Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Lyckseletävling

2014-05-18 09:34:00 i Allmänt

I går åkte jag, mamma och Imra till Lycksele Brukshundsklubb för att tävla. Jag var jättenervös när vi kom dit, hade ont i magen och var allmänt uppjagad. Mamma sa att jag skulle ta det för vad det var. "Ja, en tävling!" muttrade jag surt. Men sedan var det som om jag vände om och blev lugn och fokuserad. Och ni som vet hur det är med djur vet också att djuren vid minsta vink påverkas av ditt humör. Är du sur och vresig vill hunden absolut inte samarbeta men är du istället glad och peppad inspireras hunden av ditt humör och blir betydligt mer följsam. 
Vid uppropet bestämdes det att elitklassen skulle starta och att lydnadsklass 1 skulle köra sist. Jag drog startnummer sju i min klass och jag och Imra blev alltså det absolut sista ekipaget på hela dagen. Först kändes det jobbigt att vänta så länge men det var skönt att hinna acklimatisera sig och titta på och inspireras av de duktiga hundförarna. Vi hann både rasta Imra ordentligt, förmiddagsfika, äta lunch och värma upp lagom mycket. Värmer jag upp för länge blir både jag och Imra slöa (vilket hände i Umeå) så vid gårdagens uppvärmning fokuserade jag på korta övningar, mycket beröm och lek. 
Programmet delades upp i gruppmomenten först. Vi gick in på planen för platsliggningsmomentet och tandvisning. Imra kändes "förig" (ett uttryck för samarbetsvillig) och glad men inte för yvig som hon kan bli ibland. Hon lade sig ner på mitt första kommando och låg helt tyst och stilla under hela momentet. Det hon gjorde fel var att hon fuskade lite på slutet med att sätta sig upp innan jag kommenderat henne och så snusade hon pyttelite på marken i början. Vi fick en 8 i betyg och det är jag nöjd med! Hade hon inte rest sig hade det blivit en 9:a! På tandvisningen fick hon en 9:a. Med en god första start kände jag mig ivrig att fortsätta men då vi var sista ekipaget fick vi som sagt vänta till sist. Jag stoppade in Imra i bilen med öppen lucka och väntade på vår tur. När det var ett ekipage kvar tog jag ut Imra och värmde upp i ungefär fem minuter. 
Väl inne på planen igen var första momentet linförighet. Eftersom Imra både tenderar att sätta sig snett, släppa höger och "pendla", alltså inte hålla position perfekt, fick vi betyget 7 på detta moment. Nästa moment var läggande under gång och där fick vi en 7,5 eftersom jag, min dummerjöns, dubbelkommenderade henne "ligg" då det såg ut som att hon inte lade sig, vilket hon hade gjort. Det är så svårt att se då man själv måste fortsätta gå utan att vända sig om. Det blev även poängavdrag eftersom hon snusade i marken. På nästa moment, inkallning, fick vi en 9:a! Hurra! Sjukt nöjd med det momentet. Nästa moment, ställande under gång, gav oss en 7:a i protokollet. Hon ställde sig lite sent och så "tjuvade" hon på sättandet före mitt kommande (igen...!). På apporteringsmomentet fick vi en 6,5 eftersom hon tog apporten sent samt tuggade på den. Synd! På det sista momentet, hopp över hinder, fick vi 0! Hahahaha! Det här brukar vara vår säkra högpoängare men jag satte henne för långt från hindret, det blev en sned placering och dessutom kliade hon sig innan vilket gjorde att hon tappade koncentration. När jag kommenderade "hopp" var hon på väg mot hindret men for på sidan av hindret i stället och fram till mig. Så himla typiskt! Jaja. Det var mitt fel och något jag tar med mig till nästa tävling.
Det jag är allra mest nöjd med är att vi fick 8,5 av 10 i helhetsintryck och att känslan var så bra med henne. Imra skötte sig superbra på planen och var lugn och fokuserad (kanske för att jag också var lugn och fokuserad). Eftersom vi nollade hindret blev det inget 1:a pris, men nu är det nära gott folk! På kommande söndag ska vi tävla igen, denna gång på hemmaplan och i veckan ska jag träna träna träna träna så vi kniper vårt 1:a pris! Jag är så laddad!
Imra med en lite speciell nos...
 
 
 

Skriv en kommentar