland om mammor som får ont i hjärtat av att vara ifrån sina barn längre än några timmar och jag kan inte relatera till det. Ibland får det mig att känna mig som en sämre mamma för normen är ju verkligen att du ska ÄLSKA att vara med ditt barn och helst av allt vilja vara det HELA TIDEN och DYGNET RUNT. Och det fungerar säkert för vissa men inte för mig. Jag behöver stimuleras på andra plan också, utanför min mammaroll, och jag hoppas och tror att Vidar som vuxen kommer att tänka på mig som en närvarande mamma som gav honom massor av kärlek trots detta.  

Hej från soffhörnet!

2017-03-02 21:45:32 i Allmänt

Precis i detta nu ligger jag i soffan under en av våra älskade yllefiltar och pustar ut. Känner mig varm av glädje efter kvällens körsång! Är så glad över att det är ett helt gäng som vill sjunga i min kör.
Christoffer och Vidar åkte till Raja redan i kväll och med sig tog de båda hundarna så jag är helt ensam hemma - så tomt och tyst! Jag ska jobba i morgon och på kvällen ska jag och några jobbarkompisar ses hos Emma. På lördag packar jag bilen och åker upp jag med, längtar! 

Humble Brush

2017-03-01 08:06:00 i Allmänt

Jag kom i kontakt med Humble Brush via en blogg jag läste och blev nyfiken på att prova då jag sett lovord för denna tandborste cirkulera runt överallt. 
Humble Brush handtag är tillverkat av 100% biologiskt nedbrytbar bambu. Bambu är en av världens mest snabbväxande grödor och är inte i behov av gödsel eller bekämpningsmedel för att växa. Jag köpte en borste till mig och en till Vidar och båda älskar den. Ska nog köpa en till Christoffer också! Unikt för denna tandborste är att för varje såld borste doneras ännu en borste till någon i behov av munvård - bra va? Den är utvecklad av tandläkare och håller standarden för en vanlig tandborste. Jag tycker alla borde ge den här tandborsten en chans! Det låter som att jag är sponsrad, haha, så är icket fallet (tyvärr kanske, jag skulle vara en optimal ambassadör för den här underbara tandborsten) men jag råkar bara gilla den extra mycket.