Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

You and me and everyone we know.

2008-10-30 21:25:20 i Allmänt

Nyss hemkommen från ett roligt, jobbigt och smärtsamt punch out-pass. Nu ska jag duscha och sen äta en portion specialgröt, haha! Jessica tyckte att det kändes drygt med ett spinningpass imorgon 07.15, men jag halvtvingade henne med argumentet att jag förberett frukost till oss båda imorgon. Ibland måste man vara slug.

Nu får bloggen vila från mitt tangentknapprande. Åker till Näsåker imorgon och väl där ska jag umgås med min familj och släkt, vandra i skogen, vara med på jakt, klappa hästmular (kanske rida), spela orgel, basta, gå till morfars grav, krama mormor, dricka mormor-te, vila och visa Patrik alla underbara platser. Nu hoppas jag på sol och knastermark hela helgen.

Trevlig allhelgona!
/C

PS: Idag råkade jag komma för tidigt till skolan och då roade jag mig med att spela på flygeln i ljusgården. Jag älskar flyglar och det var längesen jag spelade på en. Skärpning. Mer pianospel åt folket!

Det vilar ett magiskt ljus över denna torsdag.

2008-10-30 17:01:26 i Allmänt

När jag kom hem möttes jag av en unken plugglukt som omfamnade mig på ett ytterst obehagligt sätt. Patrik hade suttit och harvat med arbetet som ska vara klart att redovisas under tisdagen. Ni som studerar vet hur det är att leva i ett förhållande där båda har pluggkänslor över sig klockan 15.30. Man blir trött. Man blir slö. Man blir less. Man blir lättretlig. Jag och Patrik kom dock på den briljanta idén med en promenad. Nu har vi promenerat i ett magiskt ljus samt packat inför helgen och diskuterat våra pluggsituationer. Vi är ett bra team.

Idag är jag lite bitter. Som student har man ju som bekant inte många kronor att röra sig med varje månad och när en konsert kostar 530 riksdaler är det ytterst smärtsamt att håva upp dessa hårt förvärvade besparingar med att betala detta ockerpris för en konsert. Visserligen med Sophie Zelmani som spelar på IDUN ikväll. Men 530 kronor? Nej tack. Då nöjer jag mig med att ladda hem hennes underbara instrumentsättning och fenomenala röst. Att det är förbjudet ger jag blanka fan i. Bitter var ordet.

Ett litet PS bara.

2008-10-30 16:51:21 i Allmänt

Tack underbara, älskade ni för att ni reagerar, ger mig feedback och står bakom mig. Syftar i synnerhet på inlägget där Jantejävel raderade mitt inlägg. Som jag tidigare skrev tog jag bort inlägget för egen del utan att någon - påläst eller ej - skrivit någon kommentar. Jag hade alltså INTE fått någon kommetar av någon uttråkad anonym fjortis. Inlägget hann vara publicerat i 44 minuter innan jag kom på mig själv att det kanske kunde uppfattas skytsamt. Ni som känner mig vet att jag inte gärna framhäver mig själv men jag måste ändå få skryta lite med min älskade vän Emilys kommentar:


Ta tillbaka inlägget, annars ger du ju bara Jante rätt. Varför ska du behöva redigera dig för att någon uttråkad fjortis råkade hamna på din blogg och skriva omogna kommentarer?
Om min känsla stämmer så kommer du att bli något stort i framtiden. Du kommer förmodligen att synas i media, i debattsidor eller annat, och då kommer du att få möta kritik, både mot dig som person och mot dina åsikter. Då måste du kunna ignorera det, eller bemöta det på ett bra sätt. Nu tycker jag att du sa skriva ett svårt skrutigt inlägg om dig självm om hur jävla bra du är. För det är du och det kan ingen ta ifrån dig. Knappast någon anonym bloggfjant iallafall.
'Puss!

Jag hade gärna åter publicerat inlägget men saken är den att jag raderade texten helt och hållet medan Jante stolt klappade mig på axeln. Jag lovar er att jag ska ta ett snack med honom och skriva ett nytt när inspirationen åter spirar och jag känner att stämningen infaller sig.

Kärlek/C

I detta nu.

2008-10-29 18:42:57 i Allmänt

Just nu roar jag mig med att bränna skivor till fredagens roadtrip till Näsåker, Ångermanland. Vi ska hälsa på min mormor och morbror med familj. Jag har inte träffat Oliver, min lillkusin, sen i maj! Jag längtar efter att få visa Patrik kärleksstigen, Urkult-festplatsen, älven, niporna och äkta Näsåkersnovember-stämning. Den är speciell ska ni veta. Jag ska pyssla ihop en gravdekoration till morfars grav imorgon. Han dog av en hjärtinfarkt på ett älgpass med bössan i famnen när jag var nio år gammal.

Åsa (min morbrors sambo) tyckte att jag kunde rida hennes häst medan hon var i Japan (hon är politker och gör sådana där långväga resor inom jobbet) och det skulle ju vara riktigt kul men jag har aldrig suttit på hästen då den är relativt ny. Har bara träffat honom en gång och klappat honom på mulen. I och för sig kan jag ju dra med mig Patrik till hästarna och klappa mular men om jag känner Patrik rätt kommer han att vilja rida och helst av allt på en lång färd med många galoppinslag och då jag inte vet hur Åsas häst fungerar och ens vilken häst Patrik ska rida då Jappur säkerligen fortfarande är på foder känns möjligheterna begränsade. Hm. Det där blev en lång mening, men de måste också få leva.  Vilket dilemma. Nu är skivan klar i alla fall! Ska lyssna på den och tagga inför fredagen! Även om det blir hästar eller inte kommer det att bli en bra helg hursomhelst.

En text om Håkan.

2008-10-29 17:40:06 i Allmänt

Min gårdagskväll innehöll skratt, igenkännelse, magknip, musikaliska rysningar samt retningar i tårkanalen och allt detta skedde under den halvtimme som Håkan Hellström ägde tv-rutan i programmet "De kallar oss artister". Vi fick följa honom genom Göteborg och de sista programminutrarna förgylldes av en tidigare aldrig spelad liveversion av "Försent för Edelweiss". Idamari sa en gång "Jag både hatar och älskar hur Håkan kan få en att må". Hon har rätt, jag håller med. Håkan är som en version av en förenklad men ärlig verklighet.


Bild: www.hakanhellstrom.com/bilderHåkan Hellström - Försent för Edelweiss.

Du säger att kärleken aldrig var till för dig
Att du aldrig känt vinden högt över trädtoppen
Säger att den delar sig vid kinden och blir hel igen bakom dig
Och varje moln är trasigt
du räknar allt sorgligt natten lång
och hon du älskade en gång, och kanske älskade dig.
Spelar det någon roll?
Nej kanske ingen
kanske allt egentligen.

Du säger; har du tändstickor?
Ja tillräckligt om du vill bränna ner Stockholm.
Och har du vin & sprit
så det räcker att få hela fjärden full av sorger
Allt är försent, försent för vin försent för kärlek ren som snö.
Inatt finns ingen väg tillbaks.

Och du undrar vem som kysser henne nu
Och du undrar vem, vem om inte du
O läpparna du kallar dina
det gör ont att veta men lika ont att undra

Du säger; har du tändstickor?
Ja tillräckligt om du vill bränna ner Stockholm
Och har du vin & sprit så det räcker att få hela fjärden full av sorger
Allt är försent, försent för vin försent för kärlek ren som snö
Inatt finns ingen väg tillbaks
Ingen alls

Försent för edelweiss.
Ingen Alls
Försent för Edelweiss
Ingen Alls.
Edelweiss

.

2008-10-28 19:08:14 i Allmänt

Jag tog just bort ett inlägg jag skrev för 44 minuter sedan. Om ni undrar varför undrar jag tillbaka: Varför har Sverige klistrats fast vid den äckelvidriga jantelagen?

Som sagt: Jag skrev ett inlägg för en stund sedan om två personer som sagt fina saker till mig. Bland annat Caroline som under gymnasiet sa att jag var karismatisk i min personlighet vilket gjorde mig väldigt glad. En annan vän sa att han beundrade mitt sätt att se på vardagen och min förmåga att kunna skratta under svåra stunder. Jag tog bort det inlägget(några kanske hann läsa det ändå?) då Herr Jantelag knackade mig på axeln och viskade: Vem tror du att du är?

Jag tror att jag är jag
! skriker jag nu tillbaka och vill i mindre glada stunder påminnas om vackra saker vänner har sagt till mig utan att på något sätt skryta eller framhäva mig själv. Min önskan är att människor kunde vara stolta över sig själva. Det kan vara alltifrån stora saker som att vinna en tävling till små saker som att göra bra ifrån sig på en redovisning eller beundra sin egenhändigt målade tavla. Av årets alla 365 dagar är jag inte glad varje dag och jag försöker under dessa dagar påminnas om de fina sakerna människor sagt till mig och det kan handla om allifrån ovanstående kommentarer, en varm och fin kram, ett brev, ett ärligt tack för att du finns eller ett samtal.

Låt den rätte komma in.

2008-10-28 17:01:10 i Allmänt

Igår bjöd Patrik mig på bio. Bara sådär. Han är bra. Ibland känner jag knappt att jag förtjänar honom. Bio en måndagkväll 21.30. Vi såg den enligt mig överhajpade filmatiseringen av John Ajvide Lindqvists skräckroman "Låt den rätte komma in". Filmen, trots snygga filmvinklar och ett ärligt manus, får en stadig trea i betyg. Mitt halvlåga betyg gentemot övriga (proffsiga) filmrecensenter väljer jag att hålla på en medelnivå mestadels på grund av mina förhoppningar på filmen. Man ska inte ha förhoppningar. Det blir aldrig bra. Jag måste ofta öva på att gå in för olika upptåg med en rätt medioker inställning, det är då man får se skyarna, topparna och dalarna. Idag är jag för emotionell för att skriva personligt men privat så därför får ni en låttext istället. Hela jag är ju som en hel massa ihopmixade låtar. En vandrade musikmaskin.

Lisa (ALLTID LISA!) Ekdahl: Hösten

Jag såg höstens sista löv
falla från sin gren
där växa nya löv i vår men den trösten är klen
jag såg höstens sista löv sakta segla ner
jag sörjer än inte men gråter inte mer

Vart tog den vägen
den där klangen i min röst
då jag skrattade och grät och ropade ditt namn
jag minns en tid
då den där taggen i mitt bröst
inte alls var nånting självklart utan bara fanns ibland
vart tog den vägen
den där klangen i mitt bröst
jag ropade mig hes då jag ropade ditt namn
nu finns den ständigt
den där taggen i mitt bröst
sen du slutade att svara
sen den dagen du försvann

Jag såg hösten vandra in
och jag såg sommaren gå ut
jag insåg en minut att allting har ett slut
jag såg en sekund varthän vi alla ska
vi måste alla dö
i alla ingår du och jag

Vart tog den vägen
den där klangen i min röst
då jag skrattade och grät och ropade ditt namn
jag minns en tid
då den där taggen i mitt bröst
inte alls var nånting självklart utan bara fanns ibland
vart tog den vägen
den där klangen i mitt bröst
jag ropade mig hes då jag ropade ditt namn
nu finns den ständigt
den där taggen i mitt bröst
sen du slutade att svara
sen den dagen du försvann

Jag såg hösten vandra in
och jag såg sommaren gå ut
jag insåg en minut att allting har ett slut
jag såg en sekund varthän vi alla ska
vi måste alla dö
i alla ingår du och jag

Vart tog den vägen
den där klangen i min röst
då jag skrattade och grät och ropade ditt namn
jag minns en tid
då den där taggen i mitt bröst
inte alls var nånting självklart utan bara fanns ibland
vart tog den vägen
den där klangen i mitt bröst
jag ropade mig hes då jag ropade ditt namn
nu finns den ständigt
den där taggen i mitt bröst
sen du slutade att svara
sen den dagen du försvann

Allt jag burit, allt jag spar.

2008-10-27 15:22:59 i Allmänt

I somras var jag bitter över att Lasse krockade med både Kristian Anttila och Melissa Horn under Storsjöyran. Idag upptäckte jag att jag snarare är glad för det. Jag hade annars gråtit under alla de 13 minuterna och 48 sekunderna av "Innan bomberna". Vem vill gråta under en konsert? Minnen är vackra, men vissa minnen är också sorgliga.

Ge mig din hand eller ett ankare
bara något som sätter stopp.


Men som allt annat brann kvällen ner till glöd
Och jag såg sprickor i himlavalvet och gav mig iväg
Lämnade kvar minnet av hur du tog min hand
Innan bomberna föll innan hoppet kom till sömns
Gav mig ett löfte om något högre, någon annanstans
"Om hur lång tid, i vilken famn, i vilket liv?!"
Jag tittade upp och jag såg flygplanen, eller var det svalor?
Jag är tyst, här upphör spåren, boken stängs

Textutdrag: Innan bomberna - Kristian Anttila.

Allt djup är som ett töcken ibland. Som en höstdag som knappt vågar andas. De skälvande lungorna sprider ett svagt sken av hopp. Nej. Nu svamlar jag. Nu: middag. Sen: kör. Sång är bra för tankeverksamheten. Åh. Det finns så mycket jag vill skriva om men jag sätter stopp här.


Plats: Västervik. Tid: Sommar, 2008. Bok: Minns ej. Förresten! Jag fick en fråga av en vän förra veckan vad som enligt mig är den bästa verklighetsflykten. Jag har tänkt på ett svar och kommit fram till att böcker är en stark kandidat till första platsen i skarp konkurrens med musik i all form.

Jag tycker om bokstaven V.

2008-10-27 13:59:47 i Allmänt

När jag har tråkigt brukar jag roa mig med att skriva ett stycke/dikt/text/dravvel på endast en bokstav. Idag har jag inte tråkigt, men jag kom i alla fall på att man kan skriva en liten roman om vår vintertid. Varje år när vintertiden infaller kommer jag alltid att tänka på Tove Janssons "Mumintrollen". Jag tänker på Lilla My, Snusmumriken, Mumin, Snorkfröken och alla andra i dalen som går i ide. Jag syftar särskilt till den otecknade (vad säger man om program som ej är är tecknade? Spelfilm?) serien om Mumintrollen där vanliga människor går runt iklädda muminkläder och där de under en kall höstdag lägger sig i sina sängar i ett ljust rum högst upp i Muminhuset för att sova under ett ton filtar. Det ser så behagligt ut. Behagligt och fridfullt. Tänk om människor också bara kunde gå i ide? På ett sätt skulle det vara riktigt skönt. Vissa dagar vill man bara inte ha en vardag utan man vill hellre ligga och drömma timme efter timme. Jag kommer med dessa tankegångar att tänka på snölyktor, snöflingor, min älskade Fjällrävenjacka, skridskor på sjön, skidor i spåret och galet mycket snöbollskrig. Vad händer med allt detta om man skulle gå i ide? Vintertid - du är välkommen.Det är ju skönt för Mumin och hans gäng att gå i ide för då slipper de ju ovanstående filur! Jag var så otroligt rädd för Mårran när jag var liten och samtidigt ville jag att hon skulle komma så det blev lite action!

Gårdagskvällen i bilder.

2008-10-26 13:17:28 i Allmänt


Efterrättsfix.

Hårfix.

Innan middagen.


Fotograferingsfix.

Jag och födelsedagsbarnet!Pärlor! En suddig men glad Carolina!

Pärlfix.

Det är svårt att ta bra bilder i festljus. Håll till godo! Idag är det söndag och vi har fått en timme extra. Snart ska vi på lunch/middag hos Göran och Elisabeth och jag har fått en gratisbiljett till Mathis (Citys) match.

Alexandras födelsedagsfest!

2008-10-25 15:36:21 i Allmänt

Igår fyllde Alexandra år och ikväll har hon födelsedagsfest! Jag ringde och sjöng för henne igår och ikväll ska jag dit på middag med efterföljande fest och då ska hon få världens största grattiskram och en present. Jag har ett litet i-landsproblem gällande vilken typ av strumpbyxor jag ska ha ikväll. Hade jag haft kvar sommarens bränna hade jag varit barbent!

Imorse blev Patrik lite sur för att jag gick upp 8 och cyklade iväg till IKSU för att träna med Jessica. Han tycker att lördagmornar är lika med sovmorgnar. Men nu har jag hunnit med att träna, skriva lite på en artikel, prata med Anna och filosofera lite. Dessutom är det mycket lättare att kliva upp när solen lyser ute, denna höst mest misshandlade och överanvända mening är: JAG ÄLSKAR HÖSTEN. Snart är det vinter, tur. Då ska jag ladda med superlativ för att variera höstens mening lite. Jag lovar.

Kameran följer med ikväll för dokumentation för eftervärlden. Ni får se imorgon!


Hittade en bild på en klassisk "Carolina-min". Gapflabb, rynkad näsa, kisande ögon och skrattgropar. Hoppas det blir många sådana bilder ikväll! Adjö!

Sportkillar del 2.

2008-10-25 15:03:24 i Träning

En del två av ämnet Sportkillar behövs tycker jag.

 Jag har inte glömt de alpina snubbarna av diverse sort. Under min gymnasietid var jag tillsammans med en kille som går under samlingsepitetet "skidis". En skidis är en person som läser vid längdskidsgymnasier. En skidis har en kondition som man inte kan förstå förren man bevittnar att ens dåvarande pojkvän åker rullskidor 2 mil enkel väg, jobbar en 8 h:s dag, löper hem 2 mil enkel väg och kör ett kombinerat styrke-och spänstpass på cirka en timme som en avslutning på en "medelträningsdag". Skidisar har ofta en onormalt låg fettprocent och tränar med andningsskydd när temperaturen sjunker under 15 grader. Bland det värsta jag har gjort i hela mitt liv var när jag följde med Johan och hans skidisvänner på en "löptur". Jag, intet ont anande, tyckte att det skulle bli skönt med en timmes löpning i skogen. "Skogen" var en myr där mina plågoandar roade sig med INTERVALLER. Mina ben var döda i en veckas tid. Skidisar är extremt tävlingsinriktade och tävlar i allt, oavsett om det gäller viktiga kvaltävlingar, skolämnen eller att bygga det snyggaste snöbollsslottet. De vinner oftast.

Snowboardsnubbar är en helt annan historia. De tränar på en annan nivå. De tänker aldrig "nu ska vi träna uthållighetsträning" utan de åker till närmsta backe, gärna off-pist, där de "leker" sig fram till sportvärldens kanske snyggaste kroppar. Snowboardare har egen typ av mentalitet. Jag var tillsammans med en kille som åkte bräda och fascinerades ofta hur han kunde ta dagen om den kom istället för att, som jag, planera allt in i minsta detalj. "Man hinner", "det funkar" och "lugn" är ofta använda uttryck inom denna kategori och då har jag inte ens vidrört alla termer inom snowboardarnas verksamhet och leverne, för det förtjänar en egen redogörelse vilken jag lämnar till frivillig skribent. Denna typ av killar har ofta brutit minst tre ben i kroppen och de skrattar sig igenom sjukhusvistelser för att inom en vecka vara tillbaka i backen om än med någon gipsad kroppsdel.

Mörbultad.

2008-10-24 00:18:17 i Allmänt

Jag och min kompanjon Jessica boxades ikväll, Punch out. Min kropp dog lite så där halvt. När jag kom hem ville jag inte duscha, inte äta, inte prata, bara vila. Jag gaskade dock upp mig och tog en snabbdusch, fikade (tänkte först äta en gigantisk grötportion, men jag mådde illa på ett konstigt sätt) och sen tvingade Patrik mig att se Gladiator. Han vet när han ska "köra över mig". Han har varit på mig om den filmen i en evighet. När jag är som tröttast har jag inte mycket argument att komma med. Jag såg de första fem minutrarna med halvt igentäppta ögon pågrund av en inte alltför angenäm överdos av tigerbalsam. Efter de fem minutrarna med både vackra hästar och en schäfer var jag fast. Det jobbiga med filmer som innehåller hästar och hundar gör att jag likt Carolina fem år skriker varje gång minsta skärskår drabbar de mina. Godnatt. Det är en dag imorgon med.

All that you have is your soul.

2008-10-23 13:36:44 i Allmänt

Här kommer det:

Jag tänker sluta att dricka alkohol.

Varför?

Efter att ha tänkt på detta beslut i ungefär ett år känner jag att det för mig är ett bra beslut. Jag dricker sällan alkohol utan kan gå ut helt nykter utan att det gör mig något. Varför då sitta och plåga i mig cider som min mage hatar eller äckligt 75-kronors vin som smakar sandpapper bara för att man med en studentekonomi inte har råd med godare vin?

En annan sak jag grubblat över är själva alkoholindustrin i sig. När jag tävlade i ponnydressyr under mina tonår var många premiepriser alkoholbetonade. Det kunde handla om att få grogglas, champagneglas eller ett hästtäcke prytt med exempelvis Corona-loggan. Jag vet även att det förekommer alkoholromantisering inom andra idrottsevenemang och jag är fullt medveten om att båda parterna, det vill säga alkoholföretagen samt idrottsorganisationerna, tjänar på det på olika sätt. Båda parterna vill tjäna pengar och expandera och då är sponsring ett bra sätt att gå tillväga. Med det vill jag säga att jag har förståelse för själva kulturen i sig men att jag inte ställer mig bakom den.

Den rent fysiska anledningen till att jag väljer att avstå från alkohol handlar om min kropp. Jag vill kunna vakna upp en söndagsmorgon och gå ut i skogen. Jag vill kunna läsa utan att få ont i huvudet och jag vill kunna ligga i soffan och slötitta på film inte bara för att jag är bakis och inte orkar göra något annat, utan för att jag helt enkelt har lust med att titta på film. Alkohol är dessutom inte det nyttigaste som finns och gör i stor mängd skada på både kropp och själ och därför väljer att byta ut alkoholkalorierna mot ett gäng mycket godare kalorier: nämligen kakorna! Kom ihåg: nästa fest ni bjuder mig på kan ni bjuda mig på en kaka istället för en fördrink!

Ytterligare en aspekt som får mig att ta detta beslut handlar om min framtid. Om jag blir mamma, vilket jag naturligtvis vill, vill jag kunna hämta mina barn när helst de ringer och om det handlar om att köra sju mil för att det har hänt något eller att starta bilen och köra två km ska inte spela någon roll. Jag vill vara tillgänglig. Detta kommer inte att innebära att ni måste sluta bjuda mig på fester eller liknande arrangemang, ni vet att jag alltid är på för diverse trevligheter, oavsett om de innehåller alkohol eller ej. Jag respekterar ert val om ni respekterar mitt. Den gyllene regeln, enkelt.

Jag vill med all min välmening poängtera att jag inte har något emot mina vänner eller övrig medmänsklighet som tycker om att dricka alkohol i olika syften. Det enda med alkoholkulturen jag kommer att sakna är att dricka ett gott glas italienskt vin ( bilden i föregående inlägg är ett bra typexempel när alkohol är GOTT) samtidigt som man blickar ut över den Italienska landsbygden där faktiskt de godaste druvorna växer. Tro mig, jag har varit där; Toscana är fantastiskt.

Varför skriver jag då detta här? På en blogg? Jo. Då jag vet att de flesta i min bekantskapskrets läser mina inlägg samlar jag allt i skrift och ni får mer än gärna komma med frågor om ni har något ni undrar över. Om detta skulle jag kunna skriva massor. Detta är mina egna huvudtankar, argument och förhållningssätt och jag håller mig till dem. Jag skriver till er och ni läser det jag skriver och därmed vill jag att ni ska få en bild och gärna en förståelse av min syn på ämnet.

Med kärlek/C

Arkitekturdreggel.

2008-10-22 13:26:21 i Inredning

Jag älskar stora, vita, konstnärliga, genomtänkta och charmiga hus. Ett utav mina absoluta drömhus ligger cirka 2 km från vår stuga i Fullsta, södra Dalarna. När jag kör förbi huset stirrar jag så mycket på huset så att jag alltid håller på att krocka med någon av björkarna i björkallén som pryder vägen. För att hindra att jag kvaddar bilen och mig själv lekte jag paparazzifotograf i våras när jag var i stugan. Nu kan jag därmed i lugn och ro stirra mig galen på huset när jag helst behagar. Sweet.

Musik. Vad annars?

2008-10-22 13:05:45 i Allmänt

Jag har lyssnat på Maia Hirasawa idag. Första gången sen april. Jag hade fina tankar under hela albumets gång och det kändes himla bra. Ville bara säga det. Världens största kram till världen idag.


Ungefär så där harmonisk känner jag mig idag. Västervik, juli 2008.
(Ps: Lägg märke till min fenomenala fisketröja; farfars gamla från typ tidigt 40-tal. Kärlek.)

Ännu en anledning att "hänga ut" min älskade lillebror.

2008-10-22 13:01:40 i Allmänt

Kommentar på mitt inlägg "Bondemaffian och världspolitiken"

"Vafalls!? Jag trodde att jag skulle få vara anonym på denna avskyvärda blogg =)"

Jag gillar dig med, Ludvig.

On the road again.

2008-10-21 13:08:10 i Träning

När jag satt och trampade på spinngen nu i förmiddags kände jag att det skulle vara betydligt skönare med en långpromenad i solen så nu sitter jag och laddar med lunch inför en promenad med Jessica! Efter promenaden ska jag plöja lite kurslitteratur ännu en gång. Det var allt för idag. Oerhört givande inlägg, eller hur?

Roses.

2008-10-20 14:44:19 i AllmäntI fredags fick jag helt utan anledning dessa vackra blomster av Patrik, den finaste människan i världen.
Jag älskar honom.

Hemlighetsmakeri är inte min grej.

2008-10-20 14:39:30 i Studentlivet

Åh! Jag vill uttrycka mig helt fritt med passande vokaler och konsonanter angående dagens gruppjobb men eftersom allt ska vara hemligt för de övriga klasskompisarna måste jag lägga band på mig själv. Bra tillfälle att öva att inte alltid vara som en öppen bok. Vi har i alla fall översatt vår simulering från engelska till svenska och nu återstår enbart några frågor till läraren och ett arrangemangsupplägg. Jag längtar till nästa torsdag och fredag när redovisningarna kommer att äga rum!
 
Egentligen skulle vi vara i skolan hela dagen och ha föreläsningar och övningar men vår lärare var sjuk. Han släntrande in i dramasalen och berättade det, delade in oss i grupper och sa att vi får denna dag till grupparbete istället. Vi var klara vid 12-tiden och eftersom jag hade släpat med mig två matlådor, böcker, laptopen (det går inte att böja laptop på ett grammatiskt snyggt sätt) samt noter till kvällens körövning klockan 17.00 tänkte jag stanna kvar på skolan och vara effektiv. Dessvärre svarade inte min dator på universitetets trådlösa nätverk av någon outgrundlig anledning vilket ledde till att jag insåg att jag lika gärna kunde åka hem och skriva detta inlägg och plugga i den oerhört ergonomiska "soffställningen".

Förhoppningsvis är jag piggare till kören nu än om jag hade suttit kvar på skolan och jobbat. Ni som sjungit/sjunger i kör vet att det inte går att vara okoncentrerad och trött på en körövning. Då blir övningen ett helvete och man ser bara noter som hoppar omkring som dårar på ett vitt papper. Jag måste vara i full koncentration om jag ska kunna göra mitt allra bästa på sopranstämman i "XII Cum Sancto Spiritu" ur Gloria.


Dagens låt (det var längesen!):

Beth Orton - This one´s gonna bruise

Konsten att slå ihjäl dötid.

2008-10-19 19:10:39 i Texter/dikter

Här kommer texten jag skrev förra måndagen.

Måndag 13 oktober 16.23

Caféterian rullar ned väggen för att markera att dagen är slut, kaffet är uppdrucket och mackorna med de snålt tilltagna påläggen har möglat.Två studentskor skyndar iväg över golvet och deras högklackade skor ger ett något uppskruvat tempo till deras dag. Längre bort diskuteras helgens festligheter som nu ramats in i studentlivets fotoalbum. En kille, vi kan kalla honom Hampus, berättar yvigt om hur han lyckats komma in gratis på varje klubb han besökte under helgen. Han vet inte hur. Bara att han gjorde det. Det var den största händelsen på länge i Hampus annars så ödsliga själsliv.

Nu börjar ett larm pipa. Inte högt, men frenetiskt. När jag blickar ut över lokalen söker sig min blick upp till kontoren. Genom de välputsade fönstrena skådar jag en herre i de övre femtio som går igenom dagens mailskörd och grämer sig över de uppgifter han ej lyckats lösa under dagen. "De får vänta till imorgon" bestämmer han sig för och tar ned sin Burberryhalsduk från kroken och kastar sin trenchcoat över axeln. Vad vet jag egentligen? Jag spekulerar ju helt fritt.
Det piper fortfarande. Larmet sänder ut ett ilsket men kontrollerat ljud som ackompanjerar doften av 45 kronors-luncher, svagt, utspillt kaffe, sönderlästa ub-böcker och tygdamm från sysalen som fritt svävar omkring och lägger sig som ett täcke och utgör rollen som en utav de mer förnäma toppnoterna till denna måndagen den 13 oktober.

Jag orkar inga flera ord.

2008-10-17 14:10:36 i Allmänt

Idag är det en sådan där dag man bara finns till. Man gör inga avtryck. Sätter inga punkter. Börjar inga meningar. Tiden tickar och jag med den om man ska uttrycka sig som den metafor hela mitt jag förhåller sig till för det mesta.
Fredrik, min underbara vän, sa under vår promenad igårkväll att hela jag är som ett kraftfullt uttryck. Inte idag. Idag är jag som ett grått moln som gömmer sig bland regndroppar och annan skit. Det om detta.

Lena, min barndomsvän, ungdomsvän, vuxenvän och blivande gammelväl (och Dalasjögranne!) anländer inom kort. Det blir bra. Jag överlåter min tankeverksamhet till henne. Imorgon ska Lena köpa julklappar till hennes syskonbarn och jag följer med som smakrådsbihang. Det kommer ju ändå att vara jag som delar ut paketen till dem då jag ska agera jultomte i sedvanlig ordning. Man vill ju inte att barnen ska börja hata tomten. Det måste vara fina julklappar med andra ord. På kvällen drar jag med Lena på utgång med Jessica och Ida.

Se där. Några ord slank ur mig ändå.
En sån där glad min bestämmer jag mig härmed att anta imorgon.
Jag och Ida, klassfest september 2008.

Regnigt väder är roligt väder.

2008-10-16 18:30:25 i Allmänt

Skickade nyss ett sms till Fredrik:

"Du har väl regnkläderna redo?"

Fick snabbt ett svar:

"Alltid!"

Många drar sig ur planerade promenader när det regnar, stormar eller är svinkallt. Jag tycker att ostyrigt väder är häftigt. Kan ha att göra med att jag är uppvuxen med västanvindar från fjället.
När det är bråkigt väder kan man vara barn på nytt och hoppa runt i vattenpölar och när man har nya stövlar är ett sådant nöje extra roligt! Nu ska jag strax klä på mig mitt regnställ och stövlar. Typiskt att jag inte har någon sylvester...

Fågelnys?

2008-10-16 17:45:56 i Allmänt

Förra veckan när jag stod i omklädningsrummet på IKSU och borstade håret råkade jag nysa på grund av en annan flickas hårbetstyr. En storm kemikalier i form av hårspray kom flygande emot mig och jag nös en tre-fyra nysningar på mitt lite speciella sätt att nysa. Runt hörnet hörde jag en kvinna utbrista:

- Är det en fågel här inne?
Hennes vän lugnade henne: Nej. Jag tror att det var någon som nös.

Bondemaffian och världspolitiken.

2008-10-15 21:47:58 i Allmänt

Ikväll har Idamari varit här och vi har ätit fruktsallad och tittat på "Bonde söker fru" som är ett alla tiders onsdagsnöje.

Min lillebror ringde mitt uppe i programmet för att snacka snittpoäng och dylikt under nionde klass. Att han är så stor har jag svårt att få in. Han tog mig i armbrytning redan för ett år sedan vilket jag har svårt att smälta. Något som smärtade om möjligt ännu mer var dagen då han knäckte mig i 100 m sprint. Dessutom växte han om mig för cirka två år sedan. Jag erkänner mig besegrad. Han får dock fortsätta vässa sina argument i diverse debattfrågor (även om jag erkänner att han slår mig i frågor som rör politik, historia, jakt- och fiskerätter och hans specialämne; omvärldsfrågor).

Om jag skulle få ta med mig honom som "det vilda kortet" i vårt möte angående olika lagförslag rörande världshandeln skulle jag lätt utklassa alla i klassen. Vi har fått en uppgift att agera EU, USA, Rättvisegruppen, Bondealliansen mm och på fredag ska vi hålla ett möte kallat "Globalrundan". Känner på mig att det kan bli en hetsk diskussion. Ludvig skulle älska det klimatet!

Övningen är kort sammanfattat ett rollspel som främjar argumentation- samt talträning och utförs i syfte till att inspirera oss lärarstudenter hur man kan arbeta med detta i undervisningen. Jag älskar kreativitet.

ORD.

2008-10-14 22:24:06 i Allmänt

Kvällens bistra klockslag tickar 19.22 på hans slitna armbandsur.
Han är på väg hem. Molnen drar ihop sig ovanför hustaken och han känner den första droppen höstregn falla.
Löven klistrar sig mot den nattsvarta gatan och han huttrar till.
I varje fönster lyser det av små gulliga fönsterlampor som ett tecken på bevarad gemenskap.

Gatan är nästan tom.

Problemet grämer honom. Ett huvudbry han inte vill tampas med ensam.
 "Kollektivt grubbleri skulle vara lösningen" tänker han och fortsätter gå hemåt.
Att försöka hitta en annan lösning vore resursslöseri med tiden.
Timmarna vill ju aldrig synkroniseras med, den för honom, knappa tillgången till just tid. Tre är ett magiskt tal sägs det.
Han vill tro det. Han vill tro att det kanske är värt ett sista, ihärdigt, tredje försök att slåss mot oddsen.


Detta skrev jag för ganska precis ett år sedan.
Jag vill skriva en fortsättning men vet inte hur.
Jag vill ha inspiration.
Jag är arg för att kursen Skapande svenska inte går att läsa på vårterminen.
Jag är trött.
Jag ska sova nu.

Beyond retro.

2008-10-14 22:11:56 i Allmänt

Ikväll har jag hälsat på Anna och Pär i deras nya lägenhet. Vi kom in på secondhand-fynd och hon berättade om deras Stockholmshelg för några veckor sedan:

"När vi kom in på Beyond retro tänkte jag på dig på en gång! Det här stället skulle Carro älska!"

http://www.beyondretro.com/


Sant!

.

2008-10-14 15:05:50 i Allmänt

Att få uppskattning av en vän är bland det finaste jag vet.
Bara ett par ord och en kram gör så mycket.
Att få veta att man är något slags stöd gör att man växer.
Jag vill alltid vara er vägg att falla emot.Cykelprat.

2008-10-14 14:58:18 i Träning

Jag är fortfarande upprymd och hög på endorfiner sen dagens spinningpass. Har inte varit på något spinningpass på två veckor då jag prioriterade den hårda skoltiden högre och jag var lite nervös när jag satte fast skorna i tramporna.
Och sen rullade det på. Det bästa spinningpasset någonsin lyfte mig till höjderna av intervaller, backar och raksträckor. Ibland kanske man ska satsa mer på att vila sig i form.

Mångfaldsmåndag.

2008-10-13 20:16:29 i Studentlivet

Idag har jag varit på skolan hela långa dagen och skrattat så mycket så att jag fick ont i magen och träningsvärk i skrattgroparna. Vi spårade ur väldigt mycket under vår sista gruppuppgift, men det är lätt hänt när man ska leka pr-byråer och skapa kampanjer för ställen som knappt finns. Under min dötimme mellan 16-17, efter skolan och innan kören, åt jag min matlåda och kluddade ner en text som jag kanske publicerar imorgon.

Imorgon har jag och Patrik sovmorgon tillsammans. Så där mitt i veckan. Helt appropå ingenting. Eller: helt appropå självdisciplin. Studentlivet är rätt klockrent ibland. Vid elva ska jag spinna och sen ska vi i arbetsgruppen lägga upp ett väldisponerat debattarinlägg till vår "tv-sändning" med både logus-, ethos- och phatosargument.

Nu har mitt ägg kokat i tolv minuter. Dags att förtära det innan det blir grönt.

Rönnbär är underskattade.

2008-10-12 21:25:43 i Allmänt

De kanske inte är så goda att knapra på (om man inte är av någon specifik fågelart vill säga) men de är fina att använda till pyssel och dekoration.
Äpplena kommer från mammas mosters gård i Dalarna.


Skräddarbo, april 2008.
Som ni ser får hon varje år en äppelskörd av råge.

Supereffektiva söndag.

2008-10-12 21:13:33 i Allmänt

Den här söndagen går till historien som en ytterst effektiv dag.

Jag har:

- Tränat
- Handlat
- Fixat två matlådor inför morgondagen (har skola till 16 och sen kör 17-19 så därför måste jag ta två stycken lådor med mig).
- Gjort läsanteckningar inför kursintroduktionen imorgon.
- Gått en promenad med Lisa.
- Fotograferat. Det var ett magiskt ljus idag på eftermiddagen.
- Ring till Anna, Fredrik och Idamari och bokat upp tid för att umgås.
- Spelat gitarr och spårat ur med en text och en melodi till en sång jag skrev om en lottovinst som urartade i en flott fyrarättersmiddag och en egen ö och ett banbrytande NEJ till veckans sju dagar.


Nu ska jag fixa kvällsfika! Behöver inte hämta Patrik på flygplatsen då han kunde åka hem med en utav ledarna. Längtar efter honom. Vi har inte hunnit umgås någonting den här helgen känns det som då han åkte till Norrköping redan igår.

Smakliga orgasmer.

2008-10-12 15:13:11 i Allmänt

Vissa saker smakar är så sanslöst goda att de är värda en plats i kategorin "Smakliga orgasmer".

Oktober-novembermandariner är en frukt som med råge tar första platsen i den kategorin.


Frisinnade fredag.

2008-10-10 23:32:11 i Allmänt

Det är fascinerande hur man kan förbrylla en person genom att vara "udda och vågad". Färg är bra för sinnet.
Mainstream känns gammalt både i ordet och i den samtida kultursfären gällande både kläder och val man gör i olika populärkulturella frågor. Där fick ni kvällens (eller dagens) reflektion.

Ikväll har hela familjen varit samlad hos brorsan där vi åt en trerätters middag. Som vanligt när familjen möts diskuteras ämnen som politik, aktuella debatt- och samhällsfrågor samt väl ingrodd internhumor. Mamma tittade på pappa och sa med road röst:

"Vad har vi gjort för att få sådana debattörer och åsiktsmaskiner till barn?"

Jag antar att hon och pappa har en hel del med saken att göra.


All I've got from now on is this song.

2008-10-09 14:41:51 i Allmänt

Framför höstens hotande död.

2008-10-09 14:07:26 i Allmänt

Känner en viss irritation över att det inte går att söka till vårens ck-kurser. Tydligen är det hög belastning på servern eller något annat tekniskt trams. Inom kort hoppas jag att det ska vara fixat, annars brinner jag av. Jag som känner iver efter att lära mig om kris- och konflikthantering, mobbningsplaner, hbtq-frågor och sex, samlevnad och identitet samt lärande för hållbar utveckling. Ni kanske ser det som en flummig kurs men det hindrar inte mig att tycka att det ska bli intressant. Efter 120 hp svenska lider jag av en viss korvstoppning gällande kunskapen inom ämnet. Den behöver rast och vila.

Ikväll 20.30 ska jag och pappa på jazzkväll som sagt och det ska bli ett bra avslut på denna regniga oktoberonsdag.
Imorgonkväll får jag äntligen träffa denna prick:

Fiske vid Kraftverket. Smått äcklade miner men det bjuder vi på!

Amore.

2008-10-08 19:22:48 i Allmänt

Fick ett mail och en bild av pappa idag:

"Snart anländer jag och dessa två beslutsamma typer!"Snacka om Lidström-humor.

Pappa är extrasnäll idag. Jag fick ett brev (alltså ett brev med frimärken, vår familj pysslar fortfarande med den fina traditionen. Vi känner ett ansvar att hålla facklan uppe för gamla traditioner. Jag har till och med en brevkompis: min gamla dramakompis Caroline. Eller jag har två förresten: vårt fadderbarn också som jag nu i skrivande stund kommer på att jag måste skriva till! Typ ganska precis nu om julhälsningen ska komma fram. Det tar ett tag för brev med frimärken att komma fram till Filippinerna. Och där avslutar jag den längsta parantesen i denna bloggs historia!) av honom idag med en artikel från Svenska Dagbladets kultursidor. En sådan sak, enkel i handlingen och stor i hjärtat, är bland det finaste jag vet. Och vet ni en sak till? Imorgon ska jag och pappa på jazzkväll i studion! Lycka! Nu ska jag cykla till Alexandra och ha pluggkväll. Jag är dock klar med mitt bidrag till fredagens inlämning, men jag kan sitta och planera lite andra saker.

Radiojinglar och djupvattensträning.

2008-10-07 17:42:32 i Studentlivet

Hej, hallå dagboken!

Idag förhåller jag mig till den traditionella dagboksskrivningen man ägnade sig till i lågstadiet. Till skillnad från då skriker jag inte nu när någon läser det jag präntat ned. Så därför reformerar jag inledningen något:

Hej, hallå bloggen!

Idag har jag vaknat, ätit frukost, pluggat som en dåre och ätit lunch. Vid halvett-snåret mötte jag upp min kära grupp för ventilering och planering inför fredagens redovisning. Anders kom också med den briljanta idéen att via studentradions utrustnings spela in min intervju med A. R Persson (se tidigare inlägg). Vid halv fyra började vi förbereda utrustningen och hann med att döda lite tid med att spela in när jag säger typ:

Du lyssnar på programmet Förlorade toner på Umeå studentradio 102,3.

Ja. Sen startade jag upp intervjun via en hyffsat bra linje till Berlin. Kände mig som en nervös amatörjournalist, men vad fasiken. Vår grupp kommer att bjuda på en "fri och uppfinningsrik" redovisning innehållande inspelade intervjuer med själva författaren i fråga, en dramatisering i fotbollsmundering samt ett förhoppningsvis givande moment där vi ger resterande klassen chans att vara specialkuratorer. Mer avslöjar jag inte. Det är för många av mina klasskompisar som läser detta. Jag vill inte sno spänningen med att avslöja vårt upplägg alltför detaljerat.

Nu har jag och Jessica just ätit middag och nu taggar  vi för djupvattensträning. Halvdör jag under passet ska ni veta att det här har varit en mycket bra dag. Livet som student är fint ibland.

Hejdå, bloggen!

Intervju!

2008-10-06 15:23:47 i Studentlivet

Imorgon ska jag via telefon intervjua Annika Ruth Persson.
Nu ska jag halvdö av nervositet med tanke på att jag ska ställa rätt krävande frågor. Vetskapen om att hon vunnit Augustpriset också gör inte min nervositet mindre.
Himla litteratursociologi.

Nu ska jag pyssla och sen ska jag på kör. Pyssel och sång är det bästa mot nervositet!
Ikväll kommer Ida och Jessica hit och då ska jag tvinga dem att hjälpa mig att lägga upp en bra intervjustrategi. Jag är ju inget journalistproffs direkt. Å andra sidan har jag med egen erfarenhet upplevt att man kanske inte behöver vara så proffsig heller för att titulera sig journalist.

Tenta avklarad!

2008-10-06 11:58:49 i Studentlivet

Varje gång jag skriver prov, tenta eller gör något annat viktigt för framtiden (typ körkortet, konserter, tävlingar och bedömningarna under praktiken) lyssnar jag alltid på "Weeping pirates" med Groundation. Jag vet inte varför denna låt har kommit att bli min "komma i rätt stämning-låt" men jag klarar inte av att göra något av ovanstående utan att ha lyssnat på den låten först.

Jag tycker om tentastämningen som lägger sig som ett dallrande höstlöv över samtliga studenter såhär i tentatider. Jag tycker om när den väcker en med ett dimmigt höstväder och skyndar på en med kalla vindar. Jag tycker om att skriva av mig all kunskap på några blad och under några timmar fritt få ägna mig åt att skriva, om än under rätt styrda former. Jag tycker om ljudet av harklingar, snytningar, suckar (belåtna och missnöjda) och lukten av diverse förnödenheter provdeltagarna har valt att ta med sig som nödproviant vid de mest kritiska tankeögonblicken.

Min farbror i Göteborg blåser bort.

2008-10-05 18:40:42 i Allmänt

Imorse fick jag ett sms av min farbror Anders som är bosatt på vilda västkusten.

"Nu är hösten sådär käckt brutal!"

Jag håller med. Och jag älskar det.

Hur man bäst roar sig en lördagskväll.

2008-10-04 23:57:02 i Allmänt

Ika i rutan. Älskad och fruktad.

http://www.youtube.com/watch?v=p3We9p4QdvY


Last minute blues.

2008-10-04 20:56:43 i Allmänt

Skjutsade just iväg Patrik till Richard där han skulle möta upp brorsan och hans gäng för utgång. Jag är också grymt sugen på att gå ut nu. Känns bra att jag har tre helger på raken med utgång att se fram emot: Idas inflyttningsfest, Alexandras födelsedagsfest och Jessicas "Ursäkta jag kom fel-fest". Mycket bra! Nu är jag hemma och taggar istället för styrketräning och 90 minuters poweryoga imorgon. Man kan ju behöva en kväll av nykter uppladdning inför ett sådant pass.

Dagens roligaste var ett samtal jag fick av mamma.

Mamma - Vet du? Idag när vi var ute i skogen råkade vi gå vilse!
Jag - Jaha.. va? Var då?
Mamma - I vår egen skog! Vi skulle hugga en julgran och helt plötsligt var vi vilse.

Går man vilse i sin egen skog gör man det bra. De var i och för sig på andra sidan ån där vi ska bygga en jaktstuga och där terrängen ser lite annorlunda ut. Men ändå. Det slår ju till och med den lilla anekdoten då jag och Lena orienterade i skolan under lågstadiet då vi kom på den briljanta idéen med att singla slant i syfte att att välja rikting. Vi gick också vilse. Vi var dock sju och nio år. Inte gamla hemmansägare som mamma och pappa.

Abiit, excessit, evasit, erupit.

2008-10-04 20:21:53 i Allmänt

Vi kan väl ses igen,
jag gillar Stångån på hösten,
när vardagsslunken lagt
sig över torgen.
Då kan man andas igen
och ägna timmar åt att bejaka glädjen
eller begrunda sorgen

Man får välja själv och ta saker som de är,
är det jobbigt att tiden går och att man blir äldre,
eller är det kul att vara med?

Och får du ro då och då bland alla tentor och poäng?
Det är så lätt att gå på,
det är så svårt att stanna upp och gå tillbaka igen, som du vet.

Text: L. Winnerbäck. Bild: Nämforsen, Näsåker.

Min vilda höstbalkong.

2008-10-04 14:24:06 i Inredning


Bia och Livgardet.

2008-10-03 17:55:42 i Allmänt

Mail från Försvarsmaktens hundtjänstenhet.

Hej Carolina!

Bia är glad, pigg och gillar läget.
Hon jobbar på duktigt och ska i nästa vecka göra delprov 2.
Hon var med till Livgardet då vi med pompa och ståt  fick ny
regementschef. Trots mycket folk, militärorkester och hästar
tog hon det hela med ro, lade sej ner och sov vid dressören
Jennies fötter. Stor eloge till Dej som låtit henne vara med och
blivit så fin i miljön.

Ha det gott!

Åsa Johansson
Handläggare Anskaffn. Planavd.
Försvarsmaktens Hundtjänstenhet


Snacka om att jag kan mysa på detta beröm hela helgen.
Jag vill ha en hund.
Jag saknar Bia så jag snart går itu.
I minst tusen bitar.


Bia ba: Hallå, Japp. Jag ser dig. Jag har full kontroll.

Precis som hon har på allt annat. Hon kommer att bli den bästa hunden någonsin. På allt.

Ibland saknar jag mina pianolektioner i klassisk musik.

2008-10-03 16:54:46 i Musik!

Innan Patrik åkte iväg till träningen sa han: Kan inte du fixa maten till sju och slå på någon fin klassisk musik?
När vi blev tillsammans för drygt två år sedan blev han stressad av klassisk musik och nu VILL han lyssna på det. Bra tycker jag. Ibland saknar jag min pianofröken Maud och tisdagskvällarna i rummet längst in i musikskolan. Musik är det absolut bästa som finns.

Ordets makt är enorm så ta tag i din del.

2008-10-03 15:33:51 i Studentlivet

Under förmiddagens träningspass förhörde jag och Jessica varandra inför måndagens salstenta. Att hålla reda på vad Minoritetsspråkskonventionen sysslar med och vad språkplanering och korpusplanering innebär samtidigt som man gör dips är inte lätt vill jag meddela. Nu har jag tentapluggat hela eftermiddagen med fika vid min sida. Ikväll blir det bio med universums finaste pojke.

Förresten. Mina kommande elever ska få analysera denna låttext ur ett språksociololingvistiskt perspektiv. Det låter väl spännande? Personligen tycker jag att det är en bra idé. Framför mer subkulturer i den traditionella undervisningsformen! Ps: Läs nu texten. Den är tänkvärd (som så mycket annat man bara klickar bort när man kan ägna några minuter till genomläsning). Vissa tycker att jag tänker för mycket och ifrågasätter allt, men att reflektera och argumentera är min grej.

Språkets funktion - Svenska Akademien

Kommunikation! är min rekommendation, om du verkligen vill veta om nån delar din vision.
Tron på att språket har en funktion, är tron att man måste våga ta ton.
Om en situation ska kunna vända måste människan få veta att hon inte är den enda som tycker så.
Tycker på nått annat. Etik och moral, inte samvetskval.
Vill man nå i mål får man välja kanal, men har du hittat den när du röstar i val?
Dina ideal når fan inte fram igenom förskrivna tal, klädande program.
Om vårt minne är kort, kan vår ångest gå bort. Om vi blundar hårt kan vi hålla vårt fort.
Man kan helt stänga av om man är nitisk, man kan må ganska bra om man vägrar va kritisk.
Svårt och blunda om man en gång har sett. Svår att koppla bort om det en gång har skett.
En insikt om sakernas tillstånd kan inte tystas så lätt nej nej nej nej.

Ref.
Språkets funktion kan ha bråkets funktion. Ja gnola på den som plågar.
Språkets funktion kan ha bråkets funktion. Ja gnola på den som vågar.

Kräv makt och få sagt va man vill, samla ord samla mod och stå still, vänta in ögonblicket.
Visa dom tricket, med texten, med talet. När allting är galet, du ska stå för det du gör, säga viktiga grejer.
Förstå vad du gör. Sitter hemma gnäller, skäller, tystnar när det gäller, ställer krav, du kan va den som skriker, stänger av.
När allting är fel, vi är en del i det som händer, du kan va den som vänder.
Dumhet till insikt. Skit till nått viktigt. Fobi, antagoni, och apati.
Det kreativa kliv, du väjer hur ditt liv ska ta form. Ordets makt är enorm så ta tag i din del.
Låt dig aldrig tystas, om de gör det har de fel.
Vinglande maktmän, vill fan inte vara deras polare.
Tala är guld, tiga är bull för en golare.
Men generellt, farlighet, byggt av dom som inte älskar oss.
Vår verklighet, i en värld skapad utav dom, verkar deras makt logisk, så det är logiskt att du är frågvis.
Vi gör som dom vill, vi gör exakt som dom vill.
Och om du inte sagt till är deras makt i bild. Ja de vill ha en akt till efter deras slaktidyll och låt oss skilja på rätt och fel.

Avancerad teknik, för att kommunicera. Få fram din kritik våga ravalisera, konkretisera.
Tänker precisera, om tanken är god kan den attrahera flera.
De har ett tungomål, ger dej lungor av stål.
Orden. Om vi kunde ta tillbaks.
De har ett tungomål, ger dej lungor av stål.
Så fatta, förstå, fatta, fatta, förstå.
Vi måste äga orden, måste väga orden, måste vägra morden, säg orden.
På jorden är vi syster och broder. Kärlek man, det rinner floder.
Våra ord är som frö i din jord.

Svårigheterna med att måtta Sambal Oelek.

2008-10-02 17:56:11 i Allmänt

Jag lagar sällan mat med hjälp av ett recept. Första gången bara. Kanske den andra också. Sedan höftar jag lite hit och dit. Till och med min specialgjorda mango-chutney lagar jag till på Carolina-vis. Idag hände det något. Jag råkade höfta i för mycket sambal oelek. Och det var ingen lek. Ordvits, ordvits. Äsch. Nu ska jag inte sörja. Starkt är bra. Och gott. Nästan. Jag lyssnar på Jan Johanssons album "Folkvisor" där pianot är det ledande instrumentet. Flott.

Förresten. Kan ju berätta en anekdot som brorsan berättade för ett tag sedan. Han skulle laga köttfärssås till ett helt gäng och läste två matskedar  sambal oelek istället för två teskedar..


Nu kommer Patrik hem om en timme! Han ska bli ihjälpussad av mig då! Kanske inte ihjälpussad, något måste ju få finnas kvar av honom så att han håller länge till, men pussar ska han få. Bäst att jag borstar tänderna innan efter den här branden i min mun.

Jag gjorde ett personlighetstest.

2008-10-02 14:00:34 i Allmänt

Din personlighetstyp:


Populära och känsliga, med enastående social kompetens. Utåtriktade och empatiska. Uppriktiga och ärliga i sin strävan att förstå hur andra mår. Tycker i allmänhet inte om att vara ensamma. Ser allt ur ett mänskligt perspektiv och ogillar objektiv analys. Mycket framgångsrika i att hantera relationsproblem och att leda debatter. Vill vara till nytta för andra och sätter troligen andras väl före sitt eget.


Karriärer som skulle kunna passa dig:


Lärare, konsulter, psykologer, socialarbetare, personalvetare, präster, affärsbiträden, säljare, HR-personal, direktörer, eventkoordinatorer, politiker, diplomater, skribenter, skådespelare, designers, hemmafruar/hemmamän, musiker.

Där ser man.

Gör testet här

Sportkillar

2008-10-02 13:29:25 i

Mitt i pluggandet vill jag som vanligt ha en paus och då passar ju tangentbordet och hjärnans formuleringar ganska bra ihop. Idag tänker jag skriva om sportkillar. Då jag har en del erfarenhet (misstolka mig rätt) av denna typ av kultur vill jag dela med mig av dem. Varsågoda.

Det hela började med att jag i sjuan blev, som de allra flesta tjejer blir i den åldern, killtokig. Jag blev tillsammans med en kille som hade sin mormors stickade vantar på sig och var bäst i hockey i hans åldergrupp. Han gick krokigt med ryggen framåtlutad som 95 % av alla hockeygrabbar gör enligt mina oerhört professionella beräkningar. Han tyckte att det var lite pinsamt att komma till ridklubben, titta på hopptävlingar och lägga på svettäcke på min ponny, men han gjorde det i alla fall. Bak och fram, men ändå. Hockeysnubbar är, rent generellt, klumpiga men snabba, har kass hållning och har ofta en mjuk sida innanför ett vulgärt språk och suspensoarskydd. Som kuriosa kan jag berätta att det är hockeysnubbarnas omklädningsrum som stinker värst.

I gymnasiet läste jag innebandy som specialidrott. Vi var tre tjejer och 17 killar. Jag svor, skällde ut och skrek åt killarna. Jag krossade fyra klubber under ett år. Innebandykillar är ett helvete. Innebandykillar är också något som fascinerar mig. De har sällan någon särskild bra kondition utan klarar sig mest kvar på planen genom ett egoistiskt spel och mycket stajl inför publiken. Vissa är riktigt duktiga av de innebandykillar jag känner. Mathis till exempel, Patriks lillebror, som spelar i superligan i City. Han är rätt ego, men strategisk och proffsig. Innebandykillar är ofta seniga, smala och skulle dö utav tv-pucksträningen som vissa hockeykillar utsätts för.

Sommaren 2006 blev jag tillsammans med Patrik som redan då spelat i ESK i en massa år. Fotbollsherrar har en stark laganda och är ofta rätt utseendefixerade. (Ett undantag för Patrik som INTE står och fixar håret innan match, men som man brukar säga; inga namn nämnda). Fotbollsherrar har snyggast kroppar av dessa sportkillar då de rent generellt har en fint sammansatt muskelmassa, en kondition man skulle döda för och det gör inte saken bättre av att man på somrarna kan se dessa fotbollsherrar dra av sig tröjan efter match. Tur att jag har en alldeles egen fotbollsspelare att helt ensam förfoga över. Det som dock drar ned helhetsintrycket är den lite smått kyliga månaden oktober som tar ned dessa excentriska spelare på jorden. De får dra på sig ett par, ofta urtvättade, långkalsonger under shortsen på träningarna, förstöra frisyren med en mössa och, fulast av allt: använda fingervantar på planen.


Mer av detta snarast!

2008-10-01 23:13:27 i Allmänt

Håkan.

2008-10-01 17:48:32 i Musik!

I detta nu lyssnar jag på Håkan Hellström. Jag har alltid, sen 2001 någongång, mer eller mindre regelbundet lyssnat på Håkan. Jag skiter i vad en del "musikkännare" säger. Allt de säger är humbug. Håkan besitter en energi och en ärlighet som många av den svenska "artisteliten" och hokuspokusvetare borde vara förbannat avundsjuka på.
Ett utav de bästa ögonblicken sommaren 2008 var i Östersund på Storsjöyran när han spelade. Svenskt ösregn, sambatakter, perfekt ljud och så Håkan på det. Kärlek.


 

Och helt plötsligt blev det oktober.

2008-10-01 17:30:58 i Texter/dikter


Och helt plötsligt blev det oktober.
Jag och september som precis börjat erbjuda varandra våra liv.
Visst tänker du på mig ibland, september?
Jag vill ha kvar din energi.
Jag vill inte lämnas kvar bland murkna löv.
Jag vill finnas kvar bland alla städer och i alla skogar.
Med dig september.
Oktober är väl också helt okej.
Han är bara så disträ ibland.
Svår att omfamna.
Svår att komma in på livet.
Jag är rädd att jag hamnar utanför.
Om allt går åt helvete, september, visst lovar du att du räddar mig då?


Carolina, första oktober tvåtusenåtta.

Språksociologi.

2008-10-01 17:24:08 i Allmänt

Dagen har ägnats till stövelprovning och tentaplugg. Det är ett par riktiga regnstövlar jag köpt mig. Ett par svarta Viking med grönrutigt foder. Jag vill ha regn, strumpbyxor och tjocksockar/benvärmare och en sjal och därefter kan hösten få omfamna mig. Oktober kom så hastigt i år även fast jag gjorde mitt allra yttersta för att uppskatta varje dag i september. Varje dag i månaden som är min absoluta favorit under det svenska kalenderåret.

Tentaplugga gjorde vi hos Jessica. Jag, Jessica och Ida. Vi käkade kladdkaka och pratade om språk. Vi kollade igenom instuderingsfrågorna och lade upp en förhoppningsvis vettig strategi inför resterande plugg innan salstentan på måndag i skrivsal 6 i Östra Paviljongen, 09.00-12.00. Tänkte att den nu i detalj nedskrivna beskrivningen skulle vara ett lockbete till alla mina eventuella stalkers som nu alltså får chansen att se mig slita mitt hår, tugga uppn sjuhundra blyertspennor och grimasera av skrivkramp. Inte för att jag tror att jag har några stalkers, men man vet ju aldrig. Det här med bloggvärlden är en väldigt mångfacetterad dimension av populär(ful)kultur som kan diskuteras i all oändlighet vilket jag inte ska ägna kommande timmar till. Jag hade istället tänkt att gå ut och inviga mina stövlar.