Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Potträning

2017-03-30 17:15:00 i Allmänt

Vidar, 9 månader.
Redan när Vidar kunde sitta stadigt utan stöd började vi att låta honom sitta på pottan regelbundet. Eftersom Vidar har ett ganska tydligt kroppsspråk såg vi på honom när det var dags för honom att lätta på trycket så att säga. Det gick ofta fint för honom att sitta en stund på pottan och det ser ju så mycket skönare ut att göra sina behov där än att det ska komma i blöjan. Vi som hundmänniskor har tänkt lite som man gör med valpar: vi har satt honom på pottan efter sovstund, efter matstund och efter lek med överlag gott resultat. Nu har vi dock stött på patrull!

Då Vidar numera far fram som en tornado och har svårt att vara still längre stunder är det nämligen rätt svårt att få honom att sitta lugnt på pottan. Vi vill absolut inte tvinga honom att sitta där då hela grejen kan ”låsa sig” och det vi byggt upp kan raseras. Han är ju bara 1 och år 2 månader så egentligen är det ju ingen panik med att få honom blöjfri. Det vore dock skönt att åtminstone i sommar när det är varmt låta honom gå blöjfri utomhus och liksom påbörja en rutin på det här med att uträtta sina behov. I Sverige går barn i blöja upp till 3-4åldern vilket är längre än barn i många andra länder. En anledning är att blöjorna i dag är så pass högteknologiska att barnen inte känner när de gjort på sig.

En positiv aspekt med tidig potträning är att bebisen i större utsträckning undviker förstoppning, urinvägsinfektion och blöjeksem. Antalet använda blöjor minskar också och den tidiga potträningen leder i bästa fall till att blöjperioden blir kortare. Vem vill inte vara med och bidra till att minska blöjberget som växer och växer?

Något som är viktigt att tillägga är att tidig potträning måste ske på barnets premisser och att barnet får styra. Det går att öva sig på att lära sig att läsa barnets signaler. Ofta är man duktig på att lyssna in när barnet är hungrigt, trött och ledset men missar barnets behov av att kissa och bajsa eftersom blöjan ju ”sköter det”. Det är naturligtvis ganska ansträngande till en början att få rutin på potträningen men den tid det tar i början får man förhoppningsvis igen senare. 

Vad säger ni som också har barn? Hur gör ni? Hur har ni tänkt för att komma fram till hur ni gör? Jag tar tacksamt emot era tips! 


Kommentarer

Skriv en kommentar