Vinterskidor.
Nu är vi hemma i Dalasjö. Idag har vi varit ute med tegsnäsarna och spanat efter ripor. Det är kallt, snöigt, frostermark och gnisterknarr. Det är precis som det ska vara. Emma V ringde nyss också, juldagen kommer att bli bra. Mycket bra. Emma ska få den största kramen i mannaminne och hennes Oslo får vänta ett tag!
Glans över vita skogar

Julklappar av Göran och Elisabeth, Ann-Marie och Torsten och Berit och Stig.
Jag får försöka fixa en takbox till morgondagens hemresa.
Imorgon åker vi hem till älskade Dalasjö. Ingen kan förstå hur mycket jag längtar hem nu.
God Jul /C
"Att bli älskad är stort
Jag skulle vilja se Lisa Ekdahl live. Det skulle jag vilja. Då skulle jag bli frisk på ett knyck!

Hundisolpåsommaren.

Jag går sönder av saknad när jag tittar på bilder av Bia. Undrar vad hon gör nu? Tränar vapensök kanske? Hon kanske konditionstränas i en simbana eller dressyrtränas i någon av Försvarsmaktens lokaler? Eller så kanske hon vilar och sänder en tanke till mig.
Ungefär som nu.
Det är drygt att vara sjuk. Man kan inte träna, man orkar inte plugga och inte hitta på något. Jag viger mina återstående dagar här i Umeå (vi åker hem på måndag) åt böcker. Jag lånade nio stycken igår vilket innebär att det faktiskt inte går någon nöd på mig. Uppsatsprocessen är ganska lugn ändå, jag känner ingen panik. Men det är drygt att få överskottsenergi än fast man är sjuk när man inte kan träna. Mycket märkligt. Jag får helt enkelt ta några löpvarv eller ett pass med skidorna när jag kommer hem och har tillfrisknat. Jag vill ha sällskap, någon som vill köra ett jullovspass med mig?
Garderobrensning.
Att rensa garderoben är en bra aktivitet som lämpar sig särskilt väl under de dagar man är ur form. Min hals är fortfarande ond och mitt huvud är svagt. Nu hoppas jag på bot och bättring innan jul, annars jävlar. Närå, inga hot här inte, nu tänkte jag bjuda på bilder från garderoben som nu skimrar av julefrid och ordning.. ja.
Underkläder, bikinis, strumpbyxor och sånt.
Långärmade, tunna tröjor, t-shirts och linnen. Denna del är extremt utrensad = skönt.
Översta hyllan: Munktröjor, tjocka koftor och tunna koftor.
Mellersta hyllan: Underställ, träningslinnen och träningsbyxor.
Nedersta hyllan: Yogakläder, träningstoppar och en korg med sockar.
Gråa och blåa tjocktröjor.
Vinröda/lila och vita tjocktröjor.
Röda, orangea och bruna tjocktröjor (Ja! Jag gillar tjocktröjor, jag hatar att frysa!)
Tre högar byxor och jeans av olika sort.
Shorts och en kjol. (Resten av kjolarna hänger upp, vet ej varför denna inte fick göra det). Bakom skymtar en korg med bälten och ting.
Skjortor, klänningar, tunikor och kjolar.
Detta är de kläder jag har här i Umeå. De som inte visats på bilderna huserar i klädkammaren: skor, jackor, kappor, överdragsträningskläder, väskor, sjalar (de tar ensam upp en garderob), mössor och vantar. Resten av mina kläder - det vill säga gamla kläder jag använt och som jag inte vill ge bort utan spara - finns i en klädkammare i farmor och farfars hus. Min mamma har varit väldigt duktig på att spara kläder och det har jag glatt tagit del av och jag vill kunna erbjuda mina eventuella framtida barn samma fördel.
Det är vintervila och vintervalla.

Såhär klädd vill jag vara. Inte genomblöt. Bild typ 2005 kanske?
2008
Årets fest: Nationaldagen/Studenten hemma i Vilhelmina. Umgicks bland andra med min underbara Emma Vikingsdotter och att kalasa med henne är en upplevelse vill jag lova. Från timmarna på förfesten till timmarna sen natt/tidig morgon är underbara, i synnerhet när Emma hookar upp en randomchaufför och säger med uppfodrande stämma:
"Vi drar väl en ragg?"
Förresten är det bara i Vilhelmina (och några få ställen till) man kan snacka flugfiske med folk i festsammanhang.
Årets "Välkommen till världen": Nikki!
Årets jobbigaste: Att lämna Bia i Försvarsmaktens händer, även fast jag visste att hon skulle få det bra och att jag lyckats med mitt uppdrag.
Årets skönaste: När jag under de första veckorna i juni var ledig och kunde spendera dagarna fritt i stugan i Västervik. Jag och Japp gick promenader och plöjde sju böcker på fyra dagar och på kvällarna när Patrik kom hem från jobbet spelade vi tennis.
Årets mysigaste: När jag och Patrik tillsammans med min familj åkte till min stuga i Fullsta, Dalarna, i början av augusti och fick sova första natten i mammas moster Lillans hus i Skräddarbo. Vi sov på hennes loft som kryllar av diverse pinaler införskaffade under hennes resor över de sju haven. Det var kolsvart, knäpptyst och tryggt.
Årets musik: (Utan inbördes ordning) Sofia Karlsson, Dixie Chicks, Abalone Dots, Bob Dylan, Anthony & The Johnsons, Tiger Lou, Rosie Thomas, The Perishers, Lykke Li, Kate Nash, Olle Nyman, Kristian Anttila, Jan Johansson, Melissa Horn, Tori Amos, Joni Mitchell, Stina Nordenstam, Nina Kinert m.fl. (Ja, jag lyssnade på mycket musik detta år, liksom alla andra år):
Årets IKSU-instruktör: Elvira
Årets körledare: Konrad Skeri
Årets mentala coach: Mamma. Alla år är det mamma.
Årets maträtt: Orientalisk bulgursallad.
Årets kreativitetsprodukt: USA-visan som jag skrev till Patrik.
Årets värsta månad: Mars.
Årets bästa månad: April.
Årets bragd: Snickarna som byggde utbyggnaden på huset i Dalasjö. Jag vet hur det är med mamma och pappas "det ska vara si, det ska vara så och inget mitt i mellan" - jag är likadan.
Årets varmaste dag: Någon dag i juli då vi drog ihop ett gäng åkte ut till Bettnessand för att bada i havet, spela beachvolley och käka glass.
Årets camp: Kajakpaddling med Ludvig i Risån i augusti.
Årets "hanns inte med i år, måste bli av nästa år" : Fjällvandring.
Årets återseende: Anna! Som åter flyttat till Umeå efter ett år i Sundsvall.
Årets tjejkvällar: Ida och Jessica, alla gånger. Ni ska veta hur många samtalsämnen vi hunnit avverka.
Årets roligaste taxiresa: När jag och Lisa åkte från Berghem till stan för att gå ut på Rex. Lisa snackade med taxikillen som om han vore en psykolog och specialiserad på kärleksfrågor. Det var underhållande!
Årets godaste: De hemlagade teet och kakan jag åt vid Sätra Brunn, Västerås, i augusti. Kakan bestod av en blandning av en grund på mjukpepparkaka/vanlig sockerkaka med smak av kanel och nötter, frukt och mörk choklad. Receptet var dock hemligt.
Årets pysselkväll: Jag och Alexandra, oktober i sällskap med 8749387493748932 pärlor.
Årets bok: Lo Kauppi - Bergsprängardottern som exploderade
Årets bild: Svamphöst i i20-skogen.
Snöyra.
Nu är denna 10 poängs kurs avklarad,
vi har fått information och kunskap förklarad.
Det lider mot slutet av dessa salar,
kanske gör jag som snön och dalar.
Samtal kring den sista frågeställningen,
fast allt redan är på upphällningen.
"Gräv där du står"! står Anders och predikar.
"Hör upp! Min åsikt är.." passar den smarte på och inflikar;
"Det känns bra att inspirera!
Då kan jag glänsa och briljera!"
Dagens låt: Katie Melua - Belfast (Penguins & cats)
Plugg, klänningar och hemlängtan.

Jag och Thimmie, julen 2005. Foto: Idamari.
* Jamen. Ni har väl sett Ronja Rövardotter?
Det här med juklappsrimmen..
Göran, Patriks pappa, fyllde 49 år idag och vi var där och grattade honom och åt tårta. Under våra diskussioner runt bordet kom vi in på julklappsrim.
Jag: Hemma har vi en stark tradition att det ska vara rim på alla klapparna.
Elisabeth: Oj! Vad kul! Vi rimmar på några klappar.
Annmarie (Patriks farmor) med extremt stolt röst: Jag rimmar på alla mina klappar som jag ger bort!
Alla: Vad ambitiöst!
Annmarie: Ja.. eller .. jo. Men jag måste få erkänna en sak..
Alla: Jaha, vaddå?
Annmarie: Jag brukar ta rimmen från internet från en jättebra rimsida!
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA! Snacka om att avslöja sig själv!
Annmarie är förövrigt världens krutkvinna och hon har expertkoll på aktier, nyhetsrapporteringar, växter, sport och matlagning.
Om lokalt engagemang och viljan att öka det.
Hästar och ridsport är en del av mitt liv, även om jag inte är aktiv inom sporten just idag på grund av studier. När jag var fem år ledde mamma och pappa runt mig i en paddock i Krontjärn, Vilhelmina. Jag var nöjd med att sitta på hästryggen och peka: Titta, den där stjärnan är större än de andra! Jag brydde mig på den tiden inte om dressyrprocent och kvaltävlingar. Jag hade ingen aning om hur man "red ihop" en häst och jag visste inte riktigt hur duktiga mina släktingar egentligen var. När Vilhelmina kommun fick bygglov för ridhus ökade intresset för ridning. Mina lektionstimmar både som elev och ungdomsledare inom Svenska ridsportförbundet är oräkneliga. Mina nervösa timmar innan tävling kan jag inte räkna och antalet gånger jag gråtit på hästryggen av missnöje är för många, men inte fler än de gånger jag älskat hästarna, varit stolt över mig själv och dem, kämpat för ridningen och tränat till att bli bättre och bättre.
En utav mina bästa vänner Emily gör ett otroligt jobb inom Vilhelmina ridklubb. Ridsport är stor del av hennes liv. Under det sista året i högstadiet ledde vi som ungdomsledare fyra grupper under tisdagskvällarna. Under terminsavslutningen innan gymnasiet började och vi skulle flytta skrev vår vuxengrupp en sång till oss.
"Emily och Carro, ni är bäst, när det gäller barn till häst".. osv. (Texten sitter hemma på insidan av min garderobsdörr).
Medan jag lagt hästarna på hyllan och längtar till att ta upp sporten igen, är Emily fortfarande aktiv. Hon lägger ned sin själ till att utveckla ridklubben. Nu på söndag skulle klubben egentligen ha haft sin årliga julshow, men den var tvungen att ställas in på grund av bristande engagemang. De flesta ridande vid Vilhelmina ridklubb är barn. Barn har i de allra flesta fall föräldrar. Föräldrar som enligt mig kan ställa upp för sina barn. Det handlar inte bara om att lägga upp en viss summa pengar och släppa iväg barnen för någon timmes lektionsridning en gång i veckan. Det handlar om att ha ett barn som är aktiv i en förening. En förening som är beroende av att vuxna hjälper till. Jag kan med all garanti lova att samtliga föräldrar till dessa barn åtminstone har någonting de skulle kunna bidra med till klubben. Man behöver inte vara ett hästproffs för att få vistas inom stallets område. Man kan vara duktig på föreningsliv, vara en bra styrelseledamot, en suppleant eller kanske expert på manegeunderlag.
De barn som rider vill vara med i showen. En show kräver stallpersonal, speakerröster, fikapersonal, hästskötare och övrigt allmänt crew-folk. Dessa uppgifter skulle jag, om jag kunde, dela ut till föräldrarna. Jag skulle personligen vilja sätta upp en lapp på ridklubben med en text som informerar föräldrarna att ställa upp för sina barn och därigenom också göra det möjligt för klubben att genomföra showen och andra arrangemang. Jag förstår om många föräldrar är aktiva inom andra föreningar, men vill emellertid också påstå att man åtminstone har någon timme per vecka att lägga ned för sitt barns utveckling. Om alla föräldrar skulle viga en stund i veckan åt sitt barns ridintresse skulle det bli mycket tid i anspråk.
Under mina år som aktiv ryttare har jag fått ett otroligt stöd av min familj. Det är först nu när jag blivit äldre som jag har förstått vilken tid de lagt ned på mitt (och i och för sig också min mammas) intresse. Mamma och pappa har skjutsat mig land och rike runt för att möjliggöra mitt tränande och tävlande. Mamma flätade mitt hår i bilen på väg till tävlingarna och lagade matsäck till familjen och hade även med sig mat till hela dressyrlaget. Under mina år som aktiv medlem i Vilhelmina ridklubb satt mamma i styrelsen vilket innebar att hon lade ned ex antal timmar per månad i 10 år. Hon var dessutom säkerhetsansvarig och medverkade ofta i klubbens arrangemang i egenskap av sjuksköterska. Hon var ofta dressyrdomarsekreterare, tävlingspersonal och vid sidan av allt detta var hon det viktigaste av allt: ponnymamma. Förutom alla nämnda uppgifter ovan var hon det största stödet för mig och familjens D-ponny Pepito.
Det debatteras ofta om begreppet curlingföräldrar. Föräldrar som sopar banan ren framför sina barn till främjande för barnens framgång. Mina föräldrar placeras ej in i det facket. Jag har fått kämpa och göra rätt ifrån mig, det som dock har förenklat mitt liv är att de alltid har trott på mig och mina syskon och alltid varit våra stöttepelare.
Jag kan krypa på knäna till ett berg i Tibet.
Idag när jag fick tillbaka en tenta läste jag mitt betyg: VG. Ja. Det var ju kul. Och det är det ju, och jag blev stolt över mig själv. Men jag hoppade inte jämfota av glädje som jag brukade göra förut när jag fick tillbaka tentor vars resultat jag kände förnöjsamhet med. Jag blev helt enkelt inte tillräckligt glad, vilket jag borde blivit. Under mina snart 22 år har jag alltid tänkt att utmaningar och uppdrag ska komma till en, att man inte ska bli tvungen att leta reda på dem, men jag inser nu att jag har fel. Man måste söka med fackla och leta bland djupa snår för att hitta riktiga utmaningar som kan ge en tillfredsställelse och göra en landsväg till en bergstopp. Min eld har brunnit och mitt hjärta har alltid klappat starkare för vissa saker jag omges av, och jag vill att en del saker ska bli en hel Majbrasa och att hjärtat ska rusa upp till maxpuls och det bästa, och egentligen självklara, med min vilja är att det enbart är jag som kan hindra mig själv.

Le baba-cool
Nu inväntar vi Ida, när hon kommer ska vi dricka glögg och fika!
Stjärnfall.
Mitt i all väntan och inför allt-förväntningar
samlar jag på mig stunder
tillsammans med nyfallen snö
och hoppas på att få skapa ett ögonblick
med ett stjärnfall eller två.
Men jag antar att det blir svårt.
Det går inte att försöka
få en stjärna att falla.
Man kan bara hoppas,
längta och återskapa stunder
då man minns att de föll.
Carolina, för 1 minut sedan.

Sekunder.
Det var länge sen jag tipsade om en låt, så därför:
Norah Jones - Humble me

Visa från Utanmyra och jullådor.
En sak jag faktiskt fick idag tack vare min sambos anställning hos Icalagret var en gigantisk låda med diverse förnödenheter så här i juletider. Patrik har ju inte jobbat där sen i somras då han börjat plugga på universitetet, så i år trodde vi att vi skulle bli utan jullåda, men icke. På Icalagret är man tydligen troget anställd och värd att få en jullåda hemskickad trots lågkonjunktur och bistra tider. Lådan innehöll:
En 75 % chokladkaka med tranbär - TACKARRRRRRR.
Ekologiska fikon
Ekologiska dadlar
Köttbullar
Senapssill
Köttbullar
Senap
Fransk julkorv
Medwurst
En låda med chokladsnäckor
Tre skärbrädor (fula visserligen)
Julskinka
Diskmedel
Ekologisk pastasås med vitlökssmak
Prästost.
Även fast allt kanske inte kommer att bli uppätet och nedsmält av min mage, tackar vi för detta. Att vara student och få en låda med gratis mat är en mycket bra kombination.
Dofter.
Allt detta kommer jag ihåg när jag känner olika typer av dofter som har betytt något för mig. Parfymer, nytvättade lakan som hänger på tork utomhus, nygräddade bullar och hur det luktar från ett gammalt hus som värms upp av björkved i en gammal vedspis. Ibland avskyr jag att gå in i parfymaffärer. Dofterna ger mig minnen som orsakar huvudbryn jag trodde jag var klar med. En utav mina svåraste saker är att bena ut, reda upp och avsluta. Jag kommer alltid att bära med mig olika stämningar och olika känslor, och jag tror faktiskt att det är bra. Det svåra är ibland bra, och jag tycker att dofterna jag varje dag omges av på något vis ger dagarna olika former av nyanser. Och jag har aldrig gillat det gråa.
Julbrev.
Igår insåg jag att det enbart är två veckor kvar till hemkomst. Två veckor till att få ligga nedbäddad med Patrik i farmor och farfars hus under tjocka och tunga täcken.
Om min längtan efter 88 svarta och vita tangenter.

Andra advent.
Ikväll kommer Marcus och Alexandra hit på adventsfika!
Här är stillhet och tystnad.

Den berömda sångminen..

Sjukhusvistelse.
All vårdpersonal, samtliga befattningar, gör verkligen ett beundransvärt jobb.
Fredag och lite mer.
Idag var jag, mamma och brorsan på stan och åt lunch och handlade lite grejer och brorsan påminde mig om några roliga anekdoter från förr, jag skrattade så jag fick ont i magen. Det var allt jag hade att skriva om för dagen, nu måste vi kirra middag, Ludde ska käka här med oss!
The long day is over.
Några saker jag lärt mig av denna dag:
* Man MÅSTE använda elvisp när man ska göra maränger. INTE vispa smeten för hand, det är totalt omöjligt och man blir på ett ohälsosamt dåligt humör.
* Man ska INTE tvätta, städa, baka tre kakor samtidigt och avsluta det med att göra en ugnspannkaka.
* Man MÅSTE använda en temperaturmätare när man kokar upp mjölk.
* Man behöver INTE ha 743847389 uppradade kakor när man ska bjuda på julfika. Jag vet att min och Patriks familj skulle älska mig lika mycket om jag bjöd på brända eller smaklösa kakor.
Tre saker som var bra med denna dag:
* Jag tränade med Idamari och Emilia, det gjorde min dag!
* Jag drog igång ett gammalt Norah Jones album som lugnade ned mig.
* Patrik sa att jag var duktig.
Öppna upp ditt fönster.
Här är en dikt jag skrev under en mattelektion någon gång i gymnasiet.
En stor uppståndelse i min hjärna
slukar sakta upp de
välputsade, men förvirrade, hjärncellerna.
Uppståndelsen fortsätter till handen.
Skrivkrampen kommer sakta,
krypande, skrämmande och farligt ilsken.
Skräcken sköljer över mitt block
och mina darrande händer tillsammans
med en penna är ingen bra ekvation.
Siffrorna krymper och tynar
försiktigt bort när jag slår ihop boken
- och upptäcker att vi slutade för 3 minuter sen.
Carolina - typ 2005 någon gång.
Jag tänkte på det här med plus och minus.
- När man har ett par sockar som befinner sig i svetturvridningstillstånd efter ett träningspass och upptäcker att man har glömt att ta med sig ett par ombytessockar.
- När stressade studenter försöker ta livet av en genom att helt okontrollerat trycka på alla knappar nere i biblioteksmagasinet så att man nästan kläms ihjäl mellan magasinhyllorna.
- När lata studenter inte orkar lämna tillbaka lånade böcker i tid. Jag ska skriva en arg insändare om detta och införa KRAV på böter när böcker är försenade.
- När man har formulerat ett långt sms precis som man vill ha det och sedan upptäcker att man har 0.41 kr kvar på telefonen. Detta leder till att man får fylla på pengar och sedan fortsätta skriva smset - för att upptäcka att det råkat försvinna vilket i sin tur gör att man får försöka återskapa ordens nyfödelse vilket är svårt. Jag har extremt svårt för det utgångna ordet, jag vill ha ett rent och friskt ordflöde utan dammkorn och småväsentligheter som aktuellt saldo på telefonen.
Vardagssaker jag gillar:
- Att bjuda på pepparkakor som uppskattas.
- När man kommer hem från skolan och kan halvligga i soffan och spela gitarr utan att behöva bry sig om tiden.
- När Emma (Norgeemma denna gång) skickar ett påminnade sms om att vi snart ses!
- När jag kommer på den perfekta förvaringen för värmeljus.
- När man traskar på en snöknarrad mark, ensam, med en ljudbok och snöfall som enda sällskap.
- Faktumet att det är ynka 20 dagar kvar till jag får träffa min farbror Anders som kommer upp från Göteborg för att fira jul med oss i Dalasjö.
Paul Weller, Thimmie och pluggfilosofier.
Har nyss fått reda på gruppindelningen inom uppsatsherkesarbetet. Jag hamnade i en liten grupp med den, enligt mig, förmodligen bästa handledaren. Kanske inte det mest ultimata att skriva en uppsats efter denna termin, men jag lovar att jag ska göra mitt bästa. Jag har en teori om varför denna termin har känts så lång: vi har inte haft någon praktik. Jag saknar elevkontakt, klassrumssituationer och spontanitet. Nu ska jag harva på med uppsatsen för att lämna in den i slutversion den 19 januari och därmed sätta punkt för halva min utbildning, två och ett halvt år kvar sedan: NU KÖR VI!
Nu måste jag fixa en matlåda mellan träningen och kören! Bara 6 dagar kvar till konsert nu! Dessutom måste jag fila på ett syfte till min uppsats, det känns lite väl luddigt i nuläget.

Ibland undrar jag hur det skulle vara att byta liv med Thimmie. Lugnt? För lugnt? Spännande med spår i skogen i alla fall.


Hon gillar det skrivna ordet lika mycket som mig. I alla fall att bära det från postlådan till köket där en godisbit väntar.