Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Tankar från dagens tävling

2014-11-30 16:56:02 i Allmänt

Ja hörni. Jag hade önskat att jag skulle sitta här och skriva JAAAAAAA och bejubla mig och Imra över att vi tagit det sista första priset och därmed meriterat oss med ett lydnadspris 1. Men. Låt oss ta det från början.
Jag, mamma och Imra åkte till Umeå i går där vi umgicks med Ludvig, Hanna och Kristoffer. Vi bjöds på god middag och jag fick ligga i soffan och titta på Sweden international horse show och ha det gött! Senare gick vi på en promenad i stan för att titta på Väven och miljöträna lants-Imra som inte är van stadspuls. Vi sov över hos Kristoffer och väckarklockan ringde 05.45 imorse och vi styrde bilen mot Vännäs där tävlingen ägde rum. I lydnadsklass 1 var vi 20 starter och jag och Imra fick startnummer 18. Hade såklart hoppats på en tidigare start, men det gick ändå bra att ladda upp. Det bestämdes att vi fick köra programmen först och platsliggningen lades allra sist, vilken delades upp i tre omgångar då vi var så många.
När det var nummer 15 gick jag ut och värmde upp Imra som kändes följsam, positiv och nästan liiiite övertaggad men mycket hellre lite speedad än slö! Körde lite kontaktövningar och övade linförighetsprogrammet. När det var vår tur gick vi in i ridhuset och Imra tittade sig runt en aning och "pepp-pep" lite (alltså hon piper för att hon blir laddad) och så drog det igång. Linförighetsmomentet gick relativt bra men hon kändes lite ofokuserad och missade någon sittning och poängen landade på 7,5. Nästa moment som var läggande under gång var dagens totala miss. Vi gick fram och hon var vid min sida och när jag kommenderade henne lämnade hon hjärnan utanför och lydde inte vilket jag upptäckte försent så jag hann gå för långt innan jag kommenderade henne igen (varpå hon lade sig perfekt, såklart...) men poängen blev då 0. Inkallningen gick fint som vanligt och poängen blev en 9, ställandet gav oss en 7 på grund av att hon åt hästbajs i det mycket omockade ridhuset (JAG VEEEEET att man inte ska skylla på omständigheter och att hundarna ska vara tränade för sådana saker, men är det en tävling tycker i alla fall jag att man kan minimera risker i alla fall i lydnadsklass 1 där alla är nybörjare). Hon utförde i alla fall momentet men det blev ett onödigt avdrag. Apporteringen gick fint, hon hade ett bra hållande men lite tveksamt gripande (innan hade alltså 17 hundar hållit apporten), 7,5 poäng. Hopp över hinder var klockrent förutom att hon buffade till mig vilket drog ner poängen till 9. Helhetsintrycket blev 8 med kommentaren: "piggt och glatt men lite okoncentrerat". Det är roligt och träna med Imra för hon är pigg och glad och när allt sitter är det bannemej jäkligt bra men ibland blir hon lite för "yrsen" (ni vet flattar...hehe).
När det var dags för platsliggning gick vi in och hon kändes driven och målinriktad och här kommer dagens skryt: det var utan tvekan den platsliggning med mest störningsmoment jag upplevt. Folk knackade på dörren och ville in och hästar lastades av precis utanför ridhuset så det small och levde om precis bakom Imra men hon låg där helt perfekt och bara tittade på mig och gjorde en PERFEKT plats vilket gav oss en 10 i protokollet.
Tandvisningen gav oss en 8 eftersom hon ställde sig upp när domaren kom fram (är man en glad flat ääääälskar man ju alla som kommer fram till en) och detta är verkligen något jag tränat på, men ni vet, stundens hetta.
Jag blev riktigt besviken över dagens resultat, inte överlag - för det var helt okej - men att vi nollade läggande under gång känns så himla onödigt. Direkt när jag kom ut från ridhuset gjorde jag om det och då klockade hon såklart in det helt utan bekymmer. Det är det här som är spännande med hundar: du kan aldrig riktigt vara säker på vad hunden kommer att tycka om allt. Hundar har en egen vilja och de har också bättre och sämre dagar. Det positiva från dagen är att jag vid ett flertal tillfällen konstaterade att jag på det stora hela är mycket nöjd med Imra då hon ligger lugn i bilen utan att skälla, hon kan sitta på läktaren utan att pipa, hon kan passera hundar i trånga utrymmen utan att göra utfall. För allt det här är det andra hundar som inte kan och trots att jag älskar att träna och tävla och utvecklas så är trots allt en bra vardagslydnad och en fin kontakt med din hund det allra, allra viktigaste. Av 20 hundar kom vi på åttonde plats och om vi hade fått poäng på läggandet hade vi hamnat bland toppresultaten. De var endast fem hundar som fick ett förstapris. Ett stort tack riktas till mamma för att du är världens bästa coach trots att jag antingen är av eller på, hehe.
Planen är nu att träna massa annat skoj varvat med kortare lydnadspass bara för att hålla uppe det jag vet att hon redan kan och sedan starta i Strömsund första helgen i januari och då bannemej måste det sitta för jag är SÅ less på lydnadsklass 1. När jag pratade med träningskompisarna på klubben tyckte de att jag kunde börja introducera de nya momentet i lydnadsklass 2 och börja träna dem så Imra (och jag) får några nya utmaningar. På ett sätt är det bra att allt inte går för enkelt heller, för framgång är inget man ska ta för givet.
Så var detta marathoninlägg slut och jag ska ta ett bad!

Farlig på att elda

2014-11-28 16:56:00 i Allmänt

Om man gjorde något bra och mycket så sa alltid min farmor att man var "farlig", exempelvis farlig på att åka skidor, farlig på att baka, farlig på att läsa... ni förstår. Nu, när det första jag gör när jag kommer hem är att tända ljus, hör jag hennes röst i rummet "du är farlig på att elda!". Fina, fina farmor. Tänk om du fått se allt vi gjort här i huset. Tänk om du fått vara med i kväll när vi ska adventspynta. Jag har kvar allt pynt från er tid och många av sakerna har fått riktiga hedersplatser, som stjärnan och adventsljusstaken i koppar. Det trodde du aldrig, att koppar skulle bli så trendigt år 2014.
 

Doroteabesök

2014-11-27 21:50:29 i Allmänt

I kväll har vi varit i Dorotea och umgåtts med Anders, Johanna, Moa och Adrian. Vi fikade och handlade från det bestånd som finns där i grannkommunen. Inhandlade två burkar honung (en smaksatt med eukalyptus och en med citronsmak) och två hundleksaker. Köpte en kampleksak till Imra och har till nu varit restriktiv med leksaker då flattar ofta blir för uppvildade (ja, retrievers i allmänhet) men jag ska använda den enbart som belöning efter att hon "jobbat för sin lek", det vill säga dragkamp med mig. Jax fick en stor boll med två hål i där man stoppar i hundgodis som hunden sedan ska få ut genom att rulla bollen framför sig. Ja, vad ska man säga? Vet inte riktigt om Jax förstod syftet med bollen eller så var en viss husse alltför hjälpsam så fokus låg mer på Christoffers hand än på bollen... Ska ge Jax en stund till med bollen och om den inte faller in väl hos honom får Imra "ärva" den.
 
 

Throwback thursday - Dansa, fastän

2014-11-27 09:41:06 i Allmänt

 Kommer ihåg: förfester, efterfester, galen dans till "Dansa, fastän", billigt vin köpt på studentpengar och strofen "dåliga bandet, jag tycker inte om det men det täcker över ljudet av sms som inte kommer" som jag hade på repeat i huvet under den tiden. För alla har väl väntat på sms som aldrig kommer? Liksom "om ett år eller kommer det här va över" och visst gick det över, men det kändes ju då. Och man ska aldrig underskatta nuet. Framförallt ska man aldrig underskatta en tid som går som aldrig kommer igen. Lev på, hörni. Det ska man göra. Ps: I videon går Annika Norlin omkring i kvarter i Umeå som jag skrivit om i flera av mina texter. Kvarter med minnen. 

Vikten av det rätta materialet

2014-11-25 21:02:00 i Allmänt

Hämtade ut ett efterlängtat paket i dag. Jag tycker om att slå in paket och att pyssla och det är rätt konstigt egentigen eftersom jag har världens sämsta tålamod och vill att allt ska bli klart så fort som möjligt. Antagligen är det min estetiska ådra som skriker efter att det ska vara snyggt som gör att jag ändå klipper och klistrar och färgmatchar och har mig. Min storebror återger ofta minnet av när vi under en julhandling i Umeå besökte fem olika affärer på jakt efter polkagrisrandiga snören i perfekt utförande - det vill säga i den stil jag hade i mitt huvud. Stackars brorsan fick gå och gå och envis är jag också, och snörena hittade vi till slut. Har även gjort en likadan procedur med knäckformar... en annan historia. Ska fråga brorsan om han kanske kan gästblogga om denna anekdot nu när vi börjar närma oss juletid.
 

Snälla tomten

2014-11-24 21:30:55 i Allmänt

I dag är det prick en månad till jul och med anledning av detta tycker jag att det passar ypperligt med en önskelista för allmän beskådning här på bloggen.

En mandolin (alltså inte instrumentet utan verktyget som skär tunna, tunna skivor av olika råvaror)
Acne Kashmirsjal
Kaffekoppar från Swedish Grace Rörstrand (i nyansen "Is", viktigt).
Tom Dixon ljuslykta (tänk vilket mysigt sken ni kan mötas av när ni kommer hem till oss om denna ljuslykta får pryda vårt vardagsrumsbord!)
En spark! (Våra i lagårn är så himla vingliga och eftersom jag alltid sparkar med någon av hundarna så går det rätt fort och då behöver jag en stabil och säker spark). En spark är ändå vinterns mest använda fordon för oss här uppe i de norra trakterna!
Produkter från Lilla Bruket (älskar Lilla Bruket, ekologiskt och fint!)
En kettlebell på 10-12 kg (tänkte svinga mig lite starkare!)
Och slutligen sådana här fina tomtar från Maileg. Dessa kommer jag garanterat inte få av mina kära mor då hon tycker att tomtar ska vara runda och goa och ha röda kinder.
Slutligen: jag önskar mig även en hel massa fin kvalitetstid med nära och kära. Dessa materiella ting ovan är ju bara en fin liten bonus. Det viktiga är ju kääääärleeeeken och väääänskapen och juleeeefriiiiiden (där ett Tom Dixon-sken skulle sitta fint efter en tur runt byn med en ny fin spark följt av glögg i en ny kopp från Rörstrand i nyansen IS (viktigt, som sagt).
 
 
 
 

Multitasking

2014-11-24 17:52:21 i Allmänt

Rättar reportage och körarrar samtidigt. Går sådär. Min hjärna tänker: tydlig struktur och kommunikation... lalala, där kan det vara en "call and response"-del... oooohhh.. holy night.. syftet och mottagare, korrekt referatteknik.. tralaaa... eller nä, jag måste lägga ett sus-ackord där som sedan kan falla i en treklang.. bra.. mmm.. FAAAAAALL on your kneeeeeees!
Jobbet alltså. Mys på det! <3
Nu ska jag snart byta om och åka och dansa zumba! 

Planerad parning på gång!

2014-11-23 17:07:41 i Allmänt

Nu har jag en rolig nyhet att berätta! Jax kommer att paras med en kanontik från Jävrebyn i Norrbotten. Tiken heter Juhlinbäckens Iza. Vid 19 månader var hon jaktchampion och vid 25 månader var hon utställningschampion. Här är kennelns hemsida om ni vill läsa mer om Iza och de andra hundarna i kenneln.
Vi hoppas givetvis på en lyckad parning och fina valpar med god jaktlust, en rastypisk exteriör men framförallt psykiskt stabila och glada hundar!
Jax kommer nog att bli glad när han får träffa en fin jämthundstik! Bild från förra hösten som var en mer jaktbetonad och lyckad höst till skillnad från i höst då Jax varit skadad i två omgångar.
 
 
 

Du har bara gått lite före.

2014-11-22 10:41:57 i Allmänt

Åter hemma på Västerbottnisk mark. Solen har tagit sig igenom det tunga mörkret och lyser nu så rimfrosten glittrar. Det känns hoppfullt att återse ljuset igen efter tunga veckor. Begravningen var fruktansvärt jobbig. Dels var den jobbig för att döden kom för tidigt och att vi aldrig kommer att få ses igen och dels var det tungt att se dem man tycker om så ledsna. Man vill ju kunna göra allt bra igen men så går det inte.179 personer samlades i kyrkan för att säga hejdå till min älskade vän Malins mamma Ann-Marie. Vi hoppas att du får leva gott där nu är och att alla hundar och hästar du haft genom livet håller dig sällskap.
 
 
 

Så går en dag av livet och kommer aldrig åter

2014-11-18 21:59:09 i Allmänt

Denna tisdag har jag pysslat med följande: arrat trestämmiga arr samtidigt som stackars Alexandra (en av mina sångelever) fick sjunga samma strof över 20 gånger för att jag ville höra hur det lät "live" och inte bara i mitt piano (viktigt viktigt), sjungit och spelat, förberett morgondagens medarbetarsamtal, introducerat fördjupningsuppgift baserad på Dantes klassiker "Den gudomliga komedin", tränat Imra som hade ett sjujäkla go i kväll = stjärna i träningsdagboken och slutligen haft mitt första styrelsemöte som ordförande i Brukshundsklubben (nervöst, men tryggt med bra människor!).
Nu är det natti natti. I morgon åker jag och mamma och pappa till Dalarna. Men inte för att hänga i stugan och ha det bra utan för att gå på begravning. Hatar begravningar. Vem gör inte det? Hatar de i synnerhet när döden är orimligt tidig och brutal.

Favoritfrukost

2014-11-18 07:19:00 i Allmänt

Fil, röda vinbär, chiafrön och hackade mandlar.
 
 

Evigt mörker, ständig skymning

2014-11-17 18:43:00 i Allmänt

November
evigt mörker
ständig skymning
Hjärtan som slutar slå
hejdån man önskar man inte behöver säga
 
Någonstans är mina ord bra
någonstans klamrar de sig fast
mellan rytm och harmonik
men oftast är de bara ett ordflöde 
som saknar form
 
Jag är inte den som skriver
allegoriska epos
elvastaviga jambiska rader
senmedeltida terzinteknik
Jag är inte den
 
November 
jag kommer nog aldrig att
komma överens med dig
det är alltid något du förstör
alltid något du förgör
 
 
 
 
 
 
 

Det stora inlägget om hundhuset.

2014-11-16 20:46:00 i Allmänt

Jag lovade ju er en visning av hundhuset när det blev klart och nu har det ju varit färdigt ett tag så jag kände att det kan vara dags för en visning! Så här blev det. Jag är så himla imponerad av Christoffer som designat och byggt hundhuset. Han ville att Jax och de kommande hundarna ska ha det bra och det är till vår stora glädje att se att Jax trivs jättebra i sitt nya hem. Vi har ju bara Jax än så länge och har därför bara en Lya-lucka och de andra har vi isolerat och byggt för i väntan på fler hundar.
När vi är hemma är Jax alltid inne med oss men när vi är på våra jobb är han i hundgården och det känns bra att lämna honom där vi vet att han har det bra. Han tycker om att ligga på podiet och ha utsikt över gården och grusvägen som går förbi. Om det blir kallt och dragit kan han välja att ligga på altanen eller gå in i hundhuset där han kan njuta av den värme som blir av golvvärmen.
Det var bra att Christoffer byggde en trapp som sträcker sig längs hela kortsidan för då ryms det ju lite prydnad: ljuslykta och plåthink med granris. Till påsk ska Jax få ett alldeles eget påskris!
I taket ovanför altanen sitter infällda spotlights - klart vovven ska ha mysbelysning!
Hundgården är byggd av sektioner - stabila, säkra och enkla att ta bort eller lägga till. När vi skaffar fler fyrbenta vänner kommer hundgården att expandera och delas av i så många delar som det finns hundar (men max tre, då vi bara byggt för tre, hehe).
Välkommen in i värmen! Christoffer specialbeställde inomhussektioner och Jax har sitt egna lilla rum.
Här ska det alltså bli två "rum" till och sektionerna står och väntar i lagårn men vi avvaktar med det innan det blir aktuellt med fler hundar. Golvet är vanligt klinkergolv som proffsiga Thomas hjälpt oss att lägga.
Värmeslingan under golvet styrs av denna dimmer.
Jax tycker det är behagligt med värmen. Han har ingen bädd eller filt eftersom han drar ut den i hundgården så han trivs antagligen bäst utan.
Hundhuset har även ett fönster som skänker dagsljus (ja, inte på denna bild dock) och på sidan sitter ett vägguttag till dammsugare och till en liten radio som vi ska köpa.
I hundhuset har vi även satt upp jaktprovschampionatet och utställningschampionatet så Jax kan ligga och beundra sina bedrifter och för att kommande hundar ska se vad de har att leva upp till. Hehe. Skämt åsido.
Vi är jättenöjda med hundhuset och vill passa på att tacka de som hjälpt oss: mamma - för att du varit förste målare och en mycket bra sådan. Thomas - för en proffsig golvläggning. Lars-Åke - för ovärderlig snickarexpertis, verktygsutlåning och plåtslageri. Kristian - för hantlangar- och snickarhjälp. Pappa - för hantlangarhjälp. Johan i byn för hjälp med utplaning av marken. Sven-Erik - för eldragning. Kristoffer - för demoleringshjälp av det gamla garaget som stod på platsen där hundhuset nu står. Dessutom: alla som peppat och komplimangat detta projekt - det har behövts när man gjort tråkiga saker som att grunda i blåsväder, isolera alla väggar och skotta runt sex ton grus. TACK!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Insta-Jax

2014-11-16 10:53:00 i Allmänt

Jax figurerar ibland en del på Instagram. Då kan det se ut så här: snöbad på en söndagsmorgonprommis i skogen.
Och så här: på den där mattan hade jag i morse tänkt att köra styrka och yoga men Jax tog den i beslag som VILO-matta. Innan jag kunde börja med några gymnastiska övningar fick jag först avslägsna 30 kg jämthund från mattan.
 
 

Fredagsfeelingen!

2014-11-14 14:13:51 i Allmänt

Ben Howard – Old Pine
 
Ovan ser ni vad jag lyssnar på i dag, denna disiga fredag. Är inne i en så himla bra musikperiod just nu - hittar ny musik, återupptäcker gammalt och har till och med inspirationen att skapa någon egen liten melodi. 
I går inledde vi den tredje omgången "Halv åtta hos mig" och gårdagens värd var Agnetha som hade lagat en pangmiddag. Det är en fröjd att äta och dricka gott och bara prata i flera timmar. Saknar mina fina jobbarkompisar. Tur att vi har flera kommande middagar att se fram emot!
I kväll har vi i Dalasjö byaförening styrt After work med byns invånare - det blir mysigt! Nu blir det sista rycket för denna jobbvecka och sedan kvällar jag! Hoppas ni får en trevlig helg. 

Nu dör en sjöman

2014-11-12 13:38:23 i Allmänt

Om jag inte tipsat om detta album (tror jag gjort det, men det förtjänar en upprepning) förut kommer här ett musiktips av rang: Tomas Andersson Wij's senatse album Mörkrets hastighet kan jag inte lyssna mig less på. Tomas texter och fantastiska orkestrala melodier med stort vemod gör mig sällskap i rättningen av elevernas texter denna onsdagseftermiddag.
Tomas Andersson Wij – Nu dör en sjöman 
Lyssna! 

Marknadsföringskväll

2014-11-11 21:08:00 i Allmänt

I kväll har jag, några andra lärare från de olika programmen, skolledningen och elever varit i Dorotea för att marknadsföra Malgomajskolan. Det känns så inspirerande att jobba på en skola med en drivande skolledning, engagerade lärare och ansvarsfulla elever. Stoltheten visste inga gränser när skolans samhällselever som var med berättade om programmet för Doroteas 9:or. De gjorde det med en sådan självklarhet och följde upp elevernas frågor. Jag stod bara och nickade instämmande, hehe.
Om du läser detta och går i årskurs 9: besök Malgomajskolans hemsida för mer information eller ännu bättre; kom och hälsa på hos oss!
Ser nu att jag kanske skulle ha borstat håret efter bilresan då huvudet lutats mot sätet... Hehe.
 
 

Klubbkampen

2014-11-10 12:43:00 i Allmänt

I gårkväll gick den tredje omgången av Klubbkampen av stapeln. I klass 3 startade Cissi med sina två hundar och i klass 1 var vi fem ekipage (en hund saknas på bilden). Jag och Imra kom på delad andraplats tillsammans med Maria och Väjja, vi fick 173 poäng och ett första pris! På förstaplats kom Sofi och Viggo på 173,5 så det var en jämn match! Nu laddar jag och Imra för den fjärde och sista omgången Klubbkampen som är den 23 november och så är det en officiell tävling den 30 november i Vännäs. Då hoppas jag verkligen att vi tar det sista förstapriset som krävs för ett lydnadspris, håll tummarna för oss är ni snälla!
Min kompis Anette var och tittade på träningstävlingen och efteråt kom hon med en massa smarta råd och menade på att inställningen är det allra viktigaste. Om man nöjer sig med ett ganska bra resultat blir det ganska bra men om man istället tänker att man ska vinna och prestera på topp då är det lättare att också göra det. Dessutom känner hunden så lätt av vad du kräver av den, och hundar kan mer än vad vi tror.
 

Skridskois!

2014-11-10 07:26:53 i Allmänt

Det händer väldigt sällan eftersom snön ofta kommer innan det blir riktigt kallt så isen hinner frysa till - men när det väl händer måste man passa på! Att åka skridskor är så himla roligt! Och det är bra träning också.
Som publik hade jag Anette och Max.
 
 

Ugglor

2014-11-09 09:57:00 i Allmänt

De här fina keramikugglorna har jag ärvt från mormor och morfar. Jag har även tre ugglor ute på bron också, i samma stil.
Jag har bytt plats på dem från gästrummet till köket där de syns lite bättre och kan vaka över oss. Visst är de fina?
 
 

Den sociala lördagen

2014-11-09 09:55:31 i Allmänt

I går hade vi inget speciellt för oss så vi satte oss i bilen och körde upp till Raja där Kikki och Thomas håller på att renovera vardagsrummet. Där fick vi vårrullar och många skratt vid köksbordet. Sedan åkte vi vidare till Månsberg där vi hälsade på Evy och Lasse. Lasse har under hösten skjutit en 20-taggare och han hade fått hem hornet i veckan. De kan verkligen vara mäktiga de där älgarna! Hos Lasse och Evy fick vi fika. Därefter körde vi in till Dorotea för att hälsa på Moa och Adrian och vi hade tur för där blev vi bjudna på middag! En mycket trevlig lördag som slutade hos oss i Dalasjö och mamma och pappa kom över.
 

Frukost!

2014-11-08 09:34:00 i Allmänt

Jag är en riktig frukostmänniska och vaknar alltid av en kurrande mage som längtar efter frukost. I dag blev det följande: fil med fiberflingor och sommarens röda vinbär (underskattat bär, det är ju så himla gott att de är suuuuura!), ett glas blodapelsinjuice, en kopp svart te, en skål med ananas som blev över från i går, ett ägg och så ett surdegsbröd med rökt skinka, paprika och ruccola.
 

Carolinas tomatsås

2014-11-07 19:05:00 i Allmänt

I kväll lagade jag och världens bästa kille pizza. Inte för att skryta, men jag gör faktiskt en väldans smarrig tomatsås och bara för att det är fredag och för att jag är extra snäll ska ni få receptet!
Detta recept räcker till två stora pizzor:
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
Bra olivolja (en liten skvätt)
Två ekologiska tomater, helst egenodlade för då känns det extra bra.
En halv dl vatten
En dl ekologisk tomatpuré
Någon skvätt balsamvinäger
En nypa socker
En nypa chiliflingsalt
Oregano (ös på, det är gott)
Svartpeppar
Hacka löken och stek den i olivoljan, finhacka tomaterna och i med resten och låt allt koka LÄNGE (minst en halvtimme i alla fall). Om du inte ska ha såsen på pizza kan du koka pasta, ösa på med sås, hyvla över parmesanost och sedan kasta på några basilikablad = smak av Italien. Var så goda, fredagsmiddagen räddad! Ps: drick ett smarrigt vin till. Liv utan vin är inget liv.
 
 
 

Kvällsplugg

2014-11-05 21:18:08 i Allmänt

I kväll har Emily och Nikki varit här och Nikki briljerade med sina matematikkunskaper och sin förmåga att läsa tre- och fyrstaviga ord (!). Jag gav henne en bok om Troll-Fia av Rolf Lidberg och hon läste meningar utan problem med lite betänketid på en del ord. Blev så himla imponerad. Älskar den där nyfikenheten på kunskap som små barn ofta har. Min uppgift som lärare är att försöka locka fram den även hos gymnasieungdomar - en utmaning jag finner mycket givande.
När Nikki visat sig vara överlägsen både mig och Emily när det gäller att räkna förflyttade vi oss till pianot. Där lärde vi oss enkla melodier och så improviserade jag ihop en sång om Nikki, en om Jax och en om Mårran (men den var tydligen så läskig att jag inte fick spela eller sjunga den något mer). Barn alltså, de är så himla fina och Nikki har verkligen en speciell plats i mitt hjärta.
 
 

Sovande vulkaner, omkväden, isländska och söderte med mycket mjölk

2014-11-04 15:32:23 i Allmänt

Ja. Hörni. Jag har ju en tendens att nörda in mig väl mycket på saker och ting och just nu har jag fastnat för det isländska språket. Så pass mycket att jag råkade komma elva minuter för sent till min lektion. Mina härliga elever satt dock inne i klassrummet (som oftast är öppet) redan och inväntade lektionsstart. Nu har jag tagit en paus i skolans cafeteria med söderte (nygammal te-förälskelse) med mycket mjölk och ska göra det sista rycket för dagen! Lär väl halka in på teorier om Völuspá igen...
 

E

2014-11-04 10:47:47 i Allmänt

Ett enda eko
erfar ensamhetens enda epok
Evig elegi, efemär energi
 
En envis era
eldar ekosystemets enkla eloge
Exemplens entropi, elementär empiri
 
Varannan fredag jobbar vi med kreativt skrivande på svenskan av den enkla anledningen att det är en klass som tycker om att skriva och att kreativt skrivande stimulerar skapande och nybildning i ens sätt att tänka och skriva. Eleverna får välja att skriva utifrån färdiga uppgifter som jag gör eller jobba med ett längre skrivprojekt. Ovan är en dikt jag skrev enbart bestående av ord med begynnelsebokstaven E. Det är rätt klurigt om man vill ha ett sammanhang, några rim och rätt rytmik, prova! Det är kul med ord! 

Gungstolar, medeltiden och växtöverflöd

2014-11-03 14:09:00 i Allmänt

Här sitter jag just nu. På gungstolen med datorn i knät. Tittandes ut över sjön och ner på dataskärmen som visar en Prezi-presentation om medeltida litteratur. Tänker att jag har många växter. Växtöverflöd. Tänker på hur skön gungstolen är. Och så tänker jag på döden. Lyssnar på min lista som jag gjorde för två år sedan: Vemod i november. Den passar utmärkt för stunder som dessa. Nu ska jag återgå till Den poetiska eddan. 
Allt på bilden är ärvt utom gardinerna. Blombordet i teak fyndade jag på tippen! 
 

Imraträning

2014-11-02 20:44:00 i Allmänt

Hahahaha! Imra alltså. Härligare hund får man leta efter! Hon ser ut som en liten gris som bökat runt. I kväll var vi i ridklubbens manege och tränade. Vi i Brukshundklubben tränar där vintertid, söndagar 18.00-20.00. Som jag skrivit tidigare har jag börjat träna med boll-belöning vilket innebär att jag har bollen undangömd i fickan och efter att Imra klarat ett moment perfekt kastar jag bollen bakåt så får hon springa och hämta den. Jag belönar bara när det är perfekt för annars slarvar hon eftersom hon vet att hon ändå får belöning = ond cirkel.
Det är så skönt att träna hundar och särskilt om man vill ta en paus från tankarna. Efter det tragiska beskedet vi fick i helgen har jag tänkt mycket på livet och hur man verkligen inte ska ta det för givet. Var rädda om varandra och ha en fin start på veckan!
 

Söndagsfika

2014-11-02 17:44:00 i Allmänt

Kardemummakaka. Recept här!
 
 

Liv som rycks ifrån

2014-11-02 10:29:00 i Allmänt

När döden helt plötsligt dyker upp
brutal och utan nåd
står man där
rädd och utan råd
När döden helt plötsligt bestämmer sig
är frågan varför den som cirkulerar
och ändå fast det känns långt borta
är kanske hoppet det som figurerar
Till fina, saknade du med de ljusblå ögonen. Lova att du vakar över dem du gått före. Lova mig det. Lova mig att skydda dem från allt det tunga. Låt dem vara ledsna, men hjälp dem att leva vidare.
 
 
 

När det ofattbara händer

2014-11-01 21:11:20 i Allmänt

Molnen drog ihop sig över himlen i dag när jag körde från Umeå. Snön började falla och november påminde mig om vemodet månaden innebär. November är inte en månad som ligger mig varmt om hjärtat. Mamma och pappa bjöd på eftermiddagskaffe så jag och Christoffer gick dit och både mamma och pappa gav mig en kram, och visst, vi kramas ofta men jag kände redan då att det var något mer i deras kramar. Någon tyngd. 
Vi satte oss ner och mamma sa att hennes farbror ringt, att hon hade något hemskt att berätta. Jag frågade direkt om någon dött. Vi har några släktingar som börjar bli gamla och sköra. Men det var inte någon gammal. Det var en 61 år ung kvinna. Beskedet kom som en chock. Helt plötsligt hade hon ryckts bort från livet. En god vän till familjen. En mamma till min fina, fina vän, en farmor, en mormor, en fru, en vän. En kvinna som alltid lät sina ljusblå, vackra ögon vila på de hon älskade och det hon värdesatte allra högst: familjen och djuren; katterna, hästarna och hundarna. Alltid fanns där tid för en fika och varje sommar hade vi traditionsenliga middagsbjudningar. Att nu sitta här i novembermörkret och tänka på att det aldrig kommer bli som det varit känns så sorgligt och tungt. Hon kommer aldrig mer bjuda mig på Limoncello som hon gjorde eftersom hon visste att jag inte gillar whisky. Hon kommer aldrig mer komma cyklandes förbi stugan och svänga förbi och dricka kaffe. Hon kommer aldrig mer stå där hemma i stallet och rykta hästarna medan regnet smattrar på taken. När jag sedan tänker på hur upprivna hennes närstående måste vara vill jag bara kasta mig in i bilen och köra hela långa vägen till dem och finnas där. Inte sitta här och vara frånvarande. Mina allra varmaste tankar finns hos er. Det hela är så ofattbart och jag kan inte säga att allt har en mening för i det här finns det ingen mening alls. Inte en endaste liten mening någonstans. 
Konserten i går var helt fantastisk. Sofia Karlsson har under så många år alltid funnits där med sina sånger och hon har varit en stor tröst i livets tunga stunder, och även funnits där när livet är ljust. Nu är livet skört och mörkt. Med tanke på min sinnesstämning känner jag att mina försök till att beskriva gårdagens konsertupplevelse skulle gå om intet. Jag ber er därför att läsa vad Evelina skriver om konserten för precis så känner jag med. 
Länkar också till en tröstande låt med Sofia. Lyssna på den. Den har stärkt mig så mycket i svaga stunder.