Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Fina dagar i Rajastrand

2017-06-29 21:06:00 i Allmänt

Major myser i båten ute på sjön! Han älskar att åka båt och hoppar i med glädje.
Vidar förbereder för grillning!
Vi har haft härliga dagar tillsammans i Raja. Det har varit såå värt att snåla med föräldradagar för att kunna vara hemma länge med Vidar och dessutom kunna ha en hel del dagar tillsammans hela familjen. De här dagarna har vi varit ute och grillat, åkt båt, tittat på Saltkråkan, varit ute och spanat med bilen och myst.
I morgon åker vi till Östersund för att fira Linda som tagit examen! Vi hörs igen på söndag! Nu ska jag ut på gården i det fantastiska vädret och "natta" alla odlingar... :)
Ps: Jag glömde kortet till kameran hemma så det är därför det blir Instagram-bilder på bloggen!

Midsommarfirande

2017-06-25 23:00:00 i Allmänt

 
Midsommarlunch på soldäcket vid sjön! Storebror och Sofia var hemma.
Christoffer lagade en jättegod silltårta.
Vidar älskar att leka "Tittut" och morfar är inte sen att haka på!
Midsommarfin i skjorta och finskorna!
Kramgos.
Haha! Den lille spjuvern med ett grytlock i högsta hugg.
Sofia gjorde en midsommarkrans.
Älskar den där lille krabaten så mycket!
Middagen åt vi mamma och pappas uterum och eftersom mamma var hemma och inte i stugan i Dalarna pepprade hon på med Dalarna-relaterade prylar hemma så som dukar, handdukar och dalahästar.
Och i ljuskronan hängde gulblå band som dekoration.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Trött! (Och sommarens planer)

2017-06-20 22:38:00 i Allmänt

Längtan efter sommarlovslugnet är stor nu! Jag behöver verkligen vila efter en väldigt intensiv vår både i jobbet och på fritiden. Nu har jag gått på semester från lärarjobbet men ska göra några företagsrelaterade grejer innan jag blir helt ledig. Vilhelmina kommun har rekvirerat pengar från staten som har gått till gratis sommarlovsaktiviteter för barn mellan sex till femton år - världens bästa grej! Aktiviteterna är allt ifrån parkour till skrivarworkshop. Alla barn har inte föräldrar som har möjlighet att åka på semestrar eller låta dem åka på läger eller liknande. Då är det fantastiskt att Vilhelmina ger barnen den här möjligheten och alla aktiviteter är gratis. Kommunen kontaktade mig och undrade om jag genom mitt företag ville anordna några aktiviteter inom detta projekt och i dag har jag haft en två musikworkshops med låtskrivande och i morgon kör jag skrivarworkshop i skönlitterärt skrivande.
Efter dessa dagar har jag fyra sånglektioner, ett musikcafé och ett sångframträdande på ett dop kvar (utspritt på två veckor) men sedan har jag SEMESTER! Semesterplanerna är följande:
- Midsommarhelgen firas hemma i Dalasjö tillsammans med familjen. Storebror och Sofia kommer upp från Stockholm, hurra!
- Efter midsommarhelgen åker vi till Raja i tre dagar. Vi ska åka båt och vara ute hela dagarna.
- Den 3 juli börjar Christoffer jobba igen efter föräldraledigheten och han jobbar tre veckor innan tre veckors semester. Så himla lyxigt med så mycket familjetid! Det är något vi valt - att kunna vara hemma länge tillsammans med Vidar.
- Den 10 juli tar jag och Vidar flyget ner till Arlanda där mormor och morfar hämtar upp oss och så åker vi till stugan i Dalarna (knappt två timmar från Arlanda). Det är så mycket smidigare än att åka bil/buss/tåg. Längtar så ofantligt mycket till stugan och lugnet där.
- Den 21 juli kommer Christoffer ner till stugan och den 23 åker vi till Sthlm i tre dagar för att hälsa på storebror och Sofia. Runt den 27-28 juli åker vi hem, packar om och åker till...
- Raja igen! Förhoppningsvis är hjortronsäsongen i full gång! Vi stannar i Raja i ungefär en vecka.
- Den 7 augusti börjar inskolningen för Vidar. Kommer skriva ett helt inlägg om mina tankar kring det vid ett senare tillfälle men jag är positiv till det och magkänslan är god.
- Den 21 augusti börjar jag jobba igen.
Förutom dessa "hålltider" och aktiviteter ska jag löpträna mycket då jag känner att jag har ett fint flow i det just nu, spårträna Imra, BADA mycket som vanligt (älskar ju det), läsa böcker, dricka rosévin, greja med alla odlingar, ta hand om kycklingar, hälsa på kompisar och framförallt: vara med den roligaste lille killen jag känner: Vidar!
Jag och Vidar på By marknad förra året. Det är världens mysigaste marknad i grannbyn till där vi har stuga. Varje år köper vi smultronsaft från ett gulligt äldre par.
 

Pappigheten

2017-06-19 09:47:00 i Allmänt

Lille Vidar hade feber i går och låg och sov när jag kom hem från Umeå. Mormor barnvaktade en stund eftersom Christoffer var och kikade på valparna och jag och Vidar hade en mysig stund när han vaknade efter vilan. Dock var den stunden över och förbi så fort Christoffer kom hem igen. Just nu är det BARA pappa som gäller. Christoffer skulle laga älggryta till middag men Vidar vägrade att vara någon annanstans än fastklistrad på Christoffers kropp så de fick lägga sig på kökssoffan och gosa och instruera mig i matlagningen (älggryta är Christoffers rätt).
Det går jättebra för mig (och alla andra) att vara med Vidar om man är själv med honom men om han blir ledsen/trött/febrig och Chrístoffer är i närheten, ja då är det bara pappa som gäller. Är så glad över att de har en så fin relation - att bli förälder är verkligen så mycket större än vad jag kunnat föreställa mig! Tycker även att min och Christoffers relation blivit ännu starkare och bättre sedan vi blev föräldrar - liksom djupare. Vi jobbar ihop som ett team!
Dagens planer är mest vara inne och mysa med feberpojken. Vi ska baka bullar och så ska jag ut och springa en sväng. Ska också repa inför ett dop jag ska sjunga på till helgen. Ha en fin måndag!

Halva mitt liv med hans texter

2017-06-18 18:49:00 i Allmänt

I gårkväll var jag och Linda och 12 000 andra och såg Håkan Hellström med sitt elvamannaband. Håkans musik har varit med mig i 15 år och för varje situation i livet finns det en textrad Håkan skrivit. Jag fick konserten i julklapp av Linda - världens bästa svägerska! Vi lånade Idamari och Henriks fina lägenhet (de var på möhippa).
Jag skulle vilja skriva så mycket mer om konserten men jag är så fylld av musikalisk eufori att jag inte vet var jag ska börja. Dessutom vill jag lägga mig i soffan och vila med familjen nu. Vidar har nämligen hög feber och ligger och sover på Christoffer, lilldrängen.
 

En kväll i juni

2017-06-15 22:23:00 i Allmänt

I gårkväll var det omöjligt att gå in! Älskar dessa ljumma junikvällar då solen går ner strax innan midnatt och upp igen lika fort!
Häggen blommar för fullt och denna doft är med på topp 10 av mina absoluta favoritdofter!
Det är så fint att den hänger ner och formar sig över rabatten.
Späda och väldigt goda ruccolablad! Och en gräslök som varit lite mosad där under fönsterglaset.
Nu har vi fem odlingsbänkar här och så fyra till uppe vid jordgubbslandet. Vill ha ännu fler! Och helst ett tunnelväxthus. Jag har dabbats av odlingsmani!
I växthuset frodas tomat, squash och chili. Vi täckodlar överallt vilket innebär att vi kör med uppsamlaren när vi klipper gräset och gräsklippet lägger vi ut som marktäckare vid plantorna. Denna metod håller ogräset borta på ett effektivt sätt och dessutom bidrar gräset med gödning till plantorna och jorden hålls fuktigare och mindre vatten behövs.
Här är vår nya grillplats som världens bäste sambo byggt!
Rejäla sittbänkar av timmerstockar.
Och nu är vallmons bästa tid. Snart är det alldeles fyllt av rödskimrande vallmoblommor där längs husväggen. Det tråkiga med vallmon är att de inte är så fina när de blommar över och då brukar jag rycka bort dem så de andra perennerna får en chans att komma fram.
 
 
 
 
 
 
 
 

Kycklingar

2017-06-14 17:52:34 i Allmänt

Titta! Vi har kycklingar här hemma! Vi lade nio ägg i en äggkläckningsmaskin och väntade med spänning på hur många ägg som skulle generera små kycklingar. På fredagsmorgonen den 2 juni hörde jag små pip inifrån äggen och det var en spricka på något av äggen. Eftersom jag var på jobbet under dagen höll jag tät SMS-kontakt med Christoffer. Som tur var hann jag komma hem och fick se den första kycklingen kämpa sig ut från ägget. Så himla häftigt! Under kvällen kom två kycklingar till och på lördagen kom en fjärde kyckling som tyvärr dog av okänd anledning. Det är hög dödlighet bland kycklingar tydligen och att vi fick tre kycklingar av nio ägg är jag mycket nöjd över. Vi hade inte genomlyst äggen och egentligen skulle vi ha gjort det för att då hade vi kunnat plocka bort de ägg som inte var befruktade. Låt oss titta närmre på de små dunbollarna!
 
Den här plutten är ljusbrun/gul med lite svarta inslag. Den är pigg och jag upplever dem som något av en ledare redan (om man nu kan utläsa sådant efter knappt två veckor).
Den här är så himla söt! Den är svart med ljusgrå inslag och så har den en vit fläck under vardera öga. Den är lugnast av dem alla.
Här är buskycklingen som höll på att rymma för oss i går. Vi har kycklingarna i en slaktback på skrivbordet i biblioteket/arbetsrummet och över dem hänger en värmelampa för att skapa rätt temperatur till dem. Vi hade inte lagt på något tak på "buren" ännu eftersom kycklingarna mest sov och var rätt lugna. Trodde jag, ja. I går när jag kom hem satt den här vännen på kanten på slaktbacken och såg väldigt förnöjsam ut. Hönor gillar ju att sitta högt upp och ha uppsikt på världen. Nu har jag fixat ett "tak", hehe. Så småningom ska kycklingarna få flytta ut till lagårn i en större bur och när de vuxit på sig ska vi introducera dem till resten av hönsflocken.
Vidar tycker att det är så spännande med kycklingarna och pekar upp på trappen om jag säger "Ska vi gå och ge kycklingarna mat?". Han förstår dock inte det här med att "klappa försiktigt" utan man får hålla honom under uppsikt. Det är så kul att kunna ge Vidar detta - ett liv med djur!
I kväll är jag ensam hemma för Christoffer och Vidar är i Raja. Det är tomt men ändå så himla skönt. Jag har omgivits av människor så länge och intensivt på sistone att det är rogivande och välbehövligt med en kväll då det bara är jag. Och jax, hönsen och kycklingarna förstås. Major hängde med till Raja! I måndags hade jag bjudit mina arbetsrumskompisar på jobbet på sommarfika här hemma och i går hade vi valpkurs. Kvällens planer är en springtur med dopp för mig och Jax och så ska jag bara dola på ute på gården och göra det som faller mig in. När kvällen övergår till läggningsdax ska jag ta ett bad (och läsa länge i badkaret, det bästa!) och göra hårinpackning för det är mitt hår i behov av. Jag hoppas ni antecknar, hehe.
 
 
 
 

Hänt sen sist

2017-06-13 15:50:00 i Allmänt

Oj! Råkade "glömma bort" att jag har en blogg. Det är så mycket som hänt sedan sist. I fredags firade vi studenterna på skolan och jag sjöng och spelade i kyrkan tillsammans med två elever. På fredagseftermiddagen fick vi besök av Christoffers gamla pluggkompis Per och hans sambo Klara och deras söner Tore och Helmer. Vi myste mest runt hela helgen och visade dem Vilhelmina, gården, Dalasjö och åt god mat. På lördagkväll när vi fixade middag och efterrätt kom jag och Klara på att vi skulle återvinna limefrukterna vi använt till Key lime pie och göra en olja på kokosolja och lime. Värt ändå! Den luktar så himla gott och jag har den på kroppen och i håret! 
 
I kväll ska jag på näst sista träffen av valpkursen jag håller i och kvällens tema är nosaktiviteter. Jag ser fram emot en lång sommarledighet och ska då ta tiden att träna Imra som verkligen fått stå tillbaka denna vår. Om jag tränat henne fem gånger sedan i vintras är det bra liksom. Det känns så trist! Livet har liksom rullat på lite för fort och jag hinner omöjligt med allt jag vill göra. Ser så mycket fram emot denna sommar så jag ska få tid till reflektion vilket jag känner ett stort behov av just nu. Vill hinna landa lite i allt. 
Hundar ger mig sådan otrolig energi och ett liv utan dem vore otänkbart! Här är jag och en av Jax valpar från hans senaste kull som han fått tillsammans med Klövkampens Tilly, en fin tik som ägs av Anna-Sara Persson och Nils Karlsson. 

Ord i natten

2017-06-08 00:05:00 i Allmänt

 Oj, vad klockan hann bli mycket! Jag sitter här och äter nybakt bröd och dricker ett glas mjölk och klockan passerar strax midnatt. Det här har verkligen varit en märklig dag som innehållit både väldigt bra och väldigt dåliga saker. Någonstans känner jag bara att jag vad som än händer har en trygg plats här hemma. Hemma på min gård med min familj. Blir varm av lycka och känner sockerdricka i magen av att se Vidar springa omkring och bli "jagad" så han kiknar av skratt. Känner sådan oerhörd tacksamhet över att leva tillsammans med Christoffer som kan ta ner mig på jorden, vara rationell men ändå så full av kärlek och respekt.
Miljarders hjärtan till honom där! Christoffer har ju grejat med vår uteplats i veckan och i kväll kom en i byn förbi med några lass grus i skopan. Vi fikade på soldäcket. Vidar fick bekanta sig lite med Melker och det är så roligt att se att han är så nyfiken i andra barn!
Åka skottkärra, det är grejer det! Och tydligen snodde han med sig en kakbit också ser jag nu...
Vi håller på att plantera en syrénhäck och Vidar hänger med såklart men mer om det en annan dag för nu slocknar jag snart över datorn.
 
 
 
 
 
 
 

Kubbturnering, varseldräkt och morgonbad

2017-06-05 21:00:31 i Allmänt

 
I lördags-söndags var vi i Månsberg. Vi hade kubbturnering men tyvärr kunde inte vårt lag sälla oss till något av de bättre lagen...
Vidar har fått en varseldräkt i minimodell av farmor. Så bra när han ska hjälpa till med olika projekt!
En allvarlig morgonbadare!
I dag har vi haft en fixardag av rang. Vi har städat hela huset, sopsorterat, gjort granola, tvättat, tränat, bakat och bjudit på pizza då Kikki, Thomas och Kristian kom på besök för att hämta Acke på flygplatsen. Regnet har hängt tungt över oss hela dagen men det behövdes, både för all växtlighet och även för att vara inne och fixa. Vi har ju en tendens att "glömma inne" när det är fint ute och så måste det få vara tycker jag!