Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Lucka 6: Berätta om en person som inspirerar dig

2013-12-06 11:50:00 i Allmänt

Enkelt: Astrid Lindgren. Det är och kommer alltid vara en sorg över att hon aldrig fick något Nobelpris i litteratur* men ännu kvarstår det faktum att hon genom flera decennier har inspirerat och satt prägel på den svenska barn- och ungdomslitteraturen. Även vuxna kan med behållning läsa hennes verk. Astrid är visserligen bortgången men lever kvar genom att hennes böcker och filmer fortfarande brukas av generation efter generation. Jag kommer aldrig att glömma de mysiga vilostunderna på förskolan Tallkotten i Dalasjö när vi fick krypa ihop på madrasserna i vilorummet och lyssna på när Astrid Lindgren berättade om Emil, Pippi, Nils Karlsson pyssling och Ronja. Ingen har eller kommer någonsin besitta den berättartekniken och med den rösten. Astrid är i en klass för sig. Hon spelar i en annan division dit ingen kommer kunna kvala in. 
Hon kan konsten att porträttera så många olika sinnesstämningar och beröra vårt allra innersta med sina berättelser och det är just därför jag beundrar henne så högt. Hon vågar röra vid det mörka så som döden och hon räds inte att ifrågasätta traditionella värderingar. Heja, Astrid!
* Astrid Lindgren har dock vunnit flera utmärkelser och priser inom sin konst: skrivandet. Och, det viktigaste priset är att man vill läsa hennes berättelser om och om igen!
 

Skriv en kommentar