Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Utemässa och utställning i Lycksele

2014-05-31 19:05:00 i Allmänt

I dag har vi varit till Lycksele där vi besökt Utemässan och ställt ut Jax. Som jag skrivit tidigare har Jax nu två CK:n vilket innebär att han saknar endast ett för att bli klar utställningschampion. Denna lördag var dock inte Jax dag. Eller, Jax skötte sig bra som vanligt, och han fick bra kritik - men domaren gav bara ett "Very good" som betyg vilket gjorde oss besvikna. Från att vinna jaktklassen i Östersund förra helgen till att få ett VG i dag, snacka om platt fall. Så här är det i bedömningssporter - det som räknas som önskvärt hos vissa domare premieras inte av andra. Det ska ju även vara lite sport att ta det där championatet, så det är bara att kämpa vidare!
Något jag tänkte på i dag är att hundar som ej kan uppföra sig i ringen (eller förare som ej kan kontrollera sin hundar) bör utvisas därifrån. De kan få bedömas men de ska absolut inte kunna få "Excellent" då ett agressivt beteende inte är rastypiskt för en jämthund. Visserligen bedöms hundarna endast exteriört, men jag tycker ändå att hänsyn skall tas till hundens allmänna uppträdande.
I övrigt var det en mycket kall, blöt och hurvig dag men det var roligt att träffa Moa, Adrian, Evy, Lasse och Mikael och Katrin med barnen. De livade upp dagen trots den uteblivna framgången i utställningsringen. När vi kom hem var jag fortfarande kall så jag tog ett varmt bad medan Christoffer och Kristian lagade mat. Bra avslut på denna lördag!

Listan om böcker.

2014-05-30 09:08:00 i Allmänt

Snabbläsare eller långsamläsare? Fort, fort. Ett men efter tiden som litteraturstudent då vi plöjde allt från barnböcker till tunga 1800-talsromaner på en vecka för att ha seminarium om dem sedan. Och så fortsatte det vecka efter vecka. Lästempot skruvades upp.

Tegelstenar eller tunnisar? Det beror ju helt på genre. Är de för tunna och känns oavslutade blir jag arg och är det tegelstenar där handlingen utspelas på hälften av sidorna och resterande sidor bara är dravel blir jag minst lika arg.

Bibliotek eller bokhandel? Bibliotek för stämningen och e-handel för utbudet (handlar aldrig i bokhandel).

Ljudbok eller e-bok? Ljudbok!

Inbunden eller pocket? Inbuden är ju snyggare i bokhyllan men pocket är mer portabel. Väljer pocket.

Vampyrer eller spöken? Har aldrig förstått grejen med vampyrer så jag säger spöken! De känns mer oförutsägbara.

En i taget eller slalomläsning? Slalomläsning. Också ett men efter studietiden. 

Nytt eller gammalt? Både och. I mitt jobb ingår det ju att ha koll på ungdomslitteratur så jag brukar plöja de senaste böckerna (som känns relevanta) på lov och det händer också att jag läser en och annan klassiker då och då (de som vi inte hann med under utbildningen).

Bokmärke eller hundöra? Hundöron! Och ibland en liten anteckningsbok på sidan av där jag skriver av citat värda att minnas.

Snacks eller godis? Godis. Det sölar mindre. 

Biografier eller memoarer? Är inte det samma sak tänkte jag först och var tvungen att googla där jag fann att memoarer måste vara historiskt kopplade och får inte bara utgå ifrån en person. Jag säger biografier.

Skräck eller chicklit? Blir alltid less på chicklit eftersom karaktärerna framställs så töntigt och skräck har jag typ aldrig läst förutom nån strö Agatha Christie och Stephen King. Säger inget av det! 

Soffan eller sängen? Sängen, men helst utomhus någonstans!

Inne eller ute? Ute.

Originalspråk (engelska) eller översättning till svenska? Översättning, det finns så bra översättare som kan det där så jag slipper i hjärnan.

Poesi eller prosa? När poesi är så där överbra så meningarna fastnar i hjärnan älskar jag poesi. 

Kvinnliga författare eller manliga författare? Spelar absolut ingen roll så länge bokens innehåll är bra.

Boken eller filmen? Boken. 

Kokbok eller Bakbok? Både och!

Kärlek eller spänning? Kärlek är väl spänning?

Första vuxenboken jag läste och verkligen gillade: Henning Mankells "Danslärarens återkomst". Minns att jag var stolt över mig själv att jag vågade läsa den och minns också att jag tyckte att språket var så himla mycket mer än ungdomsböckernas vardagsspråk.

Klassiker jag hävdar att jag läst men aldrig tagit mig igenom: "Röda rummet" av August Strindberg. Jag har verkligen försökt men det går inte. Jag gick till och med till "Röda rummet" i Universitetsbiblioteket i Umeå för att få "rätt känsla" (Hahaha?!) men det misslyckades. Har därmed givit upp Strindberg. Blir bara irriterad på hans språk av någon anledning.

Jobbigaste bok jag läst:  "Hon går genom tavlan ut ur bilden" av Johanna Nilsson. Hu. Sorgligaste boken jag läst.

Bästa barnboksförfattaren: Såklart min idol Astrid Lindgren!

Bok som berört mig mest: Kajsa Ingemarsson "Någonstans inom oss". Läste den i Samos och grät när jag läste de sista sidorna. Grät när jag läste början och grät när jag läste mitten.

Böcker i mitt hjärta! Ska lääääsa hela eftermiddagen har jag bestämt.

Effektiv dag

2014-05-29 20:34:03 i Allmänt

Dagen inleddes med sovmorgon och sedan rusade den här torsdagen på i ett snabbt tempo med diverse aktiviteter. Först rensade jag och Christoffer ut lillgaraget som nu ska rivas för där det nu står skall det byggas ett hundhus. Efter rensandet fortsatte jag med ett annat rensande, nämligen i trädgårdslanden. Efter rensningsprojekten satte vi potatisen i potatislandet och sedan gick jag lös med sekatören på diverse buskar, hehe. Vid middagstid var jag helt slut. I kväll har jag tränat Imra på klubben och nu är jag så trött så att sängen känns oerhört lockande - först ska jag bara ta in tvätten som hänger ute!
I morgon är jag också ledig då vi jobbat in den tiden, skönt! Jag ska springa långpass, rensa (förvånade?) och laga pasta carbonara till middag. Sedan är dagen rätt planlös. Skönt! Det blir förmodligen några turer till häggen på gården som nu slagit ut. Kan stå där i flera minuter och bara dra in den underbara doften.

Huggarmiddag!

2014-05-29 10:16:00 i Allmänt

I går bjöd mamma och pappa oss på "Huggarmiddag" för att fira att vi arbetat klart med vindfällena i skogen.
Förrätt: rökt lax, kräftstjärtar i krämig sås, salladsblad och gräslök från gården.
Mellanrätt: krämig och extremt god kronärtskockssoppa (himlen) med örtcrostini.
Huvudrätt: Fläskytterfilé med vinägrett och rotsaksgratäng.
När vi tittade ut såg vi detta.
Underbara gård. Det var en fantastisk kväll i går och när kvällssolen lyste genom de klorofyllgröna bladen slogs jag över hur glad och tacksam jag är över att kunna bo här. Ingen trängsel, ingen stress, bara lugn och ro och frisk luft. Tack för det.
Efterrätt: mintchokladkladdkaka med skogshallon från i fjol och till det pappas goda svartvinbärslikör.
Världens bästa föräldrar. 40 år av kärlek - det ni! (Haha, pappas min... ).
Nu ska vi ut på gården och RENSA och SLÄNGA saker! WEHOOOOOO! Mitt bästa!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Livet ur mobilen

2014-05-27 17:33:00 i Allmänt

Drabbades av ett extremt ha-begär när jag såg dessa filtar! Måste nog köpa en höst-present till mig själv i augusti eller så.
Överraskades av mina elever på min födelsedag!
Alla som hälsar på säger att det här huset är så rogivande. Det håller lillebror Ludvig med om som här chillar i gästrummet.
Tog en trapphus-selfie i Östersund när jag väntade på bröderna Berg.
Plantorna meddelar...
Gammelmoster Lillan har flyttat till lägenhet men det vackra skåpet fick följa med.
Komiken i detta alltså. Jag skrattar halvt ihjäl mig varje gång jag läser det här. stugan har vi ett häfte om mormors hemby Fornbys historia och en sida berättar om "speciella personer" så som "Han med ryggsäcken" och "Spegel-Viktor". Emily, detta är humor för dig!
Känner att jag och brorsan kommer att gå lös när vi åker ner till stugan i juli, hehe.
 I rep-pauser är det bra med elever med långt hår för då får jag flääääta! Mitt bästa hår-göra!
Elevernas kreativitet!
Varmt?
Vid köksrenoveringen hittade jag detta kort bakom spisen. Blev livrädd för grisen... Det ser ut som att han har nissarna under hård bevakning!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Spårträning

2014-05-26 19:29:00 i Allmänt

Har precis varit ute och spårtränat Imra. En gammal älgklöv från i höstas fungerade bra. Jag upplever att hon blir väldigt snabb när hon spårar, fast hon slarvar inte utan går efter det lagda spåret, men jag skulle vilja att hon spårade lugnare och mer fokuserat. Hoppas verkligen att det startar någon spårkurs snart för då ska jag anmäla oss! När vi kom tillbaka till gården igen gjorde jag sökövningar med henne. Jag gömde en handske som hon skulle hitta på allt svårare ställen. Med den övningen tränar man flera moment så som stadga (när hon sitter kvar platsad när jag gömmer handsken), sök och villighet att återgå till föraren när föremålet är hittat. Förut hade hon en tendens att bli egennyttig om föremålet men nu kommer hon fram till mig. Jag har lockat fram henne genom att hon får kampa lite med bytet tillsammans med mig vilket gör att leklusten och viljan att komma ökat. På bilden ovan har hon ställt sig väldigt fint tycker jag - det ska bli spännande att se hur det går på utställningen i Vännäs den 15:e juni!
 

Fint på farstukvisten

2014-05-26 18:00:00 i Allmänt

På farstukvisten har jag planterat penséer i två lila nyanser.
Här står de och tittar ut mot vägen för att se om någon vandrar förbi.
På trappan står en lykta och fler penséer.
Och på andra sidan har jag planterat penséerna i en gammal vattenvärmare som jag fyndat i källaren.
Tycker den passar perfekt som planteringskärl!
 
 
 
 
 
 

Dagens tävling

2014-05-25 17:36:00 i Allmänt

Dagens tävling gav oss en tredje placering i klassen och därmed en fin pokal! Första priset låter dock vänta på sig. Både jag och Imra var lite off i dag, men med fyra 9:or i protokollet är jag ändå relativt nöjd. Det jag är missnöjd över är linförigheten då hon var väldigt ofokuserad och såg "spöken" på sidan av planen som hon morrade åt. Jaja. Det är bara att träna vidare! Nu tänker jag skippa lydnadsträningen i tre dagar för att göra andra saker (typ spår, vattenlek, sök och promenader utan krav). Jag tror nämligen både jag och Imra är lite less på att träna samma program hela tiden och vi behöver ett litet break. På torsdag ska vi träna för instruktör och det är alltid lika givande!
Imra bryr sig dock inte om hon får ett himla första pris eller inte, huvudsaken att hon får vara med - då är hon superglad!
 
 

Jax gör det igen!

2014-05-25 09:46:00 i Allmänt

I går var Christoffer och Jax i Östersund på älghundsutställning och det blev en riktigt lyckad dag för dem båda. Jax vann jaktklassen och fick sitt andra CK och slutade som andra bästa hanhund med CERT, weho! Nu siktar vi mot det tredje CK:t och utställningschampionat för att få Jax till dubbelchampion. Jag är lite moloken över att jag inte var på plats då jag varit upptagen med annat den här helgen. Ville ju se Jax in action! Nästa helg ska han ställas ut i Lycksele och då ska jag vara på plats. Pappa var rätt rolig i går:
Jag - Visst var det fina rosetter som Jax vann i dag?
Pappa - Ja, rosetterna ja.. det var roligt, men det låter ju hårdast att han vann jaktklassen!
Jax är inte lika exalterad som husse och matte utan tar uppståndelsen med ro.
 
 
 
 

Dagens träningspass avklarat.

2014-05-24 11:47:00 i Allmänt

Hehe.
 

Middagsbjudning hos mig!

2014-05-24 09:52:00 i Allmänt

Jag har inte hunnit blogga de senaste dagarna för jag har varit upptagen med jobb, möten, a capella-rep, sånguppträdande med mina elever på Lilla Hotellet (vi kör i kväll igen, klockan 20.00, kom dit, det blir kul!) och middagsbjudning. Här kommer bilder från middagen!
Dukningen! Temat var "Vår på ett fat" och till och med min klänning matchade dukningen, något jag först inte tänkte på, men som mina kära kollegor och vänner påpekade!
Jag, Agnetha, Ingela och Lotta har som tradition att bjuda varandra på middagar och vi kör med poängsättning så vi får en vinnare i slutet. 
Till förrätt bjöd jag på Crème Ninon serverad tillsammans med Chèvre chaud.
Varmrätten: Smörstekt torskrygg på en bädd av primörer med jordärtskockssås. Här glömde jag sparrisen, men jag kom på det precis när jag serverat fram varmrätten så mina gäster väntade tålmodigt på att jag förvällde sparrisen så att den också fick komma med, haha.
Till efterrätt serverade jag fläderparfait med ringlad jordgubbscoulis och minipavlova med passionsmousse.
Drinkarna, fläderdrink och mojito med rabarbersirap, hann jag inte fota för de tog slut i ett nafs!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jag tänker så mycket på mormor de här vackra vårdagarna

2014-05-21 12:21:41 i Allmänt

Solen lyser på mitt fräkniga ansikte och jag tänker på mormors ansikte som den här tiden på året brukade vara vackert solbränt. Mormor hade älskat att sitta på trappan och låta solens strålar värma hennes ansikte. Här kommer en text till ett tal jag och min storebror Kristoffer höll på mormors begravning i november 2012. De kursiva raderna är mina och de raka raderna är brorsans. 
Så minns vi mormor
Året är 1998. Påskriset med mammas urblekta fjädrar står på bordet i vardagsrummet. Vid bordet sitter Ludvig och sliter i ett garnnystan.
-        Nej! Stopp! Säger mormor. Jag ska göra en kanintofs av den där!
Jag står iklädd svart kjol, farmors förkläde och mammas gula tjocktröja. Jag sätter mig på stolen bredvid mormor. Hon plockar upp en svart penna och ett rött läppstift ur sin sminkväska. När hon är färdig tar hon ett steg bak och begrundar sitt verk: jag förvandlades till en påskkärring på några sekunder – svarta prickar till fräknar, rödrosiga kinder och knallröda läppar. Ludvig blev en liten påskkanin med grå mjukisdress, specialsydd mössa med öron och en liten garnboll på rumpan. Mormor styrde upp hela påsken när Kristoffer fick diabetes. Sådan är hon, vår mormor. Hon tar tag i. Gör ordentligt. Med omsorg. Hon lämnar ingen ensam. Alla ska med och alla får plats.
Mormor är också en kvinna av tradition. Tradition var trygghet och tradition var att äta dina bondkakor. Näsåkershelgerna var också även dem knutna till en stark tradition.
_________________________________________________________________________________
Vi färdades i en av pappas Volvo-bilar till tonerna av "Ring så spelar" vi och ibland hade du lagat pölsa med stekt potatis lagom till när vi kom fram på lördag vid 11-tiden. Minns med fasa skolans pölsa, men din pölsa var i en klass för sig. Alltid var det någon uppgift som stod på helgens agenda. Skotta av taket eller plocka in vinbär. Arbetsuppgifterna utfördes, med din ständiga närvaro och uppsikt, och sedan kom söndagen. Man vaknade med ett ryck vid 08.00 till det omisskännliga ljudet av dina vita träskor som slog mot golvet och skåpluckor som öppnades och stängdes med en duns och till det radion i bakgrunden på anständigt hög volym...P4 Västernorrland så klart.
En eftermiddag i Fullsta, sensommaren 2010, var vi ute på en kantarellplockartur och med oss hade vi den blå korgen med kurbitsmålning som du köpt på någon lokal marknad. Regnet hängde i luften och du trampade över stock och sten med dina avklippta stövlar – jamen, det är ju praktiskt när man bara kan stoppa ner fötterna i dem! Lätt att ta på, lätt av ta av! Vi gick längs stigen och jag, som tenderar att tröttna fort om ingen svamp syns till, gick i egna tankar men så hörde jag dig bakom mig: Titta Carolina! viskade du andäktigt. Titta där, bakom gräset! Du plockade upp den största kantarell jag någonsin sett och dina ögon glittrade och jag tänkte: om du dör ikväll mormor, då dör du lycklig.
Ett annat Dalarnaminne vi minns med glädje är när jag och Carolina kom ner till stugan i Fullsta en augustivecka 2011. Vi hade under två veckors tid planerat menyn och nu skulle äntligen vår gourmetvecka gå av stapeln. Vi åt fantastiska middagar tillsammans och kvällen innan vi skulle åka hem till Umeå hade vi även moster Lillan till bords. Jag skulle vara viktig och fota middagen och lägga upp på Facebook och dividerade med er om jag skulle döpa bilden till "Den sista måltiden". Responsen som jag fick av mormor och Lillan var: Men gud så hemskt det lät Kristoffer, ni ska ju ut på vägarna imorgon...Din fina omtanke och att värna om alla människor värdesätter jag högt.
Du respekterade även andras tankar och åsikter och jag minns särskilt en gång då detta kom på prov. Det var tidigt 2000-tal och du hade valsat omkring i köket och håret var permanentat, du hade finskorna på dig och så frågade du: Vilka följer med till kyrkan ikväll? Du fick med oss alla men Kristoffer hade en invändning. Du kom nämligen ut från badrummet med en lite för färgstark ton på läppstiftet du omsorgsfullt målat dina läppar med.
–       Men mormor, vad har du gjort? Utbrast Kristoffer med förfärad blick. Du kan ju inte gå så där till kyrkan! Den där tonen på läppstiftet passar dig inte! Inte för att vara dum men…..
–       Tack för att du sa det, Kristoffer. Jag ska genast byta till en mer diskret färg.
Och så gick du till badrummet igen och kom ut som om inget hade hänt. Du tog aldrig illa upp. Du lyssnade på alla. Också du kunde säga saker du menade och var aldrig rädd att komma med en åsikt. En gång skulle jag på en viktig middag och du tittade uppfordrande på mig och sa: klä dig i höghalsat!
Även om du aldrig lämnade något åt slumpen, och städade på ett sjukligt pedantiskt sätt, kunde du ibland ta det lugnt och inta ett slags lugn som var beundransvärt. Jag minns särskilt sommaren 2005 då jag sommarjobbade i Näsåker. Det var en het julidag och luften stod stilla över Ådalsliden. Vi satt på din altan och du tittade på mig med ditt solbrända ansikte och sa: Idag lagar vi ingen mat, idag äter vi jordgubbar och mjölk till middag! Till efterrätt åt vi var sin bondkaka.
Sista tiden när du låg inlagd på onkologen i Umeå hälsade jag på dig efter jobbet och vi hade mycket fina stunder tillsammans. Jag fick oftast väcka dig och du vaknade upp med ett leende på läpparna; Men Kristoffer kommer du? Vad trevligt. Vi satt och pratade en stund om livet och du tyckte om att få se höstens färger genom ditt fönster. Du tyckte särskilt om en stor rönn som skiftade i orange och rött.
Julen 2002 fick jag ”Den svenska sångboken” av dig i julklapp. Ur den spelade jag idag, 10 år senare, på din begravning. Jag tror att du hörde tonerna. Jag hoppas det. Jag vet att du finns med oss precis just nu. Kanske knaprar du på en bondkaka? Det ska vi göra nu. Vi ska alltid minnas dig, mormor.
Ps: Om vi hittar en stor kantarell till sommaren lämnar vi den till dig. Kom och hämta den då. 

Bästa covern just nu!

2014-05-21 12:03:00 i Allmänt

 

Köket före och efter!

2014-05-20 21:01:00 i Allmänt

Före! (Råkade påbörja allt innan jag tog en förebild, men här ser ni i alla fall det förskräckliga golvet!).
Så här såg det ut när jag flyttade in...
Mycket snabbt gjorde jag något åt den laxrosa färgen på köksluckorna och den bruna kryddhyllan. Skickade även efter likadana beslag som vissa av skåpen, luckorna och lådorna hade från Gysinge Byggnadsvård. Luckorna är målade i en svagt grågrön nyans och på vintern ser de oftast gråa ut som här medan de ser grönare ut i ett milt vårsken som på bilden nedan.
Tada! Så här ser det ut nu! EFTERBILDEN alltså! Bort med den hemska "väggplattan/mattan?" och dit med Höganäskakel med fasade kanter. Och bort med Perstorpsskivan och dit med en ekskiva som matchar golvet! (Och så har jag gjort en "viss" rensning i kryddhyllan).
Älskar Lilla Brukets produkter!
Det nya köket i sin helhet, fotat precis nu. (Kommer att tjuvmåla stolarna och bordet i sommar när Christoffer är på jobbet...).
Även på bänken vid fönstret ligger nu en ekbänkskiva som är betydligt finare än den slitna Perstorpsskivan som var där från början.
Vi känner oss så nöjda med slutresultatet och tackar alla som varit inblandade i den här renoveringen! Tack!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ord från en överarbetad kvinna

2014-05-19 20:23:26 i Allmänt

Ni vet den där känslan av att hjärnan kokar över, tiden rinner iväg, tusen saker står på agendan och man har rott några projekt i hamn och är lite trött? Precis den känslan. Den drabbade mig i kväll. Liksom tårarna som kom på beställning. Inte ledsamhetstårar utan utmattningstårar. Att renovera ett kök, repa musikal med elever, ha föreställningar, repa inför a capella-konsert, planera och fixa en trerätters meny med dryck mitt i veckan, träna och tävla hund, repa inför Musikskolans avslutningskonsert som var förra veckan, jobba 100 % (och mer) och samtidigt träna inför ett halvmarathon UNDER tiden som livet pågår.
Maj är en hektisk månad. Det vet jag. Jag har inte ens börjat fundera på musikprogram inför examen. Eller jo, det har jag. Några låtar är klara, men detaljerna är inte där än. När kalendern är full och jag planerat min tid till max orkar jag inte med saker som går fel. Till exempel en bänkskiva som inte passar precis. Ni skulle ha sett mig i kväll när jag gick lös med kofoten för att slita bort den gamla bänkskivan: svetten porlade i pannan, tårarna sprutade, jag svor och det knakade betänkligt i köksbänken men skivan är nu utkastad med stor vrede! Så här i efterhand tycker jag nästan lite synd om den. När den andra skivan (vi har två, en liten och en stor) är på plats lovar jag att visa bilder på köket, men jag vill att ALLT ska vara klart först. /MVH Perfektionisten.
Var vill jag komma med detta inlägg? Jo, gråt ut. Man behöver få ladda ur och ladda om ibland. 
Ps: I kväll var jag och Christoffer till Återvinningscentralen och tömde en överfull släpvagn av skrot. Christoffer blev förvånad över att det gick så fort att tömma en släpvagn som vi ägnat tre kvällar åt att fylla (nu var allt visserligen rensat i lådor och hinkar) men det var roligt att se Christoffers min. Jag är lite av en expert där borta och körde fram bilen exakt vid de containrar som skulle fyllas av just vårt skrot men det är jobbigt när andra människor är där och SINKAR en. De går sakta, går fel och är allmänt i vägen. Det bästa jag vet är att åka dit själv på sommarlovet och vara där i lugn ro och KASTA saker. Hehe. Låter som en mycket dryg människa i kväll men tro mig: jag är tacksam och ödmjuk inför livet också!

Lyckseletävling

2014-05-18 09:34:00 i Allmänt

I går åkte jag, mamma och Imra till Lycksele Brukshundsklubb för att tävla. Jag var jättenervös när vi kom dit, hade ont i magen och var allmänt uppjagad. Mamma sa att jag skulle ta det för vad det var. "Ja, en tävling!" muttrade jag surt. Men sedan var det som om jag vände om och blev lugn och fokuserad. Och ni som vet hur det är med djur vet också att djuren vid minsta vink påverkas av ditt humör. Är du sur och vresig vill hunden absolut inte samarbeta men är du istället glad och peppad inspireras hunden av ditt humör och blir betydligt mer följsam. 
Vid uppropet bestämdes det att elitklassen skulle starta och att lydnadsklass 1 skulle köra sist. Jag drog startnummer sju i min klass och jag och Imra blev alltså det absolut sista ekipaget på hela dagen. Först kändes det jobbigt att vänta så länge men det var skönt att hinna acklimatisera sig och titta på och inspireras av de duktiga hundförarna. Vi hann både rasta Imra ordentligt, förmiddagsfika, äta lunch och värma upp lagom mycket. Värmer jag upp för länge blir både jag och Imra slöa (vilket hände i Umeå) så vid gårdagens uppvärmning fokuserade jag på korta övningar, mycket beröm och lek. 
Programmet delades upp i gruppmomenten först. Vi gick in på planen för platsliggningsmomentet och tandvisning. Imra kändes "förig" (ett uttryck för samarbetsvillig) och glad men inte för yvig som hon kan bli ibland. Hon lade sig ner på mitt första kommando och låg helt tyst och stilla under hela momentet. Det hon gjorde fel var att hon fuskade lite på slutet med att sätta sig upp innan jag kommenderat henne och så snusade hon pyttelite på marken i början. Vi fick en 8 i betyg och det är jag nöjd med! Hade hon inte rest sig hade det blivit en 9:a! På tandvisningen fick hon en 9:a. Med en god första start kände jag mig ivrig att fortsätta men då vi var sista ekipaget fick vi som sagt vänta till sist. Jag stoppade in Imra i bilen med öppen lucka och väntade på vår tur. När det var ett ekipage kvar tog jag ut Imra och värmde upp i ungefär fem minuter. 
Väl inne på planen igen var första momentet linförighet. Eftersom Imra både tenderar att sätta sig snett, släppa höger och "pendla", alltså inte hålla position perfekt, fick vi betyget 7 på detta moment. Nästa moment var läggande under gång och där fick vi en 7,5 eftersom jag, min dummerjöns, dubbelkommenderade henne "ligg" då det såg ut som att hon inte lade sig, vilket hon hade gjort. Det är så svårt att se då man själv måste fortsätta gå utan att vända sig om. Det blev även poängavdrag eftersom hon snusade i marken. På nästa moment, inkallning, fick vi en 9:a! Hurra! Sjukt nöjd med det momentet. Nästa moment, ställande under gång, gav oss en 7:a i protokollet. Hon ställde sig lite sent och så "tjuvade" hon på sättandet före mitt kommande (igen...!). På apporteringsmomentet fick vi en 6,5 eftersom hon tog apporten sent samt tuggade på den. Synd! På det sista momentet, hopp över hinder, fick vi 0! Hahahaha! Det här brukar vara vår säkra högpoängare men jag satte henne för långt från hindret, det blev en sned placering och dessutom kliade hon sig innan vilket gjorde att hon tappade koncentration. När jag kommenderade "hopp" var hon på väg mot hindret men for på sidan av hindret i stället och fram till mig. Så himla typiskt! Jaja. Det var mitt fel och något jag tar med mig till nästa tävling.
Det jag är allra mest nöjd med är att vi fick 8,5 av 10 i helhetsintryck och att känslan var så bra med henne. Imra skötte sig superbra på planen och var lugn och fokuserad (kanske för att jag också var lugn och fokuserad). Eftersom vi nollade hindret blev det inget 1:a pris, men nu är det nära gott folk! På kommande söndag ska vi tävla igen, denna gång på hemmaplan och i veckan ska jag träna träna träna träna så vi kniper vårt 1:a pris! Jag är så laddad!
Imra med en lite speciell nos...
 
 
 

Omtänksamhet - en förutsättning för generationsboende.

2014-05-17 21:46:22 i Allmänt

Min sambo Christoffer är en av de mest omtänksamma människor jag känner. Och det är en himla tur ska ni veta. Hade han varit en person som bara tänkte utifrån sitt eget bästa och inte gillade att ta hänsyn hade det aldrig fungerat att bo som vi gör. För er som inte vet bor vi alltså på samma gård som mina föräldrar, i min farmor och farfars gamla hus. Jag är den fjärde generationen på gården och både jag och min pappa är uppväxta med att alltid ha en barnvakt och någon som fanns där för oss då våra föräldrar jobbade. Generationsboende är något som är på framväxt igen och det är roligt att se.
- Hur kan du bo granne med dina föräldrar? frågar en del människor med stor förundran i rösten.
- Hur kan du bo granne med människor du knappt känner? frågar jag då tillbaka. 
Det är en trygghet för mig att veta att jag alltid har en mjölkliter ett hus bort, en tekopp om jag är ensam, någon som kan vattna blommorna och framförallt: några jag litar på till 100 % i huset bredvid. Det finns människor som har fantastiska grannar, men i städer - framförallt - är det mer regel än undantag att man knappt hälsar på sina grannar. Man vet inget om dem. 
I torsdagskväll när pappa var på ett möte sa Christoffer:
- Nu ringer jag till Annica och bjuder över henne på fika så hon slipper sitta själv nu när Göran är borta!
Nu i kväll sitter han och pappa i uterummet och pratar. De är som vilka kompisar som helst. Det känns så otroligt fint och jag är evinnerligt tacksam över att vi har möjlighet att bo som vi gör och det fungerar så bra. Med största sannolikhet hade det inte fungerat i närheten så bra om inte Christoffer varit den omtänksamma personen han är. Han är som en vallhund: "alla ska med, var är hon? Hämta honom!" och så vidare. Samlaren.
Vår gård! 
 

Dagens!

2014-05-16 20:26:50 i Allmänt

DAGENS VILL HA: Den dyraste bänkskivan som fanns på Vilhelmina Värme och sanitet. Stegade fram och sa: den ska jag ha! Hämtar dem nästa vecka! 
DAGENS KLÄDSEL: Skogsgröna, tighta manschesterbyxor med dragkedja vid bensluten och beige kashmirtröja från Soft goat (finns inga skönare tröjor. Punkt.)
DAGENS SMINK: Det vanliga plus att jag i dag dessutom orkade fixa med ögonskugga! 
DAGENS FRISYR: Utbakad fläta.
DAGENS HÄNDELSE: Provvaktade min kära klass som skrev Nationella prov i religion och med mitt babblande tror jag att jag råkade säga ett av svaren... MVH/ tänkte mig inte för. 
DAGENS LÅT: "On the road again" med bästa, bästa Katie Melua. 
DAGENS PLANER: Nu är det ju kväller så att...Äta upp min choklad, pussa på min kille och ladda inför morgondagen!
DAGENS SAKNAD: Mina kompanjoner Ida och Jessica från lärarutbildningen! Vi skrev alltid sådana här "Dagens" i våra skrivblock.
DAGENS DUMMASTE: Att min arbetslampa jag hittat i lagårn inte gick att "modernisera" med ny, fräsch elektronik vilket gör att den nu ska kasseras av den lokala elektronikfirman. Sorg. Dubbelsorg. 
DAGENS SJUKA: Att det är exakt en månad kvar till examen! Vad hände med tiden?! 
DAGENS DROG: Musik. Alltid musik. 
DAGENS ROLIGASTE: Sånglektionen med Alexandra. Det är alltid lika roligt! 
DAGENS FAVORIT: Min skinnjacka som hängt med mig sedan 2007. 
DAGENS KÖP: Penséer och alkoholhaltig dryck inför middagen nästa vecka! 
DAGENS HUMÖR: Förväntansfull.
DAGENS ORD: Våga.
 
 

Milen, kilometer för kilometer

2014-05-15 20:25:47 i Allmänt

I dag efter jobbet sprang jag hemåt och så blev jag upplockad av Christoffer efter en mil. Här kommer en summering kilometer för kilometer.
1 km - Slår personbästa på kilometertid (under ett distanspass) under 05.00, är supertaggad och har bra musik i lurarna.
2 km - Den goda känslan fortsätter. Hälsar på min gamla idrottslärare Bosse som ger mig tummen upp.
3 km - Har skön rytm till tonerna av Deportees.
4 km - Stannar tvärt och dricker en klunk vatten (vätskebältet hänger alltid med mig under de längre passen).
5 km - Här börjar det bli halvdrygt, tråkigt och ljumskarna (?) börjar "gnissla" lite, alltså kännas.
6-7 km - Blä. Tröttheten slår till och det känns som en evighet innan jag ska bli upphämtad. Får slå på pannbenet på högsta frekvens.
8 km - Pannbenet funkar.
9 km - Får det sjukaste löpflowet jag någonsin känt och känner att "fasen att jag snart blir hämtad, jag vill springa MEEEERAAAA!)
10 km - Nöjd över passet som höll en genomsnittligt god nivå (trots surandet där i mitten) och det kändes fint att avsluta med en bra känsla i kroppen.
På söndag står det 13 km i träningsschemat. Hu. Halvjobbigt... Någon som vill cykla med mig och göra mig sällis?
Här springer jag i niporna i Näsåker, november 2008 (tack bloggarkivet för din fenomenala nutidshistoria). Jag har alltid tyckt om att springa. Det är meditativt, problemlösande, tidseffektivt och så går det rätt fort att bli bättre om man springer mycket. Jag har sedan tonåren haft löpning som komplement till annan träning men att jag nu ska springa ett halvmarathon i augusti, det trodde jag nog inte där i niporna när jag ville dö av utmattning på toppen!
 

Diplom

2014-05-13 17:15:00 i Allmänt

Nu är jag klar med Kennelklubbens hunduppfödarutbildning och har fått ett diplom för alla de sex delarna: genetik, juridik, beteende, hundmat, anatomi och parning och valpning.
Nu har jag lite mer kött på benen ifall det skulle bli små valpar här på gården i framtiden! Dock känner jag att jag måste läsa alla böcker igen några gånger och ha många kunniga på "ring en vän-listan" för det här med uppfödning verkar verkligen inte vara en lätt grej! Men rolig!
 
 

Mårbackapelargoner

2014-05-12 13:38:00 i Allmänt

När hallen uppe renoverades hade jag en klar stilförebild: konstnären Carl Larsson och hans fru Karin och deras fantastiska hus i Sundborn, Dalarna. Det är med glädje jag upptäcker att jag är en bit på väg. Den lätta färgskalan, ljusgrått på väggarna, mörkare grått på snickerierna och det ljusa trägolvet harmonierar väl ihop. Blomställningen (eller vad en sådan på bilden heter?) har jag ärvt av min mormor och den kommer från hennes eller från morfars barndomshem och den passar perfekt in i min hall.
De vackra Mårbackapelagornerna fick jag av mamma när jag fyllde år.
 
 

Köket förvandlas

2014-05-11 21:13:00 i Allmänt

I fredags körde vi igång med helgens projekt: golvläggning och kakling.
Grannen Håkan kom förbi och här satt de på ljugarsoffan medan jag arbetade för fullt med att riva.
Men sedan arbetade de också!
Kaos i köket! Gillar kaos på något vis för det innebär att saker är på gång och att det i slutändan blir en förbättring!
Christoffers mamma Kicki och hennes sambo Thomas har hjälpt oss hela helgen och med Thomas som är en skicklig hantverkare gick arbetet som en dans! Blev också imponerad över Kickis golvläggarkunskaper.
Under den hemska golvmattan i köket hittade vi TRÄGOLV! Sa till Christoffer att vi skulle "he bort ekgolvet" och bara låta trägolvet komma fram men där var det stopp. Han sa att det var nog med originalträgolv i huset och att det ju måste få vara minst något modernt golv i huset i alla fall. Vi valde ettn 14 mm trestavigt ekgolv som heter Ek Rustik (lite gammalt måste det ju få vara, hehe).
Christoffer morbror Lars-Åke som också bor i Dalasjö kom och inspekterade.
Kicki in action. Som ni ser blir det en himla skillnad!
Jag passar på att måla elementet när köket är tömt på möbler och Christoffer spanar på hur Jax har det ute i hundgården (mycket bra, han sov mest hela helgen).
En detaljbild på golvet. Vi lade alltså detta golv i både köket och hallen som ansluter till köket så nu är det ett bättre helhetsintryck.
Detaljbild från köket.
Och det fina fina fina kaklet! Jag lovar att lägga upp före- och efterbilder när allt är på plats. Vi ska fixa nya bänkskivor och lite annat smått och gott först bara!
Tack till Thomas och Kicki för all hjälp och till världens bästa mamma och pappa för markservice så som nybakade bullar, trerätters middag och frukost av rang!
För fler renoveringsbilder på andra rum i huset - se kategorin "Huset"
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Beundran

2014-05-09 15:03:53 i Allmänt

Den beundran jag känner för de elever som medverkat i musikalen vet inga gränser. Det har gått så bra för dem både igår kväll och under dagens skolföreställning. När jag frågade dem vad som var det viktigaste de lärt sig svarade de: att samarbeta. Och mitt lärarhjärta smälte när en elev sa: Vet du, jag hart fått bättre självförtroende av att jobba med musikalen! WEHOOOOOOO! Ville bara skrika rakt ut av glädje! Det är mitt allra främsta mål i mitt jobb: jag bryr mig inte om eleverna har ett E ett C eller ett A i sina betyg, men om de gör det med ett gott självförtroende och en trygghet i sig själva DÅ vet jag att jag har gjort ett bra jobb. 
Dessutom har jag fostrat och drivit fram små minibossar som tar egna initiativ och säger: Carolina, vi gör så här istället, det blir bättre! När de kommer och frågar mig måste jag ibland tänka efter och då hinner de ofta komma på en lösning innan mig. Oftast behöver jag bara sitta vid pianot/gitarren och så sköter de resten. Vägen dit har varit lång och inneburit en hel del jobb, men kvittot på resultatet är värt allt. Och att se att eleverna har roligt. Tack tack tack tack för att jag får ha ett så roligt, utmanande, kreativt och stimulerande jobb och det är eleverna som ger mig energin att rodda dessa projekt. Apropå att rodda: jag skulle vilja ha en personlig roddare som kan vara med mig när jag ska ha diverse konserter av olika slag för ÅÅÅHHH vad det är drygt och tungt att rodda scenen och få allt att stämma med ljud, ljus och diverse interaktiv teknik. Någon intresserad? Jag är rätt okej på tacktal, på att fixa fika och att skratta! Det blir kul! 

Imra

2014-05-07 21:43:00 i Allmänt

Imraträningen fortsätter. Nästa lördag ska vi till Lycksele och tävla så det gäller att ligga i med träningen. Jag tycker att det är svårt att motivera mig att träna om jag inte har ett mål. Det gäller allt i mitt liv: jag måste ha ett mål i jobbet, i hundträningen och i träningen med/av mig själv och så vidare och jag tror att det är därför jag gillar att jobba projektbaserat - för jag har nämligen en tendens att bli uttråkad om det bara flyter på och inget händer, inget satsas på och inget utvärderas.
Linförigheten har börjat släppa en aning nu och ibland är Imra verkligen en älskvärd hund när hon går med huvudet och söker min blick. Jag har fått tips av de duktiga instruktörerna på Brukshundklubben att fokusera min blick rakt fram så att Imra blir tvungen att söka min blick för att få kontakt - vilket i sin tur gör att man får det där fina följet.
Imra är nog den gosigaste och gladaste hunden jag vet. Och så himla lättsam! När vi stannade och fikade på en rastplats på väg hem från stugan låg hon vid ett träd och tittade på oss och på andra bilturister utan att säga ett litet knyst. Lugnt låg hon där och iaktog, nyfiket men avslappnat. Det är värt mycket att ha en hund som man kan ta med överallt och som sköter sig.
 

 
Hon är glad och yvig och ibland blir glädjen hennes fall då hon lätt tappar koncentration och tenderar att "överfalla" människor med sin lycka. Men, jag blir gärna överfallen av lycka för den sprider sig alltid längst in i mig och bevaras där.
 
 
 
 
 
 
 

Andningspaus

2014-05-07 13:25:00 i Allmänt

Det är mycket nu. Vi har repat musikal på förmiddagen och eleverna är så duktiga. Blir helt rörd av deras engagemang. Samtidigt som musikalen finslipas inför föreställningar i morgon och på fredag så pågår den övriga skolvardagen vilket gör att det är lite hektiskt just nu. Just nu har jag tagit en paus och sitter i skolans mysiga biblioteket där jag tagit plats i soffan för att rätta elevarbeten i svenska. Hörlurarna är med mig och just nu spelas denna finstämda låt med bästa fröken Ternheim. 

Björn!

2014-05-07 07:18:18 i Allmänt

Har ju glömt att berätta att jag såg mitt livs första björn i söndags! Vi var på väg hem och det var vid Torvsjö som en fjolårsunge kom springande över vägen. Både jag och mamma skrek rakt ut: EN BJÖRN! Så här i efterhand önskar jag att den hade varit lite större och lufsat långsammare så att jag hade kunnat tittat ordentligt, men jag är glad att jag efter all längtan efter att få se en björn i det vilda äntligen har fått göra det.
I gårkväll hälsade vi på Jax uppfödare Camilla och Urban utanför Åsele för att titta på Jax kullsyster Jhippis valpar. Valpar alltså. Man vill ju ta med sig hela högen hem. På vägen hem spanade vi efter björn. Vi ska åka ut efter någon skogsbilväg en kväll för att spana vidare.

Dalarna

2014-05-06 22:15:00 i Allmänt

Här sitter pappa och filosoferar över livet. Bakom träden ser ni Nässen, sjön där jag badat oräkneliga gånger. Jag älskar att bada!
Alltså pappa! Han är så himla bra på alla sätt och vis.
Trädgården var full av vackra vårblommor.
Imra poseraden lugnt och beskedligt för en gångs skull.
Den första maj bjöd vi mammas morbror och moster, Harry och Lillan,  på middag.
Så kloka, snälla och varma och de gestikulerar precis lika mycket som jag gör. Fornlöfs-arvet kanske?
Pappa satt här och läste och citerade Torgny Lindgren.
Och när pappa spelade golf satt jag och mamma här och fikade.
En dag hälsade vi på Malin, Jimmy och underbara Theo! Här sjunger vi "Var är tummen?".
Kanske den bästa bilden jag tagit under 2014? Ljuset, känslan, glädjen, närvaron!
En liten detaljbild från stugan där jag har så många idéer att jag skrivit en lång projektlista som heter "Den stora stugfixarlistan". Pappa blir matt säger han.
Imra fick springa fritt i skogen, men nu måste man hålla extra koll eftersom djuren börjar få ungar. Hon står ofta så där, med en tass i luften.
Mamma trädkramaren.
Skogen bakom vår stuga är så otroligt vacker. Mossig, djupt grön, fridfull och full av god och fyllig skogsdoft.
Lägg märke till att fårets ögon ser ut som Mumintrollets ögon då de ler! I och för sig är det kanske bara jag som har Mumin som referensram...
Här är min mormors barndomshem i Fornby.
Här bor Elsa, mammas morbror Gunnars fru.
Där var det extra mycket vårblommor. Är så tacksam över de här vårdagarna i älskade Dalarna.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Musikal!

2014-05-06 14:38:00 i Allmänt

Nu på torsdag sätter jag tillsammans med elever ur årskurs 7 upp en musikal som är skriven och framförd av eleverna själva! Vi kommer att genrepa hela torsdagen för att vara förberedda inför föreställningen kl. 18.30 i biosalongen, Vilhelmina Folkets Hus. Föreställningen är öppen för allmänheten och jag tycker att ni ska ta chansen att komma och titta på elever som har skrivit ett manus som bidrar till eftertanke. Musikalen handlar om fördomar, förtryck, vänskap, kärlek och leker med alla normer vi har i samhället. Vi kommer också att ha en skolföreställning på fredag kl. 12.00
Välkomna! 

Backintervaller

2014-05-05 18:36:00 i Allmänt

På måndagar, då jag jobbar i Saxnäs, har jag en lucka där jag har möjlighet att lägga ut min friskvårdstimme och i dag drog jag ut på ett pass backintervaller i den vackra fjällvärlden. Svettigt, jobbigt, roligt och skönt efteråt. Försöker plåga mig att minst en gång varannan vecka (helst ett pass/vecka) köra intervaller eller någon form av fartlek då jag annars tenderar att fastna i samma löptempo och inte utvecklas. Här är en före-bild och en röd och svettig efter-bild, haha! Nu är det cirka 15 veckor kvar till jag ska springa Tavelsjö Halvmarathon och jag har påbörjat ett träningsprogram för 12 veckor redan nu för jag tänker att jag kanske inte orkar springa 4 mil/vecka när jag är i Kroatien och så kan det vara bra att ha en extravecka eller så ifall jag blir sjuk/skadad (hoppas inte!). Det var det hele. Lovar att uppdatera er om hur det fortlöper.. (ordvitsen bjuder jag på).
 
 
 

Vi har hälsat på våren

2014-05-04 19:58:00 i Allmänt

Våren var kommen i Dalarna och träden höll på att slå ut, gräsmattorna var gröna och vårblommorna stod i full blom. Det är verkligen en gåva att åka ner till stugan och hälsa på våren och sen komma hem och veta att man har allt det där vackra kvar, ännu en gång! Vi har kramat och hälsat på släktingar och vänner, sprungit, sjungit barnsånger, lyssnat på Valborgskör, druckit kaffe i fina koppar, planerat för målning, läst, vilat, gått promenader, krattat bort vintern ur trädgården och njutit av en ännu ljusare tomt sedan de 13 träden äntligen tagits ned.
I morgon får ni se mer bilder!
Ps: Jag och Christoffer är verkligen ett romantiskt par. Vi har varit ifrån varandra i fem dygn och det första vi gör när jag är hemma är att fortsätta rensningen av farfars gamla garage på gården. Där ska det nämligen bli ett hundhus. Men hundhus, det har de väl redan? kanske ni tänker nu, men nej! Vi har en koja och en hundgård. Nu ska vi bygga ett hundhus som har golvvärme, plats för tre hundar med en rastgård var samt en gästhundgård av Jax befintliga hundgård. Flott ska det vara för våra fyrbenta vänner!