Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Badrummet före och efter!

2009-02-28 19:16:56 i Inredning


Badrummet före.


Badrummet efter.


Man kan välja mellan två olika slags belysningar. Här är den svagare och "lugnare" belysningen. Den som får en att stå i badrummet i en kvart för att borsta tänderna!

Patriks älskade krokar och det nya duschmunstycket.

Skåpet efter en vitmålning.

Före målningen såg det ut såhär.

Det ska upp lite hyllor och småjox innan allt är färdigt, men nu trivs vi betydligt bättre än innan i vårt badrum!

Outro.

2009-02-28 16:17:29 i Allmänt

Bussresan hem var som förutspått dryg, långsam och tråkig. Sms:ade till halva min telefonbok och bad dem underhålla mig på resan så det gick ganska bra ändå. Målet med resan var i alla fall att komma tillbaka till Umeå, så lite måste man ju klara av att utstå.
 
Idag har jag och Patrik varit på en grovt ångestframkallande aktivitet: vi har storhandlat på en lördag. Det finns knappt något värre. Tänk er: alla typer av människor samlade på ett ställe med samma mål - fylla kylskåpet. Det trängs, skriks, svettas, springs och mitt i allt är det en hysterisk jakt efter extrapriser. Jag och Patrik höll andan genom allt och betade av vår milslånga lista. Vi brukar alltid handla på söndagar eller måndagar, men nu hade vi ingen mat hemma så det var bara att bita i det sura äpplet med den goda eftersmaken. Men aldrig att jag gör om detta, att handla på lördagar (på löningshelg dessutom!) är ju ett steg närmre självmord.

Ikväll ska jag lägga ut bilder på badrummet!

Till min farbror Anders!

2009-02-27 09:22:31 i Allmänt


Pappa och snöslungan (som "rensar upp" efter att alla andra i familjen har skottat nästan hela gården FÖR HAND!)
Anders! Skippa Göteborg och fem plusgrader och kom hem och hjälp till med snön!

Idag är det dock sol här och snön ligger uppskottade i högar och täcker marken och gnistrar i träden. Idag är det en fin dag. Det är en dag då man slipper skotta snö.

Lunch med Emma och Freja.

2009-02-26 14:49:02 i Allmänt

Idag åt jag lunch med Emma och Freja. Helt galet vad Freja vuxit sen jag såg henne sist! Nu är hon 1 år och 4 månader.


Att spana på bilar och säga woooom wooom är kul!


Emma och Freja.


Smaskens med mat!

Konsertkompis efterlyses!

2009-02-26 08:41:09 i Musik!

Så här är det:

Sofia Karlsson spelar på Idunteatern lördagen den 7 mars. Jag ska dit. Men med vem?

Sofias nya album "Söder om kärleken" släpps den 4 mars och lagomt till releasen ger hon sig ut på vägarna för att möta publiken på några utvalda scener i landet. Bra tycker jag. Jag har längtat efter nytt material.
Patrik "tycker att hon är bra, men ingen han skulle betala för att se" och ingen av mina kompisar lyssnar på henne, men Idamari - du gör väl det? Lite i alla fall? Vill du följa? Någon annan? I och för sig är det sittplatser och det kan ju vara mysigt att sitta där helt själv och lyssna till hennes sagolika röst och låta basklarinetter, mandolin, viola, bouzouki och tramporgel flyta ihop till en två timmar lång (förhoppningsvis längre) konsert där jag riktar mitt fulla fokus mot scenen. Fast en konsertkompis hade ju varit trevligt. Någon man kan språka med under tiden, efter och före.

Nya albumet är på många sätt en nystart för Sofia Karlsson. Det blir dels den första utgivningen på egna etiketten Sally Wiola Music i samarbete med Playground Music Scandinavia men det är framförallt allt också en konstnärlig nystart då nya skivan i princip innehåller uteslutande originalmaterial av Sofia. Sånär som på en text av Andreas Mattson och en komposition av Roger Tallroth så står Sofia Karlsson för all text och musik.

 På albumet hörs senaste årets turnéband med strängvirtuosen Gustaf Ljunggren (som för övrigt också producerat tillsammans med Sofia) i spetsen och med välkända namn som Roger Tallroth och Olle Linder. Ett antal internationella namn gästar också. Bland annat får vi höra mästerlige fiolspelaren Stuart Duncan som senast gästade Sverige med Robert Plant och Alison Krauss och mandolinässet Mike Marshall.

www.sofiakarlsson.comSaker man gärna möts av på en torsdagmorgon.

2009-02-26 08:07:37 i Studentlivet

Jag önskar att ja hade Carros motivation och ork, hon är en väldigt flitig kvinna!! Jag skulle nästan jämföra henne med stålmannen, hon kämpar och kämpar, jag har inte hört många klagomål från hennes sida, hon håller modet och kämparglöden uppe än om det går trögt. Hon är min idol!!
www.thefatbaby.blogg.se

Detta läste jag alldeles nyss och jag blev så himla glad! Tack Alexandra! Jag älskar för det mesta att plugga, men vore det inte för världens bästa pluggkompisar, duktiga lärare (för det mesta) och responsen man får av eleverna under praktikperioderna skulle jag inte slita lika hårt. Då skulle jag göra något annat. När det känns trögt ibland brukar jag tänka på att det enbart är jag som drar ner mig själv - det är endast jag som bestämmer var jag ska och hur jag ska ta mig dit.

Alexandra - PLUGGFIKA NÄSTA VECKA?!Morgonmusik.

2009-02-26 07:58:33 i Musik!

Jag är först här i lärarrummet och tar mig friheten att dra igång musik på datorn. Denna gång spelas Alison Krauss & Union station.


Starlight.

2009-02-25 15:02:49 i Allmänt

Dagens låt: Muse - Starlight. Lyssnade på den låten idag och började skratta. Jag börjar alltid skratta då jag lyssnar på Muse. Ett bra skratt till ett bra minne - jag älskar då minnen underhåller mig!

Lunchen med Emily och Nikki var mysig. Nikki visade mig att hon har lärt sig att hålla i och dricka ur vattenflaskan helt själv!


Jag fångade Nikki på bild idag under lunchen. Solen lyste och Nikki var glad!


Emily och Nikki. Bild: www.emilystighall.blogspot.com

Löpknarr.

2009-02-25 09:14:59 i Träning

Igår tog jag en löptur igen. Näst efter tallmo är knarrig snö det bästa underlaget att springa på tycker jag. Det var 7,8 minus igår, stjärnklart och snöigt. Jag hade mamma och Ludvig som sällskap på sparkarna och under vägen diskuterade vi politik (som vanligt), könsroller (spännande!) och något mer som jag inte vet eftersom jag sprang ifrån dem. Måste ju passa på när man har flyt och bra andning!

Idag ska jag äta lunch med Emily och Nikki! Det ser jag framemot!

Mer då?

2009-02-24 15:21:38 i Allmänt

Vad gjorde jag mer i helgen förutom att gratta min mormor? Jo, jag myste i badrummet såklart (och med Patrik!), fikade på News med Patrik, Kristoffer och Ludvig (News har den bästa morotskakan i hela Umeå!), köpte present till mamma som fyller år 3:e mars samt styrketränade med Ida. Det var skönt att återse IKSU och damma av musklerna lite. Än fast jag vet att längre viloperioder är välbehövliga så längtar jag alltid efter IKSU när jag är hemma och gör praktik.
Det var såklart också roligt att återse Ida och hennes växande mage - för vet ni? Ida är klar med utbildningen till sommaren och lagomt nog väntar hon och hennes Erik barn i juli! Det är fantastiskt och jag längtar mycket till jag får gulla med den bebisen!

Ja, en snabb update och en rolig nyhet såhär på tisdagseftermiddagen! Nu ska jag ha den sista lektionen med en av klasserna innan det avslutande provet på fredag!

Hat mot semlan.

2009-02-24 11:05:32 i Allmänt

Så var den här igen. Den avskyvärda fettisdagen. Jag har alltid avskytt semlor. Under min korta tid som användare på facebook (jag har tagit bort min användare eftersom jag blev galen av facebook) startade jag och en kompis en grupp där vi koncentrerade allt vårt hat mot bakelsens uppenbarelse.

Varför hatar jag semlor?
Jo.

* Det torra och smaklösa brödet.
* Den kopiösa mängden grädde som ofta har surnat och tenderar att växa i munnen vid förtäring.
* Den kladdiga mandelmassan som ofta är snålt tilltagen vilket ökar brödets torra konsistens.
* Det lilla locket som alltid faller av och som pryds av det patetiska florsockret.

Argumentera gärna emot! Jag kan helt ärligt säga att jag aldrig i mitt liv ätit en god semla. De senaste åren har jag helt undvikit dem. Det finns godare bakverk - jag håller mig till dem och låter fettisdagen passera obemärkt förbi, så när som på ett litet hatinlägg på denna blogg.

Vi lovar bilder på badrummet nästa helg!

2009-02-23 11:53:34 i Inredning

Till Patriks farmor Ann-Marie och andra nyfikna och tålmodiga:

Nu är badrummet helt klart och både jag och Patrik är jättenöjda. Vi lovar att vi ska lägga ut bilder nästa helg! I helgen hanns det aldrig med någon fotografering och nu har jag tagit med mig kameran hem så Patrik kan inte fota något. Vi håller er på halster ett tag till.

Konversation i lördags:

P - Carro, kan du komma och titta om krokarna är raka nu?
C - Jarå.. det där ser bra ut.
P - Jamen, är de inte lite sneda?
C - Nej, det tycker jag inte.
P - Jo, jag gör om.

Efter en stund:

P - Kom och titta!
C - Fint!
P - Kan du hämta vattenpasset?
C - Men det är rakt nu! Ge dig! Det är superfint!
P - Men..
C - Tyst! Det är klart och rakt!

Perfektionisten Patrik goes krokuppskruvare.

Förresten: Jag fick honom för mig själv i fredags helt utan verktyg, vattenpass och golv!

Mormor 75 år.

2009-02-23 11:43:43 i Allmänt

I lördags fyllde mormor 75 år. Det firade vi med att först äta middag på Balder och sedan äta tårta hos min morbror Håkan med familj.


Kusin Oliver och kusin Andreas.


Närmast Kristoffer, Patrik, kusin Anton och hans flickvän Sofie.


Närmast kusin Angelica och mina två morbröder Roger och Håkan.


Jag och födelsedagsbarnet!


Min morbror med familj har en Newfoundlandvovve som heter Chessie. Hon är extremt stor och mjuk och ullig i pälsen!


De har två kissemissar också. Här får en katt smaka lite grädde av Ludvigs tårta!

Lirarn!

2009-02-23 07:52:16 i Allmänt

http://www.folkbladet.nu/?p=136724

http://www.vk.se/Article.jsp?article=255639Jag får aldrig nog av detta!

2009-02-21 17:45:41 i Musik!

http://www.youtube.com/watch?v=FxwxH64p6Fk 

Hon är underbar! Det rycker i mina spelnerver!

Renoveringssnack.

2009-02-20 10:26:07 i Inredning

Jag är så nyfiken på hur badrummet kommer att se ut! Jag kan knappt bärga mig till ikväll!

När jag åkte hem till Dalasjö var grunden till badrummet klart: väggarna, golvet, golvbrunnen och skåpet. Efter att jag for hem har nya rör och ett nytt handfat med skåp, spegel och lampor flyttat in.

Jag kan inte nog mycket skryta på Patrik om hur duktig han är! Patrik är helt självlärd på allt han gör, men Göran, hans pappa är en stor anledning till Patriks nyvunna renoveringskunskap och iver att få fixa ordning. Göran är superduktig och har hjälpt oss väldigt mycket. Nästan varje kväll under två veckor har Patrik svarat i telefon:

"Hej! Jo, vi håller på och fixar här nu!"


Patrik fick ett nytt renoveringsryck när badrummet var klart. Han frågade mig om vi skulle lägga nytt golv i hallen och i köket. Jag tyckte att det skulle bli fint och vi åkte och tittade på ett nytt golv och sagt och gjort så ringer Patrik plötsligt en dag och säger:

"Nu är jag i golvbutiken! Vilket golv ska jag köpa?"


Igår kväll när jag ringde var dock Patriks iver något dämpad. Han hade blåsor i händerna efter att ha lagt golvet och han var less på alla "miljarders verktyg som ligger överallt i lägenheten".


Jag hoppas att verktygen vilar ikväll för då är Patrik min.

Oh my heroes

2009-02-20 07:53:30 i Allmänt

I eftermiddag åker vi till Umeå. Mamma och pappa ska på en konsert med Bo Kaspers orkester och jag ska pussa på Patrik och Ludvig ska vara med Kristoffer. Imorgon kommer Roger, Åsa, Oliver och mormor. De ska bo hos Håkan, min andra morbror med familj. Mormor fyller nämligen 75 på lördag och det ska firas med middag på Balder, massage på Iksu Spa och några andra trevligheter som tårta. Den här dagen känns lite som lilla julafton för mig. Jag har ju inte sett hur badrummet blev nu när det är helt klart! Åh, jag ska inviga det med en lång dusch imorgon efter en lång lördagssovmorgon! Idag har jag en lektion med Sp3 - vi ska arbeta med dagens svenska och det moderna språket med fokus på engelskas intågande i svenskan. Efter min egna lektion ska jag vara med på individuellt val musik - yes! Jag har längtat efter det hela långa veckan!

Farmor och Farfar.

2009-02-19 15:54:32 i Allmänt

Vårt gula hus i Dalasjö är granne med två andra hus: gammelfarmor och gammelfarfars hus och farmor och farfars hus. Jag och mina bröder är alltså den fjärde generationen på gården.

Jag tänkte skriva en text om farmor och farfar.


Att jag lärde mig att cykla var mest farfars förtjänst. Han sprang efter mig när jag cyklade på Kristoffers lilla blå cykel. Han använde en gammal sopkvast som balanshållare och själv balanserade han rätt bra med träskor på grusvägen. Farfar hade små hemliga ställen i skogen där han uppehöll sig under bärtiden på somrarna. Han kom hem med litervis av hallon, hjortron, lingon och blåbär. Dock berättade han aldrig var han plockat bären så idag är det inte så lätt att fylla bärförråden hemma då man inte vet var man ska leta.


Farfar hade en extrem ordning i en, allt som oftast, extrem röra. Om man bad honom laga exempelvis ett träns till någon häst gick han in i verkstaden för att leta och kom ut inom en minut och sa: Få si asså.. Vilket betyder: Nu ska vi se om detta går att ordna. Farfar var, förutom expert på att hålla ordning bland oreda, även en finurlig herre som älskade att överraska. En dag pekade han på en fin skoter i en skotertidning och frågade:
Va tro du om n'danne?

Jo, sa jag, den var jättefin!

Gå ut och titta på gårn! sa farfar.

Och där stod en sprillans ny skoter. Inte ens farmor visste om farfars inköp.

En annan gång kom han nerkörandes på sjön med en nyinköpt fyrhjuling under en pimpeltävling vi hade med Dalasjö byskola.


En gång när farfar följde med till Lycksele för att kika på någon konsert berättade han att raksträckan bortanför Risträsk var rätt besvärlig att komma förbi med cykel. Han berättade att han en helt vanlig dag först hade cyklat till Malgovik och spelat fotbollsmatch (sju mil tur och retur) för att sedan cykla till Risträsk på logdans (14 mil tur och retur). På farfars tid behövdes inte direkt några fyspass på IKSU. Farfar var otroligt stark och senig i kroppen. En gång visade han sin styrka genom att häva sig upp med kroppen på en sotarstege. Då var han 80 år gammal.


Farfar var expert på att berätta historier. Han berättade med sådan inlevelse att man förflyttades bakåt i tiden på en gång. Jag älskade att höra samma historier om och om igen. Farfar tyckte om att basta, att spela kort, att hjälpa till med hästarna, bada isvak och att spexa. Det enda som var lite jobbigt med farfar var att han var extremt morgonpigg och gick upp i OTTAN för att skotta bort snön med snöslungan vilket förde ett inte alltför behagligt oväsen.


Farfar dog i juni 2004. Han hade metastaser (cancer) i kroppen och hade redan opererat bort ett öga några år tidigare. Han ogillade sjukhus och när cancern var "under kontroll" sa personalen till honom att han nog var tvungen att bo på ålderdomshem i fortsättningen. Det vägrade farfar, så då bestämde han sig för att dö istället. Och det gjorde han, han somnade in 84 år gammal.


Farmor och farfar träffades när de var 15 respektive 25 år gamla. Farmor var världens snällaste och bjöd alltid på hemlagat fikabröd när helst man ville. Efter skolan gick jag alltid till farmor och farfar där jag fick gammeldags vaniljglass med hemlagad hallonsylt. Efter mellanmålen tittade jag och farmor på Mac Gyver. Om vi inte kikade på tv var vi ute i växthuset och pillrade på eller så läste farmor Kalle Anka-tidningar för mig. Farmor var en underbar människa. Hon var varm, öppenhjärtig och ödmjuk. När jag, Kristoffer och Ludvig var sjuka och hemma från skolan satt hon alltid vid min säng på en liten hemsnickrad leksaksstol och vakade över mig. Ibland läste hon. Ibland stickade eller virkade hon. Men ibland bara satt hon och vakade. Det var fint tycker jag. Farmor brydde sig inte så mycket om tandtroll och sådant humbug utan bjöd oss alltid på polkagrisar i en skål när vi kom in i huset.


Framemot hösttid väntades potatisskörden. Farmor och farfar inrättade ett system som gav oss barn en guldtia för varje hink vi fyllde med potatis. Ibland brukade jag fuska lite och "hälla över" från farmors hink till min hink. Det såg oftast farmor, men hon sa aldrig något utan hon bara log och fortsatte arbeta.

Farmor och farfar hade en katt som hette Misse. En blyertsgrå, norsk skogskatt som var gosig och brukade gå under Pepitos ben och stryka sig och jama. Misse var farmors ögonsten, men en dag var Misse borta. Vi tror att han sprang bort sig eller att räven tog honom.


Farmor älskade växter av alla de slag och en av högtiderna på året var då frökatalogen kom. Hon lärde mig mycket om växter och är en av anledningarna till att jag har tendens till gröna fingrar. På vår gård står det ett fint växthus som idag tyvärr inte används. På farmors tid växte där potatis, tomater, squash och andra grönsaker.

Farmor hatade surströmming och följde aldrig med på byns surströmmingsfester.

När någon av oss syskon fyllde år hade farmor alltid med sig en "extrapresent" till de som inte hade bemärkelsedag. Detta för att hon hatade orättvisa. Hon var alltid rättvis och levde efter rättvisans alla principer. Som extrapresent fick vi kanske en blomma, ett litet spel eller en film. Ingenting stort, men ändå en liten sak.
Farmor dog 2003, 73 år gammal. Hon dog i huset när hon skulle borsta tänderna. Vi tror att det var hjärtat. Det var synd att farmor dog så tidigt. Vi tror att hon haft besvär med andningen och hjärtat tidigare, men inte vågat säga till. Farmor var ingen person som sökte uppmärksamhet, hon bara fanns till och hon var en av de finaste människorna jag känt.


Återskapandet.

2009-02-19 11:57:48 i Allmänt

Idag är jag på bettet igen. (Jag hatar det uttrycket, därför använder jag det!). Hade lektion imorse och höll på att tappa rösten, men några klunkar vatten rådde bot på problemet. Jag skulle vilja införa gemensam röstuppvärmning för alla lärare. Rösten är ju viktig i det här yrket.

Emily? Lunch nästa vecka? Måndag, onsdag eller torsdag?


Förresten. Jag har ju återigen blivit utmanad. Denna gången gällde det att publicera den sjätte bilden i det sjätte albumet i ett blogginlägg. Jag och Agnes (Keyboardist i Svenska Akademien). Kanske hösten 2005? Jo. Det stämmer nog.

Sjukling.

2009-02-18 12:45:12 i Allmänt

Pappa och Ludvig har vart hemma två dagar och igår var det min tur att sjukna in. Hela skolan är en smitthärd. Alla är/har varit/kommer att bli sjuka. Igår satt jag och hostade ut hela min själ i lärarrummet. Min handledare gav mig halstabletter, det var snällt! Idag är jag hemma för att förhoppningsvis krya på mig till imorgon och på fredag. Synd bara att jag missade den inplanerade lunchen med Emily! Men som tur är kommer det fler, friska och krya dagar! Har inga egna lektioner idag som  tur är, så jag missar ingenting. Har tagit hem lite grejer att arbeta med, men nu ska jag se på Survivorman med Ludvig! Lite skoj måste man väl ha än fast man är sjuk? Åh, Les Stroud, som jag har saknat dig! 

Sju saker om mig.

2009-02-17 15:42:39 i Allmänt

* Jag har en konstig musiksmak. När jag gick gymnasiet frågade min granne mig en gång om de bodde andra personer hos mig ibland (förutom vänner och min dåvarande pojkvän). Nej, det gjorde det inte, sa jag. Hennes fråga kan bero på att jag lyssnar på allt ifrån jamaicansk roots reggae till svensk folkmusik (via tysk dancehall, bluegrass och 60-tals jazz). Personlighetsklyvning via musik? Trots detta faktum vägrar jag att kalla mig "allätare". Allätare är ett förlegat begrepp som hör hemma hos de människor som svarar "amen.. jag lyssnar typ på allt.." på frågan om vad de har för musiksmak. För ett tag sedan när jag lärde känna min seminariegrupp pratade vi om just musiksmaker och de sa att de skulle skicka in mig till fördomsprofilen i radioprogrammet "Krister" i P3. Lycka till, säger jag bara.


* Jag föredrar skogen framför krogen. Alla gånger.


* Jag är extremt petig med vissa inredningsgrejer. När jag ser ett galet mönster mår jag illa. Alltför moderna inredningsattribut får mig att spy. Jag gillar rustika, shabby chic-aktiga, dansk-franska inredningsdetaljer.


* Ibland kan jag lyssna på en låt bara för att försöka förlänga ett minne och en känsla.


* En av mina högsta drömmar är att bo i en Västerbottensgård/sekelskiftesvilla och ha en stor sal med en stor, svart flygel. Jag kan avverka flera timmar i sträck på hemsidan http://www.hemnet.se/


* Mina kollegieblock är en färgchock. Jag använder olika färger vid varje föreläsning/lektion/seminarium, detta för att jag med min estetiska ådra lär mig lättare med färgindelning.

* Jag älskar att hitta på ett liv kring människor jag ser på exempelvis universitetet, tågstationer, flygplatser, caféer mm.

Detta är kanske inte direkt "sju sanningar" om mig själv. Det finns dock inte så många hemligheter om mig (i alla fall inte några jag vill yttra mig om i det här forumet) så ni får nöja er med detta. Jag blev utmanad av Alexandra. Tillbaka utmanar jag de som känner sig manade. Mina läsare, de jag vet vilka de är, (pik till er som fortfarande är anonyma, lämna ett spår vettja!), har redan gjort detta.

En klubba och en boll.

2009-02-17 07:49:13 i Träning

Igår spelade jag innebandy! Det var det roligaste på länge! Jag saknar bandyn.

Courage.

2009-02-16 11:05:35 i AllmäntDetta halsband fick jag av Patrik i juklapp. Det känns bra att bära på mod.
Från www.bjorgjewellery.com/2009/

En helg som kom och gick.

2009-02-16 10:17:57 i Allmänt

I fredags var ju jag och mamma på "Ladies night" på badhuset. Massagen jag fick där var ärligt talat bland de bästa jag fått! Massören hade varit på utbildning i Thailand och hon hittade alla mina muskelknutar vid skulderbladen. Hon tipsade mig (som sitter mycket vid datorn eftersom jag pluggar) att ställa ett alarm var 15 minut för att sträcka ut rygg- och bröstmuskulaturen. När vi kom hem hade pappat ordnat chokladfundue med en massa god frukt.

På lördagen åkte jag och mamma skidor i en och en halv timme. Solen sken och snön bäddade in hela Dalasjö så hela vår tillvaro såg ut som en bättre sekvens ur en disneyfilm ( minus disneysnön, för i helgen var det gnistersnö = ännu bättre!). Efter skidåkningen vilade jag för att förbereda mig inför kvällens byafest.


Pappa hade kört upp ett spår till oss.

Så här glad var jag för det fina vädret!

Mamma och Thimmie åkte ifrån mig mest hela tiden eftersom jag skulle fota allt.


Vid 17 sparkade vi runt byn med byns invånare för att fylla i våra tipsrundelappar. Jag hade alla rätt! (Kan bero på att det var pappa som gjorde frågorna och att vi diskuterade dem under frukosten). Vid 18 samlades hela byn i Folkets hus för att äta tacos, hälsa de nyinflyttade välkomna och ha lottodragning. Vår familj vann en kniv, en ljushållare/lykta att ha i uterummet, chips och en dvd om fisket och friluftslivet i Vilhelmina. Gunilla (min gamla fröken från tiden i Dalasjö byskola) hade tagit ned ett lass t-shirtar från vinden som hon sålde för 20 kr. Jag och Ludvig köpte varsin t-shirt med trycket Dalasjö IK Framåt och mamma köpte en yttepytteliten röd tröja med trycket Dalasjö - Silverdalen. När mamma sa att det köpet var inför "framtida barnbarn" frågade Gunilla mig om jag kände pressen. Inte vidare värst än så länge, svarade jag och så var det med den saken.

Under söndagen hann jag med många saker. Morgonen började med bullbak och efter det for jag och mamma ut och plockade in tipsrundefrågorna. Jag sprang och hon sparkade. Jag kan meddela att det inte är så bra att äta massa bulldeg som "uppladdning" inför ett löppass. Jäst och långsam energi går inte bra ihop. Tur att jag ätit en stadig frukost innan med gröt, ägg och hembakt bröd, annars hade jag väl kreverat efter halva vägen och blivit en bulle i mitt andra liv.

Efter fika och dusch åkte jag och mamma till ridklubben för att titta på när Emily red Birk. Jag tog med mig kameran och fotade, men ni som fotat i ett ridhus vet ju att ljuset inte är det bästa. Efter att ha klappat på Birk och gosat lite med frostboet Lindy åkte vi hem för att laga mat till vår sjukling till familjefar och till vår religionsstuderande lillebror. Vid 17.00 var jag jättetrött av någon anledning så då gick jag och vilade. Jag hann läsa 12 sidor i en bok sen somnade jag och väcktes 19.00 av mamma.


Emily och Birk.

Nu är helgen slut och en ny vecka har börjat. Idag ska jag kika igenom fyra avsnitt av Värsta språket för att, förhoppningsvis, finna något intressant kika på under morgondagens lektion.


Hemma.

Och en som vandrar.

2009-02-13 15:24:49 i Allmänt

Om 42 minuter ska jag gå till mammas frisör och möta upp mamma för att käka och sedan ska vi gå till Folkets hus till simhallen på "ladies night". Simhallen har ordnat kandelabersim! Vi ska alltså simma och träna i mörker upplyst av levande ljus. Sedan ska vi få massage. Efter det ska jag tvinga mamma att basta. Hon hatar att basta. Det blir en utmaning. Skön avslutning på en bra vecka!


Nikki fotosession.

2009-02-13 11:57:59 i Allmänt


Glad som alltid! (Lägg märke till tänderna!)

Bus med vattenflaskan.

Frågar man Nikki var lampan är pekar hon rakt upp i luften (om hon pekar mot lampans riktning är ju en annan sak).


Nikki ba: Va? Får jag inte söla vatten med vattenflaskan? Va, va, va?!

Matdags! Men kameran var mer intressant.


Gott med ett smörgåsrån.

Ute på strövtåg med lära-gå-vagnen!

Igår träffade jag denna lilla krabat + hennes föräldrar Emily och Jocke. Jag fick en god lasagne till middag och Nikki var en snäll linslus. Vi åkte ned till stallet också och spanade på hästar och klappade mular. En bra kväll.

Många bäckar små.

2009-02-12 15:20:37 i Allmänt

Nu har jag rättat uppgifter, planerat moment och mailat elever så länge att det snurrar i mitt huvud. Just nu tar jag en välförtjänt paus med fika: nybakt bröd sen igår och grönt mango-te. Nyss pratade jag och några andra lärare om läraryrket. Det är verkligen en utmaning att vara lärare och det är kul! Om en stund ska jag lägga ned den här dagen och traska iväg till Emily, Jocke och Nikki. Emily agerar hemmafru till mig och bjuder på mat! Det ska bli roligt att träffa Nikki igen! (Och Emily och Jocke också såklart).En fråga plus en låt.

2009-02-11 15:40:47 i Studentlivet

Vad heter persienn på engelska? Jag och en utbytesstudent/lärare från Spanien tampades nyss med en persienn i säkert 5 minuter innan vi fick ner den. Här i lärarrummet är det kokhett. Jag påpekade det för de andra och de sa bara:
Då ska du veta i april-maj!

Men jag vill inte klaga på solen. Den är underbar!
Ni ska få ett låttips av mig:
Tomas Andersson Wij - Jag har simmat långt ut ifrån land
Stämmorna under de sista refrängerna är sagolika. Måste ta reda på vem tjejen är som sjunger med Tomas.

Nu ska jag snart bege mig till pappas jobb och åka hemåt. Jag har fått mycket gjort idag. Har bland annat framställt en mycket vacker och förhoppningsvis pedagogisk dialektkarta i färg.

Biasaknad.

2009-02-11 14:17:19 i Allmänt

Har nyss varit på lunch med pappa. Vi träffade en av mammas arbetskompisar som frågade om jag visste hur det gick för Bia med hennes utbildning. Det går inte en dag utan att jag tänker på Bia. Varje gång jag ser en schäfer går det ett il av saknad genom min kropp. Jag skulle vilja träffa henne nu! Önskar att jag bara kunde åka dit och se henne. Undrar om hon skulle känna igen mig? Tänk om hon är krigsplacerad redan? Jag måste maila till Försvaret i Märsta.Bia älskade (och gör det nog fortfarande) att krypa ihop under en massa filtar när hon var valp.


Bebisbia. Det där halsbandet växte hon fort ur.Sommarbia.

När vi badade badtunna i Västervik ville hon alltid vara med. Så nära som möjligt.Det här var dagen innan lämplighetstesterna. Därav den ledsna uppsynen.Fokuserad som alltid, haha!

Löpning på knarrande underlag och en historia om ett skadat knä.

2009-02-11 10:00:00 i Träning

Igår sprätte det i mina ben så jag knöt på mig löparskorna och for ut och sprang i mamma och Thimmies sällskap. De sparkade och jag sprang. Thimmie sprang i och för sig också, men med hennes små fjäderlätta ben hade hon inga vidare problem att hänga med, dessutom tyckte hon att det var spännande att nosa på rådjursspåren.

När man är hemma i Dalasjö kan man inte direkt boka ett spinningpass eller gå och yoga en stund eller hooka upp med några vänner i gymmet eller köra något annat pass. I Dalasjö finns inget IKSU. Man måste ta naturen till hjälp. Och vad passar då bättre än att springa ute i månens sken?

Jag hade bävat ett tag för att springa eftersom jag senast sprang i november. Trodde att min löparkondition inte fanns eftersom jag bara cyklat den senaste tiden. MEN! Min syreupptagningsförmåga kändes hur bra som helst och gårdagens runda kändes faktiskt relativt lätt så all spinning jag pysslat med på senaste tiden måste indirekt ha bättrat på min löparkondition. I och för sig sprang jag inte i någon särskild kuperad terräng och heller inte särskilt länge. Det enda som var lite smådrygt var mitt högra knä som våren 2006 var med om en cykelolycka. Knät blev efter någon kilometer ganska varmt, men det ömmade i alla fall inte. Idag känner jag inte av något som tur är. Jag kan ju berätta om cykelincidenten när jag lix är igång:

Solen sken och jag cyklade hemifrån Carro, min gymnasieklasskompis. Jag, Emma, Carro och Elin hade pluggat musikteori där och jag skulle cykla hem och laga mat för att sedan cykla iväg på boxersizeträning. Jag hann inte långt förrän en bil dök upp på min vänstra sida och körde rakt ut framför mig på cykelbanans överfart där jag hade företräde. Jag "cyklade" upp på huven och rakt ner i asfalten med högra knät först och med huvudet en pytteliten bit från en lyktstolpe. Om jag hade hjälm? Nix. Bilisten hoppade ut och ursäktade sig erbjöd skjuts hem, men hög på adrenalin insisterade jag på att själv ta mig hem. På cykel.

Väl hemma böjde jag mig ned för att ta fram maten ur kylskåpet och då kände jag att det var något konstigt med knät. Jag drog upp byxbenet och fick mig en syn jag sent ska glömma. Hela min högra knäskål var vriden i en nittio graders vinkel och knät var väldigt svullet. Jag greps av panik (adrenaliet som höll smärtan borta var slut) och ringde till mamma. Mamma bad mig ringa till Emma som kom och skjutsade mig till akuten och satt med mig där till mamma kom till Lycksele från Vilhelmina.

Jag fick vänta nästan fyra timmar på läkaren. När läkaren väl kom tittade hon på mitt knä och meddelade att det i värsta fall blir gips från låret ned till fotknölen. Jag såg hela mitt idrottsliv passera revy under några sekunder, medan mamma som är sjuksköterska påminde mig att läkaren faktiskt sagt "i värsta fall". När jag kom in i röntgensalen frågade röntgensköterskan mig om jag höll på med idrott. Ja, sa jag. Sen berättade hon för mig att jag hade min aktiva fritid att tacka för att jag överhuvudtaget hade kvar något knä. Musklerna och mitt starka ligament runt mitt knä hade skyddat knäskålen ifrån att helt krossas och förbli ett minne blott. Hela storyn slutade med lindat knä och kryckor i 12 dagar.

Ibland har man tur. Jag har tänkt på det där efteråt och kommit fram till man bara har en kropp. Man ska vara rädd om den enda kropp man får. Förresten; jag har börjat använda cykelhjälm också. Det är inte fult och töntigt, det är jävligt smart. Jag har faktiskt saker i mitt huvud som är jag rädd om på samma sätt som jag är rädd om min kropp.

Ja, där fick ni en recension av ett löppass, en story om ett skadat knä plus lite moralpredikan såhär på morgonkvisten. Nu ska jag dricka te och fortsätta att planera!

Snö.

2009-02-10 16:14:29 i Allmänt

Ingen kan ju ha undgått det groteska snöfall som drabbat stora delar av landet. Många har klagat över den oreda som snön ställer till med, allt medan barnen (och jag!) leker och hoppar i snön med stor iver. Människor som klagar på att de måste skotta uppfarter och små gångar i trädgårdar ska härmed vara tysta. Igår skottade jag (visserligen med hjälp från hela familjen) hela vår gård, det vill säga vår tomt OCH farmor och farfars tomt som förutom en uppfart även innefattar en stor stallbacke. Vår fyrhjuling är just nu ur funktion vilket ledde till att vi fick skotta allt för hand. Eller.. pappa gick efter med snöslungan på kanterna, så att vara speciellt noggrann var inget direkt krav. Det gällde mest att skotta så mycket snö som möjligt under så få dagar som möjligt. Jag har tidigare i den här bloggen redogjort för olika typer av snö och jag känner nu att det är dags för en uppdatering kring den frågan.

Min indelning lyder som följer:

Disneysnö - Den mjukaste varianten av snö. Den som faller när det är kallt och den som faller så fort så man inte hinner göra snöänglar.

Gnistersnö - Den typ av snö som mest syns och inte känns. Behöver inte skottas. Det är även denna typ av snö som tillsammans med kyla kan göra hästar till frostbon.*

Groteskt snöfall - Den snö som tillsammans med kyla OCH vind faller och ger plogbilarna och oss amatörskottare ett helvete.

Tungjävlaherkesblötsnö - Den allra värsta typen av snö. Den mest mardrömslika snön ni kan tänka er. Det är den här typen av snö som får oss amatörskottare att vilja kväva oss själva under snömassorna. Den här typen av snö är tung, blöt och kall. Denna snö kryper in överallt och ger små barn utslag på armarna. Denna snö faller vid nollgradig temperatur, blåst är inte ovanligt. Snön har även en tendens att PACKAS ihop riktigt ordentligt. Kort sagt den mest jävliga snön.

* Frostbo är mitt och Emilys namn på hästar med frostad mule.Gnistersnö på träd. Bild från 2006.

Nätverksgeniet har talat.

2009-02-09 13:37:17 i Studentlivet

Imorse klockan 07.30 äntrade jag lärarrummet och intog min plats. 
Hann upptäcka att min dator inte kände av skolans trådlösa nätverk vilket den ju gjort tidigare praktikperioder så detta ledde ju såklart till att jag blev lite arg. Men efter en stund av total freebasing inom nätverksinställningarna på min dator löste jag problemet helt på egen hand (skryt, jag vet, men total lycka för en dataamatör som mig!).
Under förmiddagen har jag gjort en grov momentplanering samt hunnit planera en lektion i språkhistoria samt övningar till denna. Under denna tre veckor långa praktikperiod kommer jag att ha två klasser som "mina egna" och jag ska undervisa den ena klassen i språksociologi mot dialekter och den andra klassen ska jag undervisa i språkhistoria med runsvenskan som start imorgon.

Hemkomst.

2009-02-06 11:46:32 i Allmänt

L.W sjunger i en av sina låtar: Att komma hem är som att resa i tiden.
Det är fint. Än fast jag inte riktigt har någon analysteori om vad han egentligen menar.

Snart kommer brorsan hit. Jag ska bjuda honom på lunch. Sedan ska vi hämta upp Idamari, Ida och Sofia och åka HEM! Jag längtar hem. Jag ska pimpla, köra skoter, skotta snö, krama småbarn, umgås med vännerna hemma och med familjen, fika utomhus, äta blodapelsiner i solen, gå promenader, spela piano och sjunga, se Survivorman med Ludvig, uppsöka en vit pelargon som jag ska sno från mamma, laga ny mat till familjen, baka, skriva, undervisa elever, göra uppgifter, låna böcker, dricka varm choklad ur en hemsnickrad mugg och krama mina träd. Det ska jag göra.

(Halvkomiskt att jag skrev "pimpla" först. Högprioritet på fisket såklart!)


Bild från ovanvåningen på vårt hus.

Older chests.

2009-02-05 18:28:52 i Allmänt

På måndag startar min tre veckor långa praktikperiod. Snålt tilltagen enligt min åsikt, fast då jag sammanlagt kommer att ha hunnit avverka runt 18 veckors praktik under min utbildning ska jag inte klaga - jag tycker synd om dem som går utbildningar där ingen praktik går att få. Jag åker hem imorgon mitt på dagen. Jag ska åka med brorsan, Idamari och hennes klasskompisar Ida och Sofia. Som student måste man tillvarata kollektivismen! Nu sitter jag och fixar musik till februari månad och lyssnar till det ljuva borrljudet från badrummet.

Det faller Disneysnö utanför mitt fönster.

2009-02-05 17:48:29 i Texter/dikter

Jag myntade ett nytt begrepp idag: Disneysnö. Mitt under min grupps brainstorming angående vår forskningsfråga tittade jag ut och antydde storleken och fallfarten på snöflingorna och konstaterade efter en stunds observation att flingorna kan kallas disneysnö. Det som är lite dåligt med disneysnö är man inte kan göra snöänglar. Om man hinner göra en så snöar den ändå bort på några minuter. För ett tag sedan skrev jag ännu en Sestina. Jag vill inte publicera den här då jag anser att den är för personlig, men ni kan få se en vers av den i alla fall: fotade dataskärmen med kameran, min kreativitet har flugit bort.

Intensivt var ordet.

2009-02-04 18:46:40 i Allmänt

När jag var liten gick jag ibland långa dagar på dagis och då sa jag alltid till mamma och pappa:

Det här blir alldeles för långa dagar för mig!

Det här har varit en lång och intensiv dag. Men en bra dag! Först startade vi upp med seminariet 08.30 och tanken var att lektionsdagen skulle hålla på till 14.30, men då kursens studieguide innehåller flertalet brister och upplägget på vissa punkter brister något slutade vi 12.00. Vid 12 mötte jag upp Elin för att käka lunch och det blev en lunchtimme med många gamla gymnasieminnen. Det var kul!

Min plan var att klockan 16.00 träna stepmuskel med Jessica och eftersom klockan bara var 13.00 efter lunchen med Elin hade jag tre timmars dötid framför mig. MEN! Som tur var (och eftersom jag hatar dötid och för det mesta har en reservplan i bakfickan) plockade jag upp mitt usb-minne och satte mig vid en dator och sammanställde seminariediskussionen och skickade iväg den till klassen och läraren. Efter det skrev jag även klart vår examinationsuppgift - jag är riktigt nöjd över mig själv idag! Vid 15.00 ringde jag Jessica och mötte upp henne för att traska till IKSU för att möta upp Jessicas syster Josefine och hennes kompis Hanna. Trots ett energirikt mellanmål vid 15.00 höll jag på att få en energidipp strax före passet, men Jessica den kämpen peppade mig - tur!

Nu är Göran här och fixar med badrummet. Han är verkligen snäll som hjälper till! Vi var nyss över till grannarna som har några roomservice-grabbar hos sig. De gör om hela lägenheten - vi nöjer oss med badrummet än så länge. Jag har alltid fascinerats av renoveringsobjekt och vill på ett sätt skaffa ett hus som man helt får göra om som man vill. Samtidigt skulle det vara skönt att skaffa ett nyckelfärdigt hus där det bara är att flytta in. Ida sa att hon hade sett ett renoveringsobjekt på blocket och tänkt att det skulle passa mig, haha! Vi ser. Innan husköp lär det väl dröja ett par år!

Min plan för att skapa ytterligare intensitet (nu kom Patrik in och sa att jag skulle spela med honom, han gitarr och jag munspel, men nu drog han iväg och ska spela vidare) i den här dagen tänkte jag måla lite lister.

Dagens ord: Rigorös. Vilket kraftfullt ord. Jag gillar det!

Syskon.

2009-02-03 12:48:29 i Allmänt


Ludvig och pappa.
Här är de efter en hämtning på dagis. Vi gick på ett dagiskoperativ i Dalasjö som hette förskolan Tallkotten som präglades av en stor del utomhuspedagogik, så vi var ofta solbrända, myggbitna, sandiga och svettiga efter en dag på dagis.

Jag och Kristoffer. Han drog ofta med mig ut på busstreck. När jag var "tött i bena" så skjutsade han mig på en hembygd rolls-royce bestående av en kälke och en orange pulka.


Vintrarnas favoritaktivitet - tolka efter skotern. Undrar hur många varv pappa kört skotern runt runt runt?


Då vi har stuga i södra Dalarna blir det många långa resor i bilen - här är en av dem.

Hemavan!

Julafton!

Påskkärringar. Lägg märke till Ludvigs svarta katt!

Midsommar i stugan i Fullsta.


Luciafirande.

Scenskräck?!

2009-02-03 08:59:25 i Allmänt

Jag har aldrig lidit av scenskräck. Jag har varit lite nervös sådär just innan shower och konserter, men den nervositeten har mest bestått av en stunds extrem koncentration, manusgenomgång och djupandning. Inatt drömde jag att jag hade scenskräck. Drömmen handlade om vår Codapremiär i trean i gymnasiet. Vi skulle precis ut på scenen och jag frågade alla om de hade ett manus så jag kunde snabbkolla igenom replikerna, men det var ingen som hörde mig. Jag försökte febrilt komma ihåg texten till sångerna och till min monolog i början, men allt var svart. Usch. Det var en hemsk dröm. Undrar vad den kan betyda?

Nu ska jag skriva lite på examinationsuppgiften innan jag drar på stan för att nyttja mitt presentkort på Hårizont - ska klippa mig! Sedan blir det mer plugg, spinning med Jessica och Ida 16.15, middag och ännu mer plugg.

Men badrummet då?

2009-02-02 15:16:29 i Inredning

Jo. Som ni vet skrev jag förra veckan att badrumsprojektet är igång och det är det, men då Patrik har förbjudit mig att lägga ut fler bilder kan man tro att projektet stagnerat. Patriks förhoppning med att hemlighetshålla bildexponeringen är att ni ska få se ett helt färdigt badrum i slutet av renoveringen. Jag fotar ändå efter varje renoveringsmoment för att gå tillbaka och titta senare.

Just nu är det kaos i vår lägenhet. Vattnet är avstängt så vi är tvungna att diska i tvättstugan. Vi har ingen toalett. Det stinker av spackel och damm och svett och jobb och färg och allt annat krimskrams som medföljer en sån här process. Köket är belamrat med delar badrumsskåpet som ligger utfläkta på golvet med en massa gamla tidningar under som skyddar golvet mot färg. Överallt är det säckar med cement, spackelmassa och verktyg. Och en himla massa damm. Överallt. Men badrummet blir fint - jag vill visa er nu! Golvbrunnen är färdig, golvet är klart och i detta nu fixar hantverkaren väggarna.15 godisar-regeln

2009-02-02 15:07:51 i Allmänt

Igårkväll var jag och Patrik på bio. Innan bion började gick vi över till Hemköp för att köpa godis. Jag och Patrik tycker båda om godis, men vi äter det ganska sällan eftersom båda får ont i magen av alltför stora mängder. Igår skulle vi pröva ett, av en vän till mig, beprövat knep som innebär att man bara fyller godispåsen med sina 15 absoluta favoritgodisar.
Ja. Det gick ju bra till en början.

C - 12, 13... 14. 15.. hm. 16......20.
P - Vad gör du?!
C - Jamen. Vi kan ju ändra till 20.
P - Du har säkert fuskat till 25! (Tittar surt i min godispåse och plockar i 5 godisar till i sin egen påse)

Efter bion åkte vi hem och jag lade mig i sängen för att läsa ut "Mobbad? - Det har vi inte märkt" (kurslitteratur, bra bok, läs den!) Efter två lästa sidor höll jag evigt på att krevera. Min mage gjorde fullständigt uppror och undrade varför jag ersatt mitt kvällsfika mot godis som är jobbigare för magen att bearbeta. Magen var dum mot mig igår. Riktigt dum. Jag hatar att ha en överkänslig mage.

Nog om detta. Nästa gång måste vi hålla oss till 15 godisar-regeln.