Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Årssammanfattning 2017

2017-12-30 20:09:31 i Allmänt

Gjorde du något 2017 som du aldrig gjort förut? Kläckte fram egna små kycklingar med äggkläckningsmaskin. Av fyra kläckta ägg överlevde tre och det är tre hönor - sån himla tur! Startade ett företag också! Det var så himla kul och jag lärde mig oväntat mycket nya saker. Nu i höst har jag ju arbetat heltid i min lärartjänst på gymnasiet och därför haft begränsad tid till företaget. Men en kväll i veckan har jag haft äran att coacha ett gäng underbara sång- och spelelever! Under 2019 kommer jag att hyra ut min lokal i andrahand (skrev kontrakt med företagare och Vifab här innan jullovet) då jag ska vara föräldraledig från och med mars. Vill ni boka mig som frilansmusiker går det dock bra! Det behöver man ingen lokal till :)

Genomdrev du någon stor förändring? Ja, under sommaren rannsakade jag vad jag valde att lägga min tid på och skalade bort allt onödigt. Det resulterade i en betydligt mer harmonisk höst rent tids- och orkmässigt än vad våren var.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? Min älskade vän Idamari och Henrik fick en Ebbe!

Vilket datum från år 2017 kommer du alltid att minnas? 20 juli då jag tassade upp från sängen, smög och pinkade på en sticka som visade ett plus. Ringde sedan Christoffer (jag var i stugan i Dalarna och han var hemma och jobbade) som sömndrucket inte fattade något men sedan ringde han upp :) Syskonet var planerat men vi hade kanske inte räknat med att det skulle ta sig på en gång - vi är så otroligt tacksamma!

Dog någon som stod dig nära? Svärfar.

Vilka länder besökte du? Vårt avlånga Sverige dög fint för mig under året.

Bästa köpet? Vår nya tvättmaskin! AHHHH vad mycket roligare det är att tvätta nu.

Gjorde någonting dig riktigt glad? Vidar! Den lille pojken får mitt hjärta att klappa extra starkt.

Saknar du något under år 2017 som du vill ha år 2018? Mer tid med storebror som flyttat till Stockholm under året.

Vad önskar du att du gjort mer? Odlat ännu mer! Sagt precis vad jag tänker när trångsynta gubbar med makt ska komma och bestämma. Hörre ni, gubbar - passa er för 2018.

Vad önskar du att du gjort mindre?  Kanske slösurfat? Fast det är ju så himla skönt, haha.

Favoritserier från året som gått?  SKAM! Alltså! Vilken serie. Så himla fint tidsdokument över vår tid. Perfekt diskussionsmaterial i mitt jobb som lärare också! Och såklart: Vår tid är nu. Bästa SVT gjort på länge.

Bästa boken du läst i år? Välkommen till Amerika av Linda Boström Knausgård.

Största musikaliska upptäckten? Sökte igenom mina senaste Spotify-listor för att kunna bringa ett svar på denna fråga men jag verkar har varit rätt konservativ i min musiksmak under 2017. Men OM jag måste svara så får det bli Nils Bech - den rösten rörde mig till tårar under "O helga natt-scenen" i Skam.

Vad var din största framgång på jobbet 2017? Att jag lyckades rulla både företag och lärarjobb parallellt. Det blev dock lite tid med familjen på köpet under våren så jag vet inte om jag ska kalla det framgång direkt. Önskar att jag hade haft mer tid till företaget för det var så kul att många uppmärksammade det och köpte mina tjänster!

Största framgång på det privata planet? Att jag tar tag i och styr upp saker. Det gillar jag nog mest med mig själv.

Största misstaget? Säkert något men jag kommer inte på något just nu.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? Både och. Hösten var en stor sorg i och med Sten-Åkes bortgång men i övrigt tror jag att jag var mitt glada jag!

Vad spenderade du mest pengar på? Det allmänna levernet och försäkringar känns det som?

Något du önskade dig och fick? En bebis i magen!

Något du önskade dig och inte fick? Inte vad jag kan komma på faktiskt. 2017 var ett generöst år.

Vad gjorde du på din födelsedag 2017? Jobbade. Firade dock med dunder och brak med ett stort gäng bra människor på Valborg då jag hade 30-årsfest! Så himla bra kväll!

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? En varmare sommar.

Vad fick dig att må bra? Att lyssna på musik, att röra på mig, vara utomhus, jobbet, vara för mig själv, prata, hundarna och att spendera dagarna med min älskade, lilla familj.

Vem saknade du? Svärfar vars hjärta slutade slå alldeles för tidigt. Idag när jag åkte hem från Raja besökte jag hans grav och bröt ihop fullständigt. Han var en så himla fin person och han ska bara veta hur saknad han är, av många. Jag önskar att vi alla hade fått mer tid med honom men jag är säker på att han vakar över sina kära.

De bästa nya människorna du träffade? Sa1 på Malgomajskolan och Ebbe såklart!

Mest stolt över? Mitt företag och Vidar!

Högsta önskan just nu?  Att bebisen i magen fortsätter att frodas och kommer ut som en frisk och stark krabat!

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?  Äta ännu mer vegetarisk kost.

Med hopp om en varm sommar 2018!
 
 

Feberpojke och snöparadis

2017-12-29 17:55:56 i Allmänt

Igårkväll fick Vidar feber som kom helt plötsligt från ingenstans. Han lade sig bredvid mig i soffan och drog på sig filten och när jag kände på honom var han varm. Idag har han haft mellan 39 och 40 grader hela dagen, stackaren. Vidar har verkligen haft tur och knappt alls varit sjuk så vi är verkligen bortskämda med få sjukdagar. Under hösten vabbade vi två dagar, mest för att hålla på 48 timmars-regeln då Vidar kräktes en kväll men sedan tillfrisknade. Vi har mest varit inne och myst idag och på eftermiddagen gick jag en promenad med Major. Mitt på dagen kom ett par från Strömsund och köpte Christoffers skoter. Vi ska köpa en ny skoter tillsammans nu så vi väntar på den vi beställt och hoppas på leverans inom en vecka. Det är så himla mycket snö här nu, rena rama snöparadiset!
Ikväll har vi ätit fiskgryta och nu har Vidar somnat i Christoffers famn nere på soffan. Jag sitter uppe i biblioteket och har betalat räkningar. Funderar på något rensningsprojekt - kanske julpynt? Det en inte har framme kanske aldrig kommer att komma fram och därmed kan säljas på loppis? Så får det bli!
Hoppas ni har en mysig fredagkväll!
 

Juleord och mellandagsfrid

2017-12-27 09:01:34 i Allmänt

 
Vi har haft en fin julhelg med mycket snö och kalla grader - precis som jag vill ha det! Eftersom vi firar vartannat år var vi i Raja denna jul. Vidar fick en hjälm och glasögon av faster så den julklappen invigde vi redan den 23 när vi var på skotertur och hade pulkarace. Till Lindas stora förtjusning har Vidar lärt sig att säga "Linda", inte direkt korrekt utan han säger "Linna" eller "Limma" men det är ju på god väg! Han är verkligen i en så himla rolig ålder just nu.
Eftersom jag och Christoffer körde två bilar upp i fredags (han med barn och hundar och jag med vagn, julklappar och packning) så passade jag på att åka hem en dag tidigare och jobba undan lite rättning. Läste och rättade tolv noveller i gårkväll. Nu har jag jobbat en timme och läst ett gäng noveller till och i detta nu äter jag frukost så jag är redo för en förmiddag med hästar hos Emily, hurra!
Ikväll ska vi ha lilla julafton med mamma, pappa och Ludvig och Hanna. Längtar! Vi ska äta tre rätters. Storebrorsan och Sofia får vara med på facetime, haha!
 
 

Konsumtionsfritt 2017 - hur gick det?

2017-12-20 21:19:00 i Allmänt

Nu när året snart är slut vill jag berätta om hur det gått med min utmaning med att ha ett konsumtionsfritt 2017. Den kursiverade texten nedan beskriver bakgrunden till utmaningen och de förhållningsregler jag satte upp för mig själv i början av året. Nu är det dags för en utvärdering. I mina anteckningar i mobilen har jag ett “dokument” som heter “villhöver” - just för att de är saker jag VILL ha men kanske inte nödvändigtvis MÅSTE ha. Jag har adderat kostnaderna för dessa saker och summan har vid årets slut landat på 18 734 kr. Pengar som, istället för att ha gått till onödig konsumtion, gått till mitt sparkonto (och inköp av ny tvättmaskin och dyr service av bilen och sånt…). Visst har jag ibland känt att jag inte haft någon klädinspiration när jag ska välja kläder på morgonen men med återkommande rensningar i garderoben har jag faktiskt sett mina kläder på ett annat sätt. En del av de utrensade kläderna har jag sålt på loppis och en del har jag skänkt till Pingstkyrkans Second Hand. Jag har mer kläder att rensa ut också så det är ett ständigt pågående projekt. Tänk ändå vad mycket pengar som florerar runt! Jag misstänkte att summan skulle landa på cirka 15 000 kr då jag shoppat för dryga tusenlappen i månaden förut men det blev nästan 19 000 kr!

Förutom nödvändig konsumtion som mat, hygienartiklar, bensin och kläder till Vidar har jag köpt några saker till mig själv. Ett par sandaler var en av de saker jag planerat för (se nedanstående text) och planen var även att inhandla nya löparskor men då mina vinterskor hade gjort sitt (trots två besök hos skomakaren) prioriterade jag istället nya sådana. Nya löparskor ska jag unna/önska mig till våren då jag återigen kan springa igen efter graviditeten.

Jag frångick mitt konsumtionsfria 2017 vid tre tillfällen. En ny Muminmugg välkomnades till min samling. Ett högst onödigt köp men den skrek “CAROLINA!” och jag kände att jag ville ha den. Den heter “Vårvinter” och är en mina allra finaste muggar. I somras när vi var i Stockholm och hälsade på storebror och Sofia besökte vi butiken Smiley Vintage där alla plagg är omsydda och återbrukade. Kunde inte hålla mig från att köpa en klänning där (hehe). Jag har också “syndat” genom att köpa en helt ny vinröd klänning som jag ska bära på julavslutningen och på julafton. Klänningen är ingen gravidklänning (försöker ha vanliga kläder så länge det går och så länge det är stretch funkar det, hehe) men passar med en växande mage och kommer även kunna tjänstgöra som både vardags- och festklänning i framtiden beroende på hur man stajlar den. Egentligen har jag flera potentiella kandidater till julklänningar i garderoben men nu, med en blek, glåmig och trött gravidkropp, ville jag unna mig något nytt och det tyckte jag att jag var värd minsann! Dessutom: jag KAN ju säga att det var en julklapp till mig själv efter att faktiskt ha klarat denna utmaning rätt bra!


Har läst denna bok och fått en helt förändrad bild över min klädkonsumtion- och användning.
Blir äcklad av fakta över att t-shirtar vi köper för 49 kr produceras av femåringar och att 60 000 liter vatten krävs för att tillverka t-shirten när 663 miljoner människor saknar tillgång till rent vatten. Någonstans har jag ju varit medveten om att en stor del av världens klädkonsumtion är helt åt helvete men det är så lätt att blunda och bara gasa på. Det är det enkla alternativet - och människan är ju i grunden lat. Nu har jag dock bestämt att det är dags för mig att skärpa mig. Ingen mer okynnesshopping helt utan tanke! Inte för att jag någonsin varit en storshoppare men nog har jag både ett och annat plagg här hemma som inte matchar med något och som bara hänger och samlar damm.

Sedan Vidar kom till världen har jag blivit ännu mer medveten och framförallt intresserad av medveten konsumtion. Som förstagångsförälder är det lätt att luras av allt man "behöver". Vissa saker är ju oumbärliga så som vagn och/eller bärsele och kläder till barnet men all denna leksakshysteri?! Det roligaste Vidar vet är att leka med oss och att gå loss i kastrullskåpet. Det finaste en kan ge sina barn är tid och uppmärksamhet - inga saker i världen klår det. När jag väl köper något till Vidar försöker jag alltid att kolla efter GOTS-certifierade plagg. Det står för "Global Organic Textile Standard" och innebär att hela kedjan är reglerad, alltifrån den ekologiska odlingen, via kemikalierna i färgning och beredning till levnadslöner för de som arbetar i produktionen. Drömmen vore att hela hans garderob skulle bestå av sådana plagg men att ha en vision är att vara en bit på väg. Att hälften av hans plagg består av sådant vi fått/köpt second hand/ärvt känns även fint i hjärtat. Kläder som används några månader slits ju inte så hårt. Annat blir det ju när han blir äldre.

När vi ändå är inne på det här med klädkonsumtion och shoppingmönster ska jag berätta om en utmaning jag bedriver på ett personligt plan. 2017 ska vara ett konsumtionsfritt år för min del. De regler jag satt upp för mig själv är att jag får köpa saker om något går sönder (som ersättning) och om jag verkligen är i behov av något får jag också köpa det (efter att först ha analyserat behovet noggrant). Förbrukningsvaror så som hygienartiklar och mat får jag såklart köpa efter behov. Vidars behov av kläder och prylar ingår inte i denna utmaning - jag vill dock bli ännu mer medveten även om inköpen tills hans behov. Det är den där onödiga konsumtionen jag vill eliminera. Varje gång jag blir sugen på att köpa något lägger jag in köpesumman på anteckningarna på mobilen och redan nu, bara efter fyra månader, är den summan över 7000 kr. Tänk vad stor summan kommer bli efter ett helt år! Att tydliggöra det på det sättet för att sedan - förhoppningsvis - inse att jag inte ens saknar prylen/plagget i slutet av året är målsättningen. Något jag dock vet att jag kommer att köpa är ett par nya sandaler för mina från 2007 börjar ha gjort sitt...

Nuet

2017-12-19 21:58:00 i Allmänt

Ser: julstjärnans mjuka sken, min bleka vinterhy och en liten pojke som växer en centimeter per dag. Minst.
Hör: så fina ord från skolans kurator att jag blir alldeles tårig. Jobbet mitt va, så fint och kul men så svårt ibland. 
Känner: sorg när jag ska ringa storebror och skriver "st" i sökfältet och namnet Sten-Åke Berg kommer upp. Fina, saknade svärfar. 
Gör: genomlever de sista skälvande dagarna innan lovet, övar med elever som ska sjunga på julavslutningen, har glöggkväll med vänner, njuter av december. 
Bör: leta reda på den sista av de tolv böcker vi lånat på bibblan, chilla mer, packa inför jul. 
 

Helg med händelser.

2017-12-18 15:27:00 i Allmänt

Lever kvar på helgkänslan denna måndag sista arbetsveckan innan jullovet. Vi hade en så himla fin helg. Fredagskvällen spenderades med familjen och lördagen innehöll sparktur och bakning för att på kvällen svida om inför 30-årsfirande av min vän Evelina. Jag hämtade upp henne vid 15-tiden (hon helt ovetande om vad som skulle hända, hehe) och så åkte vi till Lovisa där vi var ett gäng tjejer som hade vin- och ostprovning följt av spa och middag på hotellet. När jag kom hem låg mina grabbar och sov så skönt och den sömnen fortsatte till 08.20 - skönt med sovmorgon och lugn på en söndag! Gårdagen rejsade på i ett fasansfullt tempo och jag tror vi slagit på någon slags turboknapp då vi hann med köttbullerullning, skottning av hundgård, ännu mer bakning, skidåkning, adventsfika, sparktur, hundträning (en gnista om någon start på brukstävling väcktes i mig…), sopsortering, städning av halva garderoben samt julgransklädning. Eh… vem är man? Men allt flöt på så himla bra och Vidar är ju en hjälpsam liten krabat så det gick finemang. Jag älskar verkligen produktiva dagar då man får mycket gjort UTAN att behöva stressa med det. 
Ni skulle ha sett Vidars ögon när vi tände den pyntade granen imorse. “Woooow” sa han med tindrande ögon! Nu kör vi sista veckan innan jullovet, eller hur? Christoffer ska ta ut några föräldradagar så vi ska ha två veckor ledigt tillsammans hela familjen. Längtar!
En bild från vårt bibliotek/arbetsrum/gästrum på ovanvåningen. Älskar det kalla decemberljuset ute i kontrast till stjärnans och adventsljusstakens varma sken. 

Vidars rum

2017-12-11 20:41:57 i Allmänt

Välkommen in i Vidars rum! Ber redan nu om ursäkt för de gryniga bilderna - decemberljuset lämnar ju en del att önska, hehe. Vi har alltså gjort om gästrummet nere till ett lekrum till Vidar. Biblioteket uppe har blivit det nya gästrummet och det blev så bra! Jag hade ägnat några timmar till ett gammalt skåp jag hittat i lagårn men när jag ställde in det på rummet kändes det helt fel så jag lyfte in golvhyllan ni ser på bilden. Tycker att den matchar det övriga möblemanget bättre. På hyllan trängs traktorer, bilar, dinosaurier, lego och instrument.
Christoffer tyckte att vi skulle ha en soffa i rummet för att ha som en plats för läsning och vila. Jag var först mer inne på en myshörna med en fåtölj men ångrar inte en sekund att vi ställde dit en soffa. En soffa vi fyndade för 430 kr på en köp- och säljsida! Vidar tycker mycket om att läsa och kryper gärna upp i soffan och lyssnar på sagor.
En klassisk stringhylla får agera hylla för diverse prylar. Christoffer är ju ett stort fan av Toy Story och i julklapp förra året fick han och Vidar Buzz Lightyear av Acke och när Kristian var i Kanada tidigare i höstas köpte han Woody. Filmerna är så bra med fina budskap - se dem! Vi hade soundtracket "Jag är din bäste vän" som en av låtarna på Vidars dop. I tidsskriftsamlaren förvarar vi Vidars alster som fått sin tid i rampljuset på kylskåpet.
Woody sitter och chillar lite. Här kan ni även skymta Vidars förskolefoto :)
Skolbänken är en gammal som pappa haft i skolan när han var liten. En klenod med andra ord! Vidar gillar att sitta vid bänken och rita och så vill han att vi ska sitta på den blå kistan bredvid.
Brio-clownen är ett tjugokronorsfynd från en sommarloppis och fåret köpte jag på Eco Sthlm när vi var där i somras.
Rummet är ljust då det har fönster i båda väderstrecken och nu i juletid hänger en stjärna i varje fönster - stjärnor Vidar är noga med att tända varje morgon, hehe. Kolla vintermyset ute!
Och till sist: korgen med alla djuren. Icke att förglömma! I hörnet till höger (bredvid soffan) står skötbordet och vi använder det fortfarande till Vidar och tänker att det är lika bra att det får stå kvar i väntan på bebisens ankomst.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kärleken till ull

2017-12-06 07:07:00 i Allmänt

Första gången jag kom i kontakt med ull i vuxen ålder (förutom tjocksockar, halsdukar och "stickevantar") var när jag fick ett ullunderställ i julklapp av Christoffer. Sedan dess har jag varit helt fast i ullvärlden och sedan Vidar kom har jag helt nördat in mig på ullplagg och plagg i andra naturmaterial. Utbudet på ullkläder till barn är stort! Det finns även en bra andrahandsmarknad där du kan göra fynd. Fördelen med ullplagg är att de har unika egenskaper som du inte hittar i andra plagg. Ett plagg i ull både värmer och svalkar, beroende på temperatur. Vi har en fårskinnsfäll i vagnen även sommartid då ullen ger en behaglig svalka under varma sommardagar och under vintertid fungerar fårskinnsfällen som en isolerande "madrass" under själva åkpåsen. Syntetiska material kan ha sina fördelar men jämför man det med ull vinner ullen överlägset, läs till exempel detta som sammanfattar det på ett suveränt sätt.

Ull är slitstarkt, funktionellt och ur miljösynpunkt bättre än många andra textilier. Det är dock viktigt att tänka på den djuretiska frågan vid inköp av ull och som konsument ta sitt ansvar över vilken klädproduktion man vill stötta!

 

Vårt ullbarn Vidar iklädd väpnarluva, mössa och jacka i ull - allt från mitt favoritullmärke Nöstebarn! På bilden har även min älskade ullhalsduk från Acne fått agera filt.
 

 

Östersund

2017-12-05 19:58:04 i Allmänt

Vad får man om man tar en middag på Pinchos med Christoffer familj, Solsidan på bio med Linda, en drös timmar på stan med Christoffer, incheckning på Gamla teatern, spa och helkroppsmassage, tre rätters-middag, goda drinkar med Alexander och Maggan, en skön natts sömn på hotellet, mysmorgon med julkalendern i sängen (fortfarande chockad över att Christoffer låg i sängen till 09.00!) följt av hotellfrukost, lite mer shopping och våffellunch hos Alexander och Maggan där Vidar fascinerades av katterna (hundarna brydde han sig inte om, hehe) och till sist en hemresa där Vidar sov nästan hela vägen hem - helt slut på efter att ha varit på lekland med faster och myst med farmor, Thomas och Kristian? Jo, då får man en av årets tveklöst bästa helger. SÅ tacksam över min 30-årspresent från Christoffers familj!