Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

GOTT NYTT ÅR!

2013-12-31 13:19:27 i Allmänt

Vi vill önska er alla ett gott nytt år! År 2013 har verkligen varit ett bra år och vi ser med stora förhoppningar fram emot att se vad 2014 har att komma med. Tack alla ni som tittar in här och följer med i vårt liv!
 

Ridlektion med naziinstruktören Emily!

2013-12-31 10:02:00 i Allmänt

I går red jag lektion för min vän hästproffset Emily. När jag fyllde år fick jag ett presentkort på en ridlektion och nu under lovet passade vi på att hålla den.
Jag, som inte ridit regelbundet sedan jag var cirka 17-18, tänkte att det blir en lugn stund till häst. Det tänkte inte Emily. Hon var som en mänsklig kulspruta av befallningar!
"Glöm inte stödet på yttertygeln, gör ett ledande tygeltag, på med ytterskänkeln, driv på! Sitt tillbaka! Driv på! Framåt, framåt! Lösgör bettet! Upp med blicken! Galoppera på volten, sakta av och gör skänkelvikning över medellinjen, upp med blicken! Korta tygeln! Mer! Korta tygeln mer! Dra tillbaka skänkeln, lösgör bettet.. " Och så vidare! Men det var jättekul! Det kändes meningsfullt! Och så var det jobbigt. Stör ihjäl mig på folk som fått för sig att ridning inte är jobbigt. Rid en timmes dressyr får ni se. Svetten lackar och träningsvärken dagen efter gör att man vill lägga sig ner och halvdö. Emily har under sina år med Ida Hellström lärt sig otroligt mycket och vi bestämde att 2014 ska bli ett år med mer ridning för min del. Efter min lektion tittade jag på Emily och hennes nyförvärv Crespo. Honom kan ni spana in här, på Emilys blogg!
 

Hej då 2013!

2013-12-30 19:48:00 i Allmänt

Gjorde du något 2013 som du aldrig gjort förut? Ja. I april var jag på kryssning för att fira min vän Sabina på hennes 30-årsdag och i oktober följde jag med Christoffer och Jax på en jaktdag och jag hade verkligen tur som fick bevittna ett fint ståndskallsarbete med en fälld oxe som resultat. Jag ansökte dessutom om pengar från Kulturrådet för att genomdriva ett projekt via organisationen "Skapande skola" - ett låtskrivarprojekt med mina 9:or. Sjukt roligt och givande! 
Genomdrev du någon stor förändring?  Nja, egentligen inget speciellt förutom att jag alltid tänker "Nej tack" innan jag tackar ja, för att minimera risken att göra för mycket då jag tycker att det är så roligt. Jag lärde mig detta av min kollega Hans, ett mycket klokt tips. Det gör att jag hinner tänka på om jag verkligen vill, har tid och ork till allt jag först vill tacka ja till. 

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? Ja! Min barndomsvän Linda fick en liten Eli och min vän Anette fick en Max!

Vilket datum från år 2013 kommer du alltid att minnas? Den 7:e september då jag och Christoffers syster Linda sprang Tjejmilen i ett supervarmt Stockholm! 
Snodde bilden från dig, Linda!
Dog någon som stod dig nära? Nej, tack och lov inte! Fick nog av döden år 2012. 

Vilka länder besökte du? Jag stannade hemma i Svea rike hela året. 

Utsikt från vår gård.

Bästa köpet? Mina nya kängor - stabila, pålitliga och grymt sköna att vandra i! Och min lila skaljacka från Haglöfs. Älskar snygga kläder med hög funktionalitet. 

Gjorde någonting dig riktigt glad? Ja, att jag äntligen träffade rätt. Jag minns när jag satt i mitt vardagsrum tillsammans med Idamari, Emily och Nikki under jullovet för precis ett år sedan och sa att jag för alltid kommer att leva ensam då jag nog inte kommer att hitta någon som vill samma sak som mig. Som gillar att vara utomhus och göra grejer, att vara med hundar, som gillar lugnet med att bo i en by. Och så stod han bara där. Några veckor efteråt. 

Och att jag dessutom fick en fin jämte på köpet var väl inget jag kunde tro!

Saknar du något från år 2013 som du vill ha år 2014? 2013 har varit ett av mina absolut bästa år i livet. Jag har känt mig harmonisk och det är fint tycker jag. Jag vill bara att det ska rulla på i HARMONIIII! Kanske någon fler givande utmaning på jobbet.

Favoritprogram på TV? Mästarnas Mästare! 

Bästa boken du läste i år? Svårt! Men jag måste nog säga "Italienska skor" av Henning Mankell. Den var speciell.

Största musikaliska upptäckten? Maxida Märak, James Vincent McMorrow, Jaerv och Erik Satie.

Vad var din största framgång på jobbet 2013? Att ansöka om och få stipendiepengar till låtskrivarprojektet! 

Din största framgång på det privata planet? Att jag vågar tro på kärlek och vågar ge mig hän till den med full kraft, även fast jag vet att kärlek kan vara förgängligt och att jag bara gör saker som är roliga, det andra struntar jag i (fast vissa sysslor som att diska och dammsuga måste man ju ändå lix göra). 

Största misstaget? Att jag sprang Tjejmilen trots lunghosta vilket resulterade i en sju veckor lång bihåleinflammation som förstörde nästan hela min träningshöst. Aldrig mer träna sjuk! 

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? Jag var och är gladare nu. 

Vad spenderade du mest pengar på? I april slog jag till och köpte mig en bil! En V70. Så nu är jag som en riktig Svensson: villa, volvo och vovve. Och jag trivs för himlarns bra med det. 

Något du önskade dig och fick? Någon att hitta på roliga saker med, att somna med om kvällarna och vakna med på morgnarna och någon som får mig att skratta. Och han fanns. 

Något du önskade dig och inte fick? Faktiskt inte. 2013 var ett mycket generöst år. 

Vad gjorde du på din födelsedag 2013? Jag jobbade på dagen och fick finbesök på kvällen av Emily, Nikki, Johanna, Emma, Linda och Agnetha. 

Nikki var festklädd dagen till ära!

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? Att inte vara sjuk i sju veckor i höstas samt att de bittra människorna man då och då stöter på skulle ha spelat in sig själva för att höra hur tjatigt och enerverande deras eviga gnäll blir (i hopp om att de ska råda bot på sig själva). 

Vad fick dig att må bra? Givande arbete, kärleksfull relation, musik, meningsfulla vänskapsband, en lång och härlig sommar, jobbiga men roliga träningspass och massa hundmys! 

Vem saknade du? Mormor.

De bästa nya människorna du träffade? Christoffer och hans familj och vänner.

Mest stolt över? Att jag är duktig på att ro i land de projekt jag påbörjar och att jag bara blir bättre och bättre på det. 

Högsta önskan just nu? Kör i vind, 2014! Jag hänger på! 

Älskade Dalasjö.
 

Julgransfavoriter

2013-12-29 11:43:33 i Allmänt

I vår gran hänger några olika julkulor, hemgjort pynt samt saker jag fått eller köpt. Jag är lite av en gran-nazi och vill att granen ska pyntas på ett speciellt sätt. Christoffer skrämde nästan slag på mig när han sa att han skulle hämta en låda med julpynt från garaget där han hade julkulor i färgerna gult, blått, grönt och rött och att han skulle hänga samtliga kulor i granen. Han vet hur han ska retas med mig den mannen...
Högst upp i granen sitter en domherre som mormor gjort. Den vaktar granen från fult pynt, hehe.
Den här kottnissen har mormor också gjort.
Jag gjorde fyra kristyränglar med silverband till min allra första egna gran i Umeå 2007.
Den här fina hjorten fick jag av min superarbetskompis och vän Agnetha nu innan jullovet.
Det här är en gammal favorit som farmor och farfar haft sedan jag var liten och som nu får hedersplatsen i granen.
När vi var på Jamtli julmarknad i Östersund köpte jag två stycken tomtar av fårull som en kvinna gjort. Älskar hantverk.
Den här ängeln har mormor gjort och den fick jag av mamma för att jag tjatade så mycket, hehe.
Jag har en låda full av gamla, gamla julkulor och det här är en av dem. Tycker ofta att gamla kulor är finare än de nya, plastiga.
Och så klassikern: halmfigurer som hjärtan, stjärnor, änglar och en och annan halmbock.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om objektifiering och avsaknaden av kvinnor i Kalle Anka

2013-12-28 10:02:00 i Allmänt

Jag läser en blogg av en ung, smart tjej som heter Flora. Hon har tänkt ett steg längre när hon, som resterande delen av Sveriges befolkning, tittade på "Kalle Anka" på julafton. Det hon skriver är träffande. Hennes text lämnar mig berörd och full av tankar. Nedan är ett utdrag av hennes text och jag vill att ni ägnar fem minuter av er lördag till att läsa den i sitt fulla format här.
Men när jag hade sett klart det timslånga programmet kände jag mig väldigt tveksam. Nästan illamående. Könsrollerna var ju annorlunda på 60-talet, men om nu Kalle Anka har sänts i över femtio år och ska fortsätta sändas framöver, är det här verkligen den här bilden av män och kvinnor vi vill fortsätta förmedla till barn år ut och år in?
Jag kommer att läsa den om och om igen, sedan kommer jag att låta mina elever läsa den och sedan ska de få diskutera den, ur alla möjliga synvinklar för det här, det är här viktigt och det här ska vi inte blunda för. Ta bara Zlatans idiotiska uttalande som exempel:
"Oerhört förnedrande och nedtryckande"
"Hur fan kan du jämföra en damprestation med en herrprestation individuellt?”, säger Zlatan Ibrahimovic till Expressens reporter. ”När jag kommer ut i Europa jämför de mig med Messi och Ronaldo. När jag kommer hem jämför de mig med en damspelare. Ska jag behöva skämmas för att vara en svensk fotbollsspelare?”, fortsätter Zlatan under intervjun.
Om vi vill leva i en värld där kvinnor och män betraktas likvärdiga måste vi också synliggöra de maktstrukturer som gång på gång visar att vi har en lång väg att vandra till fullskalig jämställdhet - även om vi är en bra bit på väg.
Ps: Jag har all respekt för Zlatans magnifika fotbollspelande, och har läst den mycket läsvärda biografin men nu sjönk han drastiskt som person i mina ögon - även om det enligt honom var ett dåligt skämt. Zlatan, skämt eller inte, du borde fan veta bättre.
 

Marschallvandring

2013-12-27 22:23:49 i Allmänt

I kväll har Dalasjös årliga marschallvandring ägt rum. Det är bland annat min käre far som styr upp den mysiga traditionen. Alla går runt byn, en sträcka på cirka tre kilometer, och svarar på tolv frågor. Frågorna är uppdelade i en vuxenkategori och en barnkategori. När alla frågorna är besvarade och man gått varvet runt samlas alla i byns samlingslokal Folkets Hus där även förskolan Tallkotten och Dalasjö IK huserar. Jag, Emma och Emmas kompis Hanna sparkade runt byn och svarade på frågorna och samtalsämnen flödade på som vanligt, haha! Tyvärr vann jag inget denna gång, men varje barn får en tablettask var. Man skulle vara ett barn. Älskar min lilla by! /Lokalpatrioten

Det stora tabberaset i Dalasjö

2013-12-27 16:23:00 i Allmänt

I dag har det årliga julfikat med grannarna gått av stapeln. Det går till så att jag bakar och bakar (skön motvikt mot all stress som är i december) och bjuder in mina grannar på ett stort julfika. Nu tredje året i rad (hade två julfikan när jag bodde i Umeå också!) så det är en fin tradition. Här är saffransblondies efter min vän Annas recept!
Marshmallows doppade i choklad och polkagrisströssel.
Svartvinbärstryfflar, hallontryfflar och limetryfflar.
Min personliga favorit: saltlaktritskola med citroncest och flingsalt!
Farmors klassiker som lever kvar i mig: mandelmusslor med grädde och hjortronsylt.
Och så bjöds det på rocky road, saffransbiscottis, polkagrisknäck, pepparkakor, lakritsbrownie med foxkola samt mammas mjuka pepparkaka med lingonglasyr.
Mamma, Christoffer, Karl-Johan, Bengt, Gunder, Jan-Erik. Pappa, Emma och Stig.
Mamma, Ida, Elsie, Ylva, Karin, Marianne och Emma. (Emma är en så fin vän och även fast vi inte ses mer än max två gånger per år på grund av att hon pluggar i Norge så är det precis som vanligt och att vi sågs i går, haha!).
Är så otroligt tacksam över mina grannar. Blir alltid så varm och glad i kroppen när jag umgås med dem. Det är en trygghet i att veta att de man har omkring sig känner en och bryr sig om en - därför bjuder jag in till detta tacksamhetsfika!
Fick hemlagad hjortronsylt av Elsie - lycka i en burk!
Ps: Blir typ gråtig av att skriva detta inlägg och extra glad över beslutet jag tog för snart tre år sedan: att flytta hem till min hemby. Jag mår så bra här.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Julen 2013 - den strömlösa julen

2013-12-27 10:14:17 i Allmänt

Vi körde genom ett vintrigt landskap där solen låg som ett skimmer över trädtopparna.
Vi stannade hos Lasse och Evy och fikade. Välkomnades av detta fina hjärta!
Till slut kom vi fram till Rajastrand där julfirandet skulle äga rum.
På julaftonen var det ett gäng sega syskon Berg som jag fick sjasa på för att vi skulle hinna bli redo för fotografering. Här ser ni Linda med sitt gosedjur: mobiltelefonen. Hehe.
Vår första jul tillsammans, en jul vi sent kommer att glömma (läs nedan om anledningen).
Vi anlände till Christoffers morbror Anders med familj för att fira julafton. Vi var totalt 16 personer så det var full fart och många skratt.
Precis innan Kalle Anka försvann strömmen. Vi väntade och väntade men den kom aldrig tillbaka. Vi fick besked om olika tider men mörkret envisades med att stanna kvar.
Acke gjorde sitt bästa för att muntra upp den strömlösa stämningen genom att dra en sketch med en tomte. Först lekte han med Wilma men när hela kusinskaran satt knäpptysta och lyssnade till tomtens bravader fortsatte han sketchen. Kanske julaftonens höjdpunkt?
Vi kunde dra igång ett elverk till gården så att vi kunde få lite ljus via en arbetslampa inför tomtebesöket. Wilma, som är född den 2 januari 2013, upplevde sin allra första jul. Hon satt i pappa Robins knä och tittade storögt på när tomten kom in och delade ut klapparna.
När jag, Christoffer och Jax kom tillbaka till stugan hade vi 8,9 grader inomhus. Det var bara att elda massa ljus och krypa ned bland massa täcken och filtar. Vi brukar hyra en liten stuga av ett ett par som heter Christer och Gunilla. Oftast bor vi i Christoffers morfars barndomshem men när vi är så många blir det så trångt så det är det perfekt med den här lilla stugan!
Strömmen kom inte tillbaka förrän klockan 20.30 på juldagen så i nästan 30 timmar var vi utan ström. Tur man har en varm hund att värma sig på.
Tack alla inblandade för en rolig, uppfinningsrik (på grund av strömavbrottet) och mysig jul!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Favorittjejer

2013-12-26 21:14:58 i Allmänt

I eftermiddags kom vi hem (bloggar om julhelgen i morgon!) och i kväll har vi haft finbesök av Emily, Nikki, Hannah och Idamari!
Nikki fick ett rit/pysselblock i julklapp av oss och hon sysselsatte sig med det en lång stund. Lägg märke till koncentrationen.
 
 

God Jul!

2013-12-23 09:21:47 i Allmänt

God Jul mina kära läsare!
Nu åker jag, Christoffer och Jax till Rajastrand där vi ska fira jul! Hoppas ni får en fin julhelg, Det ska jag ha. Vi kommer hem igen på torsdag så vi hörs då.
 
 

Lucka 24: Berätta om en gång då du kände dig älskad.

2013-12-23 09:17:32 i Adventskalender

Det var en höstdag och träden hade börjat bli gulorangeröda utanför fönstret. Vi åt middag och pratade om dagen som gått och om andra olika saker vi kom in på. Plötsligt säger Christoffer:
- Det här är alltid den bästa stunden på dagen! Att komma hem och äta middag och prata med dig.
Att få höra de orden, att av hela hans dygn så är stunden med mig den mest värdefulla, gjorde att jag kände mig älskad.
Stekenjokk, Vilhelmina. Sommaren 2013.
 

Lucka 23: Berätta om en gång då du kände dig ensam

2013-12-22 23:31:00 i Adventskalender

Jag tror att jag aldrig känt mig så ensam som när jag skrev den här dikten i november 2010.
SORG 2.0
Det är så enkelt att säga att det är okej
att det ordnar sig
att det nog blir bra snart igen

Det är så lätt att ånga på i 110
klara av allt precis lika bra som förut
tentaplugga, planera, träffa, styra upp, jobba

Det är en lek att vakna varje morgon
och säga hej hej till en ny dag och hur mår du när man borde
undra lite mer över hur man själv mår

Men varför är det så förbannat svårt
att bara vara ärlig och säga
att man inte orkar mer?

Att man börjar gråta då man dricker citronvatten
för att det påminner om hemma
och man vill bara åka hem och vila
höra att man inte behöver

Att man bryter ihop när man råkar ta på sig en tröja
som påminner för mycket
Att man har glömt bort hur mat smakar bra
eftersom allt bara smakar bark och träflisor

Att man knappt klarar av att vara ensam
innan man får ångest
och kryper ihop i ett hörn och läser, läser, läser
böcker för att rymma ifrån sitt eget

Jag läste någonstans att livet är mer liv
om det finns lite död med också
och det stämmer väl.

Jag undrar bara hur definitiv den här sortens död
ska vara innan man kan börja bearbeta sorgen
utan att rymma iväg från smärtan det innebär.
 

Lucka 22: Berätta om det du tycker är vackrast hos dig själv

2013-12-22 23:22:00 i Adventskalender

Jag tycker så mycket om mina händer. Att de blir bruna på somrarna så födelsemärkena som tillsammans bildar Lilla Karlavagnen blir tydligare, de långa, smala fingrarna som kan dansa lätt över pianotangenterna och hur de är både starka och ömsinta på samma gång. Här har jag precis fått ett brutalt skrattanfall som ett resultat av något mina bröder sa under en augustimiddag 2012.
Jag tycker även om mina skrattgropar och eftersom jag ofta skrattar kan jag ibland känna att jag får träningsvärk i dem! Sjukt, jag vet, men sant.
Rent egenskapsmässigt tycker jag att det vackraste hos mig själv är att jag har lätt att se något fint i saker runt om mig. Det kan vara landskap, en väg, något någon sa i förbifarten eller en stämning en gråmulen tisdag i november. Jag har någon slags inbyggd radar som på något vis upptäcker något fint i det banala.
Dessutom är jag snäll. Jag är verkligen ingen elak typ. Förstår inte vad man vinner på det. Att vara snäll är en oförskämt underskattad egenskap. Jag är en stolt snäll person och det är vackert så det förslår!
 

Fågelmatarna

2013-12-22 12:56:34 i Allmänt

Det är ju ingen nyhet att jag och Christoffer gillar djur. Nu har vi fått dille på småfåglar. Vi matar dem med inte mindre än fyra utfodringsställen och kampen om den bästa fågelmatsrestaurangen fortsätter här uppe på backen. Nu har Christoffer varit och huggit en gran som han satt upp precis nedanför köksfönstret.
- Åh, vad fint! sa jag.
- Ja, den är till fåglarna så de har något fint till jul! svarade han då.
Ps: Att ha en fågelmatsrestaurang innebär tyvärr besök från diverse ovälkomna gäster som definitivt inte står på gästlistan. Herr Hackspett och Den Feta Skatan kommer titt som tätt in och kräver egen rätt på all mat. Det måste bli ett slut. Funderar bara på hur vi ska lösa detta gästproblem på smidigast sätt.
 

Jullovsmorgon

2013-12-22 08:40:13 i Allmänt

Det är något som är så fint och mysigt med jullovsmorgnarna.
Det här lilla ljuset är från 50-talet och jag är så rädd om det. Det vajar försiktigt fram och tillbaka och när jag var liten var jag så fascinerad av det (det är jag fortfarande). Jag vet ingen som har ett likadant ljus.
Enkel dekoration i hallen med en hyacint i en gammal teburk, en ljuslykta och en tovad tomte som håller koll på vilka som kommer in.
 
 
 

Glöggafton

2013-12-21 22:29:19 i Allmänt

I kväll bjöd jag och Christoffer in min familj på glöggafton. Jag dukade enkelt med "spillgrankvistar" från julgranen och polkagrisrandiga servetter på det ärvda porslinet.
Storebror Kristoffer var överlycklig över polkagrisskålen. Vi har ett starkt barndomsminne av att farmor och farfar alltid, året runt, bjöd på polkagriskarameller när vi kom in i deras hus. Det känns fint att kunna föra den traditionen vidare. I samma hus.
Lillebror Ludvig, lugn och sansad, innan han övergår till att spexa till det genom att på beställning dra en sketch från barndomen där han spelar sig själv, en scen ur programmet "Rederiet" samt mamma. Samtidigt!
Vi bjöd bland annat på hemkokt lingonglögg (tack för receptet My, det blev succé!) och äppeldrink med kanelstänger i. I bakgrunden skymtar tilltugg: salamichips och minikrustader med ädelost och hjortronsylt.
Jag har, förutom att dricka glögg. även slagit in paket idag. Det är något av det roligaste jag vet. Gillar att göra paket som "känns som" personen i fråga. Haha! Låter ju jätteflummigt när jag skriver det så här, men Ludvigs braiga flickvän Hanna känns liksom stilren med en guldkant och då blev det ett sånt paket!
 
 
 
 

Lucka 21: Berätta om vad "mode" betyder för dig.

2013-12-21 22:09:00 i Adventskalender

Mode för mig är en uttrycksform där man kommunicerar genom klädval. Jag är ingen modefantast direkt, ingen som följer trender slaviskt heller (vore rätt jobbigt tror jag, och dyrt!) men jag tycker det är roligt att kreera den där kombinationen av kläder som bildar en moderiktig, men personlig, samklang. Det är även särskilt roligt att vara smakråd till andra, det är lite av min modegrej.

Lucka 20: Berätta om din student

2013-12-20 17:31:44 i Adventskalender

Jag tog studenten från det musikestetiska programmet vid Tannbergsskolan, Lycksele. Året var 2006. Då jag lidit (och forfarande till viss del lider) av "Duktig flicka-syndromet" hade jag ådragit mig en magkatarr som blommade ut under vårterminen mitt sista år på gymnasiet. Jag satsade hårt i skolan - ville ha och fick bra betyg, ville ha och fick huvudroller i de musikaler vi satte upp, ville ha och fick ledaruppdrag. Men allt sådant har ju ett pris. Det är inte bara att vilja ha och sedan få. Man måste kämpa också. På studentdagen var jag helt färdig. Jag drack inte en droppe alkohol, inte ens en litet glas skumpa vid champagnefrukosten med min roliga klass. Då jag åt medicin mot stressmagen ville jag inte äventyra något. Vänner och familj kan dock intyga att jag var en av de gladaste studenterna detta till trots. Glädjeyran visste inga gränser när jag tillsammans med klassen efter några episka musikframträdanden inför skolan sprang ut för att möta våra familjer.
Sedan åkte vi på flaket som vi pyntat kvällen innan. Snålblåsten låg som en piska över Lycksele men vi, estetklassen 2006, höll värmen genom att fyrstämmigt sjunga "Studentsången" gång på gång. När jag kom tillbaka till familjen åt vi studentmiddag på Hotell Lappland och där fick mamma och pappa ett album som jag knåpat ihop om min tid som gymnasiestudent. Alla familjemedlemmar fanns representerade och några tårar fälldes vid bordet. Jag hade förvarnat min klass om att jag inte skulle delta vid själva studentkvällen och åkte med brorsan direkt till Umeå eftersom jag började jobba klockan 07.00 dagen efter och eftersom jag inte pallade med fler jippon. Energinivån var liksom helt dränerad. Dock känner jag att jag genom alla de andra kvällarna och helgerna vi umgick i klassen fick ett fint och värdigt avslut och det är tur, för en fin gymnasietid ska ha ett värdigt slut tycker jag!

Glans över vita skogar

2013-12-20 13:57:00 i Allmänt

Här är en bild som togs i morse, under julavslutningen i kyrkan. Jag är glad över två saker: jullovet som i denna minut tar sitt tillräde samt mina fantastiska elever som bjuder på musik. Nu ska jag lägga mig på soffan och VILA och titta på julgranen vi klädde i gårkväll och njuta av att ett två veckor långt jullov ligger framför mig. Tack för att ni läser och följer med mig och min vardag. Nu är ännu en milstolpe nådd. 
 

Lucka 19: Berätta om ett foto som berör dig

2013-12-19 21:51:00 i Adventskalender

Ett stilla sommarregn, en obotlig sjukdom i en kropp, en fantastisk doft av lindarna. Berättelser från förr, afternoon tea på Smedsbo Herrgård, en trött men beslutsam dam som kämpar sig uppför den branta trappan i ladan. Leendet när hon smakar lemoncurd. Lyckan när hon doftar på de ljusrosa bondpionerna vi passerar. Frågan om jag kunde rulla håret på henne. Viljan att alltid vara fin, även om kroppen var sjuk. Sista sommaren i Dalarna med mormor. På hösten, i värdelösa november, orkade hon inte stå emot cancern längre. Jag saknar dig så mormor, och en dag hoppas jag att vi kan gå bland lindarna och att du kan berätta om saker man undrar om.
 

Lydnadskurs

2013-12-19 20:02:00 i Allmänt

Jag och Imra har börjat en kurs i Tävlingslydnad. Förhoppningen med kursen är att vi ska bli mer samspelta på tävlingsbanan. Instruktör för kursen är Cissi Lundgren som tävlat upp till SM i lydnad så vi känner oss trygga och väldigt tacksamma över att ha henne som ser varje liten grej vi gör (och inte gör). Kursen är indelad i flera olika träffar där vi ska varva teori med praktiska övningar. Vi tränar några moment varje gång och går då väldigt detaljerat in på momenten, ekipage för ekipage - det är superbra för då får vi lära av varandra också. Imra tycker det är roligt som vanligt och det ska bli så kul med jullovet nu när vi hinner träna mer intensivt.
Mitt mål under våren är att ta minst ett första pris i Lydnadsklass 1. Jag tänker att det är lika bra att jag skriver ut det så vi får lite press på oss, haha! Ni får säga åt mig på skarpen att träna mer om vi inte lyckas innan juni är här.
Här är jag och Imra på utställning i Vännäs i juni i år. Hon fick bedömningen Excellent!
 

Lärarlycka

2013-12-18 22:08:30 i Allmänt

Kom precis hem efter att jag varit på Saxnäs skolas julfest där mina elever bjöd på sång och gammal hederlig rock'n'roll. När eleverna spelat hela låten och gjort det mest tighta avslutet lyste lyckan i deras ögon. Och det, mina kära läsare, just det är det jag brinner för och det är precis just därför jag jobbar med det jag gör. Att få coacha dessa barn och ungdomar in i musikens värld, se dem våga och se deras glädje när de lyckas - det är oslagbart.
Nu hör jag rykten om att de ska starta ett skolband.. om jag kommer på deras första gig? Givet!
 

Lucka 18: Berätta om en historisk/ikonisk person som inspirerar dig.

2013-12-18 22:00:53 i Adventskalender

Ella Fitzgerald. Varför? För att hon med sin röst behärskar alla de möjliga, och omöjliga, tonerna. Lyssna bara!

Lucka 17: Berätta om hur du skulle vilja se ut om du fick drömma.

2013-12-17 20:35:30 i Adventskalender

Problemet med den här frågan är att jag inte kan dra till med någon känd person och säga: exakt så vill jag se ut! Alltid när folk frågar mig vem jag tycker är den vackraste kvinnan i världen kommer jag aldrig på någon, dels för att jag är sämst på att komma ihåg namn på personer jag inte känner och dels för att jag skulle vilja blanda ihop allt det jag tycker är vackert och kombinera ihop superkvinnan. Nu ska jag slå Jante på käften och säga att jag tycker att mamma och pappa gjorde ett okej jobb när de skapade mig - jag är rätt nöjd med mitt utseende, men jag har - precis som alla andra människor - dagar då jag känner att jag gärna byter utseende med exempelvis den där superkvinnan ovan. 
Till exempel hatar jag att tvätta håret. Tänk att vakna upp varje dag med vackert, böljande hår! Drömmen! Eller att aldrig få torrfläckar i ansiktet på vintern! Och alltid ha välmanikyrerade naglar där inget lack nöts bort av gitarrspelande. Tackarrrrr. Sedan har jag på sista tiden också tänkt mycket på min hållning. Under min gymnasietid fick jag ofta komplimanger för min hållning och jag har ridningen att tacka för det. Sedan kom 5 år av universitetesstudier och röjde allt vad snygg hållning heter. Tänk er själva att skriva uppsats på uppsats med soffan som kontor och datorn i knät.. Nu har jag lagt in mer styrkeövningar för ryggen för att träna upp min forna hållning igen. 
 

Tisdagsfriden (minus ett mord).

2013-12-17 13:19:34 i Allmänt

Vet ni? Idag är jag hemma! Jag är kompledig eftersom jag hade några timmar att ta ut och morgondagens 16 timmars arbetsdag (ska till Saxnäs i morgonkväll på skolans Julfest) tar jag ut lite i förskott. Det är så himla skönt. Bland betygshets, julavslutningar, luciatåg, julfester, lunchmusik och allt som ska hinnas med hinner jag idag andas. Jag har gått en skogspromenad med Jax och tränat Imra (som var allmänt galen och snöbadade och åt snö). Jax högg dessutom ihjäl en liten skogsmus med sin bestialiska käft. Vad är det för hundar som bor på den här gården egentligen? Han kastade sig i diket och högg efter den och sedan spottade han ut den. Musen låg där helt hjälplös på rygg och skakade innan den blev helt stilla och då ger Jax den ett ögonkast varpå han vandrar iväg längs vägen som om inget hänt. 
Hur som helst är det skönt att vara hemma i dagsljus. Ska hinna städa lite också samt passa på att slå in lite klappar innan min nyfikne sambo kommer hem från jobbet. 
 

Lucka 16: Berätta om det bästa köpet i ditt liv

2013-12-16 18:39:00 i Adventskalender

Det var en dag i september, året var 2010. Jag hade lyckats skramla ihop och lägga undan 9000 kr av sommarjobbspengarna och jag lovar er: det var mycket pengar i min forna studentekonomi. Jag hade länge funderat över inköpet och rådgjort med min vän Fredrik som är fotograf. Han följde med mig till Mediamarkt som inköpsstöd och valet föll på en Canon Eos 500D, en bra och funktionell kamera som räcker länge och har ett bra andrahandsvärde. Så småningom tänker jag köpa till något objektiv - men det finns ju så många! Måste nog rådfråga Fredrik igen. 
Kameran är mitt bästa köp då det är en pryl jag använt otroligt mycket och har stor haft glädje av. Den hänger ofta med mig och de bästa bilderna får jag när jag tar med mig kameran i språnget ut genom dörren.
Här är några av de allra första bilderna jag tog med kameran. Familjeutflykt till Norrbyskär, september 2010.
 
 
 
 

Lucka 15: Berätta om din favoritmaträtt.

2013-12-15 14:49:00 i Adventskalender

Det är svårt för mig som älskar mat och matlagning så mycket att ha någon särskild favoriträtt. Jag tycker om riktigt bra tillagat kött, smakrika, fylliga såser, perfekt pasta al dente med musslor, vitt vin och massa vitlök, pappas hembakta bröd med spröda kanter, alla sorters sorbeter med fräscha smaker, somriga sallader med grillad halloumi och citronvinägrett och egenfångad röding och så älskar jag en simpel pannkaka med hjortronsylt. Det är nästan enklare att rada upp det jag inte tycker om, för det är inte mycket. Mat är liksom livet på något vis. Bland det bästa jag vet är att laga mat med min storebror i stugan, när vi har flera timmar på oss och redan vid frukosten börjar planera inköp, tillagningssätt och serveringsförslag.. åh. Längtar efter det.
Musselsoppa "in the making". Dalarna, sommaren 2012.
 

Tredje advent

2013-12-15 09:09:00 i Allmänt

Det är verkligen mörkt om morgnarna nu. Här är en bild av vårt sovrum som jag tog precis nyss.
Vi tog sovmorgon i morse och nu ska vi äta frukost och titta på julkalendern. Vi har sett varje avsnitt, tycker den är bra! Efter frukost och kalender ska jag och Jax ut och springa och sedan ska jag fortsätta bocka av listan på julbaket. I eftermiddag åker vi till Östra Ormsjö hembygdsgård på adventsgröt. Känns som en mycket mysig söndag.
 

Lucka 14: Berätta om din stil för ett år sedan.

2013-12-14 22:25:00 i Adventskalender

Den här luckan hoppar jag helt sonika över då min stil inte direkt förändrats så radikalt det senaste året. Ser ut och klär mig ungefär som jag gjorde då.
Här är jag uppklädd och peppad med en mojito i handen. Ögonblicket efteråt drar vi iväg till Backens kyrka i Umeå där Anna och Robert gifte sig. Juli, 2012.
 

Lucka 13: Berätta om ett minne från din uppväxt

2013-12-14 16:06:00 i Adventskalender

Det var en varm och solig sommar och vi var som vanligt i stugan i Dalarna med familjen. Solen gassade från en klarblå himmel och vid frukosten kungjorde mamma och pappa att vi skulle besöka Leksands sommarland till min och Ludvigs stora glädje. Kombinationen av vatten, lek och sommar kan ju inte bli bättre!
Vi körde genom Dalarnas vackra landskap och anlände till en lång kö vid infarten till Vattenparken. När vi hittat en plats och slagit oss ner med fikakorg och filtar sprang jag och Ludvig det snabbaste vi kunde till närmsta rutchkana. Det ska tilläggas att jag genom hela min uppväxt har älskat att leka. Jag hade snöbollskrig, lekte de 101 dalmatinerna, Micke och Molle, kurragömma och tagen så fort jag fick chansen. Tonårsantågandet kanske innebar längre uppehåll mellan lektillfällena men jag har aldrig sagt nej till lek när jag fått chansen och om får säga det själv är jag ganska bra på att leka! Det kanske beror på att jag har en sex år yngre bror med en beundransvärd fantasiförmåga som dragit med mig på dessa upptåg.
Vi kom fram till rutchkanan och kastade oss ner för den och svischade ner till bassängen. Fulla av skratt, och efter några åkturer med en besk smak av klor i munnen, gick vi tillbaka till vår plats där pappa pratade med storebror Kristoffer i telefon. Kristoffer var hemma i Dalasjö eftersom han sommarjobbade. Ludvig torkade sin vitblonda kalufs och sträckte sig efter pappas mobiltelefon för att prata med Kristoffer. De pratade en stund och Ludvig frågade hur det var med hans älskade Marsvin Pricken. Genom telefonen hör jag då Kristoffer med hög röst deklarera något som fick Ludvig otröstlig resten av den sommardagen.
- Pricken?! Nja, han är ju STENDÖD!
Ludvig blev helt tyst och tårarna började rinna över de bruna kinderna. Han drog morgonrockens huva över huvudet och började gråta hysteriskt. Mamma tog över telefonen och läxade upp Kristoffer i konsten att förmedla sig på ett smidigare sätt. Hon frågade dessutom vad Kristoffer gjort med Pricken nu när han upptäckt att han inte var vid liv längre.
- Jag har ställt in buren i garaget. Där är det ju kallt!
Ludvig, som hörde samtalet, sa med gråtig stämma:
- Garaget..? Då är han ju helt ensam..!
Och så fortsatte gråtfesten och sorgen efter det lilla marsvinet Pricken. Jag kan tillägga att det inte blev något mer badande den dagen. Tilläggas bör även att vår storebror Kristoffer aldrig varit vidare förtjust i andra djur än hundar. Vår häst Pepito gav han inte mycket för och marsvinet Pricken sörjde han knappast.
Vilket hemskt barndomsminne egentligen! Jag har många fina, mer varma och harmoniska minnen, men döden är ju en del av livet även den och inget som bör lämnas utanför.
Julafton i Dalasjö, 90-tal. Misstänker att farfar står bakom kameran och gör någon rolig min.
 
 
 

Adventsmusik!

2013-12-14 09:59:00 i Allmänt

(I går hade jag fullt upp med luciatåg och skolans innebandycup "Lusseliret" samt middag med mina underbara jobbarkompisar Agnetha, Lotta och Ingela så jag hann aldrig sitta vid datorn något. Idag kommer därför två lucköppningar men först lite reklam!)
Idag klockan 12.00 sjunger och spelar jag och min sångelev Alexandra Appelqvist under Hjulet på Vilhelmina Folkets Hus. Kom gärna och lyssna på våra tolkningar av några låtar. Välkomna!
 

Lucka 12: Berätta om musik som inspirerar dig.

2013-12-12 18:35:00 i Adventskalender

Vilken svår fråga. Inte svår på grund av att den är svår att svara på, utan svår för att det finns så mycket att svara. Musik betyder oerhört mycket för mig. Musik är mitt jobb, mitt intresse, mitt stora stöd då livet stött på motgångar och självklart ett ackompanjemang till dagarna som är som ett enda stort sommarkalas. Enda sedan jag på gehör tog ut min allra första melodi på pianot hemma har jag förstått att det här med musik, det är något speciellt.
Jag inspieras av sångare som gör det där lilla extra med rösten, till exempel India Arie, Ida Sand, Beth Hart, Samuel Ljungblahd och såklart, röstguden Stevie Wonder! Min inspiration återfinns även hos skickliga tonsättare som till exempel John Williams, Erik Satie och Michael Nyman. När jag är glad lyssnar jag ofta på peppig 60-talssoul och när jag känner mig vemodig lyssnar jag på melankolisk bluegrass. Om ni vill veta mer om min musiksmak rekommenderar jag er att spana in min Spotifyanvändare - där finns en hel uppsjö av spellistor för olika tillställningar, känslolägen och genretema.
Här spelar jag munspel under en av våra konserter med musiklärarutbildningen, november 2010. Tre år sedan! Känns som om det vore i går.
 
 

Ord från en stolt lärare.

2013-12-12 15:59:04 i Allmänt

I dag har jag och kören haft en heldag med genrep inför lucia och julavslutningen. Just nu, precis innan jul, är mitt liv som musiklärare som mest hektiskt. Därför känns det extra fint att ha en kör av entusiastiska elever som orkar med en hel dag (och en halv höst) med genrep inför lucia och julavslutning. Att få umgås med dessa ungdomar, ge dem en start i ett musikintresse och dessutom själv inspireras av dem är en gåva. Tack underbara elever för att ni ger mig detta. Jag är stolt över er.
Idag - när vi tog en välförtjänt fikapaus med knytisfika, lyssnade vi på Veronica Maggio och pratade om saker som är viktiga när man är tonåring - kände jag att det är häftigt att få betalt för sådant som är roligt! 

Lucka 11: Berätta om det fulaste du vet.

2013-12-11 22:25:26 i Adventskalender

Här måste jag få dela upp i två kategorier.
Det rent estetiskt fula: skrikiga tryck på tröjor i färgkombinationen orange, brunt, blått och grönt, högt uppdragna sockar innanför sandaler, tydlig foundationrand mellan käke och hals, sönderplockade ögonbryn, konstant överbelamrade köksbänkar, diverse textilier (eller andra prylar) med kinesiska tecken, tröjor med en varg som ylar i vinternatten (ÅH, får eksem) med mera, med mera...
Det rent socialt fula: Uppenbart falska personer som är trevliga enbart för egen vinning, människor som aldrig lyssnar på sina barn samt människor som bara ser saker ur sitt egna perspektiv och aldrig inväntar andras tankar och idéer. DESSUTOM, och nästan det mest jobbiga och fula: överdrivet och ständigt bittra människor (Dubbeleksem gånger 782792).
 
 

Resultatet av pyssligheten..

2013-12-11 17:26:25 i Allmänt

I onsdags var jag på Blommona (eller Interflora som det heter nu men jag säger det gamla namnet ändå) och gjorde julinspirerade blomsterarrangemang.
Här är också en skapelse jag lyckades åstadkomma.
Den här kransen pysslade jag ihop när vi hade pysselkväll med jobbet.
Förut hatade jag att pyssla och fick ont i magen varje gång det stod "pyssel" på schemat i skolan. Jag tyckte att jag var dålig på det, jag hade inget tålamod och dessutom gillade jag inte att kladda ner mig.. Tror det har att göra med att jag en gång, under förskoletiden, blev tvingad att göra en "ballonggris" med hjälp av äggkartong, en ballong, tidningspapper och massa äckligt tapetklister som gav mig kväljningar. Som tur är har pysselfobin försvunnit ju älde jag blivit och nu pysslar jag mer än gärna - fast jag är ingen pyssel-nazi utan går mycket på känsla och gör lite som jag vill.
Ps: Grisen blev jätteful och jag blev arg varje gång jag såg den.
Ps 2: Har idag inget emot tapetklister.
 
 
 
 

Livet ur mobilen

2013-12-10 20:22:22 i Allmänt

Mycket snö uppe i Saxnäs! Jobbar ju i den underbara fjällbyn på måndagar.
Tänk om mitt hår alltid kunde se ut som efter ett frisörbesök!
Fina Sabina i Dalasjöskogen på vintrig promenad.
Ser alltid på valfri Astrid Lindgren-film då jag känner mig lite ynklig. Botas alltid.
Jag gillar ju som bekant trevliga och mysiga traditioner och en sådan är fredagsfikat efter min och Alexandras sånglektion på fredagseftermiddagar - bådas sista lektion för veckan. Vi turas om att bjuda varandra på fika och en fredag kom hon med den här chokladbakelsen!
 
Några av gubbarna i byn hälsade på en söndag. Thule, i mitten, har alltid sitt blåställ på. Ständigt redo för arbete, liksom!
Genialiskt! Detta upplägg ska jag använda för elever med läsmotstånd.
Känner rädsla varje gång jag passerar glasmontrarna med diverse flygfän uppe i NO-korridoren.. undviker därför den delen av skolan så gott jag kan. Har utvecklat någon slags tvångstanke att alla fåglar ska återuppstå från de döda och komma och attackera mig och att jag skulle vara helt försvarslös.. Sjukt ju.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lucka 10: Berätta om något du tycker är alldeles särskilt vackert.

2013-12-10 18:22:00 i Adventskalender

Lucka nummer 10 i Emily Dahls julkalender ska nu öppnas. Vill nu läsa mer om kalender gå in på Emilys blogg och vill nu läsa mina tidigare "lucköppningar" - kolla i arkivet "Adventskalender"!
Som den natur- och friluftsjunkie jag är kommer jag nu peppra er med bilder på naturen som i den allra enklaste och renaste form är något jag aldrig kan se mig trött på. Det kan vara en färg, en vind, en form, en stämning eller en gren som hänger precis för solens strålar.
Stekenjokk, juni 2013.
Dalasjö, januari 2011.
Samos, augusti 2012.
Titta bara: naturen i sin enkelhet!
Skogen i Fullsta, Dalarna. Det finns inget som gör mig så lugn som gammal, gammal skog.

Och! Jag tycker också att det ligger något särskilt vackert över vissa ord och formuleringar man kan hitta om man är vaksam. En mening av Per Lindberg som skrivit antologin "Måndagsdikterna" har följt med mig länge: En vind klädde sig i snö och gick över isen.
Ordnörden, det är jag det! Nu ska jag klä mig i vinterkläder och skotta gården!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lucka 9: Berätta om din stil när du var 15 år

2013-12-09 20:52:00 i Adventskalender

När jag var 15 år gick jag i nian och mitt klädintresse hade inte riktigt startat. Mamma lade liksom fram kläder till mig till jag var 12! Haha! Sjukt egentligen att tänka på det, men jag hade verkligen inget intresse. Jag ville väl se okej ut och ha hela och rena kläder på mig men jag hade andra intressen än att gå i affärer och handla kläder. När jag var 15 år hade dock ett litet intresse startat, men jag var absolut ingen tjej som nervöst skulle följa alla trender. När jag gick i skolan hade jag väl jeans och någon tröja som vem som helst och när jag kom hem hoppade jag i ridkläderna. När jag började gymnasiet började jag bli mer och mer intresserad av kläder och min stil börja sakta utvecklas. I helgen när vi var i Östersund såg jag 11-åriga tjejer gå runt i klungor i affärerna och prova kläder och rådfråga varandra - jag är glad att det där fick vänta för min del, av många olika anledningar.

En helg i Östersund

2013-12-08 20:50:02 i Allmänt

I helgen åkte jag och Christoffer till Östersund där vi bodde på hotell.
I fredags gick vi ut och åt med Christoffers syskon som bor i Östersund och Kicki och Thomas som också var i stan för att julhandla.
Under lördagen var vi på Spakliniken i några timmar för aromamassage, fotinpackning och ansiktsbehandling. Jag citerar Christoffer: jag har nog aldrig varit så ren i hela mitt liv! Efter spabesöket handlade vi julklappar och idag har vi varit på Jamtli julmarknad och jag kände bara att jag ville stanna kvar och vandra omkring bland gamla kulturminnesmärkta hus, tovade tomtar och glögg.. Nu är det två veckor kvar till jul och det är två av mina mest stressiga veckor som musiklärare och därför passade den här helgen bra i tiden. Jag ska tänka på min spa-stund när jag blir överstressad.
 

Lucka 8: Berätta om ett klädesplagg du minns från när du var liten

2013-12-08 20:44:00 i Adventskalender

Svampmössan! De var en röd mössa med mönstrat innerfoder i alla möjliga färger som mormor sytt till mig. Jag hade den jämt när jag var liten, kanske upp till 11-årsåldern. Mössan var perfekt när jag, mina bröder, grannen Lena och grannen Vikings barnbarn Emma, Ida, Johan och Max lekte "Alla under hökens vingar" (VILKEN FÄÄÄÄRG!?) för då kunde jag lugnt traska över farmor och farfars gårdsplan utan att bli tagen av den som var "höken" till de andras stora förtret. Till sist blev jag förbjuden att använda mössan när vi lekte den där leken........
 

Lucka 7: Berätta om en person som betytt mycket för dig.

2013-12-08 20:35:00 i Adventskalender

Jag väljer två personer: mina bröder. Min storebror Kristoffer och min lillebror Ludvig. Vi har en speciell och fin relation och det känns tryggt att tänka på dem som syskon och även som bästa vänner. De finns där och kommer alltid finnas där, oavsett avstånd, livsfaser eller om almanackan är fulltecknad. Det finns alltid en soffa att sitta på hos dem, alltid ett kylskåp som man kan öppna när man vill, alltid ett klokt råd ett samtal bort och en hög med syskonhumor-skämt när man som mest behöver det. Det känns även tryggt att veta att vi kommer att ha varandra den dagen då mamma och pappa inte finns längre. Då kan vi dela på allt. Precis som vi delar på glädje och sorg idag.
Kristoffer och Ludvig betyder mycket för mig därför att vi har vuxit upp tillsammans. Vi delar precis samma minnen om saftkalas hos släktingar, mormors klapper med träskorna när vi skulle sova ut om helgerna, Sörens läskiga skämt om Näcken nere vid sjön, tysta begravningar av släktingar där tårar rinner nedför kinderna, en arm om axeln, väntan på plan på väg till utlandsresor, en blick som säger precis vad den andre tänker på och mer och mer.
Vi vet precis vad vi ska säga när mamma tar fram kyrkan till jul och ställer den på skänken i vardagsrummet, exakt vad Imra gör när pappa säger till henne, exakt hur det känns att susa nedför backen med sparken utanför vårt familjehem. Vi vet precis vilken parfym den andra skulle gilla och vilket plagg som skulle passa ihop med något plagg i garderoben. Jag skulle kunna fortsätta och rada upp saker och minnen hur länge som helst men jag gör inte det utan ser istället fram emot att fylla på vår gemensamma minnesbank ju längre tiden går - de betyder mycket för mig därför att vi alltid kommer att ha varandra, liksom skrattgropen på högra kinden.
Utanför vår stuga i Dalarna, sommaren 2012.
 

Lucka 6: Berätta om en person som inspirerar dig

2013-12-06 11:50:00 i Allmänt

Enkelt: Astrid Lindgren. Det är och kommer alltid vara en sorg över att hon aldrig fick något Nobelpris i litteratur* men ännu kvarstår det faktum att hon genom flera decennier har inspirerat och satt prägel på den svenska barn- och ungdomslitteraturen. Även vuxna kan med behållning läsa hennes verk. Astrid är visserligen bortgången men lever kvar genom att hennes böcker och filmer fortfarande brukas av generation efter generation. Jag kommer aldrig att glömma de mysiga vilostunderna på förskolan Tallkotten i Dalasjö när vi fick krypa ihop på madrasserna i vilorummet och lyssna på när Astrid Lindgren berättade om Emil, Pippi, Nils Karlsson pyssling och Ronja. Ingen har eller kommer någonsin besitta den berättartekniken och med den rösten. Astrid är i en klass för sig. Hon spelar i en annan division dit ingen kommer kunna kvala in. 
Hon kan konsten att porträttera så många olika sinnesstämningar och beröra vårt allra innersta med sina berättelser och det är just därför jag beundrar henne så högt. Hon vågar röra vid det mörka så som döden och hon räds inte att ifrågasätta traditionella värderingar. Heja, Astrid!
* Astrid Lindgren har dock vunnit flera utmärkelser och priser inom sin konst: skrivandet. Och, det viktigaste priset är att man vill läsa hennes berättelser om och om igen!
 

Lucka 5: Berätta om ett klädesplagg som får dig att känna dig stark

2013-12-05 20:09:00 i Adventskalender

Mina löparskor får mig att känna mig stark! De är sköna, stadiga men ändå lätta, pigga i färgen och kämpar med mig mil efter mil. Som i kväll till exempel: vi sprang tillsammans i femton minusgrader med en pannlampa som enda belysning i en kolsvart by där stormen Hilde tagit alla gatlyktor - då gäller det verkligen att ha pannben och det hjälper skorna till med!
 
 

Lucka 4: Berätta om hur du får dina kläder att hålla längre.

2013-12-04 22:15:00 i Adventskalender

Eftersom min hjärna är tom på kreativitet efter fyra timmars blomsterdekorationsfixande tar jag helt sonika och kopierar detta smarta tänk från en av mina favoritbloggar:
 
Born and raised i en slit-å-släng-kultur har få av oss fått lära oss från grunden hur man tar hand om sina kläder.Pratade ens vår sylärare om det? Hon ville mest att vi skulle tänka kreativt och vara glada, men några samtal om hållbarhet minns jag inte. 

Vadå? Det går ju att köpa nytt? Hur arg blir jag inte på mig själv när jag hör våra barn säga så? Det är ju från oss kidsen har fått lära sig att vi köper nytt om något går sönder. Vi lappar och lagar inte trasiga kläder som man gjorde förr i tiden. För mig handlar det om tid, men också om okunskap och dåligt självförtroende vid symaskinen. Jag tror helt enkelt inte att jag kan sy, att det ska bli dåligt. 

Precis som att jag vill handla mindre, vilket Klädutmaningen går ut på, vill jag även bli bättre på att ta hand om mina grejer. Laga en dragkedja, lappa barnens byxor som går sönder, sy om en body som Junipojken växt ur till en tröja. Men vart hittar jag inspirationen och ska jag göra för att det ska kännas självklart och inte som ett gigantiskt projekt att laga en söm?

Kanske är det dags att ta tillbaka journalisten Sofia Hedströms och fotografen Anna Schoris Modemanifestet, med tips om hur man syr om sin garderob, och Jenny Hellströms Sy! Från hood till skjortklänning ligger och skräpar på mitt kontor. För att inte tala om alla sybloggar, en favorit är makeityourown!
 
 

Lucka 3: Berätta om vad du önskar dig i julklapp

2013-12-03 22:16:00 i Allmänt

- Tove Janssons Muminmugg (jubileumsmuggen som jag skrev om förra veckan).
- Ny vandringsryggsäck.
- Ny sovsäck.
- Sylvassa kockknivar.
- Något superträningsplagg som gör att jag inte blir kall om rumpan när jag springer eller åker skidor.
- Prenumeration på tidningen "Skriva".
- Och, det roligaste av allt: överraskningar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Adventsgran

2013-12-03 17:39:52 i Allmänt

Uppe i hallen har vi en liten adventsgran som sprider stämning. I fönstret står de tre bockarna Bruse.
Jag har sytt filthjärtan som hänger i granen. I det här hemmet är det förbjudet att klä den stora julgranen för tidigt innan julen. I år kommer jag att klä granen den 19 december så den är färdig inför eftermiddagen den 20:e när jag kommer hem och lägger mig på soffan för att vila in jullovet (och sova i flera timmar av utmattning efter alla konserter, julfester och avslutningar som är roliga men energikrävande). Det där med julgran är alltså väldigt "ritualbetonat" för min del.
 
 

Lucka 2: Berätta om vad du har på dig idag

2013-12-02 17:37:41 i Adventskalender

Härmed ska jag lugna er alla som tror att detta förvandlats till en modeblogg på två dagar och skriva att kalendern visserligen innehåller några modecentrerade frågor men frågorna kommer även beröra annat!
I dag har jag på mig ett par svarta nudiejeans, en grått linne, en marinblå långärmad monkitröja, ett par mörkbruna, fodrade Riekerskor, farmors guldklocka runt handleden, mormors gulddroppar i öronen samt håret i en tofs på huvudet - praktisk frisyr om man inte orkar nått annat. Orkar heller inte fota en bild på denna måndagsoutfit. Förresten, ska inte fler haka på den här kalendern? Evelina? Sandra? Anna? Sabina?
 

Lucka 1: Berätta om din stil

2013-12-01 20:48:20 i Allmänt

Den eminenta bloggerskan Emily Dahl har gjort en julkalender på sin blogg som går ut på att man under varje dag fram till den 24:e december ska skriva ett temainlägg på sin blogg. Idag, den 1:a december är temat "Berätta om din stil".
Det första jag kommer att tänka på om min stil är att jag är lite av en stilistisk kameleont. Ena dagen har jag grovstickade strumpbyxor, skön klänning, kängor, sjal och kofta, andra dagen har jag lundhagsbrallor och haglöfsfleece och den tredje dagen kan jag vara uppklädd till tänderna med fixad frisyr, stuprörsjeans, fin blus och klackar. Det beror helt på hur jag känner mig och vad jag ska göra. Gemensamt för alla dessa "stildagar" är dock att jag gillar färg - fast å andra sidan kan helsvart vara det snyggaste jag vet OM man har någon detalj som sticker ut. Personligen tycker jag bättre om att shoppa killkläder och vara smakråd åt mina bröder när de handlar kläder. Ofta har killar mer intressanta kläder att välja mellan medan det lätt blir för puttenuttigt på tjejavdelningen (beror ju visserligen på vilken butik man besöker). En av mina favoritbutiker är Kii i Umeå. Förutom förstklassig service har de en genuin butik med handplockade kläder. Ännu en gemensam nämnare är att jag aldrig skulle ta på mig något som anses trendigt men som jag inte trivs i. Här är några bilder som finns på min board "Att ikläda" på min Pinterest.
Sammanfattar nog min stil (och stilinspiration) rätt bra. Källor: hejvild blandning på Pinterest.
 
 
 
 
 
 
 

Första advent

2013-12-01 11:51:00 i Allmänt

I morse satte vi oss i soffan i vardagsrummet, tände första ljuset (mysig känsla förutom att Christoffer hyssjade på mig när jag skulle läsa ramsan eftersom kalendern redan börjat ...) och kikade på det första avsnittet av årets julkalender. Hoppas den blir lika mysig som förra årets!
Den lilla änglastaken i mässing är från Skultuna och den fick jag i konfirmationspresent av min kusins mamma Carina.
Nu ska vi se om mina bröder kan den första versen i adventsramsan. Kristoffer och Ludvig, kommentera nedan tack!
Det enkla är ofta det fina när det kommer till blomsterarrangemang och här har jag satt en liten hyacint i en teburk.
En tovad tomte, som jag köpt av ett gulligt gammalt par på en marknad i Dalarna, står och håller vakt i fönstret.
Ett kopparkärl fyllt av hyacinter, mossa, kottar och en grå nisse.
Här på kistan i gästrummet satt Jax under morgonen.. det var som att han redan nu börjar vänta på tomten.