Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Välkommen Amelia!

2018-03-31 09:11:00 i Allmänt

Nu är hon här! Den finaste lilla flickan med det mjukaste huvudet och de stora, stora ögonen.
Jag är blixtförälskad i henne och är sådär löjligt glad. Min vän Anna kom hit igår och hon tittade på mig och utbrast: du ser så lycklig ut! Och det är jag. Tänk att få bli mamma till ännu ett barn. Och det var minsann ett barn som hade bråttom ut i världen (brås hon på sin mor, tro?). På onsdagkväll den 21 mars, en vecka innan BF, startade värkarna kl. 23.00. Först trodde jag att det var förvärkar men de kom mer och mer regelbundet och Christoffer ville att jag skulle ringa in till BB så jag ringde in mest för hans skull för ännu var värkarna hanterbara genom andning och värme från vetekudde. Jag packade mina saker till BB-väskan utifall att (ännu hade jag inte förstått att det var på gång på riktigt, hehe) och vid 02.30 ringde vi mamma som kom för att barnvakta en sovande Vidar. Hon sa: åk in! när hon såg mig så jag ringde BB igen och vi var välkomna in. Bilresan gick bättre än jag trodde trots regelbundna värkar var 4-5:e minut. Vi lyssnade på musik och jag koncentrerade mig på att analysera låtarna (vem gör ens så? Jag tydligen) för att försöka avleda tankarna. 04.20 blev vi inskrivna på BB och efter undersökning visade det sig att jag var öppen 7 cm och livmodertappen var helt utplånad. Barnmorskan tittade på mig och sa att hon trodde att bebisen skulle vara ute innan hon gick hem 07.00. Då fick jag lite panik och sa (okej, halvskrek...) "jag är hungrig! Jag kan ju inte föda barn om jag är hungrig!". Hahahaha! Vi hade inte hunnit packa ner någon nödproviant och jag hade haft dålig matlust hela onsdagen så reserverna var slut. Barnmorskan löste det hela med att ge mig nyponsoppa och jag svepte tre glas, hehe. Jag fick prova lustgasen eftersom jag ville ge den en ny chans då den absolut inte fungerade under förra förlossningen. Och vilken revansch! När jag fick koll på tekniken höll jag masken i ett stadigt grepp och vägrade släppa den. Christoffer satt bredvid och fick vid några tillfällen ta masken ifrån mig så jag inte skulle försvinna bort i lustgasångorna, haha. Jag hade ont över näsbenet dagen efter för att jag tryckt masken så hårt mot ansiktet! Jag började känna värkarna komma tätare och tätare och så började trycket nedåt bli mer påtagligt och jag sa: nu kommer bebisen, du måste ringa på klockan! In kom barnmorskan som efter undersökning konstaterade att jag var öppen 10 cm och att jag fick krysta när jag kände för det. Kroppen var verkligen helt fantastisk och jag hade sådan himla bra känsla och kontroll vid krystarbetet och efter 3 minuters krystvärkar kom hon ut, 06.17! Jag och Christoffer var halvt i chock över att det gått så snabbt. Hon lades på mitt bröst och jag upplevde samma känsla som när jag fick upp Vidar på bröstet: oövervinnerlighet. 
Är så otroligt tacksam över hur kroppen levererade och att vi fick ännu ett friskt och starkt barn. Livet är snällt. Nu sitter jag och äter långfrukost i min ensamhet. Amelia sover i vagnen och Christoffer och Vidar åkte till Raja igår och kommer hem i eftermiddag. Christoffer var så glad att jag tyckte att han och Vidar skulle åka till Raja en sväng. Ärligt talat är det ganska skönt att vara ensam med världens mysbebis som mest äter och sover hela tiden. Nu ska jag plocka undan och så ska jag lägga mig på soffan och läsa! Hoppas ni har underbara påskdagar och tack för att ni läser. Jag skriver ju inte så ofta nu mer men ni hänger kvar ändå, tack för det! 

15 h/vecka har startat!

2018-03-13 12:57:00 i Allmänt

Tänk vad liten han varit! Här var han cirka 7-8 månader, lillparveln. 
Imorse när vi åt frukost sa jag till Vidar:
Ska du fara på föris idag?
Vidar: Nej, mamma.
Jag: Jomen, du ska ju vara där idag och leka med dina kompisar!
Vidar: Nej, hemma!
Men rätt som det var hade han hoppat i skorna, tagit på sig jackan och mössan och var på väg ut genom dörren och väl på föris stegade han in med raska steg. Jag är nu föräldraledig i väntan på bebisens ankomst (BF den 28 mars men räknar med att gå över, hehe) och vi har bestämt att ha Vidar på Tallkotten 15 h/vecka till bebisen anländer och därefter ska vi in i bebisbubblan hela familjen. Tänk, snart är vi en familj på fyra?! Stort ju! Efter det är planen att Vidar ska fortsätta gå 15 h/vecka och sedan vara hemma med mig och syskonet. Planen är att jag ska vara föräldraledig 2018 ut och sedan tar Christoffer över. 
Vidar är inne i en så himla rolig period just nu. Han är liksom stor och liten på samma gång. Stor och förståndig och förstår så mycket men ena stunden liten och vill vara nära, nära och gosa. Jag är glad att han har båda delarna i sig; att han både är närhetssökande (som ju måste visa på någon slags grundtrygghet hos oss som föräldrar) och att han vågar testa nya saker och vara självständig. Han går mer mot att vara en egen liten person helt enkelt. 
Det var verkligen härligt och bra för mig att ha honom hemma hela förra veckan under sportlovet och att vi tog det lugnt och mest var hemma. När vardagen rullar på med jobb och åtaganden finns det helt enkelt mindre tid för just den där kvalitetstiden, även om små stunder ju också är otroligt viktiga! Jag märkte hur Vidar också tyckte om det!
Nu inväntar jag Marika och Melinn som ska komma med ägg. Jag och mamma ska lägga 12 ägg i den nya kläckaren mamma köpt till mig i tidig födelsedagspresent (TACK!). Vi ska dels lägga egna ägg från Hedemora och Ölandshöns men även få ägg från Blommehöns och Lomanhöns. Spännande att se om det blir kycklingar eller bebis först här på gården, hehe! 
Vid 15.30 ska jag och Vidar åka in till Vilhelmina och först bada med Evelina och Viking och sedan också bli bjudna på middag hos dem, så bra tisdag! 
 

Den första vårvinterdagen

2018-03-11 21:51:00 i Allmänt

Vilken dag! Den första vårvinterdagen! Hoppas på många fler dagar av denna kaliber under den kommande tiden. Vi ordnade matsäck och tog skotern ner till bastun vid sjön och åt lunch och fika ute. Vidar somnade i skoterpulkan efter något varv på sjön och efter nästan fyra timmar ute sa han: "Mamma! Åka hem!", hehe. 
Ikväll har jag varit på hundtävling som vår klubb ordnade. Jag tävlade inte själv men njöt av att titta på alla andra ekipage. Hela 16 tävlanden var det och det ryckte i min tävlingsnerv och nog kommer jag tillbaka till tävlingsplanen inom sinom tid. Ska bara föda barn och bebisbubbla lite först!
 
 
 

Skön söndag

2018-03-04 20:05:00 i Allmänt

I fredags åkte vi till svärmor och Thomas där vi blev bjudna på god middag och sov över till på lördag. Igår var vi till Raja över dagen och kom hem igårkväll. Imorse vaknade vi 07.40 och klev upp lagom till att Vasaloppet startade. Tycker så mycket om Vasalopps-söndagen i mars och idag kändes det extra spännade då Christoffers ena bror Kristian deltog för första gången. Vi gjorde frukost och tog det lugnt. Alla som känner mig vet dock att jag blir rastlös efter ett tag så jag grejade på med tvätt, strykning av dukar och genomgång av frysvaror (med två frysboxar blir det ju en hel del som "tenderar glömmas längst ned"...). Vid 10.30 klädde vi på oss och gick ut och skottade gården och alla hjälpte till efter bästa förmåga. Efter lunchen och tittande på målgången på Vasan tog vi en tur med hundarna när Vidar sov och det är tur att sparkar finns minsann för nu orkar jag inte med något hundmotionstempo direkt, hehe. Christoffer hade Jax och vagnen och jag tog Major och sparken så Major sprang och jag åkte mest. Till veckan går jag in i v. 38 och dagar som denna, då jag varit igång en hel del, har jag rätt mycket sammandragningar. Det gör inte ont men det är ganska påfrestande om de kommer tätt som nu ikväll. På eftermiddagen åkte vi till Gabriel och Maria och myste med får och kycklingar till Vidars stora lycka. Snart ska vi lägga ägg i vår äggkläckningsmaskin så om ett tag har vi också små dunisar! Till middag lagade vi köttfärslimpa och nu har ni fått en helrapport om vår söndag, hehe! 
Annars då? Jomen en annan har ju då jobbat sin sista dag på ett bra tag. I fredags sa jag hejdå till jobbet för nu börjar min föräldraledighet, hurra! Eller, nu till veckan har jag ju sportlov men v. 11 går jag på föräldraledighet. Så skönt! Håll tummarna att bebisen håller sig inne till BF så jag hinner vila upp mig. Jag har blivit så otroligt bortskämd av mina elever i veckan. I onsdags överraskade demig med babyshower och ballonger, blöjtårta och massor av fika och så har jag fått blommor och ett handskrivet brev som fick den här gravidhormoniga människan att röras till en och annan tår. Jag är så lyckligt lottad att ha ett jobb där jag trivs och får jobba med ungdomar som skänker mig så mycket glädje.