Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Långsamt rörelsemönster

2014-08-31 19:03:53 i Allmänt

Denna dag har mest innefattat ett långsamt rörelsemönster från min sida efter gårdagens festlighet i byn: surströmmingsfesten. Som vanligt var det en fartfylld tillställning med sång, musik och skrönor (mer eller mindre sanna). Jag har därför under denna söndag varit i "paus-läge" kan man säga... Dagens enda aktivitet tillbringades dock på födelsedagskalas då Ludvigs flickvän Hanna fyller år till veckan. Medan jag har vilat mig och läst bok i princip hela dagen så har Christoffer varit desto mer arbetsför och klippt hela gräsmattan, tvättat, lagat mat och byggt på hundhuset. Tur för mig att jag har honom. Jag uppbådade dock lite kraft till att städa under diskbänken - så att jag fick göra lite nytta denna dag i alla fall.

Tävling

2014-08-30 17:53:00 i Allmänt

Ja. Vad ska jag säga? Imra låg hela platsliggningen och när vi gick tillbaka till hundarna reste hon sig och kom fram till mig. Det har ALDRIG hänt förut och typiskt att det ska hända just i tävlingssammanhang. Jag var SÅ besviken eftersom det bara var att säga hejdå till första priset. Jag gick och värmde henne och tänkte att jag har två alternativ: antingen surar jag ihop eller så laddar jag om och ser tävlingen som ett träningstillfälle istället. Alternativ två fungerade som synes utmärkt och både jag och Imra gick av planen nöjda och glada. Det hade krävts ynka 5,5 poäng av 10 på platsliggningen för att vi skulle klara ett första pris, så det känns riktigt surt. Jaja. Den största segern för mig i dag är att jag lyckades ladda om mentalt och ändå genomföra ett program med fina poäng på de övriga momenten.
 

I vårt kök en lördagmorgon i augusti

2014-08-30 09:45:04 i Allmänt

Kristian har sovit över här. Hans semester tar slut snart. Han är bekymrad över att han ser så groggy ut på bilden. Och så retas han med mig. Som vanligt! Vet ingen som retas så mycket som Kristian. Och så har han köpt en ny bil! Nu fattas bara fru och barn!
Christoffer har sovit bra och startar dagen med fil och hjortronsylt. "Raja-hjortronen" är de bästa, tycker han. Kan hålla med om det. Han tycker att dagarna går långsamt inför jakten och i dag ska han snickra på hundhuset.
Jax sitter på golvet och gör sitt bästa att se söt ut. Han lyckas bra som vanligt. Han har precis kravlat sig ner från ovanvåningen där han har dragit sig in i det längsta. Jax är bra på det här med sovmornar.
 
 
 
 

Freeeedag!

2014-08-29 15:33:00 i Allmänt

Fredag i dag och första veckan med mina nya elever är avklarad. Det känns som om veckan varit superlång, på grund av alla nya intryck, men samtidigt jättekort eftersom allt har gått så fort. Vi, jag och mina nya jobbarkompisar, avrundade veckan med sushilunch i personalrummet. Mycket fint avslut på den här veckan. I kväll ska jag och några andra bybor duka i "storsalen" på Dalasjö Folkets Hus inför morgondagens surströmmingsfest. Hoppas ni får en fin fredagkväll!
Smarrigt med sushi!
 

Frisörbesök och "alltings början"

2014-08-28 22:18:30 i Allmänt

I kväll har jag och Christoffer varit hos Johanna som klippt Christoffer och som enligt egen utsago började se ut som "en aponge" och därför behövde klippas. Jag har nog aldrig berättat att det är Johanna som ligger bakom hela min och Christoffers relation. Johanna har klippt Christoffer i flera år och under ett besök frågade Johanna om Christoffer träffat någon tjej. "Nej" svarade Christoffer "men jag har sett en fin tjej". Jaha, vad heter hon då? frågade Johanna och Christoffer berättade då att det var jag och Johanna utbrast: Mäh! Det är ju min kompis! Jag tror att ni skulle passa bra ihop!
Christoffer hade sett mig på Folkets Hus i Vilhelmina där vi båda var och åt lunch och eftersom Vilhelmina inte direkt är någon världsmetropol så känner de flesta till varandra och hans lunchkompis kunde alltså berätta vad jag hette. Christoffer, den detektiven, googlade mig och hamnade på min blogg där han såg att jag då var i ett förhållande. Det här var i september 2012. När Christoffer några månader senare, uttråkad av julledigheten, satt och slösurfade kom han in på min blogg igen där jag skrivit min årliga lista över året som gått. Han kunde då läsa att min relation tagit slut under hösten och tänkte: Äh, kör i vind. Sedan slängde han ut en vänförfrågan på Facebook. Jag var så irriterad på mamma som tvingade ut mig på promenad i nästan 30 minusgrader men egentligen var det inte det som irriterade mig utan faktumet av att inte VETA vem den där Christoffer Berg var och varför han ville bli vän med mig. Åh, vad arg jag var på kylan, på att inte veta, på att känna känslan att jag ändå aldrig kommer att träffa någon som vill samma saker som mig och på samma sätt och usch och blä och slösa tid på att lära känna och sen nej hejdå och orkar inte alls. Men, tänkte jag. Jag kan ju inte lämna området outforskat. Författade därför ett lagomt meddelande till honom vilket ledde till en lång brevkorrespondens. Därefter bjöd han mig på lunch och då tänkte jag: om den här dejten går bra så bjuder jag honom på middag och hundpromenad i morgon. Och så blev det.
På januarilördagen vaknade jag till bitter kyla, pirr i magen och OBEFINTLIG RÖST! Nej, tänkte jag. Jag kan ju inte träffa honom och låta som någon kraxig gammal häxa. Bunkrade därför upp med te, halstabletter och honung, förberedde middagen och väntade på att klockan skulle slå 12.00. 11.58 svängde han in på gården och kom in med Jax som jag föll för på en gång (att falla för Christoffer tog lite längre tid och så här i efterhand har jag känt att det var bra, kärleken till honom fick växa fram). Christoffer berättade långt senare att han varit i Dalasjö redan 11.40 och kört omkring i byn och att han nästan var på väg att åka hem igen för att han var så nervös. Tur att han inte gjorde det!
Vi gick en promenad med hundarna i skogen och runt byn och i vanliga fall sminkar jag mig aldrig på helgen om det inte är något särskilt, men just den här särskilda dagen hade jag kletat på mascara. Och ja, ni vet ju. Minusgrader och icke vattentät mascara kanske inte är världens bästa kombination. Som en panda med kraxig röst gick jag alltså där och försökte hålla reda på studsbollen Imra och samtidigt föra en vettig konversation på min andra dejt med en kille jag blivit mer och mer intresserad av. Och nog fanns ett intresse hos honom också då han stannade från 12.00 till 20.00. På söndagen kunde jag inte sluta tänka på honom och under en vintrig promenad stannade jag på sjön och skrev ett meddelande på snön med lite frusen vass. "Vill träffa dig igen. När?". På den vägen är det och jag är glad att vägen inte tar slut för jag vill fortsätta efter den hur länge som helst!
Vi i Örebro, sommaren 2013.
 
 
 
 

Närodlat

2014-08-28 19:05:00 i Allmänt

Att duka fram denna måltid, bestående av saker vi odlat, gör att jag känner mig rik. Spenaten och ruccolan har vi satt i omgångar - då har färsk sallad hela sommaren!

Sökruta och personspår

2014-08-27 21:40:00 i Allmänt

Under kvällens spårkurs lade vi ett personspår med två 90 graders vinklar, två nedsläpp och totalt 300 m. Imra har varit väldigt fokuserad på spårslutet så hon har bara markerat pinnarna längs spåret (nedsläppspinnarna) lite tvärt, men ändå så jag kunnat märka dem och plocka upp dem, så jag hade fått i läxa att öva upp intresset för pinnarna genom att leka med dem med henne. Och träning ger resultat! I kväll markerade hon båda pinnarna klockrent - en tog hon upp och visade mig och vid en pinne stannade hon och väntade in mig innan hon fortsatte längs spåret! Vinklarna tog hon bra och hon arbetade lugnt och metodiskt. Jag kände ungefär samma känsla som jag tror att föräldrar känner över sina barn när de är stolta över dem, haha! Vi gjorde också en sökruta där hundarna skulle leta upp ett antal föremål som vi placerat ut. Vi har tränat med hundens egna leksaker förut men den här gången lade Katarina, en av instruktörerna, ut sin hunds leksaker. Det blev alltså en större utmaning luktmässigt då Imra inte känt lukten förut men det gick bra och hon kom in med alla tre leksakerna. Direkt när jag kommer ut och ska jobba hund så släpper allting annat - jag är totalt fokuserad i timmar - och när gensvaret kommer, framgången för hunden, känner jag total harmoni i kroppen.
Fina, fina hund. Nu på lördag ska vi tävla lydnad igen. Är så nervös och vill att det ska gå lika bra som förra gången! Mitt primära mål är förstås ett första pris, men det största målet är att tävlingen i huvudsak ska gå bra och att känslan finns där på planen mellan mig och Imra. Det dryga skulle vara om jag fick typ 159,5 poäng. Då skulle det kännas så snopet eftersom 160 poäng är gränsen för ett första pris. Snälla, håll tummarna för oss på lördag!
 

Far och son och fälld björn

2014-08-26 21:24:00 i Allmänt

I helgen var vi i Månsberg där den här lille rackarn hälsade på. Han heter Rask och är cirka 10 veckor gammal.
Och han är en avkomma efter Jax och Nybroviks Ackra. Jax var fin mot sin son och nosade på honom och ville leka. Rask var så himla fin och jag längtar efter att det blir en valp här på gården.
På söndagen plockade jag, Kikki och Thomas vinbär och helt plötsligt skriker jag "En björn, en björn, en björn, en björn, en BJÖÖÖÖRN" och springer ut mot vägen för jag har sett björngänget åka förbi med en björn på flaket. Thomas trodde dock att jag såg en björn på gården, hehe. Jag har en sån himla fascination av dessa enorma och respektingivande djur. (Förlåt för den oskarpa bilden men jag kanske var lite skakig när jag fotade björnen, döden till trots).
Den lycklige skytten heter Markus Lundqvist och björnen sköts i Månsberg så nu är det en björn mindre som kan skrämma Evy på hennes promenader...
 
 
 
 

Mammacitat

2014-08-26 19:59:56 i Allmänt

Mamma har köpt nya byxor.
Jag: Vad fin du var i dina nya byxor! 
Mamma: Tack! Jag köpte gröna. Jag ville ha det. Ibland vill man ju vara osynlig! 
Jag: Osynlig? 
Mamma: Ja, om man är i skogen och ska smyga.
 
Hm. Undrar om min mor är någon slags spion? Är det något jag missat?
 
 

Musikmagi

2014-08-25 14:16:48 i Allmänt

 
Soundtracket till dagens jobb. Lyssna! Det är musikmagi på hög nivå. Precis sånt jag gillar (Evelina, du kommer också att älska dem). I morgon har jag min första lektion. Hjälp. Hoppas att det går bra. Jag är så himla nervös, trots att jag vet att jag är helt okej på det här med pedagogik, men ändå! Ändå, hörni. Lite nervositet är bra har jag hört och jag brukar själv förmedla det till mina elever när de är nervösa. Nu är det min tur. 

Dalasjörundan!

2014-08-23 15:03:00 i Allmänt

I dag har jag och My och flera andra härliga löpare sprungit den årliga Dalasjörundan. Och nu ska jag köra till Månsberg för kräftkalas med Christoffers familj, weho!
 

Superkraft önskas: kloning

2014-08-23 09:01:37 i Allmänt

När jag ska börja nytt jobb, ordna inför löpartävling, springa loppet själv och stå i fiket (helst samtidigt), fixa ut lappar inför surströmmingsfesten, ha styrelsemöte i byaföreningen, fixa med hundhuset, träna med Imra inför hösten tävlingar, gå spårkurs med Imra, åka på kräftskiva, lära känna allt nytt jobbfolk öva inför att sjunga på dop samt hinna andas - önskar verkligen att jag kunde klona mig själv. Den här hösten startade verkligen med buller och bång och jag gillar ju när det händer grejer, men jag vill ju hinna alla grejer bra också. Det är det som stressar mig. 
 

Nu.

2014-08-21 14:00:40 i Allmänt

Lyssnar på Jan Johansson (husguden),
planerar inför mötet med eleverna nästa vecka,
äter lunch med älskade Agnetha,
fixar ordning i mitt sångrum,
laddar inför kvällens after work med mitt nya jobb,
längtar efter den första droppen vin som ska landa på min tunga,
lägger upp sångplaneringar, 
hörde rykte om fika 14.30,
regnet slår mot rutan och det harmoniserar 
väl med Johanssons pianotoner som ljuder här i rummet.
Älskar att jobba till musik. Och med musik. Tacksam över livet. Adjö. Vi höres. 
 

Spårkurs

2014-08-21 07:41:31 i Allmänt

Jag och Imra har börjat en spårkurs och vi hade en av träffarna i gårkväll. Under tre timmar tränade vi föremålsintresse, budföring och mot slutet när spåret fått ligga någon timme gick vi ett appellspår. Vi gick spåren åt varandra så hunden inte skulle tycka att det var för lätt att "bara följa mattes spår". Spåret var 300 meter långt med två 90 graders vinklar samt tre pinnar efter spåret som hunden skulle leta upp. På slutet av spåret fanns hundens favoritleksak.
Imra gjorde ett kanonjobb med tanke på den förvirrade föraren och instruktören, hehe. Vi hade hört fel av Maria, hon som gick vårt spår, att hon inte hade gått över en väg, men det hade hon visst gjort. Imra var på väg över vägen och var väldigt bestämd att spåret gick där, men eftersom "vi hade hört" att Maria gått till höger gick vi till höger och då tappade såklart stackars Imra spåret. När vi bringat klarhet i spåret gjorde vi ett nytt försök, med en då rätt trött Imra som redan tränat i två timmar, men hon spårade på bra, hittade två av tre pinnar som hon markerade och den sista svängen tänkte jag "oj, vad långt, och vad snett det känns.. undrar om hon tappat spåret nu?" men rätt som det var kom vi fram till slutet och belöningen. Trötta, nöjda och mycket blöta - trots rejäla kläder - åkte vi hem till Dalasjö igen. 
 
 
 

Ommöblering i biblioteket

2014-08-19 20:39:00 i Allmänt

Har möblerat om i bibblo. Här stod skrivbordet förut men nu har jag flyttat om. Under en av gångerna jag var på återvinningscentralen i somras fyndade jag det där blombordet i teak av en som skulle slänga det. Stopp och belägg, sa jag, jag tar hand om det! (Exakt så uttryckte jag mig inte, men andemeningen var ungefär samma). Här sitter jag och gungar och spanar ut mot sjön.
Allt är ärvt eller fått på denna bild förutom gardinerna och förvaringsboxarna. Jag älskar stämningen i bibblo. Det är husets helt klart mysigaste rum, eller det rum med mest "sjäääääl" om vi ska börja snacka inreeeeedning på flummigt sätt.
Som ni kanske vet älskar jag blommor (till Christoffers stora förbannelse eftersom det är han som måste vattna dem om jag åker bort, hehe) och här samsas elefantöra med en kaktus. Flaskorna har jag hittat på lagårdsvinden och jag har ett helt gäng till som jag inte vet vad jag ska göra av.
Mer blommor!
Dessa små minikaktusar och suckulenter köpte jag på Plantagen när jag var i Umeå senast. De är planterade i en kopparkruka.
Skrivbordet har jag placerat mitt i rummet och det blev så värdigt på något vis. Nu ser man det när man kommer in i rummet till höger om byrån ni ser i bild.
Den här lampan är en gammal lampa som inte fungerade men då tog jag den till en elektriker som kunde fixa den. Det är ett tips! Ofta har man äldre lampor som man inte använder just för att de är gamla och ickefungerande, men en elektriker kan ofta råda bot på det.
Letade efter en elefantöra-planta (Pilea peperomioides) hur länge som helst till jag såg att det fanns hur många som helst i Saxnäs skolas matsal så jag frågade snällt om jag fick ta ett skott och då fick jag en hel planta, hurra!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Första bladet i ett nytt kapitel.

2014-08-18 21:12:39 i Allmänt

Så sitter jag nu här efter den första arbetsdagen på nya jobbet och är helt varm i kroppen över det fina mottagandet jag fick av kollegor och skolledning. Det är ganska många som är nyanställda vid Malgomajskolan och vi bjöds på lunch tillsammans med skolledarna och så vi fick gedigen information under dagens lopp så nu är mitt huvud helt mört. Det möra huvudet rådde jag dock bot på med terränglöpning med Jax och lydnadsträning i regnet med Imra. Man ska träna hundar i alla väder, för man vet aldrig vilka väderförhållanden som kan råda vid tävling!
I dag när jag satt vid min nya arbetsplats hörde jag en bekant röst utbrista:
- Men heeeeeej, lilla vän! Vad kul att du är här!
Det var ingen mindre än en av mina VFU-handledare som jag hade under min första svenskämnespraktik under utbildningen. Hon är pensionerad sedan några år och hon sa:
- Det är så roligt för nu tar du över efter hon som tog över efter mig! Cirkeln sluts!
Så glad över att ingå i den cirkeln!

Första jobbdagen efter det låååånga sommarlovet

2014-08-18 07:19:20 i Allmänt

Sitter nu och inmundigar en stärkande frukost så jag ska vara redo för dagens aktivitet: första jobbdagen på NYTT jobb (nervös!) efter 8 veckors semester. Det är nio grader och regn. Det blir inget "Hej, jag förlänger sommarlovet och bär klänning och sandaler, tralalala" i dag utan på med jeans och ylletröja. Sandaler kanske jag ska ha. Har inte bestämt mig ännu. Jax satt nyss i hallen och tittade på oss med förfärad blick som tycktes säga: Vad håller ni på med? Det är ju nästan mörkt ute! Ska vi inte sova vidare?!" Nej du, lilla jämthunden, nu börjar hösten och nu är det slut med sovmorgnar och att ligga på golvet och dra sig.
Jag är nervös i dag. Nervös för nytt jobb. Nervös för att de rutiner jag arbetat upp under tre på den gamla skolan nu måste lämna plats för nya rutiner på den nya skolan. Nervös för allt nytt. Men jag är nervös på ett pirrigt och glatt sätt. Men ändå nervös. Huuuu.

Den årliga grannfesten

2014-08-17 12:02:00 i Allmänt

I gårkväll hade vi vår årliga grannfest, här är jag och finaste Kerstin!
Karl-Johan och Kerstin har byggt ett jättefint uterum under våren/sommaren.
Här ser ni först härbret som tillhör Karl-Johan och Kerstins gård, sedan Gunder och Mariannes hus och sedan ser ni vår lagård. Mamma och pappas hus syns inte i bild. Håkan och Lovisa och barnen bor på andra sidan vägen och de brukar vara med men i går hade de förhinder.
Kerstin har hönor och en tupp och nu har en av hönorna fått en minikyckling!
Jag: Gunder, vi tar en selfie!
Gunder: Vad är det?
Vi tävlade i en fyrkamp där jag och Christoffer, tävlingsdjävlarna själva, vann tre av fyra grenar!
De här två alltså.
Dalasjö måste upplevas. Kom hit och hälsa på vetja!
Den här grenen vann mamma och pappa.
Jag och Christoffer vann hemägg! Hurra!
Pappa spontansjöng "Flottarkärlek".
Och de här två pratade om hundar och älgjakt. Det ständiga samtalsämnet.
Tack bästa grannar för att vi har den här gemenskapen och för att ni alltid finns där för en.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bästa springkompisen

2014-08-15 11:28:00 i Allmänt

Jag och Jax var ute på ett pass imorse. Terräng är så mycket tyngre än plan distans på asfalt/grus, huvvaligen. Då är det bra att ha en jämte som har bra fart framåt. Dalasjörundan går av stapeln nästa lördag, välj mellan 5 och 9 km och kom och spring på ett av Sveriges vackraste terrängspår!
 

Jeansjakten är över!

2014-08-15 09:13:00 i Allmänt

Minns ni när jag i februari beklagade mig över försöket till att hitta sköna och snygga jeans? Fick dock hjälp av ett butiksbiträde som inte alls förstod vad jag var ute efter. Jag har under mina stadsbesök sökt efter de jeans jag vill ha. För jag VET EXAKT vad jag vill ha.
För några veckor sedan hittade jag dem. Jag och storebrorsan hade ätit lunch på Costas i Umeå och planen var sedan att äntra min favoritbutik Kii. Vi klev in i butiken och jag kände att jag hade "open mind" vilket är viktigt när man flanerar på stan för att shoppa. Dock var musiken de spelade i butiken något som drog ner min sinnesstämning något ty de spelade en av mina ultimata depplåtar "Pills" med The Perishers. Blicken sänktes mot golvet och jag hann tänka att detta kanske inte är dagen (mvh/ extremt lättpåverkad av musik). Det är ju så mycket som ska stämma för att jeansinköp ska klaffa. Man MÅSTE vara på rätt humör. Låten byttes ut och jag gick och kikade på inredningsprylarna innan jag drog mig mot jeansen och DÄR, där var dem! Ett par Nudiejeans i precis rätt modell, rätt storlek, rätt "look" (för att slänga sig med modemänniskornas termer). Snabbt som attan haffade jag ett par (de sista i min storlek) och gick in i ett omklädningsrum, drog på mig jeansen för att sedan upptäcka faktumet: jakten var avslutad! Jeansdagen var kommen! Jag hade hittat ett par jeans som kändes bra och som kändes 100 %.
Tack Kii. Tack för att jag besökte EN butik, provade ETT par jeans och köpte dem. Det är ju själva grejen med att springa runt till massa olika butiker, prova en hejdlös mängd jeans och bli svettig, det är ju det som jag avskyr. Tur att jag slapp det denna gång!

Klubbkampen del 3

2014-08-14 20:39:00 i Allmänt

I kväll har den tredje delen av Brukshundsklubbens interna Klubbkamp gått av stapeln. Det är en tävling om fyra delar där det ekipage som procentuellt har den högsta sammanlagda poängen segrar. Jag och Imra skötte oss okej på planen i kväll med några 9:or i protokollet men också lägre poäng (och en 0:a på läggandet, haha, hon satte sig bara, fattar inte varför), vi var inte riktigt "där" och kunde absolut ha presterat bättre. Tur att det inte var en riktig tävling utan bara en träningstävling inom klubben. Av fem ekipage kom vi på andra plats (1,5 poäng från att vinna). Cissi, domaren, sa att det var ett jämndåligt resultat från samtliga, haha, och det hade hon rätt i. Nästa tävling är den 30 augusti och innan dess måste jag och studsbollen träna, träna, träna för jag vill verkligen ta det andra 1:a priset då och kommer bli så besviken om det inte klickar med alla moment.
Imra som gräsätande 10-veckorsvalp, maj 2012. Nu kommer hon inte undan med att bara vara söt längre, nu måste hon börja leverera minsann. Alltså de där öronen. Vet ni hur mjuka de är? Det vet man inte om man inte har fått knövla ett par flat-öron mellan sina fingrar.
 

Livet ur mobilen

2014-08-14 16:10:00 i Allmänt

Hade nyansångest på Västanhede trä och järn och killen som hjälpte oss hade nog grav ångest efter vårt besök på nästan en timme, hehe.
Hur smakar "stall"?
Min granne Oscar spanar in mina kläder. Den guldglittriga koftan/boleron var snygg!
Var helt salig av lycka när målning och inredning av gäststugan i Dalarna var klart.
Utsikt från mammas fasters lantställe på Tynderö. Det är något magiskt med havet.
Jag rensade lite bland Jax skönhetsprodukter...
Blev bjuden på sommarens godaste frukost av världens bästa Anna!
Ett vin för mig?!
 
 
 
 
 
 
 

Trädgårdsarbete och finbesök

2014-08-13 21:13:00 i Allmänt

I dag har jag haft finbesök av Evelina som är på hemmavistelse och kom ut till Dalasjö för att snacka livet, musik och pedagogik!
Älskar augusti månad för då skördar jag och bunkrar upp frysen så mycket jag kan! Förutom bär tar jag tillvara på grödorna i trädgården så som ärtor till exempel.
 Mangolden är så vacker med sina vinröda stjälkar och mörkt gröna blad. Mangold är perfekt att frysa in och använda i gratänger, lasagner eller mixa ner i gröna såser.
I kväll gick jag lös med sågen och kapade grenar från lönnen, häggen, rönnen och äppelträdet. Tänkte att jag skulle "ta några grenar"... eh, det var lite svårt att sluta så träden fick sig en rejäl omgång. Nu under JAS-perioden (juli, augusti, september) ska man passa på att beskära träden.
 
 
 
 
 

Dagen i plus och minus

2014-08-12 21:57:26 i Allmänt

- Isolera väggar! Kan det vara det tråkigaste som finns? Ja, det kan det.
- Att solen stekte när jag svettades inne i hundhuset.
- Att min melankoli över sommarens slut börjar infinna sig. Jag är sugen på höst och jobb men att säga hejdå till en sommar som denna känns lite jobbigt faktiskt.
+ Att hundhuset börjar ta sig! När det är klart får ni hänga med på inflyttningsfest via bloggen vetja!
+ Äta röda vinbär direkt från busken!
+ Baka kaka med hallon och vit choklad.
+ Få besök av Emily, Nikki och Hannah och Nikkis kompis Aurora.
+ Svalt sovrum (!!!! När hände det senast?).
Och: att plocka in buketter som denna direkt från trädgården = ++++++++!

Regntunga skyar

2014-08-12 09:23:00 i Allmänt

Somnade till ljudet av regn
vaknade till ljudet av regn
när hände det sist?
Jag hade glömt hur regnet lät
av de dagar som är kvar
av den här långa sommaren
finns tid
jag ska tillvarata
 
 
 
 

Agilityavslutning!

2014-08-11 20:55:00 i Allmänt

I kväll har vi haft avslutningskväll på agilitykursen jag och Imra gått. Vi avslutade med en träningstävling. Här kommer Imra som ett skott ur tunneln.
Och här hoppar hon däcket.
Det gäller att vara snabb i benen för att hänga på Imra. Agilty handlar så mycket om "handling" också, alltså att kunna visa hunden var den ska springa och lära dem kommandon på hinder. Jag måste bli bättre på att veta var jag har mig själv för allt går så fort! Det är en rolig träningsform och betydligt mer fartfyllt än lydnad.
 
 
 

Träningssällskap!

2014-08-11 16:47:55 i Allmänt

I förmiddags sprang jag terränglöpning med hurtbullen My! Hon har superkondis och springer Marathon och grejer så jag var lite nervös men det gick fint. Vi möttes vid Dalasjö FH och sprang först två km uppvärmning längs spåret och sedan lite löpskolning på min begäran då jag behöver utveckla och lära mig mer om mitt löpsteg för att bli en bättre springare! (Ja, löpare, jag vet, men det låter ju så häftigt om man säger "springare" istället!). Efter övningar och tips körde vi fem km terräng. Vi hade dock inte kalkyrerat med att värmen skulle vara så jobbigt så det blev ganska tungsprunget, men fram kom vi i alla fall. Tack My för ett jätteroligt träningspass, det gör vi om!

Jax i Rättvik

2014-08-11 09:01:00 i Allmänt

I helgen har Christoffer och Jax varit i Rättvik från fredagmorgon till i gårkväll. Jax ställdes ut både under lördag och söndag och fick CK båda dagarna och i går vann han championklassen och blev fjärde bästa hane av totalt 20 hundar i konkurrensklassen. När han kom hem i går gick han direkt upp och lade sig på mattan i biblioteket för att hämta sig efter helgen (Jax alltså, vore ju märkligt om C hade gjort det).
Här är en av de första gångerna jag träffade Jax och Christoffer. Jax är en så gosig hund och blir han klappad så kan han sitta så i timmar. (Golvet.. hjälp. Tur att vi lagt nytt golv nu!).
 
 

Fina stunder i fjälluft

2014-08-10 10:59:00 i Allmänt

Har haft två fantastiska dagar i fjället tillsammans med två fina vänner, Emma och Agnetha, och deras familjer. Vi har ätit god mat, badat badtunna, pratatpratatpratat, badat i Gikasjön, åkt vagn efter fyrhjulingen, åkt båt över Kultsjön för att vandra uppför fjället och plocka hjortron och njuta av utsikten. Tänk att man åker utomlands då och då och så har man det så mycket finare bara några mil ifrån där man bor. Knepigt. Vi hade så tur med vädret under vår tur då solen lyste från en klarblå himmel och jag fick sommarens första linnebränna, haha!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sommarlovets sista dagar

2014-08-08 11:43:00 i Allmänt

Den här bilden tog jag under sommarlovets andra vecka. På bordet stod då en ros i ett glas och nu står en liten minibukett av luktärtor där. Sommaren fortskrider och ändrar karaktär. Jag är egentligen ingen kaffedrickare utan föredrar te eller saft, men långsamt börjar mina smaklökar vänja sig vid det som av många betraktas som "livets dryck". Har även upptäckt att kaffe blir godare om det dricks i fina kaffekoppar! Om tio dagar börjar jag jobba igen. Redan för två veckor sedan började det rycka och dra i kroppen och idéer poppade som popcorn i hjärnan. Jag känner mig så redo för hösten 2014. Först ska jag bara njuta maximalt av de tio dagar som är kvar. Nu ska jag sätta mig i bilen och åka till fjälls och hälsa på mina vänner Emma och Agnetha och deras familjer där jag sover över till i morgon. Hoppas ni får en fin fredag! 
 

Fina dagar i Raja

2014-08-07 19:50:00 i Allmänt

Vi har haft ett par fantastiska dagar i vackra Rajastrand.
Vi plockade i tre dagar och fick ihop en hel massa hjortron så nu är det lagret välfyllt inför vintern.
Det var så varmt och svettigt så jag kastade av mig kläderna och hoppade i och simmade en stund.
Kände mig lite som en trollunge som naken gled ner över mossan och ner i sjön.
Nöjd tjej!
Svettiga bärplockare!
Christoffer pekar och visar alltid ut olika platser för mig. Han är som en levande karta.
Linda var ledig några dagar i veckan så hon kom upp och hängde med oss ett dygn.
Vi var på jakt efter öring men de verkade ligga och kyla sig långt ner på botten så vi hade ingen fiskelycka. Vi ska lägga nät i oktober med Christoffers pappa för att prova lyckan.
Vi har även rökt älghjärta och revben.
Färdigrökta delikatesser.
Förutom hjortron plockade vi även hallon!
Tack fina Raja för underbara dagar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Halloooneeeen!

2014-08-03 21:49:00 i Allmänt

Att plocka bär är verkligen något jag tycker om. I kväll åkte jag, mamma och Imra iväg till hallonrisen på vår hemliga plats. Många av bären var inte mogna ännu så vi återvänder senare i veckan. Min farfar var en legendarisk bärplockare och han gick i skogarna från tidigt på morgonen till sju-tiden på kvällen. 12-timmarspass i bärskogen var ingenting för honom. När han kom hem igen med bagaget lastat med hinkar fulla med bär ropade den då 3-åriga Carolina med hög barnstämma: Haaallooooneeen! Och så åt jag så mycket jag bara orkade. Jag lever inte upp till farfars nivå riktigt, men nog gör jag ett gott försök till att hålla den Lidströmska bärplockar-traditionen vid liv!
I morgon åker vi upp till Raja och jag hoppas, hoppas att hjortronen inte hunnit gå om intet utan att jag och Christoffer kan plocka det vi behöver för det kommande året.
 
 

Utställning i Junsele

2014-08-03 18:27:00 i Allmänt

I dag har vi som jag skrev tidigare varit i Junsele på älghundsutställning. Christoffers lillebror Kristian fick springa med Jax i ringen. Jax fick excellent med CK, vann championklassen och blev fjärde bästa hane. Man märkte på alla hundar att värmen verkligen tar på. Jax som är lugn som en filbunke i vanliga fall blev nästan loj och det vanliga "schvunget" han brukar ha fanns inte riktigt där idag, detta till trots fick han fin kritik och ett klart godkänt resultat. Christoffer ska åka till Rättvik nästa helg men har ännu inte bestämt om Jax ska ställas ut där eller ej, det beror på hur vädret blir. Jax passade under dagen på att spana på några fina tikar i jaktklassen. Han följde dem steg för steg och när den vinnande tiken kom ut, som dessutom blev färdig utställningschampion i dag, ställde han upp sig så fint han kunde.
Vi måste verkligen öva på det här med att ta snygga "efter-bilder". Alla är trötta och vill bara hem.
Nu ska jag ut och träna Imra en stund, läste i senaste Brukshunden att hon som vann SM i år tränar tolv timmar i veckan med sina hundar... Jag är inte riktigt där än, haha, men jag laddar för nästa tävling som är den 30 augusti.
 

Målning

2014-08-02 21:09:00 i Allmänt

 
I dag grundmålade jag och mamma hundhuset. Mamma tycker om att måla, "det blir ju resultat så snabbt" säger hon och målar och målar. Jag ser enbent ut, men jag målade faktiskt också bra. I morgon ska vi på hundutställning till Junsele så då blir det en paus från bygget, i alla fall på dagen. Jax ska ställas i championklass.
 
 

Trevlig helg!

2014-08-01 19:49:00 i Allmänt

Trevlig helg kära ni! Här är en bukett från trädgården. Älskar malvan.
Efter en lång dag med hårt slit (bygge, rensning och en tur till återvinningen) är det gott med mat!
Pasta carbonara är en av mina och Christoffers favoriträtter.
 
 
 

Livet ur mobilen

2014-08-01 15:18:00 i Allmänt

Imra passar alltid på att bada när hon springer tillsammans med mig.
Måste uppfinna något slags supernotställ...
Fina jobbarkompisar på lunch innan sommarlovet!
Älskar hur en av mina elever "döpt mig" i sin mobil, haha!
Kom och spring Naturlufset i Dalasjö! Karta finns på Vilhelminas IK:s kansli!
Det läskigaste i mitt jobb är när Saxnäs skola har avslutning uppe i Fatmomakke kyrka och jag måste köra bilen med instrumenten över denna omänskligt smala bro. Jag har kanske två-tre cm till godo på varje sida. Får hjärtsnörpen varje gång.
Blomster från trädgården.
Det är jättefint när vallmon börjar dyka upp i rabatten längs huset men det är mindre fint när den tar över helt och massakerar all annan växtlighet. Det är då kriger startar som jag alltid vinner genom att förpassa all överblommad vallmo på en skottkärra och dumpa på komposten, mohahaha.
Brorsan var gårdskarl några dagar och hjälpte till med den ständigt pågående rensingen av lagårn.
Kontrasten snö på fjället och klorofyllgröna björkblad - ögonbedövande vackert.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Brorsan 30 - del 2

2014-08-01 10:25:00 i Allmänt

Så var det dags för dag två i firandet av storebrors 30-årsdag. Vi hade styrt upp en tipspromenad med frågor ur Kristoffers uppväxt. Jag hade sagt att "vissa frågor kommer att svida" för att göra honom nervös. Älskar att göra Kristoffer nervös, hehe.
Gräsmattehäng!
Pappa körde "Kristoffer Lidströms sommarprogram i p1" igen, önskar att jag hade filmat det!
Joel hade fyndat ett par snordyra solglasögon vilka alla skulle testa: "testa dem, det är så skönt ljus, det är som på FIIIIILM!" så då gjorde jag det.
Under den första delen av dagen kände jag mig så seg (post-trötthetssyndrom-efter-festfixar-hets + mycket sangria...) men efter att vi badat där på eftermiddagen drogs min energinivå upp till normal nivå. De här tjejerna, Sofia och Jennifer, bjöd mig på många skratt!
Krockettävling!
Vinnarlaget!
Kristoffer sjöng "Änglamarken" till allas förtjusning.
Det här är den sista bilden jag tog under lördagsnatten. Hahahahaha! Allt är så kul: Kristoffer höga nivå av pepp, mammas oro att han ska ramla och slå sig och roligast av allt: den där handen till höger i bild, som PEKAR mot händelseförloppet. Vad vill handen? Vems är det?
Tack alla gäster för att ni gjorde storebrorsans födelsedagshelg till en helg vi kommer att bära med oss som ett mycket fint minne.