Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Sommarhaiku • 2

2012-07-30 12:44:24 i Texter/dikter

Smälter i solen
Jag vill bada precis nu
Inväntar sällskap

Malin och Theo
Anländer alldeles strax
Smälter i solen

En dag.

2012-07-26 12:49:11 i Allmänt

Ute kör traktorerna förbi och doften av nyslaget hö når mina näsborrar. Jag hör mormors röst. Kjolen jag bär har blivit lite skrynklig och hon skulle vilja stryka den. Jag bara skrattar. Jag väntar på att få mina fötter fixade av mammas kusin Maria. Snygga och mjuka fötter kan vara den mest underskattade detaljen. Igår snusade jag på en bebis och så brann himlen i en ljust rosa nyans. Ikväll ska jag lyssna till stämsång i värdsklass. Livet, vad jag älskar dig.

Hejdå

2012-07-19 17:39:15 i Allmänt

Nu lämnar jag Dalasjö och åker till stugan i Dalarna igen. Kommer också hinna med en sväng till en gregisk ö innan jag landar hemma igen den 14 augusti. Hoppas ni mår fint.

Hejdå!

Jag skulle kunna skriva.

2012-07-18 23:55:21 i Texter/dikter

Jag skulle kunna skriva om hur det luktar ute då solen lyser fast små regndroppar ändå faller mot grusvägen som ringlar sig runt byn. Jag skulle kunna skriva om hur fint det är att sitta och äta med sin lillebror och prata och skratta. Jag skulle kunna skriva om hur jag planerar vilka kläder jag ska packa inför resan imorgon. Om hur jag ska vara borta i tre och en halv vecka. Om hur jag åker söder över och möter mörkare kvällar och om hur himlen här hemma hinner ikapp innan jag kommer hem. Skriva om sommarens förgänglighet. Skriva om brännbollskvällen jag och mina grannar planerar. Jag skulle kunna skriva om ikväll, hur min granne Oscar, 1,5 år, visade mig hur en skruvdragare fungerar genom att lugnt placera den i min hand och trycka på on-knappen.
 
Jag skulle kunna skriva om hur drygt (och ensamt) det är att ha ett distansförhållande och om hur jobbigt (men hoppfullt) det känns att det är ett år (hälften!) kvar till ensam blir tvåsam. Jag skulle kunna skriva om hur jag plöjer böcker, men inte de jag lånade, utan nya, som jag lånat innan men som jag glömde bort i våras när jag pysslade med så mycket annat. Jag skulle kunna skriva om hur fin helgen var, att ha min saknade gymnasievän Emma här, en hel helg. Om att bada i sjöar som egentligen är kalla men man orkar ändå inte duscha så man tar den enkla vägen.
 
Jag skulle kunna skriva om hur mycket jag längtar till första veckan i augusti och hur jag planerar middagar i huvudet. Om att gå och inhandla råvaror och sedan stå i köket i stugan, men radion på halvlåg volym så man knappt hör för någon skruvat ned den (pappa) och hur en mygga envist surrar vid örat. Jag skulle kunna skriva om hur det är att somna i en säng, med nytvättade lakan som torkat utomhus, men det är ensamt så känslan förtas ändå.
 
Jag skulle kunna skriva om så mycket men inte just idag.

Saknar jobbet.

2012-07-17 23:20:16 i Jobb

Jag undrade just hur lång tid det skulle ta. Det tog drygt fyra veckor. Nu vill jag jobba igen. Jag saknar min elever. Tur att jag har planer (mer eller mindre uppstyrda) för de kommande veckorna annars skulle jag ha ringt runt till eleverna och bett dem komma till skolan om så bara för en lektion!
 
Åh. Jag är rastlös. Tror jag ska ta ett kvällsdopp i sjön. Tittar på termometern, det är 9 grader ute. Mm, kan bli skönt.

Musikanten!

2012-07-17 23:02:47 i Allmänt

Idag hade jag en musikant på besök. Hon trallade rakt in till gästrummet där den blå kistan med leksaker står. Hon hittade ett munspel "och börja spela så allting dansa med skrim och skrammel och tjo och hopp"!

På min gata i byn

2012-07-17 11:07:18 i Allmänt

Här är jag, tant Brun. Men var är Tant Grön och Tant Gredelin? Jag ser inte till dem. Kanske de villade bort sig på min gata i byn?
 
Skor: Bianco
Väska: Garderobsfynd
Klänning: Myrorna

RIP Svarta sjalen

2012-07-16 20:52:21 i Allmänt

Det var torsdagen den 5 juli. Jag packade ned min svarta, mjuka, varma, älskade sjal i min handväska. Jag ville ha den där ifall det skulle bli kallt på bussen som jag skulle åka från Gävle till Umeå. Bussen stannade för rast vid Tönnebro Värdshus. Solen lyste mot bussrutan och något litet frö cirkulerade förbi alldeles nära. Det var varmt inne i bussen så jag beslutade mig för att gå in på Värdshuset. Väl inne strosade Svea Rikes blandade turistklientel runt för att uppsöka toaletter, äta halvbra mat och spela bort för många guldtior på meningslösa spel där man får tuggummin som tappar smaken efter 7 minuter. Själv satte jag mig på en ledig bänk och tog fram telefonladdaren och DÄR - där måste det ha hänt. Min svarta, mjuka, varma, älskade sjal måste ha glidit ur väskan och ned på - det av turistfötter halvsjaskiga - golvet. Stackars sjalen. Vill inte tänka på hur den låg där under bänken, bortglömd. Jag såg den inte när jag gick och när jag upptäckte förlusten var det för sent.
 
Jag har ägt min svarta, mjuka, varma, älskade sjal sedan 2007 någon gång och den har varit med om så mycket. Den omnämns i texter jag skrivit, den har värmt mig under otaliga föreläsningar i det kalla Humanist-huset, den har tagits av av någon annans händer, den har lånats ut till vänner, den har varit filt över kalla shortsben, den har luktat saknad och den har luktat iver och förväntan.
 
Jag kommer aldrig att äga någon bättre sjal. Det kanske tycks banalt att sörja en sådan värdslig sak som en sjal, men jag använde den flera gånger i veckan och den bär på så många minnen, nostalgisk som jag är.
 
Hejdå, sjalen.

Växtligheten.

2012-07-16 18:15:13 i Växtlighet

Idag tar vi en liten titt i trädgården. Här är pallkragarna och där odlas lök, morötter, rädisor, bondbönor, majrova, dill, persilja, jordgubbar och rödbetor.
 
Gården från pallkragarnas synvinkel. Den där stora björken ska kapas innan hösten kommer för annars kommer den att stryka med i höststormen. Farfar var liten när den planterades och han skulle ha varit 92 år om han levt idag. Under björken står Ljugarbänken.
 
I växthuset frodas tomater, chili, squash, basilika, sockerärtor och citronmeliss. Bakom växthuset har pappa och Johannes fixat en superbra vattningsanordning. Vattnet rinner ut i två gamla badkar och så fyller jag bara på med vatten därifrån och slipper alltså bära vatten över hela gården.
 
Framsidan från vägen sett. Det enda jag planterat här är äppelträdet på bilden (jag har bundit upp grenarna), en vit pion och fler smultronplantor. Resten är farmor och farfars verk. Planen är att vända landet så småningom och flytta om lite (och ta bort alla orange blommor, tycker att den färgen skär sig för mycket mot andra färger, esteten i mig vet ni).Den enda orange blomman jag tycker om är ringblomma.
 
Den fantastiska mörkrosa pionen som får runt 30-40 blommor per sommar.
 
Det är fint med blålila mot den röda väggen.
 
Och här, under den stora syrenen, sitter jag och vilar efter jag rensat allt det här. Det tar sin tid. Att ha en trädgård är sjukt bra träning. Räknade ut idag att jag burit runt 100 liter vatten då jag vattnat i växthuset och hallonplantorna efter lagårdsväggen. Ännu har jag inte tagit tag i gammelfarmors land. Gruvar mig för det.
 
Ja, det var Veckans nummer av "Trädgårdsfunderingar" av och med Carolina "hatar orange blommor" Lidström!

Drömprojektet

2012-07-16 11:11:27 i Inredning

Mitt drömprojekt vore att rädda gamla fina gårdar och torp från att bara bli ännu ett tomt, förfallet hus någonstans i Svedala. Bara rädda och fixa till lite. Jag får ont i magen av att se gården ovan, som kanske har Fullstas bästa läge, bara stå och förfalla medan solen lyser och avslöjar varje liten skråma. Låt mig komma och rädda.

Inför jubileum-möte

2012-07-15 22:50:25 i Allmänt

Ikväll traskade jag över till grannarna för att planera inför Dalasjö IK:s 70-årsjubileum. Jag sitter nämligen i festkommittén och vi satt i tre timmar och planerade för en massa trevligheter! Imorgon ska jag skriva en inbjudan till kalaset. Tänk att vår lilla klubb funnits i 70 år! Åh, längtar till den 18:e augusti! Vi har planerat allt från lekar, underhållning, mat och dekoration. Det känns kul att ha det här projektet att tänka på nu när hjärnan inte direkt går på högvarv under sommarlovet. Jag läser böcker såklart och gymnastiserar väl hjärnan en del, men att rodda ihop projekt och sånt - som jag gör mest hela tiden i mitt jobb - kräver ju rätt mycket logistik och det gillar jag!
 
Börjar förresten längta tillbaka till jobbet nu. Men först fem veckor sommarlov kvar!

Mer kärlek

2012-07-15 16:26:55 i Allmänt

I september ska vi på ännu ett bröllop. Hurra!

Finbesök

2012-07-14 15:35:13 i Allmänt

I helgen är Emma här och hälsar på mig och vi pratar så vi blir hesa och badar och skrattar så vi inte kan andas.
 
Igår pratade vi till exempel om olika röster och sångteknik och så sa Emma om Idina Menzel:
 
Hon bröstar ju typ upp till himlen!
 
 

T

2012-07-13 13:17:47 i Allmänt

Då.
 
Nu.
 
Bilder: oktober 2011.
 
Det går inte att ersätta en hund med en annan hund. Även om jag tycker om Imra hur mycket som helst och verkligen ser fram emot tiden tillsammans med henne så är hon inte Thimmie. Hon kommer aldrig att bli Thimmie. Det är inte det jag vill heller. Jag vill att hon ska vara Imra med alla hennes fina egenskaper, och jag hoppas att Thimmie någonstans finns med oss. Att hon kan tapptassa runt bredvid. Hon kanske inte syns, men hon känns.

Det gamla är det snygga

2012-07-13 13:05:16 i Allmänt

Anders gamla Lee-jeansjacka och farmors klocka.

Dop och vigsel i By Kyrka

2012-07-13 12:37:48 i Allmänt

Här är By Kyrka, en vacker stenkyrka som ligger i Södra Dalarna, bara några kilometer från vår stuga.
 
Vi var nämligen bjudna på barndop av Theodor, min vän Malins son.
 
 
Malins storebror och hans dotter spelade.
 
Och helt plötsligt fortskred dopet i en vigsel mellan Malin och hennes Jimmy! Det var bara Malins föräldrar som visste något. Det gick ett sus genom kyrkan och mellan tårarna hann jag knäppa av några halvsuddiga bilder!
 
Fina familjen! Nästa vecka ses vi igen, längtar!

Gjorde en liten film om Midsommar!

2012-07-12 16:07:57 i Allmänt

Midsommar from Carolina Lidström on Vimeo.

 

Tvättstuga

2012-07-12 11:35:39 i Allmänt

I källaren på mitt hus har jag en tvättstugedel. Den är egentligen helt oinredd, det står en tvättmaskin och ett bord där. Men så var jag ute i lagårn och hittade det här ljusgröna skåpet (som var tungt som attan, men jag och lillebror har burit många tunga möbler tillsammans så det gick bra). Tillsammans med tvättmedel i burkar och lite gamla tvättprylar blev det lite finare i tvättstugan tycker jag!
 
 
 
 
 

Sommarmeliss

2012-07-11 14:54:52 i Allmänt

Bästa (förutom jordgubbar och mjölk!) sommarmellanmålet: frusna hallon och solvarm nektarin strösslade med kokosflingor och solrosfrön.
 
 

Roadtrip till skönsång!

2012-07-10 23:07:58 i Musik!

Ikväll tog jag och min barndomsvän Lena bilen till Lycksele där två av mina gymnasievänner, Emma och Andreas, hade konsert. Emma har gått en massa sångutbildningar och Andreas är utbildad musikalartist vid Strömbäck och deras röstutveckling är häpnadsväckande! Emmas uttryck och Andreas röstresurs kan få den mest oinvigde helt salig. Det var så fint att sitta efteråt och fika med dem och nörda in på sångteknik!  
 
 

Ännu en dag i juli.

2012-07-09 23:02:51 i Allmänt

Sol över Dalasjö idag! Jag har vattnat hundratals (känns det som) kannor med vatten i växthuset, kört med trimmern runt vildvuxna ställen, klippt gräsmattan, rensat två av rabatterna, käkat melon, lagat middag till min hårt arbetande lillebror och så nu på kvällen har vi badat nere vid sjön - hur skönt som helst eftersom jag arbetat mig helt svettig.
 
 
 
 
 
Bästa sommarteblandningen: mintte, citronmeliss och en skvätt apelsinhonung!
 
 

Anna och Roberts bröllop

2012-07-09 18:43:35 i Allmänt

 
Redo för att gå på bröllop!
 
Jag och Johannes.
 
Nygifta!
 
Brudparet med tärnor och marsalkar.
 
Mellan vigseln och festen bjöd Cristofer och Linnea på mojitos!
 
Brudbuketten.
 
Den lyckliga brudgummen.
 
 
Anna och Robert framförde en låt som betyder mycket för dem. De är så himla fina och jag är glad över att jag känner dem och får vara med och dela det här tillsammans med dem. De passar så bra tillsammans och man har aldrig tråkigt när man umgås med Anna och Robert!
 
Roberts kusiner Jon och Hampus spelade också.
 
Annas mamma Katrins magnifika bröllopstårta.
 
Anna blev helt tagen av synen på tårtan och utbrast: Men mamma! Men mamma! Oj! Eftersom jag och Katrin är kollegor har jag fått höra lite information om tårtan innan, hehe, om hur Katrin kämpat och knåpat ihop design och allt själv!
 
Efter middagen var dansgolvet den centrala platsen på festen.
 
Jag och Idamari dansade oss helt svettiga!
 
Och så gled aftonen mot sitt slut och hela mitt inre var fyllt av lycka och glädje för Anna och Robert och kärleken.
 
 
 
 
 
 

Söndagkväll 20.35

2012-07-08 20:35:11 i Allmänt

Det är söndagkväll, ute faller regnet som en strid ström och jag är hemma igen. I mitt hus med knarrande trappa i Dalasjö. Jag har längtat efter min tvättmaskin, att få känna lukten av ren tvätt på tork utomhus. Pappa säger alltid att jag har så mycket kläder. Det kanske jag har. Pappa går nog omkring i stugan just nu med kontorsstrumpor i sandalerna och med en pikétröja under skjortan. Två klädmässiga självmord. Men pappa är fin ändå! Han har alltid oklanderlig stil annars, men i stugan slappnar han av. Det har jag också gjort. Jag åker dit igen i slutet av nästa vecka. Men nu ska jag vara hemma en stund.
 
Jag har varit med om så mycket fint de senaste veckorna. Jag ska berätta för er. Först ska jag kvällsfika med min lillebror.
 
Förresten, idag när jag åkte hem lyssnade jag på sommarpodden där massa sommarpratare finns sparade. Jag lyssnade igenom ett par och vid flertalet tillfällen kände jag hur tårarna sakta letade sig ner på mina fräkniga kinder. På en buss längs Västerbottens våta asfaltsvägar satt jag och grät. Inte högt. Sakta, försiktigt. Jag har lätt för att gråta och när ord samlas ihop till en berättelse om något, stort som smått, av någon som har förmågan att nå ut med orden, då gråter jag. När jag satt på Y.-bussen på väg från stugan upp till Umeå satt jag bredvid en kvinna i 65-årsåldern och vi pratade en bra stund. Vi kom in på familj och jag frågade henne om hon hade barn.
 
Ja, jag har två stycken, en vuxen son och så en flicka som tyvärr gick bort då hon var 13, sa hon. Hon fick leukemi och orkade, och kunde, inte längre kämpa emot. Kvinnan berättade om känslan av förlust och att mardrömmen att förlora ett barn räknas som det värsta man kan genomlida. Hon var stark och sa att hon alltid säger att hon har två barn. Hon fick ha två barn i 13 år. Hon sa så många kloka saker. Ett möte jag kommer att bära med mig. Jag vet inte ens vad hon heter, men ändå pratade vi länge.
 
Jag tänker på att vara tacksam. Sommaren och livet är förgängligt. Ute regnar det. Det är söndagkväll. Imorgon ska jag tvätta. Och jag är tacksam över det. Över att vakna och vara med om fina saker.

Uppdatering från sommaren

2012-07-03 13:39:09 i Allmänt

I detta nu gör jag ett tappert försök att uppdatera bloggen från den fantastiska radioskugga som här råder. Dagarna flyter förbi i ett lugnt tempo och innehåller tryckta ord, inspelade ord i Sommar i P1, svettiga springrundor med kor och smultron var man än tittar och släktbesök. Just nu ligger jag på gräsmattan och för att inte smälta bort måste jag nog ta ett dopp i sjön.