Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Vardagen är här igen

2018-08-28 11:13:00 i Allmänt

Nu har vi kickat igång vardagen igen efter ett långt, härligt sommarlov tillsammans. Igår började Christoffer jobba igen efter semestern och Vidar började idag sina 15 h förskola/vecka. Han kommer gå tisdagar och torsdagar 7,5 timme vardera och Christoffer lämnar och jag hämtar. I och med att Christoffer hämtar brukar jag och Amelia passa på att ta sovmorgon om vi känner för det och imorse var det extra skönt att ligga kvar i sängen och lyssna på regnet. 
Även om det är skönt och välbehövligt att vara själv med Amelia saknar jag Vidars sällskap. Han är så himla klok! Igår fick han titta en stund på Lejonvakten och plötsligt utbrast han: Titta mamma, där är farfar! Uppe i himlen! när Mustafa visade sig på tv-skärmen. Alltså! Det föll några tårar då vill jag lova. 
Igår var första vardagen som sagt och min nervositet över att ensam rodda barnen visade sig vara obefogad. Lillan sov 4 h totalt, vi gick en promenad med Ida, stekte pannkakor till lunch efter Vidars önskemål, gjorde jordgubbssmoothie til mellis och på kvällen åkte jag och Amelia till Brukshundklubben för styrelsemöte. Det är en massa kursverksamhet igång nu (valp, allmänlydnad och spår) och jag blir sugen på att leda kurser och gå kurser men jag har sagt att detta år ska vara lugnt på den fronten. Det känns bra att få längta lite också! 
Idag har VIdars förskola utedag så det nya regnstället kommer väl till pass. Det är ett Didriksson-ställ jag fyndade på Outnorths rea. Vidars gamla ställ var för litet men skalkläderna från Polarn & Pyret som inhandlades våren 2017 är nu inne på fjärde säsongen (vår, höst, vår och nu höst igen) även om byxorna är i minsta laget. Nu kollar jag för fullt efter overall och har bestämt mig att det blir en från Isbjörn igen - vi var så himla nöjda med den vi hade ifjol (som nu är urvuxen och nedpackad till lillan att ärva). Man får verkligen vad man betalar för! 

Gårdsfix, byggnadsprojekt och bebislukten!

2018-08-26 20:21:00 i Allmänt

Vilken helg! Det känns som att vi hunnit mer än vad vi gjort på flera veckor (kanske beroende på att vi varit borta en hel del nu när jag tänker efter). Tvättkorgen är tom, massa grönsaker är skördade, en torkställning är byggd och uppsatt av Christoffer (bilder kommer!), bär och svamp är plockade, springrunda är gjord, minikräftskiva med mamma och pappa på fredagkväll där alla var trötta så vi kvällade tidigt, musselsoppa med Christoffer på lördag följt av myskväll med bara honom (så himla fint), granolafix, påhälsning hos Daniel och Julia som fått en så himla gullig liten Henning och så grovstäd av farstukvisten där jag fick skurhjälp av min bäste dräng, Vidar! Kändes så bra med en produktiv och effektiv helg efter många lata (och sköna!) semesterdagar. Det känns som att jag har väldigt mycket energi i kroppen efter denna sommar!
Imorgon börjar Christoffer jobba igen. Jag ska vara själv med barnen igen efter sju veckor vilket känns lite nervöst men vi har ju klarat massa veckor innan sommaren också så det ska ju gå bra. Vi har lite småprojekt framför oss och sen har jag ju ett gäng i min bekantskapskrets som är föräldralediga just nu så kaffe- och surrsällskap lär jag inte lida brist på!
Hoppas ni alla får en fin vecka!
Helgens skörd: Karljohansvamp, rabarber, spenat, persilja och rabarber- och jordgubbssylt. 

Söndagshejet

2018-08-19 20:35:00 i Allmänt

De säger att sommaren är slut nu
klamrar mig krampaktigt fast
i en av de bästa somrarna nånsin
kapslar in allt i ett utrymme dit jag rymmer
i november
 
Barnen sover sedan länge
jag har nu badat en timme
plockat vinbär har jag också gjort
med höst kommer hamstrandet
tillbaka till samlandet
Och så hon. 
Hon som cool tar sig genom dop
kramkalas, släkthäng och surr till långt
in på natten
som somnar i famnar
och ler när man säger
billibop!
Hon är allt. 

Dagbok från Rajastrand episod 2.

2018-08-17 11:35:28 i Allmänt

Sitter vid köksbordet på Kvarnberget. Prokrastrinerar att packa ihop. Amelia sover och Major har smugit upp i soffan. Han tror inte jag märker något. Kan inte sluta att tänka på att Sten-Åke skulle ha suttit här också. Han hade älskat att ge matglada Amelia en smakportion av sötpotatisen i kylskåpet. 
Imorgon ska lillan få "vatten på huvet" som Vidar säger och om storebror får bestämma ska vi sjunga "Blinka lilla stjärna" i kyrkan. 

Dagbok från Rajastrand

2018-08-15 10:23:47 i Allmänt

Nu är vi här! I "Jajja" som Vidar säger. Det är 10 grader och regn i luften. Långt från värmebölja och härjande skogsbränder. Vi bor i svärfars hus som nu Kristian tagit över. Det känns så himla märkligt att vara här utan Sten-Åkes bullriga skratt och hans frågor om hundar och berättelser om skogsturer och historier från förr. Någon som också är högt saknad är Noi och hennes värme och glädjen över att busa med Vidar.
Tänk va, Sten-Åke, nu mer dricker jag kaffe! Du behöver inte fixa te utan en kopp kaffe med en gräddskvätt går bra! Vidar säger "farfar uppe i himlen, kör skoter och fiskar och tittar ner på mig". Visst gör du det va? 
Idag ska vi ut och grilla klämmackor! Lillan ska få inviga brorsans gamla Mini Rodini-overall som säkerligen kommer vara alldeles för stor men vem är hon att ge hals över en sådan sak? Huvudsaken en får äta och sova säg! 
Minns den här dagen från förra sommaren så väl. Vi åkte båt med Sten-Åke och Noi och det var varmt och härligt så vi låg på marken ute på holmen och hade det så himla bra. Sådana här dagar är jag glad över min goda minnesförmåga. Snabbt tar jag mig tillbaka till hur det var,  vad som sas och hur det kändes. Sinnena kopplas på och tidsresan är ett faktum. 

Känsloläget precis just nu.

2018-08-13 13:33:36 i Allmänt

Vår lilla bebis har en ökningsperiod, vi blöjavvänjer Vidar, bygger mer förvaring i källaren, kalla vindar viner ute på gården och jag är stressad inför lördagens dop trots att vi delegerat bort mycket (tack våra familjer för det). Jag känner mig trött, grå, ful och har en seg känsla i ryggen (misstänker amningen som en bov där). Ska vila nu när Amelia sover och Christoffer och Vidar är ute. Skulle dock vilja fortsätta greja i källaren. Någon mer än mig som får rensnings- och organiseringsmani med jämna mellanrum?    Hann rensa och organisera i vitrinskåpet, linneskåpet och skåpet med matlådor och förvaringsburkar i helgen när barnen sov. Det var skönt. Blir så upplyft av produktivitet. Blir nedstämd av motsatsen (om den är icke självvald) så det är väl därför jag blir "nere" av dagar som dessa även om det är mysigt med bebismys. Jag kommer dock aldrig kunna bli en sån som ba: Äh, vi har inte städat på tre månader! Vi vill bara njuta av bebistiden och strunta i alla måsten". Kul för dem! Själv KAN jag inte njuta om en bomb av stök detonerat i mitt hem. 
 

Så mycket kärlek

2018-08-12 21:20:00 i Allmänt

Varje dag förundras jag över hur mycket kärlek ett hjärta kan rymma!

Amelias dagar 4,5 månad gammal

2018-08-07 10:09:00 i Allmänt

Hej hej! Det är jag, Amelia, som fattat tangenterna. Tänkte berätta lite om hur mina dagar ser ut just nu. Nu på sommaren och när pappa har semester tar vi dagarna lite som de kommer men vi har ändå några tider som vi försöker hålla någorlunda. Vi brukar vakna av storebror som väcker oss någon gång mellan 07.00-08.00 och då ligger vi kvar i storsängen och myser en stund. Sedan går vi upp och fixar frukost och då ligger jag i babygymmet och tränar lite. Jag tycker det är skönt att sträcka ut kroppen efter nattens sömn. Efter frukostbestyr leker vi och myser en stund. När jag varit vaken i två timmar brukar jag bli trött igen och då gnyr jag till och försöker visa vad jag vill. Mamma säger att jag har olika gny-ljud för hungrig/trött/överstimulerad/uppmärksamhet. Jag ammas och läggs antingen uppe i sängen eller i vagnen där jag sover allt mellan 1 h och 2,5 h, beroende på hur trött jag är. När resterande familj äter lunch har jag nu mer börjat sitta med vid bords. De rullar upp handdukar som de stoppar om mig och så får jag sitta i storebrors barnstol som han vuxit ur. Jag har provat smakportioner nu, potatis och morot. Mamma säger att vi ska börja med basfödor först innan vi går vidare på frukt och bär och sånt som ser så himla gott ut.
På eftermiddagen blir jag trött igen och då ammas jag och somnar igen (jag är ju bara fyra och en halv månad än så det är fortfarande mycket amma/sova om dagarna. Sover en stund (lika olika som på förmiddagen, ibland kortare ibland längre men jag är alltid glad när jag vaknar). Ibland hinner jag sova tre gånger om dagen och ibland bara två, beroende på hur långa sovstunderna är. En rutin vi nu börjat med om kvällarna är kvällsfika för Vidar och bebisgröt till mig - det älskar jag! Jag har nu ätit gröt i drygt en vecka och äter redan en stor portion och går det för sakta med matningen skriker jag för fort ska det gå och mycket vill jag ha! Häromkvällen försökte mamma och pappa börja med ännu en ny rutin: somna och sova kvar uppe själv på kvällen. Det gick sådär. Själva insomnandet gick bra och jag sov en stund men sen vaknade jag och ville komma och ligga nära mamma i soffan och sova där istället. Ibland nattas jag i vagnen och det brukar gå bra men vagnen är ju inte sängen liksom.
Pappa och mamma säger att de ska fortsätta med kvällsrutinen så vi får väl se hur det går framöver. Storebror sover ju i rummet intill så jag är ju inte helt själv där uppe. Om nätterna sover jag bra och somnar om fort efter amningarna. Oftast äter jag två gånger på natten. Det var jag, 4, 5 månad! Ha en fin tisdag alla ni!
 

Hur börjar en skriva igen efter 33 dagars tystnad?

2018-08-06 16:26:17 i Allmänt

Kanske börjar en berätta om vilket glädjetjut Vidar bjöd på när han fick se elefanterna på Kolmården? Eller ska jag berätta om alla de ljumma kvällarna i stugan när Vidar sov och morfar satt med Amelia i famnen och hummade visor medan jag och mamma gick och badade? Eller ska jag berätta om besöket på byns badstrand där min telefon badade i sjön men överlevde tack vare massiva räddningsaktioner av Anna-Karin? Eller ska jag berätta om den mysiga sommarfikan som Sandra och barnen kom hit med när jag och mina barn var strandade här då Christoffer åkt iväg med båda barnstolarna? Kanske vill ni läsa om den gången då jag vann i trädgårdsplockepinn mot mamma och Ludvig? Eller då storebror Kristoffer fällde tårar av glädje av att andas in bebislukt från Amelia? Kanske kan jag berätta om alla de svettiga promenaderna med en sovande bebis och en snicksnackande 2.5-åring? Han pratar så otroligt mycket nu. Han har ju pratat innan med men under försommaren smällde det till och nu kör han meningar på upp till 8-10 ord och han härmar oss och nya ord kommer varje dag. Ni kanske vill höra om alla "detta är för bra för att vara sant"-dagar här hemma på gården? Kanske ska jag berätta om kycklingarna som nu är 4 månader och livligare än någonsin? De följer efter en och tränger sig fram om vi öppnar dörren till hönshuset. Acklimatiseringen till de andra hönorna har gått bra men vi ska ta bort 2-3 av de äldre hönorna som slutat värpa (känns såklart inte roligt men vi kan inte bara öka flocken utan gallring heller).
Ni kanske vill att jag berättar om loppisbesöket i 34-gradig värme som slutade med att jag kom hem med rusande solsting så pappa fick lägga en blöt handduk på mitt huvud? Vill ni höra om alla miljontals bad som tagits denna sommar då det bästa badet nog togs på storebrors födelsedag då vi simmade länge och pratade. Kanske ska jag berätta om helgen då vi hade finbesök av Idamari och Ebbe? Ni kanske vill läsa om dagen då vi var på traktorrace i Dalarna där min tremänning Jocke tog hem segern? Vidar skrek och hejade och var tokslut på efteråt och somnade i bilen som en slagen hjälte! Ska jag kanske berätta om när jag och Vidar badade i Kikki och Thomas bubbelpool? Eller hur mycket bär Vidar åt när han hjälpte Thomas med trädgårdsbestyren? Jag kanske ska berätta om syskon- och kusinträffen på Christoffers sida när vi hade en strålande fin och rolig lördag i Raja? Ska jag berätta om båtturerna på Hemsjön som Christoffer och Vidar tagit medan jag varit hemma och myst med Amelia? Kanske ska jag berätta om hur odlingarna år 2018 gått? Under den värsta torkan i mannaminne! Kanske vill ni höra om dopförberedelser? Eller om den gångna helgen med Urkult-besök och Säkert!-konsert?
Ett tips är att följa mig på Instagram - där uppdaterar jag typ varje dag!