Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Dalarna del 1

2015-07-31 17:20:00 i Allmänt

Vistelsen började med Bilrally vilket innebär att man åker en viss sträcka och svarar på tio frågor längs vägen och deltar i fem stationer. Här inväntar vi pricksäkerhetstävling i form av Boule.
Pappa gick ut hårt (lägg märke till minen)
och kammade hem en fullpoängare!
Kluriga, och ogooglingsbara, frågor!
Mitt lag! Vi var långt ifrån att vinna med kammade hem poäng på Boule-grenen och en gren där man skulle känna igen olika torkade kryddor.
När alla är klara är det dags för samling där man får köpa kolbullar.
När vi kom hem var jag frusen så jag satte mig vid elden
och brorsan styrde upp sparrissoppa! Bra arbetsfördelning. Kommer att göra ett separat inlägg om maten vi lagade i stugan.
Nästa dag for vi på kyrkogården för att besöka finaste Ann-Maries grav. Det kändes helt märkligt att stå där när man vill att hon ska leva och komma förbi på cykeln, vara i stallet eller busa med alla sina underbara barnbarn. Sorg i sin rätta bemärkelse. Fy fan vad det är orättvist. Jag och Malin pratade och pratade i fyra timmar på raken en kväll och det var så fint. Men det hade såklart varit finare om vi hade pratat om saker man inte går sönder av.
Lindarna skänkte i alla fall en aning tröst med den underbara doften.
Kolla in denna mysiga miljö! Det är fikadelen på Östra Flygeln där olika hantverkare ställer ut och säljer sina alster.
Sedan begav vi oss till By kyrka, två km från vår stuga. Kanske den vackraste av kyrkor jag vet! Här har jag varit på dop, bröllop och begravning. 
Men denna gång var vi där för konsert med detta grymma gäng som spelade soulfunkjazz i en riktigt skön blandning. Hon som sjunger är dotter till mammas morbrors sambo.
Här är jag vid Hembygdsområdet i By i min loppisfyndade klänning för 20 kr! Nöjd tjej.
Nu ska jag ta ut hundarna på en skogspromenad. Jax får gå i selen och Major får springa lös. Har fått en uppdatering av en mycket glad och uppsluppen Christoffer som ringde nyss. "Vet du var jag ska? Det var lääääängesen vi passerade Sundsvall!". HAHAHA. Älskar att han har så fina vänner som gör sånt här!
Jag har varit och fikat med min mysiga vän Anna på Vilhelminas pärla nummer 1: Pralineriet. Köpte med mig fyra praliner som jag ska mumsa på i kväll. Sedan kröp det för mycket i kroppen på mig så jag var tvungen att svänga förbi jobbet i någon timme. Hoppas ni får en fin helg! Del 2 kommer i morgon eller på söndag!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kidnappning!

2015-07-31 10:31:56 i Allmänt

Det har varit ett litet hemlighetsmakeri på sistone och jag har fått samtal och sms från Christoffers kompisar med planering av den kidnappning av honom som skedde för en stund sedan. Med anledning av att Christoffer fyllde 30 i vintras har hans kompisar från Skogsmästarskolan styrt upp en helg där de ska ses för att fira honom. Så roligt! Christoffers plan för helgen var utställning i Junsele i morgon (vi skulle med som sällskap åt några kompisar) och sedan åka till Raja på kvällen.
När Emil kom i morse och sa att Christoffers planer var ändrade blev han först helt tyst, antagligen för att han är det största kontrollfreaket jag känner - han skriver listor, kontrollerar, dubbelkollar och gör väl utförda undersökningar innan något påbörjas. Men nu blev han allt grundlurad, haha! När allt hade lagt sig lite blev han peppad och packade färdigt den väska som jag påbörjat, tog en dusch och satte sig i bilen med glädje! 

Nu känner jag det

2015-07-27 15:07:24 i Allmänt

Den stora energin i mig har kommit tillbaka! Jag vill börja jobba typ exakt nu! Vill rensa, röja, påbörja projekt och hamstra bär, vandra och skriva långa texter och spela! Hurra! Det tog fem veckor semester till att känna så här. Nu ska jag njuta av ledighet i tre veckor till och nu har också  Christoffer semester. Vi är kvar i stugan i några dagar till. Jax är hos svärmor och Major är här med oss. Vi åker runt och hälsar på folk och myser mest runt. Livet. Det är bra fint det. Och peppen inför hösten. Jag VET att det är förbjudet att prata om höst i juli men jag ser fram emot den även om jag ska njuta av sommaren en stund till.
Det finns massa kantareller i skogen bakom stugan! Smörstekta kantareller på hårdbrödmacka = drömmen!

Mot stugan!

2015-07-17 07:29:00 i Allmänt

Nu åker vi till älskade Dalarna! Sköt om er så skriver jag igen när jag kommer tillbaka.
 

Ljumma vindar, stilla timmar

2015-07-16 22:49:00 i Allmänt

Nu är allt packat och ordnat inför morgondagens avfärd mot stugan! Som jag längtat. Det första jag packade var Imras träningslåda. Vi har med oss konerna till rutan, apportbocken, spårsele och spårlina, spårapporter, SBK-västen och såklart en leksak. Målet är att få till ett pass varannan dag åtminstone.
I kväll har vi haft besök av Sandra och Erik och pojkarna. Alla satt tillsammans i köket och åt glass med varm hjortronsylt men det slutade med att killarna förflyttade sig till vardagsrummet för att diskutera hundar och jakt medan jag och Sandra fick köket för oss själva för att surra av oss ordentligt, hehe.
När jag ska åka till stugan känns det jämt som kvällen innan julafton. Då den ligger så långt bort (södra Dalarna, 62 mil) så åker vi bara dit ett fåtal gånger per år men stunderna där blir verkligen kvalitativa! Så, släkt och vänner: nu kommer jag!
 

Ringträning

2015-07-15 08:14:00 i Allmänt

I gårkväll styrde Christoffer upp ringträning här hemma för kompisen Gabriel och hans hund vilda och Julia och hunden Rask som är en avkomma efter Jax. Rask ska ställas ut i Junsele första helgen i augusti, spännande! Jag och Imra var också med men hoppas att hon kommer tillbaka till sitt rätta jag snart för nu är det som att springa med en avdankad gammal travare som helt tappat livsgnistan... Hatar löpperioder.
Älskar temperamentet på denna hund!
Major var i hundgården under timmen vi tränade och för att aldrig ha varit där själv utan Jax skötte han sig exemplariskt. Han satt och studerade alla hundar och gick sedan och lade sig på altanen, hehe. I går var vi till veterinären för 12-veckorssprutan och han spatserade in på mottagningen, luktade och kollade runt. När jag lyfte upp honom på "britsen" trodde jag att han skulle bli lite fundersam men när veterinären ställde fram en liten burk med godis dök han ner i den och märkte inte ens att han blev stucken.
- Men det var en cool valp! Och så lugn! sa veterinären. Ja, tänkte jag. Han är cool och lugn, men även han kan få de mest galna valprycken man kan tänka sig och jag fasar redan för "trotsåldern".
 
 
 
 
 

Lydnads- och spårträning

2015-07-13 21:35:00 i Allmänt

 Bild från i våras. 
Nu när Imra är tillbaka från semestern fortsätter vi träningen mot nya mål. I kväll kom Maria och Väjja ut så vi tränade tillsammans med dem. Först lade vi ut ett appellspår åt varandra och medan spåren låg till sig tränade vi momenten ur lydnadsklass 2. Det var inte Imras bästa kväll och hon var märkbart tagen av sin löpning (som nu är på sluttampen på dygn 18 som tur är!) och all miljoners knott som gjorde oss sällskap. Vi får ta nya tag en annan dag! 
Spåret gick relativt bra och Imras förare (det vill säga jag, rikspuckot) kan lära sig att lita på hunden. Var stensäker på att Imra vinklat av fel och tog om vinkeln men Maria hade gått precis där Imra gick. Suck. Lita ALLTID alltid på hundens nos! 

Livet ur mobilen del 4834208920

2015-07-13 08:46:00 i Allmänt

Jag och Christoffer frågade Nikki om hon ville följa med på bio en dag och det ville hon såklart!
Gjorde en smoothie som smakade sommarglass.
Christoffer och Linda pallar apelsiner på Mallorca.
Min klubbkompis Elins labradorvalp Nandi.
Jag har inte så många fobier så som höjd eller spindlar och så. Dock är det en sak jag inte klarar av. Jag får panik av att känna att jag inte kan röra mig. Trånga utrymmen har jag extremt svårt för. Jag får en släng av klaustrofobi. När denna scen visades på Mästarnas mästare rös jag av obehag...Deltagarna ska alltså gräva sig under ett plank och ni vet ju hur sand är - den lever sitt eget liv. 
En kväll i början av juni var himlen så här magisk när jag kom hem.
Imra. Eller Sälen som hon också kallas.
Trädgårdsfynd!
Misslyckad selfie...
Dalasjö är så vackert!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tjejsnack, fiske och solsken i blick

2015-07-12 20:52:00 i Allmänt

Inledde helgen med att göra fredagsfint till hönsen. Nu är de mest ute på gården och spankulerar om dagarna men på kvällen går de in i hönshuset och innan jag lägger mig går jag dit och säger godnatt.
Fredagskvällen tillbringades med dessa två damer. Emma har jag känt sedan vi som femåringar började i förskola tillsammans i Dalasjö skola och Johanna, som är Emmas kusin, fick jag som en väldigt fin bonus. Vi köpte massa goda saker och satt och pratade så där intensivt som man bara gör med riktigt bra tjejkompisar.
Sent på fredagkvällen åkte vi upp till Raja. Vi vaknade till strålande sol på lördagen så grabbarna for och fiskade och kom hem med fisk som vi rökte. Här ligger Christoffer och Robin och väntar in fisken. Vi fick också nio fjällöringar från Christoffers pappa som vi ska äta!
Det var fisketävling i Grubbtjärn så vi var där under eftermiddagen och en stund på kvällen. Jag somnade i solen på bryggan, hehe. Mysigt med vågskvalp osv...
Långben och lille valpen.
Köpte traditionsenlig köttsoppa och fick en redig portion.
Kristian myste med hundarna. Se vad otroligt lika Major och Jax är! Man kan verkligen se far och son-tendenserna. Christoffer och Acke var ute och körde och spanade efter älg sent på lördagkväll och när de precis skulle fara hem fick de se en ko med en kalv. Major fick spåra och gjorde det med god iver vilket tyder på stort älgintresse! Han kommer ju inte få jaga förrän nästa höst, men lukta lite kan han ju få göra. 
Tack alla för en mycket fin helg! Nu är det bara fyra dagar kvar till jag ÅKER TILL STUGAN! Hurra!
 
 
 
 
 
 
 

Långsamhetens lov

2015-07-09 08:09:20 i Allmänt

Åh vad jag behövde dessa långsamma dagar utan planer. Efter en intensiv vår var jag i stort behov av att inte styra upp saker, inte ha något planerat. Nu känner jag hur jag långsamt börjar återkomma till peppen på projekt, men först några dagar till av långsamhetens lov. Det är så fridfullt att gå här hemma och strosa med hundarna och hönsen. Rensa någon rabatt. Städa något förråd. Lyssna på sommarpratarna. Läsa någon rad. Gå promenader i skogen. Och det trevligaste är alla fina besök som kommer. I förrgår var bästa svärmor och Acke och Linda förbi och i dag är det min tur att besöka någon. En efterlängtad person från förr. Jag ska nämligen köra till Lycksele alldeles strax för att hälsa på min saknade gymnasiekompis Emma S! (Ja, jag har så många Emmor i mitt liv att jag nästan måste sätta en efternamnsbokstav efter tilltalsnamnet, hehe). Hoppas ni också har några dagar att andas på. Man behöver verkligen det och tack livet för att du har fått mig att äntligen komma till insikt.
Ps: Pannkakor med hjortronsylt. Kanske det godaste som finns.
 
 

Majors nya kompis

2015-07-08 08:14:56 i Allmänt

I gårkväll var Emily och Nikki hit.
Titta vilken fin teckning Nikki ritade till Major! Så himla detaljerad och med glitter och stjärnor och allt! I mitten av teckningen kan ni till exempel skåda en älgklöv och ett älghorn - något Major älskar att leka med ute på gräsmattan.
Blivande konstnären Nikki, blott sju år gammal. Ovanför sitter en teckning hon ritat till Jax tidigare.
Lägger in Emilys Instagram-bild också för att den är så fin. Major lyssnar till när jag spelar barnsånger på orgeln, hehe.
 
 
 
 

God sommarsaft!

2015-07-07 08:05:00 i Allmänt

Har läst om att man kan göra saft på svartvinbärsblad och citronskivor och att den ska smaka nästan som fläder. För en fläderälskare som mig var det lätt att fatta beslutet att prova att göra saften. Jag googlade fram ett recept och körde igång. Du behöver svartvinbärsblad från buske fri från vägdamm och annat skräp, citroner, citronsyra, vatten och socker. Sedan är det bara att blanda ihop blad med citroner och låta det andra koka upp och blandas i. Därefter ska hela härligheten få stå svalt i fem dagar för att ... eh. Vet ej. Kanske något med att smakerna ska sätta sig? Mvh/amatörkock. När den är klar smakar den sommar och ska bäst förtäras i skuggan med en bok!
 

Imralängtet

2015-07-06 17:44:20 i Allmänt

 
Längtar så otroligt mycket efter denna energifyllda rackarhunden! Hon är i Dalarna i stugan med mamma och pappa. På söndag kommer hon tillbaka och då är semestern slut för hennes del, hehe! Vi ska träna lydnad, spår och budföring. Och så ska vi gosa och knövla öronen - det bästa!

Söndagkväll i trädgården

2015-07-06 08:27:00 i Allmänt

Vallmomagi!
Trädgårdsnäva (tror jag?).
I år har vi dessutom en mycket speciell växtart som växer på åkern. Den är grå, ullig och har vassa tänder. Tycker om skuggrika platser och att växa bland högt gräs...
Gräslöken blommar för fullt!
Likaså den squash som växer utomhus i odlingsbänk. Räknade till tio blommor i går!
Minns ni att jag sa att jag skulle anlägga ett större jordgubbsland? (Innan hade vi bara ett gäng plantor i två odlingsbänkar, de gav visserligen bra med frukt men jordgubbar kan man aldrig få för mycket av). Nu är landet i ordning och plantorna i jorden. Vi lade helt sonika ner en 20 kvm stor markduk mitt på jorden och fäste den med järnrör (låter lite brutalt) och stenar så den inte skulle flyga iväg. Sedan tog vi en kniv och gjorde ett kryss för varje planta och tryckte ner en och en planta. Fördelar med markduk är att ogräsrensningen blir minimal och att fukten pch värmen håller bättre under duken. Nackdelen är att det ibland kan vara svårt för regnet att komma ner till plantorna då det har en tendens att rinna av duken istället. Därför är det viktigt att vattna extra när man nyplanterat.
Köpte en sort med rosa blommor och en sort med vita blommor.
Christoffer klippte gräset i går och körde uppsamlaren efter klipparen. Nyklippt gräs är jättebra att lägga i växthus, på friland och i odlingsbänkar då det dels håller undan ogräset eftersom ogräset kvävs och dels är det väldigt bra näring för växterna.
Major var såklart med hela kvällen, men nu börjar han faktiskt göra egna små utflykter på större områden av gården så man får hålla koll!
Jag rensade i pallkragarna iförd bästa sommarfrisyren: slarvig knut mitt på huvet!
Det är något sjukt härligt med att rensa, särskilt en kväll som i går då luften var varm och vinden fläktade så knotten höll sig borta trots att gräset var nyklippt.
Vi försökte få en bra bild på Major men han var inte på humör utan ville mest springa runt och härja. En fin sittbild bjöd han på i alla fall.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Byakamp och grillkväll

2015-07-05 09:51:57 i Allmänt

I går anordnade jag och Erika, en annan tjej i byn, en heldag med byn. Först gick en rafflande sjukamp av stapeln och därefter blev det en spännande brännbollsmatch. Efter lek och spel samlades alla och grillade tillsammans. Här är en bild på en del av gänget, det var svårt att få med alla och alla barn var i storsalen och lekte, hehe. Tycker om att umgås med min by! Nu ska vi umgås lite mer då skrapning och målning av Folkets Hus och förskolan Tallkotten står på schemat!
 

Kvällsbesök

2015-07-04 11:23:16 i Allmänt

I gårkväll kom Anna-Karin, Patrik och Robin på besök för att kika på Major. I torsdags var Mikael och Katrin med barnen Inez och Viktor hit för valpbesiktning. Tänk vad en liten tio-veckorsparvel kan locka till sig besök.
I dag fick jag sovmorgon (SKÖNT, sov ohemult länge) och senare går Byakampen av stapeln så jag ska bege mig mot Silverdalen där vi ska ordna med lekar och efter lekarna ska vi äta tillsammans. Blir nog en fin lördag detta!

Hundbad

2015-07-03 08:38:00 i Allmänt

I gårkväll åkte vi till en fin liten avskild badplats här i Dalasjö för att hundarna skulle få svalka av sig i värmen.
Major ser så himla rolig ut när han springer - det är verkligen full fart framåt! Det ska bli så spännande att se vad det ska bli av denna lilla parvel! Jax sköter sig ypperligt bra mot Major. När vi hundgårdstränar Major är han tillsammans med Jax och i måndags, en dag innan M skulle fylla 10 veckor lärde han sig gå i luckan. Han ser ju på Jax hur han gör och då är det inte ett så stort steg till att lära sig det själv.