Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

En oktobersöndag mot vintertid

2017-10-29 19:45:00 i Allmänt

 
Vilken söndag det varit! Jag har fotat en hel del så jag tycker att vi tittar på hur dagen sett ut för oss här uppe på backen i Dalasjö!
Eftersom det är vintertid nu så vaknade Vidar en timme tidigare (fast i hans vanliga tid) så vi tog en lugn morgon med mysfika i vardagsrummet (gäller att passa på när Christoffer var borta och styckade älg, hehe). Efter frukost och lite tvättfix gick vi ut i solen. Dagen till ära invigde vi Vidars vinteroverall för säsongen!
Och på tal om outfits... här är ett ganska häftigt ihopplock! Sockar från farmor, andrahandsfyndad tröja från min kollegas son samt mjuka jeansbyxor med axelknäppning som min mormor gjort.
Efter lunch blev det sovvila i vanlig ordning. Medan Vidar sov (är så nöjd med den nya åkpåsen från Voksi som jag Tradera-fyndat!) städade jag och mamma i hönshuset och fyndade grejer i lagårn. Det fyndet får bli ett eget inlägg så småningom! Begriper inte hur jag FORTFARANDE kan fynda där?! Känns som att jag gått igenom varje millimeter.
Efter vilan blev det mellis nere vid sjön. När det är så här fint måste alla tillfällen tas till att förtära måltiderna utomhus. Kan varmt rekommendera Vidars vattenflaska förresten. Den är i glas med silikonnapp och greppvänligt silikonhölje. Den kommer från Life Factory och Vidar fick den av farbror Kristian.
Oktoberljuset levererade!
Sådana här dagar njuter jag extra av att bo här. Att bara kunna vandra ner till sjön över åkern och njuta av detta.
På eftermiddagen kom Christoffer hem med massor av älgkött. Vidar älskar verkligen att vara med när vi fixar med olika saker och här hjälper han till så gott han kan. Tror på att barn lär sig mycket av att få vara med de vuxna. Lika mycket tror jag på att det ibland är mest effektivt att arbeta på tu man hand så när det var dags för paketering kom mormor över och badade Vidar och läste sagor för honom. Jag vet, vi är bortskämda med barnvakt i gården bredvid, hehe!
Nu ska jag försöka motivera mig själv till lite träning (styrka med kroppsvikt och lite yoga på det) och sen ladda för Jordskott. Alltså huvva. Någon annan som ser det?
 
 
 
 
 
 
 
 

Rensningens renande

2017-10-26 20:01:05 i Allmänt

Under de två sista veckorna på sommarlovet tänkte jag att jag skulle städa och rensa i källaren parallellt med att vi inskolade Vidar på förskolan. Dock insåg jag rätt snabbt att det var ett för stort projekt för den tid jag hade till förfogande. Det skulle bara bli dåligt och framstressat. Istället för att strunta i rensningen (som jag ändå tycker om av någon oklar anledning) skrev jag ner rensningsområden på mobilens anteckningar och bockade av dem, en efter en. Det var alltifrån tio minuters-projekt till områden som tog någon timme att rensa. På så vis fick jag något gjort ändå än fast källaren fick vara orörd. 
 
Det ligger något vilsamt över rensningen. Det är som ett renande och att en kan andas klarare när det är färdigrensat. När jag flyttade in i huset i augusti 2011 stod huset orört sedan farmor och farfar bott där så det första jag gjorde var att rensa ut allt jag inte ville ha kvar och bara det tog på kraft och energi. När Christoffer flyttade in i juni 2013 kom han med en massa saker, framförallt jaktkläder och 3874298 par kängor. Av den anledningen är jag extra glad över vår källare men jag skulle vilja ha ett bättre förvaringssystem där nere. Nu när vi köpt en ny och fräsch tvättmaskin är jag så sugen på att helt enkelt renovera nere i källaren och göra en fin tvättstuga i ett av rummen. Dock känns den önskedrömmen rätt långt ner i prioriteringsordningen. Fast rensa kan man ju alltid göra!
Tipsar er om att komma till loppisen jag och en hel bunt andra människor ska ha på Folkets Hus i Vilhelmina nu på lördag mellan kl. 10.00-16.00. 

Denna stund

2017-10-26 07:33:33 i Allmänt

Köttsoppan som Christoffer lagat värmde gott i gårkväll.
Frukoststunden i mörkret och med endast några lampor tända. Det är en lugn och fin start på dagen. Christoffer skjutsade just Vidar till föris och jag ska snart bege mig till jobbet. Idag ska jag till barnmorskan för kontroll och jag har preppat med järnberikad kost till frukost: pumpakärnor, svartvinbärsjuice och aprikoser. Förra graviditeten fick jag äta järntabletter i perioder och jag hoppas att slippa det den här gången!
Igår började det snöa så nu ligger ett täcke av snö över vår gård. Kvällsrundan satt långt inne igår men jag kände ett stort behov av att komma ut då jag jobbat måndagkväll och varit på massage tisdagkväll. Alla som känner mig vet att jag blir en nedstämd person utan att regelbundet andas frisk luft. Så! Jag och Major drog ut på en spring/gå-runda och det var så skönt även om vinden piskade mig i ansiktet!
 

Vidar ska få ett syskon!

2017-10-24 21:08:00 i Allmänt

I mars kommer Vidar att bli storebror om allt går som det ska. Så himla spännande och fantastiskt att få vara med om detta igen! Vidar är föga intresserad av den där bilden och pekar mest på sin egen mage när jag försöker förklara att det är en pyttebebis i min mage. Jag gjorde ett tappert försök att få till någon slags "Jag ska bli storebror-bild" men misslyckades fatalt - därav bilden ovan, hehe.
Jag mår så himla bra och njuter verkligen så länge det varar! I torsdags var vi till Lycksele för att göra ultraljudet och det var minsann en vild liten krabat i magen för den både sparkades och boxades. Dock var den mindre/yngre än beräknat så jag fick backa en vecka i graviditeten och ska få komma tillbaka nästa fredag för att göra ett nytt UL då allt inte gick att se, små kärl och sånt. Hjärtat slog dock på med jämn takt och ryggraden satt där den skulle! Känner mig så tacksam över vad kroppen klarar av. Tack kroppen! Nu matar jag bebisen i magen med smoothie på kokosmjölk, passionsfrukt, mango och banan toppat med chiafrön. Hoppas den gillar det lika mycket som jag!

En bra söndag i oktober

2017-10-22 22:30:23 i Allmänt

Den här dagen har känts så lång men bara på ett positivt sätt! Inledde med frukost med Vidar. Christoffer har varit med ena jaktlaget och styckat idag. Efter frukosten bakade vi en kaka och så kom mormor och erbjöd sig att ta med Vidar ut om jag behövde fixa något inne och det behövde jag! Har velat byta gardiner i vardagsrummet länge men inte kommit mig för men nu fick jag ett perfekt tillfälle så medan jag strök gardiner, putsade fönster och duschade blommor lekte Vidar ute med mormor och morfar. En fördel med att ha dem så nära! Vid 11-rycket kom de in igen så då bjöd jag på lunch (morotssoppa från frysen, rester är ju också mat!) och nybakad jordnötskaka. 
Efter lunch stoppade vi ner Vidar i vår nyinköpta åkpåse (ska visa den en annan dag - ett riktigt Tradera-fynd!) och gick en långpromenad i skogen. När vi kom hem igen kom precis Anna-Karin och Alice och gick så jag bjöd in dem på kaffe. Alice och Vidar lekte så himla bra! De skiljer fyra månader mellan dem. Efter ett kompisbesök åkte vi vidare till ett annat: efterskottsgratta Emma som fyllde år i veckan!
När vi kom hem igen hade Christoffer kommit hem och börjat med att ta reda på allt älgkött så det var bara att börja med middagen, följt av Vidars söndagsbad, nattning av ett trött litet barn och slutligen: KÖTTARKVÄLL i ren och skär bemärkelse. Vilken lycka det är att ha prima ekologiskt älgkött i frysen! Jag har tur jag som gängat mig med en älgjägare, hehe! Nu har jag lovat Jax en kort prommis. Han skällde älg i sju timmar igår och sprang ett gäng mil så han är stel och behöver få röra på sig. Sedan blir det minsann sängen för den här damen. Tack livet för en väldigt bra söndag i oktober!

Én vit lördagmorgon

2017-10-21 08:51:14 i Allmänt

Eftersom Christoffer jagat hela veckan har Vidar också varit ledig. Farmor, mormor och morfar har ställt upp som barnvakter och vi är så tacksamma över att de finns och att de älskar att vara med Vidar! Den här lilla tavlan hänger utanför pappas kontor och nog tror jag det var en stolt morfar som tog fredagen ledig med barnbarnet!
Igår efter jobbet skyndade jag mig att handla och sedan fort hem för att hinna njuta av det underbara vädret. Jag och Major hann en runda innan solen gick ner medan Christoffer och Vidar förberedde maten. Ludvig kom och åt hos oss och sedan hängde vi mest i soffan resten av kvällen.
Dagens planer är att tvätta en massa (kul lördagssyssla va? Men det är faktiskt lite kul för vi har en sprillans ny tvättmaskin! ÄNTLIGEN! Vi har haft farmor och farfars gamla maskin och tänkt att så länge den fungerar är det ju onödigt att köpa en ny. Vilken skillnad det är att tvätta med en ny maskin mot en som är cirka 35-40 år (!) gammal av färgen att döma... Vid 09.30 ska vi åka och sopsortera (HAHA, glammigt liv) och sen åka till Folkets Hus där Rotary har frukost med melodikrysset för att samla in pengar till Polio-forskning och vaccinering. Bra initiativ! Mamma och pappa är ju med i Rotary så vi måste väl dit och supporta, hehe. Sedan ska jag och Vidar hem och känner jag honom rätt så somnar han i bilen och då kan jag lägga honom i vagnen när vi kommer hem. Jag skulle också vilja hinna plocka ihop mer grejer inför loppisen som jag ska vara med på nästa lördag men det hinns nog med! Christoffer och Jax är och jagar idag. Det var så mysigt när jag och Vidar klev upp och såg att marken var alldeles vit! Det är fem minusgrader så snön får nog ligga kvar ett tag.
 
 

Anna Ternheim (och några oktobertankar på det)

2017-10-18 10:14:46 i Allmänt

 Tar en paus i jobbet. Skriver omdömen inför klasskonferenser, förbereder dagens körrep (ja, jag har startat en kör på Malgomajskolan, wehooo!) och planerar intro till Renässansen i Svenska 2. Äter en banan och lyssnar på musik. På onsdagar har jag tre timmar planeringstid i ett svep - så skönt! Lyssnar alltid på musik under den tiden och går in i min egen värld.
Det var så himla vackert imorse. Solen som steg över Dalasjö. Frost på varje litet kvarvarande löv och varje grässtrå. Känner dock ett litet vemod i kroppen idag. Nervositet, oro och trötthet. Botar det med att lyssna på ett av mina absoluta favoritalbum, även så här tretton år senare. Tjenare tiden, var tar du vägen? Minns att jag som 17-åring gick och köpte albumet "Somebody outside" på Åhléns i Lycksele där jag gick musikestetiska programmet på gymnasiet. Det finns något trösterikt med Annas musik. Lyssna vetja. Nu ska jag återgå till jobbet! 

Grattis bloggen på din 10-årsdag!

2017-10-18 07:10:00 i Allmänt

Idag har jag bloggat i tio år. Tio år är en tredjedel av mitt liv. Det är en hel del som hänt under detta decennium. Först tänkte jag skriva en lång text som sammanfattar allt skrivande men tänkte att det är roligare att välja ut ett gäng inlägg som får representera 10 års bloggande istället. 
 
http://carpia.blogg.se/2011/july/hejda-universitetet.html 
Ett långt inlägg som sammanfattar fem års studier rätt bra. 
 
http://carpia.blogg.se/2014/april/produktivitet.html
Om att alltid vilja vara produktiv. 
 
http://carpia.blogg.se/2010/november/sorg-20.html
Sorg 2.0. Behövs det någon förklaring? Mest troligt den mörkaste text som går att hitta i denna blogg. 
 
http://carpia.blogg.se/2013/march/c.html
En text om att hitta precis rätt person att bli kär i. 
 
http://carpia.blogg.se/2015/april/nu-ar-de-ar.html
När jag skaffade hönor!
 
http://carpia.blogg.se/2015/august/att-beratta-om-det-storsta-i-livet.html 
Ett inlägg om hur det gick till  när vi berättade för våra familjer om att vi skulle få en bebis. 
 
http://carpia.blogg.se/2015/december/barnkammaren.html 
Kanske det roligaste inredningsprojektet jag haft i huset!
 
http://carpia.blogg.se/2016/march/skidutflykt-och-solsken-i-blick.html
Om föräldraledighetens ljuva tid. 
 
 
 
 
 
 
 

Att ha turen att träffa rätt människor på rätt plats

2017-10-15 19:43:00 i Allmänt

Igår åkte jag och Vidar till Näsåker för att hälsa på min morbror med familj. Vi har blivit bortskämda med god mat och fint umgänge. Idag när det var dags för Vidars sovvila körde vi hem. Christoffer ska jaga till veckan och eftersom Vidar då också är ledig från förskolan behöver vi barnvakt. Farmor var inte sen att ställa upp så på hemvägen skulle jag köra vägen över Dorotea för att möta upp svärmor där. Allt var frid och fröjd i bilen. Vidar slocknade på en gång i vanlig ordning (han är världens enklaste bilåkarbarn, så himla tacksamt! Det är aldrig något problem och det är också därför jag känner noll komma noll procents oro inför att köra 17 mil själv med honom). Jag ringde upp storebror och pratade med honom en bra stund.
Okej. Nu måste jag byta tempus för att bringa mer nerv i berättelsen!
Jag passerar Junsele och svänger av mot Hoting och Dorotea. Brorsan snackar på och jag blir osäker på vägen då jag passerar en skylt där det står "Dorotea" och en riktningspil till höger. Vad tusan? Ska jag inte bara köra rakt fram? Tilläggas bör att jag alltid kör vägen via Åsele när jag kör till Näsåker. Jag följer vägskyltningen och kommer då till en grusväg. En mycket lång grusväg. När jag kommer till en skylt där det står "Stuguvattenkälen" stannar jag bilen och slår upp orten på hitta.se. Inser att jag kört rakt över skogen istället för att ta den enkla asfalterade "riksvägen". Ser Dorotea på kartan och känner hoppet inom mig. Fortsätter jag bara köra kommer jag fram, tänker jag, och fortsätter färdas på den kringelkrokiga grusvägen någonstans mitt i Västernorrlands skogsmark.  
Då smäller det till i bilen och ett jäkla oljud stör mitt podcast-lyssnade. Jag stannar bilen och går runt och tittar. Punktering på höger bakdäck. Någon kilometer kvar till en by som heter "Svanabyn". Vidar vaknar och tittar sömndrucket på mig som gör en snabb överslagsräkning på hur jag ska gå tillväga nu. Öppnar bagaget för att kontrollera att reservdäcket är på plats och får tag på svärmor och Linda som nu befinner sig i Dorotea i väntan på mig och Vidar. Jag inser rätt snabbt att jag inte kan byta däcket och samtidigt hålla reda på min 21-månaders son som börjar bli otålig. Till vår glädje upptäcker vi ett hus som verkar bebott (inget en kan lita på i glesbygdsmark som denna) så vi knatar dit i hopp om assistans och i väntan på farmor och faster.
Vi knackar på och möts av en av de trevligaste tanter jag någonsin träffat! Jag bjuds på kaffe och vi konstaterar att världen är liten då hon berättar att hon jobbat med Christoffer under en sommar. Hon säger att jag haft tur som träffat en så bra man och att det var synd att hon inte en dotter i lämplig ålder som hon hade "kunnat fri ihop med han!". Vi pratar vidare och hennes dotter ringer till sin son som kan hjälpa mig att byta däcket. När hon nämner hans namn klickar det till i mitt huvud. "Vänta, Fabian säger du? Är det Fabian från Svanabyn?". Då visar det sig att tantens barnbarn är en elev jag undervisat i svenska förra terminen, en kille som jag förstått kan ungefär allt som är värt att veta om bilar. Farmor och faster dyker upp och vi går ut till bilen där Fabian redan satt igång med däckbytet. Jag tackar honom och min tur i oturen att jag hamnade just där. Vidar och barnstolen flyttas över till farmors bil och jag åker vidare, tacksam över den lilla världen vi lever i och att människor öppnar upp och hjälper till. Paradoxalt nog är jag nästan glad över punkteringen - annars hade jag ju aldrig Gunnel från Svanabyn och haft det roliga samtalet över en god kopp kaffe! Min mormor sa alltid: "det är inte målet som gör mödan värld utan resan på vägen dit" och det har aldrig stämt så bra som idag.

Tisdagströttman

2017-10-10 19:42:28 i Allmänt

Usch, vilken trött och oinspirerande dag det här har varit. Sådana måste ju också få finnas. Dock är jag glad att de kommer sällan. Det snöade idag. Bara det känns ju sådär.
Höjdpunkten var middagen med Christoffer och Vidar. Vi åt öring, potatis och tomatsalsa på egenodlad tomat, rödlök och chili. Gott! Vidar åt en hel öring själv som den fiskälskare han är, haha! Sedan blev jag nedstämd igen av vetskapen om att vi aldrig mer kommer få finleverans i form av fjällöring och röding. Svärfar såg alltid till att vi hade frysen fylld med god fisk och de små fiskarna gjorde han i specialpaket till Vidar. Det känns så sorgligt att han inte finns med oss längre.
 

Ett perfekt helginnehåll

2017-10-08 20:14:00 i Allmänt

Pappa och Christoffer håller på att bygga ett tak ovanför lagårdsporten. På vintern brukar snön packas utanför vilket gör att det blir svårt att få upp porten. Vi passerar där varje dag då hönorna huserar i lagårn så det behövdes ett tak ovanför porten som skyddar mot snön. Det kommer bli så bra!
Hösten och färgerna!
För två år sedan planterade jag en Aronia-häck och nu har jag massor av bär på plantorna. Det sägs att bären ska vara nyttiga. Någon som gjort saft eller något på bären?
I våras byggde ju Christoffer ett trädäck samt en grillplats på sydsidan av lagårn och jag är så glad över den här platsen. Älskar att fixa lunchen ute!
Vidar med mjölkmustasch, hehe. Efter lunchen slocknade han i vagnen och precis då kom Ludvig och Hanna och hälsade på så vi gick en långpromenad i skogen. Det är så skönt att vara ute så mycket som möjligt på helgerna eftersom jag är inne hela dagarna på jobbet.
Vid middagen sa jag och Christoffer till varandra att det här har varit en så himla bra helg. Kände redan i fredags att vi hade bra och framförallt LAGOM mycket planer för helgen. Vi inledde den med en riktig familjekväll i fredags där vi fixade hemmagjorda hamburgare med tillbehör följt av lek i vardagsrummet innan det var dags för nattning. Själv råkade jag slockna klockan 21.00 i soffan... Men det var bra för på lördag väntade massa kul! Inledde med frukost följt av ett löppass i skogen med Jax. Sedan åkte jag in till Vilhelmina för att vara med på min vän Emmas 30-årsfirande. Hon anade inget utan blev totalt överraskad, så roligt! Blev varm i hjärtat av att se henne ha så roligt under dagen och kvällen. Vi har känt varandra i 25 år och fler år lär det bli, haha!
I dag har vi som sagt byggt, gått promenad och även hunnit med att tömma växthuset på de sista tomaterna som inte hunnit mogna ännu. Till middag lagade jag älggryta med kantareller, lingon och morötter. Den fick koka ihop i 90 minuter och jag hade i lite allt möjligt kolijox - precis som det ska vara när jag älskar att laga mat. Jag hatar tidspress, recept och fasta ramar. Nu sover Vidar sedan en stund och vi ska njuta av det som är kvar av helgen.
 
 
 
 
 

Kantarellplockarhelg

2017-10-02 16:07:00 i Allmänt

Mysigaste helgen på länge! Jag, Emma, Agnetha och Johanna strålade samman hos Johanna i Klimpfjäll där vi skämdes bort med helikopterskjuts ut på fjället för kantarellplockning, kräftskiva och bastu på bastuflotten och spabad i timmar! Så tacksam över att ha de här människorna i mitt liv. Fler bilder finns på min Instagram (@carpiagaelpie).