Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Hej hej!

2012-10-31 16:09:00 i Allmänt

Hej hej! Nu drar jag på personalfest! Just ja, jag har kapat lite hår också.
 
 
 

Finbesök

2012-10-30 19:41:00 i Allmänt

Ikväll har jag haft finbesök av Emma, Freja och Gustav. Freja var en buse och Gustav var en tröttis - så fina! Vi åt äppelkanelmuffins och kikade på när Snorken och Häxan flygtävlar över Mumindalen.

För en lång, lång tid sedan.

2012-10-29 17:37:29 i Allmänt

Nu måndagsbjuder jag på denna bild. Det är jag och storebror på bal och året är 2003. Varför vi ser så allvarliga ut vet jag icket, men min frisyr satt då som berget.. hehe. Hade inte valt samma frisyr idag.
 
 

Vilda vovven, kylans grepp och vinterpyntad farstukvist.

2012-10-28 19:26:00 i Allmänt

På fredagkväll snöade det så mycket att det yrde in på farstukvisten. Var tvungen att dokumentera och det resulterade i denna gryniga aftonbild.
 
Vi har haft besök av två släktingar från Dalarna och jag gjorde mintchokladmousse med hallon till efterrätt.
 
Idag var det magiskt väder så jag och Johannes gick ner på sjön för att glida omkring på skridskoisen.
 
Tröttnar aldrig på detta.
 
Vilda vovven (som befinner sig i den värsta trotsåldern) var glad som vanligt!
 
Nu är det vintertid!
 
Bättre bild på den vinterpyntade farstun. Allt är fynd från gården och grankvistarna hämtade jag när jag högg julgranen förra helgen.
 
 

Just precis nu.

2012-10-26 11:04:00 i Allmänt

Snön faller utanför mitt fönster. Jag sitter och läser igenom dikterna mina elever skrivit och varje ord berör mig allra längst in. Att få ta del av ungdomars tankar kan ju vara det finaste. Snart ska jag ha en sångelev och sedan ska jag äta lunch. Mycket fin dag. 
 
Jag lyssnar på den här låten precis just nu: Vindvisa – Since I was a child

Öppen scen, skrotlyft och satsumas såklart.

2012-10-25 20:16:53 i Allmänt

Några bra grejer med den här torsdagen:
 
- Vi har vi haft Öppen scen på skolan där tolv modiga och duktiga elever sjöng och spelade. Direkt efter, när jag och Hans roddade av scenen började jag sjunga på luciasånger... Efter lovet börjar vi repa inför tåget!
- Jag har ätit fyra satsumas idag. Perfekt mogna!
- Jag har läst igenom mina svenskaelevers dikthäften och häpnat över att vissa dikter är så bra att de skulle kunna ingå i en diktsamling som folk skulle betala pengar för och det säger jag inte bara sådär. Kan visa er, ska fråga först.
- Jag har tränat med Ludvig ikväll och haft roliga samtalsämnen.
- Om mindre än 24 timmar får jag träffa Johannes. Vi har inte setts på nästan tre veckor.
- På lördag kommer två släktingar från Dalarna hit. De ska hämta hem moster Lillan som varit hos mormor och så tar de en omväg hit för att hälsa på.
 
Det var det hele!

Sovplatsen.

2012-10-23 21:50:00 i Allmänt

Jag ÄLSKAR mitt sovrum. Sov gott.

Det känns så långt borta.

2012-10-23 17:25:48 i Allmänt

 
Emma dansar på ängen utanför mitt hus, juli 2012.
 
Sommaren 2012 var fantastisk på många sätt. En helg kom min gymnasievän Emma och hälsade på. Då var det juli, varmt och "yes, jag kan läsa en timme till för jag har ingen tid att passa imorgon". Nu är tider det enda jag passar, ständigt med en blick på klockan. Tiden går dock väldigt fort på mitt jobb. Jag kommer dit på morgonen och så helt plötsligt är klockan 16.30 och då kvällar jag. Tiden är också förgänglig. Ibland hinner man inte. Kommer inte i tid. I tanken, i tiden, i det viktiga reflekterandet. Det är då tiden blir farlig. Det är då den går för fort.
 
 

Torka aldrig tårar utan handskar

2012-10-22 22:16:25 i Allmänt

Ikväll har min barndomsvän Linda varit här på besök. Jag har också sett sista delen av "Torka aldrig tårar utan handskar" och den serien berörde mig verkligen. Har inte kraft att skriva något ingående om den just nu, måste samla mig först.
 
Döden alltså. Det väcker så många tankar.

Livet ur mobilen

2012-10-22 17:28:00 i Allmänt

Det händer ofta att jag tittar på naturdokumentärer innan jag ska sova. Jag tittar på hur björnarna har det, hur uttern simmar och hur älgkon gör för att skydda kalvarna. Mycket intressant - på riktigt alltså! Jag kan nästan säga att jag är lite beroende av detta - för när jag tittat på ett program/klipp måste jag titta på ett till och ett till. De allra bästa klippen är de som amatörpersoner filmat där djur kommit riktigt nära, typ detta klipp. 
 
Prickiga strumpbyxor, beiga skor och blöta oktoberlöv.
 
Månen lyste upp en mörk träningsrunda för några veckor sedan. Bästa belysningen. Bättre än lysrör.
 
Och så kom dem. Dessa älskade citrusfrukter! Jag bygger upp hela min vardag kring de här små frukterna under några intensiva satsumasveckor - jag känner på skalet, rullar varsamt frukten i min hand, smakar, bedömer den. Och efter den proceduren börjar jag redan planera in och längta efter dagens nästa satsumas. Jag vet att det är ett sjukt beteende. Vad har jag för diagnos?
 
För några helger sedan hade Vilhelmina kyrka en kulturnatt där bland annat mina före detta Markus och Rory spelade tre låtar: en jazz, en folkmusik och en klassisk. Saknar dem! Önskar att man kunde ha kvar alla elever och att de aldrig behövde sluta. Hatar avslut. Vill inte tänka på att min svenskaklass går ut 9:an till sommaren. Gråter nästan när jag tänker på det. Deras avslutningsdag kommer att vara en sorgens dag. I alla fall för mig. Jaja. Nog med depp. Nästa bild!
 
Ludvig hälsar på djuren i Kalle och Kerstins trappa. (Mycket djur idag).
 
En elev gjorde en egen pedagogisk modell för att lära under en musiklektion. Kreativt och bra!
 
Jag och bästa Silver. Den mjukaste pälsen.
 
 
 
 
 
 
 

På jakt efter julgran

2012-10-21 21:47:00 i Allmänt

För att en söndag ska kunna bli en perfekt söndag måste den innehålla en skogsutflykt. Idag letade vi gran. Väntar man för länge kan det sluta med att man får pulsa i snö. Obs: vi har icket gjort en Rudolf Andersson och stulit en gran utan vi högg granarna från vår egen skog.
 
Imra älskar skogen. Vilken hund gör inte det? Hon är så himla snygg när hon ställer upp sig som på denna bild!
 
Ingen utflykt utan fika.
 

Några av mina spotifylistor och lite om hur de kom till

2012-10-21 16:26:00 i Allmänt

Musik är ju som bekant något som både präglar mitt liv och mitt yrkesval - och utan musik ingenting. Jag tänkte visa er några av mina spotifylistor och berätta om hur de kom till.
 
När aprildagarna snart är borta
Den här listan gjorde jag i april 2010. Vi hade mycket att göra på universitet, jag gick mest omkring i mammas gröna Tenson-jacka och en virkad basker och sparkade vårgrus och tänkte för mycket som vanligt.
 
Skärp dig, det är sommar nu.
Denna lista skapades i juni 2010. Jag gjorde den då jag blev less på att tänka för mycket. Björkarna i studentstaden Umeå hade precis slagit ut, jag var ledig i två veckor innan sommarjobbet började och kände att jag redan saknade universitetet och allt med det. Tänkte att jag måste ta tag i sommaren och göra något bra av den.
 
När hösten kommer samlas ändå allt i en förmultnad sörja
När hösten kom 2010 gjorde jag den här listan. En blandning av Olle Nyman, Yves Montand, Joni Mitchell och annat höstigt. Hade varit kvar i sommaren för länge och fick lite av en chock då hösten kom och allt gick tillbaka till invanda rutiner - likaså tänkandet i mitt tjugotreåriga huvud.
 
Hejdå
Den här listan gjorde Johannes till mig och när jag lyssnade på den grät jag en hel kväll. Vi visste inte vad vi var och hela den där hösten var verkligen en förmultnad sörja. Johannes hade blivit less på att vänta på vad jag ville och visade mer och mer att han inte orkade vänta. Men så en snöig kväll, gick jag till honom och sa att vi visst kunde bli tillsammans och att jag nog hade varit kär i honom i flera månader utan att riktigt veta om det eller vågat erkänna det för mig eller för någon annan. Och resten är historia som det brukar heta! (Den där snöiga promenaden till Johannes sent i november kan nog ha varit min smartaste promenad).
 
Till Mollan och Lilla O
Barnvaktade Molly och Olivia och vi gjorde en spotifylista och så dansade och hoppade vi omkring hela kvällen till det var dags att borsta tänderna och krypa ner i sängen.
 
Novemberlistan (när snö, is och frost känns förjävligt)
Denna nu mer legendariska lista gjorde jag i november då hela världen ställdes upp och ner med en nära släkting på sjukhus, min bästa väns mamma som dog i cancer, jag som bodde inneboende hos en vän efter 4 år samboboende med Patrik och jag och Johannes trevandes fram efter beslutet att vi nog skulle vara tillsammans ändå. Mitt i allt detta gjorde jag musikpraktik i Umeå och jag kan än idag inte förstå det fina omdömet jag fick. Kändes som om hela oktober-november var en höstdimma som aldrig klarnade.
 
Om den här hösten hade ett soundtrack vore det detta
Terapilistan som jag kallar den. Jag lyssnar på den här listan då jag går igenom allt som hänt och inser att jag kom ut hel på andra sidan.
 
Nä, nu jävlar får det bli vår!
Vinter 2011, less på höst och vilsenhet. Flyttade till en etta Väst på stan/Grisbacka. Sugen på vår, fest, grus, plugg, vänner i för kalla skor och på livet. Kanske den skönaste listan bland alla.
 
Första helgen i april
Kände behovet av att samla några låtar i en lista. Låtar jag lyssnade mycket på första helgen i april 2011.
 
Och alltid kommer våren tillbaka och alltid är det lika ögonbedövande fint
Jag och Johannes gick en promenad längs älven. Björkarna hade precis slagit ut, tanter och farbröder vilade på bänkar, hundar hittade nya ställen att nosa på, barn lärde sig cykla och vi höll hand och pratade om planer, om skolan, om musik och om vilken typ av hund vi vill skaffa.
 
En helt ny lista.
Precis. En helt ny lista. En rätt bra sådan.
 
Hejdå universitetet och allt där i kring
Fem år i en lista. Listan som tog längst tid att göra och listan som väckte mest minnen. Fint och vemodigt.
 
Maj 2011. Samma kväll som jag gjorde "Och alltid kommer våren tillbaka.."-listan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tavlor i vardagsrummet

2012-10-20 14:54:00 i Allmänt

På morgonen badar vardagsrummet i ljus.
 
Tavlan med noter och skrift har jag pysslat ihop själv och den andra tavlan har jag fått av pappa. Det är en konstnär från Pellbo i Dalarna som gjort den. Malin, har du något minne från encykeltur tur till Pellbo en midsommarafton, tidigt 2000-tal? Haha!

Oktoberfrost

2012-10-20 10:11:47 i Allmänt

Imorse när jag gick ut hade Isfrun tagit farstun i besittning. Frost överallt!
 
Höstplanteringarna var täckta av ett vitt skimmer.
 
Äppelträdets blad kämpar sig kvar och lyser solgula i trädgården.
 
Det är så himla vackert med frost. Vackra är dock ej de stolpar som sticker upp ur marken - men de behövs när snön kommer då vi ska sätta upp ett snönät. Annars driver vägen igen och de går icket att komma ut och det vore ju inte bra!
 
En ensam liten klädnypa från i somras sitter på klädstrecket och fryser.

Fredagsnöjet!

2012-10-19 19:28:00 i Allmänt

Nu kör jag igen! Som jag längtat! Den här gången är det den övre hallen som ska befrias från sin avskyvärda avokadogröna färg och sitt rutiga golv. Hur tänkte ni där, farmor och farfar?
 
Älskar att farfar märkt listerna med väderstreck, äkta! Det är så fint att tänka att han en gång, för länge sedan, höll i just den där listen och märkte den med "Norr". Inte trodde han då att jag en dag skulle sitta här och blogga om det.
 

Miljöträning och födelsedagsfika

2012-10-17 21:49:05 i Allmänt

Ikväll har jag och Imra och de andra valparna med "mattar" och hussar" (hur böjer man matte och husse?) miljötränat inne i Vilhelmina. Vi gick uppför och nedför olika trappor, hälsade på statyer, övade följsamhet och åkte hiss. Det gick fint. För er Vilhelminabor (som känner till trappan i följande mening) kan jag berätta att Imra i princip sprang uppför trappan vid Fritidsgården och så stod hon och kikade på de andra hundarna som om hon tänkte: ska inte ni också komma upp någon gång? Hon är lite kaxig ibland! Jag måste börja ge henne mer kluriga uppgifter att lösa. När jag och Bia, schäfertiken jag var fodervärd för, var i Skellefteå för att göra Försvarsmaktens tester, var en av uppgifterna att ta fram en boll under en lastpall - kan verka enkelt men hunden måste tänka till ordentligt. En annan uppgift var att Bia skulle söka upp mig i ett stort kolsvart rum och gå lungt fram medan de sköts omkring henne. Övningar i den kalibern skulle nog få Imra på plats, hehe!
 
Efter valpkursen åkte jag till Emma som fyller år idag (alltså min andra Emma-vän, inte samma som igår) och hon bjöd på fika och så satt vi, Johanna och Agnetha och surrade i ett. Valpkurs, fika och livliga diskussioner - en mycket fin onsdagkväll.
 
Ps: Har för övrigt träningsvärken from hell idag. Jag var med på min handledningsklass idrott igår och Katrin körde hårt med oss. Jag var rätt magstark från början och gick ut hårt (man måste ju visa eleverna att man inte är någon klenis!), dock fick jag bita i det sura äpplet i slutet i form av oskön syra och så idag: en träningsvärk som inte är av denna värld. Nästa tisdag kör vi maxtest, heja heja!

Flyttfåglar och några som stannar

2012-10-17 16:50:00 i Allmänt

Trodde snön skulle vara borta idag
men den ligger kvar
som ett täcke
tungt och bestämt
 
Uppe i träden samlas de
Fåglarna
Jag undrar vad de tänker
om de redan vet
att de ska ge sig iväg
såklart
de gör ju alltid det
men har de någon
separationsångest?
 
Kan fåglar känna sådana känslor?
 
En elev drog mig till fönstret och sa:
- Titta, Carolina! Visst är det vackert?
så pekade hon ut och visade mig världen utanför
det är lugnare med snö
inbäddat
tungt och bestämt
 
Bild från 2010. Känns som hundra år sedan. Kanske har det hänt 100 saker sedan dess.
 
Vid varje årstidsväxling tänker jag på hur förra årstiden var och årstiden innan det. Oktober/november för mig har alltid varit halsdukar, för mycket te, beslut (svåra och enkla), gå rakt fram och försök att inte känna för mycket, sjukdomar i ens närhet, tankar på döden, uppbrott, långa samtal nära varandra, ord som är så fina att man knappt vågar lyssna till dem och så nu är det 2012. Undrar hur den här perioden av oktober/november blir? Jag hoppas på många satsumas. Och många skrivna ord.

Tisdagsfunderingar

2012-10-16 21:32:35 i Allmänt

Jag har ju en helt gäng Emma-vänner och ikväll träffade jag min Norgefarartjej! Hon är här i Dalasjö i veckan och då jag har den turen att bo granne med hennes föräldrar får jag ju bo granne med Emma en vecka också. Ikväll har vi druckit te och gått den knastriga första snö-promenaden. Som alltid då jag och Emma ses diskuterar vi saker med hög fart och så även ikväll. Vi kom fram till en hel massa saker och så har vi många oavslutade samtalsämnen kvar i lagret.
 
Jag älskar att prata. Och jag älskar att prata med olika människor, med vänner, med bekanta, med främlingar för hela tiden upptäcker man nya dimensioner av det vi kallar livet.
 
Idag kom årets första snö. Det kändes halvtungt när jag tittade ut genom musiksalens fönster och såg flingorna falla - ty jag har fortfarande förra årets mardrömslånga snöskottningsföljetong färskt i minnet. Ikväll snörade jag dock på mig vinterkängorna och traskade iväg på promenad, under stjärnklar himmel och med gnistersnö under fötterna. Då kändes det halvokej. Kanske kommer det att jämnas ut det där, när jag vant mig.
 
 

Muminhyllan

2012-10-16 17:29:27 i Allmänt

När jag var i Skellefteå köpte jag en krokhylla på Ingmar och på den passar mina Muminmuggar så bra. Nu hänger de vid skafferiet och sprider glädje i köket.

Nu kvällar jag!

2012-10-15 19:53:46 i Allmänt

Var på jobbet 07.15 i morse. Nu, 12 timmar och 40 minuter senare kvällar jag. Hejdå, jobbet! 

Spår-söndag

2012-10-14 19:52:00 i Allmänt

I helgen har vi varit i Näsåker hos mormor. Jag har tränat spår med Imra så hon skulle ha en aning om vad det var för något då kvällens valpkurs hade temat "Spår".
 
Redan då jag tog på henne spår-selen började hon tagga till.
 
Vi hade lagt ett spår på ungefär 150 m med en "böj" och Imra gick med nosen i backen hela spåret förutom i slutet då hon blev osäker och gick på vind istället för i spåret. Men med tanke på att det var första riktiga spåret (förutom letagodisbit-spåren inne) hon går så var det bra tycker jag. Hon hittade ju till föremålet utan problem. Vi använde en bit älgkött som mormors granne skar loss från ett älghuvud och det luktade såklart väldigt gott tyckte Imra!
 
Glad hund och glad förare - bra träning! Lägg märke till Imras svans, den går i ett!
 
Hundar behöver få använda nosen och arbeta med den och det är då hundar blir riktigt trötta och aktiverade. En timmes promenad kan en hund vila igen på 10 minuter (!), beroende på hundens kondition, medan det tar betydligt längre tid att vila igen en halvtimmes spårträning.

Livet ur mobilen

2012-10-11 20:17:45 i Allmänt

Hjortron!
 
Jag trivs bäst i öppna landskap.. tralalala!
 
Jag och Ollibollie en gång när hon var en tigerunge!
 
Spenatsoppa och äggmacka - när vardagsmiddagen måste gå fort, haha!
 
Fin lampa på skrivbordet i mormors kontor.
 
Här har vi henne, rallymormor! Imorgon ska vi åka till henne igen.
 
Storebror dricker kokkaffe i skogen.
 
Min bästa affär - Petterssons Järn AB.
 
Internt mellan mig och mina bröder..
 
En ivrig Imra och en busig Nikki på stallet.
 
Utsikten från mitt sovrumsfönster en kall septembermorgon.

Direktrapportering.

2012-10-11 13:18:33 i Allmänt

 
Klockan 14.00 ska jag på utbildningseftermiddag så just nu sitter jag i biblioteket och jobbar. Jag sitter i hembygds/släktforsknings-rummet. Det är knäpptyst. Endast en fläkt snurrar. Jag kände att jag behövde ett miljöombyte. Började fundera lite: tänk ändå vad många böcker som finns som kanske aldrig läses. Som står i bokhyllan och samlar damm. Någon kanske tar ut den, tittar på den, läser halva texten på baksidan. Ställer tillbaka den igen, lite fel. Endast en rand av damm kan visa var den stod innan. Min vän Jessica tycker att det luktar konstigt på bibliotek. Det kanske är dammet i avdelningarna längst in, vars böcker aldrig ställs i snurrställen och aldrig efterfrågas. De ledsna böckerna. Åh. Vad sorgligt. Jag blir nästan gråtfärdig. Nu måste jag jobba. Ska börja med att läsa ett arbete jag fick in idag. Ett nyproducerat arbete, fritt från damm. 
 
Böcker ändå. Vad fantastiskt det är. Det här är en mycket inspirerande plats. Jag säger då det.

Och höstlöv som virvlar omkring och någonstans där står man

2012-10-10 22:16:16 i Allmänt

Min hjärna är så överhettad just nu på grund av att jag har mycket på jobbet och en mormor-oro som ligger som en skör dimma runt dagarna. Önskar att jag kunde skriva mer om dagens friluftsdag, valpkursen, saker jag tänker, teer som är goda och sådant, men jag orkar inte just nu. Nu vill jag bara sova och hoppas att det går bra imorgon.
 

Denna dagen, ett liv - som farbror Melker skulle ha sagt.

2012-10-09 17:04:00 i Allmänt

När jag funderade på vad jag ville utbilda mig till tänkte jag att jag ville ha ett jobb där jag känner att jag lever. Förstår ni? Jag vill ha ett jobb där jag inte går och tittar på klockan hela tiden, ett jobb där jag känner att tiden går fort och att man hinner uträtta saker. Idag har tiden gått fort. Kanske för fort. Jag har i alla fall känt att jag lever.
 
 

Om ett tack kunde räcka fram.

2012-10-08 20:29:11 i Allmänt

När jag skrev inlägget om månskenet här om veckan fick jag den här kommentaren:
 
Kände efter att jag läst din blogg i ca 1 års tid nu, skriva en kommentar. Berätta hur inspirerad jag blir av ditt dagliga liv. Ditt liv hur du är som människa. En energikick att läsa dina inlägg, kolla på dina bilder. Du verkar vara en sån jordnära människa så otroligt fin. Uppskatta dom små sakerna i livet. Den dagen du får barn så kommer du bli den finaste modern. Det är jag helt säker på! Svårt att förmedla en känsla och vissa uppskattning. Men du via din blogg har hjälpt mig igenom svåra dagar, tuffa tider.
Önskar dig all lycka i livet.
 
Jag blev så glad. Ord kan inte beskriva den känsla jag känner att jag genom mina ord och mina bilder kan utstråla sådan energi. Tack snälla! Jag har inte smält det här ännu och jag känner att jag aldrig vill sluta skriva.
 
Tack också till alla kommentarer kring pappas gästinlägg. Han är stolt som en tupp. Går här på gården och spankulerar omkring, kliar sig i pannan och mumlar, tyst men så man ändå ska höra: Ja.. jag kanske också ska börja blogg! Nej. Det säger han inte, men han har lovat ett gästinlägg till vid jul. Visst ska vi peppa honom på det?
 
Pappa är så himla bra. Han engagerar sig i viktiga saker, fixar bidrag och stipendier till ungdomar som behöver lyftas fram och vågar bjuda på sig själv och är ofta den som lockar fram skratt i ett större sällskap - samtidigt som han kan ha allvarliga samtal och göra avancerade analyser. Pappa är även en eldsjäl i byn och just på den här bilden rättar han svaren på frågorna efter byns årliga marschallvandring.

Fina personer, vackra filmer, onda magar och blöta hundar.

2012-10-07 21:09:13 i Allmänt

I fredags satte jag mig i bilen för att köra till Skellefteå där Johannes familj bor. Vi har ätit ute, handlat på stan (har äntligen hittat krokhyllan där mina muminmuggar ska få hänga, visar sen!), firat Frida och Clara som båda fyller år i oktober och igår åt vi födelsedagsmiddag och så ballade min mage ur totalt, inte kul. Men med mammas supertips så blev det bättre - ett kryddmått natriumkarbonat blandat i ett glas vatten. Igår tittade vi på Wuthering Heights och om ni inte sett den filmen - se den! Ett vackert filmporträtt av Emily Brontës 1800-talsroman.
 
Ikväll har jag varit på valpkurs och vi tränade på följsamhetsövningar där vi skulle gå slalom mellan varandra. Det gick rätt bra. Ibland brukar jag sätta mig ner på huk för att kela och busa med Imra men just ikväll var det ingen bra idé då hon hoppade upp på mig med sina blöta tassar så jag tappade balansen och föll rakt ner på den väldigt blöta gräsplanen! Är det något man lär sig som hundmänniska är det mottot "kläder efter väder". Haha!
 
 
 
 
Jag och Imra, dagen då vi hämtade henne i Piteå. När hon var så där liten kunde hon minsann inte tackla ner mig! Det är så svårt att tänka sig att hon varit så där yttepytteliten, just 8 till 14 veckors-tiden när valpar är som minst, går så fort. Nu börjar jag fasa för "slyngelperioden". Ni som har hund vet vad jag menar.
 
 

Om mindre än 24 timmar..

2012-10-04 21:03:49 i Allmänt

..får jag träffa de här två saknade typerna!
 
 

Pappa gästbloggar: Föräldrahemmet blir Karolinahuset

2012-10-03 22:06:00 i Allmänt

Ett litet förord:

 

Mamma och pappa döpte mig midsommaraftonen 1987 till Karolina med K. Jag själv har stavat Carolina med C sedan jag gick i mellanstadiet. K-stavningen hänger kvar hos släkt och familj. Jag tänkte om ni undrade. Var så goda, nu kommer pappas ord.

 

Föräldrahemmet blir Karolinahuset

 

För ett tag sedan puffade Karolina mig i sidan och sa: Kan inte du skriva ett litet gästblogginlägg ?

 

Under höstens skogspromenader har jag funderat på det och nu när sommaren är till ända och det börjar bli lite lugnare satte jag mig i arbetsrummet och tittade ut över myren där de första dimmolnen började rulla mer mot Banarotstjärnen.

 

För ett år sedan flyttade Karolina hem och in mitt gamla föräldrahem som stått tomt sedan mor och far gått bort. Sakta men säkert har hon omformat barndomshemmet till ett personligt boende. Ibland har hon fått hjälp men oftast har hon fixat det själv.

 

När vi skulle spruta köksluckorna föreslog jag att hon skulle välja någon trevlig beigeaktig kulör :||  Hon tittade på mig, fick krampaktiga ryckningar i stjärnögonen och utbrast: Jag har valt ut kulören Soft forest ! Inget annat kommer på fråga !

 

Vid inflyttningen gick hon sytematiskt igenom huset. En del av inventarierna förpassades till lagårdsvinden. Annat bars in från ladugården, fnissades till eller placerades in natura, on the rocks, som det befann sig.

 

Genomgående är att hon välgrundat och systematiskt inrett sitt nya hem på ett trevligt sätt.

 

En del inredningsdetaljer från min barndom har exponerats på ett nytt sätt. I ett av farfar Karls trätråg tronar röda äpplen på jularna, pappa Bos 6x6-kamera Panta står och vilar mot några Vilhelm Moberg i bokhyllan och den härliga, välvda efterrättsskålen av glas ur vilken bär serverades vid söndagsmiddagarna använder hon vid sina dineringar. Den är grymt snygg, tror jag ska ta den till Gula huset !

 

Salen har gjorts om till en vit oas. När jag ska hämta potatis från källaren brukar jag smyga in i salen, dröja mig kvar och slå några ackord på gitarren. Ibland kan det bli en halvtimme om Karolina har fått hem några intressanta notböcker (som jag klarar av). Senast var det Povels kokosnöt jag jobbade med.

 

Mitt gamla pojkrum har till min glädje inretts till bibliotek. I en gammal radiogrammofon har jag installerat min gamla Blaupunkt som jag fick i julklapp 1968. Karolina säger att den inte passar i köket. Den diskret bruna radiofärgen hörs inte passa till kökets nyanser. Jag har spärrat den så att man bara kan höra program 1. I vinter ska jag smyga dit om söndagarna och lyssna på Radioteatern.

 

Karolina har en avundsvärd förmåga att hålla reda på vattenpasset, skruvdragaren och den där fina skruvmejseln. Det är något som hon definitivt ärvt av mor Annica, det är inte av mig. Det är ofta jag springer runt och småletar saker.

 

Det har varit trevligt att jobba tillsammans. Jag inser mina begränsningar. Somligt har vi lejt bort till proffsen, annat har vi gjort själva. Inte hantverksmässigt alla gånger men resultatet har blivit fint.

 

Under sommaren har vi haft ett uppehåll i vårt renoverande. Karolina kom hem efter semestern, vi åt middag i uterummet. Hon hade knappt svalt sista tuggan av efterrätten förrän hon tittade beslutsamt på mig och kvittrade. Jaha pappa, när ska vi börja med den övre hallen ?

 

Hösten är i annalkande så det börjar bli dags.

 

Det är härligt att ha dig hemma igen och det är med stolthet jag ser hur du, som en representant från syskonskaran, förvaltar arvet efter Isak och Anna, Per och Kristina, Sven och Karolina, Olivia och Jonas, Betty och Karl, Bo och Dagny och efter mig och Annica ! Från 1790 till idag 2012.

 

Pappa

Agility

2012-10-03 21:12:23 i Allmänt

Ikväll var jag och Imra på Brukshundsklubbens agilitykväll för att miljöträna och testa olika agilityhinder. Vi fokuserade på enkla, låga hinder och tunnlar. Den "öppna" tunneln gick jättebra, likaså tunneln som svänger och jag tänkte att den "stängda" tunneln, där hunden måste gå fram hela tiden för att skynket ska lyftas, skulle vara svår eftersom den uppfattas som lite läskig för många hundar. Men icket! Imra kastade sig in i tunneln med full fart och kom ut på andra sidan med viftande svans! Hon är så rolig att jobba med - orädd och glad!
 
 

Sporttopps-problematiken

2012-10-03 17:42:27 i Allmänt

När jag var i Umeå senast besökte jag Intersport för att handla ännu en sporttopp. Jag har extremt höga krav på dem och jag tycker oftast att Intersport har bäst utbud. De ska vara tighta, nästan så att man får krångla sig ur dem - då sitter dem bra, de ska vara i ett bra funktionsmaterial så att de transporterar bort så mycket svett som möjligt, de ska ge ett bra stöd och så ska de vara snygga. Det är viktigt. Ibland går inte ekvationen ihop - men jag hittade dock en Nike-sporttopp som jag provade. Då till nästa steg i sporttoppsproblematiken:
 
Att prova en sporttopp i ett omklädningsrum som har en glipa på två decimeter mellan golv och dörr innebär att övriga kunder ser dig. De ser dina hoppsasteg när du provar om sporttoppen ger tillräckligt stöd - brösten åker nämligen fram och tillbaka och upp och ner när man springer och utför övriga pulshöjande aktiviter - och brösten ska behandlas med respekt, därför är en duglig sporttopp det minska man kan ge dem. Kunderna ser alltså en människa inne i en provhytt, röd i ansiktet av ansträngningen att dels krångla på sig den tighta toppen och dels av att hoppa upp och ner (man kan ju inte direkt springa i en provhytt). Det är rätt skrattretande förstår ni. Och att skratta i en provhytt, helt ensam - det är ju ännu märkligare än att hoppa upp och ner. Eller?
 
Åh. Jag längtar inte till det är dags för nästa inköp av sporttopp.
 
 
 

"Kvartersgymmet"

2012-10-02 21:28:11 i Allmänt

Ikväll släntrade jag och lillebror iväg till "kvartersgymmet" i byn. Det är nämligen en man som har inrett ett gym i källaren på Folkets Hus här i Dalasjö och där får vi träna gratis, hurra vad bra! Under studietiden i Umeå styrketränade jag rätt mycket på IKSU och det är ett bra komplement till övrig träning.
 
Under nästan en timme tränade vi genom att hoppa hopprep, slå på en sandsäck, köra burbees och så några grundläggande styrkeövningar samt funktionella övningar och stretch på slutet - allt medan Ludvigs köttarlista spelades i bakgrunden. Jag tog det rätt lugnt då jag inte styrketränat seriöst på länge förutom mina hemsnickrade program som jag kör hemma med hjälp av golvet och kökssoffan. Lär dock ha en jävulusisk träningsvärk imorgon.

Grannskapet.

2012-10-01 22:00:00 i Allmänt

Förlåt för korning bild, men den är fin ändå tycker jag.
 
Ikväll har vi varit hos Karl-Johan och Kerstin och firat Kerstin som fyller 50 år idag. Att ha bra grannar är en väldigt underskattad sak då man väljer boende. Man kikar på pris, läge, förbindelser, skola, dagis, jobbmöjligheter och fritidsintressen och så vidare - men grannar kan man ju inte räkna med på ett sätt, för man kan ju inte veta och känna till något om grannarna förrän man flyttar till ett nytt ställe och lär känna dem. Jag är i alla fall nöjd med mitt grannskap.