Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Fredagsfrisyren!

2013-08-30 10:41:00 i Allmänt

 
Här är veckans fredagsfrisyr! 
 
Alltså: jag tycker det är så himla kul att undervisa och försöka inspirera mina elever till att skriva, skapa och våga prova själva. Ibland blir det så himla bra. På svenskan nu så läser jag ur en ungdomsroman ("Före och efter Bella" heter den) de sista 10 minuterna av fredagslektionen och det är ett skönt sätt att avrunda veckan på tycker jag. 
 
 
 
 

Torsdagsmusik!

2013-08-29 10:18:00 i Allmänt

Mitt nya musikberoende. Lyssnar på Matthew And The Atlas när jag fixar med notbeställningar, kanalmärker det nya mixerbordet och gör lead sheets till ensemblen. 

Familjen Jonsson hälsar på.

2013-08-28 21:28:45 i Allmänt

I kväll har familjen Jonsson hälsat på. Vi tittade på björnfilm, vek pappersflygplan och ritade.
Freja har börjat i förskoleklass och hon var nyfiken på att höra hur det var när jag och deras mamma, och min vän, Emma började i förskolan. Hur vi hälsade på Mulle i skogen, plockade lingon och gjorde egen lingonsylt på skolan, hade iskristallskrig, knöt skridskorna på rasten och åkte över isen och så räknade vi och läste också.
 

Min lilla familj.

2013-08-28 18:16:40 i Allmänt

Det bästa med min käre sambo Christoffer är att han alltid får mig på bättre humör om jag känner mig ynklig/nere/deppig/trött för han drar så konstiga men roliga skämt och tittar sedan på mig med världens finaste glimt i ögat. Jax lättar också upp stämningen om jag inte är mitt vanliga glada jag. Då kommer han och buffar upp min arm och tittar på mig med de stora, bruna ögonen. Sedan lutar han sig mot mig och värmer mig med sin kropp. Då känns det alltid mycket bättre.
Jag sa till Christoffer att det är så skönt med hundar att de liksom känner på sig att människor behöver extra stöd eller en varm päls att gosa in sig i. Då säger han:
- Ja, hunden är ju människans bäste vän! Inte som en kattfan som inte fattar nått!
Ja. Jax och Christoffer är en mycket fin liten familj. Katthatare till trots.
Midsommar, 2013.
 
 
 
 
 

Gammalt som lever kvar.

2013-08-28 09:45:03 i Allmänt

Farbror Anders gamla Lee-jeansjacka och farmors klocka. Den där klockan får jag jämt så många komplimanger för. Bra där, farmor. Bra att du sparade den. Du visste nog inte då att jag skulle gå runt med den jämt och ständigt.
 

Att försöka följa ett recept som inte finns.

2013-08-27 21:26:00 i Allmänt

 Att vara lärare är stimulerande. Varje dag möter jag ungdomar som har tusen olika tankar i huvudet och ibland delar de med sig och ibland sitter de tysta och tittar ut genom fönstret. Nu har jag jobbat som lärare i två läsår och precis varje dag lär jag mig något nytt. Att vara lärare är att aldrig vara färdigutbildad. Visst, rent teoretiskt har du din högskoleexamen men du måste hela tiden hålla dig a' jour och jobba erfarenhetspedagogiskt - den metod som enligt mig funkar bäst i jobbet med ungdomar. När jag gjorde VFU (verksamhetsförlagd utbildning) när jag läste vid universitetet skrev jag minituösa lektionsplaneringar. Det gör jag inte längre. Jag gör en momentplanering med stöd i kursplanen och med tydliga mål att eftersträva och sedan gör jag lektionerna tillsammans med eleverna. Ibland kan det stå 40 minuters teoretisk genomgång på momentplaneringen men om eleverna hellre vill diskutera andra saker som rör deras tankar just för dagen så som Instagram-målet eller Whitney Houstons död så gör vi det. Vi lär oss saker ändå. Sedan ska vi också komma fram till målet och slutprodukten, men inte till vilken stress och hets som helst. Min vision är att eleven ska vara medveten. Medveten om sina skyldigheter och rättigheter. Våga ifrågasätta och våga insupa detta lands oerhörda utbud av multimedial stimulans med en kritisk blick.
Som lärare har jag två uppdrag, kunskapsuppdraget och demokratiuppdraget. Det är min uppgift att inspirera dem till kunskapsinlärning och samtidigt fostra dem till demokratiska individer. Samtidigt är min högsta önskan att de passerar "mina år" som elever med en bra självkänsla och ett okej självförtroende. Jag vill se dem och lyssna till dem. Våga stanna upp i mitt och ge eleverna det extra - det jag själv minns från egna lärare jag tyckte om. De lärare som fanns DÄR. Som inte flackade med blicken och stressade igenom olika arbetsområden bara för att det stod i kursplanen.
Jag skriver det här inlägget för att jag fick en kommentar av Sandra som undrade om jag kunde ge tips på hur man är den perfekta läraren och jag är ledsen, men det finns inget färdigt recept. Man får improvisera sig fram - men jag ska ge Sandra och andra pedagogikintresserade några tips utifrån de två läsår jag varit yrkesverksam.
- För det första: ha ALLTID en plan B. Gärna en plan C också.
- Var snabb i tanken. Sacka aldrig efter. Att jobba med ungdomar är aldrig tråkigt, det händer saker hela tiden och för det krävs snabba beslut.
- Utvärdera alltid din undervisning och jobba mycket med elevinflytande men var tydlig att det är du som är ledare. En grupp utan tydlig ledare blir en orolig grupp.
- Våga visa dig mänsklig och att även du ibland gör fel eller missförstår - och var alltid öppen för en diskussion.
- Underskatta aldrig dina elever. Tro på att de ska prestera bra och våga lita på dem.
 
 
 

Heja pappa!

2013-08-26 21:26:00 i Allmänt

Bild: Pappa och mini-Imra, juni 2012.
Min pappa har börjat springa! Under sommaren har han joggat och kommit igång. I torsdags fyllde han år och av mig fick han en funktionströja och en reflexväst så att det här med springningen inte avtar bara för att mörkret faller. Han fick dessutom ett kort som berättigar honom till träningstillfällen med mig som enväldig härskare över övningar samt utförande (mohahahaha). Det bästa med pappa och träningen är att han tycker att träning är något som ska genomföras utomhus, heja pappa! Han har till och med snackat om att bygga ett utomhusgym... I vinter ska vi köra intervaller i djupsnö - då kommer du att längta till ett varmt och behagligt gym inomhus, pappa!
Själv känner jag mig aningens mör i kroppen efter att sprungit 3,6 mil på sex dagar. Har dessutom fått några himla blåsor på fötterna, en blåsa per fot. Tycker att det är märkligt då skorna är så pass insprungna. Det kan vara värmen som gör att fötterna sväller kanske. Någon löperska/löpare som läser detta och har något tips kring detta? Vill inte sticka hål på blåsorna för då är jag rädd att få sår. Nu har jag skavsårsplåster på dem i hopp om att de ska "lägga sig". Nu ska jag vila i en-två dagar (beroende på hur det känns) och sedan köra sista rycket inför loppet!
 

When words fail - music speaks

2013-08-26 14:48:00 i Allmänt

Första dagen med eleverna idag! Så kul att träffa alla igen - gamla som nya. Idag vid lunchtid knackade det på musiksalens dörr och in kommer några av mina gamla svenskaelever och så blev det en stund av uppdatering om vad som hänt, hur det kändes första dagen på gymnasiet och några av dem kom in med tårar i ögonen och sa att de ville att jag skulle byta jobb och komma och jobba på gymnasiet istället eftersom jag ju är utbildad gymnasielärare. Åh. Haha, fina fina. Saknar dem redan, men det känns fint att de kommer och hälsar på. Jag vet att det kommer gå hur bra som helst för dem.
Ovan får ni ett musiktips så här på måndagen och allt. Nu gör vi den här hösten. 

Månsberg

2013-08-25 21:01:00 i Allmänt

I fredags åkte vi till Christoffers mamma och hennes sambo Thomas.
Vi skulle äta surströmming! Men det vara bara jag, Anneli (C:s ingifta moster) och Thomas som åt.... besviken.
Den goda efterrätten slank dock ner i allas magar! Kan väl hålla med om att pannacotta är snäppet godare än surströmming.
Jag har köpt en ljusslinga som jag hämtade ut innan jag kom till Månsberg och jag blev så ivrig att testa den så Thomas hängde upp den i uterummet.
På lördag plockade jag och Kicki 20 liter lingon med den magnifika Ormsjön i bakgrunden.
På lördag stod distanspass på mitt löpschema inför Tjejmilen så jag och Christoffers lillebror Kristian väntade in svalare luft och vid 20.00 drog vi ut och sprang 11,4 km. De sista två km var en enda lång backjäkel och då tog jag rygg på Kristian som skrek "tempoväxling!" tre gånger... Jaja. Snabbare och mer uthållig blir man ju av utmaningar! Om ni funderar över vår sura uppsyn på kortet så försökte vi se farliga ut..
Idag var vi och sköt (jag och Evy var bäst) och sen åkte vi till Lasse och Evys jaktlags koja för att fika.
Putin "fikade" min kameraväska.
 
Christoffer och farbror Lasse (som drar någon skröna med mer eller mindre tveksam sanningshalt).
Tack alla för en mysig och rolig helg!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fredagsfrisyren!

2013-08-23 14:30:00 i Allmänt

 
Tänkte påbörja ett nytt litet höstprojekt här på bloggen som jag döpt till Fredagsfrisyren! Det går helt enkelt ut på att jag fotar min frisyr varje fredag (tycker ju om att pilla och greja med håret). Det kan bli alltifrån klassisk hästsvans till mer avancerade uppsättningar, vi ser helt enkelt! Idag kör jag på en klassisk "hair donut".
Nu ska jag strax avsluta denna arbetsvecka av planering och förberedelse (och ommöblering i musiksalen!) och åka till Månsberg där bland annat surströmmingskalas med Christoffers familj väntar! 
 
 

Musikberoendet

2013-08-22 11:29:54 i Allmänt

Här är mitt nya musikberoende: James Vincent McMorrow – Sparrow and the Wolf 
Hela Early in the morning-plattan är fantastisk och jag lyssnar medan jag jobbar på inför nästkommande vecka då höstterminen börjar. 
 
 
 

Omtanken

2013-08-22 07:04:13 i Allmänt

En av Christoffers finaste egenskaper är att han är väldigt omtänksam. Följande konversation utspelade sig under gårdagskvällen:
Jag: Jag såg en jättefin kjol idag som jag tror jag ska köpa! Och en skjorta!
C: Du har så mycket kläder. Jag tycker att du ska köpa två nya sommardäck i stället!
Jag: Men..
C: Dina sommarframdäck är rätt nötta och jag vill inte att du ska få vattenplaning.
Jag: ....
Känns som om det var end of discussion. Omtanke är bra. Jag menar: hur bra skulle jag må när jag ligger där i diket i mina nya kläder när jag fått vattenplaning på bilen?
Här sitter Omtanken på ett fjäll. Sommar 2013.
 

Våffelkalas och bäääär!

2013-08-21 20:38:42 i Allmänt

I helgen var ju som sagt storebror och Kajsa hemma i Dalasjö.
De fick många olika syltsorter av mamma vilket var väldigt uppskattat.
Blåbärsplockning följs alltid av blåbärsrensning!
På söndagen hade vi våffelkalas med fyra sorters sylt! Hallon-, hjortron-, blåbär- och drottningsylt!
Skulle ta kort på mammas fina rosor och så är lurifaxen där och förstör....
 
 
 
 
 

Hur var det nu jag gjorde, egentligen?

2013-08-21 07:05:59 i Allmänt

Efter en lång ledighet är det lätt att rutinerna glöms kvar någonstans på vägen. På måndagmorgonen vaknade jag av ställt alarm och tittade på Christoffer som låg bredvid:
- Vad brukar jag göra nu? I vilken ordning gör jag sakerna?
Förvildad av min långa sommar var rutiner något som ej fanns kvar i min vokabulär. Det tog två dagar. Idag är det onsdag och jobb-Carolina är tillbaka. Läste någonstans att människan är en vanemänniska och nog stämmer det.

Nytt i vardagsrummet.

2013-08-19 20:26:00 i Allmänt

Här är min nya hörna i vardagsrummet!
Vi har nämligen köpt en ny soffa i sommar. Soffan kommer från Mio, kuddarna är från Ikea, lampan kommer från Myrorna, stolen har jag målat om och klätt i fårskinn och bordet har jag målat i min favoritfärg S3500-N. Tavlan med noter har jag pysslat ihop själv och tavlan med svart ram har en konstnär från Pellbo i Dalarna målat. "Fågelburen" har jag fått i födelsedagspresent av Emma, Agnetha och Johanna. Brickan på bordet är farmor och farfars gamla och skålen fick jag i födelsedagspresent av bästa grannen Kerstin.
Hyllan är en vitmålad gammal sockerlåda som jag fyndat i lagårn. På den en gammal lampa från gården, notböcker/sångböcker, munspel, tidningar och doftljus från Voluspa. Den lilla ljuslyktan har jag gjort med hjälp av en gammal romburk och ett jutesnöre.
Är mycket nöjd över slutresultatet som blev ett mycket luftigare och mysigare vardagsrum.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Första arbetsdagen: kära återseenden, valpmys och kabeldragning

2013-08-19 17:46:00 i Allmänt

Så var första arbetsdagen avklarad. Det var så roligt att träffa saknade jobbarkompisar! Lunchade dessutom hemma hos Micke och Katrin (min kollega) eftersom deras dotter och min vän Anna var hemma och så fick jag träffa deras grannars valp Väjja som är halvsyster till mamma och pappas flat Imra! (Mycket information där, hehe) Kolla bara på denna bild (man vill ju typ mysa i en evighet med de där goseöronen!).
Efter lunch, kompishäng och valpgos var jag åter tillbaka på jobbet. Jag har fått (eller eleverna har fått) sex nya mac-datorer till musiken samt nytt mixerbord + högtalare så jag och min superkollega Hans har dragit om en massa kablar och möblerat om och fixat i musiksalen så nu är det som att kliva in i en helt ny sal. Det drog ut lite på tiden så dagens ursprungliga träningsplan, distanspass efter jobbet innan middag, kastades om till intervallpass efter middagen. Hade först tänkt att springa från Vilhelmina mot Dalasjö och bli upplockad vid flygplatsen eller så, men nu laddar jag i stället för mina älskhatade intervaller...
 

Och när vinden tar tag i träden igen är snart hösten är.

2013-08-18 21:39:10 i Allmänt

I morgon börjar jag jobba igen efter en åtta veckor lång semester. Det första jag ska göra när jag kommer på jobbet i morgon är att sätta i gång min playlist "arbetslugnet" och så ska jag jag skriva en lista på saker som jag ska göra, projekt att styra upp och planeringar att färdigställa inför det kommande läsåret (mitt tredje!). Sedan ska jag gå till personalrummet och träffa alla saknade jobbarkompisar, dricka te ur min blåvitmönstrade kopp och börja använda sjal runt halsen igen (i sommar har det varit för varmt).
Den här sommaren har uppfyllt alla mina tankar och visioner om den bästa sommaren. Den har bjudit på äventyr, spontana inslag och roligheter samtidigt som den givit mig många lugna stunder till vila, till eftertanke och många timmar tillsammans med böcker att läsa. Sommaren 2013 har också varit lite av "Den stora rensnings-sommaren". Jag har rensat ALLA garderober, byrålådor, klädkammare, skafferi, frysbox, soprum samt fixat en del smågrejer med huset. Än har jag mycket kvar, i synnerhet i källaren, men det känns skönt att ha extra ordning på saker och ting när en ny termin tar vid. För mig är det lite av ett nyår när höstterminen drar i gång igen. Energinivån är en helt annan i början av september än i början av januari så jag kör lite egen nyårsstart för mig själv så här i slutet av augusti. Tack till vänner och familj som tillbringat stunder tillsammans med mig under sommaren. Och än är den inte riktigt slut, väl?
Stekenjokk, juni 2013.
 
 

När sommaren är som bäst

2013-08-18 21:18:05 i Allmänt

 
Här kommer en liten film jag klippte ihop av små filmsnuttar jag filmat med min iPhone under två veckor i Dalarna och några dagar i Örebro/Gårdsjö. Ni får träffa lammen som hoppar omkring i hagen i Fullsta, se när jag dricker världens godaste mojito och dansar runt på en tågperrong i Hallsberg och så handlar filmen mycket om min vän Malins son Theo, kanske världens charmigaste 1,5-åring. Med nöje! 

Lillebrooor, ba ba baaa!

2013-08-18 09:23:00 i Allmänt

I går hjälpte jag lillebror att fylla släpvagnen med grejer
som han och Hanna ska ta till Umeå till deras lägenhet Öst på stan
för nu flyttar nämligen lillebror till Björkarnas stad för att plugga juristprogrammet!
Saknar honom redan, men är samtidigt så glad för hans skull! Ps: Ludvig, se till att ha dina goda kanelbullar nygräddade när jag kommer och hälsar på i höst!
 
 
 

Livet ur mobilen

2013-08-17 10:08:46 i Allmänt

Blir alltid lika rädd för denna staty varje gång jag besöker Uppsala domkyrka.
Jag och världens sötaste lille kille!
Det är inte sommar förrän man plockat smultron och trätt på strå.
Gjorde intressanta googlingar under några dagar.. "huggorm".
Sommaren när den är som bäst.
Träningskläder-himlen.
En dag i Fullsta kom Anette och lille Max på besök.
Och en annan dag var vi på traktorrace där min tremänning Jocke deltog.
Och en tredje dag besökte vi Smedjan och lyssnade till Sofia Karlsson med band. Bästa.
Att jag sminkar mig i bilen är standard... dock inte när jag kör!
Fick en hel massa jordgubbar från Christoffers mammas land!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Storebror

2013-08-16 08:16:07 i Allmänt

I kväll kommer älskade storebror och hans Kajsa till Dalasjö! Bra dag med andra ord. TC, Umeå juni 2012.
 

Nikki visar sina cykelkonster!

2013-08-16 07:38:45 i Allmänt

I gårkväll kom Emily och Nikki och hälsade på. Nikki visade att hon kan cykla UTAN stödhjul! Det är det nog inte många 5-åringar som kan! Själv lärde jag mig cykla när jag var kanske närmre 7 år.. och då sprang farfar bakom och balanserade med en sopkvast (påhittig man det där).
Sedan gick vi ner till sjön.
Vi tränade lite vattenapportering med Imra, men på bilden ovan spanar vi efter vrakdelar i sjön och på den nedre bilden gömmer sig Nikki så att hon inte blir blöt då Imra skakar av sig vattnet. Den här lilla tjejen alltså! Tycker om henne så himla mycket.
 
 
 
 
 
 

Mina nya löparskor

2013-08-15 08:16:00 i Allmänt

Här är de skor som ska pressa tider tillsammans med mig, bära mig fram över terräng och distanspass.
Det är ett par Asics Gel Kayano 19 och jag har även en iläggsskula i eftersom jag har så himla hög hålfot (tack för den, pappa..). Jag pronerar inåt då jag springer så jag ville ha ett par stabila skor med bra stöd. Jag har haft skorna i ungefär två månader nu och jag är jättenöjd med dem. Bra tips på löparsko, med andra ord! Visserligen har vi alla olika behov när det kommer till löparskor men om ni är ute efter ett par sköna, stabila men ändå lätta skor med ett bra stöd ska ni köpa dessa!
 

Dalasjörundan!

2013-08-14 17:33:01 i Allmänt

Nu på lördag den 17 augusti går springtävlingen Dalasjörundan av stapeln. Kom och spring!
Anmälan på plats: 11.00
Första start: 12.00
Plats: Dalasjö Folkets Hus
Välj mellan att springa 5 km eller 9 km på vacker terräng.
 

Det som vidrörts gång på gång och ändå står kvar.

2013-08-14 10:32:00 i Allmänt

Som ni märkt vid det här laget ÄLSKAR jag äldre byggnader och tar varje tillfälle i akt att gå in och titta på hur det var FÖRR I TIDEN (som jag också fascineras av). Förundras över hur dödstyst det är. Ingen dator som surrar, ingen tv på låg volym, inget kylskåp som durrar i något hörn. Det här är gammelgården i By, i närheten av vår sommarstuga.
Tycker att sådana här sängar ser så gemytliga ut - men korta! Tydligen halvsatt de upp när de sov för att inte låta "kroppsvätskorna blandas" - enligt guiden, min stuggranne Björkman.
Ylledukar på bordet och vackra keramikvaser.
Rossberga är en by där det jämt regnar när man kör förbi (eller inte i nu i sommar, då var det sol mest hela tiden, men förr - när jag och mina syskon var små kunde det komma regnskurar som varade bara någon minut när vi passerade Rossberga. Skrev en dikt en gång som heter "I Rossberga regnar det jämt". Den är sorglig och handlar om förut. Läs den om ni vill.
Alla gamla föremål som berättar om en historia vi vet så lite om.
Stora salen.
Sedan fick ju jag, Nicke Nyfiken, för mig att smita upp för den smala, branta trappan för att undersöka vad som fanns på ovanvåningen och väl uppe blev jag så rädd för detta att jag slog huvudet i en stolpe (så går det när man låter nyfikenheten ta överhand!) - titta på detta! Är det en skräckfilm eller? Där står alltså en docka iklädd By hembygdsdräkt (en likadan som mamma har) omringad av svarta rockar och hattar som hänger på krokarna. Åh. Hjälp. Kom dock snabbt över detta när jag kom ut igen.
Så här ser det ut utanför med Bysjön blank bakom björkarna. Turista i Dalarna nästa sommar vetja, och så kommer ni förbi stugan så kan jag bjuda på en och annan lokal anekdot och en kaffekopp eller två!
 
 
 
 
 
 

Brödbak

2013-08-13 19:56:00 i Allmänt

Idag bakade jag mitt favoritbröd.
 
 
 
 

Livet ur mobilen

2013-08-13 11:26:00 i Allmänt

Bästa Anna i deras stuga i Lerviken! Tog denna bild för att minnas nyansen på möblerna, färgnörd som jag är.
Vaktade Kerstins hönor.. var lite rädd.
Det är vackrast när det skymmer - fast i juni blir det aldrig mörkt.
Skörd från pallkragarna på gården!
Två kompisar.
Grinden, mina vänner. GRINDEN.
Jag och storebror äter sushi!
Och när man hälsar på hos brorsan får man flädersorbet, tackarrrrr.
Älskar "logiken" i gamla skolplanscher... Denna hänger i Kristoffer och Kajsas gästrum.../Avundsjuk
Gillar att dela adress med honom. Ps: Lägg märke till mina högst oglamorösa, leriga stövlar i kombination med nagellacket.
Hade den här lille filuren på besök och han ville se film. Jag sa att han fick vänta till när Christoffer är hemma om han vill titta på den där filmen. Hehe. Emma, nu kan ni komma och hälsa på igen!
Fiskar!
När jag hade på mig de här kläderna frågade Christoffer vad jag hade på mig. Jag bara: Vaddå? Det är ju en skön bussåkaroutfit. Då sa Christoffer att det var en kombination han inte trodde han skulle se mig i. Jag tycker i alla fall att det gick fint att åka Lapplandspilen i outfiten för att sedan möta upp mamma, pappa och Imra i Uppsala för traditionsenlig stadsvandring innan IKEA. Här får ni outfiten om ni vill härma vetja:
Tröja: Mjukaste kashmir från softgoat.com
Klänning: Älskat garderobsfynd.
Tights: Nå gammrat från nån byrålåda (skönt att slippa frysa på bussen)
Skor: Nya löparskor från Asic.
Accessoar: 16 månaders flat coated retriever-tik.
Väska: Mammas gamla skinnväska som jag snott och haft i flera år.
Utsikt: Uppsala domkyrka.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Smoothie

2013-08-13 09:13:00 i Allmänt

Jag tycker mycket om smoothies efter ett träningspass. Som grund brukar jag använda en banan, ett ägg och cirka två dl mjölk. Av det får man en stabil grund innehållandes både protein, fett och kolhydrater. Där efter blandar jag i allt möjligt som jag tycker om. I går blev det nyplockade hallon, persilja från landet, solrosfrön och en tesked spirulinapulver.
 

Sjukstuga

2013-08-12 13:15:48 i Allmänt

Det blir inget Norrbyskär för mig. Jag stannar hemma för att ta hand om min sjukling till sambo. I söndags förra veckan åkte han på en förkylning och feber. Han kryade på sig, men hade kvar huvudvärk och hosta under veckan. I går tog febern om med hög intensitet och natten har varit jobbig för honom. I går sa jag på mitt vanliga, lite jobbigt klämkäcka, sätt:
- Du kanske ska ta en liten promenad så att du får frisk luft och piggnar till?
Då hade han över 38 graders feber när vi kollade.. ojdå. Tur att jag inte jobbar inom vården, hela min patientskara skulle utsättas för hälsofara varje dag! I morse åkte vi in till vårdcentralen då febern fortfarande var hög och huvudvärken vägrade släppa trots smärtstillande. Läkaren konstaterade bihåleinflammation och skrev ut penicillin.
Det känns jättetråkigt att jag inte kan åka till Norrbyskär, hade längtat efter det! Pratade med lilla Olivia igår (som tog telefonen ur Sabinas hand) och hon frågade vilken tid jag skulle komma, hur många nätter jag skulle sova över och hur lång det tar att köra från Dalasjö till Norrbyskär. Norrbyskär står ju som tur är kvar! Om det hade varit jag som låg hemma i hög feber och ingen kraft till något hade jag inte velat att Christoffer skulle åka iväg på semester i några dagar. Dessutom måste ju jag ta hand om lille Jaxen. Nu ska jag mata C med nyponsoppa och ta ut Jax på en promenad.
Hej då från sjukstugan!

Energibars

2013-08-11 19:55:00 i Allmänt

Gjorde energibars idag - små bitar proppade med massa nötter, frön, russin, 70 % - choklad och grejer.  Gjorde en presentpåse av cellofanpapper och presentsnöre som Sabina ska få. Jag ska nämligen åka till Norrbyskär i morgon och hälsa på henne och barnen.

De personer man har närmast.

2013-08-11 14:18:47 i Allmänt

I går ställde vi till med kalas uppe på backen i Dalasjö. Vi ordnade grillknytmiddag med våra grannar. Är så tacksam över hur fina, roliga, bra, ödmjuka och hjälpsamma personer jag har som grannar. Gunder som tycker att sallad är kaninmat, omtänksamma Marieanne där det alltid finns ett öra som lyssnar, Oscar som ropar "Niiiimaaaa, Niiiiimaaaa, kom då Niiiimmaaaa!" (han har inte lärt sig att säga Carolina ännu), pappa som bjuder på underhållning, Kerstin som skrattar sitt smittande skratt, Kalle som drar skämt och hjälper mig med vallningen på vintern, Håkan som genar över lägdan när han springer mellan husen, Lovisa som, med sin sköna inställning, rycker på axlarna och säger "det ordnar sig", mamma som håller koll på alla bärsnår och inte låter något gå till spillo och Christoffer som vill bo här med mig på samma grusväg som de här bästa grannarna. Känner stor tacksamhet över den här platsen och vilka som delar den med mig.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Här får man sitta så länge man vill!

2013-08-10 12:41:00 i Allmänt

I stugan har vi två toaletter och en av dem är ett utedass. Jag älskar utedass - särskilt vårt som är så mysigt att man kan sitta där hur länge som helst.
Korgen är från lagårn i Dalasjö och väggarna är målade vita och själva sitsen och golvens grå färg har mamma blandat själv av vit färg och mörk grå efter devisen "man tager vad man haver".
Kommoden kommer från gammelfarmors hus, spegeln är från mitt hus och tvättkärlet och kannan har mormor köpt.
Tycker att den passar ypperligt på vårt utedass.
I fönstret hänger en spetsgardin som mamma sytt och i ett snapsglas står en ros. Här skymtar man gaveln på stugan och så gäststugan i hörnet- där ska jag få göra om nästa år (blir helt till mig när jag tänker på hur jag ska göra!).
 
 
 
 
 
 

En vecka med hjortronplock, fikastunder i skogen, springturer runt Lill-Raja och total tystnad.

2013-08-09 11:24:00 i Allmänt

Direkt när vi kommit hem från stugan i Dalarna packade vi om väskorna och åkte upp till Christoffers familj och släkt i Rajastrand. Första stoppet var i Månsberg hos Christoffers farbror och faster Evy och Lasse. I juli fick de hem sin lilla gråhundsvalp Putin (!).
Han låg mest och sov.
Jag och Evy gillar att prata (och att skratta) lika mycket och att jag lånar hennes rosa fleecejacka är standard.
Rökt älghjärta. Åt upp typ hela själv, hehe.
Direkt när vi kom upp till Raja begav vi oss ut på jakt efter det åtråvärda guldet och vi hittade massor så frysen är full av massa goda hjortron.
Jax bidrog inte så mycket till vinterns skafferi utan åt upp eller trampade sönder de bär som var i vägen för hans framfart.
Fina, fina plats.
Obligatorisk fikastund i skogen.
När vi kom hem från hjortronskogen var vi lite trötta, myggbitna, solbrända och svettiga och då är det ju rätt mysigt att slå sig ner mitt på infarten för att vila och ha en hund i knät.
Innan vi åkte hem till Dalasjö igen stannade vi i Månsberg hos Christoffers mamma där alla syskonen Berg var samlade. Försökte ta en syskonbild..
Gjorde ett försök till, sedan gav jag upp. Tur att jag gillar dem alla väldigt mycket ändå!
Den här bilden på mig och mina syskon är ju inte heller så himla lyckad.. men rolig! Kan inte sluta skratta åt mitt ansikte... (Dalarna, augusti 2012).
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hallooooneeeeen!

2013-08-08 18:48:00 i Allmänt

I gårväll åkte vi upp till Raja och sov där till idag och idag har vi plockat hallon!
Det är verkligen med livet som insats man balanserar på sluttningar och bergshällar för att få tag i de här röda små godbitarna. Älskar augusti och all den bärskörd man kan göra om man bara har lite tålamod och mycket spring i benen! Vi har jättemycket hjortron i frysen som vi plockade förra veckan och i kväll ska jag rensa blåbär. Snart är vinbären klara för plockning och mer hallon och blåbär ska jag plocka.
Det är en sån himla bra grej det här med bärplockning. Man tar sig ut i skogen och får så många saker på köpet: frisk luft, motion (och ibland riktigt bra träning - prova själva att sitta på huk flera dagar i sträck och plocka hjortron), bär innehållandes vitaminer, mineraler och antoxidanter och annat superbra och har man hund kan ju den följa med och springa och det bästa av allt är att detta nöje inte kostar en endaste slant. Dessutom tycker jag att man blir klarsynt där ute i skogen och pratar så himla bra. Inte för att jag och Christoffer pratar så mycket när vi plockar hjortron direkt - då springer vi till varsin ände av myren och ses sedan en eller två eller tre timmar senare. När man har plockat några timmar och fyllt sina hinkar måste man fika ute! Det är ett måste! Det är det man längtar till när hinkarna börjar fyllas och blodsockret börjar tryta.
Min farfar var en bärplockare av rang och han kunde vara borta 10-12 timmar i sträck och plocka hallon och hjortron (och lite blåbär) och när han kom hem var hela bagaget fyllt med stora hinkar till bredden fyllda av skogens skatter. Jag har alltid älskar bär och redan som 2-åring tultade jag fram till farfars bil och utbrast: Halloooneeeeen! Då tittade farfar på mig och log. Nu du, farfar. Nu är det jag som är Bärblockarn Lidström! Tack för generna!
 

Gårdsjö/Örebro

2013-08-07 13:10:18 i Allmänt

När Christoffer fått semester och kommit ner till stugan körde vi raka vägen till Gårdsjö, 8 mil från Örebro. Där bor nämligen Christoffers gamla pluggkompis Andreas.
Ljusslingor i linden till vår ära!
När det blev lite för kyligt för att sitta ute gick vi in och hade frågesport! Mitt lag vann, hehe!
Andreas storebror är musiker så det fanns massa instrument i huset. Här har jag just spelat en trudelutt och ger mig själv applåder... tydligen.
Nästa dag tog vi tåget in till Örebro.
Obligatorisk turistbild utanför slottet. Typiskt dock att Christoffer "Spexarn" Berg ska vara i farten.
Turistbild nummer två, poserandes vid en kissande, röd gubbe (!!??!!).
Vi flanerade runt.
Viiiin!
Robin, Andreas, David och Christoffer i väntan på mat.
Sedan gick vi genom halva Örebro för att komma till en tapasbar där en bartender gjorde världens godaste mojitos till oss. Seriöst, kan tänka mig att åka till Örebro igen enbart för det. Jag hyllar den där bartendern. Hatar när man är ute och är sugen på en mojito och så säger bartendern att "det är slut på mynta, tyvärr". Jaha! Jamen, köp hem mer mynta nästa gång då för det är ju alltid slut (mojito är ju inte direkt en ovanlig drink). David njuter av sin mojito och laddar upp inför nästa punkt på Örebro-agendan
Nämligen en tur på vattnet!
Andreas, du bjuder väl på denna? :)
En av sommarens vackraste kvällar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Blåbär, möte och middagsplanering.

2013-08-06 23:03:10 i Allmänt

När jag får sommarlov (okej, semester, men det låter så härligt att säga sommarlov och jag är ju faktiskt ledig nästan lika länge som mina elever) känner jag alltid att jag har oceaner av tid att göra saker på och så gör man alla de där sakerna och vips så knackar hösten på dörren. Men vi är icke där ännu! Hela augusti är sommar för mig. Idag har jag sprungit med Imra (en kass runda där jag hatade varje steg, men sådana måste ju också få finnas (..fast helst inte), varit runt till grannarna och planerat inför vår grannmiddag på lördag, plockat blåbär och haft planeringsmöte med styrelsen inför Dalasjörundan den 17 augusti. När jag blir pensionär kommer jag aldrig att ha tråkigt och ha lite att göra. Spåren man sätter som ung blir med en som gammal hörde jag av en vis, äldre person jag känner. Jag tror på det. 

Muddus

2013-08-06 15:59:00 i Allmänt

En dag i Dalarna tog mamma och pappa med mig till ett ställe de trodde att jag skulle älska. Och de känner mig väl, mina föräldrar. Redan när jag klev ut ur bilen älskade jag Muddus.
Här är det full verksamhet med glögg-, sylt-, och safttillverkning, B&B, gårdsbutik, restaurang och café. Miljön är underbar och jag ville ha allt.
Det är ett par som äger och driver gården som ligger i Kolarbo utanför Avesta i södra Dalarna.
Ge mig kälken! Vill ha en exakt likadan.
Det var så otroligt rofyllt att äta lunch i skuggan av parasollet. Hit återvänder jag nästa sommar! Nyfiken? Kika in HÄR på deras hemsida!
 
 
 
 
 
 

Dokumenterade ögonblick i Fullsta.

2013-08-06 13:35:06 i Allmänt

Bland det första jag gjorde när jag kom ner till stugan var att cykla fram till By och hälsa på familjen Westin. Här busar kusinerna och spanar in Imra som sitter fast i staketet och som i sin tur spanar på katten. Ni ska veta hur mycket jag lekt, busat, pratat, skrattat, haft hemligheter med Malin och hittat på bus på denna gård!
Theo åt honungsmelon som om det inte fanns en morgondag!
När inte mamma satt i den där sköna solstolen satt jag där och plöjde böcker. Läste fem böcker på två veckor.
Det är inte sommar förrän man plockat smultron och trätt på strå!
Jag och mamma i väntan på lunch på ett ställe som jag ska skriva om sen (det förtjänar ett separat inlägg).
Varje dag utom en dag stod den här lilla pojkens "pinne" rakt upp - det är ett tecken på vackert väder!
Den veckan som jag och Christoffer var ensamma i stugan inleddes men en måndagspicknick med charkisar och rosé i solen! /Livsnjutarna.
Mycket fint var det.

Varje morgon inleddes med att hoppa i bikini och att äta frukost i solen. Alltså, den här sommaren. Älskar den!
En eftermiddag åkte vi till mammas moster Lillan och fikade. Här sitter hon med sin djursamling som har en hedersplats mitt på bordet. Lillan älskar djur. Den lilla katten fick hon av mig, jag köpte den på Patmos förra sommaren.
Inget kaffe smakar så gott som det man dricker medan en gammal människa pratar om saker som hänt förr i tiden. Hög mysfaktor på det! (Storebror, du minns ju förra sommaren då Lillan berättade om hur spännande det var med levande ljus i granen på julafton och att "far satt där inne i salen hela dagen för att vakta granen".).
Drog med Christoffer på hästhoppning. Han var oväntat peppad och hejade på sina "favoriter". Här är en bild på höjdhoppning, två ekipage tävlar om vilka som kan hoppa högst. Här har jag gått på ridläger några somrar.
En kväll bjöd vi Malin, Jimmy och Theo på middag.
Christoffer och Theo spanar på något intressant på vägen. En traktor kanske. Eller en get på rymmen. Eller en tävlingscyklist i full träningsmundering. Vanliga syner i Fullsta.
Theo är en sån fantastisk liten person och han kan verkligen konsten att trollbinda olika sällskap med sin framfart.
När man varit ute hela dagarna var det så skönt att krypa ner i sängen på kvällen.
Den sista kvällen var vi i en otroligt vacker lokal, Smedjan i Stjärnsund, för att lyssna till
Sofia Karlsson! Tänker inte ens försöka beskriva hur bra det var. Var typ gråtfärdig dels över hur fin sommaren var, hur bra det kändes att sitta där med Christoffer, hur dimman låg över sjöar och ängar när vi körde hem i natten och över hur musik kan få mig att känna. Plus att de spelade "Andra sidan" som jag sjöng på mormors begravning. Stämningen alltså. Och så steel guitar. Helt enkelt världsfenomenalt.
Tack för två fina veckor i stugan!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hänt extra med Carolina!

2013-08-05 23:25:15 i Allmänt

Vi har haft besök av Christoffer syster Linda igår till idag och vi har sprungit i Dalasjöskogen och vurpat en gång var (!), druckit supersmoothies, badat, ätit piggelin i solen och så har Linda varit med på en mathandling (lovar er, det är en upplevelse att handla med mig - dels handlar jag enligt andra "konstiga saker man aldrig hittar" och dels springer jag som en iller mellan hyllorna) och hon klarade det galant. 
I kväll har jag roat mig med att påbörja projektet "KÄLLAREN - i stort behov av förändring". Har burit ut gamla färgburkar och kemtekniskt avfall (?) som nu ligger på släpvagnen i väntan på morgondagens färd till återvinning/förstörelse/och sånt miljöskyddsombud gör.. (förlåt för min okunnighet). Skäms lite när jag säger detta men jag hoppas att det regnar i morgon så jag får vara inne och RENSA (något av min bästa grej, hehe). Ingen tvingar mig ju i och för sig att vara ute, men regnar det kan man ju vara inne med gott samvete. 
Nu sitter jag här i en min ensamhet för Christoffer har åkt för att röja på sitt jaktområde och han har tagit med sig Jax så jag har inte ens en hund att krama. Illa. Jag får nöja mig med mina andra älsklingar: böckerna. Det är ju inte fy skam det heller faktiskt!

Om att skriva ord som saknas när de inte skrivs.

2013-08-04 18:46:08 i Allmänt

Jag har ju som bekant varit bortrest de senaste tre veckorna och tagit en liten semester från skriverierna på denna blogg. Det har i ärlighetens namn varit lite skönt, men mest har jag saknat det. Huvudet har de här veckorna varit sprängfullt av saker jag vill tangentera ned och saker jag vill dela med mig av. Å andra sidan har jag njutit av att det bara är jag, och kanske Christoffer, en vän eller några släktingar som upplever just precis den där stunden man kommer minnas då det andra inte spelar någon roll. Att det bara är jag som har blogginläggen som aldrig skrivs inom mig - helt levande bara för mig. MEN! Jag blir så himla rörd och glad när jag från flera håll hör att vänner och familj och bekanta säger att de saknar min blogg! På bara tre veckor uppstår alltså en saknad från det jag skriver och det jag väljer att dela med mig av. Det är en mycket fin komplimang för en sådan som mig, som älskar att skriva och fånga det lilla betraktandet i det stora vi kallar livet.

Tack underbara, älskade ni som tittar in här då och då eller kanske till och med varje dag! Nu skriver jag igen!