Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Eskimo.

2009-09-30 14:27:50 i Musik!Dagens låt får bli Damien Rice - Eskimo. Fick det låttipset en gång i tiden. Lyssna på hans ton 3 minuter in i låten. Magiskt. Musik är oslagbart. Finns inget som kan överta tronen. Inte i mitt fall i alla fall.

Vinden utanför eller något helt annat.

2009-09-30 12:41:55 i Texter/dikter

Idag är jag lite off. Vet inte om det är för att vinden utanför blåser från ett annat håll eller om det är vädret som drar mig bakåt. Sitter och planerar. Inga lektioner idag, men jag ska hjälpa till på läxstödet vid 15.00. Det bästa med den här dagen var lunchen med Emily och Nikki. Ni är underbara.
Varför är det så att en viss temperatur, ett visst löv, eller bara en vind kan ha så stor åverkan på en? Jag stör mig på att jag grubblar för mycket och ändå grubblar jag inte ens hälften så mycket nu som förut. Nu brukar jag alltid strukturera och anordna någon slags handlingsplan när jag har ett huvudbry att tampas med.
Men just nu är det inget klart och handfast huvudbry. Det är en dunkel, disträ och diffus känsla som har lagt sig över denna onsdag. Kanske beror det på att september är slut och att det imorgon blir en ny månad. Oktober är inte en av mina favoritmånader direkt. Skrev detta den första oktober 2008. Ganska precis ett år sedan.

Och helt plötsligt blev det oktober.
Jag och september som precis börjat erbjuda varandra våra liv.
Visst tänker du på mig ibland, september?
Jag vill ha kvar din energi.
Jag vill inte lämnas kvar bland murkna löv.
Jag vill finnas kvar bland alla städer och i alla skogar.
Med dig september.
Oktober är väl också helt okej.
Han är bara så disträ ibland.
Svår att omfamna.
Svår att komma in på livet.
Jag är rädd att jag hamnar utanför.
Om allt går åt helvete, september, visst lovar du att du räddar mig då?


Jag vet inte om det går att räddas av en månad men det bryr jag mig inte om heller. Det enda som är bra med att ha en sån här dag är att man blir konstnärligt produktiv. Jag skriver om tjocka koftor som slängs över stolsryggar, om garnludd som fastnar på tekoppen man gemensamt dricker ur och frågor som aldrig ställs, personer man aldrig ser och kaffe som alltid spills i korridorerna innan föreläsningarna. Det skriver jag om idag. Men nu måste jag slutföra min planering inför morgondagen. Det här får vänta. Var bara tvungen att skriva av mig så jag kan fokusera. Det är bra att den här bloggen finns. Även om jag knappt publicerar en femtedel av det jag skriver här är den som en vän till mig. En vän som samlar ihop mig i text.

Att skapa harmoni med lövknaster
är att kalla tiden för ett avbrottLåtfrågor.

2009-09-30 09:08:20 i Allmänt

Hittade detta på någon blogg och snodde det rakt av. Låtfrågor är kul! Kopiera och svara ni också vettja!

FRÄMLING, VAD DÖLJER DU FÖR MIG?
Det du inte vågar fråga om.

VAR BLEV NI AV LJUVA DRÖMMAR?
Blev av? Ni har ju kommit tillbaka!

ÄR DU REDO?
Såklart jag är! Tvivla aldrig på mig!

NU ÄR VI HÄR! NU ÄR VI HÄR! NU ÄR VI HÄR! VAR ÄR VI?
På ett ställe där alla sitter, men ingen vet var. Där är ni.

VART TOG ALLA VILDA KVINNOR VÄGEN?
De vilda kvinnorna samlades i Rio där de dansade salsa med pojkar i hattar.

SE PÅ MIG NU VAD TYCKER DU?
Att det är dags för dig att göra nått helt annat.

VEM VAKTAR LEJONEN?
Survivorman såklart!

SKA VI GÅ HEM TILL MIG ELLER HEM TILL DIG?
Hem till dig. Mer spännande så. Bara du bjuder på varm choklad som vi inte hinner dricka upp!

VARFÖR ÄR KÄRLEKEN RÖD?
Därför att den både kan vara ilsken, smärtsam och varm.

VEM VET?
Den man aldrig frågar.

HAR DU VART' I STOCKHOLM?
Jajemen. Stockholm är fint.


Fast här är jag i Egypten och filosoferar på en bänk.

Maellodiane.

2009-09-29 14:32:29 i Allmänt

Jag och mina bröder har ett fadderbarn som heter Maellodiane. Hon är 11 år och bor i Filippinerna. I helgen blev vi oroliga då en tyfon dragit in över Manilla, men Dajen bor på en liten ö så hon klarade sig. Jag vill så gärna åka och hälsa på henne. Det skulle vara roligt och träffa den man brevväxlar med. 

Artikel från www.svd.se/nyheter/utrikes

På tisdagen uppgav regeringen att minst 240 människor omkom då tyfonen Ketsana drog in över Filippinerna under lördagen och lade fyra femtedelar av huvudstaden under vatten. Nästan två miljoner människor har drabbats av ovädrets verkningar och 375 000 har evakuerats. Ketsana förde med sig de kraftigaste skyfallen på över 40 år, i och runt huvudstaden Manila. Under sex timmar föll motsvarande en månads regn. Ketsana har nu tilltagit i styrka över Stilla havet och beräknades på tisdagen ha en vindhastighet på drygt 33 meter per sekund, det vill säga orkanstyrka. Mer än 100 000 människor har evakuerats i tyfonen väg mot centrala Vietnam. Och under tisdagen började tyfonen även skörda liv där. Åtminstone 22 människor har hittills omkommit i Vietnam, enligt tjänstemän, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Myndigheterna har kallat in flera tusen militärer och poliser för att hjälpa invånarna att ta sig bort från tyfonen, enligt Nguyen The Hung vid den nationella storm- och översvämningsmyndigheten.
- De flesta fiskebåtarna är i hamn. Det vietnamesiska flygbolaget sade att det ställt in flygningarna till turistorterna i Danang och Hue, sade han. Tropiska stormar har redan dödat 18 människor i centrala Vietnam under den gångna veckan. I Filippinerna öppnade president Gloria Arroyo på tisdagen presidentpalatset för överlevande efter översvämningarna. Samtidigt lovade hon att ge två månadslöner till tyfonens offer och beordrade alla sina regeringsmedlemmar att göra detsamma.

 

 

Bodycenter.

2009-09-29 10:53:22 i Träning

Eftersom jag ska vara här i fem veckor (fyra kvar nu) har jag skaffat träningskort på Bodycenter här i Vilhelmina. Första passet avverkade jag imorse. Det var ett smått ineffektivt pass då jag var tvungen att leta, ställa in och känna av de maskiner jag ville använda. Jag är ju van att träna på IKSU och där kan jag alla lokaler och maskiner. Det kommer nog att lossna med tiden. Körde igenom biceps och rygg i alla fall och det kändes fint, än fast gymmet var iskallt av någon anledning. Fick typ frostskador av hantlarna..

Har haft handledningssamtal nyss och det kändes bra. Jag har bett min handledare att vara så petig som möjligt och kommentera alltifrån svar på frågor från eleverna till hur jag positionerar mig i klassrummet. Våra samtal blir långa men då får jag också ut väldigt mycket av dem. Varför gör man annars praktik? Jag trivs bra här.

Snart blir det lunch med mamma, men först ska jag rätta klart uppsatserna.

Yellowcard.

2009-09-28 14:58:26 i Studentlivet

Nu har jag haft mina tre lektioner för denna dag och kvar återstår rättning av uppsatser. Medan jag rättar har jag samtidigt en liten nostalgistund med Yellowcard - ett band jag lyssnade mycket på under gymnasiet. Amerikansk poppunk när den är som bäst.

Varsågoda.

Det snöar i Vilhelmina.

2009-09-28 13:28:21 i Allmänt

I förmiddags snöade det. Första snön är alltid speciell. Dock var den här snön mest blöt och kall och förvandlades direkt till slask när den lagt sig på marken. Dessutom var den helt oväntad. När jag gick mellan lektionssalarna imorse var det strålande sol och jag hade jackan öppen och helt plötsligt börjar det snöa när jag har en introduktion i språkriktighet. Jag kom av mig helt av snön. När den första riktiga snön kommer ska jag ägna den en hel text. Jag känner att det behövs.

Som söndagsmiddagar ska vara.

2009-09-28 11:52:05 i Allmänt

Igår åt vi en himlarns fin måltid. Under måltiden kom jag på ytterligare ett yrke jag skulle vilja bli - matrecensent. Tänk vilket underbart jobb att flanera fritt på lyxkrogar och smaka av deras menyer och sätta betyg i en Mat och vin-del i någon lokal tidning. Fast jag tror jag skulle tröttna rätt fort. Inte så dynamiskt som läraryrket direkt. I förmiddags skrattade jag så jag fick ont i magen när jag gjorde en övning med en klass och en kille skrattade så mycket att han knappt kunde prata. Tror inte sånt händer i matrecensenters liv.

Jag fotade middagen igår. Här är bilderna.


Bröd med chevreost, tomat, och sallad toppat med olivolja, balsamvinäger, flingsalt och rosépeppar.

Burgundisk ragu med grönsaker och klyftpotatis i ugn. Svartvinbärs - och rödvinbärsgelé.


Ugnsgrillade svenska äpplen med kanel, kryddpeppar och mandelspån, serverade med gammeldags vaniljglass.


Handgjorda chokladpraliner med blåbärssmak från en by i Jämtland.Europeiska språkdagen

2009-09-25 14:12:01 i Allmänt

Idag är det den Europeiska språkdagen så vi har byggt upp montrar i skolans café där språken engelska, svenska, franska, spanska, tyska, ryska och nederländska (holländska) finns representerade. Jag var nyss där och eleverna var ivriga att tävla och äta karameller.

Nu sitter jag och tar en liten paus. Planerar för fullt och färdigställer de sista inför morgondagens lektioner. Just nu är mitt huvud rätt tomt och det ska skönt med helg. Jag funderar på att sova i farmor och farfars hus inatt så att jag slipper väckas av Thimmies steppande ute i hallen imorgonbitti.

Trevlig helg!

Fredagslunch med Emily och Nikki.

2009-09-25 12:18:25 i Allmänt


Nikkiluring!

Tack för sällskapet! Tur att vi hinner ses fler gånger under de här veckorna - det känns inte som att vi hann avhandla allt på dagordningen idag.

So by the morning I knew all about treasures.

2009-09-24 13:58:34 i Allmänt

Patrik brukar kalla mig för sin skatt. Det är fint tycker jag. Jag saknar honom. Fast han har så fullt upp med fysiologistudierna så han hinner väl knappt tänka på mig, haha.


Egypten, 2007.

So let every morning come


Dagens!

2009-09-24 11:31:47 i Allmänt

Imorse utspelade sig följande dialog:

Mamma kommer nedför trappen iklädd röda byxor, ljusblå skjorta och marinblå slipover.

Jag - Fina kläder! Men du ser ut lite som Peter Jihde!
Mamma - Ja, jag hade honom som inspiration då jag klädde mig!

Hahaha. Mamma alltså.

Läxstödet.

2009-09-24 11:29:00 i Studentlivet

Igår gjorde jag ett gästspel på min gamla högstadieskola. Skolan har startat en verksamhet som heter "Läxstödet" där elever får hjälp med läxor. Tanken är att folk från samhället ska komma dit och hjälpa till och lärare finns även till hands. Många tänker inte på att det finns elever som inte har förmånen med föräldrar som hjälper till och stöttar dem i skolan. Jag tycker att den här idén är jättefin!

När eleverna släntrade in såg jag till min stora förskräckelse att 90 % av dem hade med sig sina matteböcker. Åh nej. Jag och matematik är en kombination som inte fungerar särskilt bra ihop. Jag samlade dock ihop mig och tänkte att jag ju ändå borde kunna sjuans och åttans matte och med lite tid och tanke (och miljoners kladdpapper) kunde jag hjälpa eleverna med deras problem. Mycket berodde på att jag lärt mig en hel del pedagogik och metodik under utbildningen och kan coacha eleverna i hur de ska tänka när de löser en uppgift. Är man någorlunda pedagogisk behöver man inte vara expert på andragradsekvationer inbillar jag mig i alla fall. Jag ska ju trots allt inte bli mattelärare som tur är.

Jag träffade en av mina gamla lärare och klassföreståndare på skolan och hon var sprallig som vanligt. Hon bjöd in sig själv till vår kommande 9d-träff som lär komma efter 10 år efter avslutad högstadieexamen, så än är det några år kvar.

Jultidningar.

2009-09-23 10:57:14 i Allmänt

Vet ni vad jag stört mig på de senaste dagarna? Jultidningarna.

Det hela började med att min storebror då cirka nio-tio år gammal började traska runt till byns invånare för att pracka på dem en massa jultidningar för att i sin tur tjäna ihop till åtråvärda premier. Premierna utvecklades genom åren och gick från att vara pussel till att bli avancerad medieteknologi.

När storebror slutade sälja tog lillebror över. Som den minibankir han är tvingade han oss alla att välja den dyraste jultidningen för att på sätt tjäna storkovan. Nu när Ludvig slutat kränga jultidningar har jag pustat ut. Tills för förra året. Då hade helt plötsligt några andra barn i byn fått nys om att man kunde utöka veckopengen genom att nyttja jultidningarnas försäljningssystem, och började redan i början av september knacka dörr runt byn.

När jag kom hem i söndags låg jultidningarna på bordet och mamma hade klistrat fast en lapp med diverse böcker/tidningar de hade bestämt sig för att beställa från barnen. Och så frågade hon mig.

-         Carolina! Du måste välja vilken jultidning du vill ha!
-         Jamen. Jag behöver ingen.
-         Jo. Välj en nu för jag ska gå till (jultidningsbarnen) med beställningen sen!
-         Jamen. Det fanns inget som jag var sugen på där.

(Nyfiken som jag är hade jag trots allt kikat igenom jultidningen.)

Och vet ni vad jag upptäckte? JO! Jultidningarna har gått från att vara just jultidningar med fokus på böcker och tidningar till att bli rena rama leksaksbilagan med både pärlor och kritor. Jag som svensklärare har ju hört talats en hel del om det vidgade textbegreppet – och visst – till film och musik kan jag dra mig. Men sen när började scrapbooking och pärlplattor bli en del av det skrivna ordet? Vet ni vad det kallas? Säljhysteri och massproduktion.

 

 

Arbetskväll.

2009-09-22 08:18:21 i Allmänt

Igårkväll hade vi arbetskväll i byn. Uppgiften för kvällen var att dra upp bryggorna vid badplatsen samt sopa i omklädningsrummen.


Jag och mamma rodde över med båten.Thimmie var också med.


Thimmie fick sällskap av lille Noah som ville klappa henne.


Somliga arbetade. (Jag räknar inte in mig själv eftersom jag mest pratade, skrattade och tog kort).


Alla barn tyckte att det var spännande när bryggorna drogs in.


Vi avrundade med fika vid elden.

Like I said.

2009-09-21 15:15:36 i Studentlivet

Det blev en bra kväll i lördags. Vi spelade Galenpanna och Alias och jag fick ont i magen av skrattanfall. Galenpanna kan vara det roligaste som finns. Patriks klasskompis spelade även en mycket komisk och fyndig låt på gitarr. Vid halv tolv beställde vi taxi och åkte ned på stan. Vi gick först till Olles och sen vidare till TC och dansade i två timmar och sen åkte vi hem.

Nu sitter jag och tar en paus. Jag är hemma i Vilhelmina och gör min första praktikdag av en femveckorsperiod. Det är roligt att återse elever man haft och kul att lära känna nya. Idag följer jag mest med och pratar lite med dem för att lära känna dem och imorgon startar jag upp på riktigt. Jag sitter på Emmas plats då hon är barnledig. Hon var hit alldeles nyss och hälsade på med sin lilla dotter på fem månader. Jag vill också ha en liten bebbe!

Det är vackert i Vilhelmina. Det är mer höst här än i Umeå. Träden skiftar färg för varje dag och naturen utgör ett skådespel i den bästa av höstar. Åh. Naturromantikern Carolina..

Jag tänkte sjunga nått för dig igen.

2009-09-19 19:45:58 i Allmänt

Jag är glad över att det tar 10 minuter att fixa mig själv. Jag drar ungefär lite rouge över kinderna, kajal och mascara på ögonen och sen struntar jag allt som oftast i håret. Slänger upp det i en knut och sen är det klart! Kläderna väljer jag lite sporadiskt och tänker att det blir bra hursomhelst. Av mina vänner är det bara Jessica som fixar sig snabbare. Hon brukar bli sur på mina 5-10 minuter och påstår att jag är segast i världen, haha! Nu ska jag, Micke, Mokken och Patrik spela Alias. Sen kommer lite mer folk och så får vi se var kvällen bär iväg.Inte ikväll. Ikväll kör jag rocktema. Bilder kanske kommer sen, ifall jag hittar kameran i min packning!

Baddag!

2009-09-19 17:31:27 i Allmänt


Idag åkte jag, Molly, Olivia och Sabina till badhuset!


Tre fina tjejer.


Olivia tyckte att det var fascinerande med allt vatten.
Molly hade verkligen taggat för badhuset hela veckan och när vi skulle åka hem gick det knappt att få upp henne ur badet!


Lunchpaus.

För att det är den mest frekvent spelade låten hos mig just nu.

2009-09-18 14:21:42 i Musik!

Just nu har jag en Sophie Zelmani-period. Får det med jämna mellanrum. Är nog inne på min sjunde nu.Med den här låten önskar jag er en trevlig helg!

Mail från min lärare

2009-09-18 14:03:14 i Studentlivet

Hej Carolina!

Tack för ditt kontrakt.

Här kommer min feedback.

Din nulägesbeskrivning är väl framskriven. Det finns en klar koppling
mot litteraturen,
FSR och examensordningen.

Dina mål är konkretiserade och väl förankrade i litteraturen.

Lycka till!
TACKARRRRRRRR. Praktik nästa! WEHO!

Fredagmorgon.

2009-09-18 10:14:07 i Träning

Klockan är nu 10.11 och jag har hunnit med två träningspass (spinning och bodybalance), två frukostar, snabbvisit hos Jessica för Jessicainput inför praktiken, en dusch och nyss skickade jag in det färdiga VFU-kontraktet till min lärare. Nu tar jag helg.

Saknar det.

2009-09-17 17:04:35 i Allmänt

Vad man kan bråka om på en torsdag.

2009-09-17 14:28:49 i Studentlivet

När jag kom hem var Patrik hemma och jag trodde att han skulle vara på skolan idag. Jag hade alltså sett fram emot att äta mellanmål, dricka te, lyssna på hög musik, plugga, duscha jättelänge (Patrik förbjuder mig att duscha länge) och efter pluggandet hade jag tänkt att läsa på soffan. Men nu var Patrik hemma och satt och pluggade med tusen utspridda papper överallt. Patrik föredrar att plugga i ett för honom organiserat kaos, vilket snarare för mig ser ut som en plats där ett mindre världskrig brutit ut. Jag vet att jag är manisk ibland på min ordning och då förstår ni kontrasten när jag tjatar på Patrik att han ska stoppa in sina papper i en mapp. Han har inte ens en mapp. Tur att jag älskar honom ändå. Trots min ordningshysteri.Här ser ni ett exempel på detta. För varje avslutad kurs samlar jag ihop allt material i en pärm. Jag tål inte lösa papper.

Ja. Detta var ett praktexempel på vad man kan bekymra sig om i ett i-land.

En sorgens dag.

2009-09-16 18:36:13 i Allmänt

Jag har råkat riva upp ett hål i min alla tiders svarta favoritkofta. Jag börjar snart gråta. Det är sant. Jag använder den här koftan minst 2-3 gånger i veckan. Det är egentligen mammas, men jag har gjort den till min genom att ha haft den i flera år. Men åh. Jag hatar att införskaffa nya plagg som substitut för gamla trotjänare. Det blir aldrig riktigt samma sak. Jaja. Jag får väl besöka Myrorna. Eller mammas klädkammare.

När en minut känns som ett år.

2009-09-16 17:58:16 i Allmänt

Jag tänkte på det här med tid. Vet inte varför jag alltid tänker så mycket på tid, men faktum är att tid är något som upptar mycket av mina tankar. Idag tänkte jag på stunder då en minut känns som ett helt år.


När föreläsaren babblar om något helt irrelevant i förhållande till vad föreläsningen faktiskt ska handla om.


När man fått veta att någon i ens närhet har gått bort och man summerar hela relationen till personen i fråga (minnen, samtal, platser m.m.) på en minut.


När man nått maxpuls för längesen och spinninginstruktören meddelar att det är en minut till raksträcka.


När man cyklar hem i ösregn efter en jobbig dag och helst bara vill lägga sig ned bredvid cykelvägen och vänta till någon skjutsar hem en. Man vet ju egentligen att man kommer hem fortare om man cyklar på, men kroppen vill bara vila. Och värmas.


När man står i telefonkö och den monotona rösten meddelar att det är en minut kvar till de tar emot ens samtal.


När man vill komma fram till slutstationen och bussen bara stannar på en massa ställen.


När man väntar på ett mail ifrån någon som avgör på något vis.

Astrid Lindgren.

2009-09-15 22:18:17 i Allmänt

Jag älskar dig.

Jag och Patrik kikade på det här klippet för några dagar sedan och vi tillhör ju skaran av hennes allra trognaste fans så varsågoda - här får ni ett klipp. Kanske det bästa klippet ni sett. Stämningen alltså. Stämningen.

Tisdagar och trollvisor.

2009-09-15 22:10:02 i Studentlivet

Efter att ha haft skola hela dagen cyklade jag upp till IKSU och tränade och därefter vidare till Sabina och barnen där jag käkade, la pärlplattor och sjöng trollvisor som Molly lärde mig. Jag hade med mig kokoskakor till efterrrätt och de var väldigt populära och när jag tog fram dem hoppade Molly och Olivia upp och ner av glädje, haha! Nu är jag så trött att jag ser i kors. Imorgon har vi seminarium om utvärdering på verksamhetsnivå. Just nu längtar jag bara till praktiken! Jag ska ha en 1a, en 2a och en 3a. I årskurs 1 kommer jag att ha ett grammatik- och språkriktighetsmoment, i 2an ska jag ha ett litteraturhistoriamoment om antikens litteratur och trean ska jag ha i retorik och muntlig debatt, here we go! Nu ska jag läsa lite innan jag somnar.

Lunchdate, blodtappning, pengaslösande och körövning.

2009-09-14 20:53:17 i Allmänt

Ja. Rubriken kan kort sammanfatta min dag.

För det första: Jag älskar september. Jag vill gifta mig med september och aldrig lämna honom. Oktober får aldrig komma och störa vårt äktenskap.

Morgonen startades med en runda i i20 skogen och det kanske inte var ett av mina bättre löppass då jag mest kikade på löv och log mot solen, haha. Cyklade sedan ned på stan för att käka lunch med Ida och Siri. Efter lunchen begav jag mig till blodbussen på rådhustorget för att tappa mig på 4,5 dl blod (Emily, svimma inte nu!) Jag har nämligen blivit blodgivare! Jag är så stolt över mig själv att jag äntligen kan ge och faktiskt också gör det. Mitt blodvärde har nämligen alltid varit lågt och jag har med jämna mellanrum fått äta järntabletter vilket många andra också gör. Jag har kämpat för att få upp mitt blodvärde och tänkt extra mycket på att äta järnrik kost. Att ge blod är något jag alltid strävat efter då det är en enkel tjänst för att hjälpa andra människor. Man ligger ned, pratar med sjuksköterskor och doktorer, blir stucken av en ganska grov nål, blodet rinner ut i en påse, man får ligga kvar en stund och sen får man fika och gå hem. Dessutom får man en ersättning vilken jag donerade iväg till SOS barnbyar.

Efter blodgivningen shoppade jag. Det var behagligt.

Idag har kören startat igen. Det var mysigt att återse alla igen och alla nykomlingar också för den delen. Känns dock tråkigt att jag, i och med att praktiken startar, kommer att missa fem övningar.


Jag hade svårt att välja vad jag skulle äta. Idas bild.


Ida


Vi kikade på kläder till Siri..


..som sov skönt genom hela proceduren.

Beautiful Sunday

2009-09-13 19:19:16 i Allmänt


Ikväll har jag käkat middag ute med Emma.


Vi åt vindruvor och var glada!

Jag är så himla glad att Emma har flyttat hit. Ni ska veta vad mycket barndomsminnen vi har tillsammans, vad sägs tillexempel om den gången då vi pallade frukt, bär och grönsaker och gömde dem under snöskärmarna på lägdan och glömde bort det så allt möglade? Fina minnen det!

Smärta.

2009-09-12 22:11:55 i Allmänt

Vi gjorde en kycklingryta med nötter till middag. Kycklinggrytan var god minus nötterna. Min mage pallar inte nötter. Den kraschar. Det borde jag veta vid det här laget och jag brukar alltid vara noga med att hålla mig ifrån sånt min mage inte klarar av. Ikväll har jag legat på fällen på golvet och vridit mig i magsmärtor. Jag vill passa på att ge er alla ett varnande ord: ta hand om er mage. Ni har bara en. Under gymnasiet var jag inte snäll mot min mage och utsatte den för väldigt mycket stress och nu ger den igen på mig genom att varna mig mer eller mindre (denna gång ser jag som en tortyrvarning!) varje gång jag stressar det minsta och varje gång jag äter nått som den inte tycker att jag bör mata den med. Jag brukar sällan ångra saker jag gör utan brukar för det mesta se saker jag jag gjort som erfarenheter som givit mig ökad visdom, men det här. Det här ångrar jag. Och det värsta är att jag kommer att få leva med den ångern för resten av mitt liv.

Tack och adjö.

2009-09-11 23:26:52 i Allmänt

Hjälp. Jag har spillt stearin på en av Patriks gitarrer. Hans favoritgitarr. Ni ska veta att jag älskar min familj och alla mina vänner. Tänk på mig när ni springer på sommarängar och när ni har naturen framför era fötter. Tänk på mig när ni skrattar och när ni sjunger. Jag har levt ett fint och ett rikt liv. Tänk på det. Jag är nöjd. Men att stearinspillande skulle vara det som gjorde slut på mitt liv trodde jag inte. Caroline, du får ta hand om allt jag skrivit. Gör nått fint av det.

Okej. Nej. Såhär dramatisk behöver jag väl inte vara. Patrik är ändå en sympatisk man trots att jag vandaliserat hans allra finaste ögonsten. Nu måste jag verkligen göra mitt bästa för att återställa gitarren som den såg ut före katastrofen.

Shiny happy.

2009-09-11 23:04:33 i Allmänt

Ikväll har Idamari varit här och vi har lyssnat på Sophie Zelmani, pratat, sett på roliga och gamla mobilfilmer jag hade på datorn och sen halvdog vi av skratt av bilder. Iddemarrethörre är bäst.


Idde spelar bas då hennes klass spelade på vår klass student 2006.

I keep the summer in a frame.

2009-09-11 11:46:50 i Allmänt


Sommaren startade i slutet av maj med första besöket i Västervik för det här året. Förgätmigejblommorna hade kämpat sig upp.Sommarens första fräknar började uppenbara sig på mitt osminkade och vårbleka ansikte.


Första mjukglassen förtärdes i fint sällskap, nämligen med Alexandra!
Vi åkte till Göteborg och hälsade på Anders och hookade även upp med Martin som nu pluggar på Chalmers.

Bror i utsiktstornet på Liseberg.


Jag trivdes bra i Botaniska trädgården.


Och på Klädesholmarna också.


De allra första jordgubbarna åt jag tillsammans med Jessica


när vi var här och jag brände sönder hela min kropp. Aj.


Jag och Göran staplade ved och byggde en mur av hönsnät.


Jag, Jessica, Mattias och Patrik kikade på fotboll en fin men småkylig försommarkväll.


Fika på stan med Jessica, Ida och Siri i bebismagen!


En av sommarens alla fina dukningar.


Galenskap med Patriks underbara släkt och familj.

Min och Ludvigs parodi på "The hills have eyes". Lägg märke till vårt eminenta skådespel..


Anders poserade i vår reklamgrej: Snacka om att vara utbränd..


Morgonmys med Timman.


Jag och Idde solar och skrattar. En fin dag.


Och så kom äntligen sommarens största väntan: Siri. Little miss Blue eyes.


Att umgås med dessa två underbaringar och deras mamma är kul tycker tant Carolina.


Kristoffer fyllde 25 och fick ett album med bilder från bebisbror till 25åringbror av mig och Ludvig.


Jappen och Timman lekte hindar i en film.


Vi åt glass och jordgubbssylt.


Och myste med efterrätt på sjön.


Och fiskade såklart. En sommar utan fiske är ingen sommar.


Alias!


Nikki och Emily hälsade på i Dalasjö.


Och så blev det äntligen dags för semester efter 9 och en halv veckas heltidsjobb!


Vi myste på restauranger.


Och badade i turkost vatten.


Sommaren avslutades med en fantastisk kräftskiva!

Naturromantiskt om Dalasjö.

2009-09-10 22:25:59 i Musik!

Jag skrev just en låt om Dalasjö. Har velat göra det så länge och vips när jag tar ner en av gitarrerna från väggen kommer den. Bara sådär bara. Jag hade en massa idéer från början om hur jag ville att texten skulle gå och hur ackorden skulle vara utformade men låten bestämde själv. Jag bestämde början och så bildades den bara. På en kvart sådär. Vips bara. Jag ringde upp pappa och var helt lyrisk och spelade upp den via telefon! Han tyckte att jag skulle skriva ned texten och ackorden och maila till honom. Men först måste han stränga om sin gitarr. Gärna innan min hemkomst!

Brorsan.

2009-09-10 19:55:51 i Allmänt

Ikväll var Kristoffer här på middag. Vi kände att vi ville bjuda på middag eftersom han alltid ställer upp. Det är skönt att ha sin storebror i stan. Direkt efter middagen började Kristoffer snegla mot skåpet där vi förvarar kaffet och kaffebryggaren och jag förstod att han ville ha kaffe på maten. Jag drack kaffe efter middagen och pepprade på med socker och mjölk, haha. Är ju ingen vidare stor kaffedrickare på grund av min känsliga mage. Dock älskar jag ju doften av kaffe och även fast jag skäms över att erkänna det kan jag ibland smygbrygga kaffe hemma för att doften ska sprida sig och när jag luktat klart häller jag ut kaffet i slasken. Hemskt. Jag vet. Men så är jag ju luktarn också. Luktnarkomanen Carolina.

Plugg i det Lidströmska/Mattsonska hemmet.

2009-09-10 15:47:58 i Studentlivet

Patrik lär mig om bedövning, muskelceller, hur ögat fungerar, nervbanor som bryts och att vi har miljarders nervceller i ryggmärgen.

Jag lär mig om praxisgemenskap, diskursiva och kontextuella sammanhang, stimulis-respons-psykologi och sociolingvistik. Sånt jag förstår mig på.

Just for your information.

2009-09-09 17:17:26 i Inredning


Vi köpte nya handdukar igår. Patrik sa: Ska vi köpa nya handdukar? Jag sa: Ja. Det tycker jag. Och då gjorde vi det.

090909.

2009-09-09 17:14:35 i Allmänt

Idag är det ett fint datum. Speciellt och fint.


Jessica, Ida och Siri som tog en sovstund.


Ida sjunger för Siri.


Jag har döpt Siri till Miss Blue eye. Till och med mer blå än mina mest blåa jeans! Jag blev avundsjuk på Siris fina tunika. Jag vill också ha en stickad tunika i folklore-stil!

Planerna för dagen.

2009-09-09 11:39:49 i Allmänt

12.00 - Träna med Sabina
13.30 - Fika hos Jessica. Ida och Siri kommer också dit, hurra!
16.15 - Guida Anna i Cambro-programmet via telefon. (Jag som knappt kan det själv, kan ju knappast skryta om att jag är något snille vad gäller tekniska frågor, haha!)
17.00 - 19.00 - Middag och plugg.
18.00 - - Jappvakt.

Idag är alla studenter lediga då de är studentsportardagen så IKSU lär ju vara invaderat av miljontals studenter.


Bild: September 2008.

Thimmie badar. Längtar efter henne! Som tur är får jag vara med henne i fem hela veckor snart då jag ska hem till Vilhelmina och göra praktik vid Malgomajskolan.

Grattis Umeå.

2009-09-09 11:32:41 i Allmänt

Igår blev det klart att det blir Umeå så blir Europas kulturhuvudstadsår 2014. Jag som är en erkänd kulturnörd njuter ju självfallet över detta faktum samtidigt som jag, som så många andra, sänder en tanke mot det vi faktisk bör satsa på i Umeå just nu - nämligen vård, omsorg och skola. I det jag hittills hunnit läsa skriver politikerna att turismintäkter från kulturhuvudstadsåret indirekt kommer att gå till att sätta Umeå i rullning igen vad gäller de sociala frågorna, och det gillar ju jag. Frågan är ju bara hur länge vi måste vänta. Ska läsa på mer för att kunna skapa en ärlig debatt i ämnet.

Nyfiken på att läsa mer om detta? www.vk.se

Saknaden av bruna sommarfötter.

2009-09-08 13:17:07 i AllmäntIgårkväll när jag cyklade tänkte jag att det snart är dags för vantar igen. Och så tänkte jag på bruna sommarfötter. Och vilken kontrast den tanken skapade.

I mitt hjärta.

2009-09-08 13:13:04 i Musik!


Jag saknar det. Jag saknar det. Jag saknar det. Ibland får jag saknadsanfall efter min underbara gymnasietid. Nu fick jag det. Här har vi nyss avslutat vår coda (slutmusikal) "En midsommarnattsdröm". Våren 2006.

Min äldste vän.

2009-09-07 22:05:13 i Allmänt

Ikväll har jag varit och efterskottsgrattat min vän Fredrik som fyllt 30 år. När jag sa att Fredrik, du är min äldste vän åldermässigt blängde han bara surt på mig! Haha! Fredrik är väldigt duktig på att fotografera och när han var i New York köpte han en ny kamera. Ska boka in honom som fotograf på alla mitt livs stora händelser framöver.

Ett barndomsminne som etsat sig fast.

2009-09-07 17:25:52 i AllmäntDet här klippet ger mig någon slags blandning av kalla kårar och förtjusning. Jag minns när jag och Kristoffer satt i varsin pyjamas på golvet med några salta s (runda, salta godisar) och doppade godisarna i vatten för att ens kunna äta dem. Och så såg vi på Ika. Med skräckblandad förtjusning.

Skriva.

2009-09-07 12:33:54 i StudentlivetAnna smygfotade mig i helgen under en lektion. Som ni ser gillar jag ju att skriva. Det är därför jag nu går den här kursen Skapande svenska A. Den har inget att göra med lärarutbildningen utan är en kurs jag går för min egen skull för att utveckla mitt eget skrivande och framför allt för att utmana mig själv. Förhoppningen är också såklart att jag ska ha nytta av den när jag ska jobba med elever, texter och skrivande. Kursen är på distans och halvfart vilket nu innebär att jag kommer att läsa 150 % i höst och vår. Jag hoppas att det ska gå bra. Vi kommer att träffas en gång i månaden fre-lör och utöver träffarna får vi skrivuppgifter som vi sedan textkritiserar under seminarier. Sådärja. Nu vet ni hur det ligger till. Helgen var underbar och jag kommer att trivas på den här kursen. Känns också kul att Anna ska läsa den!

Kräftskiva!

2009-09-06 18:27:26 i Allmänt


Patrik och Sabina fixade och jag fotade. Bra uppdelning tycker jag!När vi kom så var det inte helt otippat rätt kallt i stugan så vi drog igång en brasa!


Sedan kom Jessica och Mattias och Jessica den klantskallen hade sölat i bilen. Skålen ni ser på gruset är resterna av olyckan!


Hon försökte hålla god min och dölja spåren av förödelsen, haha!


Mattias sattes genast i jobb med att lägga upp kräftorna i en skål.


Sabina gillade kräftorna.


Jag med!Sedan var fotbollsknarkarna Jessica och Patrik tvungna att ta reda på hur det gick i matchen via radio och tv.


Sen spelade vi Alias såklart!


Och sen drog vi en match i stafettkubb!


Efter det drog jag ett skämt om att vi kanske skulle ta ett dopp. Jessica och Patrik tog det på allvar.

Sedan satt vi uppe och pratade till halv fem på morgonen. Jag är så tacksam över att jag får ha den förmånen att ha så fina vänner. Ni är underbara.

 

You & I

2009-09-06 17:45:09 i Allmänt

Även fast jag hatar när du lämnar mjölkflärpar framme och låter gammal spaghetti koka fast i grytan så älskar jag dig Patrik. Så därför: lyssna på den här låten, den är rolig, mysig och fin, precis som vår relation.

Skapande svenska.

2009-09-04 17:43:41 i Allmänt

Nuläget: min hjärna går på sparlåga på grund av överhettning. Så därför: en kort sammanfattning.

* Ösregn 06.15. Frukost nummer 1. Skippade cykeln. Tog bussen. Tillät mig själv att vara bekväm för en gångs skull.
* Första spinningpasset sen i maj med Jessica 07.15.
* Frukost nummer 2 och VK.
* Mötte upp fina Anna vid bussarna.
* Kursintro till Skapande svenska A.
* Ett magiskt författarbesök av Solja Krapu, lärare, författare och estradpoet.
* Skrivövningar.

Nästa på dagordningen: däcka i soffan. Börjar 09.00 imorgon igen.

Emma.

2009-09-03 22:27:17 i Allmänt

Ikväll har Emma varit här och hälsat på. Hon har äntligen flyttat hit till stan! Emma är underbar och det märks verkligen att vi känt varandra sen barnsben då vi ses. Tack för att du finns.

Till mamma!

2009-09-03 17:23:03 i Allmänt
Det här är äkta mammahumur. Lärarhumor också. Hittade dessa bilder i en bok jag sålde igår.

Mat!

2009-09-03 17:21:26 i Recept

Detta är en av mina favoriträtter när de kommer till sallader.
Till fyra portioner behövs:

Två burkar räkor a' 170 gram.
5-6 dl röd quinoa.
Valfria grönsaker.
Valfria kryddor. Denna gång använde jag persilja och gräslök från balkongen.


Man kan ju ösa på lite vad man vill liksom i så många andra sallader. Jag brukar vanligtvis även ha avokado och fetaost i, men kylskåpet innehöll ingen av de ingredienserna. Det jag gillar med den här salladen är att qunioan gör den mer matig.

Cut.

2009-09-03 16:26:59 i Allmänt

6 långa centimeter kapade Ingela. Bara sådär. Mitt hår som jag sparat ut så fint. Men bort bort bort skulle det. Ingela är noggrann och det är bra. Jag sätter mig inte under vilken sax som helst ska ni veta. Eller rättare sagt under vilken frisör som helst. Men alltså. De där 6 centimetrarna syns. De känns också. Mitt stackars hår som bara föll ned. Jaja. Om ett halvår har jag fått tillbaka det. Hellre ett lite kortare och fräschare hår än ett superlångt där en-två dec bara består av kluvna hårtoppar och svaga strån som lossnar vid blotta åsynen av en hårborste!

Efter frisörbesöket trampade jag vidare till IKSU där jag chockade mig själv genom att inse att jag ökat i mina triceps! Jag som inte ens satsat vidare värst mycket på tricepsmusklerna. Kändes ju kanon. Sprang på finaste Idamari på gymmet och nu har vi planerat in en Sophie Zelmani- och tekväll. Det ser jag framemot.

Oskar.

2009-09-02 16:48:30 i Texter/dikter

I måndags såg jag en kille som jag bara var tvungen att skriva en slags karaktär om. Ja. Här är han, Oskar 19 år.

Oskar är 19 år och går sista året i gymnasiet. Varje dag måste han hetsspringa till bussen eftersom han alltid röker en cigarett för mycket samtidigt som han knyter sina vinröda converse. Lockarna flyger i vinden och han sladdar upp i bussen med andan i halsen och med skateboarden under armen. Man hör långa vägar vad han lyssnar på. Genom hans WESC-hörlurar strömmar Storsien. Mest. Ibland annat. Men mest Storsien. Han har en sån period just nu. Åt helvete med systemet liksom. Vem bryr sig ändå? På skolan tillbringar han den mesta tiden med att röka, lyssna på musik, sitta ensam och filosofera och titta på Estelle, tjejen i SP3, som han aldrig kan få. Själva lektionerna är egentligen inte så viktiga. Grejen med skolan är att komma dit och träffa folk. Oskar tycker att det funkar. Oskar hatar matte men älskar religion. Han tycker att religionsläraren är schysst och att det är skönt att flumma bort i hennes abstrakta diskussionsfrågor. Religion är ett fritt ämne. Matten är stängd och igenbommad. Regler och formler. Oskar gillar inte att rätta sig efter system. Han vill vara fri. Komma och gå som han vill.

Estelle i Sp3 upptar mycket av Oskars tanketid. Det är Estelle han tänker på när han rör ned den sjunde sockerbiten i kaffekoppen på Schmäck. Det är Estelle han tänker på när han tar Svingen i 70 på skateboard. Oskars pappa säger att han borde skärpa sig och skaffa ett körkort, men han tänker aldrig överge sin skateboard. Det är otänkbart. Oskar hatar egentligen att tänka på Estelle. Han ogillar det faktum att hon aldrig kommer att bli hans. Estelle har MVG i alla ämnen, spelar fotboll med a-laget, blir tillfrågad av minst 10 killar om hon ska ut på helgerna och dessutom har hon en grinig brorsa som dokumenterar varje steg hon tar. Oskar däremot ser skolan som en social plats, inte en plats där tanken är att han ska lära sig saker. På religionen lär han sig saker. Men de övriga ämnena är ju typ tagna ur någon himla skolplan som politiker snickrat ihop medan de överkonsumerat kaffe så magsåren gör sig påminda.


Oskar ser framemot påsklovet. Då ska han och några kompisar till Riksgränsen och åka snowboard. Höjdpunkten på hela året. Riksgränsen kommer att ge honom den frihet han vill ha. I alla fall för en vecka. Sen måste han strukturera upp sitt liv. Klippa bort lockarna. Boka tid på körskolan. Prata om betyg med lärare. Ringa Estelle. Eller förresten; maila henne. Eller så får allt vänta några veckor till medan han röker upp några paket cigaretter för mycket medan han byter Storsien mot Jimmy Cliff i hörlurarna.

Hårpanik.

2009-09-02 16:32:26 i Allmänt

När jag har hårpanik flätar jag alltid ihop mitt hår. Flätan är räddningen för mig många dagar. Imorgon ska jag äntligen besöka Ingela på Hårizont och reda upp min sommarkalufs!I hate to wake you up to say good bye.

2009-09-02 15:20:50 i Träning

I förmiddags läste jag 79 sidor i boken samt antecknade inför uppgiften samtidigt passade jag på att baka bröd så att jag har frukost på fredag efter träningen och innan skolan. Sedan fick jag skjuts av Patrik till skolan där jag krängde en bok om professionell vägledning, om samtal och sånt (nu har jag tjänat in 700 kr på kurslitteratur jag sålt, hurra!). Efter mina affärer begav jag mig mot IKSU där jag krossade mina ben för att sedan löpa hem. Kanske inte det mest ultimata. Asfaltslöpning dessutom, men men. Jag var så sugen på att springa! Fast nu är jag grymt sugen på att dra igång spinningen igen. Brukar ju spinna över vinterhalvåret och löpa vår och sommar. Får se hur jag gör i år. Planerna är att i alla fall springa någon dag i veckan bara för att hålla igång löparmusklerna och sen träna spinning som den huvudsakliga konditionsträningen. Nu sitter jag här med mellanmål och boken som väntar på mig igen. Fin dag idag. Lyssnar på höstmusik 2008 som Beth Orton till exempel. Tips, tips!

Dagbädd.

2009-09-01 19:02:17 i AllmäntJag önskar mig ett orangeri med en dagbädd i ett hörn. Det vore fint.

Inspiration.

2009-09-01 17:51:32 i Studentlivet

Ibland funderar jag på varför jag vill bli just gymnasielärare. Jag har aldrig tvekat på mitt yrkesval och jag har alltid haft en brinnande lust att lära. Lusten att lära har utvecklats till lusten att lära ut. Mina ämnen, svenska och musik, är ämnen man skulle kunna kalla delar av mitt hjärta. Rycks lusten att skriva bort eller om min vilja att spela en dag försvinner kan jag inte bli lärare för då pumpar inte mitt hjärta i en stadig rytm. Jag vill inte bli en död lärare och jag tänker vägra att undervisa om jag inte känner att jag brinner för det jag gör. Tröttnar jag på att undervisa kommer jag att vandra in på någon annan bana. Men vet ni? Det som lockar mig mest till gymnasieskolan är eleverna. För det första har jag alltid älskat social interaktion och de elever jag haft under mina hittills gångna praktikperioder har givit mig fina erfarenheter. De har lockat mig till skratt, fått mig irriterad, fått mig engagerad. De har bevisat att de kan mycket, de har överraskat mig, de har även gjort mig besviken. Och vilka andra människor i vilket annat yrke kan ha en sådan multifunktionell känslobasis? Elever är som färgglada konstverk. Det är olika konstnärer bakom varje verk och det är därför jag vill gå in i hela utställningen med full kraft.

Varför jag nu skriver detta är för att jag idag lyssnade till Gunnar Lindströms föreläsning om didaktik - om undervisningskonst. Gunnar är inspiration personifierad. Sånt gillar jag.

Nu ska jag snart traska eller cykla iväg till Sabina och hennes barn!