Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Äggproducenterna i midvintertid

2015-12-20 10:30:00 i Allmänt

Mina höns är helt otroliga! Jag trodde att de skulle gå ner i produktion nu när det är som allra mörkast under midvintern men nejdå - hönorna levererar ägg på löpande band! Alltifrån ljust vita, ljusbrunspräckliga, till nästan rosabruna ägg kommer varje dag. Eftersom det är första året med höns är det också första vintern. Då våra höns har möjligheten till frigång tycker jag att det känns så hemskt att ha dem inne i hönshuset hela tiden men de verkar ändå trivas rätt bra. Vi tänder lampan varje morgon och släcker den på eftermiddagen så hönorna ändå får känna skillnad på natt och dag. Fönstret i hönshuset är så litet och dessutom lite skymt av ett regn- och vindskydd sedan tiden vi hade häst.
Hönorna får värpfoder, vatten, snäckskal samt hel havre som slängs ut på golvet så de får gå och picka runt efter den - på så sätt håller de sig lite sysselsatta trots att de får vara inne. Vi ger dem också matrester så som frukt, potatis, grönsaker och bär. Vi har ett element inne i foderrummet som ligger i direkt anslutning till hönshuset (det skiljer bara en halvvägg och hönsnät emellan) så temperaturen håller sig runt några plusgrader. Lantraser är rätt härdiga och det är bra att inte ha det för varmt heller för då håller man undan bakterier som lätt sprids om det blir för varmt.
I veckan ska jag laga pannkaka på dessa ägg!
 
 

Skriv en kommentar