Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Saker till en bebis: vad vi behövt och inte behövt

2016-09-20 10:31:07 i Allmänt

När vi väntade Vidar kände jag att det kryllade av listor med saker att införskaffa till det lilla knyttet. Men vad behöver man egentligen? Har tagit en lista jag hittat på internet (bonti.se) och "utvärderat" varje tips på pryl utifrån våra erfarenheter. Observera alltså att detta tyckande inte är något allmängiltigt utan högst individuellt utifrån vad som fungerat för oss. 
 
  • Kläder till bebisen = Här var det en lång lista på kläder man behöver och mitt generella tips är: KÖP INTE FÖR MYCKET för man (eller vi fick det i alla fall) får så enormt mycket kläder. Jag köpte kanske fem-sex plagg till Vidar (både loppis och nytt) innan han var född och så har vi ju haft väldigt mycket kläder kvar sedan jag och mina bröder var små + att vi som sagt har väldigt generösa vänner och släktingar som fyller på Vidars garderob med jämna mellanrum vilket såklart är mycket tacksamt! När jag själv har köpt kläder till honom har jag tänkt så här: Vad behöver han? Vad kan det matchas med? (Kan det inte matchas med något blir det tyvärr ofta liggande i byrålådan oanvänt). När ska han använda det och hur länge kan han använda det? Och så försöker jag köpa i någorlunda kvalité så att kläderna har ett schysst andrahandsvärde för syskon och kusiner att använda (förhoppningsvis :) ). Jag undviker att köpa för köpandets skull utan vill verkligen använda kläderna jag köper men framförallt ett tips till alla, som jag själv försöker följa: kolla först hemma eller hos vänner vad som finns att låna/använda/ärva. Bebisar växer sjukt fort. Det får man inte glömma. 
  • Barnvagn = Har älskat vår Emmaljunga sedan den rullades in i huset och stod och väntade på bebisen. Använder den varje dag på promenader och sovstunder ute. När Vidar var en riktig liten spädis sov han i ett babynest som vi lagt i vagnen och så stod alltid vagnen i vardagsrummet. Åh. Minnen. Haha. Minns att han också fick sova i vagnen i vardagsrummet i början på kvällen och sen kom alltid Christoffer upp med honom när han vaknade. Barnvagn har alltså varit ett måste för oss!
  • Regnskydd = Eftersom vi är en så kallad "Ur och skur"-familj så bryr vi oss inte så mycket om väder och vind utan en daglig utevistelse är ett måste oavsett väder (okej, 35 minus kanske är ett skäl till att hänga inomhus) så ett regnskydd använder vi när vi behöver det!
  • Insektsnät = Se ovan. Tycker dock att Emmaljungas medföljande insektsnät till vagnen är aningens "stormaskigt" så knotten kryper liksom in. Kanske är det bättre med ett "externt" nät?
  • UV-nät = Inget vi använt oss av. Eller menar man solskyddet som är på vagnen? Det har vi i så fall använt mycket.
  • Mugghållare = Nja, nån "lattemorsa" som går omkring med kaffemuggen ständigt närvarande har jag inte blivit. Än i alla fall!
  • Åkpåse (gärna en tunnare vår/höst och en tjockare vintertid) = Ja! Vi har haft stor användning av vår fina åkpåse vi fick. Den har ull på insidan och är väldigt varm men svalkar också när det behövs (en förmåga som ju ull har, älskar ull för det). En åkpåse är smart också för det är bara att ta bort "locket" när man kommer in eller om det blir för varmt. Vi har dock inte haft en tunnare åkpåse utan då kört på en vindtät overall samt yllefilt (om det behövts). 
  • Skötväska = En skötväska har vi verkligen haft användning för. Dock har jag ju glömt den cirka sjutton gånger, hehe.
  • Babyskydd till bilen = Ja, det kommer man ju liksom inte undan. Nu orkar jag inte bära Vidar i babyskyddet längre utan låter det ofta sitta kvar i bilen. 
  • Isofixbas för smidig och säker montering = Det har vi också. 
  • Adapter till vagnschassit (finns hos de flesta vagnsmärkena) = Nixpix. Inget vi använt eller känt att vi saknat. 
  • Bärsele eller bärsjal = Lånade en sjal från en kompis med fastnade inte för det. Hade fått ärva en bärsele från en granne men fick ont av att bära Vidar i den så jag köpte en Ergobaby 360 som fått fina recensioner i massor av tester. Gillar att bebisen då sitter i grodposition vilket är ergonomiskt för barnet
  • Några mindre filtar = Väldigt bra och användbart! Vi har flera stycken mjuka som vi fått ärva. Vi har faktiskt bara en ny filt. Tycker att de är extra mjuka och härliga om de fått hänga med ett tag. Vi har använt oss av flera olika beroende på om det är varmt eller kallt i rummet.
  • Amnings-bh = Det var lite svårt att veta vilken storlek jag skulle köpa eftersom brösten tenderar att förändras under graviditet och amning (och sen vet man ju inte om amningen fungerar heller) så jag köpte bara två stycken och köpte sedan fler.
  • Bh-inlägg- engångs eller tvättbara = ett måste för mig! Glömmer jag dem har jag två ringar av bröstmjölk på tröjan... Inte så snyggt.
  • Bröstvärmare = Använde sådana när jag fick mjölkstockning men sen tyckte jag det var så himla obekvämt så jag skippade det.
  • Amningsnapp = Hade ingen sådan och var heller inte i behov av någon men jag vet att den fungerat superbra för flera kompisar!
  • Bröstvårtscrème = Tack Gud för Purelan-salvan de första veckorna av amning.
  • Badbalja, gärna med stöd = Det köpte vi. Kändes bra när han var sådär pytte i början. Nu badar han med oss i badkaret!
  • Badtermometer = Det har vi inte behövt. Fick tipset av min mamma att känna på vattnets temperatur med armbågen istället för handen (som ju ofta är ganska härdad) - supertips!
  • Badcape = Det fick vi. Ett gulligt badlakan med öron, haha! Det funkar ju såklart med vilket badlakan som helst så det är väl inget man måste springa och panikköpa direkt.
  • Skötbord eller skötbädd till skötplats = Vet flera som har möjlighet att ha skötplats med enbart en skötdyna i badrummet men eftersom vårt badrum är så litet fick vi köpa oss ett skötbord. Det fungerar jättebra!
  • - engångs eller frotté = Använder både engångstvättlappar och mindre handdukar som vi klippt.
  • Nagelvårdsset = Har fått ärva en trubbig liten barnnagelsax av mamma.
  • Blöjhink = Det har vi, skönt att kunna stänga bort pinklukten. Bajsblöjorna går vi ut med på en gång, haha.
  • Babysalva, babyschampoo, babyolja = Vi hade turen att få allt sånt här av snälla vänner. Schampo behövs inte nu direkt då han har så lite hår. Salva/olja har vi använt när Vidar har fått babymassage. Det älskar han!
  • 2 nappflaskor med dinapp till nyfödd (till bröstmjölk/ tillägg/vatten) = Fick rådet att undvika nappflaska i början om man ska amma då bebisen riskerar att få sämre grepp om bröstet (koppmatning är att föredra) men när vi tilläggsmatade Vidar under de första veckorna (eftersom han var så stor och min mjölk inte räckte till) använde vi flaska och jag märkte inte att greppet försämrades. Säkert olika för alla bebisar! Det var viktigt för mig att försöka lära Vidar att ta flaskan så jag kunde pumpa ut, fara iväg och göra saker för mig själv och låta Christoffer flaskmata de gångerna. Det har fungerat bra för oss.
  • Flaskborste för nappflaskorna = Det kom min kära mor med.
  • Amningspump = Lånar min mammas gamla manuella pump och den fungerar strålande bra och har kommit till stor användning.
  • Bröstmjölkspåsar (till att frysa mjölk i): Det har vi inte. Har fryst ner bröstmjölken i små minimatlådor men om man ska frysa ner mycket och ofta kanske sådana där påsar är en idé?
  • Amningskudde = Vi fick en sån och använde den mycket de första 1-2 månaderna när han var som minst och behövde mycket stöd men sedan har det fungerat lika bra med en vanlig kudde som stöd. Upplevde att amningskudden var så stor och det blev så varmt med den också. Har dessutom liggammat en hel del och då inte behövt någon kudde alls.
  • 2 nappar = Vi hade några nappar men höll ut på införandet av napp då vi ville att amningen skulle komma igång bra först (med grepp och så) men eftersom Vidar hade ett extremt sugbehov och helst låg vid bröstet hela tiden införde vi napp ganska snabbt och det var en sån lättnad när han blev nöjd utan bröstet. Vi kör på Natursuttens naturgumminapp som är supermjuk och naturlig för bebisen och dessutom biologiskt nedbrytbar.
  • Babynest = Vidar har världens bästa faster som sydde ett nest åt honom. Det användes varje dag fram till cirka 3-4 månader då han växte ur det. Vi hade det mellan oss i sängen när vi sov och i vagnen som extra "boning" den första tiden. På dagarna hade han det också när han låg i soffan.
  • Babykorg, vagga eller spjälsäng med madrass och spjälskydd = I början sov han som sagt mycket i vagnen under dagtid och mellan oss i nestet under nätterna. Vid tre månaders ålder (cirka) började han sova i spjälsängen som är min och mina bröders gamla säng.
  • 2 madrasskydd = Plastad frotté används i sängen och på skötbordet, världens bästa grej!Kudde
  • Istoppstäcke
  • 2 underlakan
  • 2 påslakan med örngott = Madrass, täcke, kudde och sängkläder har vi fått ärva och det är rätt gulligt att bädda med sängkläder man själv sov i som bebis. Babysitter = Vi fick en sådan och den hade vi stor användning av de första månaderna.
  • Babyvakt = Superuppfinning! Använder vår babyvakt jättemycket!

Kommentarer

Lina
Plastad frotté är bäst även som vuxen kvinna vid mens! Om man vill skydda madrassen i sängen så lägger man en sådan under lakanet då man har mens. Blir inga fläckar på madrassen om det skulle råka läcka :)
Svar: Precis! Världens bästa grej!
Carolina Lidström

Maja

2016-09-20 - 20:36:26
Sparar sannerligen! Tack för listan. :-)
Svar: Varsågod :) Hoppas du fick några tips! Och hoppas du och bebisen mår bra!
Carolina Lidström

Skriv en kommentar