Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Måndagsreflektion

2015-03-09 13:13:57 i Allmänt

Under kurserna jag undervisar i har jag återkommande lägessamtal för att eleverna ska veta hur de ligger till kunskaps- och betygmässigt. Samtalen är också ett bra tillfälle att gå djupare in på olika frågor som rör ämnet eller kunskapsinhämtningen. Ser allt bra ut brukar jag säga till eleven att hen ska nöja sig. Hur ofta får elever höra det i skolan? brukar jag tänka. Själv fick jag under min egen skolgång alltid höra att jag kunde bli liiiiite bättre och pressa mig ännnnnu liiiite mer och visst är det självklart att jag som lärare ska guida eleven till dess promaximala utvecklingszon, men inte till vilket pris som helst. Eleven ÄR inte sina betyg. En elev måste få ha roligt, vara kreativ och njuta av sin tid i skolan också - få slappna av och känna sig nöjd.
De här samtalen brukar ibland även handla om annat än just mitt ämne. I dag pratade jag och en elev om hennes stora musikintresse och så kom vi in på olika projekt hon kan göra inom musik. Kanske söka ett sommarjobb på temat, söka pengar för att bilda organisationer och föra över sin passion till andra. Vi pratade även om den stora, och egentliga, ICKE-frågan där folk inom musikbranschen kategoriserar in tjejer som lirar musik i TJEJBAND medan det aldrig pratas om KILLBAND. Varför? Jo, för att normen är att det är killar som spelar och tjejer som är fans. Hon hade precis varit och spelat med sitt band där hon är ensam tjej i bandet och när hon bar in sitt instrument frågade ljudteknikerna om hon var en flickvän som hjälpte till. Nej, sa hon, jag spelar trummor i bandet.
Vi måste sluta säga killgrejer och tjejgrejer, oavsett vad det handlar om. Saker är saker, band är band, sporter är sporter - oavsett vilket kön som utövar aktiviteten. Jag hoppas att mina elever får med sig det och att de här tröttsamma könsnormerna suddas ut en gång för alla.
 

Skriv en kommentar