Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Bland rensning och annat meditativt.

2007-11-05 21:05:22 i Allmänt

Under helgen har jag rensat min garderob här hemma. Skolböcker från högstadiet och gymnasiet blev också sorterade. Blev en stor säck till Myrorna, en säck med innehåll som går till återvinning samt otaliga kläder med benämningen: "Vetejvadjagskahadennatillmeddenkanvarabraatthasen..nångång". Den sistnämnda grupp kläder hamnade i diverse förrådsutrymmen i farmor och farfars hus som ligger lämpliga 10 meter ifrån mamma och pappas boning. Min garderobsrensning lättade min själ. Jag älskar att rensa. Nu har jag vinterkläder i ett förråd, skor i ett annat och skolböcker i ett tredje utrymme. Övriga kläder ligger i påsar på en säng i ett utav rummen och väntar på bättre tider; det vill säga när jag ska strukturera upp någon slags ordning för dem också. Under rensningen kom jag på mig själv att ha gott om utrymme till dessa aktiviteter. Tänk de som tvingas ge bort, kasta och bränna i brist på förvaringsutrymmen. Jag lånar gärna ut ett litet utrymme till någon!
 Jag och min vän Johanna pratade om detta tidigare i höst. Att rensa. Att skapa ordning i ett kaos. Feng shui-läran bygger mycket på att rensning ska vara meditativt. Feng shui handlar om den osynliga energi som finns i all materia, och de vägar som denna energi tar.

Mitt under mitt ivrigaste tempo i rensningen kom mamma in och höll flertalet omaka sockar i handen;
"Jag vet att jag sett makan och maken till dessa sockar någonstans!"
Sedan letade hon en stund. Jag vet inte riktigt hur hon gjorde. Men på något makalöst sätt hittade hon makan, eller maken, till samtliga sockar. Friden la sig som ett vitt skimmer i sockarnas tillvaro. Personligen tyckte jag att jag kunde slänga dem eftersom jag inte hittade dess jämlikar (och inte orkade leta). Men de som känner min mamma vet att hon sällan ger upp och att hon lever efter ett motto hon ständigt, i tid och otid, predikar för;
"Det är inte på de stora inkomsterna man blir rik, utan på de små utgifterna"
Kontext i detta sammanhang: Carolina! Titta nu, här har du 8 par sockar, helt felfria. Använd dem nu så du slipper köpa nya!
Man lär så länge man lever som det så fint har myntats en gång i världen.

Idag startade min första ämnespraktik. En månads askultering i svenska. Det kommer att vara med blandade känslor jag intar klassrummet imorgon för att hålla i min första lektion. På riktigt. Samtidigt som jag lär ha en hög puls på grund av nervositet, kommer jag också att tycka att det är kul.
Det är snö här uppe i Vilhelmina. Efter en månads vistelse kommer jag att betrakta snön som en självklarhet, då är det ju december. Nu, i början av gråaste november månad räknar jag snön som en gäst. En gäst som kanske får stanna om den visar tillräckligt idogt arbete. Fyra veckor är en brett räknad tisperiod. Särskilt i november. Fyra veckor kan gå fort, rusa fram så man knappt hinner med. Eller så hinner man andas i takt med långsamheten.

Dagens ord: Mysigt!

Kom att tänka på en sak igår. Jag har börjat överanvända adjektivet mysigt. Sökte på synonymer på ordet och fann följande: trivsam, skön, angenäm, trevlig, hemtrevlig, puttrig
PUTTRIG? Det är för mig inte ett annat ord för mysig. "Puttrig" för mig har en smått bitter klang och borde enligt min ringa åsikt infinnas i ett mer negativt sammanhang. Förstör inte ordet "mysig" för mig! Verbet "puttra" är däremot något som en gryta gör, när den har cirka 3 minuter kvar av sin tillagningsprocess.
Vad tycker ni? Jag vill ha ett svar med en tilltänkt formulering samt en motivering med stringens!

Avslutar med ett citat:
"Mysigt för mig är att komma hem, slå på strykjärnet, dra igång nån dålig film och ställa sig och STRYKA KLÄDER"
- en vän i klassen vid en diskussion om just mysiga saker.

Kommentarer

JohanskiBomanski
Hmm.. Jag håller med, en pastasås kan puttra... Ett annat ord för mysigt kan vara gnuffsigt, fnuttigt, gosigt, sött? Nu har du fått några exempel! Jag gillar gnuffsigt!!! :) "Det är gnuffsigt att lägga sig i sängen på kvällen och bara gnuffsa in sig i täcket.."
C
Bra! Nu har jag många alternativ att välja bland! :) Gnuffsigt var bra. Jag snor det! Det ska bli mitt nya "ord" :)
idamari
hur gåre?

Skriv en kommentar