Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Vidar

2017-08-31 20:36:00 i Allmänt

I dag har du namnsdag och jag kommer att tänka på allt jag gillar med dig.
Jag älskar när du somnar på mitt bröst och ligger där och andas tungt och luktar varmt och gott.
Jag älskar hur du springer rakt emot mig och ropar "mamma!" när jag hämtar dig på föris.
Jag älskar hur du med bestämda kliv går rakt in i hönshuset och ger hönorna mat direkt från handen, helt utan rädsla.
Jag älskar att höra när du och pappa busar med varandra som ni så ofta gör och jag älskar att vakna och se hur du har kurat ihop dig emot pappas varma rygg. Egentligen ska du ju sova i din egen säng men någon gång under natten brukar du komma (hämtas över, hehe) till vår säng och vi alla tre tycker att det är det mysigaste som finns. Även fast du nu blivit mer och mer som en propeller när du sover.
Jag älskar att se dig upptäcka mat och hur du smakar på allt med nyfikenhet. Allt gillar du inte men det mesta slinker ned med god aptit. Du verkar ha lärt dig att mamma och pappa tycker att man ska smaka på allt för att sedan avgöra om det är gott eller inte.
Jag älskar hur du ger så mycket kärlek till de som står dig nära. Hur du kramas, delar ut pussar och hur du kryper upp i knän med en sådan självklarhet och jag älskar att du har så många runt dig att vara trygg hos.
Jag älskar att se dig dansa med ett stort leende på läpparna. Du svänger med hela kroppen och diggar i takt med huvudet.
Jag älskar att se hur mycket du verkar gilla hundar. Du lyser upp varje gång du ser en hund och Jax och Major vårdar du med öm och ibland bestämd hand. Du kramar och klappar dem ofta men ibland tar du handen och trycker bort dem när du tycker att de är jobbiga och i vägen.
Jag älskar att se dig utforska nya saker och miljöer. Med stort nyfikenhet undersöker du saker och kan sitta och pilla med skruvar, köksredskap, garnnystan, klädnypor och skor i all evinnerlighet. Du tycker om att leka själv och bygger stora duplobyggnader och kommer sedan och visar oss och vill att vi ska vara med och leka.
Jag älskar att se dig sömnigt slurpa i dig vällingen och sedan sjunka in i djup, trygg sömn.
Jag älskar att spela piano med dig även fast du nu mest stör mitt spelande med dina egna små pianofingrar som inte riktigt har koll på takt och ton.
Jag älskar att se dig dra upp en morot från jorden och lyckligt gnaga i dig den för att sedan springa till jordgubbslandet för att se om några nya gubbar mognat.
Jag älskar hur du ibland kryper upp i mitt knä med en bok och vill att vi ska läsa. Ofta hinner vi bara läsa en liten stund innan du vill iväg på nya äventyr men ibland läser vi längre sagor och du pekar på bilder och skrattar när jag gör till min röst som en arg krokodil, en gammal gubbe eller pratar finlandssvenska som mumintrollen.
Det finns så mycket jag älskar med dig Vidar och det jag älskar allra mest är att få ha dig vid min sida och genom dig upptäcka världen på nytt.

Utflykt.

2017-08-28 19:50:00 i Allmänt

 
I går gick vi på utflykt!
Det var en så himla fin dag. Soligt och friskt i luften!
Vi åt lunchen ute. Korv med bröd och äpple som efterrätt! Smaskens tyckte både Vidar och Major.
Är så otroligt tacksam över att få dela livet med de där grabbarna. Batterierna blir aldrig så fulladdade som efter en dag i skogen tillsammans med familjen.
 
 
 
 
 
 

Vardagen är igång

2017-08-26 09:29:00 i Allmänt

Lördag morgon och vi har precis ätit frukost. Ute viner vinden men här inne är helgmyset ett faktum med tända ljus och lugnt tempo. I måndags började vår nya vardag med två arbetande föräldrar och ett barn på förskolan. Jag ska dessutom arbeta i princip heltid på skolan detta läsår (95 %) vilket känns kul! Jag har ju alltid arbetat heltid förutom när jag var föräldraledig hela 2016 och vårterminen 2017 då jag startade företaget och arbetade deltid på skolan. Planen är att utöver skoljobbet arbeta med företaget en kväll i veckan + lite frilansuppdrag. Det känns precis lagom. Som tur är har jag haft möjlighet att ordna ett bra arbetstidsschema vilket gör att jag kan sluta redan 14.30 på måndagar och köra igång med sång- och spelelever vid 15.00. Jag tänker mig att jag arbetar max till 20.00 då. Sedan kommer jag ha fyra lediga vardagskvällar tillsammans med familjen, så skönt! Redan i början av sommaren bestämde jag mig att inte ta på mig något kursuppdrag via Brukshundklubben denna höst. Att ha en hundkurs innebär väldigt mycket glädje och inspiration men också mycket jobb om man vill göra en bra kurs! Därför känns det som ett bra beslut att denna termin satsa på skoljobbet samt en kväll med företaget. Det har redan börjat droppa in förfrågningar om tider för spel- och sånglektioner, SÅ kul! Tyvärr kommer jag inte ha möjlighet att leda någon kör denna termin. Allt handlar om balans helt enkelt! Livet är ju inte bara jobb. I våras blev det för mycket olika grytor att röra i kände jag.
Som tur är kommer Vidar kunna hämtas kl. 13.30 på torsdagar och kl. 15.00 på fredagar. Vissa tisdagar kommer även möjligheten finnas att hämta honom vid 15.00. Morbror Ludvig har fått ett nytt jobb (bland 30 sökande! HEJA! Så stolt storasyster!) och kommer att vara ledig vissa fredagar och då kommer han eventuellt att kunna hämta honom tidigare då. Inskolningen gick ju som en dans som jag skrivit om tidigare men den här veckan har varit tung för Vidar. Han har varit ledsen vid lämningarna vilket jag förstått är otroligt vanligt vid tredje, "riktiga" veckan. Personalen förespråkar snabba lämningar så vi har i princip lämnat från famn till famn. Efter en stund har Vidar kommit in i leken bra. Han hade haft bra dagar både i torsdags och i går så jag tror att det löser sig. Personalen är SÅ bra och de ser Vidars behov. Några av dagarna hade de lagt honom i vagnen redan innan lunch så han skulle få vila för att orka lunchen. Sedan fick han vila igen på eftermiddagen. Om jag funderar över hur det går för Vidar under dagen skickar jag bara ett sms och personalen svarar snabbt. Lugnande för ett mammahjärta, hehe!
Dagens planer är att skörda grönsaker och när Vidar ska sova ska jag och pappa åka på sightseeing till farmors hemby Järvsjöby - det var så otroligt längesen jag vara där och jag blev sugen på att åka dit och titta! I kväll ska vi baka pizza, längtar!
Hälften av vår lökskörd! Vi fick 40 rödlökar och 27 gullökar. Hälften har mamma och pappa. Så nöjd! Beräknar att klara oss på detta fram till mars. Nästa år ska jag se till att vara helt självförsörjande på lök. Det är ju så himla lätt att odla!

En måndagkväll helt i min smak

2017-08-21 22:14:00 i Allmänt

Kvällens skörd.
I kväll äntrade jag och mamma blåbärsriset! Totalt 12 liter fick vi ihop så vi måste ut minst en sväng till innan jag känner mig nöjd för husbehovet. Det är så himla härligt i skogen och det är så lustigt att jag ALLTID slås av den känslan VARJE gång jag vistas i skog och mark - det är liksom som att hela kroppen fylls av ett lugn och att inget annat spelar någon roll. Vilket hippiesnack!
När jag kom hem satte jag mig vid köksbordet för att rensa bären (och okej, det kan ha slunkit ned ett och annat blåbär i munnen också) och passade samtidigt på att lyssna på Anna-Karin Nybergs sommarprat vilket jag rekommenderar till alla. Under en del av sommarpratet blir det känslosamt och jag som ärvt min mormors närhet till tårar börjar såklart att storgråta. Jag sitter alltså med blåbär fulla bordet och munnen med mascaran rinnandes nedför kinderna - tänk er den synen! Haha!
Nu har jag gjort kvällsfika och jag blev så sugen på Lapsang-te med en massa mjölk så nu är jag inne på tredje koppen. Ojdå. Det lär bli några toalettbesök i natt. Just ja! Jag har ju börjat jobba i dag igen efter den långa sommarledigheten! Inser vid varje höst att jag har en himla tur som faktiskt tycker om och längtar till mitt jobb. Och på måndag kommer eleverna!
 

Den här stunden

2017-08-19 20:23:59 i Allmänt

Ligger i soffan
nysprungen, nyduschad, nyäten
lyssnar på regnet
tittar på ljusen jag tänt
känner friden
längtar till Christoffer
kommer ner igen
han har nog somnat
tillsammans med Vidar
så fint och lugnt
med en kväll
bara vi
i lilla familjen ❤️
 

Dalarna, del 3 (STOCKHOLM!)

2017-08-15 13:17:47 i Allmänt

Så en morgon tog vi tåget (det tar cirka en och en halv timme) till Stockholm för att hälsa på storebror och Sofia! Vidar tyckte det var spännande att åka tåg. Första dagen hängde vi på Söder där vi bland annat köpte den godaste glass jag ätit. Ekologisk glass på Stikki Nikki på Götgatan, kan varmt rekommendera det!
På tisdagen hade brorsan bokat bord på Sturehof eftersom han fyllde år. Så himla mysigt och gott! Vidar blev behandlad som en prins (kolla guldstolen) och fick köttbullar och vaniljglass!
Jag åt mälargös med tryffelmajonäs. Alltså.... jag reste till mathimlen en stund. MAT ÄR LIVET!
När vi kom hem igen passade vi på att vila oss lite medan brorsan styrde upp födelsedagsmiddagen. Han hade bjudit in Sofias mysiga föräldrar och mormor! Så trevligt att hinna träffa dem också. Kolla vad fint de har det i lägenheten förresten! Klassiskt och stilsäkert. Önskar att jag tog fler bilder på inredningen men det kan jag fixa nästa gång jag kommer ner!
Vattenpaus i värmen i väntan på middagen.
Kolla på detta! Det fanns lax, sill, potatis, Nubbesallad, bröd, väl kyld dryck (mycket viktigt) och allt serverades på Rörstrands service Gröna Anna som Sofia köpte i fulltalig utgåva på loppis när hon var elva (!!!) år. Avundsjukan!
Jag har träffat Sofias föräldrar några gånger förut men det var första gången jag träffade hennes mormor och alla är så himla fina! Verkligen sådana där personer man gillar från första början.
Och de här två då! Kärlek i sin renaste form! Är så himla tacksam över allt de ordnade med våra tre dagar hos dem.
Såpbubbelblåsning på balkongen.
Och det är klart: att vara i Stockholm tar på krafterna så det är inte konstigt att man då råkar somna mitt under lunchen.
Vi hängde på Gröna Lund en dag och när Vidar fick se de här figurerna trängde han sig fram mellan alla barn för att kramas och han stod där länge och blev upplyft och allt. Haha, ingen blygsel här inte!
Mysigt med kramar! Jag ska tillägga att vi fick dra honom därifrån...hehe.
Vi hann inte åka några barnkaruseller med Vidar för han sov i två timmar och så var det sån himla lång kö överallt. Nästa gång ska vi komma dit i bättre tid. Vidar tyckte i alla fall att Pettssons hönshus var bäst. Vår lille hönsfarmare!
Sedan var det dags att ta kvällståget hem till stugan igen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dalarna, del 2

2017-08-14 11:06:00 i Allmänt

Vi blåste upp vår gamla båt som vi syskon kajkat runt på Nässen med. Den funkade utmärkt som barnpool! Vidar älskar verkligen att leka med vatten.
Skönt att ta igen sig i mammas famn efter badet.
Pappa gjorde en så himla god fisksoppa en dag. Älskar soppor!
Lässtund med morfar.
Men man kan ju inte bara bada och slöa på semestern. Gräset måste ju klippas till exempel!
En dag åkte vi till ett av mina favoritställen: Folkärna hembygdsgård. Jag gillar ju sånt som är gammalt vet ni.
Vidar myste med morfar under tiden jag och mamma var på världens finaste utställning men mer om den i ett helt eget inlägg!
Så roligt att vara med Vidar när han upptäcker världen - det är nog det bästa med att vara förälder!
Och så var det dags för invigning av By Slånkvicku - en natur- och kulturvecka i By med omnejd. Här är mamma med några av farbröderna.
By hembygdsgård ligger så fantastiskt fint med utsikt över Bysjön.
Här är mina drömmars drömgård. ÄLSKAR allt med den här gården. I ett senare liv kanske...
På långcykelutflykt med mamma.
Resten tar vi i ett senare inlägg och då gör vi en tredagarstripp till Stockholm! Nu ska jag promenera iväg och hämta Vidar på förskolan. VÄNTA! PAUS! STOPP! När blev han så STOR!? Jag har alltså lämnat honom där ensam, eller ja. Han är ju där med de fantastiska pedagogerna och alla kompisarna såklart och det går mest troligt ingen nöd på honom. Jag har passat på att fixa med momsdeklarationen så jag kan skicka in den innan fredag så det var skönt att få det gjort! Ha en fin måndag. Själv är jag nu inne på min sista semestervecka av detta långa, härliga sommarlov. Börjar längta till jobbet nu!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dalarna, del 1

2017-08-10 15:36:00 i Allmänt

 
Så kom vi äntligen till stugan i Dalarna efter flygtur och en stund i bilen.
Vi åt god mat. Bland annat chilimarinerad kyckling med mangosalsa och guacemole.
Morbror Kristoffer som nu bor i Stockholm kom och överraskade oss på Arlanda och följde med till stugan, så himla kul!
Kristoffer tyckte att Vidar hade en Saltkråkan-aura på sin outfit en dag och det är väl bra tänker jag? Saltkråkan-stilen vill väl alla ha om sommaren?
Vi prickade verkligen in sommarvärme när vi var i stugan. Hemma (och i resten av Sverige verkade det som) var det dåligt väder. I Dalasjö var det liksom sex grader och regn i nästan en vecka...
Gott med bär och grädde till kvällsfika. Så skönt också att kunna sitta ute och inte behöva slåss med myggor - en stor fördel i stugan!
Omöjlig att fånga på bild i rörelse, hehe.
Och så kom morbror Ludvig och Hanna och hälsade på. Så glad över att fått ha fin kvalitetstid med båda mina bröder under Dalarna-vistelsen.
Vi badade en hel del!
Och så undersöktes det hur cyklarna mådde efter en vinter i ladan.
Det var första delen av Dalarna-bilderna det! Nu ska vi äta ugnspannkaka med lingonsylt och morötter, hej hej!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dags för inskolning!

2017-08-08 20:26:00 i Allmänt

Titta här! Vår lille kille som börjar bli ganska stor (nåja) på väg till första inskolningsdagen på förskolan.
Var har dessa 18 månader och tio dagarna tagit vägen?! BB först och så raketfart till inskolning - så känns det! Nejdå, inte riktigt så men jag tror alla med barn kan relatera till känslan att tiden SPRINGER fort. Jag känner bara nyfikenhet och positivism inför Vidars inskolning på Tallkotten här i Dalasjö. Dels tror jag det beror på att Vidar ända sedan han var lill-liten ofta varit med andra människor så som släkt och familj utan att jag och Christoffer varit med och så beror det såklart på att Tallkotten är en fantastisk förskola med bra miljö, såväl ute som inne, att de lagar maten där på plats och att jag känner stort förtroende för personalen som arbetar där. Barnen på Tallkotten får vara utomhus mycket vilket är viktigt för mig och Christoffer och i förskolans lokaler finns olika rum som stimulerar både till pyssel och kreativitet, läsning, roll-lekar, vila och det bästa av allt - om man får tolka Vidar - en storsal på över 100 kvm där man kan springa, hoppa, leka och busa!

Att komma hem är som att resa i tiden

2017-08-06 09:55:00 i Allmänt

Det här var i gårkväll på Kalle och Kerstins (grannarna) cowboyfest.
Kalle har timrat en saloon (bara han genomför ett sånt projekt) och bjöd in drygt 50 personer för att inviga den. En av sommarens roligaste kvällar! Det var middag, femkamp, liveshow, dans, tequilarace och jag hade ont i skrattgroparna när vi lade oss = tecken på en bra kväll! Faster Linda kom och hämtade Vidar och så åkte de till Månsberg till farmor och Thomas så honom gick det ingen nöd på. Så skönt med barnfria kvällar ibland! Nu längtar jag dock efter honom så det är tur att han kommer hem senare i dag.
Det var så himla härligt att komma hem i fredags. Jag har ju varit borta en hel månad och hade verkligen börjat hinna längta hem. Även om jag älskar att åka bort så är det så skönt att komma hem igen. Jag har så himla mycket bilder att visa er men jag mjukstartar lite så här.