Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

6 mindre bra saker som vuxna säger till barn

2017-05-25 07:21:00 i Allmänt

Jag såg en länk florera runt på Facebook i dag och fann att listan var ganska träffande. Det här är saker jag själv tänkt på att folk säger till barn, oftast på ren rutin. Listan kommer från Femina.se.

 

1. ”Det gick bra, upp och hoppa!”

Jaha, var det kanske du som ramlade och skrapade upp knäna? Om inte, hur kan du veta att det ”gick bra” för barnet som slog sig? Kommentaren är oftast välmenande och sagd i ett försök att trösta barnet, men riskerar att istället underminera barnets känslor. Hur skulle du själv känna om någon sa ”upp och hoppa” när du gjort dig illa?

2. ”Kom och ge mig en kram!”

Ingen vuxen får någonsin förvänta sig kramar eller andra kärleksbevis från ett barn. Barnet och endast barnet bestämmer när hen vill kramas. Det finns inga krav på att omfamna vare sig fröken, mamma eller farmor – inte ens om farmor blir sårad när hon inte får någon hejdå-kram.

3. ”Men pojkar ska ju inte ha rosa/klänning”

Ärligt talat, år 2017? I dag vet lyckligtvis många vuxna – men långtifrån alla – att barn gärna klär sig i vilka typer av plagg de vill, bär vilka färger de än känner för och leker med de leksaker de tycker är roligast för stunden, oavsett om det handlar om traktorer eller prinsesskronor.

4. ”Det där är inget att vara ledsen över”

Sedan när bestämmer du över en annan människas känslor? Barnet har rätt att känna vilken känsla som helst, oavsett om hen är glad, ledsen eller arg. Precis som med ”upp och hoppa”-kommentaren handlar det ofta om välmening, men det är bättre att erbjuda sympati och förmedla att det är helt okej att bli ledsen och gråta – även om det i en vuxen persons ögon kan se ut som att barnet överreagerar. Barn har ofta har närmare till sina känslor än vuxna har.

5. ”Du var visst lite blyg”

Och du kanske borde lära dig att inte sätta etiketter på barn, särskilt om du aldrig träffat dem tidigare. Att ett barn gömmer sig bakom pappa eller inte vill hälsa behöver inte betyda att hen är ”blyg” – barnet kanske bara inte har någon som helst lust att prata med dig.

6. ”Har inte din mamma tagit på dig någon mössa?”

Få saker är så irriterande för föräldrar som när andra vuxna – bekanta, släktingar eller rentav fullständiga främlingar på stan – talar med dem genom deras barn. Har du något att säga till ett barns föräldrar, så säg det direkt till dem – eller ännu hellre, håll tyst.

Jag och Vidar i stugan, sommaren 2016.
 

Kommentarer

Just det där med kramar är jag allergisk mot!
Då vuxna ska tjata på barnen om en kram eller att dom ska krama någon annan.

Eller då man lär barn att man ska krama allt och alla, det kan ju slå så fel.
Min son tkr inte om när vem som helst kommer fram och spontankramas, han vill bli tillfrågad.
Så finns det ju barn som får lära sig att man visar "jag tycker om dig eller Hej!" med en kram, där krockar det.
Svar: Ja, barn måste få välja själva om de vill kramas! :)
Carolina Lidström

Skriv en kommentar