Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Kärleken till ull

2017-12-06 07:07:00 i Allmänt

Första gången jag kom i kontakt med ull i vuxen ålder (förutom tjocksockar, halsdukar och "stickevantar") var när jag fick ett ullunderställ i julklapp av Christoffer. Sedan dess har jag varit helt fast i ullvärlden och sedan Vidar kom har jag helt nördat in mig på ullplagg och plagg i andra naturmaterial. Utbudet på ullkläder till barn är stort! Det finns även en bra andrahandsmarknad där du kan göra fynd. Fördelen med ullplagg är att de har unika egenskaper som du inte hittar i andra plagg. Ett plagg i ull både värmer och svalkar, beroende på temperatur. Vi har en fårskinnsfäll i vagnen även sommartid då ullen ger en behaglig svalka under varma sommardagar och under vintertid fungerar fårskinnsfällen som en isolerande "madrass" under själva åkpåsen. Syntetiska material kan ha sina fördelar men jämför man det med ull vinner ullen överlägset, läs till exempel detta som sammanfattar det på ett suveränt sätt.

Ull är slitstarkt, funktionellt och ur miljösynpunkt bättre än många andra textilier. Det är dock viktigt att tänka på den djuretiska frågan vid inköp av ull och som konsument ta sitt ansvar över vilken klädproduktion man vill stötta!

 

Vårt ullbarn Vidar iklädd väpnarluva, mössa och jacka i ull - allt från mitt favoritullmärke Nöstebarn! På bilden har även min älskade ullhalsduk från Acne fått agera filt.
 

 


Kommentarer

Så roligt att du gillar mitt inlägg om polyester, blir jätteglad för det! Gissar att du har sett det om ull också, men om inte så tipsar jag gärna om det =): https://www.slowfashion.nu/blogg/ull-allt-du-vill-veta-och-lite-till

Kram
Johanna

Skriv en kommentar