Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Bortskämd!

2017-02-28 21:55:00 i Allmänt

Jag lever verkligen i en lyxtillvaro nu när Christoffer är föräldraledig och oftast har maten på bordet när jag kommer hem. I dag blev det köttsoppa på älgkött (såklart) och klimp!
Vidar befinner sig just nu i någon fas tror vi. Vi har extremt dålig koll på faser hit och dit då vi tycker att Vidar lever sig genom dagarna utan några stora förändringar mer än att han såklart utvecklas. Vi är vana med en pojke som roar sig själv otroligt bra men nu blir han arg/ledsen/rädd om vi lämnar rummet för att hämta något. Han vill alltid ha oss nära och vill gärna sitta i knät eller bli buren. Han har dessutom upptäckt att han har en egen vilja, något han gör oss påminda om varje dag. Så fort vi tar ifrån honom något han ej får ha skriker han rakt ut och slänger sig på golvet och tittar på oss med ett alldeles förgrymmat argt ansikte. Lillvännen! Har hört runt med vänner och läst på lite om utvecklingsfaser och tydligen kan barnet få separationsångest vid 13-14 månader så det kanske är något sådant han går igenom? Utöver små utbrott är han i alla fall världens goaste lille pojke som jag blir varm av kärlek till varje dag!

Veckans planer

2017-02-27 15:04:00 i Allmänt

När jag var hos min vän Johanna i torsdags fick jag förutom frisörexpertis och omhändertagande av mitt hår även tips kring mitt företagande. Johanna har haft sin hårstudio länge nu och utöver det pluggar hon just nu till lärare, weho! Vi kommer att bli kollegor på två plan alltså och hon gav mig så många ovärderliga entreprenörsråd. Ett av dem rörde bloggen. Hon peppade mig verkligen att fortsätta med bloggen men att se dem som en del av företagandet och skriva en-två timmar på fasta tider istället för som nu, skriva när andan faller på och drabbas av dåligt samvete om jag inte uppdaterar så ofta som jag vill.
Med mer strukturerade inlägg kommer jag ägna en fast tid till att skriva och förbereda inläggen och så publicerar jag dem utspritt över veckan. Johanna menar att jag ju faktiskt har en potentiell kundkrets i den här läsarskaran också och även om jag inte tänker tvinga er att köpa mina tjänster kan ni kanske tipsa vänner och bekanta om mig. Att vara personlig har flera gånger visat sig vara ett vinnande koncept i företagarvärlden då många föredrar att ha en faktisk person bakom varumärket. Det gäller såklart att vårda sitt varumärke extra mycket, alltid! 
Jag tänker nu prova att ha en eller två fasta tider/vecka då jag bloggar. Har en lista på mååånga inlägg jag vill skriva men som jag aldrig tar mig tid till men nu kanske chansen kommer! Jag ska prova detta koncept under mars månad och sedan utvärdera. Självklart kommer jag att fortsätta spontanblogga då andan faller in och tid finns!
Något jag tänkte börja med i och med detta är att skriva ett återkommande inlägg i veckan som heter "Veckans planer" och som publiceras på måndagar.
Måndag: Jobb på skolan fram till 12.30. Mellan 12.30-17.00 jobbar jag med företaget. Körarrar, "vårdar mina sociala medier" (HAHAHA), förbereder för lektioner och sjunger och spelar med ett gäng brudar framåt 15.00. Kvällen ska ägnas åt löpträning, städning av badrummet (HURRA...men tur att Christoffer rensade avloppet i går i alla fall), gullande med en vild ettåring, betalande av räkningar och sedan ska jag lägga mig i soffan under yllefilten.
Tisdag: Jobb på skolan fram till 15.00. Sedan har jag sånglektioner till 17.30. Kvällen är ännu inte bestämd men förutom att umgås med familjen ska jag nog försöka klämma in en arbetsstund med min revisor (läs pappa) för att göra en ekonomisk avstämning. 
Onsdag: Jobb på skolan fram till 12.00 och sedan har jag ett helt gäng elever i både piano, gitarr och sång fram till 19.00. Så roligt! Innan den sista lektionen ska jag förbi min vän Emma och snylta på middag, längtar redan!
Torsdag: Administrativt arbete på förmiddagen. Kanske en lunchpromenad om det är bra väder? På eftermiddagen har jag sex elever och sedan hem för middag för att åka in igen och sjunga med kören till 20.00.
Fredag: Färdigställa min plan inför nästa veckas jobb. Förbereda blogginlägg. Kanske sushilunch? Någon? På eftermiddagen ska jag även springa. Älskar att träna på fredagseftermiddagar av någon anledning? På kvällen ska jag och några jobbarkompisar ha vinkväll och med tanke på alla gottigheter vi planerar för så är väl den där springrundan på sin plats, haha!
Lördag: Åka till Raja! ÅH! Längtar så jag blir galen! Det ska bli SÅ skönt med en veckas sportlov även om jag tar med mig datorn för att jobba en del. Ska bli så kul att träffa Linda igen, längtar efter henne! Och alla andra såklart!
Söndag: Mest troligt fiske och klämmackor hela dagen lång!
Kokkaffe i strålande sol, Satsfjället påsken 2011. 

En lördag genom kameralinsen

2017-02-26 19:27:00 i Allmänt

I går hade jag med mig kameran hela dagen, nästan i alla fall! Låt oss kika på vad som försiggick. Vidar var som vanligt i högform från morgonen och kontrollerade spisen (med barnlåset på såklart!) iklädd ny tröja från Åsa och Roger! Jultightsen från faster Linda passade perfekt till den nya tröjan.
Frukostdags! Gröt, blåbär, surdegsbröd, apelsinjuice och hemägg såklart!
Så här fint var det när vi tittade ut så vi skyndade oss med innebestyr som att starta tvättmaskin, äta frukost, plocka undan och klä på oss.
Jo men här kan man ju bo tänker jag! Vilken tur att vi då bor i det där röda huset på bilden. Vi gick en promenad med hundarna och en sovande Vidar i vagnen och sen gick vi ner till sjön, till bastun där på bilden.
Lillebror Ludvig var i extas över vädret.
Fin dag med familjen.
Eftersom jag, Christoffer och Vidar snyltade på de andras lunch/fika kände vi för att bjuda igen och bjöd in på eftermiddagsfika och hembakade semlor.
Sedan började vi planera upp inför sommarens odlingar. Jag hade en spalt där jag skrev "att utveckla". Mamma retade mig och sa att jag var yrkesskadad, hehe.
Till middag lagade vi musslor, mmmmmmm vad gott! Vi hade inget vitt vin hemma så jag lagade musslorna i en tomatsås med massa persilja och vitlök och till det åt vi pasta. Ser fram emot morgondagens lunchlåda!
På kvällen hade Jax dambesök av Klövkampens Tilly och vi hoppas på en lyckad parning. Som tur är bor Tillys ägare Anna-Sara och Nils också i Vilhelmina kommun så vi har möjlighet att följa denna kull på närmre håll än vi kunnat med de tidigare kullarna. Det farliga är väl att man blir så valpsjuk...
 
 
 
 
 
 

Vidars liv och leverne vid ett års ålder

2017-02-23 18:11:00 i Allmänt

Den här bilden är cirka ett år gammal. Vidar var runt en månad och låg ofta så där på soffan med en handduk under sig som skydd för mjölkkräk och med fingrarna spretandes åt alla håll. Jag kan verkligen sakna den där första tiden med en pyttebebis att gosa med. En som ligger på ens bröst och andas och knorrar. Samtidigt är det så oerhört skönt nu när han är större och har börjat utveckla en egen liten personlighet. Nu vet man mer vad han gillar och inte gillar och jag tänker att jag ska skriva ett inlägg och beskriva hur Vidar är nu vid ett års ålder. Då kör vi!
Vidar brukar slå upp sina ögon vid 07.00-07.30-snåret. Det är full fart från start och han vill ofta börja med att kika ut genom fönstret och se om det sitter ett gäng skator på lagårdstaket. När de flyger iväg skrattar han (högst oklar humor?). När vi går ner till köket leker han på golvet och övar på att gå. Han går nu 10-15 steg på raken tills han inser att han går och byter till krypande (mest troligt för att det än så länge är det snabbaste sättet att ta sig fram). Runt 09.00 ungefär äter han gröt, ägg, frukt/bär och ibland en macka. Han äter fortfarande med stor aptit och både jag och Christoffer är verkligen tacksamma över att han äter ALLT. I söndags åt han fem-sex kräftstjärtar när vi hälsade på min morbror med familj. Han vill gärna äta själv och få fungerar det bäst med händerna. Skeden åker mest ner i golvet.
Jag har helt slutat amma nu. Sista gången var två veckor innan Vidars ettårsdag. Jag trodde att amningsavslutet skulle bli betydligt mer komplicerat än det visade sig bli. Vi ammade mer och mer sällan och mjölkproduktionen anpassade sig efter det. Det var några jobbiga dagar med fyllda bröst men efter att ha låtit det gå längre och längre mellan gångerna gick det bra. Jag tror att jag tyckte att det var sorgligare att sluta än vad Vidar tyckte, haha! Vidar brukar komma upp i vår säng och sova på morgonkvisten och när vi precis slutat amma sov jag med tröja på mig för att inte göra honom förvirrad men nu sover jag utan tröja och han har då inte visat något intresse att amma. HOPPAS verkligen att jag får uppleva amning igen då jag tyckte om det så himla mycket (okej, inte den första tiden när man ammar 24/7 och brösten inte har vant sig).
Klockan 10.00-10.30 är det dags för vila och Christoffer brukar gå en hund- och vagnpromenad då. Klockan 12.00 är det dags för lunch och Vidar äter i princip samma mat som oss nu, anpassat efter hans förmåga och smaklökar såklart. På eftermiddagen är det dags för mer lek och bus. Favoritlekarna är att stoppa saker i lådor/skålar/hinkar (i förrgår satt han i en kvart och stoppade min klocka i en kruka, tog upp den igen, lade i den igen osv..., lättroad!), titta på Mårdis (en uppstoppad mård som farbror Kristian fångat som hänger i vårt vardagsrum), rulla bollar, trycka och peta på saker och lyssna på och dansa till musik. Han har nu också, till min stora lycka, börjat hämta böcker som han vill att vi ska läsa. Dock tröttnar han efter cirka en minut så det här med tålamod får vi träna på, hehe. Han älskar också att vara nära hundarna. Om de ligger och vilar vill han gärna dit och peta och kryper gärna över dem... hundarna har i alla fall bra tålamod!
Runt 15.00 är det dags för mellis och då äter han ett stekt ägg och frukt, ostkuber, en macka eller en smoothie. Sedan sover han i mellan en timme till en och en halv timme. Och sedan är det ju dags för mat igen! På kvällen härjar han runt i vanlig ordning. Om det tar för lång tid innan middagen blir klar blir han ibland riktigt förbannad och om det övergår i gråt får vi mata honom snabbt som tusan så humöret stiger igen. Undrar vem han ärvt det ifrån? Hehe!
Vissa kvällar får han bada vilket han älskar! Han ler med hela ansiktet när vi kommer in i badrummet och förbereder för bad. Han gillar att leka med sina fiskar och att sjunga sångerna vi lärde oss på babysimmet. Sedan är det pyjamas på, välling, tandborstning, mys i vardagsrummet med dämpad belysning och sedan natti natti runt 20.00. En rutin vi skulle vilja ändra på är välling/tandborstning. Nu borstar vi tänderna innan vi lägger honom och när han lagt sig i sin säng får han välling. Tycker inte att han ska behöva "sövas" genom en vällingflaska. Kanske kan vi ge honom gröt istället och sedan vatten när han ska sova? Det blir ju bättre för tänderna också! Vi försöker borsta både morgon och kväll men morgonborstningen glöms lätt bort! Det är lätt att tänka att man ska vara en "perfekt" förälder men det är bara att inse att det är en omöjlighet. Alla gör så gott det kan och enligt de rutiner och principer som passar dem. Är det något jag lärt mig sedan jag blev förälder är det att lita på sin egen magkänsla och göra vad som passar en själv bäst.
Vidar är verkligen en sann glädjespridare och den allvarliga uppsyn han hade som spädbarn är som bortblåst och nu är det en glad liten pojke som nyfiket tar sig an världen. När vi handlar med honom kan han le mot och "prata" med främlingar och i nya miljöer är han först avvaktande en liten stund för att sedan utforska var han nu hamnat. Nu har Vidar och Christoffer verkligen en underbar tid framför sig med vårvinter, vår och försommar. De är uppe i Raja nu, de åkte i går och kommer hem i morgon. Skönt för dem med farfartid och skönt för mig som ändå jobbar båda kvällarna! Nu är jag hemma och äter middag och snart ska jag åka och ha andra träffen för min vuxenkör. SÅ KUL! Älskar körsång!

"Inte som en slägga utan som en svagt upplutande backe"

2017-02-22 10:08:41 i Allmänt

Jag missbrukar verkligen Säkerts nya album och särskilt låten "Det ska hända dig med". Jag har peppats, dansat, drivits, stärkts och gråtit till och av Annika Norlins musik i över tio år och hon gör det om och om igen, album efter album. Det är något med hennes röst som är så trösterikt. Lyssna bara: 

Tankesnurr

2017-02-21 21:27:00 i Allmänt

Tänker så mycket just nu
mer än vanligt alltså
på tryggheten
sparandet
pensionen
är det åldersnoja
som kom tidigt
eller bara viljan
att skapa en boj
att gripa tag i
när det behövs
Tänker så mycket just nu
mer än vanligt alltså
på tiden
dagarna
vardagen
är det ont om tid
eller bara en önskan
om att maxa
livet så mycket
som det bara går
Tänker så mycket just nu
mer än vanligt alltså
på hundarna
musiken
familjen
är det insikten
att allt runt om
som pågår
precis just nu
är det enda
som faktiskt betyder något
 
Ja hör ni. Vad säger man? Det är som att min hjärna går på maxvarv just nu och jag längtar så mycket till sportlovet och Raja och klämmackor på sjön och sovmorgnar med Vidar. Elda i kaminen, hälsa på och umgås med svärfar och smygta kort på honom som han inte märker, dra upp fina öringar att röka, titta med värme och kärlek på Vidar som leker med farmor och faster, kramas extra länge med Christoffer och bara sitta vid köksbordet och spela spel och skratta sig svimfärdig. Den vanligaste tanken i min hjärna de senaste veckorna har varit: "Åh, tänk om jag hade tre parallella liv, vad mycket jag skulle ha hunnit med!". Det är som att jag vill ha obegränsat med tid till att satsa på allt jag vill. Har så svårt att leva med tanken att "just nu tar detta mycket tid och det och det och det får stå tillbaka". HATAR när saker får stå tillbaka. Jag vill hinna allt! Och göra allt bra! Men jag vet ju att det är en omöjlig ekvation om jag inte vill tvärdö på kuppen och det har jag ingen vidare lust med. Livet går för fort och ibland hinner jag inte med och det är väl det som livet handlar om antar jag. Att bara hänga på. Äh. Vad vet jag?
En mer harmonisk dag. Hallonplockning i fridfulla Rajastrand, augusti 2014.
 
 

Recept på en bra måndag

2017-02-20 21:56:34 i Allmänt

- Lugn morgon med minusgrader och ljuset som kommer tidigare och tidigare varje morgon. Det är ljust 07.00! Så mycket lycka på det!
- Roliga elever som blandar koncentration med skämt och sidospår.
- Piano/sångelever som spelar som om man vore på konsert.
- Komma hem till rotmos och fläskkotlett på hemgris.
- Springtur med Jax och få frostiga ögonfransar och kylig luft i lungorna.
- Bus med ettåring som går mer och mer för varje dag som går.
- Lugn kväll hemma.
- I säng kl. 22.00, SÅ GOD NATT!
Min lilla speleman!
 
 

Semmellördag!

2017-02-19 08:43:47 i Allmänt

 
Det blev semlor i går! Faktiskt mitt livs första hembakade semlor och de fick godkänt av familjen. Vidar åt en hel semla själv, hehe. Förut avskydde jag semlor och tyckte att de var mjäkiga och torra. Nu när jag smakat fler hembakade varianter som är mindre och mer smakrika har jag börjat gilla dem mer.
Nu ska vi börja packa ihop och bege oss till Näsåker, så kul! Ha en fin söndag allihopa!
 

Att klä sitt barn för utomhusvistelse på vintern

2017-02-18 10:16:00 i Allmänt

Något jag tänkte mycket på innan Vidar kom var hur tusan man ska klä sitt barn på vintern för att det ska hålla värmen och inte bli för varmt eller kallt. Jag lusläste alla guider och tips och så här ett år senare in i föräldraskapet tänker jag berätta hur vi tänker när det kommer till Vidars kläder för utomhusvistelse på vintern. Tänker att det kan vara bra med en "guide" så här inför alla vårvinteräventyr!
Först och främst: understället, lager 1, kanske det viktigaste lagret! Eftersom det är närmast huden är det bra om det är ett naturmaterial som ull eller silke. Bomull funkar ju också men nackdelen med bomull är att det blir blött och kallt om det blir fuktigt. Ull har den suveräna förmågan att dels transportera bort fukt men även värma i blött tillstånd! Det här understället i merinoull från Vossatassar fick Vidar av Idamari när han föddes och nu passar det perfekt! Suveränt att få kläder i större storlekar att växa i med tiden. Det är bra att ha några stycken underställ i bra material.
När det gäller fötter har ju de en tendens att bli kalla och fuktiga så samma sak gäller här: ull! De här sockarna kommer från Näva Ekotextil och här i 100 % ull, värmer och svalkar på samma gång! Present från mormor och morfar.
Fleeceställ från Isbjörn of Sweden som Vidar fick i födelsedagspresent. När det gäller fleece ska man vara vaksam på vilken fleece det handlar om då det materialet inte är det bästa ur miljösynpunkt. Isbjörns kläder är bluesign-märkta vilket betyder att kläderna håller en miljöcertifiering inom textilproduktion. Anledningen till att valet föll just på detta ställ är för att det är ett superbra alternativ om man vill ha högteknologiska funktionskläder!
Här har vi en balaclava från ett av mina favoritmärken Nöstebarn, ett norskt märke. Mössan och handskarna är också därifrån. Balaclavan är i materialet ullsilke och är perfekt närmast känslig barnhud. Små barn ska ju helst inte ha halsdukar på grund av risken att fastna så en tubhalsduk eller en "väpnarluva" som den ovan är det bästa! Mamma, alltså Vidars mormor, brukar kalla Vidar för "riddaren av den beiga ordern" när han har denna luva på sig, haha! Mössan är i fodrad ull och det jag gillar särskilt med den är att den går ner bra över hela huvudet OCH att den har snören att knyta med (bra om man råkar ha ett barn som älskar att dra av sig mössan...). Handskarna köpte jag till Vidar i födelsedagspresent efter att det visat sig att han alltid var kall i de handskar han hade tidigare trots att de satt bra på handen. Barn har ju en förmåga att frysa om händerna och när jag kollat runt bland kompisar och på internet verkar just handskar vara det klädesplagg flest har problem med. Eftersom jag älskar ull (kan ju inte gå att missa efter detta inlägg, haha) började jag kolla runt på handskar med ullfodring och landade i valet på dessa handskar. De är fodrade med merinoull och överdraget består av nylon impregnerat med ett ämne som inte innehåller flour vilket är vanligt i de flesta impregneringsmedel. De mindre ullvantarna är från Tornedalens textil och kallare dagar har Vidar även de vantarna på sig, innanför handskarna. Sedan vi började med denna kombination har han aldrig varit kall om händerna.  
Den här mössan från Didriksson från farmor är superbra blåsigare dagar eller när vi åker ut med skotern. Den är helt vatten- och vindtät och sitter bra på huvudet. Gillar också att den har reflex på huvudet. Detta är en klassiker som många barn har och jag förstår varför för den här mössan är jättebra!
Dessa skinntossor med ullfodring fick Vidar från Johanna. De är superbra för de håller värmen otroligt bra! Vidar behöver bara ett par vanliga sockar när han har dessa skor.
De här fantastiskt fina skorna från Kavat fick Vidar i farmor och Thomas i julklapp. Han har inte hunnit ha dem så mycket ännu men jag är säker på att de kommer vara en hit!
Den här ulloverallen från Disana köpte jag i höstas och det är ett av de allra bästa och mest användbara plagg jag köpt till Vidar. Han har haft den från september och har den fortfarande då han ligger i vagnen i åkpåsen om det inte är jättekallt ute. Det jättebra att det är "övervik" för både händer och fötter och trots att Vidar använt den supermycket ser den fortfarande väldigt fräsch ut.
Här är denna färgglada smällkaramell till overall! Den kommer från Gneis och Vidar fick den i julklapp av mormor och morfar. (Så himla tacksamt med familj och vänner som köper så fina grejer till Vidar, tusen tack!). Overallen är tunn (men varm) och smidig. Många reagerar just på att den är tunn men då tanken är att man ska klä barnet lager på lager ser jag inget problem med det. Blir barnet varmt kan man ta av lager 2 och blir barnet kallt är det bara att ta på lager 2. Syftet med en overall är att stå emot vind och vatten och vara tålig för lek i snön. Värmen kommer från lager 2. Den här overallen har termoförstärkning vid knän och rumpa då dessa områden tenderar att slitas och barnet sitter ju även mycket på knän och rumpa. Overallen kan dras in i midjan med hjälp av resår, det medföljer extra hällor, den är lätt att ta på och har en väldigt bra huva som sitter bra på huvudet. Det enda jag önskar mer med denna overall är att den skulle utrustats med ännu fler reflexer.
Oj vilket långt inlägg detta blev men jag tycker det är så kul med just funktionskläder till barn! Hatar själv att frysa och bli blöt och vill att Vidar ska tycka att det är roligt att vara ute. En bra riktlinje till att tycka om utevistelse är att ha bra kläder som fungerar i väder och vind!
Ps: Jag är inte sponsrad, haha, vill bara ge er tips på vad som funkat för oss och eftersom alla familjer och behov är olika så är detta inte några allmänna råd som fungerar för alla. Ville bara påminna om det :)  
Ps 2: Tänk vilka fantastiska kläder som görs i Sverige (och Norge)! Blir för tusan imponerad och stolt!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fredagsfeeling!

2017-02-17 12:25:00 i Allmänt

Djupt koncentrerad och med vispen i munnen...
för att sekunden senare tokflina och rynka på näsan samtidigt. Vidars nya favoritmin, haha!
Tillbaka till fokuset för att hålla koll på matlagningen så att det blir någon god lunch! Vidar älskar verkligen att sitta i sin stol och hänga med vid matlagningen, kul med ett litet kocksällskap!
I dag är det fredag och jag är så himla glad över att jag tokjobbat hela veckan med målet att kunna vara med Vidar i dag. Jag har ju två elevgrupper ute på praktik så jag har lagt om mitt arbetstidsschema nu och jobbar mån-ons på skolan och med företaget och på torsdag och fredag jobbar jag bara med företaget fram till sportlovet. Sedan återgår allt i sin ordning igen. I morse var jag på ett möte och sedan var jag hemma igen vid 09.30. Jag och Vidar vinkade av Christoffer som har åkt till Raja och ska bo i koja i natt och fiska. Vi har gått långpromenad i solen (tjenare vårvintern, du är SÅ välkommen!), lagat lunch, ätit och nu tror jag vi ska klä på oss igen och gå ner till sjön med Major så han får springa av sig lite. I eftermiddag blir det bad, smoothie, sång, vilostund för Vidar och jobb för mig och i kväll står plockmiddag med mormor och morfar på schemat. Sedan ska jag lägga mig tidigt, lyssna på sovande bebis, äta choklad och läsa bok - perfekta sysselsättningen!
Det känns så skönt med en relativt planfri helg. Det var så himla längesen och även om jag älskar att göra roliga saker på helgerna är det så vilsamt med en helg för återhämtning. I morgon har vi inte en enda plan förutom att eventuellt baka semlor om vi får feeling och på söndag åker vi + lillebror till Näsåker för att hälsa på min morbror Roger, hans fru Åsa och min kusin Oliver, längtar så mycket efter det!
Hoppas ni får en fin fredag!
 
 
 
 

Hej hej, hemskt mycket hej!

2017-02-16 10:21:31 i Allmänt

Liveuppdatering minsann! Här sitter jag och dricker te ur världens största tekopp. Lägg märke till pianofingrarna, hehe. Dagens planer är följande:
08.00-09.00 - Klasskonferens på jobbet.
09.00-09.30 - Fixa med blandat kolijox på jobbet (specifikt va?).
09.30-13.00 - Lämna skolan och bege mig till lokalen. Fakturera, körarrangera och förbereda det sista inför ett möte i morgon. Och nångång där ska jag även slänga i mig lunch. Somliga (jag exempelvis) har ju då världens bästa sambo som kittar mig med matlåda varje dag. I dag bjuds det på älgfärsbiffar, potatis och lingonsylt!).
13.00-14.00 - Sånglektion.
14.30-15.00 - Pianolektion.
15.00-16.00 - Fixa med det sista på dagens planering. 
16.00 - Köpa blommor till en kär styrelsemedlem som avslutar sitt uppdrag efter många år. Finns en överhängande risk att jag fäller en tår under kvällen! 
16.30 - 18.00 - Hemma och ska steka pannkakor och koka hjortronsylt tillsammans med min sambo och son! Pannkakstorsdag är ju bland det bästa som finns. 
18.00 - Köra in till Vilhelmina igen för årsmöte med bästa Brukshundklubben. 
18.30-20.30 - Möte!
21.00 - Hem i kvällen för att bänka mig framför Mandelmanns gård (som jag ÄNNU EJ SETT! Trots att exakt alla som känner till mitt intresse för självhushållning har sagt att jag MÅSTE se det! Men NU är tiden inne!
Känns som en fin torsdag. Det kändes så mycket bättre efter att jag "gnält av mig" här på bloggen i går. Tack för att ni läser och orkar med mitt härjiga liv, haha! Pappa sa i lördags innan jag hade öppet hus i lokalen att mitt liv ibland är som en film där allt är kaos precis innan upplösningen och när det verkligen gäller och filmen ska avslutas har allt ordnat upp sig ändå. Vet inte hur jag ska tolka hans analys mer än att jag är tacksam över att mamma och pappa kom och hjälpte mig att fixa det sista inför lördagens evenemang! 
 
 

Ord från en trött person

2017-02-15 20:02:00 i Allmänt

Foto: Hannele Bång, Fjällfoto
Nu ska jag vara ärlig mot er och säga att jag har så himla dåligt samvete över den här bloggen för tillfället. Mängden tid för att sätta sig ner och blogga har minskat drastiskt sedan jag började jobba och drog igång företaget. Jag älskar ju att skriva och fota! Är uppriktigt sagt ledsen över att tiden inte riktigt räcker till att hålla bloggen så pass uppdaterad som jag önskar. Nu skriver jag ju mest för min egen skull men även för släktingar och vänner som jag inte träffar mer än ett par gånger per år. Och så skriver jag såklart för framtiden. För att Vidar ska kunna läsa när han upptäcker orden och dess kraft och innebörd. När jag inte hinner uppdatera som jag önskar minskar dokumentationen över allt som händer. I oktober har jag bloggat i tio år (!). Tio år är en lång period och en tredjedel av mitt liv. Den här bloggen är så mycket mer än en blogg för mig. Den är ett tidsdokument över mitt liv - ett liv som just nu är späckat med massor av grejer och den där bloggtiden har tyvärr fått vara det som prioriteras bort.
I dag hann jag träffa Vidar i en halvtimme. En kvart i morse och en kvart i kväll. Det tär på mig. Jag vet att det inte går någon nöd på honom för han har ju dels världens finaste pappa (alltså åh, det känns som att jag verkligen står i skuld till Christoffer för allt fint han gör) och även familjen nära inpå. I dag var ockå ett extremfall för i vanliga fall träffar jag ju honom mer, men visst är det egentligen rätt märkligt att livet (alltså NORMEN för ett liv) är utformat så att man knappt har tid att träffa sina egna barn?! 
Känner mig stressad över så mycket och jag har så många otänkta tankar i huvudet som liksom aldrig hinner tänkas färdigt för att jag rusar iväg till nästa grej hela tiden. Jag är SÅ glad och tacksam över att jag redan har 16 enskilda elever i veckan som kommer och spelar och sjunger och dessutom en kör att leda och jag försöker att göra mitt bästa för att få dessa människor, både vuxna och barn, att utvecklas. Ibland känner jag dock att jag skulle vilja klona mig själv i minst tre varianter för att hinna med allt så bra som jag vill göra det. Jag hoppas verkligen att min enda version av mig själv räcker till. På alla plan. Har dessutom hoppet uppe och har önskat ett annorlunda jobbschema inför nästa läsår. Eftersom jag började arbeta igen efter min föräldraledighet mitt under ett läsår fick jag ta det schema som redan var spikat för mina lektioner. Det innebär att jag har en deltid utspritt på en hel vecka. Utöver det ska jag hinna med mitt företag. Inför nästa läsår vore drömmen att jobba koncentrerat några dagar på skolan och några dagar med företaget. Då skulle jag nog hinna att tänka klart alla oklara tankar och inte känna mig lika otillräcklig på alla plan. Nu jobbar jag 9-12 h varje dag utom på fredagar, inte direkt hållbart i längden. Jaja. Nu ska jag sluta gnälla! Det ÄR kul och det GER mig verkligen energi och jag ångrar inte en sekund att jag startade företaget. 

Kvällsord

2017-02-12 22:41:20 i Allmänt

 
Det här var i går när jag hade Öppet hus i lokalen. Är fortfarande överväldigad över uppslutningen och alla fina ord.
Och det här var i eftermiddags. Den där svarta suddiga hunden tyckte det var riktigt kul med ett pass lydnad. Jag var värd på kvällens träning och hjälpte två ekipage med startklassen som de funderar på att tävla på vår hemmatävling den 12 mars. Kul med nya tävlanden! Vi är ett gäng i klubben men inte så många i just den första klassen så påfyllning behövs. Som jag skrev på Instagram är hundar verkligen ett mindfulnespaket på fyra ben - man kan inte vara någon annanstans i hjärnan när man tränar hundar och det är något jag verkligen älskar.
I övrigt då? Jo. Linda kom ju hit i lördags och vi hade planer på utgång eftersom det varit WWW här (Wilhelmina Winter Weekend). Allt började bra med fixat hår, klänning på och rolig förfest med Emma och några andra men sen var det som att kroppen sa tack och hej. Misstänker att den senaste tidens intensiva jobbande, anspänningen med öppet hus och att jag fortfarande bearbetar avkörningen i onsdags var det som spökade. Jag brukar inte ha några problem att dricka ett par glas vin och sen gå ut och dricka en drink eller två men i går fick jag snällt inse mina egna begränsningar och ringa Christoffer som hämtade mig klockan 23.00... Orutinerat, haha.
Nu ska jag sova och ladda inför en ny vecka!
 

Livstecken

2017-02-10 09:51:07 i Allmänt

Hej hallå dagboken! Den här lille bloggen har blivit lite bortglömd några dagar. Det har inte funnits mycket tid över för bloggande denna vecka för jag har jobbat, ätit, tränat och sovit ungefär. Har passat på att jobba extra mycket nu när ändå Vidar och Christoffer har varit i Raja. I dag kommer de hem och det ska bli så himla roligt att se dem igen! Har varit så trött på kvällarna och har somnat ovaggad direkt när jag lagt mig i sängen.
Något jag också hunnit med denna vecka är att ha första reptillfället med den vuxenkör jag startat, så kul! Något mindre roligt som hänt var att jag i onsdagmorse körde av vägen med bilen. En kombination av snorhalt väglag (trots 25 minusgrader), möte med en lastbil som gjorde att jag fick väja undan samt min för höga hastighet. Jag hade verkligen änglavakt och klarade både mig och bilen bra. Bildörrarna på vänster sida fick sig några törnar men bilen är i funktionsdugligt skick. Blev riktigt chockad av händelsen och när jag kom till jobbet började jag gråta helt okontrollerat men det styrde mina fantastiska jobbarkompisar upp. Det märktes verkligen att jag hade ett behov av att ventilera morgonens händelse för jag berättade om det för exakt alla jag träffade under dagen, hehe. Att prata har alltid varit mitt sätt att bearbeta saker och på kvällen hade jag mer eller mindre släppt det. Har dock fått mig en ordentlig läxa. Jag har mest troligt inte samma tur nästa gång så då ska jag se till att minimera riskerna för att det ska bli någon nästa gång.  
Nu till något helt annat! I morgon mellan klockan 12.00-14.00 har jag Öppet hus i min lokal på Storgatan 11 C, i Kyrkstan i Vilhelmina. Eftersom det är WWW (Wilhelmina Winter Weekend) i helgen tänker jag att det var ett bra tillfälle eftersom det är mycket folk ute. Kom gärna förbi och säg hej och spana in mina extrafina erbjudanden!

Tomt (men gaaaanska skönt också)

2017-02-06 18:48:08 i Allmänt

Det här var i går när Vidar lagt sig för att vila förmiddag (eller lunch närmre bestämt nu när han ligger och sover till 08.00-09.00 om morgnarna...) Medan han sov passade jag på att jobba en stund och när han vaknade åt vi lunch och så for vi på söndagsutflykt. Det är så himla mysigt att komma ut hela familjen och bara sitta och elda.
Men nu är det måndag och jag har precis kommit hem efter att jobbat hela långa dagen, först på skolan och sen med sång- och pianolektioner. Så kul! Fast nog blir man trött allt.
Nu är planen att försöka få till något slags styrka/yoga-pass (har inte energin till att gå ut och springa i dag, förlåt Jax) och sedan lägga mig i badet för att därefter inta soffläge resten av kvällen. Jag är ensam hemma till på torsdag-fredag. Det känns så himla märkligt. Christoffer, Vidar och Major har åkt till Raja. Det är tur jag har Jax hemma i alla fall - misstänker att jag får mig en sängkompis i natt i alla fall :) I kväll känns det ganska lyxigt och mysigt på något vis att vara helt själv men i morgon kommer jag nog börja sakna dem. Bästa, lilla familjen som jag känner en evinnerlig tacksamhet för. Väckte Vidar i morse för att jag skulle få säga hejdå och han var så varm och go, luktade sovmuffla (fråga mig inte hur det luktar men det är ett ord som min mamma hittat på) och kisade med sina små streck till sovögon.

Fredagshälsning

2017-02-03 13:08:00 i Allmänt

I onsdagskväll när jag kom efter att jobbat extra lång dag (först på skolan och sen med företaget och sånglektioner) möttes jag av det här. Jag vet att jag sagt det förr men det tåls verkligen att sägas igen: Christoffer är ett kap - att ha honom vid min sida gör mig både lugnare, modigare och gladare. Han har verkligen fått ta den största delen ansvar gällande Vidar nu på slutet men ibland får det vara så. I en relation måste man ställa upp för varandra och jag är så tacksam av att jag fick just Christoffer till sambo och till världens bästa pappa till Vidar.
I dag jobbar jag hemifrån med administrativt arbete. Vi åt frukost tillsammans i morse allihopa och jag gav Vidar gröt.
Jag: Kan du ge oss en frukt som Vidar kan få?
Christoffer: Nej, han ska äta mer gröt först innan det blir tal om någon frukt!
Ordning och reda, haha!
Nu äter vi lunch och jag ska fortsätta jobba en stund till innan jag avrundar arbetsdagen med friskvård i form av en springrunda med Jax. I kväll ska vi ha After Work på Folkets Hus i byn men före det ska jag till kyrkan och repa inför ett dop jag ska sjunga på i morgon! Ha nu en fin fredag!

Vidars ettårsdag

2017-02-01 22:05:00 i Allmänt

På födelsedagsmorgonen fick Vidar en present av faster Linda som var hos oss sen torsdagen för att hjälpa till att förbereda inför kalaset! Hon tar gudmorsrollen på största allvar! :)
Jag hade köpt ett Goki födelsedagståg i trä, så himla fint! Det kommer att tas fram på alla kommande födelsedagar.
Så detaljerat och fint!
Födelsedagsblommor.
Jag och Linda var uppe till 00.00 på torsdagkväll för att fixa vimplarna och bokstäverna klippte vi ut på fredagkväll. Är det ettårskalas så är det!
Fika! Mormors chokladbiskvier och rulltårta och så Christoffers chokladbollar.
Tårta!
Mina två favoritpersoner. Ibland får jag verkligen nypa mig i armen för Vidar och Christoffer skänker mig sådan glädje varje dag.
Så god smörgåstårta från Bergmans fisk! Kan varmt rekommendera den!
Mys med morbror Kristoffer.
Farmor hade fixat en egen tårta till Vidar som han smakade på...
och kladdade med, haha! Tur att svärmor hade den goda smaken att ta av Vidar födelsedagsskjortan :)
Vidar fick sådana fina presenter så som en traktor att köra med ute på gården, träpussel, påfyllning i aktieportföljen, lager två-ställ från Isbjörn of Sweden, ullvantar från Tornedalens Textil och handskar med ullfodring från Nöstebarn (och nu är han aldrig kall om händerna!), en rolig apa som skrattar, ullsockar, bollhav samt en liten buss som skjutsar djur som låter som ska paras ihop med färger. TUSEN TACK hälsar Vidar och två tacksamma föräldrar som verkligen gläds åt att vara omringade av så mycket bra människor.