Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Aktivera din hund på promenaden!

2015-10-31 20:03:06 i Allmänt

Imra är en otroligt aktiv hund med mycket energi och hon känns sällan nöjd efter bara en promenad. Därför är det bra att lägga in olika aktiviteter under promenaden. Vi brukar leka kurragömma, uppletande av föremål och en återkommande favorit är "godisträdet". Det är en enkel övning där du bara behöver några godisbitar som pillas in i ett träd med små skrymslen. Syftet är att hunden ska nosa reda på godiset och bra är om du gömmer bitarna på olika nivåer så hunden även får "klättra" lite på trädet och därmed träna styrka, koordination och balans. Dagens hundträningstips!
 

Lära känna-listan

2015-10-31 10:13:23 i Allmänt

Eftersom det trillat in ett gäng nya läsare på bloggen (kul, välkomna!) så tänkte jag att det kan passa bra med en liten lära känna-lista så här på lördagsförmiddagen.

1. Hur gammal är du?

Tjugoåtta.

2. Hur gammal känner du dig?

Ibland som 70 (när jag går och lägger mig 21.30 på en lördagkväll), ibland som 18 (när jag pratar med mina elever som har kärleksbekymmer och blir nostalgisk över mina egna tonår), ibland som sju (när jag leker, skrattar, tävlar och ger allt i leken) men mest som tjugoåtta. Det är en fin ålder tycker jag.

 

3. Var bor du?

Jag bor tillsammans med min sambo Christoffer och våra jämthundar Jax och Major i Dalasjö. En ypperlig by med cirka hundra invånare (tror jag?). Vi bor på en gård i min farmor och farfars som de lämnade när de gick bort 2003 och 2004.

4. Vad har du gjort i dag?

Det är bara förmiddag ännu så jag har inte hunnit så mycket mer än att morgonpinka Major, släppa ut hönorna och äta frukost. Planen för dagen är fortsatt målning, promenad i det fina vädret och middag med Christoffer när han och Jax kommer hem från jakten.

5. Sommar, höst, vinter eller vår, vilken föredrar du? Varför?

Alla årstider har ju sin charm men jag måste nog säga våren. Helst maj. I maj när allting kommer tillbaka, när sommaren är nära, när människor tinar upp och fram och ett glas rosévin smakar som allra godast. Plus att det alltid är bra springväder i maj och det gillar man ju!

 

6. Är du beroende av någonting?

Fil! Blir på riktigt lite arg om det inte finns i kylskåpet. Och så musik. Och hundar.

7. Nämn tre saker som man kanske inte vet om dig?

1. Jag är katastrofalt dålig på matte.

2. Jag får snabbt en känsla av ett rum eller ett hus och bestämmer mig fort om det är en bra eller dålig känsla.

3. Jag har tävlat i ponnydressyr under mina tonår.

8. Var i världen skulle du vilja befinna dig just nu?

Precis just nu njuter jag så ofantligt mycket av att bara sitta här vid vårt köksbord, med Major på fötterna och titta ut på hönorna som pickar fritt på gården. MEN! Om man ska välja helt fritt... kanske Island? Dit vill och ska jag åka någon gång! Vill också på safari i Kenya, drömmen! 30-årspresent månne?

9. Vad är du på för humör just nu?

Bra! Jag mår bra, bebisen i magen mår bra och vi har en lördag framför oss!

10. Vilket är ditt favoritgodis?

Hallonmumrikar. Som inte finns att köpa någonstans i Vilhelmina (om jag har fel så upplys mig gärna). Känner en sorg över det.

11. Vilken är din favoritaffär?

Kii i Umeå! Vill ha allt.

12. Är du morgon- eller kvällsmänniska?

Just nu är jag extremt kvällstrött och det är jag vanligtvis också men inte på den här nivån. Skulle inte säga att jag är en typisk morgonmänniska heller utan njuter av sovmorgon när tillfällena kommer. Måste jag kliva upp 04.30 för att göra något speciellt har jag dock inga problem med det.

13. Har du blivit sydd någon gång?

Nej. Har varit förskonad från sånt som tur är.

14. Vem gjorde senast något extra speciellt för dig?

Pappa och Christoffer när de bar ut tunga pinaler från kallskrubben. Får ju inte lyfta tungt och det hatar jag. Känner mig helt oduglig och osjälvständig som bara kan stå och peka.

Två favoriter.

15. Är du blyg?

Nej. Kan dock bli nervös och spänd om jag ska göra något lite läskigt inför människor. Men blyg, det är jag nog inte.

16. Vad heter du i andra namn?

Anna (släktnamn) och Vilhelmina (drottningnamn samt namn på den ort där jag är född). Carolina Anna Vilhelmina, alltså. Tycker mamma och pappa lyckades bra med det. Får vi en dotter ska hon också heta Vilhelmina i andranamn.

17. Vill du gifta dig?

Ja! Det vill jag!

18. Har du något smeknamn?

Carro och Carra (Carra kommer från gymnasietiden då vi var flera Carro i klassen).

Fredagslugnet sänker sig

2015-10-30 16:10:06 i Allmänt

Christoffer har lagat en älggryta som står på spisen och puttrar. Jag ligger under yllefilten och vilar efter ett första varvs målning av det som ska bli min nya klädkammare. Skymningen faller utanför fönstret. Snart säger vi hejdå till oktober. Jag har lite blandade känslor inför november. Det brukar alltid vara en skavig månad med död, avslut och en väderlek man inte kan stänga ute. Jag hoppas innerligt att 2015 års november behandlar oss alla snällt. Här under yllefilten känns det tryggt i alla fall. Hoppas ni alla får en fredlig och fridsam fredag. Det ska vi ha. 
 

Ja se det snöar!

2015-10-30 07:34:27 i Allmänt

Vaknade upp till små snöflingor som faller utanför fönstret! Hej vintern! Den här gången blir du väldigt speciell.

Vecka 29

2015-10-29 17:39:00 i Allmänt

Nu har över 70 % av graviditeten passerat och jag befinner mig nu i den tredje och sista trimestern. Här är en dagsfärsk bild på magen. Jag mår fortsatt bra vilket är skönt. Ibland kan jag bli lite trött i ländryggen när jag går och står mycket och länge och jag har fått trappa ner på mitt promenadtempo men annars är det som vanligt. Bebisen mår också fint och hjärtat galopperade på i dag på besöket hos barnmorskan. Det är en otroligt häftig känsla att känna rörelserna inne i magen och barnet reagerar alltid på hög musik vilket är kul! Hälsade ju på mina gamla gymnasielärare i måndags och de visade mig den nya studion och när Staffan drog igång en låt kickade barnet till hårt i sidan på magen, haha! Längtar till att lära barnet barnvisor och ser fram emot när det tultar fram till pianot och klinkar på tangenterna för första gången. SF-måttet låg nu bara en cm under genomsnittet så det var skönt. Tack förresten till alla som skrev och tipsade mig om barnvagn, så värdefullt med alla tips!
 

Alla dessa fantastiska frostmorgnar

2015-10-29 08:05:11 i Allmänt

I morse vaknade vi upp till nio minusgrader och en sol som snart skulle börja lysa över de frostbeklädda omgivningarna. Jag älskar klara, friska morgnar. Unnar mig lite sovmorgon så här i lovtider och ska snart åka in till jobbet.
I går klippte jag mig hos Johanna och hon kapade ex antal cm av håret då det var torrare än vanligt. Vi misstänker att graviditeten kan ligga bakom det då jag vanligtvis inte brukar ha särskilt torrt hår. Det var mysigt att hinna prata med henne och samtidigt få bli lite bortskämd. På kvällen blev jag också bortskämd. Skulle åka in och se Bonde söker fru med Emily men hon, Hanna och Robert kom ut istället med motiveringen: "Nu har du åkt och flängt så mycket och är säkert trött så vi kommer ut till dig istället".
Fina vänner alltså. Det är livet. Nu ska jag göra den här torsdagen! Ska på besök hos barnmorskan och jag hoppas barnet följer tillväxtkurvan nu då den låg nedanför genomsnittet vid förra mätningen.

Och jag vet vad min bok aldrig ska handla om igen.

2015-10-28 09:57:36 i Allmänt

Tittade på Skavlan för ett tag sedan och då var Lars Winnerbäck med. Han sa inte många ord under själva intervjun men han leverade på scenen i vanlig ordning. Det har varit tyst kring honom i några år och det är bra tycker jag. Han massproducerar aldrig. Han skriver när han vill. När han får lust. När han har något att skriva om. 
Minns när jag och Emily åkte till Umeå våren 2003 för att gå på spelningen när han släppt albumet "Söndermarken". Vi stod längst fram och sjöng med i varje text. Det är så himla länge sedan nu och han är fortfarande lika överjävligt bra på att skriva ned sådant alla kan relatera till. Det man vill men inte kan sätta ord på. Ett jäkla geni är vad han är. Minns ett sommarprat med honom. Vi hade tagit ut radion på gården som så ofta om somrarna. Han säger: Jag tycker om tre saker i livet. Hjortron, starksprit och vemod.
Det där med spriten är inget för mig men hjortronen och vemodet förenar oss, Lasse. Och musiken. Orden och musiken. Tack för alla dessa år och alla dessa texter som hjälpt genom åren. 
Ofta när jag lyssnar på musik som följt med sedan tonåren blir jag nostalgisk. I måndags var jag i Lycksele, min gamla gymnasiestad och tisdagen tillbringades i Umeå, studentstaden jag bodde i under fem års tid. När jag gick där på gatorna var det som att minnen knackade på och gjorde sig påminda om allt jag upplevt under de där åtta åren. Om allt som hänt och allt som format mig till den jag är i dag. 
 

Från en stad till två andra

2015-10-26 06:54:35 i Allmänt

Sitter här med min grötportion i Arla morgonstund. I går kom vi hem från Sundsvall med alla punkter på listan avbockade (orkade dock inte ta beslut om vilken jäkla skötväska man ska ha, det löser sig). Är tacksam över att jag hade så fint sällskap som kom med bra råd. Stackars, förkylda mamma tappade dock rösten på fredagkväll så bitvis fick hon skriva på de lappar hon hittade. I lördags hängde vi på låset till Babyproffsen och var på Birsta från klockan 10.00 till 18.00. Funkade bra med kroppen och magen men fötterna var ganska trötta efter allt gående trots bra skoval. I dag åker jag till en annan stad, nämligen Lycksele. Vi ska vara där för kollegialt utbyte och prata om sambedömning i svenskämnet. Därifrån åker jag till Umeå för att hälsa på Jessica med familj (har ju inte träffat lilla Saga ännu!) och sedan ska jag sova över hos Sabina. På tisdag är det Språkfestivalen på universitetet och då får jag träffa min forna studentkompis Ida! Jobb, utbildning och kompishäng i dagarna två låter som en bra plan i mina öron.
Men alltså. Visst är man tacksam över en by med tystnad efter två dagar i en stad? Mvh/tystnadspensionären

Mot Sundsvall!

2015-10-23 07:25:27 i Allmänt

I eftermiddag efter jobbet hoppar jag och mamma in i bilen och styr mot Sundsvall. På vägen dit hämtar vi upp svärmor och så kommer Linda med bussen. Vi ska bo på hotell, äta gott, umgås och framförallt beta av långa listor på saker att inhandla. På lördagmorgon ska vi entra barnvagnsdjungeln. Känner skräckblandad förtjusning inför det. Har frågat mina vänner med barn om vad man ska tänka på men ge mig gärna fler tips om ni har!

Kloka ord.

2015-10-22 11:07:48 i Allmänt

Jag har så länge velat skriva om det som nedanstående text handlar om. Men jag behöver det inte. För Underbara Clara sätter ord på precis mina tankar.
 
 

När man varit stark för länge

När jag beklagade mig över att jag var trött var det någon klok person som sa till mig  Du har ju gjort en massa saker. Det är klart att du är trött. Då kan du ju inte tro att du ska vara utvilad. Det är ju en ren självklarhet förstås – men ändå är det så svårt att komma ihåg det. Att trötthet inte tecknet på hur förbaskat lata vi är utan på att vi gjort något.  Jag tycker ofta att tröttheten känns som en besvikelse. För jag har någon konstig tanke om att jag inte ska bli trött förrän efteråt. Först när jobbet är klart för dagen och middagen lagad och bortdiskad och ungarna sover. Då får jag bli trött. Då är det okej. Att vara trött innan dess är ett misslyckande.

Och det är ju så himla lätt att slå ner på sig själv. Att vara arg över allt man inte hinner med. Det har ju varit minst sagt kaosigt här hemma sedan i maj. När jordbruket drog igång och sedan allehanda renoveringsprojekt. Och jag har varit så frustrerad på mig själv. Varför är det sådant kaos? Varför får jag inte till ordningen? Varför orkar jag inte mer? Till jag plötsligt en dag bara stannade upp och vände på tankarna och kom på att jag ju  är väldigt duktig som roddar allt det här. Och jag skulle aldrig be någon som precis fått barn att uträtta det jag uträttade mitt första år med Folke. Men jag kräver det av mig själv. Och blir dessutom arg när jag känner mig för trött. Det är ju helt orimligt!

Trötthet är inte ett tecken på att man är dålig och lat utan att man kämpat hårt. Och lösningen kan förstås inte kan vara att kämpa hårdare och slita ännu mer – utan istället försöka hitta den där vilan man uppenbarligen behöver. Att vara utmattad är inte ett tecken på att man är svag utan på att man varit stark för länge.

Målbilden

2015-10-20 22:11:00 i Allmänt

Under kvällens teoripass på Allmänlydnadskursen pratade jag om vikten av att ha en tydlig målbild med sin hund för att kunna nå dit man vill. Målbilder går ju att applicera på allt möjligt och en av mina målbilder just nu är denna:
Det är den 19 december. Lördagmorgon. Första dagen på jullovet och den långa föräldraledigheten. I går var det julavslutning och hej då för nu till elever och kollegor. Nu, denna lördagmorgon den 19 december, sitter jag i soffan i vardagsrummet och tittar ut på den snötyngda syrenen utanför fönstret. Klockan är strax nio och snart börjar julkalendern. Hundarna är morgonrastade och ligger på hallgolvet och slumrar. På bordet framför mig står en skål med havregrynsgröt med äpple, kanel och russin. Till det te med mjölk och honung, ett hemägg och en perfekt mogen satsumas som är så där lagom sur. Jag för handen mot magen, stryker den lätt och känner en spark och så en till. Nu du lilla bebis ses vi snart! Vad jag längtar efter att sitta där i soffan och bara vara. Bara vänta. Inte skynda och hasta och hinna med och komma ihåg. Bara, bara finnas där och då och titta på snön, känna på magen, smaka på satsumasen och längta efter den lilla bebisen. Det är mindre än två månader kvar till den 19 december. Det kommer att gå fort och snart ser jag adventssjärnan lysa när jag kommer hem. Det är min målbild just nu.
Har ni några målbilder? Berätta gärna!
 
 
 
 
 
 

Förvirrelsen

2015-10-19 19:43:38 i Allmänt

Jag och min byakompis Anna-Karin hade bestämt promenaddejt i kväll. Det kom jag på när hon kom hem till oss samtidigt som jag kom hem från en hundpromenad, hehe. Den omtalade "gravidhjärnan" har slagit till verkar det som. Det fick bli dubbla promenader i kväll och det var så skönt. Tycker om när det är dimmigt och fuktigt ute. Försöker röra på mig varje dag med åtminstone en promenad och märker nu att jag börjar bli lite trött i ländryggen av att stå och gå mycket. Är det någon som har tips på bra styrkeövningar för att stärka/underhålla styrkan/underlätta för ryggen? Sandra M? :)
Nu ska jag göra en stor kopp te med honung för att lindra kliet som dykt upp i halsen och plugga. Den här instruktörsutbildningen är som sagt gedigen men det är bara bra för då vet man att det är en utbildning som har lite krav.

Oktobermorgon

2015-10-18 10:30:04 i Allmänt

Jag och Imra har gått en härlig skogspromenad nu på morgonen och när vi kom tillbaka till gården lyste min Aroniahäck upp som ett rödorange utropstecken. Så fint! Längtar till häcken vuxit till sig ännu mer. Planterade den i maj i år så än är den ganska spenslig, men färgerna levererar i alla fall.
Tuppen Ove (Christoffer har döpt honom...) stoltserade i solen.
Än så länge går det att hitta föda ute för hönorna men snart kommer kylan på allvar och därmed tjälen.
Mina söndagsplaner är plugg, träna lydnad med Imra, tvätt, styrelsemöte med byaföreningen och i dag kommer Christoffer och hundarna hem med kött som vi ska ta reda på också. Ska också spana efter tapeter till en barnkammare! Kanske det roligaste tapetvalet hittills. Hoppas ni alla får en fin söndag! 
 
 
 

Skön lördag

2015-10-17 14:41:00 i Allmänt

De bästa helgdagarna tycker jag är dem där man gör saker och är effektiv men ändå hinner njuta av lugnet. I dag är en sådan dag. Jag inledde med långfrukost följt av plugg och förbredelser våra deltagare inför nästa träff i Allmänlydnadskursen. Sedan gick jag och Imra ut i skogen där hon fick uppdrag av olika slag. Ibland är den bästa träningen helt enkelt leken. 
Efter promenaden i skogen lade jag mig här. Åt apelsin och läste. 
Nu har jag spacklat i den kattvind som ska bli mina nya klädkammare och efter aktivitet blir det vila igen, hehe, så nu ligger jag i soffan och ska fortsätta läsa. I kväll blir det ett besök hos Sandra och Erik i Latikberg. Fin lördag detta! 
 
 

Snabba ord på ett papper

2015-10-17 09:57:48 i Allmänt

I går när jag letade en blank sida i blocket i lådan för att skriva inköpsslista inför Sundsvall nästa helg hittade jag en hel massa meddelanden mig och Christoffer emellan. I morgon kommer han och hundarna hem igen efter nio dagars jakt. Längtar!
Blir så glad av en liten lapp på köksbordet och det känns också bra att skriva dem.
Minns precis den här morgonen. Jag var sur för ingenting och en Carolina innan frukost är ingen glad Carolina. Jag skällde på Christoffer för att han "levde om och sjöng"... hahahaha!
Brända fiskar och tvätt att hänga. Vardagsromantik när den är som bäst! :) Här ser ni också min oerhört slarviga handstil när jag ska skriva snabbt. Kan skriva snyggt också. Lovar.
 
 
 
 
 
 

Möte, bebisår och tiden.

2015-10-15 21:53:00 i Allmänt

Är nyss hemkommen från styrelsemöte med Brukshundklubben. Hann även med att träna Imra i ett kort men otroligt givande lydnadspass. Hon var verkligen på hugget och inte flamsigt på utan fokuserad och förig och verkade peppad på att träna. Jag har ju haft så mycket annat för mig de senaste veckorna så lydnadsträningen har legat lite på is och uppenbarligen är det bra med pauser ibland. Vi planerade en hel del för 2016 på mötet i kväll och när jag antecknade just "2016" klingade det till i hjärnan att 2016 ju är lika med bebisåret. Det slår mig ibland att jag är gravid. Självklart tänker jag på det varje dag men vissa dagar mer, vissa mindre. Tiden går så fort och jag har så himla fullt upp att jag knappt hinner reagera på att veckorna går.
Är snart i v. 28 nu och bebisen dansar runt som en tok i magen om kvällarna och väcker mig minst en gång om nätterna också, hehe.

Deep focus.

2015-10-15 09:50:46 i Allmänt

 Har hittat den ultimata "uppsatsrättar-listan" att rätta elevtexter till. Helt instrumental musik som bara flyter på i bakgrunden och gör att koncentrationen bibehålls. Musik med texter får mig ju att fokusera för mycket på texterna. Inte de texter jag ska fokusera på, hehe. Tips till er andra som också jobbar mycket textrelaterat i ert arbete! Listan heter "Deep Focus" och är en av Spotifys egna listor. Appropå ljud. I dag ska jag på hörselkontroll hos företagshälsovården som kommunen ordnar till alla lärare som jobbar med ämnen där en hög ljudnivå är vanligt. Ska bli intressant. 
 

Skarpt läge

2015-10-13 22:20:03 i Allmänt

Som jag berättat om håller jag på att utbilda mig till instruktör via Svenska Brukshundklubben. För att bli examinerad krävs bland annat att du ska hålla en allmänlydnadskurs. Först ska du skriva en kursplan som ska godkännas av SBK-lärare och sedan ska du hålla en kurs där du och dina kursdeltagare utvärderar din insats. Som tur är har jag mina klippor till klubbkompisar som jag gör detta tillsammans med, Elin och Maria. Utan dem hade det varit dubbelt så läskigt i kväll när tio hundägare och deras hundar kom på första träffen i kursen.
Min magkänsla säger att det gick helt okej för oss men saker och ting kan ju alltid förbättras. Som människa blir du aldrig komplett, att tro det är att begå ett fatalt misstag. Att lära sig av andra och utvecklas är något jag vill jobba med varje dag och att få dela med mig av mitt stora hundintresse och min allt större kunskap om hundar till andra hundägare är så himla stimulerande. En rolig kväll lider nu mot sitt slut och jag ska sluta mina blå alldeles strax, ska bara först... ska bara... som en annan Alfons Åberg.

Lite om nuet

2015-10-12 19:04:00 i Allmänt

Christoffer och hundarna är borta på jakt nu och jag får mms-uppdateringar om hur det går. Saknar dem så himla mycket men är ändå glad för nu vet jag att de trivs som allra bäst. Att gänga sig med en inbiten jägare innebär liksom att man bara får finna sig i mycket ensamtid på hösten, men det är ganska skönt att vara ensam också och längta efter varandra - även om jag såklart föredrar att ha Christoffer och hundarna nära mig. Major fick också följa med denna jaktsväng även fast han än så länge är för ung att jagas med. När jag frågade om det inte var bättre att han stannade hemma med mig (enbart av egoistiska skäl, den där lille valpen är lite av min ögonsten, hehe) sa Christoffer: Nej, han ska skogstränas! Och så var det med det.
Helgens instruktörsutbildning var mycket intressant och lärorik. Det är verkligen en investering i sig själv att utbilda sig inom sitt intresse. Vi fick göra många övningar och fick kunskap i både praktik och teori om ledarskap, pedagogik och valpens utveckling och inlärning. Nästa helg (13-15 november) vi träffas är det dags för hundkunskap i dagarna två. Det enda som var drygt med helgen var fem timmar enkel resa dit och hem. Att sitta stilla och lyssna två hela dagar är ju inte heller något man är direkt van vid. I mitt jobb är ju tempot och innehållet väldigt omväxlande.
I fredags var jag på besök hos barnmorskan och det lilla hjärtat galopperade på och värdena såg fina ut. Sedan jag började med de nya järntabletterna hade järnvärdet höjts. Den här gången mätte hon även magen för att skriva in måttet i ett diagram som ska mäta barnets tillväxt. När hon visade mig att måttet låg under genomsnittet blev jag först orolig att bebisen inte växer som den ska men hon lugnade mig och sa att måttet kan vara ovanför genomsnittskurvan vid nästa besök om tre veckor. Dock sa hon att jag mest troligt inte får en fem kilo tung bebis i alla fall.
Denna måndagkväll njuter jag verkligen av att inte ha några planer alls utan ska lägga mig tidigt - den ultimata lyxen. De resterande kvällarna i veckan har jag kurs, föreläsning och styrelsemöte så jag ska passa på att njuta av friden i kväll. Ha en fin måndag fina ni!
 

Mot Norrbotten!

2015-10-09 09:52:00 i Allmänt

I går fick vi våra intyg att vi gått Grundmodulen. För att få utbilda sig till Allmänlydnadsinstruktör ska man ha gått Grundmodulen först och den består av hundkunskap, inlärning, pedagogik samt övriga ämnen som Svenska Brukshundklubbens organisation, friskvård hund och hunden och lagen. I eftermiddag sätter jag, Mara och Elin oss i bilen och kör upp till Boden där vi ska gå den första delen av utbildningen. På lördag ska vi ha pedagogik och på söndag valpspecial! Weho! Och vet ni vad det bästa är med denna helg? På lördagkväll ska jag träffa Idamari! Lyckan!
Och förresten, Carina Bergh. Vilken supermänniska hon är. Om jag lär mig hälften av det hon kan inom hund och hundsport kommer jag leva lycklig för resten av mitt liv. Är tacksam över att vi fick henne som lärare och stolt över att hon hör hemma här i Vilhelmina.
 
 

Från det ena till det andra

2015-10-08 17:44:31 i Allmänt

Min eftermiddag och kväll är minst sagt hektisk. Från låtskrivarprojekt till kör till klasskonferens och sen hem och snabbäta (äter i detta nu) för att sedan kasta in Imra i bilen och åka till klubben för godkännande av Allmänlydnadspasset. Vi ska alltså genomföra ett pass med våra hundar där en instruktör ska fylla i "Behöver träna mer", "Väl genomfört" samt "Myckel väl genomfört" och sedan ska vi ta med det till kursutbildaren som vi ska träffa i Boden i helgen. Spännande. Och hektiskt!

Cravings under graviditeten

2015-10-07 18:01:07 i Allmänt

Under den första perioden (typ vecka sju till tolv) var jag konstant sugen på fil och under de två första veckorna av semestern levde jag på fil, melon, piggelin och äppeljuice. Ville ABSOLUT INTE ha kryddstark mat och mådde illa av stekt köttfärs, charkavdelningar och grillad kyckling. Drömde mig bara bort till min fil, mmmm.
Efter vecka 20 försvann hatet mot köttprodukter (åt nog bara kött kanske tre-fyra gånger på hela sommaren) och jag är tillbaka i min vanliga matrutin. Känner fortfarande en stor kärlek till fil och skulle kunna leva enbart på fil, frukt och bär men nu har ett visst saltbehov dykt upp och inte vilket salt som helst; det som får mitt hjärta att klappa extra fort är saltlakrits. Helst sådana där svarta, salta sillar! Konstigt nog var jag heller inte sugen på choklad (som jag annars älskar, särskilt mörk choklad) under de första 20 veckorna, men nu kan jag känna att det vore gött med en bit choklad.
Just nu är mina "cravings" clementiner, Brämhults färskpressade apelsinjuice och så filen då. Fil i mitt hjärta! Äter dock allt möjligt och har ingen smak eller rätt som känns oätlig just nu i alla fall.
 

Stolt mat

2015-10-06 17:40:00 i Allmänt

Den här rätten känner jag mig lite stolt över faktiskt. Har ju lagat Chili con carne tusen gånger förr men inte med råvaror jag drivit fram själv. Det känns så bra att äta mat när man vet dess ursprung. Köttet kommer från en älg Christoffer skjutit och som levt ett lyckligt liv innan det. Tomaterna, chilin, paprikan, squaschen kommer från sommarens odlingar här uppe på backen. Om än ett fattigt odlingsår då mycket växte dåligt, men lite skörd fick vi. Har också kryddat med basilika, något jag fick väldigt mycket av i fjol och torkade för att spara. Nu gäller det bara att lista ut hur tusan jag ska få ett citronträd att växa här uppe i zon sju...
Nu ska jag äta upp och sen hälsa på Emma! Vi har inte setts sen i somras och lär ha tusen saker att avhandla, hehe.
 

Samhällsvetenskapsprogrammet

2015-10-06 12:39:26 i Allmänt

Vi lärare vid Samhällsvetenskapsprogrammet jobbar just nu mycket med marknadsföring. Följ gärna vår Facebooksida 
Just nu pågår projektet "Veckans Sa-elev" där våra elever porträtteras. Vi får lära känna dem närmre samt veta vad de tycker om att studera SA-programmet. Dagens tips alltså! 
 

Lite nytt och lite gammalt

2015-10-05 17:45:00 i Allmänt

Tänkte jag skulle visa er vår "höstpiffade" soffa och en ny lampa som alla i min närhet tyvärr verkar avsky...
Kolla vad fin lampan är!
Håller ni inte med? Eller sällar ni er till lamphatarna? Det är alltså en "naken" glödlampa med fina glödtrådar vilka ger ett mycket fint och mysigt sken. I går bjöd jag på fika här och när jag kom in i vardagsrummet hade pappa släckt den här lampan och tänt golvlampan bakom istället. Snacka om utfrysning av den fina, nya lampan!
Kuddarna är också nya!
 
 
 
 

Dagens id, kvällens frid

2015-10-04 17:57:00 i Allmänt

I morse styrde jag och mamma upp bullbak - kanelbullens dag till ära. Jag och mamma är ett bra team för vi jobbar snabbt och effektivt samtidigt som vi avhandlar all jordens samtalsämnen i rask takt. Efter bullbaket skördade vi morötterna, rödbetorna och persiljan och har nu lagt pallkragarna i träda inför nästa säsong. Vi ska fylla på med löv och kompost också, men det får bli en annan dag. Några tulpanlökar har kommit ner i jorden också för att förhoppningsvis skapa liv i rabatterna till våren. Efter vår utetjänst gick vi in och har nästan tömt hela kallskrubben i vårt hus. Kallskrubben ska nämligen bli min nya klädkammare för min befintliga klädkammare ska bli barnkammare! Hurra! Någon som har bra tips på var man kan hitta fina tapeter till ett barnrum? Det får inte vara skrikiga, grälla tapeter utan något i en harmonisk (gärna äldre) stil, tack!
Nu blir det en hundpromenad och sen kommer Ludvig och Hanna hit och fikar bullar! Tack livet för en bra söndag.
 

En höstmorgon

2015-10-04 09:25:00 i Allmänt

I går morse vaknade vi upp till en krispig morgon med strålande sol och plusgrader som precis börjat tina bort nattens frost. Det var en härlig morgonpromenad jag och hundarna fick. Eftersom det var så fint passade jag på att ta med mig kameran.
Älskar höstens färger. Vem gör inte det?
Titta bara!
Som guld i skogen.
Finaste byn!
Jax och Major traskade nöjda vid min sida efter lite spring i skogen. (Eller i alla fall Major, Jax skulle mest troligt sticka iväg för att söka älg om jag knäppte loss honom från selen).
Hönorna och tuppen gillade också gårdagens väder och pickade runt i pallkragarna. En av hönorna låg i ett rede i färd med att värpa. De är bra på att hålla koll på varandra och när en höna saknas brukar jag alltid kolla var hon är för säkerhets skull.
 
 
 
 
 
 
 

Ett litet problem...

2015-10-03 08:50:00 i Allmänt

God morgon! Här kommer en lite suddig bild på magen. På tisdag går jag in i vecka 26 och nu har det uppstått ett litet problem...
Jag kan inte stänga knappen på mina Lundhagsbyxor! När ska det designas snygga och bekväma friluftsbyxor för gravida? Det går ju inte för sig att springa runt i skogen eller träna hundar i tights direkt.
Tack för alla tips jag fick av er kring gravidkläder och var man kan hitta dem och vad man kan satsa på! Jättevärdefullt. Känner mig helt vilsen varje morgon jag ska klä på mig. Hösten brukar vanligtvis vara min favoritårstid rent stil- och klädmässigt men nu vettetusan.
 
 

Något av det mysigaste

2015-10-01 21:40:06 i Allmänt

Något av det mysigaste som finns måste ju vara att ligga i sängen och lyssna till hundarnas snarkningar och tunga andhämtning samtidigt som lilla barnet buffar omkring i magen. Så tacksam över allt detta!
Ps: ni som varit gravida, VAR köper jag mammakläder som är snygga? Finns så mycket fult! Blir galen! Min kula tycker inte om mina byxor och kjolar längre så jag behöver göra en uppdatering. 

Åtta år av oktober - 2007-2014

2015-10-01 19:49:04 i Allmänt

Intertextualitet

2007-10-22 16:07:21 i Texter/dikter

Hela livet är ju egentligen som en stor intertextualitet.
När man tänker efter.
Vissa snår är svårare att värja sig från än andra.
Metaforer är ett annat begrepp
man kan kasta sig runt med.
För att inte tala om extradiegetism..
Det är grått idag.
Jag gillar inte riktigt de gråa.
Just det faktum att det är en blandning av svart och vitt
gör mig osäker på var jag vill stå.
Men vissa dagar är man bara mitt i mellan.
Som ett svagt rop i etern.
En tunn länk av ovisshet.
En ohållbar barriär av allegorier i samspråk med tanken.

 

Språksociologi.

2008-10-01 17:24:08 i Allmänt

Dagen har ägnats till stövelprovning och tentaplugg. Det är ett par riktiga regnstövlar jag köpt mig. Ett par svarta Viking med grönrutigt foder. Jag vill ha regn, strumpbyxor och tjocksockar/benvärmare och en sjal och därefter kan hösten få omfamna mig. Oktober kom så hastigt i år även fast jag gjorde mitt allra yttersta för att uppskatta varje dag i september. Varje dag i månaden som är min absoluta favorit under det svenska kalenderåret. 

Tentaplugga gjorde vi hos Jessica. Jag, Jessica och Ida. Vi käkade kladdkaka och pratade om språk. Vi kollade igenom instuderingsfrågorna och lade upp en förhoppningsvis vettig strategi inför resterande plugg innan salstentan på måndag i skrivsal 6 i Östra Paviljongen, 09.00-12.00. Tänkte att den nu i detalj nedskrivna beskrivningen skulle vara ett lockbete till alla mina eventuella stalkers som nu alltså får chansen att se mig slita mitt hår, tugga upp sjuhundra blyertspennor och grimasera av skrivkramp. Inte för att jag tror att jag har några stalkers, men man vet ju aldrig. Det här med bloggvärlden är en väldigt mångfacetterad dimension av populär(ful)kultur som kan diskuteras i all oändlighet vilket jag inte ska ägna kommande timmar till. Jag hade istället tänkt att gå ut och inviga mina stövlar.

 

Prestationsångest.

2009-10-06 09:21:52 i Studentlivet

Prestationsångest är något jag mer eller mindre alltid varit tvungen att tampas med. Jag hör hur jag säger till klasskompisar att det kommer att ordna sig med tentor eller skrivuppgifter och att det nog inte är något att oroa sig över. Och ändå är poäng, resultat, begåvning och perfektion något som upptar en pinsam stor del av min tanketid. Vilket hyckleri, eller hur? Innerst inne i mitt hjärta och min hjärna vet jag att världen inte går under av ett bakslag, ett fel svar eller någon annan petitess, men ändå - jag sitter likt förbannat och har ångest över helgens träff med Skapande svenska-kursen (läser ju en skrivkurs utöver lärarutbildningen ni vet). Att lämna ifrån sig något man inte är nöjd med känns som att lämna ifrån sig en liten bebis för kontroll att allt står rätt till. Nu har jag ju ingen bebis, men kan ni förstå känslan? Att bli bedömd, att skrivas in, att synas in i de allra djupaste vrårna. Jag måste hela tiden påminna mig själv om att jag läser kurser för att bli bättre, för att lära mig. Man kan inte komma in på en kurs och vara bäst - vad har man då där att göra? Utveckling är bra för självkänslan. Det är så man måste tänka. 

Prestationsångest är för min del inte något som enbart tar upp tid för skolan, utan den hänger ofta över mig under andra dagar också, när skolan inte hägrar. Jag vet att jag inte är ensam med att känna såhär. Jag kan räkna upp 10 av mina vänner som också mer eller mindre känner en press på att vara så duktiga och så begåvade. Men varför? Varför har vi skapat den här idealpersonen som aldrig begår misstag och alltid har alla rätt vad det än gäller? Jag tycker det är dumt. Jag tycker att vi ska protestera mot detta. Och jag vet att påminnelserna kommer att hagla mig i ryggen; utveckling - inte perfektion. Utveckling - inte perfektion.  
 

Ge mig en hand eller ett ankare, nått som håller mig fast.

2010-10-14 21:01:13 i Studentlivet

Utbildningen har bestämt att dräpa mig med 3 tentor, inlämningsuppgifter och en stor konsert på fyra veckor. Det passar bra. Jag begraver mig gärna i plugg just nu. Idag kom första snön. Vet inte vad jag tycker om det. Våra två utbytesstudenter från Belgien kastade sig ut efter ensemblelektionen för att se de vita flingorna falla från den bleka oktoberhimlen. Själv känner jag mest likgiltighet. Kanske en av de allra värsta känslorna. Kanske på grund av att jag förorsakat min sinnesstämning helt på egen hand. Antar att jag måste genomleva det också. 

Nu ska jag plugga transkription. Alltid nått. 

Jag vill skriva så mycket mer men just nu måste jag samla mig.

Tystnaden.

2011-10-05 15:53:07 i Allmänt

En av anledningarna till att jag alltid velat bo i en by är tystnaden. Tystnaden som långsamt låter pulsen sjunka till en bekväm nivå. Tystnaden som låter mig höra hur det knäpper i väggarna och hur det knarrar i golvet. Tystnaden som låter mig höra hur vinden far iväg med de sista löven. Klockan är nu 15.49 och det är knäppt tyst här hemma i Dalasjö. För ett år sedan satt jag förmodligen på en trång, svettig lokalbuss vid den här tiden och mådde illa av värme, kurvor och av vissa människors totala oförmåga att duscha. Nu behöver jag inte bry mig om det där. Om lokaltrafik. Det enda fordon jag ser när jag tittar ut genom fönstret är det här:

 
 

Och höstlöv som virvlar omkring och någonstans där står man

2012-10-10 22:16:16 i Allmänt

Min hjärna är så överhettad just nu på grund av att jag har mycket på jobbet och en mormor-oro som ligger som en skör dimma runt dagarna. Önskar att jag kunde skriva mer om dagens friluftsdag, valpkursen, saker jag tänker, teer som är goda och sådant, men jag orkar inte just nu. Nu vill jag bara sova och hoppas att det går bra imorgon.
 
 

Handen i fickan fast jag bryr mig

2013-10-04 11:47:00 i Allmänt

Sitter på jobbet och planerar och lyssnar genom Veronica Maggios nya album "Handen i fickan fast jag bryr mig". Ute lyser träden som en palett av rödgulorange nyanser och snart har ännu en vecka passerat. Förundras ofta över tiden av någon outgrundlig anledning.
I går kväll anordnade Vilhelmina kommun en ljusmanifestation mot droger och jag och mina elever sjöng och spelade åtta låtar. Det är sådana stunder - när eleverna presterar, ger allt och dessutom håller bättre koll än vad jag gör - jag älskar mitt jobb. När vi nästan var klara och hade en låt kvar (Cup song) viskade jag till en elev "Hjälp, hur börjar låten? Hur går stämman? Mitt huvud är blankt!" Då tittade hon på mig och sa "Äh, det är lugnt, vi kan det här, häng bara på. Jag räknar in!". När man som lärare kan ta ett kliv åt sidan, när eleverna löser det själva - då har de fattat grejen. 
Nu ska jag äta fredagslunch! I eftermiddag kommer fredagsfrisyren att dyka upp, i en lite annorlunda tappning! 
 

Jaaaaa!

2014-10-11 18:30:00 i Allmänt

I dag har vi varit i Örnsköldsvik och tävlat i lydnad och jag och Imra tog vårt andra 1:a pris! Jag blev så himla glad, haha! Hoppade fram till tävlingsledaren och gav domaren en kram, hehe. Fick världens lyckorus! Som ni vet började hon ju löpa precis när jag skulle tävla tre tävlingar på raken så jag var extra sugen på framgång i dag. Jag tyckte att det var så mycket "go" som saknades hos Imra men den totala poängen gav oss ändå ett 1:a pris. Tidigare har jag ju skrivit om att mitt mål är att ta ett LP1 (lydnadspris lydnadsklass 1 = tre 1:a pris) innan året är slut och det vore så roligt om vi lyckades med det.