Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Snö.

2009-02-10 16:14:29 i Allmänt

Ingen kan ju ha undgått det groteska snöfall som drabbat stora delar av landet. Många har klagat över den oreda som snön ställer till med, allt medan barnen (och jag!) leker och hoppar i snön med stor iver. Människor som klagar på att de måste skotta uppfarter och små gångar i trädgårdar ska härmed vara tysta. Igår skottade jag (visserligen med hjälp från hela familjen) hela vår gård, det vill säga vår tomt OCH farmor och farfars tomt som förutom en uppfart även innefattar en stor stallbacke. Vår fyrhjuling är just nu ur funktion vilket ledde till att vi fick skotta allt för hand. Eller.. pappa gick efter med snöslungan på kanterna, så att vara speciellt noggrann var inget direkt krav. Det gällde mest att skotta så mycket snö som möjligt under så få dagar som möjligt. Jag har tidigare i den här bloggen redogjort för olika typer av snö och jag känner nu att det är dags för en uppdatering kring den frågan.

Min indelning lyder som följer:

Disneysnö - Den mjukaste varianten av snö. Den som faller när det är kallt och den som faller så fort så man inte hinner göra snöänglar.

Gnistersnö - Den typ av snö som mest syns och inte känns. Behöver inte skottas. Det är även denna typ av snö som tillsammans med kyla kan göra hästar till frostbon.*

Groteskt snöfall - Den snö som tillsammans med kyla OCH vind faller och ger plogbilarna och oss amatörskottare ett helvete.

Tungjävlaherkesblötsnö - Den allra värsta typen av snö. Den mest mardrömslika snön ni kan tänka er. Det är den här typen av snö som får oss amatörskottare att vilja kväva oss själva under snömassorna. Den här typen av snö är tung, blöt och kall. Denna snö kryper in överallt och ger små barn utslag på armarna. Denna snö faller vid nollgradig temperatur, blåst är inte ovanligt. Snön har även en tendens att PACKAS ihop riktigt ordentligt. Kort sagt den mest jävliga snön.

* Frostbo är mitt och Emilys namn på hästar med frostad mule.



Gnistersnö på träd. Bild från 2006.


Kommentarer

Ida
Idag var jag ute och plumsade i snön. Tog en promenad och på ett ställe kunde jag välja den välplogade gångvägen eller att ta genvägen genom snömassorna - jag gjorde det sistnämnda såklart. Lite extra träning och lite extra skoj blev det :D
Hahahaha, tungjävlaherkesblötsnön! Word!

Skriv en kommentar